13 Ağustos 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27318

YÖNETMELİK

Bingöl Üniversitesinden:

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bingöl Üniversitesindeki enstitüler tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretime ilişkin esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; yüksek lisans, doktora, sanat dallarında yapılan sanatta yeterlik, bilimsel hazırlık programı, özel öğrenci, ortaöğretim alan öğretmenliği ve benzeri programlara ilişkin öğrenci kabulü, ders plan ve programları, sınavlar, tez, diploma ve benzeri faaliyetlerin düzenlenmesi ile ilgili hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Anabilim/ana sanat dalı akademik kurulu: İlgili anabilim/ana sanat dalı akademik kurulunu,

             b) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

             c) Enstitü: Bingöl Üniversitesine bağlı lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitüleri,

             ç) Enstitü anabilim/ana sanat dalı: İlgili enstitü anabilim/ana sanat dalını,

             d) Enstitü kurulu: İlgili enstitü kurulunu,

             e) Enstitü yönetim kurulu: İlgili enstitü yönetim kurulunu,

             f) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

             g) Rektör: Bingöl Üniversitesi Rektörünü,

             ğ) Senato: Bingöl Üniversitesi Senatosunu,

             h) TOEFL (Test of English as a Foreign Language): İngilizce Dil Sınavını,

             ı) TÖMER: Türkçe Öğretim Merkezini,

             i) TUS: Tıpta Uzmanlık Sınavını,

             j) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             k) Üniversite: Bingöl Üniversitesini,

             l) Yönetim Kurulu: Bingöl Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Programların Açılması, Programlara

Başvuru Koşulları, Kayıt ve Kabul

             Lisansüstü program açma teklifleri

             MADDE 5 – (1) Lisansüstü programlar, enstitülerin anabilim ve ana sanat dalları esas alınarak açılır ve yürütülür. Lisansüstü programlar, sırasıyla ilgili enstitü anabilim dalı ve enstitü kurulunun teklifi, Senatonun oluru ve Rektörlüğün Yükseköğretim Kuruluna (YÖK)'e teklifi ve YÖK'ün kararı ile açılır. Açılan programlar enstitü anabilim ve enstitü, ana sanat dalları ile aynı adları taşır. Ancak, Rektörlüğün önerisi ve Yükseköğretim Kurulu kararı ile bir enstitü anabilim veya ana sanat dalında, o enstitü anabilim veya enstitü ana sanat dalından değişik bir ad taşıyan bir lisansüstü program açılabileceği gibi, disiplinler arası lisansüstü program da açılabilir. Aynı usule tabi olmak kaydıyla, yurtiçi ve/veya yurtdışındaki üniversiteler ile ortak lisansüstü programlar da açılabilir.

             Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı

             MADDE 6 – (1) Enstitü anabilim/ana sanat dalları kendi akademik kurullarında, Senatonun kabul ettiği yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi değerlendirme ölçütlerine uygun olarak belirleyecekleri öğrenci kontenjanlarını ve varsa kontenjanlarla ilgili özel koşulları ilgili enstitü müdürlüğüne bildirir. İlgili enstitü kurulu kontenjanlarla ilgili gerekli düzenlemeyi yapar. Enstitü kurulunca önerilen ve Üniversite Senatosunda karara bağlanan lisansüstü öğrenci kontenjanları Rektörlük oluru ile ilan edilir.

             Yüksek lisans programına başvuru koşulları

             MADDE 7 – (1) Bir öğrencinin tezli veya tezsiz yüksek lisans programına başvurabilmesi için;

             a) Bir lisans diplomasına ve Senatonun belirleyeceği ölçütler doğrultusunda ilgili ALES taban puanına sahip olması gerekir.

             b) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuvar öğrencilerinden ALES'e girmiş olma koşulu aranmaz.

             c) Yükseköğretim Kurulunun kabul ettiği İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça gibi yabancı dillerin birinden ÜDS, KPDS, TOEFL ve Bingöl Üniversitesi veya bu Üniversitenin ilgili Enstitüleri tarafından yapılan yabancı dil sınavından Senatonun belirleyeceği taban puanını almış olması gerekir. Bunun dışındaki yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine ilgili enstitü yönetim kurulu karar verir.

             ç) Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik ve ilgili ALES sonuç belgeleri aranır.

             d) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde adayların, ALES puanının, lisans dersleri ağırlıklı not ortalamasının, yeterlilik sınav (dosya incelemesi) notunun ve mülakat sonuçlarının yüzdelik değerleri (çarpanları) ve bunlardan hangilerinin öğrenci kabulünde esas alınacağı, Enstitülerin teklifi ve Senato kararları ile belirlenir. Esas alınacak değerlerin aritmetik ortalaması toplamı, 55 puandan aşağı olamaz. En yüksek ortalamadan başlayarak en az ortalamaya doğru sıralama yapılır. Kontenjan sayısı kadar aday belirlenerek alınacak adaylar Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir.

             Doktora programına başvuru koşulları

             MADDE 8 – (1) Bir öğrencinin doktora programına başvurabilmesi için;

             a) Yüksek lisans diplomasına veya tıp, diş hekimliği ve veteriner fakülteleri diplomasına veya eczacılık ve fen-edebiyat fakültesi lisans mezunlarının Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olması gerekir.                              Lisans diploması ile doktora programına başvuru ise doktora programının, Enstitülerin teklifi ve Senatonun kararları ile belirlenen özel uygunluk koşuluna bağlıdır.

             b) Yüksek lisans ve lisans diplomasıyla başvuranlardan ALES puanının fen ve sağlık bilimleri için sayısal, sosyal bilimler için eşit ağırlıklı ve/veya sözel puan türlerinde Senatonun belirleyeceği taban puanına sahip olması şartı aranır. Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuvar öğrencilerinden ALES'e girmiş olma koşulu aranmaz.

             c) Tıp fakültesi mezunu olup, temel tıp bilimleri doktora programlarına başvuranlardan sayısal ALES veya TUS belgelerinden biri istenir. TUS puanı ile başvuranların en az 50 temel tıp puanı almış olması gerekir. Uzmanlık eğitimini bitirenlerin doktora eğitimine başvuruları esnasında ALES veya TUS'a giriş şartı aranmaz.

             ç) Yükseköğretim Kurulunun kabul ettiği İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça; yabancı uyruklu öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden ÜDS, KPDS veya TOEFL sınavından Senatonun belirleyeceği taban puanını almış olması gerekir. Bunun dışındaki yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir.

             d) Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik belgesi aranır.

             Sanatta yeterlik programına başvuru koşulları

             MADDE 9 – (1) Bir öğrencinin sanatta yeterlilik programına başvurabilmesi için;

             a) Yüksek lisans diplomasına ve Senatonun her yıl belirleyeceği sözel ALES taban puanına sahip olması gerekir.

             b) Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuvar öğrencilerinden ALES'e girmiş olma koşulu aranmaz.

             c) Yükseköğretim Kurulunun kabul ettiği İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Rusça dillerinin birinden; yabancı uyruklu öğrenciler için İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinin birinden ÜDS, KPDS veya TOEFL sınavından Senatonun belirleyeceği taban puanını almış olması gerekir. Bunun dışındaki yabancı dil belgelerinin eşdeğerliğine Senato karar verir.

             ç) Yabancı uyruklu adaylarda TÖMER tarafından verilen Türkçe yeterlik belgesi aranır.

