5 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27310

YÖNETMELİK

             İnönü Üniversitesinden:

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 22/8/2007 tarihli ve 26621 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnönü Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Özel öğrenci ve şartlı öğrenci kabulü

             MADDE  10(1) Özel öğrenci kabulü ile ilgili esaslar şunlardır;

             a) Bir yükseköğretim kurumu mezunu olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyen ve bu Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki lisansüstü eğitime başvuru koşullarını sağlayan bir öğrenci, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile, açılmış olan lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Başvurular yarıyılın başlamasından önce sonuçlandırılır.

             b) Özel öğrenci her yarıyıl bir ders alabilir.

             c) Özel öğrenci öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             ç) Öğrenci katkı payının yatırılması ile ders kaydı yapılır.

             d) Özel öğrencilik süresi iki yarıyıl ile sınırlıdır.

             e) Özel öğrencilik sırasında alınan derslerden, daha sonra lisansüstü program hakkı elde edildiğinde muaf olunamaz.

             (2) Şartlı öğrenci kabulü ile ilgili esaslar şunlardır;

             a) Bir lisans programından mezun öğrencilerden yüksek lisans başvurusunda aranan şartlardan sadece yabancı dil şartını yerine getirememiş olanlar ile yüksek lisans programından mezun olup da doktora başvurusunda aranan şartlardan sadece yabancı dil şartını yerine getirememiş olanlar kendileri için belirlenen kontenjanlar için yüksek lisans ve doktora  şartlı kabul programına başvuru hakkına sahiptirler.

             b) Bu durumdaki öğrenciler için ilgili ana bilim dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile ilgili yüksek lisans ve doktora programı kontenjanlarının yarısını geçmemek kaydıyla kontenjan ilan edilir. 

             c) Spor ile ilgili alanlardaki yüksek lisans ve doktora programları ile Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuar bünyesindeki doktora programı dışındaki alanlarda yüksek lisans başvurusu kabul edilen adayların şartlı kabul programına kayıtlarının yapılabilmesi için; ALES puanının %75’i ile lisans not ortalamasının %25’i toplanarak  adayların sıralaması yapılır. Eşitlik durumunda ALES puanı yüksek olanlara öncelik verilir. Doktora programına başvurusu kabul edilen adayların  şartlı kabul programına kayıtlarının yapılabilmesi için; ALES puanının %75’i ile lisans not ortalaması ve yüksek lisans not ortalamasının toplamının yarısının % 25’i  toplanarak adaylar sıralanır. Eşitlik durumunda ALES  puanı yüksek olanlara öncelik verilir. Ayrıca;

             1) Spor ile ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına başvuran adayların değerlendirilmesinde; ALES puanının %60’ı, lisans not ortalamasının %20’si  ile  mülakat notunun % 20’sinin toplamına göre sıralama yapılır. Eşitlik durumunda ALES puanı yüksek olanlara öncelik verilir. 

             2) Spor ile ilgili alanlarda doktora  programına başvuran adayların değerlendirilmesinde; ALES puanın %60’ı, lisans not  ortalaması ile yüksek lisans not ortalaması toplamının yarısının %20’si ve mülakat notunun %20’sinin toplamına göre  sıralama yapılır. Eşitlik durumunda ALES puanı yüksek olanlara öncelik verilir. 

             3) Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuar bünyesinde doktora programlarına başvuran adayların değerlendirilmesinde; lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalaması toplamının yarısının %50’si ve mesleki birikimi ölçme ve değerlendirme sınavı puanının %50’sinin toplamına göre sıralama yapılır. Eşitlik durumunda lisans not ortalaması ile yüksek lisans not ortalaması toplamının yarısı yüksek olana öncelik verilir.

             ç) Yüksek lisans ve doktora programına şartlı kabul hakkını kazananlar; Üniversite tarafından verilecek olan bir yıllık yabancı dil hazırlık programına devam hakkını da kazanırlar.  Şartlı kabul hakkı kazanan  öğrenciler, bir yıllık süre içerisinde merkezi yabancı dil sınavlarının (ÜDS, KPDS, TOEFL ve benzeri) birinden yüksek lisans ve doktora programına kabul için aranan asgari yabancı dil puan koşulunu sağlamaları halinde yüksek lisans ve doktora programına kayıt hakkı kazanırlar. Aksi halde ilgili yüksek lisans ve doktora programı öğrenciliğine kabul hakkından yararlanamazlar.”

             MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.             

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini İnönü Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

22/8/2007

26621

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'lerin

Tarihi

Sayısı

1-

29/12/2007

26741

2-

12/4/2009

27198