30 Temmuz 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27304

YÖNETMELİK

Bayburt Üniversitesinden:

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bayburt Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında ön lisans ve lisans eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Bayburt Üniversitesinde ön lisans ve lisans eğitim-öğretim programlarına, sınav ve değerlendirme esaslarına, öğrenci kabulüne, diploma ve unvanlara, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmaları ile akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.  

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Birim: Bayburt Üniversitesine bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarını,

             b) Dekan: Bayburt Üniversitesine bağlı fakültelerin dekanlarını,

             c) Ders kredisi: Bir kredi, bir yarıyıl içinde haftada bir saat teorik ders, iki saat uygulama, laboratuar, klinik, atölye ve benzeri çalışmaları ifade eden ölçü birimini,

             ç) İlgili yönetim kurulu: Üniversitenin ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             d) Kurul: Üniversitenin ilgili fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulunu,

             e) Müdür: Bayburt Üniversitesine bağlı yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürünü,

             f) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya bir kaçının başarılması şartı aranılan dersi,

             g) Rektörlük: Bayburt Üniversitesi Rektörlüğünü,

             ğ) Senato: Bayburt Üniversitesi Senatosunu,

             h) Üniversite: Bayburt Üniversitesini,

             ı) Üniversite Yönetim Kurulu: Bayburt Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

                Eğitim-Öğretim, Öğrenci Kayıt-Kabul İşlemleri ve Geçişler ile İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim esasları        

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı meslek yüksekokullarında normal dört yarıyıllık bir eğitim-öğretim programını başarıyla tamamlayan öğrencilere ön lisans diploması verilir.

             (2) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibakları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

             (3) Bir eğitim-öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur ve her yarıyıl Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri hariç en az yetmiş eğitim-öğretim günüdür. Bu süre teorik ve uygulamalı ders ve diğer çalışmalar ile yarıyıl içi sınavlarını kapsar. Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Eğitim-öğretim yılı ve ilgili diğer faaliyetlerin başlama ve bitiş tarihleri, Senato tarafından belirlenen akademik takvim ile duyurulur.

             (4) Her eğitim-öğretim yılının akademik takvimi, yükseköğretim programlarının özellikleri de dikkate alınarak, bir önceki öğretim yılının en geç Nisan ayı içinde Senato tarafından kararlaştırılır.

             (5) Eğitim-öğretim çalışmalarının öğretim bakımından değerlendirilmesi kredi-saat esası üzerinden yapılır. Her bir eğitim-öğretim çalışmasının kredi-saat değeri aşağıda gösterilmiştir:

             Eğitim-Öğretim Çalışması                                                                                     Kredi-Saat

             Haftada (1) saatlik teorik ders                                                                                      1

             Haftada (2) saatlik derse bağlı uygulama                                                                      1

             Haftada (2-4) saatlik laboratuar, atölye uygulaması, daktilo, bitirme                          

             çalışması ve benzeri                                                                                                      1

             Haftada (5-8) saatlik laboratuar, atölye uygulaması, daktilo, steno ve                        

             büro uygulaması, proje, seminer, bitirme çalışması ve benzeri                                    2

             (6) Öğrencinin bir yarıyılda alacağı eğitim-öğretim çalışmaları yükü, her yarıyıl başında Üniversite Yönetim Kurulunun tespit edeceği derse yazılım esaslarına göre belirlenir.

             (7) Normal sekiz yarıyıllık bir eğitim programını başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir.

             Öğrenci kabulü

             MADDE 6 – (1) Üniversiteye bağlı birimlerde yürütülen ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıflarına öğrenci kabulü; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre yapılır.

             (2) Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri, YÖK kararları çerçevesinde Üniversitenin ilgili kurulları tarafından belirlenerek yapılır.

             Kayıt işlemleri

             MADDE 7 – (1) Üniversitenin eğitim-öğretim programlarına kabul edilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ve Rektörlük onayı ile belirlenen günlerde yapılır. Kayıt için zamanında başvurmayan veya istenen belgeleri zamanında sağlamayan öğrenciler Üniversiteye kayıt haklarını kaybeder.

             (2) Öğrenci, kesin kaydını kendisi yaptırmak zorundadır. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, mazeretlerini belirtmek şartıyla belirledikleri vekilleri veya kanuni temsilcileri aracılığı ile kayıt yaptırabilir.

             (3) Üniversiteye kabul edilen ve bu maddede yer alan şartları yerine getirmiş olan öğrencilerin kesin kayıtlarının yapılması için, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca istenen belgeleri sağlamaları ve tespit edilen harç ve eğitim ücretlerini ödemeleri gerekir.

             (4) Belgelerinde noksanlık veya tahrifat olanların veya başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanların kesin kayıtları yapılmış olsa bile kayıtları iptal edilir.     

             (5) Üniversiteye kayıt için öğrencinin açık öğretim fakültesi hariç başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmaması gerekir.

             Oryantasyon ve akademik danışmanlık

             MADDE 8 – (1) Kesin kayıtları yapılan birinci sınıf öğrencilerine, Üniversiteyi tanıtmak amacıyla derslerin başlamasından önce, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca müştereken oryantasyon programları düzenlenebilir.