             Jüri seçimi, değerlendirme ve kayıt

             MADDE 10 – (1) Lisansüstü programlara başvuran adayların mülakat ve başarı değerlendirmesi jüri tarafından yapılır. Jüri, anabilim dalı kurulunun önerisi alınarak ilgili enstitü yönetim kurulunca belirlenen üç veya beş asil, iki veya üç yedek üyeden oluşur. Jüri kendi arasında bir komisyon başkanı seçer.

             (2) Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik çalışması programlarına başvuran adaylardan, başvuru koşullarına uygunluğu ilgili enstitü müdürlüğünce onaylananlar, esasları Senato tarafından belirlenen bir mülakata alınır.

             (3) Jüri, mülakat sonrası yapacağı genel değerlendirmede; ALES puanı, lisans/yüksek lisans mezuniyet notu, Senato tarafından belirlenen esaslara göre dönüştürülmek üzere yabancı dil puanı ve mülakat notlarının Senato tarafından belirlenen yüzde ağırlıklarına göre hesaplayacağı genel başarı notuna göre adayları sıralar, eşitlik durumunda yabancı dil puanına bakılır. Mülakat belgeleriyle, genel değerlendirme sonuçları bir tutanakla en geç iki gün içinde ilgili enstitü müdürlüğüne teslim edilir. Değerlendirme sonuçları ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinleşir ve ilgili enstitü müdürlüğünce ilan edilir.

             (4) Yukarıdaki değerlendirme koşulları yabancı uyruklu öğrenciler için de geçerlidir.

             (5) Kayıt yaptırmayanların neden olduğu kontenjan boşlukları, ilgili enstitünün belirleyeceği tarihler arasında listedeki sıralama esas alınarak doldurulabilir.

             (6) Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan öğrenci adaylarının, kesin kayıt sırasında kendi kurum amirinden programa devam edebileceğine dair izin belgesi getirmesi gerekir. Üniversite mensupları ise Rektörden izin almak zorundadır. İzin belgesi getirmeyen adayın kesin kaydı yapılmaz ve bu durumdaki adaylar öğrencilik haklarından faydalanamaz.

             Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

             MADDE 11 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilen ve nitelikleri aşağıda belirtilen öğrencilere eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Buna göre;

             a) Lisans veya yüksek lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanda almış olan adaylar bilimsel hazırlık programına alınır. Lisans veya yüksek lisans derecelerini Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olan yüksek lisans veya doktora adayları ise anabilim dalı kurulunun gerekli görmesi halinde bilimsel hazırlık programına alınır.

             b) Yüksek lisans ve doktora programlarında, bilimsel hazırlık programına kabul edilen öğrencilerin alacağı dersler, eğitim-öğretim yarıyılı başlamadan önce ilgili anabilim dalı akademik kurulunun önerisi ve Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.

             c) Bilimsel hazırlık programı en fazla iki yarıyıl olarak düzenlenebilir. Bu programda geçirilen süre bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans ve doktora programı sürelerinin dışındadır.

             ç) Bilimsel hazırlık programında alınması gereken dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için belirlenen derslerin yerine geçemez. Ancak, bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra danışmanın ve ilgili enstitü anabilim dalı başkanının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile zorunlu derslerinden olmamak kaydıyla lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir. Bilimsel hazırlık programı en az 12, en fazla 24 kredilik ders yükünden oluşur.

             d) Bilimsel hazırlık programında alınan derslerin başarı durumu bu Yönetmeliğin 22 nci maddesi gereğince ilgili programın özelliklerine göre belirlenen esaslar çerçevesinde değerlendirilir. Öngörülen süre içinde derslerin tamamından başarılı olamayan öğrenciye bir defaya mahsus olmak kaydıyla başarısız olduğu derslerden ek sınav hakkı verilir. Başarısız olması halinde enstitü ile ilişiği kesilir.

             Özel öğrenci kabulü

             MADDE 12 – (1) Lisans mezunları belirli bir konuda bilgisini artırmak amacı ile bir yüksek lisans programı dersine, yüksek lisans mezunları veya eşdeğer diplomaya sahip olanlar bir doktora ders programı dersine özel öğrenci statüsünde devam edebilmek için müracaat edebilir. Bu statü, ilgili anabilim dalı kurulu teklifi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile oluşturulur. Özel öğrenci statüsünde olanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz; ancak derse devam etme şartını yerine getirmesi halinde, ilgili derse devam ettiğine ilişkin bir belge verilir. Özel öğrenci statüsü ile bir dönemde en fazla iki derse devam edilebilir. Bu öğrenciler, ilgili mevzuata göre belirlenen ikinci öğretim öğrencileri için belirlenen öğrenim ücretini öderler.

             (2) Özel öğrencilerin, en fazla iki yarıyıl ara vermek kaydı ile ilgili lisansüstü programa başvuru koşullarını sağlayarak kabul edilmeleri durumunda, özel öğrenci iken aldığı derslerin başarı koşullarını yerine getirmeleri durumunda, bu derse ilişkin muafiyet talepleri enstitü anabilim dalı başkanının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile geçerli sayılabilir.

             Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

             MADDE 13 – (1) Üniversitedeki veya diğer bir yükseköğretim kurumundaki eşdeğer bir lisansüstü programda en az bir yarıyılını başarı ile tamamlamış öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir, ancak tez aşamasında yatay geçiş yapılmaz. Yatay geçiş için enstitünün ilgili lisansüstü programına başvuru koşullarındaki şartlar geçerlidir. Yatay geçiş için başvuran öğrencinin not dökümü ve ders içerikleri, ilgili anabilim dalı kurulunca oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilir. Komisyon gerekli görmesi halinde ilgili öğrencinin müracaat ettiği programa intibakı için ek dersler almasını önerebilir; aday mülakata alınır ve sonuçlar ilgili enstitüye bildirilir. Yatay geçiş işlemi, ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir.

             (2) Orta öğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programlarına yatay geçiş ile öğrenci alınmaz.

             Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına öğrenci kabulü

             MADDE 14 – (1) Bir öğrencinin bu programa başvurabilmesi için; YÖK'ün belirlediği ilgili alanda lisans diplomasına ve Senatonun belirleyeceği esaslar doğrultusunda ilgili ALES taban puanına sahip olması gerekir.

             Değerlendirme koşulları

             MADDE 15 – (1) Senato, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programına başvuracak adaylar için ALES puanı, lisans mezuniyet notu ve jüri mülakat notunun genel başarı değerlendirmesine ilişkin yüzde ağırlıklarını belirler.

             (2) Adaylar, mülakat sonrası genel başarı notuna göre sıralanır, eşitlik durumunda ALES notuna bakılır. Değerlendirme sonuçları ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir ve ilgili enstitü müdürlüğünce ilan edilir.

             Gelişmekte olan üniversitelere öğretim elemanları yetiştirilmesi

             MADDE 16 – (1) 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca bir başka üniversiteden geçici kadro tahsisi ile lisansüstü eğitim yapmak amacı ile Üniversiteye müracaat edilmesi halinde, öğrenci adaylarında bu Yönetmeliğin öngördüğü şartlar aranır.

             Lisansüstü programlara kayıt

             MADDE 17 – (1) Lisansüstü programlara kesin kayıtlar Senatonun belirlediği tarihlerde yapılır. Belirtilen tarihlerde kesin kayıt yaptırmayan veya eksik evrak ve benzeri nedenlerle kayıt şartlarını yerine getirmediği için kaydı yapılmayanların daha sonra hiçbir şekilde kaydı yapılmaz.

