15 Ağustos 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27320

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU VE HAM AYÇİÇEĞİ TOHUMU YAĞI

İTHALATINDA TARİFE KONTENJANI UYGULANMASINA

İLİŞKİN TEBLİĞ

             Tarife Kontenjanı Başvuruları ve Dağıtımı

             MADDE 1 – (1) 8/8/2009 tarihli ve 27313 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5/8/2009 tarihli ve 2009/15300 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, 1206.00.91.00.19; 1206.00.99.00.19 gümrük tarife istatistik pozisyonlarında (G.T.İ.P) yer alan yağlık ayçiçeği tohumu ve 1512.11.91.00.00 G.T.İ.P’inde yer alan ham ayçiçeği tohumu yağı ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı; 2009/2010 kampanya döneminin 8/8/2009-15/12/2009 tarihleri arasında ham ayçiçeği tohumu yağı üretimi amacıyla kendi nam ve hesabına yağlık ayçiçeği tohumu işleyen veya işleten, ham ayçiçeği tohumu yağı veya rafine ayçiçeği tohumu yağı üreticisi sanayicilere yapılır.

             (2) Tarife kontenjanından faydalanabilmek için, 16/12/2009-31/12/2009 tarihleri arasında, EK-I’de belirtilen belge ve bilgilerin tam ve eksiksiz olarak düzenlenerek Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (İthalat Genel Müdürlüğü) müracaat edilmesi zorunludur.

             (3) EK-I’de belirtilen belge ve bilgileri tam ve eksiksiz olarak içermeyen veya başvuru süresi içerisinde yapılmayan müracaatlar değerlendirmeye alınmaz. Ancak, başvurulara ilişkin olarak ihtiyaç duyulması halinde Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) EK-I’de yer alan belge ve bilgiler ile ilgili olarak firmadan ve/veya bu belgeleri düzenleyen kurum ve kuruluşlardan ek veya açıklayıcı belge ve bilgi talep edilebilir.

             (4) Tarife kontenjanı tahsisatı taleplerine ilişkin başvurularda Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (İthalat Genel Müdürlüğü) ibraz edilen belgeler hiçbir suretle iade edilmez ve başka bir başvuru için kullanılamaz.

             (5) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılmış olan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması durumunda, tarife kontenjanı, tarife kontenjanı tahsisi yapılan firmaların ham ayçiçeği tohumu yağı üretiminde hammadde olarak kullandıkları yağlık ayçiçeği tohumu miktarı kadar, yağlık ayçiçeği tohumu ve/veya karşılığı ham ayçiçeği tohumu yağı cinsinden dağıtılır. Yağlık ayçiçeği tohumundan, ham ayçiçeği tohumu yağı üretiminde randıman %40 olarak hesaplanır. Ancak, değerlendirmeye alınabilecek nitelikteki başvurularda talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının açılan tarife kontenjanı miktarından daha fazla olması durumunda ise dağıtım, 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Yönetmeliği”nde belirtilen “kota ve tarife kontenjanı dağıtım yöntemleri” çerçevesinde gerçekleştirilir.

             (6) Değerlendirmeye alınabilecek nitelikte yapılan müracaatlarda ilgili ürüne ilişkin olarak talep edilen toplam tarife kontenjanı miktarının, açılan tarife kontenjanı miktarından daha düşük olması halinde, artan miktarın dağıtımı Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca yayımlanacak yeni bir Tebliğ ile yapılabilir.

             İthal Lisansı Düzenlenmesi

             MADDE 2 – (1) Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tarife kontenjanı tahsisatı yapılan firmalar adına Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü)  ithal lisansı düzenlenir.

             (2) Hem 1206.00.91.00.19; 1206.00.99.00.19 G.T.İ.P’lerinde yer alan yağlık ayçiçeği tohumu için hem de 1512.11.91.00.00 G.T.İ.P’inde yer alan ham ayçiçeği tohumu yağı için ithal lisansı düzenlenmesi talep edilmesi durumunda, firma adına iki ayrı ithal lisansı düzenlenir.

             (3) 1206.00.91.00.19; 1206.00.99.00.19 G.T.İ.P’lerinde yer alan yağlık ayçiçeği tohumu için ve/veya 1512.11.91.00.00 G.T.İ.P’inde yer alan ham ayçiçeği tohumu yağı için firma adına ithal lisansı düzenlenen toplam miktar, yağlık ayçiçeği tohumu cinsinden bu Tebliğ ekindeki (EK-I/II) “Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşleme Raporu”nda yer alan ve 8/8/2009-15/12/2009 tarihleri arasında ham ayçiçeği tohumu yağı üretimi amacıyla işlenen ve/veya işletilen toplam yağlık ayçiçeği tohumu miktarından fazla olamaz.

