28 Temmuz 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27302

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2009/15179

             27 Nisan 2009 tarihinde İstanbul’da imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Teçhizatı Araştırma, Geliştirme, Üretim, Tedarik, Hizmet İçi Destek ve Sınai İşbirliği Alanında İşbirliği Yapmaya İlişkin Anlaşma”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 4/6/2009 tarihli ve HUMŞ-702 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/6/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                      Abdullah GÜL

                                                                                                                                CUMHURBAŞKANI

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

 

           C. ÇİÇEK                                B. ARINÇ                                 A. BABACAN                                    M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.       Devlet Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                         Devlet Bakanı

 

          H. YAZICI                             F. N.ÖZAK                                 N.ERGÜN                                      H. YAZICI

       Devlet Bakanı                          Devlet Bakanı                            Devlet Bakanı V.                             Devlet  Bakanı V.

 

           E. BAĞIŞ                              S. A. KAVAF                                C. YILMAZ                                       S. ERGİN

       Devlet Bakanı                          Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                                  Adalet Bakanı

 

       M. V. GÖNÜL                             S.ERGİN                              A. DAVUTOĞLU                                 M. ŞİMŞEK

  Milli Savunma Bakanı                  İçişleri Bakanı V.                           Dışişleri Bakanı                                 Maliye Bakanı

 

       N. ÇUBUKÇU                            M. DEMİR                                   R. AKDAĞ                                     B. YILDIRIM

   Milli Eğitim Bakanı           Bayındırlık ve İskân Bakanı                    Sağlık Bakanı                                Ulaştırma Bakanı

 

        M.M. EKER                            Ö. DİNÇER                                  N.ERGÜN                                      T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı   Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı           Sanayi ve Ticaret Bakanı         Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

 

                                 E. GÜNAY                                                                                  V. EROĞLU

                       Kültür ve Turizm Bakanı                                                              Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA

SAVUNMA TEÇHİZATI ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, ÜRETİM, TEDARİK,

HİZMET İÇİ DESTEK VE SINAİ İŞBİRLİĞİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ

YAPMAYA İLİŞKİN ANLAŞMA

             Bundan böyle “Taraflar” olarak anılacak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti;

             - her iki devletin dostane ilişkileri ışığında, 

             - 11 Ağustos 2000 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı arasında yapılan Askeri Alanda ve Savunma Sanayi Alanında Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Mübadelesi ve Korunması Anlaşmasını dikkate alarak,

             - savunma malzemelerini araştırma, geliştirme, üretim ve tedarikinde ve hizmet içi destek konularında başarılı bir işbirliği sergilemek suretiyle savunma kabiliyetlerini ilerletmeyi amaçlayarak,

             - devamlılığını ve tekâmülünü sağlamak suretiyle, Türk ve Alman savunma sanayi arasındaki işbirliğini artırmayı arzu ederek,

             - bu işbirliğinden, her iki Tarafın da eşitlik ilkelerine bağlı olarak ve karşılıklı fayda sağlayacağına inanarak,

             aşağıdaki konularda anlaşmaya varmışlardır:

MADDE 1

AMAÇ VE KAPSAM

             1. Bu Anlaşma, mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanarak savunma kabiliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla, taraflar arasındaki mevcut işbirliğini ilerletmeyi arzulamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ve savunma sanayi kabiliyetlerini geliştirme gayesiyle her iki Taraf da; savunma malzemelerinin mutabık kalındığında gizlilik dereceli teknolojik bilginin değişimi de dâhil olmak üzere araştırma, geliştirme, üretim, tedarik ve hizmet içi aktif destek alanlarındaki iş birliğini ilerletmeye çalışacaktır.

             2. Taraflar, kalite güvencesi ve test olanaklarının, karşılıklı kullanımı alanında işbirliğine çalışacaktır.

             3. Her iki Taraf da savunma sanayi politikalarına ilişkin bilgi ve görüş teatisinde bulunacaktır.

             4. Savunma malzemesinin araştırma ve geliştirme ile üretim ve tedariki konularında sanayi katılımının önemini idrak ederek; her iki Taraf da, her iki ülkede sınaî katılım potansiyeli içeren teklifler öne sürme bilincini ilerletecektir.