             Kayıt yenileme

             MADDE 18 – (1) Lisansüstü programlara kayıtlı bulunan öğrenciler, hangi aşamada olduklarına bakılmaksızın Senatonun belirleyeceği takvime göre Bingöl Üniversitesi mensupları hariç katkı payını öder ve ders kayıtlarını yaptırır. Kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyıl için öğrencilik haklarından yararlanamaz. Arka arkaya iki yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencinin Yönetim Kurulu kararı ile ilişkisi kesilir.

             İzinli sayılma

             MADDE 19 – (1) Haklı ve geçerli nedenlerle, ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile eğitim-öğretim süresince en fazla iki yıl öğrenci izinli sayılabilir. İzinli sayılma süresi öğrenim ve ek süreden sayılmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Lisansüstü Programlarda Dersler ve Danışman Atanması

             Lisansüstü ders programı

             MADDE 20 – (1) Lisansüstü ders programı; enstitülerin anabilim dallarında açılan enstitü zorunlu dersleri, anabilim dalı zorunlu ve seçmeli dersleri ile alan dışı seçmeli derslerden oluşur. Ders programı ve bu programda yapılacak değişiklikler anabilim dalı kurulu önerisi, ilgili enstitü kurulu teklifi ve Senato kararı ile gerçekleşir. Ancak gerekli görülmesi halinde ilgili anabilim dalı teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü öğrencilerinin Üniversite enstitülerinden birinden veya bir başka yükseköğretim kurumunun lisansüstü programından en fazla iki ders almaları sağlanabilir. Alındığı programın zorunlu derslerinden olmamak kaydı ile bu derslerden başarılı olma şartı aranır ve kredi yüküne sayılır.

             (2) Anabilim dalı akademik kurulları her yıl Mayıs ayında bir sonraki eğitim-öğretim yılının ders programını değerlendirir, varsa ders değişiklik teklif ve gerekçelerini enstitü kuruluna sunar.

             (3) Ders programı bütünlüğü içerisinde; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerini kazandırma gibi hususlar dikkate alınır ve bu özelliklerin sağlanmasında uluslararası kabul görmüş ulusal ve uluslararası üniversitelerin lisansüstü ders programlarından yararlanılır.

             (4) Bir yarıyıllık eğitim-öğretim süresi içinde, haftalık bir saatlik teorik ders veya iki saatlik uygulama, laboratuvar veya problem çözümü bir kredi saat olarak değerlendirilir. Lisansüstü programlarda bir ders en fazla üç kredi saat olarak düzenlenebilir.

             Derslerin seçilmesi ve ders kaydı

             MADDE 21 – (1) Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarındaki dersler, enstitü kurulunun teklifi ve Senato kararı ile tespit edilen öğrenci sayısına göre açılabilir ve bu derslerin sınavı o yarıyıl sonunda yapılır. Birbirinin devamı niteliğinde olan birinci ve ikinci yarıyılda okutulan dersler ise aynı yarıyıl içinde açılmaz. Bu dersler anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü kurulu kararı ile ön şartlı dersler olarak uygulanabilir.

             (2) Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencisi ders ve tez aşamasında birer seminer vermek zorundadır. Seminerler kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Seminerin başarısız olması halinde seminer tekrarlanır. Seminer metni dönem sonunda ilgili anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile enstitüye gönderilir.

             (3) Ders muafiyet talepleri her yarıyılın başlangıcından itibaren ilk iki hafta içinde yapılır.

             (4) Tez konusu ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, danışman öğretim üyeleri tarafından her yarıyıl açılabilecek kredisiz uzmanlık alan dersini alır.

             Ders başarısı

             MADDE 22 – (1) Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınav evrakı ve sonuçları anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile ilgili enstitüye beş iş günü içinde iletilir. Ders başarısının tespitine ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Tezli yüksek lisans programı ile doktora ve sanatta yeterlik programlarında, lisans derecesine dayalı doktora programları hariç dersler, birbirini izleyen iki yarıyıl, tezsiz yüksek lisans programlarında ise dört yarıyıl olarak programlanır. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarında 100 üzerinden en az 70; doktora ve sanatta yeterlik programlarında ise 100 üzerinden en az 75 puan almak gerekir. 100 üzerinden alınan puanların harf notu ve katsayı karşılıkları aşağıdaki gibidir:

             Harf Notu               Katsayısı           Puan

             AA                         4.00                   90-100

             BA                          3.50                   85-89

             BB                          3.00                   80-84

             CB                          2.50                   75-79

             CC                          2.00                   70-74

             DC                          1.50                   65-69

             DD                         1.00                   60-64

             FD                          0.50                   50-59

             FF                           0                        0-49

             b) Yukarıdaki esaslar çerçevesinde 100 üzerinden alınan puanların harf notları ile değerlendirilmesinde; yüksek lisans ve bilimsel hazırlık programlarında AA, BA, BB, CB, CC notları; doktora programında ise AA, BA, BB ve CB notu alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             c) Ayrıca, yukarıdaki harf notları dışında aşağıdaki harfler de kullanılabilir:

             1) D (Devamsız) notu; derse devam yükümlüğüne ve/veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir. Not ortalaması hesabına FF notu olarak geçilir.

             2) S (Süren çalışma) notu; tezini başarıyla sürdürmekte olan öğrenciye verilir.

             3) E (Eksik) notu; ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmiş olma şartına bağlı olmak kaydıyla, hastalık veya ilgili enstitü yönetim kurulunca kabul edilebilir bir gerekçe ile dönem sonu sınavı, seminer, laboratuvar, ödev ve benzeri yükümlüğünü yerine getirmeyen öğrenciye verilir. E notu alan öğrenci, notlarının enstitüye tesliminden itibaren onbeş gün içinde eksikliklerini tamamlamak zorundadır. Ancak mazeretin uzaması halinde enstitü yönetim kurulunun kararı ile eksik tamamlama süresi, bir sonraki kayıt dönemine kadar uzatılabilir. Aksi halde E, K veya FF notuna dönüşür.

             4) G (Geçer) notu; kredisiz dersler ve tez çalışmalarını başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir.

             5) M (Muaf) notu; yatay geçiş ile intibak işlemini tamamlayan öğrencinin müracaatı üzerine, daha önceki öğretim kurumunda alıp da, başarılı olduğu dersin anabilim dalı başkanlığınca belirlenen denklik önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunun onayı sonucu verilen nottur. Başka bir lisansüstü eğitim kurumundan yatay geçiş yoluyla gelen ve bu Yönetmelik gereği dersi tekrarlayacak öğrenciye M notu verilmez. M notu yarıyıl ortalamalarına dâhil edilmez.

             6) K (Kalır) notu; kredisiz dersler ile tez çalışmasında başarısız olan öğrenciye verilir. Tez çalışmasında K notu alan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             ç) Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin sınavında başarısız olan öğrenci, bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre kendisine tanınan ders alma süresi içinde en az bir ek sınav hakkı saklı olmak üzere o ders açılmasa dahi her yarıyıl sonunda yapılacak sınavlara girmek zorundadır. Ancak devamsızlık sebebiyle başarısız sayılan veya ilgili dersin ön koşullarını yerine getirmeyen öğrenci, açıldığı dönemde dersi tekrarlar. Dersin açılmaması veya programdan çıkartılmış olması halinde, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile o dersin yerine eşdeğer bir ders belirlenir. Bu durumda öğrenci başarısız olup da tekrarlamak zorunda olduğu ders yerine muadil dersten sorumlu olur.

             d) Anabilim dalı başkanları, lisansüstü programlarda yer alan derslerin sınav sonuçlarını, sınav evrakı ve protokolünü sınavların tamamlanmasını takip eden beş gün içinde anabilim dalı başkanları aracılığı ile ilgili enstitü müdürlüğüne gönderir.

