14 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27319

YÖNETMELİK

Uşak Üniversitesinden:

UŞAK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Uşak Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarının kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1)  Bu Yönetmelik, Uşak Üniversitesi fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki (Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu hariç) eğitim-öğretim ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Akademik danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere ilgili bölüm/program başkanlığının önerisi üzerine dekan veya müdür tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             b) AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi): Bir akademik yılın 60 AKTS kredisine, her yarıyılın da 30 AKTS kredisine veya bir akademik yılda üç yarıyıl eğitim görülmesi halinde bir yarıyılın 20 AKTS kredisine eşit olduğu ilkesiyle, bir dersin başarı ile tamamlanabilmesi için öğrencilerin çalışmalarının tümünün (teorik dersler, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler, kütüphane çalışmaları, proje, stajlar ve mezuniyet tezi vb.) değerlendirmeye alınarak, öğretim birimi kurulunca belirlenen ve Senato tarafından kabul edilen ölçü birimini,

             c) Bağıl değerlendirme: Öğrencinin yarıyıl içi değerlendirme notları ve/veya yarıyıl/yıl sonu sınav notlarının ağırlıklarına göre belirlenen başarı not ortalamasının, o dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeylerinin yüzdelik sisteme göre belirlenmesini,

             ç) Ders kredisi: Bir yarıyıl içinde haftada bir saatlik teorik ders veya iki saatlik uygulama, laboratuar, klinik, atölye vb. çalışmayı ifade eden ölçü birimini,

             d) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerini,

             e) Öğrenci: Fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokuluna kayıtlı öğrenciyi,

             f) Öğretim birimi: Uşak Üniversitesine bağlı olarak eğitim öğretim yapan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

             g) Öğretim birimi kurulu: Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu kurulunu,

             ğ) Öğretim birimi yönetimi: Fakültelerde dekanlık, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında müdürlüğü,

             h) Öğretim birimi yönetim kurulu: Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             ı) Ön şart: Bölüm/programda yer alan bir dersin seçilebilmesi için, önceden başarılması gereken dersleri veya sağlanmış olması gereken koşulları,

             i) Rektör: Uşak Üniversitesi Rektörünü,

             j) Rektörlük: Uşak Üniversitesi Rektörlüğünü,

             k) Seçmeli ders: Bölüm/programda yer alan veya başka bölüm/programlardan alınmasına izin verilen ve senatoca belirlenen şartlarda öğrencinin ilgi alanı göz önünde bulundurularak seçilen danışmanca onaylanan dersleri,

             l) Senato: Uşak Üniversitesi Senatosunu,

             m) Uzaktan eğitim: Bilgi teknolojileri kullanılarak, öğrencinin derslere devamını gerektirmeyen öğretim şeklini,

             n) Üniversite: Uşak Üniversitesini,

             o) Zorunlu ders: Bölüm/programda yer alan öğrencinin kayıt olup başarmak zorunda olduğu dersleri,

             ifade eder.

             Öğretim dili

             MADDE 5 – (1) Bilim alanı bir yabancı dil olan eğitim-öğretim programları dışında eğitim-öğretim dili Türkçe’dir. Ancak ilgili kurulların önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile bazı programlarda tamamen veya kısmen (en az % 30) yabancı dilde eğitim-öğretim yapılabilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim yılı ve akademik takvim

             MADDE 6 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı, Senatonun kararıyla her biri en az 14 hafta ve en az 70 iş günü olmak üzere güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Ancak Senatonun kararı ile meslek yüksekokullarında bir eğitim-öğretim yılı üç yarıyıldan oluşabilir.

             (2) Eğitim-öğretimin başlangıç tarihleri, ara, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav tarihlerini içeren akademik takvim, Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen ilkeler çerçevesinde Senato tarafından belirlenir. Resmi tatil günleri eğitim-öğretim günlerinden sayılmaz. Ara, yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınav tarihleri bu sürenin dışında tutulur.

