2 Ağustos 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27307

YÖNETMELİK

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden:

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM – ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 13/2/2006 tarih ve 26079 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 2 – Bu Yönetmelik; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen yüksek lisans, doktora ve sanat dallarında yapılan sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansüstü eğitim-öğretime ilişkin hükümleri kapsar.

             Her Enstitü bu Yönetmelik çerçevesinde kendi eğitim-öğretim ve sınav uygulama esaslarını bir yönerge ile düzenleyip, Üniversite Senatosunun onayına sunar.’’

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 4 – Bu Yönetmelikte geçen;

             YÖK           : Yükseköğretim Kurulunu,

             Üniversite   : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesini,

             Rektörlük    : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğünü,

             Senato         : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunu,

             Enstitü        : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağlı olarak lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitüleri,

             ALES          : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

             KPDS          : Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

             ÜDS            : Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             TOEFL       : Test Of English as a Foregein Language'i

             IELTS         : Internatiaonal English Language Testing System’i

             ÖSYM        : Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

             YADEM     : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Uygulama ve

                                  Araştırma Merkezini,

             TUS            : Tıpta Uzmanlık Sınavını

             ifade eder.’’

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c), (d), (e), bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “c) Doktora programına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans derecesine, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık mezunlarının lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES), başvurduğu programın puan türünde en az 55, lisans derecesi ile başvuranlar için en az 75 standart puan (yüksek lisans eğitimine başlayanlardan eğitimini tamamladıktan sonra doktora eğitimine en fazla bir yarıyıl ara vererek Üniversiteye başlayanların yeniden Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmelerine gerek yoktur) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından (ÜDS) 100 üzerinden en az 55 puan almış olmaları ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinden başarılı olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı dışındaki Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından alınacak 55 puana eşdeğer puanları, enstitü kurullarınca belirlenir. Adayların sahip olması gereken en az lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ilgili enstitü kurulu tarafından belirlenebilir. Doktora programlarına öğrenci kabulünde, adayın lisans ve yüksek lisans not ortalaması 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür ve 100 puan üzerinden bir mülakat sınavı, gelişim dosyası incelemesi yapılır. Her aday için;

             1) Lisans veya yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si,

             2) ALES’den almış olduğu standart puanının % 50 si ; Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara öğrenci kabulünde Uygulama Sınavının % 50’si,

             3) Bilim sınavının % 30’u

             alınarak doktora giriş puanı hesaplanır. Doktora giriş puanı 70 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Ancak Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara öğrenci kabulünde ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Kesin kayıtlar ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yapılır.”

             “d) Sanatta yeterlik programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve (Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlar haricinde) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES), sözel puan türünde 55, lisans derecesi ile başvuranlar için en az 75 standart puan ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından 100 üzerinden en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre yükseltilmesi konusunda Üniversite Senatoları yetkilidir. Sanatta yeterlik programlarına öğrenci kabulünde, adayın lisans ve yüksek lisans not ortalaması 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmeye dönüştürülür ve 100 puan üzerinden bir mülakat sınavı veya uygulama sınavı yapılır.

             Her aday için;

             1) Lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si,

             2) ALES’den almış olduğu standart puanının % 50 si; Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara kabulde Uygulama Sınavının % 50’si,

             3) Bilim sınavı sonucunun % 30’u

             alınarak sanatta yeterlik giriş puanı hesaplanır. Sanatta yeterlik giriş puanı 70 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre sanatta yeterlik programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Ancak Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara öğrenci kabulünde ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Kesin kayıtlar ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yapılır.”

             “e) Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvuran Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve en az 50 temel tıp puanına veya ALES sınavının sayısal kısmından en az 55 standart puana sahip olmaları gerekir. Temel tıp puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri I inci bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise, yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının yüksek lisans derecesine) sahip olmaları, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Adayların Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından 100 üzerinden en az 55 puan almış olmaları ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmaları gerekir. Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı dışındaki Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarının, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavından alınacak 55 puana eşdeğer puanları; ilgili enstitü yönetim kurullarınca belirlenir. Adayların sahip olması gereken en az lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ilgili Enstitü tarafından belirlenir.