             5. Federal Almanya Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği üyeliğinden kaynaklanan taahhütlerinin yanı sıra her iki tarafın diğer uluslararası belgelerden doğan hak ve yükümlülükleri bu Anlaşmadan etkilenmeyecektir.

             6. İleride müzakere edilecek somut bir program/proje ile ilgili anlaşmalar, bu Anlaşma esas alınmak suretiyle, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı arasında yapılacak olan ayrı anlaşmalar (Mutabakat Muhtıraları/Uygulama Düzenlemeleri v.b.) ile düzenlenecektir.

MADDE 2

UYGULAMA PROSEDÜRLERİ

             1. İş birliği, tarafların çıkar ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, karşılıklılık ve eşitlik ilkelerine bağlı olarak tesis edilecektir.

             2. Bireysel iş birliği alanlarına ilişkin ayrıntılar, 1’inci Maddenin 6’ncı Fıkrasında belirtilen Uygulama Anlaşmaları ile belirlenecektir.

MADDE 3

TEŞKİLAT

             1. Bu Anlaşma, Tarafların temsilcilerinden oluşacak bir Ortak Komite sorumluluğunda uygulanacaktır.

             2. Ortak Komitede Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı heyetine, Millî Silâhlanma Direktörü olan MSB Müsteşar Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı; Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı heyetine Millî Silâhlanma Direktörü başkanlık edecektir.

             3. Ortak Komitede faaliyetleri düzenlemek, koordine etmek ve sekretarya hizmetlerini sağlamakla görevli temas noktaları Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ve Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığınca atanacak ve yıllık olarak onaylanacaktır. 

             4. Ortak Komite, yılda bir kez ya da ortak alınacak başka bir karar doğrultusunda, ev sahibi ülkenin Ortak Komite temsilcisi başkanlığında, dönüşümlü olarak Türkiye ve Almanya’da toplanacaktır.

             5. Ortak Komite; diğer görevlerinin yanı sıra, bu Anlaşma hükümleri çerçevesinde:

             a. İşbirliği potansiyeli olan tekliflerin belirlenmesinde görüş sunacak ve bilgi alışverişinde bulunacaktır.

             b. Belli savunma malzemelerine yönelik müşterek ARGE, üretim, tedarik ve Hizmet içi Destek ile ilgili olarak Taraflardan gelen teklifleri değerlendirecektir.

             c. Seçilen tekliflerin gerekleri doğrultusunda program uygulamaları geliştirip kararlaştıracak, gerekli onayı alacak ve gelişmeleri takip edecektir.

             d. Üçüncü ülkelerin projelere davet edilmesi konusunu, karşılıklı olarak değerlendirip, karar alacaktır.

             e. Fuar, konferans, sempozyum v.b. faaliyetlere katılım teşvik edilecektir. 

MADDE 4

GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ VE BİLGİLERİN AÇIKLANMASI

             Bu Anlaşma metnine bağlı olarak hazırlanacak ya da mübadele edilecek bütün gizlilik dereceli bilgi ve malzemelerin güvenliği, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı arasında 11 Ağustos 2000 tarihinde imzalanan, “Askerî Alanda ve Savunma Sanayi Alanında Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Mübadelesi ve Korunması Anlaşması” hükümlerine tâbi olacaktır.

MADDE 5

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

             1. Bu Anlaşma, hiçbir Fikri Mülkiyet Hakkı doğurmaz ya da devretmez. Bu Anlaşma uyarınca yapılan bilgi teatisi, Fikri Mülkiyet Haklarına etki etmez. Tüm açıklamalar, açıklayan tarafın ulusal kanun, politika ve düzenlemelerine uygun olmalıdır. 

             2. Taraflar, müşterek projeye kattıkları tüm Üçüncü Taraf Fikri Mülkiyeti kullanmakla yetkilendirildiklerini garanti edecektir.