             Ders başarı ortalaması

             MADDE 23 – (1) Öğrencinin başarı durumu, her yarıyıl sonunda bu Yönetmeliğin 22 nci maddesindeki tabloda harf notu karşılığı olarak verilen katsayılar üzerinden hesaplanan yarıyıl akademik not ortalaması (YANO) ve genel akademik not ortalaması (GANO) ile belirlenir. YANO, öğrencinin kayıtlı olduğu yarıyılın ağırlıklı not ortalamasıdır. GANO, öğrencinin lisansüstü programa girişinden itibaren, kayıtlı bulunduğu anabilim dalının ders programındaki derslerinin tümü göz önüne alınarak ders dönemi sonunda hesaplanan ağırlıklı not ortalamasıdır.

             (2) YANO ve GANO ağırlıklı not ortalamaları ile hesaplanır. Ağırlıklı not ortalaması, alınan derslerin kredileriyle, derslerden alınan harf notlarının eşdeğeri ağırlık katsayılarının çarpımından elde edilen toplamın, toplam krediye bölünmesiyle bulunur. Ağırlıklı not ortalaması virgülden sonra iki haneli olarak hesaplanır.

             (3) Gerek YANO ve gerekse GANO öğrencinin kredili derslerden aldığı, (AA)’dan (FF)’ye kadar notların değerlendirmeye katılması ile belirlenir.

             (4) Öğrencinin aldığı tüm notlar not kütüğüne işlenir.

             Danışman atanması

             MADDE 24 – (1) Lisansüstü programlarda danışman atanması aşağıdaki esaslara göre yapılır:

             a) İlgili anabilim dalı, kesin kaydını yaptıran her öğrenci için, Senatonun kabul ettiği yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık değerlendirme esaslarına göre belirlenen danışmanlık niteliklerine uygun o anabilim dalında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentler arasından bir danışmanı belirleyerek bir hafta içinde enstitüye önerir. Sanatta yeterlik eğitiminde aynı esaslar uygulanır.

             b) Yönetim kurulu, tezli yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrenimi yapacak öğrenciye bir danışman tayin eder. Bir öğretim üyesi, Senato tarafından belirlenen şartlara göre tespit edilen sayıda lisansüstü öğrenciye danışmanlık yapabilir.

             c) Danışmanın istifası veya her hangi bir nedenle görev yapamaması halinde, anabilim dalı, öğrenciye danışman belirleme usulüne göre iki hafta içinde yeni bir danışman adayını önerir.

             ç) Ders danışmanı aynı zamanda tez danışmanıdır, ancak danışman, tez aşamasında ilgili anabilim dalı kurul teklifi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile değiştirilebilir.

             d) Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ilgili enstitünün farklı veya başka bir üniversitenin benzer anabilim dalından olmak kaydıyla anabilim dalı akademik kurul teklifi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile ikinci bir danışman atanabilir.

             e) Danışman atanıncaya kadar lisansüstü öğrenci danışmanlığını anabilim dalı başkanı yürütür.

             f) Enstitü yönetim kurulu, süresi içerisinde danışman teklifi yapılmaması halinde, ilgili anabilim dalı öğretim üyelerinden Senatonun kabul ettiği yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi değerlendirme esasları ile belirlenen danışmanlık niteliklerine uygun, o anabilim dalında görevli profesör, doçent ve yardımcı doçentler arasından bir danışmanı belirleyerek atar.

             g) Ortaöğretim alan öğretmeliği tezsiz yüksek lisans programı hariç, bir tezsiz yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesi atar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

             Amaç

             MADDE 25 – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı, öğrenciye bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazandırmak ve tez çalışmasının Senatonun belirlediği tez yazım esaslarına uygun olarak yazılmasını, tezin veya tez konusunda tam metin özgün bir makalenin ulusal ve/veya uluslar arası indekslere giren dergilerden birinde yayımlanmasını sağlamaktır.

             Kapsam

             MADDE 26 – (1) Tezli yüksek lisans programı; 21 kredi saatten az ve 28 kredi saatten fazla olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, ders ve tez aşamasında birer seminer ve tez çalışmasından oluşur.

             (2) Bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans seviyesinde dersler de aldırılabilir.

             Süre

             MADDE 27 – (1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır.

             Ek süre

             MADDE 28 – (1) Derslerini ve seminerlerini başarıyla bitiren, ancak tez çalışmasını dördüncü yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan bir öğrenciye, ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.

             Tez konusunun belirlenmesi

             MADDE 29 – (1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde belirlenen amaca uygun bir tez hazırlamak zorundadır. Sanat dallarında, bir sanat eseri yapımı veya bir konser tez konusu olarak verilebilir.

             (2) Birinci yarıyıl programını tamamlayan öğrencinin, danışmanı gözetiminde hazırladığı tez konusu anabilim dalı kurulu teklifi olarak enstitüye sunulur. Tez konusu enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Tez konusu en geç üçüncü yarıyıl başına kadar belirlenir.

             Yüksek lisans tez çalışması ve sonuçlandırılması

             MADDE 30 – (1) Öğrenci; dersler tamamlandıktan sonra en az bir yarıyıl geçmeden tez veya sanat eseri teslim edemez.

             (2) Danışman, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık dönemine ilişkin tez öğrencisinin çalışmalarıyla ilgili birer gelişme raporu hazırlayarak ilgili enstitü müdürlüğüne verir. Danışman, gelişme raporunda öğrencinin çalışmasını başarılı veya başarısız olarak değerlendirir. Tez yazımına başlanması halinde bu durum son gelişme raporunda belirtilir. Tez ilgili enstitülerin tez yazım kurallarına göre yazılır.

             (3) Danışmanı tarafından tamamlanması kabul edilen tez hazırlanarak, ciltsiz beş kopyası anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile ilgili enstitüye teslim edilir.

             (4) Ana sanat dalı yüksek lisans tez çalışmalarının tamamlanmasında ise, ana sanat dalında yaptırılan uygulamalı sanat eseri ile ilgili bir çalışma metni öğrenci tarafından hazırlanır. Çalışmanın tamamlanmasının tez danışmanı tarafından kabul edilmesi halinde, çalışma metni, varsa resim, slayt, çizim, taşınabilir uygulama eseri ve benzeri araçlarla desteklenerek beş kopyası ana sanat dalı başkanlığı aracılığı ile ilgili enstitüye teslim edilir. Sanat eseri taşınamayan bir uygulama ise, jüri uygulamayı yapıldığı yerde değerlendirir.