             Tıp Fakültesi mezunu her bir aday için; lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si, ALES veya Temel Tıp Puanının % 50’si, mülakat sonucunun % 30’u; Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunları için, lisans mezuniyet not ortalamasının % 20’si, ALES standart puanının % 50’si ve mülakat sonucunun % 30’u alınarak doktora giriş puanı hesaplanır. Doktora giriş puanı 70 puan veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir. Kesin kayıtlar ilgili enstitü müdürlüğü tarafından yapılır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 11 – Lisansüstü dersler ile varsa ön şart dersleri, bunların kredi saatleri, okutulacak yarıyıllar, sorumlu öğretim üyeleri veya görevlileri, enstitüyü oluşturan ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine Mayıs ayı içerisinde enstitü kurulunca kararlaştırılır ve Senatonun onayından sonraki öğretim dönemlerinde uygulanır. İlgili Anabilim Dalının ders programına eklenecek seçmeli dersler anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi üzerine enstitü kurulunca kararlaştırılır ve Rektörlük onayına sunar.

             Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuar saatinin yarısının toplamıdır.

             Danışmanlar her yarıyıl başında lisansüstü öğrencilerle birlikte ders kataloğundaki alınacak dersleri belirler ve enstitüye bildirir. Öğrenciler yarıyıl başladıktan sonra; en geç iki hafta içerisinde danışmanının uygun görüşünün alınması koşuluyla o yarıyıl programda mevcut olan başka dersleri programlarına ekleyebilirler veya devam etmekte olduğu dersleri bırakabilirler. Bu değişiklik, ancak iki haftalık süre içerisinde danışmanın başvurusu ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile gerçekleşir.

             Lisansüstü öğrencilerin teorik derslerin % 70’ine ve uygulamalı derslerin % 80'ine devam etmeleri zorunludur. Dersler enstitü yönetim kurulunun onayı alınmak koşulu ile öğretim üyesinin belirlediği şekilde ve zamanda yapılabilir.

             Lisansüstü programlara kayıtlı olan öğrenciler; güz ve bahar yarıyılı başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde, belirlenen katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödemek ve ilgili enstitü müdürlüğünce istenen kayıt yenileme işlemlerini yerine getirmekle yükümlüdürler. Katkı payı veya ikinci öğretim ücretini ödemeyen öğrencilerin kaydı yenilenmez; katkı payı (harç bedeli) ödemedikleri süre içinde kendilerine not çizelgesi, öğrenci belgesi, staj yazısı ve askerlik belgesi gibi belgeler verilmez. Okuyacağı yarıyılın ilk haftası içinde mazeret kaydı için başvuran öğrencinin mazereti enstitü yönetim kurulunca kabul edildiği takdirde belirtilen tarihlerde kaydını yaptırması gerekir. İki dönem üst üste katkı payı yatırmayanların enstitü ile ilişiği kesilir.

             Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli bir nedeni olmadan kaydını yenilemeyen öğrenciler sınavlara giremezler ve o yarıyıl almakla yükümlü oldukları derslerden başarısız sayılırlar. Bu hallerde geçen süreler azami sürelerin hesaplanmasında dikkate alınır.’’

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 21 – Tezli yüksek lisans programında, ikinci yarıyılın başından itibaren dönem sonuna kadar, öğrencinin de görüşü alınarak ilgili anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile yapılan tez danışmanı önerisi, enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Danışman atanıncaya kadar bu görevi anabilim dalı veya anasanat dalı başkanı veya görevlendireceği bir öğretim üyesi yürütür. Anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, önceki danışmanın görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektiği durumlarda enstitü anabilim/anasanat dalı kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ikinci bir tez danışmanı atanabilir.

             Tez danışmanı; öğretim üyesi veya doktoralı öğretim görevlileri ile anasanat dallarında nitelikleri Senato tarafından belirlenen öğretim görevlileri ve diğer üniversitelerdeki öğretim elemanlarından da seçilebilir. Enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığı; en geç derslerin tamamlandığı yarıyıl sonuna kadar, her öğrenci için tez danışmanının, öğrencisi ile birlikte hazırladığı tez konusunu ve tez programını ilgili anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile enstitüye önerir. Tez konusu enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

             Öğrenci, her yarıyıl kendi tez danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Uzmanlık alan dersleri, tez önerisinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren izleyen yarıyılda başlar ve öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder. Bu dersler yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Uzmanlık alan dersleri krediden sayılmaz. Uzmanlık alan dersleri; güz yarıyılı başında kaydolan öğrenciler için bahar yarıyılı başlangıcına kadar, bahar yarıyılında kaydolan öğrenciler için güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.’’