             (2) Her öğrenci için kayıtlı oldukları bölüm başkanlığı tarafından, ders kayıtları başlamadan önce bir akademik danışman görevlendirilir.

             Yarıyıl kayıtları

             MADDE 9 – (1) Üniversitenin birinci yarıyılına ilk kayıt yaptıran öğrencilerin ders kayıt işlemleri doğrudan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılır.

             (2) Öğrencilerin her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde, gerekli harç ve eğitim ücretlerini ödeyerek, Üniversite Yönetim Kurulunun tespit edeceği esaslar çerçevesinde, kayıtlarını yenilemeleri gerekir. Derslere kayıt yenileme işlerinin tümünden öğrenciler sorumlu olup, bu işlemleri kendilerinin yaptırması gerekir.

             (3) Akademik takvimde belirlenen süre içinde ders kaydını yaptırmayan, kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyıla devam etme hakkını kaybeder. Kaybedilen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır. Süresi içinde ders kaydını yapamayan/kaydını yeniletemeyen öğrencilerin devamsızlık sınırını aşmamak şartıyla ve mazeretlerinin haklı ve geçerli olduğu ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde kayıtları yenilenebilir.

             (4) Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen, derslerin başladığı ilk beş gün içinde interaktif olarak yeni bir derse kaydolabilir veya daha önce kaydolmuş oldukları bir dersi bırakabilir, ancak başarısızlık nedeniyle tekrarlamak zorunda oldukları dersleri bırakamazlar.

             (5) Bir yarıyıla ait ders kaydı akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrencilere duyurulur. Öğrencilerin ders kaydı yaptığı yarıyıl içerisinde, itirazlarını akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde ilgili fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu öğrenci işlerine yazılı olarak yapmaları gerekir. Bu süre içerisinde başvuru yapmayan öğrencilerin ders kaydı kesinlik kazanır. Mazereti ilgili dekanlık/ilgili müdürlükçe kabul edilen öğrenci akademik takvimde belirtilen ders ekleme süresi içerisinde kayıt yaptırabilir.

             (6) Art arda iki yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencilerin kayıtları silinir ve Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (7) Akademik danışmanlık hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi, öğrencilerin öğrenim durumlarının izlenebilmesi ve denetimin sağlanabilmesi amacıyla her öğrenci için ayrı ayrı ve iki nüsha halinde öğrenim durumu kütüğü tutulur. Öğrenim durumu kütükleri, ilgili danışman ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından muhafaza edilir.

             Yatay ve dikey geçiş yoluyla kabul ve intibak

             MADDE 10 – (1) Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye bağlı birimlere yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             (2) Öğrenciler Üniversite içinde benzer bölümler arası geçiş yapabilir. Geçişlere ilişkin esaslar Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre, Senato tarafından belirlenir.

             (3) YÖK tarafından denkliği kabul edilmiş diğer üniversitelerde bir yarıyıl öğrenim görmüş ve genel not ortalaması en az 2,50 olan öğrenciler, disiplin cezası almamış ve bulundukları programda almış oldukları derslerin tümünü başarıyla tamamlamış olmaları kaydıyla Üniversiteye geçiş için başvurabilir. Geçiş başvuruları akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili dekanlık/müdürlük öğrenci işlerine yapılır.

             (4) Üniversite içinde farklı bir bölümden ya da başka bir üniversiteden yatay geçiş yapan öğrencilerin öğrenim sürelerinin hesabında, öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumunda geçirmiş olduğu süreler de hesaba katılır. Toplam süre 2547 sayılı Kanun ile belirlenen azami süreyi aşamaz.

             (5) Üniversite dışından eşdeğer programlar arası geçişler için ayrılacak kontenjanlar, geçiş yapılacak programın giriş kontenjanının % 5’ini geçmeyecek şekilde ilgili birimin önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir. Geçiş başvuruları, öğrencinin geçmek istediği programa kabulü ilgili birimin görüşü alınarak ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Başvuran adaylar arasındaki seçme ve yerleştirme, geçişin yapılacağı programın kontenjanı dahilinde ve başvuran öğrencilerin başarı derecelerine göre yapılır. Başarı derecesinin belirlenmesinde ÖSYM sınavı puanı ve genel not ortalaması eşit oranda dikkate alınır.

             (6) Üniversite içinden ya da dışından geçiş yapmasına karar verilen öğrencilerin, önceden almış oldukları derslerin geçiş yaptıkları programdaki hangi derslere karşılık sayılacağı ve intibak ettirilecekleri yarıyıl, bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır. Üniversite içinden geçiş yapmasına karar verilen öğrencilerin, önceden almış oldukları derslerin harf notları, karşılık sayılan dersler için geçerli sayılır ve bu notlar ortalamalara katılır. Üniversite dışından geçiş yapmasına karar verilen öğrencilerin almış oldukları derslerin harf notları muaf olarak işlenir. Ancak dönem notları genel ortalamaya katılır.

