14 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27319

YÖNETMELİK

Gaziosmanpaşa Üniversitesinden:

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarında ön lisans ve lisans düzeyindeki eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin hükümleri düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen:

             a) Devlet konservatuvarı: Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı Devlet Konservatuvarını,

             b) Fakülte: Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı fakülteleri,

             c) İkinci öğretim: 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Karara Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre yürütülen ikinci öğretimi,

             ç) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu; yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarında, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokulu kurullarını,

             d) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu; yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarında ise, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokulu yönetim kurullarını,

             e) Lisans: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,

             f) Meslek yüksekokulu: Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokullarını,

             g) Ön lisans: Ortaöğretime dayalı, en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,

             ğ) Rektör: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörünü,

             h) Seçmeli dersler (isteğe bağlı dersler):  Belli bir ön lisans veya lisans öğrenimi programında yer alan ve öğrencinin seçimine bırakılan dersleri,

             ı) Senato: Gaziosmanpaşa Üniversitesi Senatosunu,

             i) Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesini,

             j) Yaz okulu programı: Bir eğitim-öğretim yılının güz ve bahar yarıyılları dışında kalan ve yaz ayları içinde uygulanan programı,

             k) Yüksekokul: Gaziosmanpaşa Üniversitesine bağlı Yüksekokulları,

             l) Zorunlu dersler: Bir programda öngörülen ve öğrencinin alması gerekli olan dersleri

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt-Kabul İşlemleri ile İlgili Esaslar

             Üniversiteye giriş ve kayıt şartları

             MADDE 4 – (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarına alınacak öğrenci sayısı ve giriş şartları; ilgili kurulların teklifi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) onayı ile belirlenir. Kayıtlar, ÖSYM tarafından tespit edilen belgelerle ve yine ÖSYM tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci tarafından yaptırılır. Mazereti olan adayların kaydı, belirledikleri vekilleri tarafından da yaptırılabilir. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday öğrencilik hakkından vazgeçmiş sayılır.

             (2) Kesin kaydını yaptıran öğrencilerin sundukları belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşıldığında, hangi yarıyılda olursa olsunlar bu öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Söz konusu öğrenciler Üniversiteden ayrılmışlarsa, kendilerine verilen tüm belgeler diploma dâhil iptal edilir ve haklarında kanuni işlem başlatılır.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 5 – (1) Öğrenci katkı payları ve ikinci öğretim öğrenim ücretleri Bakanlar Kurulunun belirlediği esaslara göre alınır. Önceki yarıyıldan öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti borcu olan veya  öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti taksitlerini ödemeyenlerin kayıtları yenilenmez ve ders kaydı yapılmaz. İkinci öğretim öğrencilerinden, öğrenim ücretlerinin ikinci taksitini ödemeyenlere bir ay  ek süre tanınır.  Bu süre içerisinde de öğrenim ücretini kanuni faiziyle birlikte ödemeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Kayıt yenileme ve ders kaydı

             MADDE 6 – (1) Kayıt yenileme ve ders kaydında uygulanacak esaslar şunlardır:

             a) Fakülte, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarında her yıl akademik takvimde belirtilen güz ve bahar yarıyılının başında öğrenciler, katkı paylarını ödeyerek kayıt yenilemek ve ders kaydı yapmak zorundadır. Ders kayıtları internet aracılığı ile yapılır. İnternetten yapılan ders kayıtlarının, yarıyılın ilk haftası içinde öğrencinin bizzat kendisince danışmanına onaylattırılması gerekir. Danışmana onaylatılmayan ders kaydı geçersiz sayılır ve öğrenci bu yarıyılda derslere devam edemez. Kaybedilen yarıyıl öğrenim süresinden sayılır. Ders ekleme ve bırakma akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır.

             b) Süresi içinde kayıt yenilemesini ve ders kaydını yaptırmayan öğrenciler, devamsızlık sınırı aşılmamış ve mazeretinin ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş olması hâlinde, akademik takvimde belirtilen sürenin dışında da kayıt yenileme ve ders kaydı yaptırabilir.

             c) Birbirini izleyen iki yarıyıl, ders kaydı yaptırmayan öğrencilerin kaydı silinir.

