17 Ağustos 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27322

YÖNETMELİK

Dokuz Eylül Üniversitesinden:

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SES KAYIT STÜDYOSU, AKUSTİK VE

BİLİŞSEL MÜZİKOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Ses Kayıt Stüdyosu, Akustik ve Bilişsel Müzikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Dokuz Eylül Üniversitesi Ses Kayıt Stüdyosu, Akustik ve Bilişsel Müzikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve  2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Çalışma grupları:  Merkezde oluşturulan çalışma gruplarını,

             b) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

             c) Merkez (DABMER): Dokuz Eylül Üniversitesi Ses Kayıt Stüdyosu, Akustik ve Bilişsel Müzikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezini,

             ç)  Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

             d) Rektör: Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörünü,

             e) Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesini,

              f) Yönetim Kurulu: Merkez Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı, Faaliyet Alanları, Yönetim Organları ve Görevleri

             Merkezin amacı

             MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

             a) Konferans ve konser salonlarının akustik özelliklerini değerlendirmek ve yaratıcı tasarımların ortaya konulmasına yönelik çalışmalar yapmak, ülkede bulunan mekanların akustik kalitelerinin iyileştirilmesini sağlamak.

             b) Akustik anlamda önemli olarak bilinen kayıt stüdyosu, profesyonel dinleme odaları, müzik çalışma alanlarının akustik tasarımlarını gerçekleştirmek ya da var olan alanların iyileştirilmesine yönelik akademik/endüstriyel çalışmalar yapmak.

             c) Kapalı alanların akustik ölçümlemelerini yapmak ve farklı mekanlardaki akustik özelliklerin nesnel testlerle ortaya konmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirmek.

             ç) Albüm, demo, film/belgesel/dizi müziği veya dublajı, sahne sanatlarına yönelik müzik/seslendirme gibi tüm profesyonel ticari/akademik ses kayıt işlerini yapmak.

             d) PET, EEG ve fMRI teknolojilerinin olanakları sayesinde müziksel algılama ve davranışı ve beyin-müzik-duygu ilişkisini deneysel yöntemlerle sorgulamak.

             Faaliyet alanları

             MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

             a) Ulusal ve uluslararası boyutta doğrudan veya dolaylı olarak ilgili sektöre yönelik araştırma ve incelemelerde bulunmak, etüt ve proje çalışmalarını gerçekleştirmek ve bu yönde gelecek istekleri değerlendirerek karşılamak,

             b) Eğitim, araştırma, etüt ve yayın faaliyetlerinin yürütülmesinde yerli, yabancı, resmi ve özel kuruluşlarla işbirliği yaparak, bu kuruluşların bilgi ve insan kaynaklarından yararlanmak, merkezde çalışacak ekibi oluşturarak yetiştirmek.

             c) Merkezin ilgi alanına giren her türlü eğitim, araştırma, inceleme ve yayınlar yapmak ve bu tür çalışmalara destek sağlamak.

             ç) Ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, konferans, kongre, sempozyum gibi bilimsel toplantılar organize etmek ve bu tür faaliyetlere katılmak.

             d) Eğitim, araştırma, etüt, proje ve yayın faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü alımlarda bulunmak.

             e) Merkezin kuruluş amacına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun amaç ve ilkelerine uygun diğer çalışmaları yapmak.

             f) Üniversitede akustik, bilişsel ve ses kayıt teknolojileri konusunda araştırma ve uygulama yapacak öğretim elemanı ve öğrencileri desteklemek, mevcut araştırma, uygulama ve eğitim alt yapısını geliştirmek.

             g) Ulusal ve uluslararası düzeyde kurs, yaz okulu ve buna benzer mezuniyet sonrası ve/veya hizmet içi eğitim programları düzenlemek, uygulamak ve gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermek.

             Merkezin yönetim organları

             MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

             a) Merkez Müdürü.

             b) Yönetim Kurulu.

             c) Danışma Kurulu.

             ç) Çalışma Grupları.

             Merkez müdürü

             MADDE 8 – (1) Merkez Müdürü; Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda görev yapan Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilir. Merkez Müdürü; Merkezin tüm faaliyetlerinden, Rektöre karşı sorumludur.

             (2) Merkez Müdürüne yardımcı olmak üzere, Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda görev yapan üniversite öğretim üyelerinden birisi, Merkez Müdürünün önerisi üzerine Rektör tarafından Merkez müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Merkez müdür yardımcısının görevi Merkez Müdürünün görev süresi bittiğinde kendiliğinden sona erer. Merkez Müdürünün görevi başında bulunmadığı zamanlarda yerine Merkez müdür yardımcısı vekalet eder. Merkez müdür yardımcısı da bulunmazsa Yönetim Kurulu üyelerinden biri vekil olarak görev alır. Görevi başında bulunmama altı aydan fazla sürerse, yeni bir Merkez Müdürü görevlendirilir. Merkez müdür yardımcısı, Merkez Müdürünün kendisine vereceği görevleri yapar. Merkez müdür yardımcısı Yönetim Kurulu toplantılarına katılır ve oy verebilir.