             (7) ÖSYM sınavına girerek Üniversitenin birinci sınıfına kesin kaydını yaptıran öğrenciler, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde önceden diğer yükseköğretim kurumlarında başardıkları derslerden, üzerinden iki yıl geçmemiş olmak şartıyla, muaf olmak isteğiyle başvuruda bulunmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararı ile muaf tutulabilir. Bu takdirde öğrencinin intibak ettirileceği sınıf, her 17 kredilik muafiyet için azami öğrenim süresinden bir yarıyıl düşülerek belirlenir. Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, ilgili yönetim kurulu öğrencinin önceden başardığı dersleri değerlendirerek, hangilerinden muaf tutulacağını ve birinci, üçüncü veya beşinci yarıyıllardan hangisine intibak ettirileceğini karara bağlar,  bunlardan her yarıyılda 17 kredi/hafta ders geçileceği varsayılarak muaf sayılan derslerin tekabül ettiği yarıyıl/yıl sayısı hesaplanır. Bu süre tanınan azami süreden düşülerek programın kalan derslerinin, kalan yarıyılda/yıllarda başarı ile bitirilmesi gerekir. Öğrencinin intibak ettirildiği yarıyılda alabileceği derslerin toplam kredi miktarı o yarıyılın normal kredi miktarı kadardır.

             (8) Meslek yüksekokulu mezunlarının Üniversiteye bağlı lisans programlarına dikey geçişleri; YÖK tarafından çıkarılan, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Lisans öğrenimine kayıt olan öğrencilere, üç yarıyılı geçmemek üzere ek intibak programları düzenlenebilir. Bu öğrencilerin kullanacağı öğrenim süreleri ve ders intibakları ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır.

             (9) Öğretim programlarında yapılan değişiklikler, program değişikliği sırasında hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan uyum esaslarına göre tüm öğrencilere uygulanır.

             (10) Yatay veya dikey geçişle fakültenin/yüksekokulun herhangi bir yarıyılından/yılından öğrenime devam ettirilen öğrenci, bu yarıyılın/yılın öğretim programından sorumlu tutulur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

             Sınavlar

             MADDE 11 – (1) Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak, dersin özelliği nedeniyle bölümün önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu sınavın sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı yapılmasına karar verebilir. Sözlü sınavlar, ders vermeye yetkili en az iki öğretim elemanı gözetiminde yapılır. Öğrenci, bir günde en fazla iki dersin sınavına alınabilir.

             (2) Öğrenciler; sınava, ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimlik belgeleri ile istenecek başka belgeleri, yanlarında bulundurmak zorundadır.

             (3) Öğrenciler her yarıyılda; ara sınav; proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuar veya ikinci bir ara sınav gibi yarıyıl içi çalışmaları ile yarıyıl sonu sınavına tabi tutulur. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden değerlendirilir.

             (4) Not ortalamasına katılmayan dersler eğitim-öğretim planında belirtilir. Sınav gerektirmeyen eğitim-öğretim çalışmaları, ilgili akademik kurulca tespit edilerek eğitim-öğretim planında belirtilir. Bu durumda öğrencinin harf notu yarıyıl içi çalışmaları değerlendirilerek verilir.

             (5) Öğrencilerin yarıyıl ve bütünleme sınavlarından başarılı olmaları için, o ders için yarıyıl ortalamasının en az 50 olması gerekir. Fakat yarıyıl ve bütünleme sınavlarının bitiminden sonra ortalaması 2.00 üzerinde olan öğrenciler için (DC) harf notu o ders için başarılı kabul edilir.

             (6) Bunların dışındaki sınav değerlendirmeleri, ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenir.

             Ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları

             MADDE 12 – (1) Bir dersten her yarıyılda bir ara sınav yapılması zorunlu olup, ikinci bir ara sınav yarıyıl içi çalışmaları şeklinde yapılır. Ara sınavın yarıyıl notuna katkısı %20’ dir. Yarıyıl içi çalışmalarının, yarıyıl notuna katkısı %20’dir. Bu çalışmaların notlandırılması, sekizinci haftadan sonra yapılır.

             (2) Yarıyıl içi çalışmalar ve takvimi, yarıyıl başında bölüm başkanlığınca ilgili kurula sunulur ve öğrenciye duyurulur. Sınav programı bir sınıfın dersleri için bir günde ikiden fazla sınav yapılmayacak şekilde hazırlanır.

             (3) Proje, bitirme çalışması ve seminer dersleri için ara sınav yapılmaz.

             Yarıyıl sonu sınavı

             MADDE 13 – (1) Yarıyıl sonu sınavları, ilgili dekanlık/müdürlük tarafından ilan edilen yer, tarih ve saatlerde iki haftaya yayılarak yapılır.

             (2) Öğrencilerin bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmeleri için, o derse kayıtlı olmaları ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine, uygulama ve/veya laboratuarların en az %80’ine katılmaları gerekir. Bu şartları yerine getirmeyen öğrenciler yarıyıl sonu sınavına alınmaz ve bu öğrencilere (D) devamsız harf notu verilir. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl sonu sınavından önce bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir.

