14 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27319

YÖNETMELİK

Afyon Kocatepe Üniversitesinden:

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MESLEK

YÜKSEKOKULU ÖN LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Eğitim Programları öğrencilerinin kayıt, eğitim-öğretim sınav, değerlendirme, diploma, kayıt dondurma, kayıt silme, akademik danışmanlık ve diğer işlemleri ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Eğitim Programlarına özgü faaliyet ve esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen,

             a) Meslek Yüksekokulu: Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulunu,

             b) Müdür: Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

             c) Öğrenci: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencileri,

             ç) Program: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarını,

             d) Rektör: Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörünü,

             e) Senato: Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosunu,

             f) Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesini,

             g) Yönetim Kurulu: Üniversite Yönetim Kurulunu,

             ğ) Yönetmelik: Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini,

             h) Yüksekokul Kurulu: Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

             ı) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Afyon Kocatepe Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim yılı

             MADDE 5 – (1) Meslek Yüksekokulunda eğitim ve öğretim, ilgili kurulların kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür.

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 6 – (1) Meslek Yüksekokulunda, bu Yönetmelik kapsamında iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan öğretim yapılır.

             Eğitim-öğretim dönemleri

             MADDE 7 – (1) Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre yürütülür. Her yarıyıl kayıt yenileme ve ders kayıtları dönemi, en az on dört hafta veya yetmiş iş gününden oluşan ders dönemi ile yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınav döneminden oluşur. Resmi tatil günleri eğitim-öğretim günlerinden sayılmaz. Yarıyıl veya yılsonu ve bütünleme sınav günleri bu sürenin dışındadır.

             (2) Yüksekokul; akademik takvim ve eğitim-öğretim programlarındaki değişiklik önerilerini Yüksekokul Kurulunda görüşerek, her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar Senatonun onayına sunar.

             (3) Yüksekokul akademik takvimi, Müdürlükçe yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından en az bir ay önce ilan edilir.

             Öğretim dili

             MADDE 8 – (1) Öğretim programında öğretim dili Türkçedir. Zorunlu yabancı dil İngilizcedir.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 9 – (1) Yüksekokulun ön lisans uzaktan eğitim programlarında eğitim-öğretim süresi iki yıldır. Normal eğitim-öğretim süresine ilave olarak tanınan iki yıllık ek süre ile birlikte; Yüksekokul programlarının dört yılda tamamlanması zorunludur. Bu süre içinde mezun olamayan son sınıf öğrencileri aşağıdaki esaslara tabidir.

             a) Önlisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süre yaz öğretimi hariç dört yıldır. Bu süreler sonunda; kayıtlı oldukları öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, daha önce bir kez yarıyıl sonu sınavına girme hakkı almış olmaları şartı ile DC, FF ve YZ notu aldıkları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu haklar, derslerin açılacağı ilk yarıyılın sonundaki sınavlarda kullanılır. Ek sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beşe indiren öğrenciye üç yarıyıl; ek sınav hakkı kullanmadan beş derse kadar indirenlere dört yarıyıl; üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise, başarısız oldukları derslerin açılacak sınavlarına sınırsız girme hakkı tanınır. İzledikleri programda mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçerli not aldıkları halde başarılı sayılabilmeleri için öngörülen 2.00 genel not ortalamasını sağlayamamaları sebebiyle ilişkileri kesilme durumuna gelen son dönem öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri son sınıf derslerinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bu haklarını derslerin açıldığı yarıyılların yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarında kullanırlar. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak üç eğitim-öğretim yılı girmeyen veya üst üste iki yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrenciler, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılırlar ve öğrencilik haklarının tümünü kaybederler. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam etmek zorundadırlar. Ancak, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             Bu madde kapsamındaki sınavlar ile bu Yönetmeliğin 27 nci maddesindeki tek ders sınavı başarı durumları, ara sınav sonuçlarına bakılmaksızın sadece yarıyıl sonunda yapılacak sınav notu ile belirlenir.

