28 Temmuz 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27302

YÖNETMELİK

Ardahan Üniversitesinden:

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS-LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ardahan Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında yürütülen önlisans ve lisans eğitim-öğretimi ile kayıt ve sınav esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Üniversitede uygulanan önlisans ve lisans eğitim-öğretim programlarına, sınav ve değerlendirme esaslarına, öğrenci kabulüne, diploma ve unvanlara, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, staj, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmaları ile akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Birim: Ardahan Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının her birini,

             b) İlgili Kurul: İlgili fakülte kurulu, yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulunu,

             c) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte yönetim kurulunu, yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             ç) Rektörlük: Ardahan Üniversitesi Rektörlüğünü,

             d) Senato: Ardahan Üniversitesi Senatosunu,

             e) Üniversite: Ardahan Üniversitesini,

             f) Üniversite Yönetim Kurulu: Ardahan Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt-Kabul İşlemleri, İzin, Kayıt Dondurma, İlişik Kesme, Yatay-Dikey

Geçişler ve Kayıt Koşulları

             Kayıt işlemleri

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına kayıt yaptırmak için; lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olunması, yabancı ülke liselerinden mezun ise alınan diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sınavları sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olması veya ön kayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile o öğretim yılı için belirlenen geçerli puan ve koşullara sahip olunması gerekir.

             (2) Öğrencinin kayıt işlemleri sırasında, şahsen veya kendisinin belirlediği vekil tarafından müracaat etmesi gerekir.

             (3) Üniversitede öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler, Rektörlükçe duyurulan süreler içinde kayıt yaptırmak zorundadır. Süresi içerisinde kayıt yaptırmayan aday öğrenci, bu haktan vazgeçmiş sayılır. Adayın Üniversiteye kesin kaydının yapılabilmesi için, kayıt sırasında vereceği belgeler ve uygulanacak esaslar ÖSYM ve Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir.

             Kayıt yenileme ve ders kayıt koşulu

             MADDE 6 – (1) Birinci sınıf öğrencileri kayıtlı oldukları programdaki tüm dersleri almakla yükümlüdür. Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Seçmeli dersler, öğrencinin zorunlu dersler dışında kendi alanı içinden veya dışından ve kendi isteği ile aldığı derslerdir.

             (2) Öğrenci, yarıyıl/yıl başında öncelikle başarısız olduğu dersleri almak zorundadır. Bir öğrencinin bir yarıyılda alabileceği teorik ve uygulamalı derslerin toplamı, haftada kırk saatten fazla olmaz. Her dersin süresi kırkbeş dakikadır.

             (3) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde öğrenim ücretini yatırarak, bilgisayar ortamında kayıtlarını yenilemek ve danışmanlarına onaylatmak zorundadır. Bu süre içerisinde haklı veya geçerli bir nedeni olmadan kaydını yenilemeyen öğrencilere, o yarıyıl içinde herhangi bir öğrenci belgesi verilmez ve bu öğrenciler öğrencilik haklarından yararlandırılmaz. Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen haklı veya geçerli bir nedenle kayıt süresi içerisinde kaydını yenilemeyen öğrencilere, kayıt yenileme süresinin bitimini izleyen beş iş günü içerisinde mazeretlerini belgelendirmek koşulu ile ilgili birime başvurmaları ve ilgili yönetim kurulunca mazeretlerinin uygun görülmesi halinde ek kayıt süresi tanınır. Birinci sınıfa yeni kaydolan öğrenciler, öğrenim ücretini yatırıp banka dekontunu danışmanlarına teslim etmeleriyle ders kayıtlarını yaptırmış sayılır.

             (4) Öğrencilerin, her öğretim yılında, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili mevzuatta belirlenen öğrenci katkı payını ödemeleri gerekir. Öğrenci katkı payını ödemeyen öğrencilerin kayıt ve kayıt yenileme işlemi yapılmaz ve bu öğrenciler hakkında ilgili mevzuatta öngörülen hükümler uygulanır. Öğrencinin katkı payını ödemediği veya kaydını yenilemediği yarıyıllar/yıllar öğrencinin öğrenim süresinden sayılır.

             İzinler

             MADDE 7 – (1) Aşağıda belirtilen durumlarda öğrenciye izin verilebilir:

             a) Öğrencinin eğitim-öğretime veya mesleki gelişimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkanların ortaya çıkması durumunda, öğrenci bir dilekçe ve belgeyle bağlı olduğu birime müracaat eder ve ilgili yönetim kurulunun kararı, Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile en çok iki yarıyıl izinli sayılabilir.

             b) Üniversite adına sosyal, kültürel, sportif ve benzeri etkinliklere, ulusal ve uluslararası seviyede yurt içi ve yurt dışındaki müsabakalara katılacaklar ile bunların seçme ve hazırlık çalışmalarına katılmaları ilgili kurum ve kuruluşlarca talep edilen öğrenciler, Üniversitede öğrenim gördüğü birimin yönetim kurulunun kararı ve Rektörün onayı ile bu süre içerisinde görevli/izinli sayılır ve giremedikleri ders veya sınav hakları saklı tutulur. Öğrencilere, izinli-mazeretli oldukları sürede giremedikleri ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavları için mazeret sınavı açılır. Ancak, bu tür etkinliklerde zorunlu durumlar dışında, sınav dönemlerinde öğrenci görevlendirilmez.