             (3) Bir dersten yarıyıl sonu sınavına girme şartını bir defa yerine getiren öğrencilerin bu dersi daha sonraki yarıyıllarda tekrarlamaları durumunda, bu öğrencilerde devam şartı aranmaz. Ancak ara sınav, uygulama, laboratuar ve derse bağlı diğer yarıyıl içi çalışmalara katılma şartı aranır. Ön şartlı dersler ve ön şartları, ön şartlı dersleri veren bölüm başkanlığınca ilgili kurula önerilir ve ilgili kurulun onayından sonra kesinleşir. Ön şartlı dersler eğitim-öğretim planında belirtilir. Üniversite tarafından kültür ve spor faaliyetlerine katılmak üzere görevlendirilen öğrencilerin görevlendirildikleri süreler ile dekanlık/müdürlükçe kabul edilen mazeretleri nedeniyle geçen süreler devam şartı dışında tutulur. Raporlu olunan toplam sürenin; derslerin %30’unu, uygulama ve/veya laboratuarların %20’sini aşması halinde öğrenci o yarıyıl için izinli sayılır ve bu dönemin derslerini verildiği ilk yarıyılda tekrar alır.

             (4) Yarıyıl sonu sınavının yarıyıl notuna katkısı %60’dır. Yarıyıl sonu sınavında 100 puan üzerinden en az 45 puan alınması gerekir.  

             (5) Yarıyıl sonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu dersin notu (FF) harf notu ile değerlendirilir.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 14 – (1) Herhangi bir dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı olmayan öğrenci, bütünleme sınavına da giremez. Bütünleme sınavlarına girmeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

             (2) Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonucunda başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilir. 

             (3) Bütünleme sınavı yarıyıl sonu sınavının bitiminden en az yedi gün sonra başlar.

             (4) Bütünleme sınavına katılan öğrencinin, ilgili derse ait başarı notu belirlenirken, yarıyıl sonu sınav notu yerine bütünleme sınav notu kullanılır. Bütünleme sınavına yarıyıl sonu harf notu (CC) notunun altında bulunan derslerden girilebilir. Bütünleme sınavına girerek 100 üzerinden en az 45 puan alamayan öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu dersin notu (FF) harf notu ile değerlendirilir.

             (5) Öğrencilerin bir dersin bütünleme sınavından başarılı olabilmeleri için o derse ait bütünleme sınav notu dikkate alınarak tekrar hesaplanan yarıyıl notunun en az (CC) harf notu olması gerekir. Bütünleme sonrası hesaplanan yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, yarıyıl ve bütünleme sınavları sonunda yarıyıl notu (DC) olan derslerden de başarılı sayılır.

             (6) Bir dersten başarısız olup o dersin bütünleme sınavına girmeyen öğrencilerin derse ait yarıyıl notları olduğu gibi korunur.

             (7) Yarıyıl sınavları sonunda, yarıyıl not ortalaması 2.00’ın üzerinde olduğu için (DC) harf notlu derslerden başarılı sayılırken, bunu takip eden bütünleme sınavı sonrasında yarıyıl ortalamasını 2.00’ın altına düşüren öğrenciler, daha önce başarılı sayıldıkları (DC) harf notlu derslerden de başarısız konumuna düşer.

             Tek ders sınavı

             MADDE 15 – (1) Mezuniyetlerine tek dersi kalan öğrencilere; yarıyıl sonu sınavından sonra ve akademik takvimde belirtilen zamanda yapılmak üzere, başarısız ders için tek ders sınavı yapılır.

             (2) Öğrencilerin tek ders sınavına girebilmeleri için, ilgili derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmaları gerekir.

             (3) Tek ders sınavından başarılı olmak için 100 üzerinden en az 50 puan alınması gerekir. Sınavda alınan not, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarına bakılmadan, o dersin yarıyıl sonu notu yerine geçer.

             Mazeret sınavı

             MADDE 16 – (1) Mazeret sınavı, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları için yapılır. Mazeret sınavı yapılmasına, ilgili yönetim kurulunca karar verilir. Hastalık nedeniyle sınavlara giremeyen öğrencilerin bu durumlarını sağlık raporu ile belgelendirmeleri gerekir.

             (2) Mazeret belgesinin, düzenlendiği tarihi izleyen beş iş günü içerisinde dekanlığa/müdürlüğe verilmesi gerekir. Mazeret sınavlarına girmeyen öğrencilere yeni bir mazeret sınavı hakkı verilmez.

             (3) Ara sınavlar ve yarıyıl sonu sınavları için yapılacak olan mazeret sınavının zamanı ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenir. Mazeret sınavı hangi sınav için yapılmışsa o sınavın yerine sayılır ve harf notu buna göre değerlendirilir.

             (4) Yarıyıl sonu mazeret sınavında 100 puan üzerinden en az 45 puan alınması gerekir. Bu sınavda alınan not o dersin yarıyıl sonu notu yerine geçer. Yarıyıl sonu mazeret sınavına girmeyen öğrencilerin, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaları değerlendirmeye katılmaz ve bu öğrenciler (FF) harf notu ile değerlendirilir.

             Sınavın geçerliliği ve kopya

             MADDE 17 – (1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa bile iptal edilir.

             (2) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopyaya teşebbüs veya yardım ettiği tespit edilen öğrenciler o dersten (FF) notu ile başarısız sayılır.

             Sınav evrakının saklanması

             MADDE 18 – (1) Her türlü sınav kağıtları, sınava giriş tarihinden itibaren beş yıl süre ile ilgili bölümün arşivinde saklanır.