             ç) Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması ve/veya devam koşulunun yerine getirilmesi gereken ön koşullu dersler ve ön koşulları, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             d) Genel not ortalaması en az 75 puan olan ve alt sınıflardaki bütün derslerini başarmış olan öğrenciler, danışmanın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile bir üst sınıftan ders alabilir.

             e) Kayıt yenileme ve ders kaydı işlemlerinin yerine getirilmesinden tümüyle öğrenci sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim Öğretimle İlgili Esaslar

             Yatay-dikey geçişler

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve  meslek yüksekokulları ile başka bir üniversiteden Üniversitenin fakülte, yüksekokul, Devlet konservatuvarı ve meslek yüksekokullarına yatay veya dikey geçiş yapmak isteyenlere, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Yatay ve dikey geçişler için ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanların, süresi içerisinde Rektörlüğe bildirilmesi gerekir.

             Ders muafiyetleri

             MADDE 8 – (1) Üniversiteye ilk kez kayıt yaptıran bir öğrencinin muafiyet isteği; ilk iki hafta içinde, daha önceki yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış olduğu dersler için, öğrencinin ilişik kesme tarihinden iki yıl geçmemiş olmak şartıyla ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır.

             Derslerle ilgili intibaklar

             MADDE 9 – (1) Öğretim programlarında ilgili Kurullarca yapılacak değişiklikler sonucunda; toplam ders saatlerinde ortaya çıkabilecek farklılıklar, yapılacak uyum programı eski ve yeni girişli tüm öğrencilere uygulanır. Öğretim programlarında yapılan değişiklikler sonucunda yeni programa intibak, programın değişikliği sırasında hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan uyum esaslarına göre yapılır.

             Kimlik kartı

             MADDE 10 – (1) Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrenciye Rektörlük tarafından öğrenci kimlik kartı verilir. Her öğretim yılının güz yarıyılı başında kayıt yenileyen öğrencilerin kimlik kartına, ilgili  öğretim yılında geçerli olacak bir bandrol yapıştırılır. Mezun olan ve kaydı silinen öğrenciden kimlik kartı geri alınır.

             Eğitim-öğretim yılı ve akademik takvim

             MADDE 11 – (1) Eğitim-öğretim yılı, güz yarıyılı ile başlar; güz ve bahar yarıyılları ile yaz okulu uygulayan birimlerde, yaz okulu döneminden oluşur. Bir yarıyıl, derslerin başladığı günden yarıyıl sonu sınavlarının bittiği güne kadar geçen süreyi kapsar. Her yarıyılda dersler 70 iş gününde tamamlanır. Her yarıyılda en az bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavı yapılır.

             (2) Yaz okulu uygulayan birimlerde eğitim-öğretim esasları Senato tarafından yürütülür.

             (3) Resmî tatil günlerine ders konulmaz, ancak gerekli durumlarda Cumartesi günlerine de ders konulabilir.

             (4) Her türlü akademik faaliyetin başlangıç ve bitiş tarihleri, Senato tarafından her yılın Mayıs ayında hazırlanan ve aynı ay içerisinde  ilan edilen bir akademik takvim ile belirlenir.

             Eğitim-öğretim süreleri

             MADDE 12 – (1) Öğretim süresi; fakülte, yüksekokul ve Devlet konservatuvarında    sekiz yarıyıl (dört yıl), meslek yüksekokullarında dört yarıyıl (iki yıl)’dır. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı, bu sürelerin dışındadır.

