2 Ağustos 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27307

YÖNETMELİK

Mardin Artuklu Üniversitesinden:

MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokullarında yürütülen önlisans ve lisans eğitim-öğretimi ile kayıt ve sınavlarla ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuar ve meslek yüksekokulu ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi ile sınav değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) İlgili Birim: Fakülte, Yüksekokul, Konservatuar veya Meslek Yüksekokulunu,

             b) İlgili Kurul: Fakülte, Yüksekokul, Konservatuar veya Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

             c) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte, Yüksekokul, Konservatuar veya Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

             ç) Rektörlük: Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörlüğünü,

             d) Senato: Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosunu,

             e) Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesini,

             f) Üniversite Yönetim Kurulu: Mardin Artuklu Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt-Kabul İşlemleri, İlişik Kesme, Yatay ve Dikey Geçişler

             Kayıt koşulları

             MADDE 5 – (1) Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve diğer öğretim kurumlarına kayıt yaptırabilmek için lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olunması, ÖSYM sınavları sonucunda o öğretim yılında Mardin Artuklu Üniversitesi fakülte/yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış olunması veya ön kayıt ve yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, ilgili kurulların o öğretim yılı için belirlediği geçerli puan ve koşullara sahip olunması şartları aranır. Ancak, yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması gerekir.

             (2) Yetenek sınavı ile öğrenci alan birimler, adaylarda aranacak genel ve özel koşullar ile yetenek sınavı ve değerlendirme esaslarını ilgili kurul tarafından belirlenir.

             Kayıt yenileme ve ders kayıt koşulu

             MADDE 6 – (1) Birinci ve ikinci yarıyıl öğrencileri kayıtlı oldukları programdaki tüm dersleri almakla yükümlüdürler. Lisans programlarındaki dersler zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur. Seçmeli ders, öğrencinin zorunlu dersler dışında kendi alanı içinden ve alanı dışından isteği doğrultusunda aldığı derstir. Öğrenci bu dersi, kayıtlı olduğu programdaki seçmeli ders adı ile açılmış derslerden seçebileceği gibi, aynı yıldaki başka programların seçmeli veya zorunlu dersleri arasından da seçebilir.

             (2) Öğrenci, yarıyıl başında öncelikle başarısız olduğu dersleri almak zorundadır. Bir öğrencinin bir yarıyılda tekrarlamak zorunda olduğu dersler de dahil olmak üzere, alabileceği teorik ve uygulamalı derslerin toplamı haftada en fazla 40 (Kırk) saattir.

             (3) Laboratuar ve dersin bir kısmı klinik uygulama şeklinde olan dersler hariç olmak üzere, herhangi bir dersin devamını almış olduğu halde başarısız duruma düşmüş olan öğrenciler o derse kayıt yaptırma koşulu ile tekrar devam etmek zorunda değildirler. Sadece ara sınavlara ve dönem sonu sınavlarına girerler.

             (4) Öğrenciler, her yarıyılın başlangıcından bir hafta öncesinden yarıyılın başladığı tarihe kadar olan süre içerisinde harçlarını yatırarak, bilgisayar ortamında interaktif olarak kayıtlarını yenilemek ve eğitim-öğretimin başladığı ilk haftada danışmanlarına onaylatmak zorundadırlar. Bu süre içerisinde haklı veya geçerli bir nedeni olmaksızın kaydını yenilemeyen öğrencilere o yarıyıl içinde herhangi bir öğrenci belgesi verilmez. Haklı veya geçerli bir nedenle kayıt süresi içerisinde kaydını yenilemeyen öğrencilere, kayıt yenileme süresinin bitimini izleyen üç iş günü içerisinde ilgili birime başvurmaları ve ilgili yönetim kurulunca mazeretlerinin uygun görülmesi halinde ek kayıt süresi tanınır. İkinci öğretimde, öğrenim ücretlerinin ikinci taksitini bir aylık ek süre içinde kanuni faizi ile birlikte ödemeyen öğrencilerin ilgili birim yönetim kurulu kararı ile Üniversite ile ilişikleri kesilir. Yeni kaydolan öğrenciler, birinci yarıyılda kayıt yenilemek zorunda değildir.