             Notların verilmesi

             MADDE 19 – (1) Notlar; öğretim elemanı tarafından, öğrenci işlerine verildiği anda kesinleşir ve öğrenci işleri tarafından ilan edilir. Yarıyıl sonu sınavlarını izleyen haftanın son iş gününe kadar harf notları ile ilgili işlemlerin tamamlanması gerekir. Öğrenci işleri bu notları üç suret olarak listeler ve bu listeler, dersi veren öğretim elemanı tarafından imzalanır. İmzalı listelerin bir nüshası danışmanda, bir nüshası ilgili bölüm başkanlığında, diğer nüshası ise Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında muhafaza edilir.

             (2) Her yarıyılın sonunda ilgili kurul tarafından derslerin ve diğer çalışmaların değerlendirilmesi yapılır.

             Notlar

             MADDE 20 – (1) Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. 100 puan üzerinden verilen notun harf notuna dönüştürülmesinde; ara sınav, yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavının ağırlıkları dikkate alınır. Öğretim elemanı tarafından aşağıdaki not aralıklarına göre harf notu verilir:

 

Puan

Harf Notu

Katsayısı

Başarı Durumu

Not Ortalamasına

81-100

AA

4.0

Başarılı

Katılır

76-80

BA

3.5

Başarılı

Katılır

70-75

BB

3.0

Başarılı

Katılır

60-69

CB

2.5

Başarılı

Katılır

50-59

CC

2.0

Başarılı

Katılır

45-49

DC

1.5

Yarıyıl Not Ortalamasına ve Sınav Türüne Göre Başarılı/Başarısız

Katılır

40-44

DD

1.0

Başarısız

Katılır

30-39

FD

0.5

Başarısız

Katılır

0-29

FF

0.0

Başarısız

Katılır

0

D

0.0

Devamsız

Katılır

 

G

 

Geçer

Katılmaz

 

M

 

Geçer

Katılmaz

 

K

 

Kalır

Katılmaz

 

S

 

Süren Çalışma

Katılmaz

 

E

 

Eksik O yarıyılda en son uygulanan sınavın bitiminden onbeş gün sonra ( E ) notu (FF)’ye dönüştürülür.

 

 

             (2) Bunlardan;

             a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait en son yapılan değerlendirmede not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, o yarıyılda (DC) harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır.

             b) Bir dersten (DD), (FD) ve (FF) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarısız sayılır. Bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olmayan öğrenciler de o yarıyılda (DC) harf notu aldıkları derslerden de başarısız sayılır. Ayrıca, öğrenci tek ders sınavında (DC) harf notu aldığı derslerden, yarıyıl ortalamalarına bakılmadan başarısız sayılır.

             c) (G) harf notu; kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir. (G) notu ortalama hesaplarına katılmaz.

             ç) (M) harf notu; Üniversite dışından yatay, dikey geçiş ve ÖSYS ile Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilere daha önce almış oldukları ve denkliği ilgili yönetim kurulunca tanınan dersler için verilir. (M) notu ortalama hesaplarına katılmaz.

             d) (K) harf notu; kredisiz dersler ile beden eğitimi ve güzel sanatlar derslerinden başarısız olan öğrencilere verilir. (K) notu ortalama hesaplarına katılmaz.

             e) (S) harf notu; bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir.

             f) (E) harf notu; yarıyıl içinde derse devamını sağladığı halde hastalık veya geçerli başka bir nedenle ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci herhangi bir dersten (E) notu aldığı takdirde, yarıyıl için tespit edilmiş son sınavın bitiminden itibaren onbeş gün içinde eksiklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (E) notu kendiliğinden (FF) notuna dönüştürülür.

             (3) İlgili yönetim kurulunca kabul edilen mazereti nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilerin, yarıyıl sonu mazeret sınavından aldıkları notlar yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Bu öğrencilerin harf notları ayrıca ilgili birimin öğrenci işlerine gönderilir.

             Notlarda maddi hata

             MADDE 21 – (1) Notlarda yapılan maddi hataların düzeltilmesine ilişkin esaslar şunlardır;

             a) Öğrencilerin, sınav notlarında yapılan maddi hataların düzeltilmesine ilişkin isteği, sınav sonuçlarının ilanından itibaren yedi gün içerisinde, öğrencinin ilgili bölüm başkanlığına başvurusu üzerine, sınav evrakları bölüm başkanlığı kanalıyla ilgili yönetim kuruluna gönderilir ve ilgili kurul tarafından karara bağlanır. Karar Öğrenci İşleri Daire başkanlığına bildirilir. Maddi hatanın düzeltilmesine ilişkin başvurunun en geç beş gün içerisinde sonuçlandırılması ve öğrenciye bildirilmesi gerekir.

             b) Öğrenci işleri tarafından açıklanan harfli notlar ile maddi hataya ilişkin düzeltme isteği, öğretim elemanının başvurusu üzerine dersin bağlı olduğu ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır ve bu durum Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir.

             c) Sınav notlarına ve harf notlarına ilişkin düzeltme başvuruları doğrudan ilgili bölüm başkanlığına yapılır.