             Jürinin belirlenmesi ve sınav

             MADDE 31 – (1) Yüksek lisans tez jürisi, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

             (2) Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri başka bir anabilim dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç veya beş kişiden oluşur. İkinci tez danışmanının olması halinde, her iki danışmanın yer aldığı jüri, beş kişiden oluşur. İlgili enstitü yönetim kurulu önerilen bu isimleri dikkate alarak biri danışman öğretim üyesi olmak üzere asil ve yedek jüri üyelerini belirler. Enstitü görevlendirme yazılarını ve tezleri asil ve yedek jüri üyelerine, yönetim kurulu kararını ve sınav ile ilgili belgeleri anabilim dalı başkanlığına gönderir. Öğrenci de konuya ilişkin yazılı olarak bilgilendirilir.

             (3) Enstitü, tez çalışmasının yazım kurallarına uygunluğunu belirler, gerekirse düzeltilmek üzere iade eder. Anabilim dalı başkanlığı jüriye seçilecek üyelerin iki katına kadar üye ismini enstitüye önerir.

             (4) Jüri üyelerinden herhangi birinin sınava katılmaması halinde sınav, anabilim dalı başkanının çağrısı üzerine yedek üyenin katılımı ile yapılır. Başka anabilim dalı veya yüksek öğretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sınava katılmaması durumunda dışarıdan çağrılacak yedek üye göreve davet edilir.

             (5) Anabilim dalı başkanlığı, sınav yeri ve zamanını sınavdan bir hafta önce enstitü müdürlüğüne bildirir ve ilan eder. Sınav, enstitü yönetim kurulu kararının tebligatını izleyen günden başlayarak en geç bir ay içinde dinleyiciye açık olarak yapılır.

             (6) Sınav, 45-90 dakika arasında, tezin aday tarafından sunulması ve soru-cevap bölümünden oluşur. Jüri, dinleyicilere kapalı olarak tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Jüri, kararını ayrıntılı olarak gerekçelendirir. Jüri üyelerinin kişisel raporları ve jüri üyelerinin ortak raporları diğer sınav evrakları ile birlikte anabilim dalı başkanlığı tarafından sınavı izleyen üç gün içerisinde enstitüye bildirilir.

             (7) Tezi kabul edilen öğrencinin mezuniyet işlemleri yapılır. Tezi red edilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye, enstitü yönetim kurulu tarafından düzeltmelerin yapılabilmesi için üç aya kadar ek süre verilebilir. Tez, bu süre sonunda zorunlu haller dışında aynı jüri önünde tekrar savunulur. Bu savunma sınavında da tezi red edilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             İlişik kesme

             MADDE 32 – (1) Aşağıda belirtilen durumlarda öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir:

             a) Kayıt olduğu ilk yarıyılda izinli olanlar hariç seminerlerden başarılı olsa dahi kredili derslerinin tamamından başarısız olan,

             b) Dört yarıyıl sonunda kredili derslerden veya seminerden başarısız olan,

             c) Tez çalışması esnasında hazırlanan danışman raporlarında üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olan,

             ç) Düzeltme verilmiş olması halinde bu Yönetmeliğin 31 inci maddesine göre verilen ek süre sonunda tezini tamamlayıp, enstitüye teslim etmeyen,

             d) Tezi reddedilen,

             e) Birbirini izleyen iki yarıyıl kaydını yenilemeyen,

             f) Tezini, bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinde belirtilen azami süreler sonunda teslim etmeyen.

             Yüksek lisans diploması

             MADDE 33 – (1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla jüri üyesi sayısı kadar tez çalışmasının ciltlenmiş kopyasını jüri üyelerine verilmek üzere anabilim dalı başkanlığına, tez çalışmasının ciltlenmiş üç kopyasını da ilgili enstitüye sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde teslim eden öğrenci, yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.

             (2) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

             Amaç

             MADDE 34 – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretim olarak da yapılabilir.

             Kapsam

             MADDE 35 – (1) Tezsiz yüksek lisans programı, toplam 30 krediden az, 40 krediden fazla olmamak koşuluyla en az on adet ders ile kredisiz bir dönem projesi dersinden oluşur. Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesine göre bilimsel hazırlık programına ihtiyaç duyulmamasına rağmen, danışmanın gerekli görmesi halinde, krediye sayılmamak koşulu ile öğrenciye lisans seviyesinde dersler de aldırılabilir.

             Süre

             MADDE 36 – (1) Tezsiz yüksek lisans ders programı dört yarıyıl olarak planlanır, tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır.

             Dönem projesi

             MADDE 37 – (1) Dönem projesi; öğrencinin yüksek lisans ders programında edindiği bilgilerin etkin olarak kullanılmasını kapsar. Dönem projesi bir yarıyıl sürecek şekilde üçüncü yarıyıldan itibaren, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre belirlenen danışman öğretim üyesi gözetiminde verilebilir.

             (2) Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve dönem sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Dönem projesi, ilgili öğretim üyesi tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarısız olunması halinde, bu Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen azami sürenin sonuna kadar dönem projesi her dönem tekrar verilir.

             İlişik kesme

             MADDE 38 – (1) Aşağıdaki durumlarda öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir:

             a) Kayıt olduğu ilk yarıyılda izinli olanlar hariç, seminerlerden başarılı olsa dahi kredili derslerinin tamamından başarısız olan,

             b) Altı yarıyıl sonunda kredili derslerinden ve dönem projesinden başarısız olan,

             c) Birbirini izleyen iki yarıyıl kaydını yenilemeyen.

             Tezsiz yüksek lisans diploması

             MADDE 39 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan tezsiz yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

             (2) Yüksek lisans diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

ALTINCI BÖLÜM

Doktora Programı

             Amaç

             MADDE 40 – (1) Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşabilme yeteneği kazandırmaktır.

             (2) Doktora çalışması sonucunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini sağlaması ve tezin veya tez konusunda tam metin özgün bir makalenin Senatonun belirlediği uluslar arası indekslere giren dergilerden birinde yayımlanması gerekir.

             Kapsam

             MADDE 41 – (1) Doktora programı;

             a) Yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamak kaydıyla en az sekiz adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur.

             b) Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için 42 krediden az, 50 krediden fazla olmamak kaydıyla en az ondört adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen yayımlardan oluşur.

             (2) Doktora dersleri, ilgili anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile diğer enstitü ve yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan doktora derslerinden de seçilebilir. Bu dersler kredi yükünden sayılır.

             Süre

             MADDE 42 – (1) Doktora programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Ancak doktora programı tez izleme komitesinin olumlu görüşü ve anabilim dalı başkanlığının teklifi ile;

             a) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerde altıncı yarıyıl,

             b) Lisans derecesi ile kabul edilenlerde sekizinci yarıyıl

             sonunda tamamlanabilir.

             (2) Doktora programında öngörülen kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.

             (3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen; ancak öngörülen sürede tez çalışmasını tamamlayamadığı için tez savunma sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili tez izleme komitesinin olumlu görüşü, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile tezini tamamlaması ve savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             (4) Lisans derecesi ile doktora programına kayıtlı olan bir öğrenci, en az ilk iki yarıyılın derslerini başarmış ve ilgili yüksek lisans programında öngörülen ders kredi yükünü tamamlamış olması kaydıyla, danışmanının olumlu görüşü, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve yönetim kurulu kararı ile yüksek lisans programına geçebilir. Öğrenci bu şartlara bağlı olarak doğrudan tez çalışmasına başlayabilir. Geçiş başvuruları en geç dördüncü yarıyıl başına kadar ilgili anabilim dalı başkanlığına yapılır.

             Yeterlik sınavı

             MADDE 43 – (1) Yeterlik sınavı her yarıyılın sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır.