             (4) İthal lisansı, bir tanesi tarife kontenjanı tahsisi yapılan firmaya verilmek üzere (firma nüshası), bir tanesi ithal lisansı kapsamında ithalatın yapılacağı ilgili gümrük idaresine gönderilmek üzere (gümrük nüshası) ve bir tanesi de Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda kalmak üzere (Müsteşarlık nüshası) 3 (üç) nüsha olarak düzenlenir.

             İthal Lisansı Geçerlik Süresi

             MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ çerçevesinde yapılacak ithalat için Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenen ithal lisansları, 1/1/2010-30/6/2010 tarihleri arasında geçerli olup, bu süre uzatılmaz.

             Serbest Dolaşım

             MADDE 4 – (1) Bu Tebliğ kapsamında ithal edilecek ürünlere ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması şarttır.

             İthal Lisansı Devri

             MADDE 5 – (1) İthal lisansı kapsamındaki ithalatın, ithal lisansı sahibi firma tarafından yapılması zorunludur. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemez.

             Gümrük Kapısı ve Gümrük İdaresince Yapılacak İşlemler

             MADDE 6 – (1) İthal lisansı kapsamında gerçekleştirilecek ithalat, sadece ithal lisansında belirtilen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’ne bağlı gümrük kapılarından yapılabilir.

             (2) İthal lisansı kapsamında yapılan ithalata ilişkin gerekli düşümler ilgili gümrük idaresi tarafından ithal lisansının firma nüshasının ve gümrük idaresi nüshasının arka yüzüne işlenerek imza ve mühür altına alınır. Bu sayfada yer kalmaması halinde ise yeni sayfa ilave edilerek ilave edilen sayfa adedi ithal lisansı firma nüshasının aslına ve gümrük idaresi nüshasına derç edilerek imza ve mühür altına alınır.

             İthal Lisansının Zayii

             MADDE 7 – (1) İthal lisanslarının zayii (kaybolması veya kullanılamaz hale gelmesi) halinde, zayie ilişkin gazete ilanı ve/veya bu hususu belgelendiren ilgili belgeler ile başvurulması halinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) üzerine "Zayiinden dolayı yeniden düzenlenmiştir" şeklinde şerh düşülerek, ithal lisansının kullanılmamış olan kısmı için yeni ithal lisansı düzenlenebilir.

             İthal Lisansının Revizesi

             MADDE 8 – (1) İthal lisansının üzerinde kayıtlı hususlara ilişkin olarak ihtiyaç olması halinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı (İthalat Genel Müdürlüğü) resen değişiklik yapabilir. İthal lisansı firma nüshasının aslı ve değişiklik talebine ilişkin ilgili bilgi ve belgeler ile birlikte başvurulması halinde, ithal lisansına ilişkin revize talepleri Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) sonuçlandırılır. 

             (2) İthal lisansının revizesi halinde, durum gümrük idaresine ve firmaya Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca (İthalat Genel Müdürlüğü) bildirilir. İthal lisansında yapılan revizeye ilişkin bildirimler, ilgili gümrük idaresince ithal lisansının gümrük nüshasına işlenerek imza ve mühür altına alınır.

             Diğer Mevzuat

             MADDE 9 – (1) Bu Tebliğde yer almayan hususlarda, İthalat Rejimi Kararı ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yetki

             MADDE 10 – (1) Dış Ticaret Müsteşarlığı, bu Tebliğ hükümlerine istinaden, genelgeler çıkarmaya, izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözümlemeye yetkilidir.

             Yürürlük

             MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 12 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

 

EK-I

 

Başvuruya Eklenmesi Gereken Belgeler

 

             Bu Tebliğ kapsamında yapılacak tarife kontenjanı başvurularında aşağıdaki belge ve bilgilerin tam ve eksiksiz olarak ibrazı gerekmektedir.