             Kayıt dondurma

             MADDE 8 – (1) Kayıt dondurma müracaatının eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde yapılması gerekir. Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen haklı ve geçerli mazeretlerini belgelendirmek koşulu ile eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir ve bu haklardan ders kaydı yaptıranlar yararlanabilir. Ancak askerlik, tutukluluk hali, doğal afetler ve sağlık nedenlerinden dolayı kayıt dondurma isteklerinde ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. İlgili kurullarca mazereti geçerli sayılan öğrencilerin kayıt veya eğitimlerini dondurma isteklerine ilişkin başvuru ve kayıt dondurma süreleri ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir; uygun görülmesi halinde iki yarıyılı geçen süre için de kayıt dondurulabilir.

             İlişik kesme

             MADDE 9 – (1) İlgili yönetim kurulu kararıyla aşağıdaki durumlarda öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) 2547 sayılı Kanun ile belirlenen azami öğrenim süresi içinde öğrenimini tamamlayamaması,

             b) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             c) Kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması,

             ç) Sağlık nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceğini, sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık raporu ile belgelendirmesi,

             d) Öğrenim ücretini kanuni süresi içerisinde yatırmaması.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 10 – (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul/meslek yüksekokullarına yapılacak yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey geçişler ise; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Yatay ve dikey geçiş işlemleri; ilgili kurullarca belirlenecek kontenjan dahilinde, ilgili yönetim kurullarınca yapılır.

             (2) İkinci öğretimde yatay geçişler, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin beşinci fıkrasındaki esaslara göre yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 11 – (1) Üniversitede, ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile örgün eğitim, yaygın eğitim, ikinci öğretim, açık öğretim, uzaktan eğitim programları açılabilir.

             Öğretim yılı

             MADDE 12 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı, her biri en az yetmiş iş günü (14 hafta) olmak üzere, güz ve bahar yarıyılları ile yaz okulundan oluşur. Yarıyıl/yıl sonu sınav günleri, bu sürenin dışındadır. Resmi tatil günlerinde eğitim-öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak, gerektiğinde dersi veren birim tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülen ders ve sınavlar, Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

             Öğretim planları

             MADDE 13 – (1) Üniversitenin birimlerinde öğretim, Senato tarafından kabul edilen ortak dersler göz önünde tutulmak ve bölümlerin görüşleri alınmak suretiyle ilgili kurullarca kararlaştırılan öğretim planına ve plandaki sıraya göre yapılır. Öğretim planındaki dersler, o fakülte ve yüksekokulun bölümlerinde veya diğer fakülte, yüksekokul ve bölümlerde açılan derslerden oluşur. Öğretim planındaki ders ve uygulamaların normal süresi bir yarıyıldır. Ancak, özelliği olan ders, uygulama ve stajlar, ilgili birim kurullarınca belirlenen esaslara göre düzenlenir ve değerlendirilir.

             Üst yarıyıl ve/veya yıldan ders alma

             MADDE 14 – (1) Öğrencinin bir üst yarıyıl ve/veya yıldan ders alabilmesi için, önceki yarıyıl ve/veya yıllardan dersinin kalmaması ve genel not ortalamasının (GNO) en az 2.50 olması gerekir. Bu durumda öğrenci, GNO’su 2.50-2.99 arasında ise üstten bir ders, 3.00’dan fazla ise iki ders alabilir.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 15 – (1) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre öğrenci; iki yıllık ön lisansı dört, dört yıllık lisansı yedi, beş yıllık programları sekiz, altı yıllık programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Bu süreler içinde mezun olamayan son sınıf öğrencileri aşağıdaki esaslara tabidir:

             a) Kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları ve devam koşulunu yerine getirdikleri bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, başarısız ders sayısını beş derse kadar indirenlere üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, yıllık dersler için iki yıl süresince başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere ise sınırsız sayıda sınavlara girme hakkı tanınır.

             b) Bu fıkranın (a) bendinde belirtilen öğrenciler; bitirme ödevi, kredili arazi uygulaması, okul deneyimi, öğretmenlik uygulaması ve proje dersleri dışında, başarısız oldukları bütün derslerden sınava alınır. Yapılacak olan bu sınavların sonucunda; bitirme ödevi, kredili arazi uygulaması, okul deneyimi, öğretmenlik uygulaması ve proje dersleri dahil olmak üzere, başarısız ders sayısını beş ve daha az sayıda derse indiren öğrencilerin, daha önce almadıkları ve yükümlülüklerini yerine getirmedikleri dersleri açılacak ilk dönemde almaları zorunludur.

             c) İzledikleri programdaki bütün derslerden en az DD aldıkları halde, mezun olabilmek için gerekli olan 2.00 GNO’yu sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem veya son sınıf öğrencilerine, GNO’larını 2.00’a yükseltmek üzere, diledikleri son dört yarıyıl ve/veya iki sınıf derslerinden sınırsız sınava girme hakkı tanınır.