             (2) Öğrenciler, lisans öğrenimini en geç yedi yılda, ön lisans öğrenimini ise en geç dört yılda tamamlamak zorundadır. Bu sürelerin sonunda kayıtlı olduğu yükseköğrenim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları derslerin her biri için, iki  ek sınav hakkı verilir.  Bu sınavlar sonucunda başarısız ders sayısını beş  derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl içinde açılan sınavlara girme  hakkı verilir. Ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere ise dört yarıyıl  içinde açılan sınavlara girme hakkı verilir. Mezun olabilmek için üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız sınav hakkı verilir.

             (3) Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç öğretim yılında hiç girmeyen bir öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız sınava girme hakkını kullanan öğrenciler öğrenci katkı payı ödemeye devam eder, ancak, sınava girme hakkının dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             (4) Mezun olmak için sadece bir dersten başarısız olan öğrencilere, ertesi yarıyılın ilk ayı içinde sınav hakkı verilir. Tek ders sınavına girecek öğrenciler ilgili yarıyılın veya dönemin ilk haftası içinde o derse kayıt yaptırmak ve o yıla ait öğrenci katkı payını tek ders sınavı sonucunda başarılı olamadıkları durumda ödemek zorundadır.

             Eğitim-öğretim programları

             MADDE 13 – (1) Eğitim-öğretim programı; teorik dersler ve/veya seminer, atölye, laboratuvar, klinik çalışma, saha uygulaması, okul uygulamaları ve benzeri uygulamalardan oluşur. Eğitim-öğretim programları ilgili bölüm, anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine ilgili kurulca karara bağlanıp Senatoya sunulur. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler her yıl en geç Mayıs ayı içinde aynı şekilde belirlenir.

             (2) Öğretim elemanlarının vereceği dersler ve bu derslerin müfredatı, öğretim yılı başlamadan önce ilgili bölüm akademik kurulunda karara bağlanır ve ait olduğu öğretim yılı veya yarıyılın başlama tarihinden en geç onbeş gün önce ilgili dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Dersler ve derslerin sorumlu öğretim elemanları ilgili yönetim kurulunda görüşüldükten sonra kesinlik kazanır.

             (3) Ortak zorunlu dersler dışında dört yıllık öğretim programlarının en az 128, meslek yüksekokulu programlarının ise en az 64 kredilik dersleri kapsaması gerekir.

             (4) Hangi dersler için uygulama yapılacağı veya hangi uygulamaların ders sayılacağı ilgili kurulun önerileri üzerine Senato tarafından karara bağlanır.

             (5) Staj zorunluluğu olan programlarda stajlara ilişkin esaslar, ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             (6) Öğretim programları, haftalık toplam en az onbeş saat  olacak şekilde düzenlenir. Bu sınırlamaya, ortak zorunlu dersler dâhil değildir. Bu sınırlama, gerektiğinde  Senato kararı ile değişebilir.

             Misafir öğrenciler

             MADDE 14 – (1) Belirli konularda bilgilerini arttırmak amacıyla, Üniversitede açılan dersleri izlemeye yeterli görülen kişiler ile diğer üniversite öğrencilerine, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde ilgili yönetim kurulu kararı ile misafir öğrenci olarak dersleri izleme izni verilebilir. Misafir öğrencilerin, yazıldıkları ders için belirlenen bütün kurallara uymaları gerekir.

             (2) Misafir öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve bu öğrencilere diploma verilmez. Ancak, ilgili yükseköğretim kurumu tarafından kendilerine durumlarını gösterir bir belge verilir. Misafir öğrenciler, dersi açan birimin o yarıyıl için belirleyeceği katkı payını öder.

             Derslerin kredi değeri

             MADDE 15 – (1) Bir dersin kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile laboratuar, uygulama, atölye veya stüdyoların haftalık saatlerinin yarısından oluşur.