             Kayıt dondurma ve makul mazeretler

             MADDE 7 – (1) İlgili yönetim kurulu kararı ile öğrenciye her defasında bir yarıyıl veya bir öğretim yılı süreyle izin verilebilir. Bu izin, toplam öğrencilik süresinde iki yılı (dört yarıyılı) geçemez, bu şekilde izin alan öğrenci, derslere devam edemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. İzni biten öğrenci, ayrıldığı yarıyıl başından itibaren öğrenciliğine devam eder. En az iki yarıyıl süre ile kayıt donduran öğrencilerden kayıtlarını dondurdukları o yıl için katkı payı alınmaz. Kayıt dondurulan süre ile ilgili olarak daha önce ödenmiş olan katkı payı varsa bu miktar iade edilmez.

             (2) Öğrencinin kaydının dondurulabilmesi için haklı ve geçerli nedenlerin bulunması gereklidir. Haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Üniversite hastaneleri veya tam teşekküllü sağlık kuruluşları sağlık kurulundan gerekli raporun alınması,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca eğitim-öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararıyla ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belgeyle belgelenmiş olması koşuluyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derecede kan ve sıhri hısımlarının ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve bunun ilgili yönetim kurulunca makul sayılması,

             d) Ekonomik nedenlerle izin talep eden ve bu durumunu belgeleyen öğrencinin, ilgili yönetim kurulunun izniyle eğitim ve öğretimine ara vermesi,

             e) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından öğrencinin tabi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibariyle öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya okuldan çıkarılmayı gerektirmeyen mahkumiyet hali,

             f) Öğrencinin askerlik tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması ile askere alınması,

             g) Öğrencinin tutukluluk hali,

             ğ) İlgili birim yönetim kurulu tarafından mazeret olarak kabul edilecek diğer haller.

             İlişik kesme

             MADDE 8 – (1) İlgili yönetim kurulu kararıyla öğrencinin Üniversite ile ilişiğinin kesildiği durumlar şunlardır:

             a) 2547 sayılı Kanun ile belirlenen öğrenim süresi içinde öğrencinin öğrenimini tamamlayamaması,

             b) Öğrencinin, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği çerçevesinde yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             c) Öğrencinin kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması,

             ç) Öğrencinin sağlık nedeniyle öğrenimine devam edemeyeceğinin, tam teşekküllü Devlet üniversiteleri veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin sağlık kurullarından alınan sağlık raporu ile belgelenmesi ve raporunun ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 9 – (1) Üniversite fakülte, yüksekokul ve diğer öğretim birimlerine yapılacak yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik, dikey geçişler ise 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Yatay ve dikey geçişler, fakülte ve yüksekokul kurullarınca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup intibak işlemleri ilgili yönetim kurullarınca yapılır.

             (2) İkinci öğretimde yatay geçişler, 2547 sayılı Kanuna ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslara göre yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 10 – (1) İlgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile örgün eğitim, yaygın eğitim, ikinci öğretim, açık öğretim, uzaktan eğitim programları açılabilir.

             Eğitim-öğretim takvimi ve dönemleri

             MADDE 11 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve konservatuarlarda eğitim-öğretim takvimi; ilgili kurulların teklifi ve Senatonun kararı ile belirlenir. İlgili birimler; kayıt yenileme, öğretim, sınavlar, yarıyıl tatili ve yaz tatili dönemlerini kapsayan bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimlerini en geç Mayıs ayı içinde Rektörlüğe sunarlar.

             (2) Akademik takvim süresi içinde eğitim-öğretim, yıl/yarıyıl esasına göre yapılır. Eğitim-öğretim süresi bir yılda güz ve bahar olmak üzere en az onbeş haftalık (yetmişbeş eğitim-öğretim günü) iki yarıyıldan oluşur.           