             ç) Yukarıdaki bentlerde belirtilen sınav haklarını kullanan öğrenciler, katkı payını ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler, diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz. Üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılına kayıt yaptırmayan veya sınava girmeyen öğrenciler sınırsız sınav haklarını kaybeder ve Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfları

             MADDE 16 – (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfları ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Eğitim-öğretim programları

             MADDE 17 – (1) Birimlerde; teorik ve uygulamalı zorunlu dersler, seçmeli dersler, seminer, staj, uygulama, klinik, atölye ve laboratuvar çalışmaları, inceleme, gezi, ödev, bireysel çalışma, sınava hazırlanma, alan ve kütüphane çalışmaları, mezuniyet-bitirme tezi, proje ve benzeri diğer etkinlikler yer alabilir.

             (2) Eğitim programlarında yer alacak seçmeli ve zorunlu teorik ile uygulamalı derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, bölüm/anabilim dalının önerisiyle ilgili kurullarca düzenlenir ve Senatonun onayına sunulur. Eğitim programlarında görev alacak öğretim elemanları ile ders ve uygulama çizelgeleri her yarıyılın başında ilgili kurullarca düzenlenerek ilan edilir.

             (3) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendindeki Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri, bütün öğrenciler için verilen ortak zorunlu derslerdir. Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar dersleri isteğe bağlı olup, öğrenciler bu iki dersten birini seçebilir.

             Yan dal programı

             MADDE 18 – (1) Yan dal programı açılması; ilgili bölümün/anabilim dalının isteği, ilgili kurulların önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve yan dal programı bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir programa kayıtlı olan öğrencilerden isteyenlere kendi lisans programlarına ek olarak, bir yan dal programını izleme izni verilebilir.

             Çift anadal programı

             MADDE 19 – (1) İlgili bölüm ve kurulların önerisi, Senatonun onayı ile herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden, gerekli koşullara sahip olanlar arasından istekli olanların, kendi lisans programlarına ek olarak çift anadal programına devam etmelerine ve ikinci bir lisans diploması almalarına imkân sağlanır.

             Yaz okulu

             MADDE 20 – (1) Üniversitede yabancı dil hazırlık, ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim- öğretim veren akademik birimlerle ilgili olarak; güz ve bahar yarıyılları dışında, yaz aylarında da eğitim-öğretim yapılabilir. Yaz Okulunda yapılacak bu eğitim-öğretim ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Derslerin kredi değerleri

             MADDE 21 – (1) Haftada bir saat teorik ders, iki saat teorik ders uygulaması, laboratuvar, atölye ve klinik çalışması gibi uygulama çalışmaları ve üç saatlik inceleme, gezi, ödev, sınava hazırlanma, bireysel çalışma, proje çalışmaları gibi diğer etkinlikler bir kredidir. Alınan derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) karşılık gelen kredi değerleri bu Yönetmelikteki esaslar çerçevesinde Senato tarafından belirlenir.

             Öğrenci değişim programları ve alınan dersleri transfer etme

             MADDE 22 – (1) Öğrenciler; ilgili yönetim kurullarından izin almak koşuluyla, Üniversitenin diğer birimlerinden, yurt içindeki diğer yüksek öğretim kurumlarından, denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen ve Üniversite ile anlaşma yapan yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından, Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilmek şartıyla ders alabilir ve bu derslerin kredilerini transfer ettirebilir. Yurt dışı uygulamalar, ilgili anlaşma ve programlar çerçevesinde yapılır. Değişim programları çerçevesinde katkı paylarının nasıl ödeneceği ikili anlaşmalara göre belirlenir.

             (2) Yurt içi ve yurt dışı değişim programlarından yararlanacak öğrenciler, daha önceki öğrenim faaliyetlerinde başarılı olmak zorundadır.

             Ön koşullu dersler

             MADDE 23 – (1) Ön koşullu dersler ve koşulları; bu dersleri veren bölümce, gerekçeleri belirtilerek ilgili kurula önerilir ve bu kurulların onayından sonra kesinleşir. Ön koşul niteliğindeki dersler başarılmadıkça, ön koşula bağlı olan dersler alınamaz.

             Derslere devam

             MADDE 24 – (1) Teorik derslere, uygulamalara, laboratuvar ve atölye çalışmalarına devam zorunludur. Devam durumu, dersin öğretim elemanınca izlenir ve sınavlardan önce bölüm başkanlığı veya müdürlük tarafından ilan edilir. Devam çizelgelerinin saklanma süreleri iki yıl olup, dersi veren öğretim elemanı tarafından saklanır.

             (2) Öğrenci yarıyılda/yılda aldığı bir dersin teorik saatlerinin %70’ine, uygulama, laboratuvar ve atölye çalışmalarının %80’ine devam etmek zorundadır. Etmediği takdirde; ilgili derse devam etmemiş sayılır, yarıyıl/yılsonu sınavlarına alınmaz ve başarısız olarak değerlendirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

İkinci Eğitim-Öğretim ve Öğrenime Yeniden Devam Etme

             İkinci eğitim-öğretim

             MADDE 25 – (1) İkinci eğitim-öğretim, hafta içinde normal öğretimin bitimini izleyen saatlerde yapılan eğitimdir, gerektiğinde hafta sonları da yapılabilir.

