12 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27317

YÖNETMELİK

Kırıkkale Üniversitesinden:

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 10/7/2005 tarihli ve 25871 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kırıkkale Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin  birinci fıkrası, üçüncü fıkrasının (a) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (2) ve (4) numaralı alt bendi ve (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Lisansüstü programlara Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarına göre başvuru kabul edilir. Ayrıca, tezsiz yüksek lisans programları dışında, adaylarda yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi aranır.”

             “2) ÖSYM tarafından yapılan ALES sınavından ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığınca belirlenen puan türünden en az 55 puan almış olmak,”

             “4) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans mezuniyet notu ve mülakat sonucu değerlendirilir. ALES puanının %50'si, lisans mezuniyet notunun %20’si ve mülakat sonucunun %30’unun toplamı alınarak yapılan değerlendirmede toplam en az 55 puan almış olmak (sıralama en yüksek puan alandan başlayarak yapılır. ) gerekir.”

             “2) ALES veya TUS puanı: Yüksek lisans diplomasına sahip olan veya hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl 5 (beş) yıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakültesi diplomasına sahip, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuar dalında uzmanlık yetkisi kazanmış olan Fen ve Eczacılık Fakültesi mezunu adayların, ALES’den başvurdukları programın puan türünde en az 55 standart puan almış olmalıdır. Uluslararası geçerliği olan lisansüstü giriş sınavı sonuçları bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi çerçevesinde değerlendirilebilir. Ancak, Tıp Fakültesi mezunu olup temel tıp bilimleri doktora programlarına başvuranların Tıpta Uzmanlık Sınavından (TUS) en az 50 Temel Tıp puanına sahip olmaları gerekir. Temel Tıp puanı; TUS’un Temel Tıp Bilimleri Birinci Bölümünden elde edilen standart puanın 0,7 ve temel tıp bilimleri ikinci bölümünden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.

             Lisans diploması ile doktora programına başvuran adayların, ALES’den başvurdukları programın puan türünde en az 70 standart puan almış olması gerekir. Bu durumdaki öğrencilerin doktoraya başlama işlemleri, her yıl ilgili Enstitü Kurulu önerisi ve Senatonun belirleyeceği kriterlere göre yürütülür.”

             “4) Doktora programına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Temel tıp bilimleri programlarına başvuran Tıp Fakültesi mezunları için ALES veya TUS temel tıp puanı dikkate alınır. Değerlendirmede ALES veya TUS temel tıp puanının %60'ı, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %10'u ve mülakat sonucunun %30'u dikkate alınarak, toplam en az 60 puan alanlar arasında en yüksek olandan başlayarak sıralama yapılır.”

             “ç) Sanatta yeterlik programlarına başvurabilmek için adayların; bir lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve ALES’den sözel türde en az 55 standart puana sahip olmaları gerekir.

             Sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, Enstitü Anasanat Dalı Akademik Kurulunun önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ile mülakat/yetenek sınavı/portfolyo incelemesi sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede adaylardan referans mektubu, neden sanatta yeterlik yapmak istediğini belirten bir kompozisyon, uluslararası standart sınavlar ve benzeri koşullar aranabilir. ALES puanının katkısının %50'den az olmaması koşuluyla; lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasının, mülakat, yetenek sınavı, portfolyo incelemesi sonucunun katkısının ne oranda olacağı ilgili Anasanat Dalı Akademik Kurulu Önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrası ile üçüncü fıkrasının birinci paragrafı ve (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Adaylar, ilan edilen başvuru süresi içinde ilgili Enstitü Müdürlüğüne başvurarak girmek istedikleri programı belirtirler ve başvuruda ALES sonuç belgesini, yabancı dil belgesini ve Enstitünün isteyebileceği diğer belgeleri verirler. Yüksek lisans programlarına başvuran adaylar dilekçelerine lisans; doktora programlarına başvuran adaylar yüksek lisans veya eşdeğer lisans diploması ile diplomaya esas teşkil eden not çizelgesini eklerler. Yüksek lisans not çizelgelerinde programın tezli ve tezsiz olduğu bildirilir. Yabancı ülkelerden alınmış olan diplomalar için Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi alınır.”

             “Lisansüstü eğitimde ALES ve yabancı dil sınavları ile ilgili muafiyetlere ilişkin esaslar şunlardır:

             a) ALES Puanı: Uluslararası geçerliği olan Graduate Record Examination(GRE) sınavının sözel (verbal) ve sayısal (quantitative) bölümlerinden toplam puanı en az 950, analytical writing bölümünden alınan toplam puanı ise en az 3,5 olan adaylar ile Graduate Management Admission Test(GMAT) sınavında en az 550 puan alan adayların puanları ALES sınavı yerine geçerli sayılabilir. Söz konusu puanların ALES karşılığı Üniversite enstitülerinin ortak önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir.”

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kırıkkale Üniversitesi Rektörü yürütür.