             (3) Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir veya kısaltabilir.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 12 – (1) Öğrencilerin kayıtlı oldukları programı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda belirtilen süreler içinde tamamlamaları gerekir. Yükseköğretim kurumlarında, ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler; iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda tamamlamak zorundadırlar. Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu/konservatuarda açılan hazırlık sınıfları bu sürelere dahil değildir. Bu sürelerin hesaplanmasında, öğrencilerin ilgili yönetim kurulunca kabul edilen mazeretli oldukları süreler dikkate alınmaz. Ancak yasal öğrenim süresini tamamlamış öğrenciler bu Yönetmelikte yer alan ek sınavla ilgili haklardan yararlanırlar.

             Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfları

             MADDE 13 – (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıflarına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Eğitim-öğretim programları

             MADDE 14 – (1) İlgili birimlerde; teorik ve uygulamalı zorunlu dersler, seçmeli dersler, seminer, staj, uygulama, klinik, atölye ve laboratuar çalışmaları ve diğer etkinlikler (inceleme, gezi, ödev, bireysel çalışma, sınava hazırlanma, alan ve kütüphane çalışmaları, mezuniyet-bitirme tezi, proje ve benzeri) yer alabilir.

             (2) Eğitim programlarında yer alacak zorunlu teorik ve uygulamalı derslerin yarıyıllara dağılımı ve yapılacak değişiklikler, bölüm/anabilim dalının önerisiyle ilgili kurullarca düzenlenir ve Senatonun onayına sunulur. Seçmeli dersler, bölüm/anabilim dalının önerisi, ilgili kurulların kararı ve Senatonun onayıyla açılır veya kaldırılır. Eğitim programlarında görev alacak öğretim elemanları ile ders ve uygulama çizelgeleri her yarıyılın başında ilgili kurullarca düzenlenerek ilan edilir.

             (3) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi çerçevesinde verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri, bütün öğrenciler için ortak zorunlu derslerdir. Beden Eğitimi ve Güzel Sanatlar dersleri isteğe bağlı olup, öğrenciler bu iki dersten birini seçebilirler.

             Yan dal programı

             MADDE 15 – (1) Yan dal programı açılması, ilgili bölümün/anabilim dalının isteği, ilgili kurulların önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve yan dal programı bölümlerin işbirliğiyle yürütülür. Herhangi bir programa kayıtlı olan öğrencilerden isteyenlere kendi lisans programlarına ek olarak bir yan dal programını izleme izni verilebilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı niteliğinde değildir. Yan dal programına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Çift ana dal programı

             MADDE 16 – (1) İlgili bölümler ile ilgili kurulların önerisi ve Senatonun onayı alınarak herhangi bir lisans programına kayıtlı öğrencilerden, gerekli koşulları karşılayanlar arasından istekli olanların kendi lisans programlarına ek olarak çift ana dal programına devam etmelerine ve ikinci bir lisans diploması almalarına olanak sağlanır. Çift ana dal programına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Derslerin kredi değerleri

             MADDE 17 – (1) Haftada bir saat teorik ders, iki saat uygulama (teorik ders uygulaması, laboratuar, atölye ve klinik çalışması) ve üç saatlik diğer etkinlikler (inceleme, gezi, ödev, sınava hazırlanma, bireysel çalışma, mezuniyet tezi, proje çalışmaları) bir kredidir. Alınan derslerin Avrupa Kredi Transfer Sistemine karşılık gelen kredi değerleri Senato tarafından belirlenir.