             (2) Bu öğretimde stajlar eğitim-öğretim sırasında yapılabilir.

             (3)Verilecek çıkış belgesi ve diplomalarda ikinci öğretim ibaresine yer verilmez.

             (4) İkinci eğitim-öğretimde, normal eğitim-öğretimdeki esaslar uygulanır.

             (5) İkinci eğitim-öğretim, isteğe bağlı ve paralıdır. Bu öğretimde öğrenim gören öğrenciler, öğretim programlarından normal öğretim programlarına yatay geçiş yapamaz. Ancak, hazırlık sınıfı hariç, bulundukları sınıfın bütün derslerini vermek ve ilk %10’a girmek koşuluyla, bir üst sınıfa geçmiş olan öğrenciler; üst sınıfta o yıl için normal öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar miktarı, öğrenim ücreti olarak öderler ya da bu öğrenciler, kontenjanlar dahilinde ikinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar miktarı ödemek koşulu ile normal eğitim-öğretim programına yatay geçiş yapabilirler. Normal öğretim öğrencileri, ikinci öğretime yatay geçiş yapabilir. Bu yatay geçişlerde, öğrenci normal öğretimde uygulanan ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Ancak geçiş yapan bu öğrenciler, ikinci öğretim için öngörülen ücreti ödemek zorundadır. Öğrenim ücretleri, peşin olarak ya da biri kayıt veya kayıt yenileme sırasında, diğeri Şubat ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Öğrenim ücretlerinin birinci taksitini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini ödemeyen öğrencilere ise bir aylık ek süre tanınır, bu süre içerisinde de öğretim ücretini kanuni gecikme faiziyle birlikte ödemeyen öğrencinin yüksek öğrenim kurumu ile ilişiği kesilir.

             (6) İkinci öğretim öğrencileri, normal öğretim öğrencilerinin her türlü haklarından yararlanır.

             Öğrenime yeniden devam etme

             MADDE 26 – (1) Öğrenim harcını belirtilen sürede yatırmadığından veya kaydını yenilemediğinden dolayı kaydı silinen öğrenciler, kendi isteği ile kaydını sildiren öğrenciler ve hastalık nedeniyle öğrenimine devam edemeyen öğrenciler; ilişiklerinin kesildiği eğitim-öğretim yarıyılında/yılında öğrenimine devam etmek için başvurduklarında ve tüm öğrenim ücretini yatırdıkları takdirde, devam etmedikleri yarıyıl/yıl öğretim sürelerine sayılmak suretiyle bir sonraki yarıyılda/yılda öğrenimlerine yeniden devam edebilirler.

             (2) İlişiklerinin kesildiği tarihten itibaren dört eğitim-öğretim yılı içinde Üniversiteye başvurduklarında; hastalık nedeni ile kaydı silinenler öğrenime devam edebileceğini sağlık raporu ile belgelemek, erkek öğrencilerin askerliğini yapmış olmak veya muaf olduklarını belgelemek koşuluyla, başvurdukları yıl geçerli olan öğretim planına intibakları yapılarak öğrenimlerine devam etmek üzere yeniden kaydedilirler. Bu öğrencilerin öğrenim süreleri, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki öğrenim süresini aşamaz.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Sınavlar, Ders Başarı Notu, Onur Öğrencileri, Muafiyet ve İntibak,

Öğrenci Danışmanlığı

             Sınavlar

             MADDE 27 – (1) Sınavlar; ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yaz yarıyıl programı sınavı, ek sınav, tek ders sınavı, staj sonu sınavı ve muafiyet sınavlarından oluşur. Bu sınavlar, yazılı, sözlü veya hem yazılı, hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Yarıyıl/yıl sonu sınavları, ait oldukları yarıyıl/yıl sonlarında yapılır. Açılan dersler için en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılır. Ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarının yapılacağı yer ve tarihler, dekanlık/yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüğünce belirlenir ve sınavların başlangıcından en az onbeş gün önce ilan edilir. Öğrenciler, ilan edilen gün, saat ve yerde sınava girmek, kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınavlara geçerli mazereti olmadan katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Gerekli durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir. Yarıyıl esasına göre eğitim yapan birimlerde ve/veya derslerde bütünleme sınavı uygulaması yapılmaz. Yıl esasına göre eğitim yapan birimlerde ve/veya derslerde bütünleme sınavı yapılır.

             (2) Sınavlarda kopya çekenler, kopya çekme girişiminde bulunanlar veya kopya çekilmesine yardım edenler ile sınav kâğıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da çekilmesine yardım ettiği belirlenen öğrenciler, o sınavlardan sıfır (0) almış sayılır ve ayrıca öğrenci hakkında, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde öğrenci bilgi sistemine girilir, ilgili birimin bölüm başkanlığına ve fakülte/yüksekokul öğrenci işleri bürosuna teslim edilir. Sınavla ilgili belgeler, ilgililerce en az iki yıl saklanır.