             Eğitim-öğretim bölüm/programları

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye bağlı birimlerde örgün öğretim yapılır. Ancak, ilgili kurulların kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile ikinci öğretim, uzaktan, yaygın, açık öğretim ve dışardan öğretim de yapılabilir. Bu eğitim-öğretim programlarında okutulacak dersler, teorik ve/veya uygulamalardan (seminer, atölye, laboratuar, klinik çalışma, saha uygulaması, okul uygulaması vb.) oluşur.

             (2) Derslerin yarıyıllık veya yıllık olarak düzenleneceği, seçmeli veya zorunlu olacağı, uzaktan eğitimle verileceği, haftalık teorik ve uygulama saatleri kredi veya AKTS değerleri varsa ön şartları ile yarıyıllara ve yıllara göre dağılımı ilgili öğretim birimi kurulu kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir. Eğitim-öğretim programlarındaki değişiklikler, uygulanacağı eğitim-öğretim yılından önceki Nisan ayı sonuna kadar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına sunulur.

             Eğitim-öğretim süreleri

             MADDE 8 – (1) Ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler, iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi, beş yıllık bölümler için sekiz ve altı yıllık bölümler için dokuz yıldır. Bu süreler sonunda kayıtlı bulundukları bölüm/programdan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları derslere devam koşulunu yerine getirmiş olmaları şartıyla iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar derslerin açılacağı ilk yarıyılda yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavları ile birlikte kullandırılır. Sınavlar sonucu başarısız ders sayısını beşe indiren öğrenciye üç yarıyıl ve ek sınav hakkı kullanmadan beş derse kadar indirenlere dört yarıyıl olmak üzere açılacak sınavlara girme hakkı verilir. Mezun olmak için üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere sınırsız sınav hakkı verilir. İki sınav hakkı sonunda, başarısız ders sayısını beş derse indiremeyen öğrencinin Yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

             (2)  Mezun olabilmek için her bölüm/programdaki toplam kredi miktarı ortak-zorunlu dersler hariç, iki yıllık programlarda 60’tan az; dört yıllık programlarda 120’den az; beş yıllık programlarda 150’den az; altı yıllık programlarda ise 180’den az olamaz.

             (3) Sınav hakkını kullanmak isteyen öğrencilerin katkı payını yatırıp kayıtlarını yeniletmeleri gerekmektedir. Bu öğrenciler sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             (4) Sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak üç eğitim öğretim yılı boyunca kullanmayan öğrenciler sınav hakkından vazgeçmiş sayılırlar. Sınırsız sınav hakkından yararlanacak olan, ancak üst üste iki yarıyıl kaydını yeniletmeyen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılırlar ve öğrencilik hakkının tümünü kaybederler.

             (5) Bu madde kapsamında belirtilen sınavlar ile tek ders sınavı başarı durumu, ara sınav sonuçlarına bakılmaksızın sadece tek ders, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notu ile belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Üniversiteye Giriş, Yatay ve Dikey Geçişler, Akademik Danışmanlık,

Kayıt Yenileme ve Dondurma Esasları

             Üniversiteye giriş

             MADDE 9 – (1) Üniversiteye yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıt tarihleri ve istenen belgeler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve üniversite tarafından belirlenir.

             (2) Öğrenci adayı, belirlenen süre içinde kaydını kendisi yaptırır. Ancak geçerli mazeretini belgelendiren adayların kesin kayıtları, belirlenen esaslara uymak koşuluyla on sekiz yaşından küçük olanların kanuni temsilcileri, on sekiz yaşından büyük olanların noter veya yurt dışı temsilciliklerimizden alacakları resimli vekâletname ile yetkili kıldıkları kişiler tarafından yaptırılabilir. Süresi içinde ilgili birime kayıt yaptırmayanlar, üniversite öğrencisi olma hakkını kaybederler.

             (3) ÖSYM tarafından yerleştirilenler dışında özel yetenek gerektiren tüm bölümlere, özel yetenek sınavı sonucunda başarılı olan öğrencilerin kayıtları yapılır. Özel yetenek sınavları ile ilgili işlemler ve esaslar, ilgili birimlerce hazırlanıp Senato tarafından kabul edilen esaslara göre düzenlenir.

