28 Temmuz 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27302

YÖNETMELİK

Hitit Üniversitesinden:

HİTİT ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 8/2/2008 tarihli ve 26781 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hitit Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

              “c) Anabilim dalı akademik kurulu: Enstitülerde programı bulunan anabilim dallarında lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim programlarında görev alan kadrolu öğretim elemanlarından oluşan kurulu,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki dördüncü fıkra eklenmiştir.

             “(3) Lisansüstü programlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Lisansüstü eğitim-öğretime başvuracak adaylar, ilanda belirtilen başvuru süresi içinde, istenilen belgelerle ilgili enstitüye başvururlar.

             b) Yüksek lisans programına başvurabilmek için, adayların; bir lisans diplomasına veya Yükseköğretim Kurulunun denkliğini kabul ettiği yabancı ülkelerden alınan lisans diplomasına sahip olmaları ve 100’lük sistemde en az 60, 4’lük sistemde ise en az 2.30 not ortalaması koşulunu taşıyor olmaları, ÖSYM tarafından yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmaları, ÜDS, KPDS ya da Yükseköğretim Kurulunun eşdeğer kabul ettiği TOEFL, IELTS ve benzeri sınavların birine girmiş olmaları, aldıkları puanların ÜDS ya da KPDS’ye dönüştürülmüş olması gerekir. Başvuru kabullerinde; enstitülerin ilgili anabilim dalları, 55 standart puandan az olmamak kaydıyla, farklı ALES puanı alt sınırı belirleyebilir.

             c) Doktora programına başvurabilmek için, adayların; bir yüksek lisans diplomasına veya hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli fakültelerin lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları, not ortalamalarının 100’lük sistemde en az 75 ve 4’lük sistemde 2.9 not ortalaması koşulunu taşıyor olması, ALES puanı ile başvurduğu programın puan türünde en az 55 standart puan veya hazırlık sınıfları hariç on yarıyıldan daha uzun süreli lisans diplomasıyla yapılan başvurularda ise en az 70 standart puan almış olmaları, yabancı dil sınavlarından ÜDS veya KPDS’den en az 50 puan almış olmaları veya Yükseköğretim Kurulunun yurt dışında denkliğini kabul ettiği TOEFL, IELTS ve benzeri sınavların birinden bu puana eşdeğer puan almış olmaları gerekir.

             ç) Lisansüstü programlara öğrenci kabulünde değerlendirme esasları şunlardır:

             1) Yüksek lisans programları için başvuran adaylardan mülakata alınacakların sayısı, program için ilan edilen kontenjanın iki katı ile sınırlandırılır. Adayların ALES puanlarının %50’si, lisans mezuniyet notunun %40’ı ve yabancı dil sınavından aldıkları puanların %10’unun toplamı ile bulunacak puanlar, kontenjanın iki katına kadar sıralanır. Giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanının %50’si, lisans diploma derecesinin %20’si, yabancı dil puanının %20’si ve 100 tam not üzerinden 50’den aşağı olmamak kaydıyla mülakat sınavının %10’u alınır. Bu şekilde hesaplanacak toplam puanın 100 üzerinden en az 50 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandan aşağıya doğru sıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir.

             2) Doktora programları için başvuran adaylardan mülakata alınacakların sayısı, program için ilan edilen kontenjanın iki katı ile sınırlandırılır. Adayların ALES puanlarının %50’si, lisans mezuniyet notunun %40’ı ve yabancı dil sınavından aldıkları puanların %10’unun toplamı ile bulunacak puanlar, kontenjanın iki katına kadar, en yüksek puandan başlayarak aşağıya doğru sıralanır. Giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanının %50’si, lisans veya yüksek lisans diplomasının %20’si, yabancı dil puanının %20’si, 50 puandan az olmamak koşuluyla mülakat notunun %10’u alınır. Bu şekilde hesaplanacak toplam puanın en az 65 olması kaydıyla, adaylar en yüksek puandan aşağıya doğru sıralanarak kontenjan dâhilinde öğrenciliğe kabul edilir.