             Ara sınav

             MADDE 28 – (1) Her ders için her yarıyıl/yıl en az bir ara sınav yapılmak koşuluyla, ara sınavların sayı, kapsam, biçim ve değerlendirme esasları ilgili kurul kararı ile belirlenir. Aynı yarıyıla ilişkin derslerden en çok ikisinin ara sınavı aynı günde yapılabilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 29 – (1) Kaza, birinci derece yakınının ölümü, hastalık, doğal afet ve ilgili birimin yönetim kurulunca kabul edilen diğer mazeretlerde, sınavların bitiminden itibaren en geç beş iş günü içinde başvurulması halinde, ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı açılabilir. Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarına giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık/yüksekokul/meslek yüksekokulu müdürlüğünce belirlenen gün, yer ve saatte kullanır. Ara sınavlar için mazeret sınavı, yarıyılın/yılın son haftasında yapılır ve o ana kadar okutulan konuları kapsar. Yarıyıl sonu sınavlarının mazeret sınavı ise yarıyıl sonu sınavlarının bitiş tarihinden sonra onbeş gün içerisinde yapılır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz. Rektörlükçe Üniversiteyi temsil etmek üzere görevlendirilen öğrenciler, mazeret sınavına alınır. Yıl esasına göre eğitim yapan birimlerde ve/veya derslerde final ve bütünleme sınavı için mazeret sınav hakkı tanınmaz.

             Yarıyıl/yıl sonu sınavı

             MADDE 30 – (1) Bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavı, o dersin devam koşulunun yerine getirilmiş olması kaydıyla, yarıyıl/yıl sonunda ilgili kurullar tarafından ilan edilen yer ve zamanlarda yapılır.

             Ek sınav

             MADDE 31 – (1) Ek sınav hakkı, kayıtlı olduğu programı azami süreler sonunda tamamlayamamış öğrencilere tanınır. Öğrenciler, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki sınavlara tabii tutulur. Ek sınavların yapılacağı tarih, ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             Tek ders sınavı

             MADDE 32 – (1) Mezuniyeti için azami öğrenim süresini kullanmamış öğrencilerden, devam şartını yerine getirmiş olduğu tek dersten sorumluluğu kalan veya mezuniyeti için GNO’sunun en az 2,00 olma şartı hariç, tüm gerekleri yerine getirmiş öğrencilere; bu sınav sonucu alacağı notun katkısıyla GNO’sunu en az 2,00 düzeyine çekebilecek durumda olması koşuluyla, yarıyıl/yıl sonunda yalnızca bir dersten tek ders sınav hakkı tanınır. Tek ders sınav günü akademik takvimde belirtilir.

             (2) Tek ders sınavında alınan not ham başarı notu sayılır ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre harf notuna çevrilir. Başarısızlık halinde, söz konusu ders bir sonraki yarıyılda/yılda tekrarlanır veya öğrenci, akademik takvimde belirtilen tarihte yapılacak olan bir sonraki tek ders sınavına alınır.

             Muafiyet sınavı

             MADDE 33 – (1) Yabancı dille eğitim veren hazırlık sınıfları ve ortak zorunlu yabancı dil dersleri ile Senatoca belirlenen diğer derslerden, her eğitim-öğretim yılı başında Üniversite tarafından bir muafiyet sınavı açılır.

             Sınavlara giriş şartları

             MADDE 34 – (1) Öğrencinin devam zorunluluğunu yerine getirmesi ve varsa uygulamalarda başarılı olması gerekir. Ancak, teorik derslerde bir defa devam almış olan öğrenci, bir daha devam etmek zorunda değildir.

             (2) Bir ders ile uygulamasının ayrı sınavlarla değerlendirilmesine ve gerektiğinde bunların birbiriyle bağlantılı olduğuna ilgili kurullar karar verir.

             Ders başarı notu

             MADDE 35 – (1) Ders başarı notu, öğrencinin ara sınavı ile yarıyıl/yıl/yaz programı sonu sınavlarında aldıkları puanların birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Öğrencinin bir dersteki başarısı, bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. İstatistiksel dağılımın nasıl yapılacağı Senato tarafından tespit edilir. Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin başarı notu, ara sınav notunun % 40’ı ile yarıyıl/yılsonu sınavı notunun % 60’ı alınarak belirlenir.

             (2) Bağıl değerlendirmeye esas olacak üç sınır değerden; yarıyıl/yıl sonu sınavı alt limiti (YSSL) ve başarı notu alt limiti (BNAL) 100 puan üzerinden 35’ten, bağıl değerlendirmeye katma limiti (BDKL) 20’den az olamaz.

             (3) Bağıl değerlendirme uygulanmayan derslerde bir dersten veya uygulamadan değerlendirmeye alınmak için öğrencinin yarıyıl/yıl sonu sınav notu ve varsa bütünleme notunun 100 puan üzerinden en az 50 olması gerekir. Bu puanın altında kalan öğrenciler doğrudan başarısız sayılır.