             (4) Herhangi bir yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alan öğrencilerin üniversiteye kayıtları yapılmaz.

             (5) Aynı anda (Açık Öğretim Fakülteleri hariç) birden fazla yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırılamaz. Bu durumu tespit edilen öğrencinin yükseköğretim kurumuyla ilişiği kesilir.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 10 – (1) Diğer yükseköğretim kurumlarından üniversiteye veya üniversite içerisinde yatay geçişler 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine ve üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Yatay geçiş yapan öğrencinin öğrenim süreleri, öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumunda kullandığı süreler toplama katılarak hesaplanır.

             (2) Dikey geçişlerde ise, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” hükümleri esas alınarak ilgili birimin yönetim kurulunca düzenlenir.

             Akademik danışmanlık

             MADDE 11 – (1) Üniversiteye kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, ilgili bölüm/program başkanlığının önerisi üzerine öğretim birimi yönetimi tarafından bölümün öğretim elemanlarından biri danışman olarak görevlendirilir. Engelli öğrenciler için ayrı bir danışman atanır.

             (2) Danışman, öğrencinin her türlü bilgisini takip eder, eğitim-öğretim çalışmaları ve üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur ve öğretim birimi yönetiminin vereceği diğer görevleri yapar.

             (3) Danışman öğretim elemanları Uşak Üniversitesi Öğrenci Danışmanlık Yönergesi doğrultusunda işlem yaparlar.

             Kayıt yenileme

             MADDE 12 – (1) Öğrenciler her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde, ilgili birimin belirleyeceği esaslar çerçevesinde, Bakanlar Kurulu’nca belirlenen miktardaki katkı payını yatırıp,  kayıt yenileme işlemlerini yaptırmak zorundadırlar.

             (2) Kayıt ve kayıt yenileme işlemleri sırasında katkı payı ve öğrenim giderlerini ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz veya yenilenmez. Ayrıca ders kaydını yaptırmayan, sadece katkı payı ve öğrenim giderlerini yatırmış öğrenci kayıt yenilemiş sayılmaz.

             (3) Belirtilen süreler içinde kaydını yeniletmeyen öğrenci, o yarıyıldaki derslere giremez. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.

             (4) Öğrenciler, bir yarıyılda ortak ve zorunlu dersler dâhil olmak üzere en fazla 35 kredilik (ulusal) derse kayıt yaptırabilirler. Kayıtlarını yenilerken öncelikle alt yarıyıldan başarısız oldukları dersler ve  hiç almadıkları dersleri almak koşuluyla 35 krediyi aşmayacak şekilde derslere kayıt yaptırabilirler.

             (5) Öğrencilerin her yarıyıl kayıt olacağı dersleri akademik takvimde belirtilen sürelerde seçerek danışmanı ile görüşüp onaylatması gerekmektedir. Danışman onayı ile birlikte kayıt yenileme işlemi gerçekleşmiş olur.

             (6) Genel not ortalaması en az 3.00 olan ve alt yarıyıllarda başarısız dersi bulunmayan öğrenciler, danışmanının onayı ile ilgili yönetim kurullarının belirleyeceği bir üst yarıyıl derslerine kayıt yaptırabilirler. Bu durumdaki öğrenciler daha kısa sürede de mezun olabilirler.

             (7) Bir öğrenci genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla öğrenim süresi boyunca daha önce başarmış olduğu derslerden en fazla altı tanesini tekrar edebilir. Bu derslerden almış olduğu en son başarı notu geçerlidir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 13 – (1) Senatonun belirleyeceği haklı ve geçerli nedenlere dayalı bir mazereti nedeniyle eğitim öğretime ara vermek zorunda kalan öğrencilerin, mazeretini belgelendirmesi ve ilgili birim yönetim kurulunun kabul etmesi durumunda en fazla aralıklı ya da üst üste iki yarıyıl için kaydı dondurulabilir. Ancak, sağlık raporuna bağlı olarak yapılacak kayıt dondurma işlemlerinde bu süre şartı aranmaz. Kayıt dondurma süresi yarıyıl başlangıcı ile yarıyıl sınavlarının sona erdiği tarihleri kapsar. Kaydı dondurulan öğrenci bu süreler içerisinde öğrenime devam edemez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ve bu süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             Haklı ve geçerli nedenler

