15 Ağustos 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27320

YÖNETMELİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:

KAÇAK PETROLÜN TESPİT VE TASFİYESİNE DAİR USUL VE ESASLAR

HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 27/5/2007 tarihli ve 26534 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kaçak Petrolün Tespit ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 23 – (1) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde yer alan petrol ürünlerinden teknik düzenlemelere uygun olmayanlar ile anılan maddede sayılmayan diğer ürünlerin tamamı teknik düzenlemelere uygun olmayan ürün olarak kabul edilir ve bu madde de belirlenen usullere göre tasfiye edilir.

             (2) Numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak petrol ürünlerinden akaryakıtın, ilgili il özel idaresi tarafından tasfiye ihalesi numune analiz raporunun laboratuardan geldiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde açık artırma teklif usulüne göre yapılır veya yaptırılır. Bir ay içerisinde satış yapılamazsa pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilir. İlgili il özel idaresi akaryakıtı yalnızca, Kanun uyarınca rafinerici lisansı sahiplerine satabilir. Rafinericiler kendilerine teklif edilen ürünleri almakla yükümlüdür. Bu satışta ürünlerin satış bedeli, beyaz ürünlerde; benzin, motorin türleri, nafta, gazyağı, jet yakıtı ve solvent türleri, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol stok/devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise bu fiyatın yüzde altmışından az olamaz.

             (3) Ancak, teslim edilen ürünlerden analiz sonuç raporuna göre rafineri proseslerine ve katalizelerine zarar verebileceği tespit edilenler ilk madde olarak kullanılmak veya diğer şekillerde değerlendirilmek üzere uyuşulacak bedel üzerinden satılır. Rafineriler bu ürünlerle ilgili gerekli tedbirleri alırlar.”

             MADDE 2 – Bu Yönetmelik 7/10/2009 tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

27/5/2007

26534

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'lerin

Tarihi

Sayısı

1-

21/9/2008

27004

2-

31/10/2008

27040