             (4) Bir dersin başarı notu, Senato tarafından belirlenen esaslara göre; aşağıdaki harfli başarı notu ve başarı katsayısına dönüştürülür:

 

a)

Harfli Başarı Notu

Başarı

Katsayısı

Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları

 

Başarı Değerlemesi

 

 

AA

4,00

Pekiyi

 

BA

3,50

İyi – Pekiyi

 

BB

3,00

İyi

 

CB

2,50

Orta – İyi

 

CC

2,00

Orta

 

DC

1,50

Orta – Geçer

 

DD

1,00

Geçer

 

FD

0,50

Başarısız

 

FF

0,00

Başarısız

 

FG

0,00

Yarıyıl/ yılsonu sınavına girmedi ( başarısız)

 

DZ

0,00

Devamsız ( başarısız)

 

MZ

--

Mazeretli

 

S

0,00

Yeterli ( başarılı )

 

U

0,00

Yetersiz ( başarısız)

 

E

--

Tamamlanmamış / Eksik

 

DE

--

Devam Ediyor

 

             b) Bu harf notlarından;

             1) AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve S başarılı harf notlarıdır.

             2) FD, FF, FG, DZ ve U başarısız harf notlarıdır.

             3) MZ, E ve DE henüz başarı durumu netleşmemiş harf notlarıdır.

             4) FG: Derse devam ve uygulama ile ilgili koşullarını yerine getirerek o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girme hakkı olduğu halde sınavına girmeyen öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci o dersten başarısız sayılır. Bu başarı derecesi, öğrencinin öğrenim süresince tamamlamakla yükümlü olduğu toplam kredi ve genel ağırlıklı not ortalaması (GNO)/yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YNO) hesabında; ilgili dersin başarı katsayısı 0,00 alınarak GNO/YNO hesabına dersin kredisi katılmak suretiyle FF notu gibi işleme alınır.

             5) DZ: Derse devam ve uygulamayla ilgili koşulları yerine getirememiş, devamsızlık nedeniyle o dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girme hakkı olmayan öğrencilerin ilgili dersleri için kullanılır ve öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır. Bu not da, FF notu olarak işleme alınır.

             6) MZ: Yarıyıl sonu sınavlarına girmeye hak kazandığı halde, bu Yönetmelikte belirtilen nedenlerle yarıyıl sonu sınavına giremeyen ve ilgili yönetim kurulu tarafından mazereti kabul edilen öğrencilerin sınavlarına girmedikleri dersler için verilir. Bu durumdaki öğrencinin başarı durumu belli olmadığından bu not, bu aşamada toplam kredi ve GNO/YNO hesabına katılmaz. Bu not, daha sonra yapılacak mazeret sınavı sonucu alınacak harf notuyla değiştirilir.

             7) S harf notu; öğrencilerin başka birimlerden transfer etmiş olduğu, ilgili yönetim kurulunca başarılı kabul edilen derslere verilir. Bu tür derslerin kredisi, öğrencinin tamamlamakla yükümlü olduğu toplam krediye sayılır, ancak GNO/YNO hesabına katılmaz. Bu not ayrıca, muafiyet sınavı sonucu başarılı olunmuş muaf olunan derslere verilir.

             8) U: S notunun verilebildiği derslerde uygulanabilir ve başarısız olarak değerlendirilir.

             9) E: Hastalık gibi geçerli bir nedenden dolayı yarıyıl/yıl içinde derse ilişkin gereken koşullardan bazılarını yerine getirememiş öğrencilere bu ders için, dersin öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Bu not, bu aşamada toplam kredi ve GNO/YNO hesabına katılmaz. Bu notu almış bir öğrencinin, yarıyıl sonu sınavlarının mazeret sınavı süresi içersinde eksiklerini tamamlayarak bir not alması gerekir. Bu süre içinde eksiğini tamamlayamayan öğrencinin notu FF notuna dönüşür.

             10) DE: Kayıt yenileme sürecinde, öğrencilerin kayıt olduğu derslere ilk değer olarak doğrudan verilir. Dersin öğretim üyesi/görevlisi tarafından harfli başarı notu verilinceye kadar yarıyıl/yıl içerisinde bu not geçerli olur. Bu not bu aşamada toplam kredi ve GNO/YNO hesabına katılmaz.

             11) Kredisiz (sıfır kredili) derslerin başarı değerlendirmesinde S ve U harfli başarı notları kullanılmaz.

             12) Öğretim programında gerekli dersleri almış öğrencilerin; gün ve saatinin programındaki dersleriyle çakışmaması koşuluyla, öğretim programı dışı aldığı derslerin başarı değerlendirmesinde S ve U harfli başarı notları kullanılmaz.

             (5) Öğrencilerin bir dersteki durumunu belirten işaretler aşağıdaki şekilde tanımlanır:

             a) R (Tekrar): Dersin önceden başarılmış veya başarılmamış olmasına bakılmadan ilgili dersin tekrar edildiğini gösterir.

             b) NC (Kredisiz): Dersin kredisinin olup olmamasına ve/veya kredi miktarına bakılmadan ilgili dersin kredisiz olarak alındığını gösterir. Bu işaretin verildiği dersler; öğrencinin öğretim programında belirtilen, öğrenim süresi içerisinde tamamlamakla yükümlü olduğu toplam krediye sayılmaz ve GNO/YNO hesaplarına katılmaz.

             c) TI (Transfer – İç yatay geçiş): Birimin başka bir bölümünden veya anabilim dalından iç yatay geçiş yapmış öğrencilerin ilgili kurulca kabul edilen dersleri için kullanılır. Bu derslerin notları aynen aktarılır, ancak yeni öğretim programında yer almayan transfer ettiği dersler, kredisiz (NC) olarak işleme alınır.