 

             1- Başvuru Formu (başvuru sahibi firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilcileri tarafından imzalanmış) (EK-I/I)

             2- Başvuru sahibinin imza yetkisini kanıtlayan imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı sureti

             3- Firma unvanının yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi’nin aslı veya noter veya ticaret ve/veya sanayi odaları veya ticaret sicil memurlukları tarafından onaylı sureti (Kuruluşa, varsa unvan değişiklikleri ile mevcut duruma ilişkin ticaret sicil gazetelerinin her biri)

             4- Ham ayçiçeği tohumu yağı ve yağlık ayçiçeği tohumu ile ilgili üretim ve/veya tüketim rakamlarını ayrıntılı olarak içeren geçerli kapasite raporunun, bağlı bulunulan ticaret ve/veya sanayi odası tarafından tasdik edilmiş sureti  (başvuru tarihinden itibaren geriye doğru en fazla 3 ay içerisinde tasdik edilmiş)

             5- Başvuru sahibi firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilcileri ile Yeminli Mali Müşavir tarafından imzalanmış “Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşleme Raporu” (EK-I/II)

             6- Yeminli Mali Müşavir ile yapılmış olan sözleşmenin (Sözleşmenin 15/10/2009 tarihinden önce yapılması ve 31/10/2009 tarihine kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (İthalat Genel Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.) aslı veya noter onaylı sureti (Yeminli Mali Müşavirin bağlı bulunduğu Yeminli Mali Müşavirler Odası’ndan alınan “Faaliyet Belgesi” eklenmiş olacak)

 

 

EK-I/I

 

 

Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Tohumu Yağı İthalatında

Uygulanan Tarife Kontenjanından Yararlanmak ve İthal Lisansı Almak İçin

Başvuru Formu Örneği

 

 

                                                                                                       Başvuru Tarihi: ..../.../......

 

 

DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA

(İthalat Genel Müdürlüğü)

 

 

                08/08/2009 tarihli ve 27313 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 05/08/2009 tarihli ve 2009/15300 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki “Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Tohumu Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar”a istinaden hazırlanan “Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Tohumu Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” kapsamında aşağıda belirtilen madde/maddeler için firmamız adına tahsis yapılması ve İthal Lisansı düzenlenmesi hususunda gereği müsaadelerine arz olunur.

 

                Müsteşarlığınızca talep edilen bilgi ve belgeler tam ve eksiksiz olarak sunulmaktadır.

 

 

 

 

 

 

Firma Yetkilisinin:

 

Adı-Soyadı, Unvanı

 

İmza-Kaşe

                                              

I- İthalatçının;

 

                1) Adı/Unvanı:

                2) Açık adresi:

3) Telefon ve faks numaraları:

4) Vergi numarası:

5) Mevcut ise  e- posta adresi:

 

II- İthal Lisansı düzenlenmesi talep edilen maddenin miktarı: (*)

                  

G.T.İ.P.

Madde  İsmi

Talep Edilen Miktar (Kg)

Rakam ile

Yazı ile

1206.00.91.00.19

Diğerleri

 

 

1206.00.99.00.19

Diğerleri

1512.11.91.00.00

Ayçiçeği tohumu yağı

 

 

 

(*):1206.00.91.00.19;1206.00.99.00.19 G.T.İ.P’lerinde yer alan yağlık ayçiçeği tohumu ve/veya 1512.11.91.00.00 G.T.İ.P’inde yer alan ham ayçiçeği tohumu yağı için ithal lisansı düzenlenmesi talep edilebilir.  Ancak,  hem yağlık ayçiçeği tohumu hem de ham ayçiçeği tohumu yağı için ithal lisansı düzenlenmesi talep edilmesi durumunda, yağlık ayçiçeği tohumu için 1206.00.91.00.19; 1206.00.99.00.19 G.T.İ.P’lerinden ithal lisansı düzenlenmesi talep edilen toplam miktar ile ham ayçiçeği tohumu yağı için 1512.11.91.00.00 G.T.İ.P’inden ithal lisansı düzenlenmesi talep edilen miktarın ayrı ayrı belirtilmesi gerekmektedir. Her halükarda, firma adına yağlık ayçiçeği tohumu ve/veya ham ayçiçeği tohumu yağı için ithal lisansı düzenlenmesi talep edilen toplam miktar, yağlık ayçiçeği tohumu cinsinden bu Tebliğ ekindeki (EK-I/II) “Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşleme Raporu”nda yer alan ve 08/08/2009-15/12/2009 tarihleri arasında ham ayçiçeği tohumu yağı üretimi amacıyla işlenen veya işletilen toplam yağlık ayçiçeği tohumu miktarından fazla olamaz. Yağlık ayçiçeği tohumundan, ham ayçiçeği tohumu yağı üretiminde randıman %40 olarak hesaplanmalıdır.)