             İlk kayıt

             MADDE 10 – (1) Üniversitenin herhangi bir düzeydeki eğitim-öğretim programına kabul edilen ve belirlenen şartları yerine getirmiş olan öğrencilerin kayıt işlemleri, tespit edilen harç ve ücretleri ödemeleri şartı ile kesin olarak yapılır. Belgelerinde eksiklik veya tahribat bulunanların, herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası alarak çıkarılmış olanların ve Açık Öğretim Fakültesi hariç aynı anda herhangi bir yükseköğretim kurumunda da kayıtlı olduğu anlaşılanların kaydı, yapılmış olsa bile iptal edilir.

             Yatay geçiş yoluyla kayıt

             MADDE 11 – (1) Diğer yükseköğretim kurumlarının uzaktan eğitim programlarından, Yüksekokulun uzaktan eğitim programlarına yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır. Yatay geçiş yapan öğrencilerin öğrenim süreleri, öğrencinin geldiği kurumda kullandığı süreler de hesaba katılarak toplam eğitim-öğretim süresi, 2547 sayılı Kanunla belirlenen azami süreyi aşmayacak şekilde Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 12 – (1) Kayıt yenilemeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretini yatıran öğrenciler; ders kayıtlarını internet ortamında uzaktan yapar. Yüksekokulun her programı için belirlediği danışman tarafından ders kaydı onaylanır.

             b) Süresinde kaydını yaptırmayan öğrencilerin mazeretlerine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, üçüncü haftada tamamlanır. Kaydını yeniletmeyen öğrenci öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrencinin öğrenim süresinden sayılır.

             c) Derslere ait öğrenim ücreti her yılın Ağustos ayı içerisinde Yüksekokul Yönetim Kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir. Belirlenen öğrenim ücretleri Yüksekokul Müdürlüğünce öğrencilere ilan edilir.

             Katkı payı ödemeleri

             MADDE 13 – (1) Öğrenciler; 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmeleri için, Üniversite Yönetim Kurulunun her yıl belirlediği öğrenim ücretini ve katkı payını ödemekle yükümlüdür. Yukarıda belirtilen ücretlerin iki dönem üst üste ödenmemesi durumunda öğrencinin kaydı silinir.

             (2) Kayıt silme veya sildirme halinde ödenmiş olan katkı payları ve öğrenim ücretleri iade edilmez.

             Danışmanlık

             MADDE 14 – (1) Yüksekokul Yönetim Kurulunca her program için bir akademik danışman ve her ders için bir ders danışmanı görevlendirilir. Ders danışmanları, öğrenciyle Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği formatlarda internet üzerinden eş zamanlı ve internet üzerinden farklı zamanlarda iletişim kurmakla yükümlüdür.

             Öğretim programları ve dersler

             MADDE 15 – (1) Bölüm dersleri ile bu derslerin yarıyılına göre dağılımları, haftalık saatleri, kredileri ve ön şartları, öğretim türleri ve türler için öngörülen dönem ve süreleri, Yüksekokul Kurulunca belirlenir ve Senatonun onayına sunulur.

             Sınıf geçme, ders geçme ve önşartlı dersler

             MADDE 16 – (1) Eğitim-öğretim programları, Meslek Yüksekokulunun yarıyıllarına göre düzenlenmiş ders seçme esaslarına göre uygulanır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki çeşittir. Öğrenciler mezun olabilmek için, Yüksekokul Kurulunun belirlemiş olduğu en az kredi miktarını bu derslerden sağlarlar.

             (2) Gerektiğinde, ön şart olan dersler ve bunlara bağlı ön şartlı dersler Yüksekokul Kurulunca belirlenerek Senatonun onayına sunulur. Ön şartlı derslerden başarısızlık halinde bu derse dayalı dersler alınmaz. Önlisans eğitimi gören bir öğrencinin ikinci yarıyıl sonunda bir üst yarıyıldan ders alabilmek için genel not ortalamasının en az 1,75 olması gerekir.

             Ders alma

             MADDE 17 – (1) Öğrenciler; her eğitim-öğretim yarıyılında Meslek Yüksekokulunun akademik takviminde belirlenen süre içinde ders kayıtlarını internet üzerinden yapar. Meslek Yüksekokulunun her program için belirlediği akademik danışman tarafından ders kaydı onayı yapılır.