             Ders alma ve alınan dersi transfer etme

             MADDE 18 – (1) Öğrenciler, ilgili yönetim kurullarından önceden izin almak koşuluyla; Üniversitenin diğer fakülte ve yüksekokullarından, yurt içi yüksek öğretim kurumlarından, denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından ders alabilirler ve bu derslerin kredilerini transfer ettirebilirler. Ders transferlerinde, diğer üniversitelerden alınan derslerin notları bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde yer alan puan aralıkları veya katsayılar esas alınarak değerlendirilir. Öğrencinin yurt içi diğer öğretim kurumlarından ders alabilmesi için, o kurumun ÖSS giriş puanının daha yüksek olması zorunludur. Yurt dışı uygulama, Erasmus Programı kapsamı ve kuralları çerçevesinde yapılır.

             Önkoşullu dersler

             MADDE 19 – (1) Önkoşullu dersler ve koşulları, bu dersleri veren bölümce gerekçeleri belirtilerek ilgili kurula önerilir ve bu kurulun onayından sonra kesinleşir. Önkoşul niteliğindeki dersler başarılmadıkça, önkoşula bağlı olan dersler alınamaz.

             Üst yarıyıldan ders alma koşulları

             MADDE 20 – (1) Öğrenci üçüncü yarıyıldan itibaren, önkoşullu olan dersler dışında ve bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki en çok saat sınırının izin verdiği ve ders saatleri çakışmadığı ölçüde danışmanının onayı ile üst yarıyıl programından ders alabilir. Öğrencilerden akademik başarı not ortalamaları 70-84 arasında olanlar bir ders, 85 ve üstü olanlar ise iki ders alabilirler. Öğrenciler, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde öğrenimlerini daha kısa sürede bitirebilirler.

             Derslere devam

             MADDE 21 – (1) Öğrencilerin derslere, uygulamalara, öğretim elemanlarınca uygun görülen çalışmalara ve sınavlara katılmaları gerekir. Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenci Yükümlülükleri ve Sınavlar

             Sınav çeşitleri ve düzenlenmesi

             MADDE 22 – (1) Sınavlar; ara sınav, mazeret sınavı, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, ek sınav, tek ders sınavı, staj sonu sınavı ve muafiyet sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. İki haftayı aşmamak koşuluyla ilgili yarıyılda açılan derslerin sınavları yapılır. Dönem sonu sınavlarının yapılacağı yer ve tarihler, ilgili birimler tarafından belirlenir ve ilk sınavdan en az onbeş gün önce ilan edilir. Öğrencilerin, ilan edilen tarih, saat ve yerde sınava girmeleri, kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekir. Sınavlara geçerli mazereti olmadan katılmayan öğrenci, başarısız sayılır. Gerekli durumlarda ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

             (2) Sınavlarda kopya çekenler, kopya çekme girişiminde bulunanlar veya kopya çekilmesine yardım edenler ile sınav kağıtlarının incelenmesi sırasında kopya çektiği ya da çekilmesine yardım ettiği belirlenen öğrenciler o sınavlardan sıfır (0) almış sayılır ve haklarında, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır. Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde ilgili birimin öğrenci işleri bürosuna teslim edilir. Not çizelgeleri dışındaki sınav belgeleri, ilgililerce mezuniyetten sonra en az üç yıl saklanır.

             Sınav çeşitleri

             MADDE 23 – (1) Üniversitede uygulanan sınavlar şunlardır:

             a) Ara sınav.

             b) Mazeret sınavı.

             c) Yarıyıl sonu sınavı.

             ç) Bütünleme.

             d) Ek sınav.

             e) Tek ders sınavı.

             f) Muafiyet sınavı.

             Ara sınav

             MADDE 24 – (1) Her ders için her yarıyıl en az bir ara sınav yapılmak koşuluyla, ara sınavların sayı, kapsam, biçim ve değerlendirme esasları ilgili kurul kararı ile belirlenir. Aynı yarıyıla ilişkin derslerden en çok üçünün ara sınavı aynı günde yapılabilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 25 – (1) Ara sınava giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri, ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık/yüksekokul müdürlüğünce belirlenen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı yapılmaz. Öğrencinin katılmadığı dönem sonu sınavı için o dönem başka bir sınav açılmaz. Öğrenci, mazereti nedeniyle ayrıldığı noktadan öğrenimine devam eder. Rektörlükçe Üniversiteyi temsil etmek üzere görevlendirilen öğrenci, bu madde kapsamı dışındadır.