             (2) Ancak meslek yüksekokullarında yapılan uygulamaların,  haftada bir veya iki saati bir kredi; üç veya dört saati iki kredi olarak değerlendirilir. Üniversitenin Sağlık Yüksekokulu için bir ders hem teorik hem de uygulamalı bir çalışma içeriyorsa bu iki tür çalışma için hesaplanacak kredilerin toplamı  o dersin kredisini oluşturur. Üniversitenin Sağlık Yüksekokulu ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda uygulamalı mesleki derslerin dört saati bir kredidir.

             Çift anadal programları

             MADDE 16 – (1) Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere, başka bir bölümün lisans programını aynı zamanda izleme izni verilebilir. Bu öğrencilerin izledikleri programa çift anadal programı denir. Çift anadal programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Yandal programları

             MADDE 17 – (1) Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere kendi lisans programına ek olarak bir yandal programını izleme izni verilebilir. Yandal programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yandal programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 18 – (1) İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı, ilgili kurulun önerisi, Senatonun onayı ile açılabilir. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Akademik danışmanlık

             MADDE 19 – (1) Her sınıf öğrencilerine, karşılaşacakları sorunların çözümünde yardımcı olmak üzere,  öğretim  yılı başlamadan önce danışman görevlendirilir. Danışmanlık hizmetleri Senato tarafından belirlenir.

             Dersler

             MADDE 20 – (1) Dersler bir yarıyıl veya iki yarıyıl süreli olarak düzenlenebilir. Bir yarıyıl süreli dersler  70 iş gününde; iki yarıyıl süreli dersler 140 iş gününde tamamlanır.

             (2) Bir öğrencinin haftada alabileceği en fazla ders saati ilgili kurul tarafından kararlaştırılır.

             (3) Öğretim programlarının kapsamına giren çalışmalara devam zorunludur. Devam durumu öğretim elemanınca belirlenecek yazılı yöntemlerle kontrol edilir. Bir öğrenci, bir dönemde almış olduğu  uygulama, laboratuvar ve atölye çalışması gibi eğitim-öğretim faaliyetlerinin ders programında belirtilen saatlerinin %80’ine, teorik derslerin ise % 70’ine devam etmek zorundadır. Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o derse devam etmemiş sayılır, sınavlara alınmaz ve o dersten başarısız sayılır. Öğrenci sınava girmiş olsa bile aldığı not iptal edilir. Mazeret ve rapor süreleri devamsızlıktan sayılır.  

             (4) Bir yarıyılın ders programında ilk kez alınacak derslerin saatleri ile tekrarlanacak derslerin herhangi birinin saatleri  çakışıyorsa, öğrencilerin öncelikle tekrarlanacak dersleri almaları gerekir.

             (5) Programda bulunan bir zorunlu dersin, sonraki yıllarda programdan çıkarılması hâlinde, o dersi almış, devam koşullarını yerine getirmiş fakat başaramamış olan öğrenciler, öğrenci katkı payını yatırmak ve derse kayıt yaptırmak koşuluyla, her sınav döneminde o dersin sınavına girerler. Bu durumdaki öğrenciler, isterlerse başarısız oldukları dersin yerine, ilgili kurulun kararlarıyla belirlenen eşdeğer bir dersi alabilir. Ancak, bir zorunlu dersin devamını alamayan öğrencilerin, sonraki yıllarda programdan çıkarılan dersin yerine,  ilgili kurul kararıyla programa konulan ve danışmanı tarafından önerilen başka bir derse devam etmeleri gerekir.

             Sınavlar ve sınavların yapılışı

             MADDE 21 – (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, yaz okulu dönem sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, tek ders sınavı, ek sınav ve  yabancı dil muafiyet sınavından oluşur. Bunlardan;

             a) Yarıyıl sonu sınavı; güz ve bahar yarıyıllarının sonunda açılan sınavdır. Bu sınavlara katılabilmek için derslerden devam almış olmak ve uygulamalı derslerin uygulama sınavından başarılı olmak gerekir.

             b) Yıl sonu sınavı; iki yarıyıl süreli derslerin bittiği yarıyılın sonunda yapılan sınavdır. Bu sınavlara katılabilmek için derslere devam etmiş olmak ve uygulamalı derslerin uygulama sınavından veya dönem içi uygulama değerlendirmesinden başarılı olmak gerekir.

             c) Yaz okulu dönem sonu sınavı; yaz okulu uygulayan birimlerde, yaz okulu programındaki derslerin bitiminden sonra açılan sınavlardır. Bu  sınavlara  girebilmek için yaz okulunda açılan derslere devam etmiş olmak ve uygulamalı derslerin uygulama sınavından başarılı olmak gerekir.