             Not ortalaması

             MADDE 22 – (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından hesaplanarak belirlenir. Bir öğrencinin bir eğitim-öğretim çalışmasından aldığı toplam kredi, o çalışmanın kredi değeri ile aldığı yarıyıl notu katsayısının çarpımı yoluyla elde edilir. Herhangi bir yarıyılın not ortalaması; o yarıyılda öğrencinin bütün eğitim-öğretim çalışmalarından aldığı toplam kredi tutarının, alınan çalışmaların kredi değeri toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalama virgülden sonra iki hane olarak gösterilir. Genel not ortalaması, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu programda geçerli olan derslerin ve çalışmaların tümü dikkate alınarak hesaplanır. Yarıyıl ve genel not ortalamasında (AA)'dan (FF)'ye kadar verilen notlar esas tutulur. Genel not ortalamasına tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır.

             (2) Öğrencilerin aldığı bütün notlar öğrenci not belgesine geçirilir.

             Onur öğrencileri

             MADDE 23 – (1) Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, not ortalaması 3.51-4.00 arasında olan öğrenciler yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilgili bölüm başkanlıklarınca ilan edilir.

             Başarılı öğrenciler

             MADDE 24 – (1) Bir yarıyılın not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılır. Başarılı öğrenciler; başarılı sayıldıkları yarıyılda bulunan (DD), (FD), (FF), (K) harf notu aldıkları dersler ile bütünleme ve tek ders sınavında (DC) harf notu aldıkları dersler ve diğer eğitim-öğretim çalışmalarını, verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder.

             (2) Güz ve bahar yarıyılları birbiri ile ilişkili olmayıp, her bir yarıyılın not ortalaması kendi yarıyılına etki eder.

             (3) Bir yarıyılın not ortalaması 2.00’den az olan öğrenciler, bu yarıyılda bulunan (DC), (DD), (FD), (FF) ve (K) harf notu aldıkları dersleri ve diğer eğitim-öğretim çalışmalarını, verildikleri ilk yarıyılda tekrar eder.

             Ders tekrarı

             MADDE 25 – (1) Öğrencilerin; başarısız sayıldıkları veya normal yarıyılında almadıkları dersleri, verildikleri yarıyılda öncelikle tekrar etmeleri gerekir. Bu durumdaki öğrenciler hakkında bu Yönetmeliğin 11 inci maddesindeki sınavlara ilişkin esaslar uygulanır.

             (2) Öğrenciler, tekrarlanması gereken seçmeli derslerinin yerine dekanlıkça/müdürlükçe açılan diğer seçmeli dersleri alabilir. Bu takdirde, önceki ders ve çalışmalar için kullanılmış haklar yeniden kullanılmaz.

             (3) Öğrenciler isterlerse başarılı oldukları (DC) harf notlu derslerini, not yükseltmek amacı ile tekrar edebilir. Bu durumda dersin tekrar edildiği yarıyılda alınan not, bu dersin son harf notu olarak geçerlidir.

             (4) Dördüncü yarıyılın sonunda, dört yarıyılın genel not ortalaması 1.80’in altında olan öğrenciler üst yarıyıllardan ders alamazlar. Bu durumdaki öğrencilerin başarısız oldukları ve (DC) harf notuyla başarılı sayıldıkları dersleri tekrar alarak genel not ortalamalarını en az 1.80’e yükseltmeleri gerekir.

             Öğrenim süresi

             MADDE 26 – (1) Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilere tanınan azami süreler; normal öğrenim süresi iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi, beş yıllık için sekiz eğitim-öğretim yılıdır.       

             (2) Öğrencilerin, bu Yönetmeliğin 25 inci ve 27 nci maddeleri hükümleri saklı kalmak kaydıyla öğrenimlerini azami süreler içinde tamamlamaları gerekir. Bu süreler içinde mezun olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             Ek sınav hakkı

             MADDE 27 – (1) Azami öğrenim süresi sonunda bulunan son sınıf öğrencilerine, yarıyıl sonu sınavına girebilme şartını yerine getirmiş oldukları bütün dersler ve diğer eğitim-öğretim çalışmaları için iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenciler, ek sınav haklarını azami öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen yarıyılın sınav dönemlerinde kullanmaya başlar. Yarıyıl sonu sınavına girebilme şartını yerine getirmediği ders ve diğer eğitim-öğretim çalışmalarının toplam sayısı beşten fazla olan öğrenciler bu ek sınavlara alınmaz. Bu öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (2) Ek sınavlar sonunda mezuniyetine toplam beş dersi kalan öğrencilere, ilgili derslerin verildiği üç yarıyıl içinde kullanmak üzere derslere devam ve sınav hakkı tanınır. Ek sınavlar sonunda mezuniyetine toplam beşten fazla dersi kalan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Ek sınav hakkı kullanmadan mezuniyetine toplam beş dersi kalan öğrencilere, bu derslerin verildiği dört yarıyıl içinde kullanmak üzere devam ve sınav hakkı tanınır. Mezuniyetine toplam beş dersi kalan öğrenciler; yarıyıl sonu sınavına girebilme şartını yerine getirmedikleri derslere devam etmek, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarına katılmak zorundadır.