             (2) Sağlık mazereti nedeniyle ara sınav veya ara sınavlara giremeyen öğrencilerden, giremedikleri ara sınav veya ara sınavlara girebilmeleri için; Mardin’deki birimlerde öğrenim gören öğrencilerin, Üniversite Tıp Fakültesi Hastanesinden, Tıp Fakültesi bulunmadığı takdirde İl sağlık Müdürlüğüne bağlı tam teşekküllü bir hastaneden; Mardin dışındaki birimlerde öğrenim gören öğrencilerin ise devlet hastanesinden, devlet hastanesi yoksa sağlık ocağından, öğrencilerin öğrenim görmekte oldukları il veya ilçenin dışında bulundukları sırada hastalanmaları durumunda ise mahallin en yüksek sağlık kuruluşundan gerekli raporu almış olmaları gerekir. Öğrenci, rapor süresince devamsız sayılır.

             Yarıyıl sonu sınavı

             MADDE 26 – (1) Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin devam koşulunun yerine getirilmiş olması kaydıyla yarıyıl sonunda ilgili kurullar tarafından ilan edilen yer ve zamanda yapılır.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 27 – (1) Bütünleme sınavları ilgili birimlerde yapılır. Yıl sistemine göre eğitim ve öğretim yapılan birimlerde yıl sonunda yarıyıl sistemi uygulanan birimlerde her yarıyıl sonunda, ilgili kurullar tarafından ilan edilen yer ve zamanda bütünleme sınavı yapılır.

             Ek sınav

             MADDE 28 – (1) Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler; iki yıllık ön lisans için dört yıl, lisans süreleri dört yıl olanlar için yedi yıl, beş yıl olanlar için sekiz yıldır. Ek sınav hakkı, kayıtlı olduğu programı bu süreler sonunda tamamlayamamış öğrencilere tanınır. Kendilerine tanınan süre sonunda, kayıtlı olduğu programdan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız olduğu ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız olarak başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce devamı alınmamış dersler dışındaki derslerde devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam ederler, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Tek ders sınavı

             MADDE 29 – (1) Mezuniyet durumunda olup, sadece bir dersten başarısız olan öğrencilere dönemine bakılmaksızın bir sınav hakkı verilir ve alınan not ara sınavlar dikkate alınmadan değerlendirilir. Öğrencinin gireceği tek ders sınavının, eğitim-öğretim dönemi içindeki bir tarihte yapılması durumunda, öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin yatırılması gerekir. Sınavın, eğitim-öğretim dönemi dışındaki bir tarihte yapılması ve öğrencinin bir sonraki sınav dönemine kalmayıp o sınav döneminde mezun olması durumunda ise katkı payı veya öğrenim ücreti alınmaz.

             Muafiyet sınavı

             MADDE 30 – (1) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmayan birimlere yeni kaydolan öğrenciler için Yabancı Diller Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından eğitim-öğretim yılı başında ortak zorunlu yabancı dil dersinden muafiyet sınavı açılabilir. Bu sınava ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Sınavlara giriş şartları

             MADDE 31 – (1) Muafiyet sınavı dışındaki sınavlara girebilmek için; kayıt yenilemiş olmak, teorik derslerin en az % 70'ine devam etmek (bir defa devam almış olan bir daha devam etmek zorunlu değildir), uygulamalı derslerin, uygulamalarının en az % 80'ine katılmak ve uygulamalarda başarılı olmak gerekir. Uygulamalarda başarısızlık halinde ders tekrar alınır.

             (2) Bir ders ile uygulamasının ayrı sınavlarla değerlendirilmesine ve gerektiğinde bunların birbiriyle bağlantılı olduğuna, ilgili kurullar karar verir. Ders ve uygulamalar ayrı değerlendirildiği takdirde staj sonu sınavlarında bu koşullar geçerlidir.