             3) Yabancı uyruklu öğrenciler için; yabancı uyruklu adayların ALES ya da eşdeğer sayılan sınavlardan, başvurdukları programlara göre, bu maddede belirtilen puanları almış olmaları gerekir. Öğrenci kabulünde de, buna göre işlem yapılır. Yabancı uyruklu adaylar, Türk Dili sınavında 100 puan üzerinden en az 70 puan almak zorundadır. Ancak, Senato tarafından geçerli sayılan Türk Dili kurslarını ya da sınavını başardıklarını belgeleyenler, bu sınavdan muaf tutulur. Geçerli belgesi bulunmayan ve yapılan sınavda başarısız olan yabancı uyruklu adaylar, yüksek lisans ve doktora öğrenimine kayıt haklarını kaybeder. Yüksek lisans programlarına başvuranlardan lisans öğrenimlerini, doktora programlarına başvuranlardan lisans ve yüksek lisans öğrenimlerinden birini Türkçe eğitim-öğretim yapan bir üniversitede tamamladığını belgeleyen yabancı uyruklu adaylar, Türk Dili sınavından muaf tutulur.

             4) İlgili anabilim dalı başkanlığının teklif ettiği öğretim elemanlarından, varsa çoğunluğu ilgili anabilim dalından oluşan listeden enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilen üç veya beş kişilik jüri, adayların mülakat değerlendirmesini yapar ve sonuçları en geç üç iş günü içinde ilgili enstitü müdürlüğüne bildirir. Enstitü müdürlüğü, kazananları ilan eder.

             d) Yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversiteler veya yüksek teknoloji enstitüleri adına Üniversitede yüksek lisans ve doktora yapan araştırma görevlilerinin tez projeleri, kendi üniversite veya yüksek teknoloji enstitülerinin bilimsel araştırma birimleri bütçesinden ve/veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bu amaca özel olarak tahsis edilmiş bütçelerden desteklenebilir.

             e) Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde, enstitü yönetim kurulunun önerisi, Senatonun onayı ve Yükseköğretim Kurulu kararıyla ikinci lisansüstü eğitim-öğretim programları açılabilir.”

             “(4) Lisansüstü programlara başvuracak ve öğrenimini 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesine göre sürdürecek olan öğrencilerin de giriş koşullarının tamamını yerine getirmeleri zorunludur.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 7 – (1) Yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programlarında, nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

             a) Lisans derecesini, başvurdukları yüksek lisans programı, doktora veya sanatta yeterlik programından farklı alanlarda almış olan yüksek lisans adayları,

             b) Lisans derecesini, Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans programı adayları,

             c) Lisans veya yüksek lisans derecelerini Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan doktora ya da sanatta yeterlik adayları,

             ç) Lisans veya yüksek lisans derecesini, başvurdukları doktora yahut sanatta yeterlik programından farklı alanda almış olan doktora ya da sanatta yeterlik adayları.

             (2) Bilimsel hazırlık programına, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki esaslara göre başarılı olan öğrenciler kabul edilir. Öğrencinin alması gereken dersler, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile belirlenir.

             (3) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu derslerin sayısı, her yarıyıl için toplam beşi geçmemek kaydıyla ilgili anabilim dalı akademik kurulu tarafından belirlenerek enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanır. Bu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçmez. Ancak bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık dersleri ile birlikte ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir. Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer hususlarda; 21/10/2006 tarihli ve 26326 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hitit Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (4) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre, en çok bir eğitim-öğretim (en çok iki yarıyıl) yılıdır. Bu süre, dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik programı sürelerine dahil edilmez. Bilimsel hazırlık programlarını verilen süreler içinde başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin ilgili enstitü ile ilişikleri kesilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 8 – (1) Bir yükseköğretim lisans veya lisansüstü programından mezun veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, enstitü yönetim kurulunun onayı ile bir eğitim-öğretim yılı (iki yarıyıl) özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrencilerin kabulünde not düzeyi aranmaz ve giriş sınavı yapılmaz. Ancak, belirlenen kontenjandan daha fazla sayıda özel öğrenci başvurusu olduğu takdirde, sırasıyla not ortalaması esas alınarak sıralama yapılır. Not ortalamasında eşitlik olması durumunda, sırasıyla, varsa ALES puanı ve KPDS, ÜDS ya da diğer yabancı dil sınavları puanları dikkate alınarak bir sıralama yapılır ve alınacak özel öğrenci belirlenir. Özel öğrenci olarak kabul edilenler, her dönem en çok üç derse kayıt yaptırabilirler.

             (2) Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak Üniversite ve enstitüye karşı yükümlülüklerini yerine getirmek ve izledikleri derslerin bütün kayıt ve kurallarına uymak zorundadırlar. Özel öğrencilere diploma veya unvan verilmemekle birlikte izledikleri dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilebilir. Bu belgede özel öğrencilik durumu belirtilir.