             ç) Bütünleme sınavı; yıl sonu /yarıyıl sonu sınavında başarısız olunan derslerden açılan sınavdır. Yaz okulu uygulayan birimlerde bütünleme sınavı uygulanmaz.

             d) Tek ders sınavı; mezun olmak için tek dersi kalan öğrencilere açılan sınavdır. Tek ders sınavı akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılır. Tek ders sınavında başarılı olmak için 60 almak gerekir.

             e) Ek sınavlar; azami öğretim sürelerinin sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerinin, başarısız oldukları  tüm dersler için bir sonraki öğretim yılı içinde yapılan sınavlardır. Bu sınavlara girebilmek için ders kaydı yaptırmak zorunludur. Ek sınavlardan yararlanmak isteyen öğrenci ilgili birime müracaat eder. Ek sınavlarda başarılı olabilmek için 60 almak gerekir.

             f) Yabancı dil muafiyet sınavı; Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından, her eğitim-öğretim yılı başında, ilk iki hafta içerisinde yapılır. Bu sınavdan en az 60 alan öğrenci isterse yabancı dilden muaf sayılır ve muafiyet sınavından aldığı not yabancı dil başarı notu olarak işlenir. İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler yabancı dil hazırlık sınıfında başarılı olsalar bile isterlerse yabancı dil muafiyet sınavına girebilir. Ancak bu durumda muafiyet sınavında aldıkları not geçerli olur.  

             g) Mazeret sınavı; geçerli mazeretinden dolayı sınavlara katılamayan öğrenciler için açılan sınavdır. Öğrenciler mazeret belgelerini, mazeretlerinin bitim tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde ilgili dekanlığa/müdürlüğe sunarlar. Haklı ve geçerli mazeretinden dolayı ara sınavlarına giremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurulunun kararı ile mazeret sınavı hakkı tanınır. Yarıyıl sonu veya yıl sonu sınavlarında mazeret kabul edilmez.

             (2) Sınav programı, akademik takvim çerçevesinde  ilgili birimlerce ilan edilir. Resmî tatil günleri dışında Cumartesi günleri de sınav yapılabilir. Aynı günde, aynı sınıfın ikiden  fazla dersi  için sınav yapılmaz.

             (3) Her hangi bir derse ait sınavın yapılacağı gün, saat ve yer sınav tarihinden  en az onbeş gün önce dekanlık/müdürlük tarafından  ilgili yükseköğretim kurumunda ilan edilir. 

             (4) Bir yarıyıl süreli dersler için en az bir;  iki yarıyıl süreli dersler için en az iki ara sınavı yapılır. İki yarıyıl süreli derslerin ara sınavlarından biri güz döneminde, diğeri bahar döneminde yapılır.

             (5) Sınava/sınavlara girmek için öğrencinin katkı payını yatırmış ve ders kaydı yaptırmış olması gerekir. İki yarıyıl süreli derslerde yapılan  ara sınavlarından alınan notların ortalaması, o dersin ara sınav notu olur. Dönem içi proje ve ödev gibi çalışmalar, başarı notu değerlendirilmesinde ikinci bir ara sınav notu olarak dikkate alınabilir. Puanlamaya yönelik benzeri etkinliğin değerlendirme sonuçları, onbeş gün içinde ilan edilir.