             Merkez müdürünün görevleri

             MADDE 9 – (1) Merkez Müdürünün görevleri şunlardır:

             a) Merkezi temsil etmek.

             b) Yönetim Kurulunun kararlarını uygulamak ve bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde Merkezi yönetmek.

             c) Merkezin idari ve mali işlerini yürütmek.

             ç) Merkezin çalışmalarının düzenli olarak yürütülmesini ve geliştirilmesini sağlamak.

             d) Yönetim Kurulunu toplantıya çağırmak, bu toplantıların gündemini belirlemek ve toplantılara başkanlık etmek.

             e) Merkezin faaliyetlerini denetlemek ve bu konuda Yönetim Kuruluna bilgi vermek.

             f) Her yılın sonunda bir faaliyet raporu ve sonraki yıla ilişkin bir program hazırlayıp, Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

             Yönetim kurulu

             MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Merkez Müdürünün başkanlığında Merkez müdür yardımcısı, Merkezin çalışma alanı ile ilgili konularda görev yapan üniversite öğretim üyeleri arasından, Rektör tarafından görevlendirilen,  en az biri Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü ve biri Tıp Fakültesinden olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin süresi üç yıl olup, Yönetim Kurulunun süresi biten üyeleri yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan üyelerin yerine süreyi doldurmak üzere yenileri, Rektör tarafından görevlendirilir.

             (2) Yönetim Kurulu en az iki ayda bir kez, üyelerin salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile karar alır. Toplantı kararlarına ilişkin oyların eşitliği halinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. Toplantı günü ve yeri üyelere toplantı tarihinden en az bir hafta önce yazı ile bildirilir.

             Yönetim kurulunun görevleri

             MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

             a) Merkezin faaliyetleri ve yönetimi hakkında idari ve mali konularda karar almak ve Rektörün bilgisine sunmak.

             b) Faaliyet raporu ve programını inceleyip onaylamak.

             c) Eğitim, araştırma, uygulama, kurs açma ve bunlara ilişkin mali konularda karar vermek.

             Danışma kurulu

             MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Üniversitenin öğretim elemanları, Merkezin faaliyetleri ile ilgili yurt içi ve yurt dışında önemli çalışmalar yapmış diğer üniversitelerden öğretim elemanları, ilgili kuruluş temsilcileri ve merkeze yararlı olabileceği düşünülen kişiler arasından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıllığına görevlendirilen beş üyeden oluşur. Danışma Kurulunda görevlendirilen üye sayısı içinde, Üniversitenin öğretim elemanı sayısı üçten az olamaz.

             (2) Rektör veya Rektörün görevlendireceği rektör yardımcısı, Danışma Kurulunun başkanıdır. Danışma Kurulu üyeleri görevlendirme tarihinden itibaren en geç bir ay içinde toplanır ve bir başkan yardımcısı ve bir raportör görevlendirirler. Merkez Müdürü, Danışma Kurulu toplantılarına katılır.

             Danışma kurulunun görevleri

             MADDE 13 – (1) Danışma Kurulu; başkanın daveti üzerine yılda en az iki kez toplanarak Merkezin faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapar ve önerilerde bulunur. Danışma Kurulu, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili olarak, geçici veya sürekli danışmanlık komisyonları oluşturabilir.

             Çalışma grupları

             MADDE 14 – (1) Merkezin bünyesinde gerçekleştirilecek çeşitli faaliyetlerin verimliliğini artırmak amacıyla sürekli veya geçici çalışma grupları oluşturulabilir. Çalışma grubu başkanları ve üyeleri, ilgili fakülte dekanlarının veya enstitü müdürlerinin görüşleri alınarak, Merkez Müdürü tarafından önerilen adaylar arasından Yönetim Kurulunca belirlenir ve görevlendirilmeleri sağlanır. Sürekli çalışma grubu üyeleri üç yıl, diğer üyeler verilen görevlerin gerektirdiği süreler için görevlendirilirler. Merkez Müdürü çalışma gruplarının faaliyetlerini izler ve denetler. Süresi dolan çalışma grubu elemanları yeniden görevlendirilebilirler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Personel ihtiyacı

             MADDE 15 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

             Demirbaşlar

             MADDE 16 – (1)  Merkez tarafından desteklenen araştırma ve uygulamalar kapsamında alınan her türlü alet, ekipman ve demirbaşlar, proje bitiminde Merkezin kullanımına tahsis edilir.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 17 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, harcama yetkilisi görevini Yönetim Kurulu Başkanına kısmen veya tamamen devredebilir.

             Yürürlük

             MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü yürütür.