             (2) Öğrenciler ders kaydını yaptırmadan önce; 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmeleri için, Yüksekokul Yönetim Kurulunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayıyla belirlenen öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdür.

             (3) Öğrenciler, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç akademik takvimde belirtilen süreler içinde danışmanın onayını almak şartıyla, kaydolduğu dersten kaydını sildirmek veya yeni ders ekletmek üzere Yüksekokul Müdürlüğüne başvurabilir.

             (4) Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun bir şekilde kaydolmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu iptal edilir.

             (5) Alınması gereken yarıyılda alınmamış veya alındığı halde başarısız olunan dersler, verildikleri ilk yarıyılda tekrar alınır.

             (6) Öğrencilerin ilk yarıyılda kaydolacağı derslerin toplam kredi miktarı 30 ECTS kredi değerini geçemez. Diğer yarıyıllarda bir öğrenci başarı durumu ve danışmanın onayı ile alttan alacağı dersler dahil olmak üzere toplam kredi miktarı 45 ECTS kredi değerini geçemez.

             (7) Öğrenciler derslerini kendileri seçerler, danışmanlar tarafından belirlenen dersler öğrenci işleri bilgi sistemi tarafından otomatik olarak da atanabilir.

             Üst yarıyıldan/yıldan ders alma

             MADDE 18 – (1) Öğrenci, bulunduğu yarıyıl içerisinde alt yarıyıldan başarısız dersi olmamak ve not ortalaması en az 3.00 olmak şartıyla, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesindeki esaslara göre bir üst yarıyıldan ders alabilir. Birinci sınıfın birinci yarıyılında okuyan öğrenciler bir üst yarıyıldan ders alamaz.

             İntibak

             MADDE 19 – (1) Yüksekokula yeni kayıt yaptıran öğrenci, daha önceki yüksek öğretim kurumlarında almış ve başarmış olduğu dersler için, üzerinden iki yıl geçmemiş olmak şartıyla muaf olmak isteğiyle birinci yarıyıl eğitim-öğretiminin başlamasından itibaren onbeş iş günü içinde başvuruda bulunabilir.

             (2) Yüksekokul Yönetim Kurulu öğrencinin önceden başardığı dersleri değerlendirerek, hangilerinden muaf tutulacağını karara bağlar.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 20 – (1) Uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerde staj hariç devam zorunluluğu aranmaz.

             Ders muafiyetleri sınavı

             MADDE 21 – (1) Her eğitim-öğretim yılı başında hazırlık eğitimi görülmeyen programlara yeni kaydolan öğrenciler için bir yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar eğitim-öğretimin başlamasından itibaren ilk iki hafta içinde Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılır. Bu sınavda mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 70 başarı notu alan öğrenciler yabancı dil dersinden muaf sayılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

             Sınavlar

             MADDE 22 – (1) Bu programlarda, her dönem için en az bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavı yapılır. Ayrıca, yıl boyunca kısa sınav, ödev gibi değerlendirmeler yapılabilir. Ara sınavlar, kısa sınavlar ve ödevler internet üzerinden uygulanır. Dönem sonu sınavları ise yüz yüze olup yazılı, sözlü ya da test biçiminde yapılır. Ders danışmanı, yarıyıl içi çalışmaları; sınav, kısa sınav, ödev, proje, ders izleme, tartışma, mesaj ve benzeri çalışmalar şeklinde belirleyerek değerlendirilir. Tüm bu değerlendirmeler internet üzerinden uygulanır. Sınavlar, Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği hükümlerine göre Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği gün, yer ve saatlerde yapılır.

             (2) Sınavların başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde yer alır. Sınav tarihleri ise, her yarıyılın birinci ayı içinde Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir ve internet üzerinden yayınlanır.