             (6) Sınavlara, belirtilen zaman ve yerde girmek zorunludur. Sınava girebilmek için gerekli şartları sağlamayan öğrencinin girdiği bir sınavdan aldığı not ilan edilmiş olsa da geçersizdir. Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda kopya yaptığı anlaşılan öğrenci,  o sınavdan sıfır (0) almış sayılır.

             (7) Her türlü sınav evrakı iki yıl süre ile saklanır.

             Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav notuna itiraz

             MADDE 22 – (1) Sınav sonuçları, akademik takvimde belirtilen sürede öğrenci bilgi sistemine girilir ve ilgili birime teslim edilir. Sınav sonuçlarına maddi hata sebebiyle itiraz, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç beş iş günü içinde yazılı olarak dekanlığa/müdürlüğe yapılır. Dekan/müdür ilgili itiraz kapsamında dersi yürüten öğretim elemanına sınav evrakını tekrar incelettirir. Sonuç beş iş günü içinde ilgili birime  bildirilir ve varsa gerekli düzeltmeler yapılır.

             Ders başarı notu

             MADDE 23 – (1) Notlar 100 üzerinden verilir. Başarı notu ara sınav notunun/ara sınav not ortalamasının % 40’ı ile yıl sonu/yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ı toplanarak hesaplanır ve bir dersten başarılı olabilmek için, bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 60 olması gerekir. Ancak yarıyıl sonu/yıl sonu sınavından veya bütünleme sınavından alınan notun en az 50 olması gerekir. Başarı notunun kesirli çıkması hâlinde notun buçuk ve fazlaları bir üste, daha küçükleri alt tam sayıya tamamlanır. Ayrıca notlar aşağıdaki tabloda belirtilen dereceler ve harflerle de ifade edilebilir:

             Alınan Not                  Derecesi                          Harf Karşılığı               Katsayı

             90–100                        Pekiyi                             AA                               4.00

             85–89                          Pekiyi                             BA                               3.50

             75–84                          İyi                                   BB                                3.00

             70–74                          İyi                                   CB                                2.50

             60–69                          Orta                                CC                                2.00

             55–59                          Başarısız                         DC                               1.50

             45–54                          Başarısız                         DD                               1.00

             40–44                          Başarısız                         FD                                0.50

             0–39                            Başarısız                         FF                                0.00

             DZ                               Devamsız                       DZ                               0.00

             GR                               Girmedi                          GR                               0.00

             YT                               Yeterli                             YT                                -

             YZ                               Yetersiz                          YZ                                -

             M                                Muaf                              M                                 -

             (2) Buna göre,

             a) Yıl/yarıyıl içinde derslerin devam şartını yerine getirmeyen öğrencilere DZ notu verilir ve öğretim elemanınca yıl/yarıyıl sonu sınavından önce ilan edilir. Bu öğrenciler, yarıyıl sonu sınavına alınmaz.

             b) Yıl/yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenciye, yarıyıl içi çalışmalarına bakılmadan GR notu verilir.

             c) YT notu; staj ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında alınan kredisiz derslerde başarılı olan öğrencilere verilen nottur.

             ç) YZ notu; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında alınan kredisiz derslerde başarısız olan öğrencilere verilen nottur.

             d) M notu, daha önce herhangi bir yükseköğrenim kurumuna devam eden ve Üniversiteye ÖSYM tarafından yapılan giriş sınavı ile gelen öğrenciler veya yatay geçiş yolu ile gelen öğrencilerin daha önceki programlarda aldıkları derslerden denkliği ilgili yönetim kurulunca kabul edilen dersler için verilen nottur. Öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumundaki notu transkriptinde M harfiyle  belirtilir. Muaf sayılan derslerin notu akademik ortalamaya katılmaz.

             Not ortalaması

             MADDE 24 – (1) Öğrencinin başarı durumu, yarıyıl not ortalaması ve genel not ortalaması ile tanımlanır. Yarıyıl not ortalaması, o yarıyıla ait bütün derslerin notları ile  kredilerinin çarpımları toplamının derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur. Genel not ortalaması, öğrencinin öğrenimi süresince aldığı kredili tüm derslerin başarı notları ile  kredilerinin çarpımından elde edilen rakamın toplam kredi sayısına bölünmesi ile bulunur. Genel not ortalaması hesaplanırken virgülden sonra iki basamak alınır.