             (2) Derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayan yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç beşinci yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

             (3) Öğrencinin, doktora yeterlik sınavına girebilmesi için doktora programına başvuru koşullarındaki geçerli yabancı dil puanına sahip olması gerekir.

             (4) Anabilim dalı başkanlığı jüriye seçilecek üyelerin iki katına kadar üye ismini enstitüye önerir. Jüri, en az biri başka bir yüksek öğretim kurumundan olmak üzere üç veya beş kişiden oluşur. Danışman, jürinin doğal üyesidir. Enstitü yönetim kurulu önerilen adaylar arasından asil ve yedek jüri üyelerini belirler; görevlendirme yazılarını, yönetim kurulu kararını ve sınav ile ilgili belgeleri anabilim dalı başkanlığına gönderir. Öğrenci de konuya ilişkin yazılı olarak bilgilendirilir. Jüri asil üyelerinden herhangi birinin katılmaması halinde sınav, anabilim dalı başkanının çağrısı üzerine yedek üyenin katılımı ile yapılır. Bir başka yüksek öğretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sınava katılmaması durumunda dışarıdan çağrılacak yedek üye göreve davet edilir. Yeterlik sınavı, anabilim dalı başkanlığı tarafından düzenlenir ve görevlendirilen jüri tarafından yürütülür.

             (5) Anabilim dalı başkanlığı, sınav yeri ve zamanını sınavdan bir hafta önce enstitü müdürlüğüne bildirir ve ilan eder. Sınav, enstitü yönetim kurulu kararının tebligatını izleyen günden başlayarak en geç bir ay içinde yapılır.

             (6) Doktora yeterlik sınavı, jüri tarafından yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Öğrencinin her bir bölümden en az 100 üzerinden 75 alması zorunludur. Yazılı sınavdan başarısız olan öğrenci sözlü sınava alınmaz. Sözlü sınavda başarısız olan öğrenci, yeterlik sınavından başarısız sayılır ve yazılı sınavı da tekrarlar. Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Yeterlik sınavı tekrarında, zorunlu haller dışında aynı jüri üyeleri tekrar görevlendirilir. Sınav evrakı anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

             Tez izleme komitesi

             MADDE 44 – (1) Yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için; enstitü anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

             (2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Danışman, tez izleme komitesinin doğal üyesidir. Diğer iki üyeden biri aynı anabilim dalından, diğer üye ise farklı bir anabilim dalından konu ile ilgili öğretim üyelerinden seçilir. Tez danışmanı aynı zamanda tez izleme komitesinin de başkanıdır. Herhangi bir sebeple komite üyelerinden birinin ayrılması halinde yeni bir üye atanır. Eğer varsa ikinci tez danışmanı komite toplantılarına katılabilir.

             (3) Anabilim dalı başkanlığının teklifi ve yönetim kurulu kararı ile tez izleme komitesi üyeleri değiştirilebilir.

             Tez önerisi savunması

             MADDE 45 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci; en geç altı ay içinde yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır.

             (2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez önerisinin değerlendirildiği toplantıyı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

             (3) Enstitü yönetim kurulu, tez izleme komitesi kararını bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesindeki esaslara göre inceler ve tez konusunu karara bağlar. Enstitü yönetim kurulu, gerekli görmesi halinde gerekçeleri ile birlikte düzeltmeler talep edebilir.

             (4) Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir tez konusu seçme hakkına sahiptir. Öğrenci, o anabilim dalında atanmış danışmanı dışında; Senatonun kabul ettiği yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi değerlendirme esaslarına göre belirlenen, danışmanlık niteliklerine uygun başka öğretim üyesi olması şartına bağlı olarak, danışman değişikliği de talep edebilir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusunu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.

             Tez izleme komitesi raporu

             MADDE 46 – (1) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Komite, toplantı tarihini Ocak ve Temmuz aylarında belirler ve danışman aracılığı ile yazılı olarak öğrenciye bildirir. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez raporu, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Belirlenen takvimde rapor sunmayan öğrenci başarısız kabul edilir. Tez izleme komitesine sunulan rapor ve rapora ilişkin komite kararı anabilim dalı başkanlığı tarafından üç gün içerisinde enstitüye iletilir.

             Doktora tezinin sonuçlandırılması

             MADDE 47 – (1) Tez çalışması tamamlandığında tez, enstitü yazım esaslarına göre yazılır. Ciltsiz bir nüshası enstitüye gönderilir. Enstitü yönetim kurulunda tezin daha önce kabul edilen tez önerisine ve enstitünün yazım esaslarına uygunluğu incelenir. Enstitü yönetim kurulunca tez önerisine ya da tez yazım esaslarına uygun olmadığı belirlenen tezler gerekli düzeltmeler için iade edilir.

             (2) Adayın savunma sınavına alınabilmesi için hazırlanan tezin, bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen koşulları sağlamış olması şartı aranır.

             (3) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında öngörülen şartlara bağlı olarak tezin uygunluğunun tespit edilmesi halinde anabilim dalı başkanlığı, enstitüye doktora tez jürisi önerir. Tez savunma jüri önerisi, tez izleme komitesi üyelerini kapsayacak şekilde ikisi Üniversite dışındaki üniversitelerden olmak üzere en az yedi kişiden oluşan aday jüri üyelerinin isimlerini, sekiz nüsha tezle birlikte enstitüye gönderir. Enstitü yönetim kurulu, önerilen bu üyelerden üçü tez izleme komite üyesi olan öğretim üyelerinden ve en az biri Üniversite dışındaki üniversitelerin öğretim üyelerinden olmak üzere beş asil ve iki yedek üyeden oluşan doktora tez jürisini oluşturur. Enstitü, görevlendirme yazılarını ve tezleri asil ve yedek jüri üyelerine, enstitü yönetim kurulu kararını ve sınav ile ilgili belgeleri ise anabilim dalı başkanlığına gönderir. Öğrenci de konuya ilişkin yazılı olarak bilgilendirilir.

             (4) Sınav jüri üyelerinden herhangi birinin katılmaması halinde anabilim dalı başkanının çağrısı üzerine yedek üyenin katılımı ile yapılır. Farklı yüksek öğretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sınava katılamaması durumunda, dışarıdan olan yedek üye göreve davet edilir.

             (5) Anabilim dalı başkanlığı, sınavın yapılacağı gün ve saati on işgünü önce enstitüye bildirir ve en geç bir ay içinde enstitünün belirlediği yerde sınavın yapılmasını sağlar.

             (6) Tez sınavı; tezin savunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez savunma sınavının, sözlü savunma ve soru-cevap bölümü dinleyiciye açık olur; dinleyicinin soru sorma yetkisi yoktur. Sınav süresi 60-120 dakika arasındadır.

             (7) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri, tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi kabul edilen öğrencinin mezuniyet işlemleri yapılır. Tezi red edilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için altı aya kadar ek süre verilir. Tez, zorunlu haller dışında belirtilen süre sonunda aynı jüri önünde tekrar savunulur. Bu savunma sınavında tezi red edilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             (8) Sınav soru-cevap tutanağı, jüri üyelerinin tez ile ilgili kişisel raporları ve jüri ortak raporu enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla gönderilir.