             (3) Mezuniyetine toplam üç veya daha az dersi kalan öğrencilere, ilgili derslerin verildiği yarıyıllar içinde kullanılmak üzere sınırsız devam ve sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler; yarıyıl sonu sınavına girebilme şartını yerine getirmediği derslere devam etmek, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarına katılmak zorundadır. Sınırsız sınav hakkını kullanmak isteyen öğrencilerin, öğrenim ücretlerini kayıt yenileme süresi içinde ödemeleri gerekir. Bu öğrenciler sınav ve devam hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz. Üç yıl üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı sınavlara girmeyen öğrencilerin, Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (4) Ek sınav ve sınırsız sınav hakkı kullanan öğrencilerin, yarıyıl sonu sınavına girebilme şartını yerine getirdikleri derslerin ara sınavları yapılmaz ve sınav notu harfli başarı notu olarak verilir.

             (5) Öğrencilerin ek sınavlarda başarılı olmaları için, her dersin notunun en az (CC) harf notu olması gerekir. Öğrenciler, (DC) harf notu aldıkları derslerden, yarıyıl not ortalamasına bakılmadan başarısız sayılır. Bu sınavlar için mazeret sınavı yapılmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Diplomalar ve Öğretmenlik Sertifikası, Ön Lisans Diploması veya

Meslek Yüksekokullarına İntibak, Bitirme Ödevi, Tezi, Projesi veya Staj

             Diplomalar ve öğretmenlik sertifikası

             MADDE 28 – (1) Mezuniyet genel not ortalaması 4.00 üzerinden hesaplanır, not döküm belgesi (transkript) de yüzlük karşılık olarak gösterilir. Lisans ve ön lisans diploması verilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

             (2) Diplomalarda; fakültelerde dekan ve Rektörün, dört yıllık yüksekokullarda müdür ve Rektörün, Rektörlüğe bağlı iki yıllık meslek yüksekokullarında müdür ve Rektörün imzası bulunur.

             (3) Diploma bir defa verilir. Kaybedilmesi halinde diploma yerine geçecek ve kayıptan dolayı verildiğini belirten fotoğraflı bir belge düzenlenir. Bu belge; fakültelerde Rektör ve dekan, Rektörlüğe bağlı yüksekokul, meslek yüksekokullarında Rektör ve yüksekokul müdürleri tarafından imzalanır.

             (4) Diploma ile birlikte her öğrenciye tamamlayıcı bir belge olan diploma eki verilir. Diploma ekinde alınan derece ile ilgili bilgiler, derecenin düzeyi, içeriği ve kullanım alanları, ulusal eğitim sistemi ve Üniversitenin eğitim ve değerlendirme sistemi gibi bilgilere yer verilir. Diploma ekinin dili İngilizce’dir.

             (5) YÖK’ün belirlediği esaslar çerçevesinde, öğretmenlik sertifika programları uygulanır. Söz konusu programlar, bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

             (6) Başka bir Üniversiteden nakil yoluyla gelen öğrencilerin lisans diploması almaları için, son iki yarıyılı Üniversitede okumuş olmaları gerekir.

             Ön lisans diploması veya meslek yüksekokullarına intibak

             MADDE 29 – (1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri;  18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             Bitirme ödevi, tezi, projesi veya staj

             MADDE 30 – (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencileri, kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarının gerektirdiği bitirme ödevi, bitirme projesi, uygulama, bitirme tezi veya stajı yapmak zorundadır. Bu eğitim-öğretim faaliyetlerine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Disiplin, Tebligat-Adres Bildirme, İlişik Kesme, Kayıt Sildirme,

Kayıt Dondurma, İzin ve Öğrenci Değişimine İlişkin Esaslar

             Disiplin

             MADDE 31 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             (2) Yükseköğretim kurumundan uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğrenim süresinden sayılır ve bu süreler için katkı payı ödenir. Okuldan uzaklaştırma cezası alan öğrenciler, hiçbir şekilde Üniversite binalarına ve tesislerine giremezler. Bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde, takımlarda yer alamazlar.

             (3) Tutuklanmış veya hükümlü bulunan, hakkında gıyabi tevkif kararı olan veya aranmakta olduğu resmi makamlarca ilgili birime bildirilenler sınava alınmaz ve sınav hakları saklı tutulmaz. Ancak tutukluluk hali sona ermiş, beraat etmiş veya kısa süreli hükümlü bulunanlardan hükümlülük hali sona ermiş olanların tutuklu ve hükümlü kaldıkları süredeki eğitim-öğretim haklarının kullanılma şekli ve usulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre ilgili yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 32 – (1) Öğrenciye her türlü tebligat; öğrencinin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına vermiş olduğu adrese, ilgili mevzuat hükümlerine göre taahhütlü yapılır. Öğrencinin adres değişikliklerini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bir dilekçe ile bildirmesi gerekir.

             (2) Yanlış veya eksik adres bildiren ya da adres değişikliğini bildirmeyen öğrencilerin mevcut adreslerine tebligat yapılmış sayılır.

             İlişik kesme ve kayıt sildirme

             MADDE 33 – (1) Öğrencilerin kendi istekleri ile kayıt sildirmeleri, çıkarılmaları ve mezun olmadan Üniversiteden ayrılmaları nedeniyle ilişikleri kesilir. Aşağıdaki hallerde ilgili yönetim kurulu kararıyla öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir:   

             a) Öğrencinin, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bir dilekçe ile başvurarak kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması,

             b) Öğrencinin bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde öngörülen süreler içerisinde öğrenimini tamamlayamamış olması,

             c) Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkartılma cezası almış olması,

             ç) Basit şizofreni, paranoid şizofreni, dissosiatif sendrom, borderline gibi ruhsal bozukluklar nedeniyle tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden durumlarının sağlık raporuyla belgelenmesi koşulu ile, öğrenimlerine devam edemeyeceklerine ilgili yönetim kurulunca karar verilmiş olması,

             d) Birinci öğretim öğrencilerinin, mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste katkı payını yatırmamış olması.