             Ara ve dönem sonu sınavları, dönem içi çalışmalar

             MADDE 23 – (1) Ara sınavlar, kısa sınavlar ve ödevler internet ya da iletişim ağları üzerinden yapılabilir. Yıl içi ara sınav ve değerlendirmelerinin sayısı, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Uzaktan eğitimde dönem sonu sınavlarının başarı notuna katkısı %80, yarıyıl içinde yapılan çalışmaların başarı notuna katkısı %20’dir. Ders danışmanı, yarıyıl içi çalışmaları; sınav, ödev, proje ve benzeri çalışmalar şeklinde belirleyebilir. Yarıyıl içinde yapılan çalışmaların ağırlıkları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (2) Dönem sonu sınavı, öğrencinin kaydolduğu dersin ait olduğu yarıyıl sonunda gireceği sınavdır. Bir dersin dönem sonu sınavına girebilmek için; öğrencinin o derse kayıt olması, yarıyıl içi çalışmaların en az birine katılması, dersin uygulamasının ve diğer gereklerinin başarılmış olması gerekir.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 24 – (1) Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin dönem sonu sınavlarının bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bu sınava dönem sonu sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen veya girdiği halde sınavda başarısız olan öğrenciler girebilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 25 – (1) Yüksekokulda uygulanan sınavlar için mazeret sınavı açılmaz.

             Ek sınav

             MADDE 26 – (1) Öğrencilerin, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen sınavlardan yararlanabilmesi için başvuru yapmaları ve durumlarının Yüksekokul Yönetim Kurulunda karara bağlanması gerekir. Öğrenciler ek sınav haklarını, azami öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen dönemlerde kullanır.

             Tek ders sınavı

             MADDE 27 – (1) Tek ders sınavı, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesindeki şartları daha önce yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezun olmak için tek ders durumuna düşülen yarıyıl/yıl dönem sonu sınavlarının bitimini takip eden ay içerisinde Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Bu sınavda başarılı olmak için en az (CC) notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu dikkate alınmaz.

             Sınavın geçerliliği

             MADDE 28 – (1) Öğrenciler, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencilerin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa dahi iptal edilir.

             (2) Sınavlarda kopya çektiği veya kopyaya teşebbüs ettiği tespit edilen öğrenciler, o dersten FF notu ile başarısız sayılır. Ayrıca, haklarında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Sınavların düzenlenmesi

             MADDE 29 – (1) Sınavların başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde yer alır. Sınav tarihleri ise, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir.

             Sınav evraklarının saklanması

             MADDE 30 – (1) Öğretim elemanı tarafından imzalanarak kapatılan zarflar içerisinde, Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilen her türlü sınav kâğıdı/evrakı ile eğitim yönetim sisteminde kayıtlı bulunan ders devam ve ara sınavlara ait veri tabanı sınava giriş tarihinden itibaren iki yıl süre ile saklanır.

             Not ortalaması

             MADDE 31 – (1) Öğrencilerin başarı durumu ile ilgili olarak; 19/6/2003 tarihli ve 25144 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav notuna itiraz

             MADDE 32 – (1) Sınav sonuçları ve sınav evrakı, sınav döneminin bitiş tarihinden itibaren en geç yedi iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilir. Sınav sonuçları Rektörlük tarafından belirlenen yöntemle ilgili birimlerce ilan edildiği anda kesinleşir.

             (2) Sınav sonuçları, maddi hata durumunun belirlenmesi dışında değiştirilemez. Öğrenciler maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en çok beş iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilir. Program danışmanınca yapılan inceleme sonunda öğrencilere sorulan sorularda bir maddi hata tespit edilirse, Yüksekokul Yönetim Kurulunca gerekli düzeltme yapılır ve sonuç ilan edilir. Maddi hata yoksa durum ilgiliye yazılı olarak bildirilir.

             Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notu

             MADDE 33 – (1) Öğrencilerin, aldıkları derslerdeki başarı notunun belirlenmesinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenime Ara Verme, Yatay Geçişler, İlişik Kesme

             Öğrenime ara verme

             MADDE 34 – (1) Öğrenciler; belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenleri bulunması halinde Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile ön lisans eğitim-öğretimi süresince toplam iki yarıyıla kadar kayıt dondurabilir. Ancak, bu tür kayıt dondurmalar ile ilgili başvuruların kayıt yenileme süresi sonuna kadar yapılması gerekir.

             (2) Bir yılı aşkın süre ile rapora dayalı sağlık mazereti bulunan veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınan öğrencilerin, rapor veya askerlik süresi içindeki öğrenim hakları saklı tutulur. Bu durumdaki öğrencilerin raporlarıyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiş veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip döneme kayıtları yapılmak üzere Yüksekokula müracaat etmeleri gerekir.

