15 Ağustos 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27320

YÖNETMELİK

Radyo ve Televizyon Üst Kurulundan:

RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ VE

YETERLİK SINAVLARI İLE UZMANLIĞA ATANMA, YETİŞTİRİLME,

GÖREV, YETKİ VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 7/12/2006 tarihli ve 26369 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uzman Yardımcılığı Giriş ve Yeterlik Sınavları ile Uzmanlığa Atanma, Yetiştirilme, Görev, Yetki ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Uzman yardımcıları, adaylıkta geçen süre dâhil olmak üzere, uzman yardımcılığı görevinde iki yıllık süreyi tamamlamalarını müteakip yeterlik sınavına alınırlar. Yeterlik sınavı, Yeterlik Sınav Komisyonu tarafından, adayın Üst Kurul mevzuatı konusunda genel bilgilerinin yanı sıra, mezuniyet durumlarına göre uzmanlık alanındaki bilgilerinin de ölçülmesi amacıyla yazılı olarak yapılır.”

             “(3) Sınav komisyonu başkanı, sınav tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde ayrı ayrı her üyenin verdiği notu gösteren bir çizelge ve sınav tutanağı tanzim ederek sonucu Üst Kurul Başkanına bildirir. Sonuçlar, Üst Kurul Başkanlığı tarafından bir hafta içerisinde ilan edilir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Yeterlik sınavında başarılı olan uzman yardımcılarına, Üst Kurulun görev alanı ile ilgili konularda Üst Kurul Başkanınca bir ay içinde tez konusu verilir ve tez danışmanı belirlenir. Tez danışmanlarının, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirtilen unvanlarda olmaları ve 6 ncı maddenin (e) bendinde belirtilen nitelikleri taşımaları şarttır.”

             “(2) Uzman Yardımcısı tezini, tez danışmanı raporu ile birlikte en geç 12 ay içinde Personel Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır.”

             “(3) Uzman yardımcılarının bilimsel esaslara uygun olarak hazırlayacakları tezlerde yeni görüş ve önerilere yer vermeleri gereklidir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Yeterlik ve tez değerlendirme komisyonları, Üst Kurul Başkanınca belirlenen bir Üst Kurul Üyesi başkanlığında, daire başkanları, Üst Kurul Uzmanları ve gerekli görülürse biri yükseköğretim kurumları öğretim üyeleri arasından Üst Kurul tarafından seçilen üç kişi ile uzman yardımcısının bağlı olduğu daire başkanı olmak üzere beş kişiden teşekkül eder. Ancak Tez değerlendirme komisyonunda uzman yardımcısının bağlı olduğu daire başkanı yerine tez danışmanı görev yapar.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Personel Dairesi Başkanlığı, uzman yardımcılarının hazırladığı tezleri ve tez danışmanlarının raporlarını, Tez Değerlendirme Komisyonu üyelerine iki hafta içerisinde ulaştırır. Uzman yardımcıları, bu sürecin tamamlanmasını müteakip iki ay içerisinde toplanacak komisyon önünde tezlerini sözlü olarak savunur ve üyelerin tez konusu ile ilgili sorularını cevaplandırır. Savunma sonunda tez başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarı veya başarısızlığın tespitinde oy çokluğu esastır ve çekimser oy kullanılamaz. Tez değerlendirme sonuçları, komisyon başkanı tarafından bir tutanağa bağlanarak Personel Dairesi Başkanlığına teslim edilir.”

             “(2) Tezi başarılı bulunan uzman yardımcısı, KPDS’den en az 70 puan almış veya buna denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olması, sicilinin de olumlu olması halinde uzmanlığa atanmaya hak kazanır. Başarılı olan uzman yardımcılarının uzman olarak atamaları Üst Kurulca yapılır ve uzman yardımcıları bu atama ile Üst Kurul Uzmanı unvanı kazanırlar.”

             “(3) Tezi başarılı bulunmayan uzman yardımcısına, tezdeki eksiklikler belirtilerek bir hak daha tanınır. Uzman yardımcısı ikinci hakkını, başarısız olma gerekçesinin yer aldığı komisyon kararını dikkate almak suretiyle tezini düzelterek veya yeni verilen konuda tezini hazırlayarak kullanabilir. İkinci hakkını kullanabilmesi için Uzman Yardımcısına en fazla altı ay süre tanınır. İkinci defa tezi reddedilen uzman yardımcısı uzmanlığa atanma hakkını kaybeder.”

             MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

7/12/2006

26369