             (2) İkinci öğretim öğrencilerinden, öğrenim ücretlerinin birinci taksitini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini ödemeyen öğrencilere ise bir aylık ek süre tanınır, bu süre içerisinde de öğrenim ücretini kanuni faiziyle birlikte ödemeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

             (3) Öğrencilerin kayıt sildirmeleri halinde ödemiş oldukları harç ve ücretler kendilerine iade edilmez.

             (4) Kayıt sildiren öğrencilerin, yeniden kayıt olma haklarını elde etmeleri halinde intibakları bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre yapılır.

             (5) İlişikleri kesilen öğrencilerin kayıt sırasında vermiş oldukları diplomalarını alabilmeleri için, Üniversite tarafından tespit edilen ilişik kesme işlemlerini yapmış olmaları gerekir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 34 – (1) Öğrenciler; önemli nedenlerin veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkanların ortaya çıkmasını belgelendirmek şartıyla, ilgili yönetim kurulu kararı ile bir defada iki yarıyıla kadar olmak üzere, öğrenim süresi boyunca en fazla dört yarıyıl/iki yıl kayıt dondurabilir. Bu şekilde kayıt donduran öğrenci, öğrenimine devam edemez ve kayıt dondurduğu yarıyılı izleyen sınav dönemindeki sınavlara ve bütünleme sınavlarına giremez. Kayıt dondurma süresinin bitiminde öğrenci ayrıldığı yarıyılın/yılın başından başlamak koşuluyla öğrenimine kaldığı yerden devam eder. Kayıt dondurmada geçen süreler öğretim sürelerine dahil değildir.

             Kayıt dondurma nedenleri   

             MADDE 35 – (1) Kayıt dondurma nedenleri şunlardır:

             a) Öğrencinin bir yarıyıl kayıt dondurma verilmesini gerektirecek süreyi kapsayan sağlık raporu almış olması,

             b) Öğrencinin tecil veya sevk tehiri işleminin zorunlu nedenlerle yapılamaması nedeniyle askere alınması,

             c) Beklenmedik şekilde ortaya çıkan ve öğrencinin öğrenimini engelleyecek yakınlarının ölümü, tabii afet veya benzeri durumlar ile ekonomik güçlükler,

             ç) Yurt dışında öğrenim görmek üzere veya öğrenimleri ile ilgili olarak görevlendirilmeleri,

             d) Haklarındaki tutukluluk halleri kalkmış olan öğrencilerin geriye dönük tutukluluk süresi.

             Kayıt dondurma başvurusu

             MADDE 36 – (1) Kayıt dondurma başvurusu, bir dilekçe ve istenen belgelerle birlikte ilgili birimin öğrenci işlerine yapılır. Kayıt dondurma işlemi, ilgili yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir ve ilgili birim öğrenci işleri tarafından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve öğrenciye bilgi verilir.

             (2) Kayıt dondurma başvurusunun yarıyıl başında ve ders alma süreleri bitmeden yapılması gerekir. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.

             Üniversiteye dönüş

             MADDE 37 – (1) Kayıt donduran öğrencilere Üniversiteye dönüşlerinde uygulanacak işlemler şunlardır:

             a) Yurtdışında belirli bir süre öğrenim görmek amacı ile kayıt donduran öğrencilerin bu sürede gördükleri öğrenim ve aldıkları dersler, ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.

             b) Hastalık nedeniyle kayıt dondurmuş olan öğrencilerin öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını sağlık raporu ile belgelendirmeleri gerekir.

             c) Diğer nedenlerle kayıt dondurmuş olan öğrenciler izinlerinin bitiminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam eder.

             İzin

             MADDE 38 – (1) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29 uncu maddesine göre yurt içinde ve yurt dışında müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılır.

             Öğrenci değişimi

             MADDE 39 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan Avrupa Birliği, Socrates-Erasmus ve benzeri uluslararası anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okudukları üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak ilgili bölümün teklifi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar bu Yönetmeliğin 20 nci maddesine göre not sistemine çevrilerek öğrenci kütüğüne işlenir ve akademik ortalamaya katılır. Öğrencinin almış olduğu bu dersler arasında başarısız olduğu dersler varsa, öğrenci onların yerine kendi bölümünde almadığı dersler arasından, danışmanının uygun göreceği ve bölüm başkanının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca onaylanan dersleri alır.

             (2) İzin programı kapsamında, yurt dışındaki üniversitelerden gelen öğrencilere de Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not döküm belgesi (transkript) verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, diğer ilgili mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Bayburt Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanan fakülte ve meslek yüksekokulu programlarına, 2009-2010 eğitim-öğretim yılından önce kayıt olan öğrencilere; 23/7/2009 tarihli ve 27297 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atatürk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelik, 2009–2010 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 42 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bayburt Üniversitesi Rektörü yürütür.