             MADDE 14 – (1) Kayıt dondurma ile ilgili olarak;

             a) Öğrencilerin sağlıkla ilgili mazeretlerinin kabul edilebilmesi için, sağlık raporlarının resmi yataklı bir sağlık kurumundan ya da resmi hasta kabul yetkisi olan yataklı özel sağlık kurumu ve kuruluşlarından alınması gerekir.  Yönetim Kurulu, sağlık raporunun sonucuna göre işlem yapar.

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 3 üncü bendinin (2) alt bendi uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla tabii afetler sonucu öğrencinin öğrenime ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Öğrencinin birinci derecede kan ve sıhrî hısımlarının ağır hastalığı halinde hastaya bakacak başka kimsenin bulunmadığını belgelemesi şartına bağlı olarak öğrenime ara vermek zorunda kalması,

             d) Öğrencinin öğrencilik sıfatını kaldırmayan mahkûmiyet halinde olması,

             e) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             f) Öğrencinin tutukluluk hali,

             g) İlgili yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunca tasdik edilecek diğer haller,

             haklı ve geçerli nedenler olarak sayılabilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

             Derslere devam

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler derslere ve uygulamalara devam etmek zorundadırlar. Teorik derslerin % 30’undan, uygulamaların % 20’sinden fazlasına devam etmeyen ve uygulamalarda başarılı olamayan öğrenciler o dersin yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına giremezler. Devam koşulunu yerine getirmiş, ancak sınavlarda başarılı olamamış öğrenciler için, uygulamalı derslerin uygulaması hariç devam şartı aranmaz.

             (2) Uzaktan eğitim şeklinde verilen derslere devam şartı aranmaz. Uzaktan eğitim bölüm/programlarında derslere devamla ilgili hükümler Senato tarafından belirlenir.

             Mazeret Sınavları

             MADDE 16 – (1) Senato tarafından belirlenen haklı ve geçerli mazereti olan öğrenciler, bu mazereti gösterir belgeyi aldığı tarihten itibaren beş iş günü içerisinde bir dilekçe ile birlikte öğretim birimi yönetimine sunmak zorundadırlar.

             (2) Senatonun belirleyeceği haklı ve geçerli mazereti nedeniyle, sadece ara sınavlara giremeyen öğrencilere ilgili birim yönetim kurulunca yarıyıl/yılsonu sınavından önce mazeret sınav hakkı verilir. Mazeret sınav hakları aynı yarıyıl içinde, ilgili birim yönetim kurulunca tespit ve ilân edilen gün, yer ve saatte kullandırılır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.

             (3) Ülkemizi ve üniversitemizi temsil amacıyla yurt içi ve yurtdışında bilimsel, kültürel, sportif ve sanatsal faaliyet ile yarışmalara katılan öğrencilere kayıtlı olduğu birim yönetim kurulu tarafından faaliyet süresince izin verilebilir. Bu durumdaki öğrenciler izin süresi içerisinde takip etmeleri gereken derslerden devamsız sayılmazlar. Yapılan ara sınavlar için birim yönetim kurulu kararıyla mazeret sınavı açılır.

             (4) Mazeret sınavları yarıyıl sonu sınavlarından önce yapılır.

             (5) Yarıyıl sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavları açılmaz.

             Derslerle ilgili muafiyet ve intibak

             MADDE 17 – (1) Öğrenci daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu dersler için ilk kayıt olduğu yarıyılın başında muafiyet talebinde bulunabilir. Bu talebini eğitim-öğretim başlama tarihinden sonraki iki hafta içinde yapması gerekmektedir. Muaf tutulacak derslerin son beş yıl içerisinde başarılmış olması gerekmektedir.