             ç) TY (Transfer – Dış yatay geçiş): Başka bir birimden veya yükseköğretim kurumdan yatay geçiş yapmış öğrencilerin ilgili kurulca kabul edilen dersleri için kullanılır. Bu işaretin kullanıldığı derslere S notu verilir.

             d) TD (Transfer – Dikey geçiş): Herhangi bir önlisans programından bir lisans programına dikey geçiş yapmış öğrencilerin, ilgili kurulca kabul edilen dersleri için kullanılır. Bu işaretin kullanıldığı derslere S notu verilir.

             e) TS (Transfer – Diğer kurum yaz okulu): Üniversite tarafından uygun görülüp ilgili yönetim kurulunca kabul edilen, Üniversite öğrencilerinin başka yükseköğretim kurumlarının yaz okullarında alıp başarmış olduğu dersleri için kullanılır. Bu işaretin kullanıldığı derslere S notu verilir.

             f) T (Transfer): Bu işaret, dersin başka bir yükseköğretim kurumunda alınmış olması ve yukarıdaki transfer türlerine dâhil edilemediği durumlarda kullanılır. Daha önceden başka kurumlarda kısmen veya tamamen eğitim almış ve geçiş yapmadan üniversiteye giriş sınavlarıyla birimde okumaya hak kazanmış öğrencilerin ilgili kurulca kabul edilmiş dersleri bu bağlamda değerlendirilir. Bu işaretin kullanıldığı derslere S notu verilir.

             g) MK (Muafiyet sınavı ile muaf, kredili): Muafiyet sınavı yoluyla öğrencinin öğretim programında öngörülen temel bir kısım derslerden muaf tutulduğu anlamına gelir. Muaf tutulan bu derslere S notu verilir ve öğrencinin tamamlamakla yükümlü olduğu toplam krediye sayılır, ancak GNO/YNO hesaplarına katılmaz. Bu dersler tekrar edilmez.

             ğ) DP (Öğrenci değişim programı): Bu işaret, öğrenci değişim programları çerçevesinde öğrencilerin almış olduğu, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş dersler için kullanılır.

             h) TK (Tek ders sınavı): Dersin tek ders sınavıyla alındığı durumlarda kullanılır.

             ı) CY (Çift anadal programı/Yandal programı): Bu işaret, dersin çift anadal programı (ÇAP)/yandal programı dâhilinde alındığını gösterir.

             i) ES (Öğrenim süresi sonu ek sınavlar): Bu işaret, azami eğitim süresini doldurmuş, ancak mezun olamamış öğrencilerin 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde tanınmış olan sınav hakları çerçevesindeki dersleri için kullanılır.

             Akademik başarı not ortalamaları

             MADDE 36 – (1) Öğrencinin dönem akademik başarı not ortalaması, sınıf ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere üç ortalama elde edilir. Bir yarıyılın akademik başarı not ortalamasını hesaplamak için; öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden elde ettiği notlar ile o derslerin kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam kredi bulunur, daha sonra bütün derslerden alınan toplam kredi derslerin kredi değerleri toplamına bölünür. Bu değer, dönem akademik başarı not ortalaması olarak adlandırılır. Sınıf ortalaması, yarıyıl akademik başarı not ortalamasındaki yol izlenerek öğrencinin bir eğitim-öğretim yılında almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Genel akademik başarı not ortalaması ise yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

             Başarısızlık durumu

             MADDE 37 – (1) Hazırlık sınıfları hariç, öğrencinin öğreniminde birbirini takip eden iki yarıyıldan en az birinde GNO’sunun 1.80 veya üzerinde olması gerekir. Öğreniminde son iki yarıyılda GNO’su 1.80’in altında kalan öğrenciler üst yarıyıldan yeni ders alamaz. Ancak, daha önce devamsız, başarısız oldukları derslerden içinde bulundukları dönemde açılanlardan FD, FF, FG, DZ, U ve daha sonra sıra ile DD ve DC notlu dersleri; GNO’su 1.80 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlar. Danışmanlar, öğrencilerin ders kayıtlarına yardımcı olmakla ve GNO hesaplarına göre, kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidir. Ders tekrarları ile GNO’larını, belirtilen not değerlerine eşitleyen veya bu notların üstüne çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğrenim süresinden sayılır.

             Genel not ortalamasının yükseltilmesi

             MADDE 38 – (1) Devamsız veya başarısız dersi olmayan, ancak GNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler, daha önce aldıkları derslerden DD, DC ve CC aldıkları dersleri, o derslerin verildiği yarıyılda tekrarlayabilir. Ancak, bu durumda, öğrencilerin derse kayıt yaptırmaları gerekir. Öğrenciler, tekrar aldığı dersin ara sınavına katılmak zorundadır. Dersin başarı notu hesaplanırken değerlendirme, o yarıyıldaki ara sınav notuna göre yapılır. Tekrarlanan derste önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir, öğrenci tekrar ettiği dönem ara sınavına girmemişse ara sınav notu sıfır (0) olarak kabul edilir.