             Ders başarı notu

             MADDE 32 – (1) Ders başarı notu öğrencinin ara sınavı ile yarıyıl sonu/bütünleme sınavlarında aldıkları puanların birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir ve bu sonuç öğrencinin akademik başarı durumunu gösterir. Öğrencinin bir dersi başarmış sayılması için dönem sonu veya bütünleme sınavlarında en az 60 puan almak koşuluyla, ara sınav veya sınavların ortalamasının en az %30’u ile dönem sonu/bütünleme sınavı sonuçlarının en çok %70’inin toplamının en az 60 olması gereklidir. Bütünleme sınavına katılan öğrencinin aldığı not yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer, Yarıyıl sonu sınav notu dikkate alınmaz. Öğrencinin bir bağımsız laboratuar, uygulama veya benzerinden başarılı sayılabilmesi için, ara sınav ve o faaliyete ilişkin puanının %60’ı ile dönem sonu sınav puanının %40’ının toplamı en az 60 olmalıdır. Mezuniyet başarı derecesi aşağıdaki şekilde belirlenir:

             Sözel Derece             Başarı Puanları              Başarı Notu (Harf ile)

             Pekiyi                              90-100                                    A

             Çok iyi                             80-89                                     B

             İyi                                     70-79                                     C

             Orta                                  65-69                                     D

             Geçer                                60-64                                     E

             Başarısız                            0-59                                      F

             Akademik başarı not ortalamaları

             MADDE 33 – (1) Öğrencilerin akademik başarı not ortalamaları, dönem sonunda öğrenci işleri bürosu tarafından hesaplanır. Bu hesaplama sırasında, öğrencinin dönem akademik başarı not ortalaması ve genel akademik başarı not ortalaması olmak üzere iki ortalama elde edilir. Bir yarıyılın akademik başarı not ortalamasını hesaplamak için; öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerden elde ettiği notlar ile o derslerin kredi değerlerinin çarpımından oluşan toplam kredi bulunur, daha sonra bütün derslerden alınan toplam kredi, derslerin kredi değerleri toplamına bölünür, bu değer akademik başarı not ortalaması olarak adlandırılır. Genel akademik başarı not ortalaması ise yarıyıl akademik başarı not ortalamasının hesaplanmasındaki yol izlenerek, öğrencinin üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 34 – (1) Sınav kâğıtlarının ve sınav not çizelgelerinin dekanlığa/ilgili birim müdürlüğüne verilmesinden ve ilanından sonra maddi hata tespit edilmesi dışında not değiştirilemez.

             (2) Öğrenci, sınav sonuçlarına, sonuçların ilanından itibaren yedi iş günü içerisinde dekanlığa/ilgili birim müdürlüğüne maddi hata yönünden itiraz edebilir. Bu itiraz üzerine, sınav evrakı ders sorumlusu ve ilgili birim yöneticisi tarafından incelenir. Maddi hata varsa düzeltilir. İtirazın, yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde sonuçlandırılıp ilgili öğrenciye bildirilmesi gerekir.

             (3) Öğrenciler, öğretim elemanlarının not takdiri konusunda itirazda bulunamazlar.

             Ön lisans diploması verilmesi

             MADDE 35 – (1) Bir lisans programında kayıtlıyken en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilerden isteyenlere 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, öğrencinin ayrıldığı bilim kolunu gösteren ön lisans diploması verilir.     Bu diplomalar şunlardır:

             a) Fen bilimleri ön lisans diploması,

             b) Sağlık bilimleri ön lisans diploması,

             c) Sosyal bilimler ön lisans diploması.

             Meslek yüksekokullarına intibak

             MADDE 36 – (1) Lisans öğrenimine devam ederken kaydı silinen öğrencilerden meslek yüksekokullarının ilgili programlarına kaydolmak isteyenlerin başvuruları 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik esas alınarak ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir.

