19 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27324

YÖNETMELİK

Fatih Üniversitesinden:

FATİH ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 12/4/2009 tarihli ve 27198 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Fatih Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (b) bendi olarak değiştirilmiş, (b) bendi ise (a) bendi olarak aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) AKTS: Avrupa Kredi Transfer Sistemini,”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Üniversitenin fakülte/yüksekokullarına yapılacak yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Yatay geçişler ilgili yönetim kurulunca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup, intibak işlemleri; ilgili kurul tarafından, öğrencinin geldiği üniversitedeki notlarının bu Yönetmeliğin 18 inci maddesindeki not sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Öğretim yılı güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarının normal süresi dönem içi ve dönem sonundaki sınavlar dâhil olmak üzere en az onyedi haftadır. Gerekli hallerde bu süre Yükseköğretim Kurulu onayı ile Senato tarafından uzatılabilir. Her yarıyılın başlangıç-bitiş tarihleri ve sınav dönemleri Senato tarafından belirlenen akademik takvim ile ilan edilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) Öğretim, öğretim programına uygun olarak ve programdaki sıra izlenmek suretiyle yürütülür. Ancak, yabancı dil yeterliliğini sağlayan öğrenciler öğrenimlerine takip eden dönemde başlarlar.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Bir dersten (S), (EX), (DD) ve daha yukarı not alan öğrenci o dersten başarılı sayılır. Herhangi bir dersten (FD), (FF), (U), (NA) notu alan öğrenci ise o dersten başarısız olup, bu dersi tekrarlaması gerekir; ancak, (FD) notu alınan ders ile önşart yerine getirilmiş sayılır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) (EX) notu hariç, bir dersin başarı notu; o derse ait yarıyıl içi sınavları, kısa sınavlar, arazi çalışması, uygulama, ödev, proje, atölye, seminer, devam, laboratuvar, staj ve benzeri yarıyıl içi çalışmalarından ve yarıyıl sonu sınavından alınan notlar ile o dersin başarı değerlendirme sistemine göre belirlenir. Açılacak derslere ait başarı değerlendirme sistemi, her yarıyılın başlangıcından itibaren bir hafta içinde ilgili öğretim elemanı tarafından ders bilgi formu ile ilan edilir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Derslerin kredi değeri ve AKTS kredisi

             MADDE 28 – (1) Bir dersin kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile uygulama, laboratuvar, proje ve atölye çalışmalarının haftalık saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Kesirli krediler bir üst veya alt tam sayıya yuvarlanır. AKTS, bir dersin hedeflenen öğrenme çıktılarını kazandırmak amacıyla planlanan öğrenim aktivitelerini başarıyla tamamlamak için gerekli zamanı temel alarak belirlenen iş yüküne dayanan kredi sistemidir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarına gönderilen öğrenciler

             MADDE 34 – (1) Üniversite ile yurt içindeki ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumları arasında yapılabilecek anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişimi çerçevesinde Üniversite tarafından dört yarıyıla kadar yurt içindeki ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına öğrenci gönderilebilir. Bu süre içinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Sözleşmede aksi belirtilmedikçe öğrenci, öğrenim ücretini Üniversiteye öder.

             (2) Anlaşmalı olmayan yükseköğretim kurumlarına öğrenci gönderilmesi, ilgili yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.

             (3) Öğrencinin yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından almış olduğu derslerin eşdeğerlik işlemleri; ilgili kurul tarafından, diğer yüksek öğretim kurumundan aldığı notların bu Yönetmeliğin 18 inci maddesindeki not sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılır.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi ile (c) bendinin (3) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik hükümlerini Fatih Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

12/4/2009

27198