 

 

III- İthal Lisansı kapsamında ithalatın yapılacağı Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü’nün açık ismi:

 

 

EK-I/II

 

  YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU İŞLEME RAPORU ÖRNEĞİ  

                                                                                                            

Tarih: …./…../……

 

 

Aşağıda unvanı ve sicil numarası belirtilen firmanın başvurusu üzerine, firmanın muhasebe kayıtlarının ve ilgili diğer belgelerin tetkiki sonucunda firmanın, 08/08/2009-15/12/2009 tarihleri arasında ham ayçiçeği tohumu yağı üretimi amacıyla işlemiş olduğu yağlık ayçiçeği tohumu miktarı ve ham ayçiçeği tohumu yağı üretiminde kullandığı hammaddelerden sadece yağlık ayçiçeği tohumu kullanarak üretmiş olduğu ham ayçiçeği tohumu yağı miktarına ilişkin aşağıda yer alan bilgilere ulaşıldığını, rapora esas teşkil eden müstahsil makbuzlarının(1), alım ve satım faturalarının(2) ve diğer belgelerin doğruluğunun teyit edildiğini, müstahsil makbuzları ile alım ve satım faturalarının arkalarına “İş bu belge 08/08/2009 tarihli ve 27313 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 05/08/2009 tarihli ve 2009/15300 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca açılmış olan tarife kontenjanlarından faydalandırılmak üzere “Yağlık Ayçiçeği Tohumu İşleme Raporu”nun düzenlenmesinde kullanılmıştır.” şerhi düşüldüğünü, söz konusu bilgilerin doğru olduğunu ve bilgilerin doğru olmaması halinde doğacak hukuki sorumluluktan müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğumuzu beyan, kabul ve taahhüt ederiz.

 

 

1- FİRMA BİLGİLERİ

Firma Unvanı

:

 

Vergi Numarası

:

 

Ticaret Sicil No

:

 

Adres ve Telefon

:

 

 

2- İNCELEMEYİ YAPAN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRİN 

Adı Soyadı

:

 

Bağlı Olduğu Oda

:

 

Büro Adresi

:

 

Telefon Numarası

:

 

 

3- HAM AYÇİÇEĞİ TOHUMU YAĞI İLE YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMUNA İLİŞKİN BİLGİLER

3/1-YAĞLIK AYÇİÇEĞİ TOHUMU

 

Toplam Alım Miktarı (08.08.2009-15.12.2009 tarihleri arasındaki) (Kg)

:

 

  -Doğrudan Üreticiden Alım Miktarı (Kg)

:

 

  -Diğer Alım Miktarı (Kg)

:

 

Dönem Başı Stok (08.08.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

:

 

İşlenen Miktar (08.08.2009-15.12.2009 tarihleri arasındaki) (Kg)

:

 

Dönem Sonu Stok (15.12.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

:

 

Stoklama Kapasitesi (3) (20.10.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

:

 

 

3/2-HAM AYÇİÇEĞİ TOHUMU YAĞI

Üretim Kapasitesi (Kg)

:

 

Üretim Miktarı (08.08.2009-15.12.2009 tarihleri arasındaki)

  -Doğrudan Kendi Üretim Tesisinde Kendi Adına Yaptığı Üretim Miktarı (Kg)

:

 

  -Kendi Üretim Tesisinde Başkası Adına Yaptığı Üretim Miktarı (Kg)

:

 

  -Başka Üretim Tesisinde Kendi Adına Yaptırdığı Üretim Miktarı (Kg)

:

 

Dönem Başı Stok (08.08.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

:

 

Satışı Yapılan Miktar (08.08.2009-15.12.2009 tarihleri arasındaki)  (Kg)

:

 

Dönem Sonu Stok (15.12.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

:

 

Stoklama Kapasitesi (3) (20.10.2009 tarihi itibariyle) (Kg)

 

 

(1)   Rapora esas teşkil edebilmesi için, müstahsil makbuzlarında çiftçinin, çiftçi kayıt sistemi numarasının ve çiftinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olduğu yerin adının yer alması gerekmektedir.

(2)   Çiftçi alımları dışında yapılan alımlara ilişkin faturaların teyidinin yapılması ve ayrıca borsada tescil ettirildiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

(3)   Stoklama kapasitesi bilgilerinin, başvuru sahibi firmayı temsil ve ilzama yetkili temsilci veya temsilcileri ile Yeminli Mali Müşavir tarafından imzalanmış yazı ile 31/10/2009 tarihine kadar Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (İthalat Genel Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.

 

 

 

  Firma Yetkilisi                                                                                                YMM Adı Soyadı

Adı Soyadı, Unvan                                                                                                       Mühür

           Kaşe                                                                                                                İmza ve Kaşe