             Muafiyet ve intibak

             MADDE 37 – (1) Fakülte ve/veya yüksekokullara kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için eğitim-öğretimin başlangıcını izleyen bir ay içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri ve intibak işlemleri ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır.

             Öğrenci danışmanlığı

             MADDE 38 – (1) Eğitim ve öğretimin düzenli bir biçimde yürütülmesi ve koordinasyonun sağlanması için öğretim kurumları, özelliklerini göz önünde bulundurarak öğretim elemanları arasından yeterli sayıda öğrenci danışmanı görevlendirilebilir. Danışmanlar, alınacak derslerin öncelik sırasının izlenmesinde, ders programlarının düzenlenmesinde ve kurumun yetkili kurullarının aldıkları kararların uygulanmasında öğrencilere yardımcı olur ve kurum yönetimiyle öğrenciler arasındaki iletişimi sağlarlar.

             Mezuniyet

             MADDE 39 – (1) Öğrenciler, bu Yönetmelikte belirtilen koşulları ve kayıtlı bulundukları eğitim-öğretim programları için ilgili kurullarca belirlenen yükümlülükleri yerine getirerek mezuniyete hak kazanırlar. Diploma ve mezuniyet belgelerine yazılacak mezuniyet tarihi, öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programını tamamladığı tarihtir.

             Mezuniyet belgesi ve diplomaların düzenlenmesi

             MADDE 40 – (1) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere geçici olarak diplomalarını alırken iade etmek üzere mezuniyet belgesi verilir. Mezuniyet belgesinde, öğrencinin adı, soyadı, uyruğu, doğum yeri ve tarihi, T.C. kimlik numarası, bitirdiği eğitim-öğretim programının adı ve bitirme derecesi yer alır. Mezuniyet belgeleri ilgili fakültede dekan tarafından, yüksekokul ve konservatuarda ise müdür tarafından imzalanarak mühürlenir.

             (2) Üniversite tarafından verilen diplomalara ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir. Diploma bir defa verilir. Diplomanın kaybı halinde, diploma yerine geçen bir belge düzenlenir. Diplomalar, öğrencinin mezun olduğu tarihten itibaren bir yıl içinde düzenlenir.

             (3) Öğrencilere mezuniyet belgesi ve diploma verilebilmesi için, öğrencilerin katkı payları veya ikinci öğretim ücretleri ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve öğrenci kimliklerini geri vermeleri gerekir. Aksi halde kendilerine mezuniyet belgesi/diploma verilmez.

             Diploma

             MADDE 41 – (1) Üniversite tarafından verilen diplomalar, iki yıl süreli eğitim-öğretim yapılan meslek yüksekokulları programları için ön lisans, dört yıl süreli eğitim-öğretim yapılan fakülte/yüksekokul/konservatuar programları için lisans diplomasıdır. Diplomalara unvan yazılmaz, programın adı ve derecesi belirtilir.

             (2) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTSDE-ECTSDS) kredilerine karşılık gelen diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Adres bildirme

             MADDE 42 – (1) Her türlü bildirim, öğrencinin yükseköğretim kurumuna kayıt anında bildirdiği adrese yazılı olarak yapılmakla veya bildirim ilgili yükseköğretim kurumunda ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır. Yükseköğretim kurumuna kayıt olurken bildirdikleri adresleri değiştirdikleri halde, bunu kayıtlı bulundukları kurumlara kaydettirmemiş bulunan veya yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrenciler, yükseköğretim kurumunda mevcut adreslerine bildirimin yapılması halinde, kendilerine bildirim yapılmadığını iddia edemezler.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Bütünleme sınavları

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren bütünleme sınavı yapılacak programlarda bütünleme sınavı, öğrencilerin hangi dönemde kayıt yaptıklarına bakılmaksızın uygulanmaya başlanır.

             Yürürlük

             MADDE 43 – (1) Bu Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Üniversite Rektörü yürütür.