             Yatay geçişler

             MADDE 35 – (1) Yatay geçişler; Yükseköğretim Kurumu’nun belirlediği esaslara göre yapılır. Yatay geçiş için başvurular sadece uzaktan eğitim veren programlar arasında yapılır.

             İlişik kesme

             MADDE 36 – (1) Aşağıdaki durumlarda Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla, öğrencinin Meslek Yüksekokulu ile ilişiği kesilir;

             a) Öğrencinin yazılı başvurusu ve kendi isteği ile Üniversiteden ayrılmak istemesi,

             b) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             c) Öğrencinin bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen süreler sonunda da öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının anlaşılması,

             ç) Üst üste iki defa kaydını yenilememesi,

             d) 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen bir aylık ilave süre sonunda da öğrenim ücretinin yatırılmaması.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet ve Diploma İşlemleri

             Mezuniyet ve diploma

             MADDE 37 – (1) Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen kanuni süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam olunan programın en az 2.00 genel not ortalaması (GNO) ile tamamlanması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır. Mezuniyet durumunda olup da genel not ortalaması 2.00’den az olan öğrencilerin, izleyen yarıyıldan itibaren genel not ortalamasını en az 2.00’ye yükseltinceye kadar son sınıfın iki yarıyılına ait derslerden dilediklerini tekrar almaları gerekir.

             (2) Öğrenci mezun olabilmek için staj yönergesine uygun olarak uygulamalı staj yapmak zorundadır. Bir kurumda programıyla ilgili bir birimde çalıştığını belgeleyen öğrenciler Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla staj uygulamasından muaf sayılırlar.

             (3) Normal öğrenim süresi sonunda en az normal ders yükü ile mezun olan öğrencilerden not ortalaması 3.00-3.49 olan öğrenciler onur belgesi, 3.50-4.00 arasında olan öğrenciler ise üstün onur belgesi almaya hak kazanırlar.

             Diploma

             MADDE 38 – (1) Kayıtlı olduğu Yüksekokulun eğitim-öğretim programındaki ders ve çalışmaların tümünden başarılı olan öğrencinin mezuniyeti, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir ve kendisine 2547 sayılı Kanunda öngörülen diploma verilir.

             (2) Diplomanın kaybedilmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek bir belge düzenlenir.

             (3)  Öğrencilere mezuniyetine kadar almış olduğu derslerdeki başarı durumunu ve varsa akademik dereceleri gösteren öğrenci not durum belgesi verilir.

             Tebligat ve adres bildirimi

             MADDE 39 – (1) Her türlü tebligat; öğrencinin Üniversiteye her yarıyıl başında kayıt esnasında bildirdiği adrese yapılmak veya öğrencinin bağlı olduğu birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Üniversiteye bildirdikleri adreslerinde değişiklik olması durumunda, adres değişikliğini başta Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı olmak üzere ilgili birimlere bildirmemiş olan veya yanlış ya da eksik adres bildiriminde bulunan öğrenciler, kayıtlı mevcut adreslerine tebligatın yapılması halinde, kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin

             MADDE 40 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde; 2547 sayılı Kanun, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             (2) Öğrenciler, öğrenci bilgi sistemi ve eğitim yönetim sistemine giriş için belirlenen kullanıcı ismini ve şifresini kullanmak ve bunların başkası tarafından kullanılmaması için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Kullanıcı adının ve şifresinin başka kişilerce kullanıldığı şüphesinde olan öğrencinin en kısa zamanda sistem yöneticilerine başvurması gerekir. Her iki sistemde geçekleştirilen tüm işlemler, doğrudan öğrencinin sorumluluğundadır.

             (3) Tutuklu bulunan, hakkında gıyabi tutuklama kararı olan veya aranmakta olduğu resmi makamlarca Yüksekokul Müdürlüğüne bildirilen öğrencilerin sınav hakları saklı tutulmaz. Ancak tutukluluk hali sona ermiş olanların devam edemediği süreler içerisindeki eğitim-öğretim haklarının kullanılma şekli ve usulü Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından kararlaştırılır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 42 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 43 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü yürütür.