             Kayıt dondurma

             MADDE 25 – (1) YÖK tarafından belirlenen haklı ve geçerli nedenlerle öğrenimine devam edemeyecek durumda olan öğrenciler, ilgili yarıyılın en geç ikinci haftası içinde başvurdukları takdirde, ilgili yönetim kurulu kararı ile bir veya iki yarıyıl kayıt dondurabilir.

             (2) Sağlık nedenleri ile yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. 

             (3) Öğrencinin kaydı  dondurulduktan sonra, kayıt dondurmasına ilişkin nedenler ortadan kalkmışsa ve devam koşulunu sağlayabiliyorsa ilgili dekanlığa/müdürlüğe dilekçe ile başvurarak kaydının açılmasını isteyebilir. İki yarıyıllık süre dolduğu hâlde kayıt dondurma gerekçesi devam ediyorsa, ilgili yönetim kurulunca kayıt dondurma süresi uzatılabilir. Ancak bu işlem  üst üste iki defadan fazla yapılmaz ve toplam süre iki yılı (dört yarıyılı) geçemez. Öğrencinin kaydını dondurduğu süreler, öğretim süresine dâhil edilmez. Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurma süresinden sonraki öğretim programındaki derslerden sorumlu olur. 

             Mazeretler

             MADDE 26 – (1) Mazeretlerde haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Öğrencinin sağlık raporu ile belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime YÖK  kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derecedeki akrabalarının ağır hastalığı, ölümü hâlinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve bu durumun ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

             d) Ekonomik nedenlerle ilgili yönetim kurulunca izinli olarak öğrencinin eğitim-öğretimine ara vermiş olması,

             e) Öğrencinin tutukluluk hâli,

             f) Hüküm muhtevası ve sonuçları bakımından, öğrencinin tâbi olduğu disiplin yönetmeliği maddeleri itibarıyla öğrencinin öğrencilik sıfatını kaldırmayan veya ihracını gerektirmeyen mahkûmiyet hâli,

             g) Tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             ğ) İlgili yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hâller.

             İzinler

             MADDE 27 – (1) Öğrenciye eğitim ve öğretimine katkıda bulunacak burs, staj ve araştırma gibi imkânların doğması durumunda ilgili yönetim kurulu kararı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             (2) Bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlere ulusal, uluslararası veya Üniversite adına katılmaları Rektörlük tarafından uygun bulunarak görevlendirilen öğrenciler, görevli oldukları süre içinde giremedikleri sınavlar için izinli sayılır ve giremedikleri tüm sınavlar için Üniversite Yönetim Kurulunca sınav hakkı tanınır.  

             Kayıt silme ve  sildirme

             MADDE 28 – (1) Aşağıdaki hâllerde ilgili yönetim kurulu kararıyla öğrencinin Üniversiteyle ilişiği kesilir:

             a) Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde öngörülen süreler içerisinde öğrenimini tamamlayamamak,

             b) İlgili mevzuat hükümlerine göre fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarından çıkartılma cezası almış olmak,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste kaydını yenilememek,

             ç) İkinci öğretim öğrencilerinin öğrenim ücretlerini ilgili mevzuat hükümlerine göre yatırmamaları durumunda kayıtlarının silinmesine karar verilmek,

             d) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal ve bedensel rahatsızlık nedeniyle tüm öğrenim süresi (normal, azami ve ek süreler) içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden, yeniden alınacak sağlık raporunun incelenmesi sonucunda, ilgili yönetim kurulunun öğrencinin öğrenimine devam edemeyeceğine karar vermesi,

             e) Kendi isteği ile kaydının silinmesini yazılı olarak istemek,

             f) Açık Öğretim Fakültesi hariç, başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmak,

             g) Belirlenen sürede stajını yapmamak,

             ğ) 2547 sayılı Kanunda belirtilen diğer hâller.