             (2) İlgili birimin yönetim kurulu, öğrencinin muafiyet talebinde bulunduğu derslerin hangilerinin kabul edileceğini dersi veren öğretim elemanının ve/veya bölüm/program intibak komisyonunun görüşünü alarak karar verir. Bu öğrenciler ortak zorunlu ve seçmeli dersler hariç muaf tutuldukları dersler kadar üst yarıyıldan ders alabilirler. Bu öğrencilerden üstten ders alabilmesi için ilk yılda not ortalaması şartı aranmaz.

             (3) Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere eğitim-öğretim yılı başında bazı derslerden muafiyet sınavı açılabilir. Bu sınavın esasları Senatoca belirlenir.

             Sınavlar

             MADDE 18 – (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yılsonu, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, muafiyet sınavı, uygulama sınavı, sözlü sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar yazılı, sözlü, ödev, seminer, sunum veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların sözlü veya uygulamalı olarak yapılacağına ve uygulama, staj, tez, proje ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine ilgili öğretim elemanının talebi ve bölüm/program başkanlığının önerisi üzerine ilgili birimin yönetim kurulu karar verir ve yarıyılın ilk iki haftası içinde ilan edilir. Ara sınavların, başarı notuna katkısı mutlak değerlendirmelerde %30’dan az, %50’den fazla olamaz. Bağıl değerlendirme uygulanmasında oranların belirlenmesi ile ilgili esaslar hazırlanacak olan bağıl değerlendirme yönergesi ile düzenlenir.

             (2) Bağıl değerlendirme sonucunda bir dersten başarısız olan öğrenci bütünleme sınavına girebilir. Ancak bu öğrencinin not değerlendirilmesi mutlak sisteme göre yapılır. Geçme notu yüz üzerinden 60 (CC) olarak değerlendirilir.

             (3) Her ders için en az bir ara sınav ve bir yarıyıl/yılsonu sınavı yapılır. Ara sınavların hangi tarihte ve nerede yapılacağı, sınav tarihinden en az iki hafta önce ilgili yönetim kurullarınca belirlenir ve öğrencilere duyurulur. Yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına girebilmek için devam koşulunu yerine getirmiş olmak ve uygulamalardan ve/veya uygulama sınavından da başarılı olmak gerekir. Her yarıyıl sonunda akademik takvimde belirtilen tarihte yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavı yapılır.

             (4) Mezun olabilmek için zorunlu staj çalışması hariç, devam koşulunu yerine getirmiş olduğu tek dersten başarısız olan öğrencilere, dilekçe ile başvurmaları halinde bir defaya mahsus olmak üzere bütünleme sınavını takip eden bir ay içinde tek ders sınavı açılır.  Tek ders sınavı her yarıyıl bütünleme sınavlarından sonra yapılır.

             (5) Öğrenciler, sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.  Gerekli görülen hallerde birim yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir. Belirtilen gün ve yerde sınava girmeyen öğrenci sıfır (0) not almış sayılır.

             (6) Sınavların düzeni birim yönetimince sağlanır. Sınavlara giren öğrenci, birim yönetim kurulu tarafından belirlenen kurallara uymakla yükümlüdür. Sınavlarda kopya çeken, kopya çekme girişiminde bulunan, sınava hile karıştıran ve kopya çektiği ilgili öğretim elemanınca sınav evrakının incelenmesi sonucu sonradan anlaşılan öğrenciye, o sınav için sıfır (0) not verilir ve ilgili öğrenci hakkında 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılır.

             (7) Öğretim elemanı sınav gününden itibaren yedi işgünü içerisinde sınav sonuçlarını ilan etmek ve sınav evrakını ilgili öğretim birimine aynı süre içerisinde teslim etmek zorundadırlar. Sınavlara ilişkin belge ve tutanaklar ilgili eğitim birimince en az iki yıl saklanır.