             Onur öğrencileri

             MADDE 39 – (1) Alt yarıyıldan/yıllardan başarısız dersi olmamak ve disiplin cezası almamış olmak kaydıyla her eğitim öğretim yılı sonunda en az normal ders yükü ile o yılın not ortalaması 3,00 - 3,50 arasındaki öğrenciler onur öğrencisi; 3,51- 4,00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca her eğitim-öğretim yılı sonunda ilan edilir.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 40 – (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının duyurulmasından itibaren bir hafta içinde bağlı olduğu fakülte dekanlığına, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak, sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekanlık veya müdürlük, maddi bir hata yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için sınav kâğıdını ilgili bölüm veya program başkanı aracılığıyla dersin sorumlu öğretim elemanına inceletir. Öğrenci itirazının devamı halinde; ilgili yönetim kurulu kararı ile ilgili öğretim elemanının da içinde bulunduğu bir komisyona, diğer sınav kâğıtlarıyla karşılaştırmalı olarak yeniden inceleme yaptırılır. Not değişiklikleri; ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

             Ön lisans diploması verilmesi

             MADDE 41 – (1) Bir lisans programında kayıtlı iken, en az ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olan öğrencilerden isteyenlere; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, öğrencinin ayrıldığı bilim kolunu gösteren ön lisans diploması verilir.

             Meslek yüksekokullarına intibak

             MADDE 42 – (1) Lisans öğrenimine devam ederken kaydı silinen öğrencilerden, meslek yüksekokullarının ilgili programlarına kaydolmak isteyenlerin başvuruları; Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik esas alınarak ilgili meslek yüksekokulu yönetim kurulunca değerlendirilir.

             Muafiyet ve intibak

             MADDE 43 – (1) Birimlere kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarından almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için, Üniversiteye kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri ve intibak işlemleri, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır.

             Öğrenci danışmanlığı

             MADDE 44 – (1) Eğitim ve öğretimin düzenli bir biçimde yürütülmesi ve koordinasyonunun sağlanması için öğretim kurumları, o bölümün özelliklerini göz önünde bulundurarak yeterli sayıda öğrenci danışmanı görevlendirebilir. Danışmanlar, alınacak derslerin öncelik sırasının izlenmesinde, ders programlarının düzenlenmesinde ve ilgili birimin yetkili kurullarının aldıkları kararların uygulanmasında öğrencilere yardımcı olur ve ilgili birim yönetimiyle öğrenciler arasındaki iletişimi sağlar.

             Mezuniyet, mezuniyet belgesi, diplomalar ve diploma eki

             MADDE 45 – (1) Bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen dersler hariç, mezun olabilmek için genel not ortalaması en az 2.00’dır. Bu ortalamayı sağlayan öğrenciler, bu Yönetmelikte belirtilen diğer koşulları ve kayıtlı bulundukları eğitim-öğretim programları için ilgili kurullarca belirlenen yükümlülükleri yerine getirerek mezuniyete hak kazanırlar. Diploma ve mezuniyet belgelerine yazılacak mezuniyet tarihi, öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programını tamamladığı tarihtir.

             (2) Öğrenim programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilere, programın tamamlanmasını takip eden sınav dönemi sonunda, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurulun tespit ettiği ilkeler doğrultusunda; ilgili birimin bölüm ve program adı yazılmak suretiyle diploma ve unvanlar verilir. Diplomasını kaybedenlere, bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçen bir belge düzenlenir.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar, öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Üniversiteyi bitirenlere ayrıca, öğrenimlerindeki başarı derecesini, onur listelerinde yer aldığını, devam ettikleri fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokul bölüm ve programını, aldıkları ders, proje, laboratuvar, klinik, bitirme ödevi ve staj gibi çalışmalarını başarı sonuçları ile birlikte gösteren bir öğrenim belgesi (transkript) verilir.

             (4) Diploma almaya hak kazanan öğrenciye, diploma ile birlikte, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca hazırlanıp onaylanan bir diploma eki verilir. Bu belgede öğrencinin öğrenimi süresince almış olduğu bütün derslerin adları, içerikleri ve kredi saatleri ile standart diploma eki bilgileri yer alır ve öğrenciye bir defaya mahsus olmak üzere verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Tebligat

             MADDE 46 – (1) Her türlü bildirim; öğrencinin Üniversiteye kayıt anında bildirdiği adrese yazılı olarak yapılması veya bildirimin ilgili birimde ilan edilmesi suretiyle tamamlanmış sayılır. Yükseköğrenim kurumuna kayıt olurken bildirdikleri adresleri değiştirdikleri halde, bunu kayıtlı bulundukları birime kaydettirmemiş bulunan veya yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrencilerin, kayıtlardaki adreslerine bildirimin yapılması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 47 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun, Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul, Senato ve birimlerin kurul ya da yönetim kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 48 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ardahan Üniversitesi Rektörü yürütür.