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 23 – Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, Yüksek Lisans tezinin ciltlenmiş bir adet kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde beş adet CD ile word ve pdf formatında tez yazım kılavuzuna göre ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir.

             Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu ilgili enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.’’

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 31 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 31 – Tez danışmanı; ikinci yarıyılın başından itibaren dönem sonuna kadar, öğrencinin de görüşü alınarak ilgili anabilim/anasanat dalı kurul kararı ile yapılan tez danışmanı önerisi, enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Danışman atanıncaya kadar bu görevi anabilim dalı veya anasanat dalı başkanı veya görevlendireceği bir öğretim üyesi yürütür. Anabilim/anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi, önceki danışmanın görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değişikliği yapılabilir. Konunun niteliğine göre, gerekli görüldüğü takdirde tez danışmanının olumlu görüşü alınarak, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile Üniversite içinden veya başka yükseköğretim kurumundan, en az doktora derecesine sahip ikinci tez danışmanı atanabilir. Bu durumda, öğrencinin çalışmalarını izleme ve derslerini belirlemeyi birinci danışman yürütür.

             Öğrenci her yarıyıl kendi tez danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Uzmanlık alan dersleri, tez önerisinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren izleyen yarıyılda başlar ve öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder. Bu dersler yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Uzmanlık alan dersleri krediden sayılmaz. Uzmanlık alan dersleri; güz yarıyılı başında kaydolan öğrenciler için bahar yarıyılı başlangıcına kadar, bahar yarıyılında kaydolan öğrenciler için güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.’’

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 34 – Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde dinleyicilere açık şekilde sözlü olarak savunur. Tez izleme komitesi başkanı tez önerisini sözlü savunmadan en az onbeş gün önce anabilim/anasanat dalı başkanlığı kanalı ile enstitüye ve enstitü de komite üyelerine dağıtır.

             Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Olumsuz oy kullanan üye, gerekçelerini de bildirmek durumundadır. Bu karar, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye gerekçeyi de içeren tutanakla bildirilir.

             Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır. Tez önerisi bu savunmada da reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi yılda iki kez toplanır. Tez izleme komitesi başkanı toplantı tarihinden en az bir ay önce öğrenciden aldığı raporu komite üyelerine yazılı olarak iletir. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir yıl sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez çalışması, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.’’

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 36 – Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, doktora tezinin ciltlenmiş bir adet kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde beş adet CD ile word ve pdf formatında tez yazım kılavuzuna göre ilgili enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenciye doktora diploması verilir. Doktora diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim/anasanat dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.’’

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 39 – Danışman; ikinci yarıyılın başından itibaren dönem sonuna kadar, öğretim üyeleri veya nitelikleri Senato tarafından belirlenen öğretim görevlileri arasından, öğrencinin de görüşü alınarak, ilgili enstitü anasanat dalı kurul kararı ile önerilir ve enstitü yönetim kurulu kararı ile atanır. Danışman atanıncaya kadar bu görevi anabilim dalı veya anasanat dalı başkanı veya görevlendireceği bir öğretim üyesi yürütür. Gerekli hallerde anasanat dalı kurulunun gerekçeli önerisi ve önceki danışmanının görüşü alınarak enstitü yönetim kurulu kararı ile danışman değiştirilebilir. Konunun niteliğine göre, gerekli görüldüğü takdirde tez danışmanının olumlu görüşü alınarak, anasanat dalı kurulunun önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile Üniversite içinden veya başka yükseköğretim kurumundan, en az doktora ya da sanatta yeterlik derecesine sahip veya nitelikleri Senato tarafından belirlenen öğretim görevlileri arasından ikinci tez danışmanı atanabilir. Bu durumda, öğrencinin çalışmalarını izleme ve derslerini belirlemeyi birinci danışman yürütür.

             Öğrenci her yarıyıl kendi tez danışmanı tarafından açılan uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Uzmanlık alan dersleri; tez önerisinin enstitü yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren izleyen yarıyılda başlar ve öğrencinin mezuniyetine ya da ilişiğinin kesilmesine karar verildiği tarihe kadar devam eder. Bu dersler yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Uzmanlık alan dersleri krediden sayılmaz. Uzmanlık alan dersleri güz yarıyılı başında kaydolan öğrenciler için bahar yarıyılı başlangıcına kadar, bahar yarıyılında kaydolan öğrenciler için güz yarıyılı başlangıcına kadar kesintisiz olarak yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir.’’

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü yürütür.