             (8) En az iki yıl saklanan belge ve tutanaklar ilgili birim tarafından kurulan İmha Komisyonunca tutanak altına alınarak imha edilir. İmha komisyonu, ilgili birim yöneticisi, bölüm veya program başkanı ve fakülte-enstitü-yüksekokul veya meslek yüksekokulu sekreteri olmak üzere en az üç kişiden oluşur.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 19 – (1) Sınav sonuçlarının ilanından itibaren beş işgünü içinde, sonuçlara ilgili birim yönetimine maddi hata gerekçesiyle yazılı olarak itiraz edilebilir. Dersi veren öğretim elemanı en geç üç işgünü içerisinde itirazı değerlendirir. Sınav sonuçlarında maddi hataların düzeltilmesi dışında değişiklik yapılamaz. İtirazlar, dersi veren öğretim elemanınca yapılacak incelemeden sonra ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır.

             Başarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi

             MADDE 20 – (1) Sınavlar 100 tam not üzerinden veya 100’lük sisteme döndürülecek şekilde değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl içi değerlemelerinin türü,  atölye, laboratuar, pratik çalışma gibi uygulamaların ağırlıkları dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde bölüm başkanlığının talebi, birim yönetim kurulunun uygun görmesi halinde öğrencilere duyurulur. Yarıyıl içi değerlendirmelerinin ara sınav ile yarıyıl/yılsonu sınavı veya bütünleme sınavı notunun toplanması sonucunda virgülden sonra iki basamak alınarak dersin başarı ortalaması belirlenir.

             (2) Yarıyıl sonu sınavı sonucunda başarısız olup bütünleme sınavına giren öğrencinin değerlendirmesinde, yarıyıl sonu sınavı yerine bütünleme sınavı notu değerlendirmeye alınır.

             (3) Dersin başarı notu, mutlak veya dersin başarı ortalaması esas alınarak bağıl değerlendirme yöntemi kullanarak hesaplanır. Bağıl değerlendirme yöntemi uygulama esasları Senato tarafından belirlenir. Mutlak veya bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak her öğrenciye ilgili öğretim elemanı tarafından başarı derecesini belirten harfle ifade edilen aşağıdaki başarı notları verilir.

             Başarı Notu        Katsayısı           Yüzde veya Yüzlük Karşılığı             Derecelendirme

             AA                      4                         90 – 100                                             Mükemmel

             BA                      3.5                      85 – 89                                               Çok iyi

             BB                      3                         75 – 84                                               İyi

             CB                      2.5                      70 – 74                                               Orta

             CC                      2                         60 – 69                                               Geçer

             DC                      1.5                      50 – 59                                               Başarısız

             FF                       0                         49  ve aşağısı                                      Başarısız

             (4) Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciye DZ (devamsız) başarı notu verilir. Katsayı değeri FF ile aynıdır. Bunun dışında katsayı değeri olmayan ve not ortalamasına katılmayan MU, TR, DV başarı notları verilebilir.

             (5) MU (muaf) notu, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen muafiyet sınavı sonucunda başarılı olarak değerlendirilen öğrencilere ve başka bir yükseköğretim kurumunda başarılmış, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesine göre muaf kabul edilen derslerin başarı notunu göstermek için de kullanılır. Başarı notu MU ile değerlendirilen öğrenci o dersi başarmış sayılır ve bu başarı notu genel not ortalamasına katılmaz.

             (6) TR (transfer) notu, bir başka yükseköğretim kurumundan yatay ve dikey geçiş yolu ile gelen öğrenciye, daha önce devam etmiş olduğu kurumlarda başarıyla tamamladığı ve geçiş yaptığı bölüm/programa uygun görülen dersler öğretim birimi yönetim kurulunun kararıyla verilir. Bir öğrenciye kayıtlı olduğu öğretim biriminin yönetim kurulunca, uygun görülen koşullarda başka bir yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumundan aldığı dersi başarıyla tamamladığında da TR notu verilir. TR notu genel not ortalamasına katılmaz.

             (7) DV (devam ediyor) notu, bir yarıyıldan uzun süreli bir dersin henüz devam etmekte olduğunu göstermek için verilir.