             İlişik kesme

             MADDE 48 – (1) Aşağıdaki durumlarda öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir:

             a) Kayıt olduğu ilk yarıyılda izinli olanlar hariç, seminerlerden başarılı olsa dahi kredili derslerinin tamamından başarısız olan,

             b) İki dönem üst üste kayıt yenilemeyen,

             c) Yeterlik sınavında üst üste iki kez başarısız olan,

             ç) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerden dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenlerden altı yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayamayanların,

             d) Tez çalışması esnasında hazırlanan tez izleme raporlarında üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olan,

             e) Tezini süresinde teslim etmeyen,

             f) Düzeltme verilmiş olması halinde, bu Yönetmeliğin 42 nci maddesinde belirtilen azami sürede tezini tamamlayıp enstitüye teslim etmeyen.

             Doktora diploması

             MADDE 49 – (1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak şartıyla; doktora tezinin ciltlenmiş beş kopyasını jüri üyelerine verilmek üzere anabilim dalına ve üç kopyasını da ilgili enstitüye sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde teslim eden öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır.

             (2) Doktora diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

YEDİNCİ BÖLÜM

Sanatta Yeterlik

             Amaç

             MADDE 50 – (1) Sanatta yeterlik çalışması; özgün bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında üstün bir uygulama ve yaratıcılığı, bağımsız araştırma yapmayı ve yeni sentezlere ulaşmayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır.

             Dersler

             MADDE 51 – (1) Sanatta yeterlik programı;

             a) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 24 krediden az, 30 krediden fazla olmamak kaydıyla en az sekiz adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer ve uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser veya temsil gibi çalışmalardan oluşur.

             b) Lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 42 krediden az, 50 krediden fazla olmamak kaydıyla en az ondört adet ders, ders ve tez aşamasında birer adet seminer ve uygulamalar ile tez, sergi, proje, resital, konser veya temsil gibi çalışmalardan oluşur.

             Süre

             MADDE 52 – (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıldır. Ancak sanatta yeterlik programı ana sanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile;

             a) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerde altıncı yarıyıl,

             b) Lisans derecesi ile kabul edilenlerde sekizinci yarıyıl

             sonunda tamamlanabilir.

             (2) Sanatta yeterlik programında öngörülen kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır.

             (3) Kredili derslerini, seminerini ve uygulamalarını başarıyla bitiren; ancak tezini veya sergi, proje, resital, konser veya temsil çalışmasını süresinde tamamlayamadığı için sınava giremeyen öğrenciye, ilgili enstitü ana sanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile tezini, sergi veya proje çalışmasını jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             Ön yeterlik sınavı

             MADDE 53 – (1) Ön yeterlik sınavı her yarıyılın sonunda olmak üzere yılda iki kez yapılır.

             (2) Derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayan öğrenci en geç beşinci yarıyılın sonuna kadar ön yeterlik sınavına girmek zorundadır.

             (3) Öğrencinin, ön yeterlik sınavına girebilmesi için sanatta yeterlik programına başvuru koşullarındaki geçerli yabancı dil puanına sahip olmaları gerekir.

             (4) Ana sanat dalı başkanlığı jüriye seçilecek üyelerin iki katına kadar üye ismini enstitüye önerir. Jüri, en az biri başka bir yüksek öğretim kurumundan olmak üzere üç veya beş kişiden oluşur. Danışman, jürinin doğal üyesidir. Enstitü yönetim kurulu önerilen adaylar arasından asil ve yedek jüri üyelerini belirler, görevlendirme yazılarını, yönetim kurulu kararını ve sınav ile ilgili belgeleri ana sanat dalı başkanlığına gönderir. Öğrenci de konuya ilişkin yazılı olarak bilgilendirilir. Sınav jüri asil üyelerinden herhangi birinin katılmaması halinde ana sanat dalı başkanının çağrısı üzerine yedek üyenin katılımı ile yapılır. Başka bir yüksek öğretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sınava katılmaması durumunda, dışarıdan çağrılacak yedek üye göreve davet edilir. Ön yeterlik sınavı, ana sanat dalı başkanlığı tarafından düzenlenir ve görevlendirilen jüri tarafından yürütülür.

             (5) Ana sanat dalı başkanlığı, sınav yeri ve zamanını sınavdan bir hafta önce enstitü müdürlüğüne bildirir ve ilan eder. Sınav, enstitü yönetim kurulu kararının tebliğini izleyen günden başlayarak en geç bir ay içinde yapılır.

             (6) Ön yeterlik sınavı, jüri tarafından yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Öğrencinin her bir bölümden en az 100 üzerinden 75 alması gerekir. Yazılı sınavdan başarısız olan öğrenci sözlü sınava alınmaz. Sözlü sınavda başarısız olan öğrenci, ön yeterlik sınavından başarısız sayılır ve yazılı sınavı da tekrarlar. Ön yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Ön yeterlik sınav tekrarında, jüri görevlendirme usul ve esasına tabi olarak, zorunlu haller dışında aynı jüri üyeleri tekrar görevlendirilir. Sınav evrakı ana sanat dalı başkanlığınca ön yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.

             Tez izleme komitesi

             MADDE 54 – (1) Ön yeterlik sınavında başarılı olan öğrenci için enstitü ana sanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

             (2) Tez izleme komitesi üç öğretim üyesinden oluşur. Danışman, tez izleme komitesinin doğal üyesidir. Diğer iki üyeden biri aynı ana sanat dalından, diğer üye ise farklı ana sanat dalı öğretim üyeleri arasından seçilir. Tez danışmanı aynı zamanda tez izleme komitesinin de başkanıdır. Herhangi bir sebeple komite üyelerinden birinin ayrılması halinde yeni bir üye atanır. Eğer varsa ikinci tez danışmanı komite toplantılarına katılabilir.

             (3) Ana sanat dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile tez izleme komitesi üyeleri değiştirilebilir.

             Tez önerisi savunması

             MADDE 55 – (1) Ön yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde yapacağı çalışmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine dağıtır.

             (2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü ana sanat dalı başkanlığınca tez önerisinin değerlendirildiği toplantıyı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

             (3) Enstitü yönetim kurulu, tez izleme komitesi kararını bu Yönetmeliğin 50 nci maddesindeki esaslara göre inceler ve tez konusunu karara bağlar. Enstitü yönetim kurulu, gerekli görmesi halinde gerekçeleri ile birlikte düzeltmeler talep edebilir.

             (4) Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir tez konusu seçme hakkına sahiptir. Öğrenci, o ana sanat dalında atanmış danışmanı dışında, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirlenen danışmanlık niteliklerine uygun başka öğretim üyesi olması şartına bağlı olarak, danışman değişikliği de talep edebilir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi savunmasına alınır.

             Tez izleme komitesi raporu

             MADDE 56 – (1) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Komite, toplantı tarihini Ocak ve Temmuz aylarında belirler ve danışman aracılığı ile yazılı olarak öğrenciye bildirir. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir rapor sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Öğrencinin tez raporu, komite tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Belirlenen takvimde rapor sunmayan öğrenci başarısız kabul edilir. Tez izleme komitesine sunulan rapor ve rapora ilişkin komite kararı anabilim dalı başkanlığı tarafından üç gün içerisinde enstitüye iletilir.

             Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması

             MADDE 57 – (1) Öğrenci; enstitünün yazım esaslarına uygun biçimde yazmak ve tezi, sanat eseri, sergisi veya projesini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             (2) Sanat eseri, sergi veya proje şeklindeki sanatta yeterlik tez çalışması tamamlandığında, tez veya çalışma ile ilgili bir metin, ciltsiz ve bir nüsha olarak enstitüye gönderilir. Enstitü yönetim kurulu, tezi veya çalışma ile ilgili metni daha önce kabul edilen tez önerisine ve enstitünün yazım esaslarına uygunluğu yönünden incelenir. Enstitü yönetim kurulunca tez önerisine ya da yazım esaslarına uygun olmadığı belirlenen çalışma, gerekli düzeltmeler için iade edilir.

             (3) Adayın savunma sınavına alınabilmesi için hazırlanan tezin, bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen koşulları sağlamış olması şartı aranır.

             (4) Bu maddenin birinci ve ikinci fıkralarında öngörülen şartlara bağlı olarak tezin uygunluğunun tespit edilmesi halinde, ana sanat dalı başkanlığı, enstitüye, sanatta yeterlik jürisi önerir. Tez jüri önerisi, tez izleme komitesi üyelerini kapsayacak şekilde ikisi Üniversite dışındaki üniversitelerden olmak üzere en az yedi kişiden oluşan aday jüri üyelerinin isimlerini ve tez, sergi, proje, resital, konser veya temsil çalışmasından veya çalışması ile ilgili metinden sekiz nüsha enstitüye gönderir. Enstitü yönetim kurulu önerilen bu üyelerden üçü tez izleme komite üyesi olan öğretim üyeleri ve en az biri Üniversite dışındaki üniversitelerin öğretim üyelerinden olmak üzere beş asil ve iki yedek üyeden oluşan sanatta yeterlik jürisini oluşturur. Enstitü, görevlendirme yazılarını ve çalışmaya ilişkin yazılı metni asil ve yedek jüri üyelerine, enstitü yönetim kurulu kararını ve sınav ile ilgili belgeleri ana sanat dalı başkanlığına gönderir. Öğrenci de konuya ilişkin yazılı olarak bilgilendirilir.

             (5) Sınav jüri üyelerinden herhangi birinin katılmaması halinde sınav ana sanat dalı başkanının çağrısı üzerine yedek üyenin katılımı ile yapılır. Farklı yüksek öğretim kurumundan seçilen jüri üyesinin sınava katılamaması durumunda, dışarıdan olan yedek üye göreve davet edilir.

             (6) Ana sanat dalı başkanlığı, sınavın yapılacağı gün ve saati on işgünü içinde enstitüye bildirir ve en geç bir ay içinde enstitünün belirlediği yerde sınavın yapılmasını sağlar.

             (7) Sanatta yeterlik; savunma ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Yeterlik sınavının, sözlü savunma ve soru-cevap bölümü dinleyiciye açık olur; dinleyiciler soru soramaz. Sınav süresi 60-90 dakika arasındadır.

             (8) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez, sergi, proje, resital, konser veya temsil hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Sınav soru-cevap tutanağı, jüri üyelerinin tez ile ilgili kişisel raporları ve jüri ortak raporu enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla gönderilir.

             (9) Sanatta yeterlik çalışması reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenciye gerekli düzeltmelerin yapılabilmesi için altı aya kadar ek süre verilir. Çalışma; belirlenen süre sonunda, zorunlu haller dışında, aynı jüri önünde tekrar savunulur. Bu sınav sonunda da sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             (10) Sanatta yeterlik çalışması kabul edilen öğrencinin mezuniyetine enstitü yönetim kurulu karar verir.

             Sanatta yeterlik diploması

             MADDE 58 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla varsa tez çalışmasının veya uygulamalı sanat eseri ile ilgili metinden ciltlenmiş beş kopyasını jüri üyelerine verilmek üzere anabilim dalına ve üç kopyasını da ilgili enstitüye sınava giriş tarihinden itibaren bir ay içinde teslim eden öğrenci sanatta yeterlik diploması almaya hak kazanır.

             (2) Sanatta yeterlik diploması üzerinde öğrencinin izlemiş olduğu enstitü ana sanat dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

             İlişik kesme

             MADDE 59 – (1) Aşağıdaki durumlarda öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir:

             a) Kayıt olduğu ilk yarıyılda izinli olanlar hariç, seminerlerden başarılı olsa dahi kredili derslerinin tamamından başarısız olan,

             b) İki dönem üst üste kayıt yenilemeyen,

             c) Yeterlik sınavında üst üste iki kez başarısız olan,

             ç) Tez çalışması red edilen,

             d) Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenlerden dört yarıyıl sonunda, lisans derecesi ile kabul edilenlerden altı yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminerini başarı ile tamamlayamayan,

             e) Tez çalışması esnasında hazırlanan tez izleme raporlarında üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olan,

             f) Tezini süresinde teslim etmeyen,

             g) Düzeltme verilmiş olması halinde, bu Yönetmeliğin 52 nci maddesinde belirtilen sürede tezini tamamlayıp enstitüye teslim etmeyen.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı

             Amaç

             MADDE 60 – (1) Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programının amacı; Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilgili alanlarda lisans diploması almış öğrencileri, lisans diploması almış oldukları programla ilgili ortaöğretim alanında öğretmen olarak yetiştirmek ve mesleki gelişimlerini sağlamaktır.

             Kapsam

             MADDE 61 – (1) Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ilgili alanlardan mezun öğrenciler için tezsiz yüksek lisans programı ile ilgili konuları kapsar.

             Süre

             MADDE 62 – (1) Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programı, 9/8/2004 tarihli ve 25548 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bingöl Üniversitesi Kredili Önlisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliğinde yer alan, yan dal ve çift dal sürelerini kullananlar hariç, üç yarıyıla eşdeğer bir süreyi kapsar. Bu süre en fazla bir yarıyıl uzatılabilir.

             İlişik kesme

             MADDE 63 – (1) Öngörülen süre sonunda derslerini tamamlayamayan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             (2) Bir yarıyıldaki kredisiz derslerinden başarılı olsalar bile kredili derslerin tümünden başarısız olan öğrencinin kaydı silinir.

             Değerlendirme

             MADDE 64 – (1) Öğretmen yetiştirme alanlarındaki lisansüstü programlar ve değerlendirmeler Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslara göre düzenlenir.

             Tezsiz yüksek lisans diploması

             MADDE 65 – (1) Derslerini başarı ile tamamlayanlar, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans diploması almaya hak kazanır.

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Tezsiz yüksek lisans ikinci programı veya üniversitenin diğer enstitülerine kayıt

             MADDE 66 – (1) Üniversite enstitülerinden birinde tezli yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı olan Üniversite öğrencileri, kayıtlı oldukları programla birlikte yanı sıra ilgili enstitünün farklı bir tezsiz yüksek lisans ikinci öğretim programına veya Üniversitenin diğer enstitülerinde olan bir tezsiz yüksek lisans programına başvuru koşullarını sağlamaları ve kabul edilmeleri halinde kayıt yaptırabilirler. Doktorasını tamamlamış Üniversite araştırma görevlileri, öğretim görevlileri ve öğretim üyeleri de katkı payı yatırmadan aynı haklara sahiptir.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 67 – (1) Enstitülerin eğitim-öğretim programlarındaki farklılıkların gerektirdiği konular ile bu Yönetmelikte yer almayan öğretim ve sınavlara ilişkin diğer konularda; Üniversitelerarası Kurul tarafından çıkarılan 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri, Senato ve enstitü kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 68 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 69 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bingöl Üniversitesi Rektörü yürütür.