             (3) Özel öğrencinin, dört yarıyılı geçirmemek kaydıyla, bu Yönetmelik hükümlerine göre, bir lisansüstü programa kabul edilmesi hâlinde; özel öğrenci olarak almış olduğu kendi anabilim veya bilim dalı ile ilgili derslerden yazılı başvurusu üzerine, katıldığı programdaki kredi toplamının yarısını geçmemek koşulu ile alınan krediler, enstitü yönetim kurulunun onayı ile lisansüstü programında yer alan dersler yerine sayılabilir. Alınan zorunlu ve seçmeli dersler, lisansüstü programda yer alan zorunlu ve seçmeli dersler yerine sayılır.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Lisansüstü programlara yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin kabul edilme koşulları şunlardır:

             a) Üniversite bünyesindeki başka bir enstitü anabilim/ana sanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış,

             b) Üniversitenin lisansüstü programlarına öğrenci kabul koşullarını sağlamış,

             c) Her yarıyıl için en az iki ders almış ve bu dersleri başarmış,

             ç) Genel not ortalamasının 100 puan üzerinden yüksek lisans için en az 75 puan ve doktora-sanatta yeterlik için en az 85 puan veya eşdeğeri

             olması gerekir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Hazırlık programları ve uygulamaları dahil, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik giriş sınavlarını kazanan adayların listesi, enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir ve enstitü müdürlüğü tarafından ilan edilir. Programlarda eğitim-öğrenim görmeye hak kazanan adayların kayıtları, Üniversite akademik takvim belirleme komisyonu tarafından kabul edilip ilan edilen akademik takvimde belirtilen günlerde yapılır. Sınavı kazanan adaylar, enstitü yönetim kurulunca belirtilen tarihler arasında kesin kayıtlarını yaptırır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan adaylar, haklarını kaybeder. Kesin kayıt hakkını kazanmış adayların kayıtlarının yapılabilmesi için; özel öğrenci olanlar hariç, herhangi bir üniversitede/yüksek teknoloji enstitüsünde açılmış bir lisansüstü programda kayıtlı öğrenci olmadıklarını belirten yazılı beyanlarını enstitüye vermeleri gerekir. Bu beyana aykırı bir durumun ortaya çıkması hâlinde, lisansüstü programlara kayıt yaptıran öğrencilerin enstitü ile ilişiği kesilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 15 – (1) Öğrenci, başarısız olduğu zorunlu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda yeniden kayıt yaptırır. Seçmeli dersten başarısız olunması, dersin açılmaması, programdan kaldırılmış olması ve benzeri durumlarda, danışmanın görüşü doğrultusunda başarısız olunan dersin yerine başka bir lisansüstü ders alınabilir. Öğrenci, kayıtlı bulunduğu lisansüstü programında zorunlu görülen krediyi dört yarıyıl içerisinde tamamlamak zorundadır. Tamamlayamayan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir.

             (2) Öğrenci, öncelikle başarısız olduğu zorunlu dersi tekrar almak zorundadır. Bir yarıyıl içerisinde en fazla 15 kredilik ders alınabilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 20 – (1) Enstitüde kayıtlı lisansüstü eğitim-öğrenim gören öğrencilere rehberlik etmek üzere, enstitü yönetim kurulunca bir öğretim elemanı danışman olarak atanır.

             (2) Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı/anasanat dalı akademik kurulunda alınan kararlar doğrultusunda, her öğrenci için bir tez konusu ve tez danışmanı, en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili enstitüye önerilir. Tez danışmanı önerisi, ilgili enstitü yönetim kurulu onayıyla kesinleşir. Tez danışmanı olarak öncelikle öğretim üyeleri görevlendirilir. Zorunlu hâllerde, enstitü anabilim veya ana sanat dalı başkanının gerekçeli önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile doktoralı öğretim görevlilerine ve devlet sanatçısı veya sanatta yeterliği olan öğretim elemanlarına da tez danışmanlığı verilebilir.

             (3) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, enstitü anabilim dalı/anasanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile ikinci tez danışmanı, ikinci yarıyılın sonuna kadar görevlendirilir. Gerek görüldüğünde, ikinci tez danışmanı, Yükseköğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında görev yapmakta olan Türk veya yabancı ülke vatandaşı öğretim elemanlarından da görevlendirilebilir.

             (4) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri, tez danışmanı atanıncaya kadar, ilgili anabilim dalı/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından atanan ders danışmanı tarafından yürütülür.”

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hitit Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

8/2/2008

26781