             (8) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC ve YT başarı notu alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Başarı notu DC, FF, DZ ve YZ olan dersler başarısız olup açıldıkları ilk yarıyılda tekrar edilir. Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenciler danışman onayı ile aynı yarıyılda açılan diğer seçmeli derse kayıt yaptırabilir. Bu durum da öğrencinin yeni kayıt yaptırdığı seçmeli dersten aldığı başarı notu geçerlidir.

             (9) YT (yeterli) ve YZ (yetersiz) notu stajların başarı durumlarını belirtmek için kullanılır.

             (10) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen ortak zorunlu Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri ile Güzel Sanatlar ve Beden Eğitimi derslerinin başarı değerlendirmesi, bu maddenin 3 üncü fıkrasındaki harf notları ile ifade edilerek ortalamaya katılır.

             Genel not ortalaması

             MADDE 21 – (1) Genel not ortalaması, öğrencinin biriminde öğrenime başladığı andan itibaren tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere kayıt yaptırdığı derslerden aldığı en son başarı notlarının katsayılarının, dersin kredisi ile çarpılıp çarpımlarının toplanması ile elde edilen sayının, bu derslerin kredi toplamlarına bölünmesi ile bulunur.

             (2) Danışman onayı alınmak koşulu ile, öğrenciler öğrenimleri süresince genel not ortalamasını yükseltmek amacıyla, daha önce kayıt yaptırıp başarılı oldukları toplam altı derse tekrar derslerin açıldığı yarıyıllarda kayıt yaptırıp tekrarlayabilirler. Tekrarlanan bu derslerden alınacak en son not geçerlidir.  

             Başarı denetimi

             MADDE 22 – (1) Ön lisans öğrencileri ikinci yarıyıl sonunda, lisans öğrencileri ise dördüncü yarıyıl sonunda 1.75 genel not ortalamasını tutturmak zorundadırlar. Ortalamayı sağlayamayan öğrenciler ortalamayı tutturana kadar üst yarıyıldan ders alamazlar. Bu durumda olan öğrenciler, öncelikle başarısız olduğu derslerle beraber, kendi isteği ve danışmanın onayı ile başardığı derslere de kayıt yaptırıp genel not ortalamasını yükseltmek zorundadırlar.                 Bitirme ödevi, bitirme tezi ve stajlar

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programlarının gerektirdiği bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi veya stajı yapmak zorundadırlar. Birimlerin söz konusu eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili esaslar, öğretim birimi kurullarınca belirlenip Senato tarafından onaylanır. Tüm ders ve uygulama yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde söz konusu eğitim-öğretim faaliyetini yerine getirmeyen öğrenciler mezun olamazlar ve her yarıyıl katkı paylarını yatırarak kayıtlarını yeniletmek zorundadırlar.

             (2) Stajlar not ortalamasına dâhil edilmez. Başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet, Diploma ve Kayıt Silme veya Sildirmeye İlişkin Esaslar

             Mezuniyet işlemleri

             MADDE 24 – (1) Kayıtlı oldukları birimin eğitim öğretim programını başarıyla tamamlayan, başarısız dersi olmayan ve genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenci mezun olmaya hak kazanmıştır. Öğrencinin durumu ilgili komisyonca incelenerek birim yönetim kurulunca mezuniyet kararı alınır.

             (2) Öğrencilerin mezuniyet tarihleri; yarıyıl sonu, bütünleme sınavı sonu, tek ders sınavı sonu ve staj kurulunun staj notu verilmesini takip eden ilk iş günü olarak belirlenir.

             Diplomalar

             MADDE 25 – (1) İlgili komisyonca mezuniyetlerine karar verilen öğrencilere, başardığı dersleri gösteren mezuniyet transkripti, kayıtlı oldukları bölüm/programa göre ön lisans veya lisans diploması ve kayıt olurken verdiği lise diploması verilir. Lise diplomasının arkasına mezuniyetle ilgili bilgiler şerh düşülerek teslim edilir.