             3. Üçüncü Taraf Fikri Mülkiyet hakları, etkilenmeden, olduğu gibi kalacaktır.

             4. Taraflardan hiçbiri, diğer Tarafın önceden alınmış yazılı izni olmaksızın bir Üçüncü Tarafa Fikri Mülkiyet yayımlamayacaktır.

MADDE 6

ÜÇÜNCÜ TARAFLARA SATIŞ

             1. Ortak geliştirilmiş ve üretilmiş bir teçhizatın, Üçüncü Tarafa satışı için her iki Tarafın da önceden onayı gereklidir. Program Mutabakat Muhtıralarına özel düzenlemeler dahil edilecektir.  

             2. Ortak geliştirilen ya da üretilen teçhizatın, üçüncü bir ülkede üretimine ilişkin lisansların verilmesi için her iki Tarafın da önceden onayı gereklidir.  

MADDE 7

MALİ YÜKÜMLÜLÜKLER

             1. Bu Anlaşma, her bir Tarafın bu Anlaşma’nın uygulanması amaçlı idari maliyetlerine yönelik fon sağlama sorumluluklarının dışında, Taraflardan hiçbirine herhangi bir mali yükümlülük getirmeyecektir. 

             2. Somut maliyet paylaşım düzenlemeleri, bu Anlaşma kapsamındaki özel program/projeler için geliştirilebilecek herhangi bir hususi düzenlemenin bir parçası olarak müzakere edilecektir.

MADDE 8

UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

             Bu Anlaşma’nın yorumlanması ya da uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek herhangi bir uyuşmazlık, Tarafların Savunma Bakanlıkları arasında istişare yoluyla çözümlenecek ve herhangi bir ulusal ya da uluslararası mahkeme ya da üçüncü tarafa başvurulmayacaktır. 

MADDE 9

TADİL

             Bu Anlaşma sadece Ortak Komite’ye danışılmak suretiyle iki tarafça yazılı olarak tadil edilebilecektir.

MADDE 10

YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ

             Bu Anlaşma; taraflarca imzalandıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından gönderilecek yürürlüğe girişle ilgili ulusal gerekliliklerin tamamlandığını belirtilen notanın, Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti tarafından alındığı tarihte yürürlüğe girer.              

MADDE 11

YÜRÜRLÜK SÜRESİ VE SONA ERDİRME

             1. Bu Anlaşma, Taraflar daha erken sona erdirilmesi yönünde ortak bir karar almadıkça, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl süre ile yürürlükte kalacaktır.

             2. Taraflardan biri, Anlaşmayı feshetme niyetini, süre dolmadan en az 6 (altı) ay önce diğer Tarafa yazılı olarak bildirmedikçe, Anlaşma kendiliğinden birer yıllık sürelerle yenilenmiş olacaktır.

             3. Tarafların, Madde 4 (Güvenlik Düzenlemeleri ve Bilgilerin Açıklanması) ve Madde 5 (Fikri Mülkiyet Hakları) uyarınca, varolan sorumluluk ve yükümlülükleri Anlaşma feshedilse de uygulanmaya devam edecektir. 

             Bu Anlaşma; 27 Nisan 2009 tarihinde, İstanbul’da Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde her biri ikişer nüsha olarak imzalanmıştır. Her bir nüsha aynı derecede geçerlidir. Tercümesinde anlaşmazlık çıktığı takdirde İngilizce metin esas alınacaktır.

 

              Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti                                                                         Almanya Federal Cumhuriyeti

              Adına                                                                                                                  Hükümeti Adına

 

 

              Ahmet TURMUŞ                                                                                               Dr. Eckart CUNTZ

              Korgeneral                                                                                                           Almanya Federal Cumhuriyeti

              Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı                                                                    Ankara Büyükelçisi

 

 

                                                                                                                                          Thomas KOSSENDEY

                                                                                                                                          Almanya Savunma Bakanlığı

                                                                                                                                          Parlamento Müsteşarı