             (2) Kendi isteği ile öğrencilikten ayrılacak öğrenciler, dekanlığa/müdürlüğe başvururlar. Kaydı silinen öğrenci, istediği takdirde, Üniversiteye verdiği diplomayı geri alabilir. Bu öğrencinin yeniden kaydı yapılmaz.

             İlişik kesme

             MADDE 29 – (1) Kendi isteğiyle kayıt sildiren, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alan ve mezun olmak suretiyle Üniversiteden ayrılan öğrencilerin diplomalarını veya dosyalarındaki kendilerine ait belgeleri alabilmeleri için Üniversitece tespit edilen ilişik kesme işlemlerini yapmaları gerekir.

             Tebligat adresi

             MADDE 30 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin yükseköğretim kurumuna kayıt esnasında bildirdiği adrese yazılı olarak iadeli taahhütlü olarak yapılmak veya ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri hâlde bunu ilgili birimlere yazılı olarak bildirmeyen veya yanlış/eksik adres vermiş olan öğrencilerin bu adreslerine yapılan tebligat geçerli sayılır. 

             Disiplin işleri

             MADDE 31 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi hükümleri ile 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği  hükümlerine göre yürütülür. 

             Diplomalar

             MADDE 32 – (1) Diplomalara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) İki yıl süreli eğitim yapılan meslek yüksekokulları programları için meslek yüksekokulu diploması verilir.

             b) Dört yıl süreli eğitim öğretim yapılan fakülte-yüksekokul programları için lisans diploması verilir.

             c) Lisans öğretimine devam eden, ilk dört yarıyılın bütün derslerinde başarılı olan ve genel not ortalaması en az 60 olan bir öğrenci, öğreniminin bütününü tamamlayamazsa veya tamamlamak istemezse kendisine ön lisans diploması verilebilir. 

             ç) Bir lisans programının en az iki yarıyılının bütün derslerinden veya o lisans programının en az yüzde altmışından başarılı olup da lisans programını tamamlamayan veya tamamlayamayanlar, kurumları ile ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren altı ay içinde başvurmaları hâlinde meslek yüksekokullarının benzer ve uygun programlarına intibak ettirilebilirler. Bu öğrenciler hakkında 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. 

             d) Avrupa Kredi Transfer Sistemi kredilerine karşılık gelen diploma ekinin düzenlenmesine ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir. 

             e) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere diplomasını alırken iade etmek koşuluyla geçici mezuniyet belgesi verilir. Diploma bir defa verilir. Mezuniyet tarihi, son sınav döneminin bitim tarihidir.

             f) Öğrencilere mezuniyet belgesi ve diploma verilebilmesi için, katkı payları veya ikinci öğretim ücreti ile ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve öğrenci kimliklerini iade etmeleri gerekir. 

             g) Normal süreler içinde disiplin cezası almadan mezun olan öğrencilerden genel not ortalaması 85-89 olanlara onur belgesi, 90 ve üzerinde olanlara ise yüksek onur belgesi verilir.

             ğ) Diplomalar Senato tarafından belirlenecek esaslara göre düzenlenir.

             h) Diplomanın kaybedilmesi hâlinde, diploma yerine geçmek üzere kaybından dolayı verildiği belirtilerek gerekli bilgi ve imzaları taşıyan bir defaya mahsus olmak üzere bir belge verilir. Geçici mezuniyet belgesinin kaybedilmesi hâlinde mahalli gazetede, diplomanın kaybedilmesi hâlinde ise Türkiye çapında yayınlanan bir gazetede ilan edilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurulu kararları ile ilgili kurul/yönetim kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 34 – (1) 19/7/2004 tarihli ve 25527 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaziosmanpaşa  Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü yürütür.