             (2) Diplomaların hazır olmadığı durumlarda öğrencilere geçici mezuniyet belgesi de verilebilir.

             (3) Lisans öğrenimine devam eden öğrenci ilk dört yarıyıllık programı başarıyla tamamlaması, öngörülen genel not ortalamasını sağlaması ve kaydını sildirmesi şartıyla ön lisans diploması verilir. Ancak bu şekilde alınan diplomalara meslek belirtilmeden ilgili bölümde iki yıllık yükseköğrenim gördüğüne ilişkin ibare yazılır.

             (4) Üniversiteye bağlı fakülte/enstitü/yüksekokul/meslek yüksekokulundan aldıkları diploma veya sertifikayı kaybedenlere diploma veya sertifika yerine geçmek üzere bir defaya mahsus duplikata (kayıp) belgesi düzenlenir.

             Onur ve üstün onur belgesi

             MADDE 26 – (1) İlgili komisyonca mezuniyetlerine karar verilen, disiplin cezası almamış, mezuniyet genel not ortalaması 3.00 ile 3.49 arasında olan öğrencilere “Onur Belgesi”, 3.50 ile 4.00 arasında olan öğrencilere ise “Üstün Onur Belgesi” verilir.

             Kayıt silme veya sildirme

             MADDE 27 – (1) Aşağıda sayılan hallerde ilgili birim yönetim kurulu kararıyla öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirlenen öğrenim süresi içinde, öğrencinin öğrenimini tamamlayamaması, belirtilen sınav haklarını kullanıp başarısız olması veya sınav haklarından vazgeçmiş sayılması,

             b) Öğrencinin üst üste iki yarıyıl kayıt yenileme işlemini yaptırmaması,

             c) İkinci öğretim bölüm/programlarında eğitim-öğretim katkı payı ücretinin ikinci taksitini kanuni süresi içinde yatırılmaması,

             ç) Öğrencinin kayıt sırasında sahte ve/veya gerçeğe aykırı belge verdiğinin anlaşılması,

             d) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             e) Açık öğretim fakültesi hariç, başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olması,

             f) Sağlık sorunlarına bağlı olarak tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki öğretim yılını aşan öğrenciler hakkında, yeniden öğrenimine devam edemeyeceğine ilişkin sağlık kurulu raporu alınmak ve ilgili öğretim biriminin yönetim kurulunca incelenmek koşuluyla, öğrenimlerine devam edemeyeceklerine dair karar verilmiş olması,

             g) Kendi yazılı isteği ile kaydını sildirmek istemesi.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 28 – (1) Yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerle yapılacak değişim programları ile Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programları, Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür.

             Diğer üniversitelere kayıtlı öğrencilerin ders alma işlemleri

             MADDE 29 – (1) Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler, öğrenim gördükleri birimden izin almak koşulu ile ilgili birimin görüşü ve üniversite yönetim kurulunun kararıyla üniversitenin ilgili birimlerinden ders alabilirler. Bu öğrenciler, ders kaydı yaptırdığı birimin mevzuat hükümlerine tabidirler. Bu statüdeki öğrencilere kayıt yaptırdıkları dersler için sadece not durum belgesi verilir. Üniversitemiz öğrencileri de aynı yöntemle diğer üniversitelerden ders alabilirler.

             Tebligat

             MADDE 30 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin ilk kayıt sırasında bildirdiği adrese yapılmak veya öğrencinin bağlı olduğu birimde duyurulmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Kayıt yaptırırken bildirdikleri adresi değiştirdikleri hâlde bunu bağlı oldukları birimlere bildirmemiş olanlar veya yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrencilerin var olan adreslerine bildirimin gönderilmesi durumunda kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

             Disiplin

             MADDE 31 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Yönetmelik hükümlerine göre uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin ceza süreleri eğitim-öğretim süresinden sayılır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senatonun aldığı kararlar uygulanır.

             Yürürlükten kaldırma

             MADDE 33 – (1) 12/10/2006 tarihli ve 26317 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uşak Üniversitesi Rektörü yürütür.