1 Ağustos 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27306

YÖNETMELİK

Bayındırlık ve İskan Bakanlığından:

İLLER BANKASI KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 9/3/1990 tarihli ve 20456 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İller Bankası Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “d) Yatırım ve Finansman Programı; Bankanın müteakip yılda yürüteceği veya finansmanını sağlayacağı her türlü yapımla ilgili yatırımı,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 5 – 13/6/1945 tarihli ve 4759 sayılı İller Bankası Kanununun, 2 nci maddesi gereğince Bankanın sermayesi 9.000.000.000. – (Dokuzmilyar) TL dir.

             Bu sermaye Bakanlar Kurulu kararıyla 15.000.000.000 – (Onbeşmilyar) TL ye kadar artırılabilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Banka, ortaklık payını cari yıl içerisinde ortak idarelerin yasal paylarından tahsil edebileceği gibi ortaklık payı, ortak idareler tarafından doğrudan da Banka hesabına yatırılabilir. Cari yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktar yıl sonunda kapitalize edilerek müteakip yıllarda tahsil edilebilir.”

             “Sermaye paylarını ödemeyen ve kesin hesap cetvellerini üç yıl boyunca göndermeyen ortak idareler adına tahmini matrah üzerinden, bankaca yapılan işlemler Yönetim Kurulu kararı ile kesin tahakkuk olarak kabul edilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen “özel idare müdür” ibaresi “il özel idaresi genel sekreteri” şeklinde değiştirilmiştir.

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında, 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasında ve 17 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “belediyeler için” ibaresinden sonra gelmek üzere “cari yılda kesinleşmiş” ibaresi eklenmiştir.

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafında yer alan “üç yılı geçmemek” ibaresi “Yönetim Kurulunca belirlenmek”, dördüncü paragrafında yer alan “müteakip ay içerisinde” ibaresi “kalan vadeye yayılmak suretiyle”, altıncı paragrafında yer alan “devre sonlarında kapitalize edilir.” ibaresi “her ay vadelerinde kapitalize edilerek kalan vadeye yayılmak suretiyle tahsil edilir.” şeklinde ve 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Ortak idarelere yurt dışından veya yurt içinden diğer finans kuruluşlarından Bankaca veya Hazinece bulunan ya da ortak idarelerin kendi imkânlarıyla buldukları kredilere kefillik veya aracılık edildiğinde; kredilerde uygulanacak faiz ve komisyon kredi anlaşmalarında belirtilen şartlar ve banka yönetim kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda belirlenir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Mevduat kabul ve verilen” ibaresi “Verilen” şeklinde değiştirilmiştir.

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “mevduatta,” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve (ı) bendinin üçüncü alt bendinin ikinci paragrafında yer alan “Devlet İstatistik Enstitüsünce” ibaresi “Türkiye İstatistik Kurumunca” şeklinde değiştirilmiştir.

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “m) Genel Kurul tarafından onanan bilançoya göre ortaya çıkan safi kazancın % 60 ının ne şekilde dağıtılacağının usul ve esaslarını belirlemek,”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 53 – Genel Kurul tarafından onanan bilançoya göre meydana çıkan safi kazancın;

             a) % 10 u adi ihtiyat akçesine,

             b) % 30 u köy sermayesi payı olarak, sermaye hesabına,

             c) % 60 ı köyler ve nüfusu onbinin altında olan belediyelerin içme suyu, atık su, katı atık ve benzer kentsel altyapı tesislerinin yapımının finansmanı ile köyler ve nüfusu yüzbine kadar olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelendirme hizmetlerinin finansmanına

             ayrılır.

             Kârın dağıtımına ilişkin usul ve esaslar Yönetim Kurulunca belirlenir.”

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskan Bakanı yürütür.