20 Ağustos 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27325

YÖNETMELİK

Uşak Üniversitesinden:

UŞAK ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MESLEK YÜKSEKOKULU

ÖNLİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uşak Üniversitesine bağlı olarak kurulan Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim programları öğrencilerinin kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim programları öğrencilerinin kayıt ve kabulüne, eğitim ve öğretime, sınavlar ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Bölüm: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu idari ve teknik programların bölümünü,

             b) Bölüm Başkanı: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu idari ve teknik programların bölüm başkanını,

             c) Danışman: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerin danışmanını,

             ç) Ders Danışmanı: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programları bünyesindeki derslerin danışmanını,

             d) Eğitim Yönetim Sistemi: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokuluna ait internet sitesi, iletişim programları, forum, sohbet, duyuru panoları, kısa mesaj ve benzeri tüm bilişim ve iletişim araçlarını,

             e) Meslek Yüksekokulu: Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulunu,

             f) Müdür: Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Müdürünü,

             g) Öğrenci: Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencileri,

             ğ) Program: Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu uzaktan eğitim programlarını,

             h) Rektör: Uşak Üniversitesi Rektörünü,

             ı) Senato: Uşak Üniversitesi Senatosunu,

             i) Uzaktan Eğitim: Bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı eğitim sistemini,

             j) Üniversite: Uşak Üniversitesini,

             k) Yönetim Kurulu: Üniversite Yönetim Kurulunu,

             l) Yüksekokul Kurulu: Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Kurulunu,

             m) Yüksekokul Yönetim Kurulu: Uşak Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim yılı

             MADDE 5 – (1) Meslek Yüksekokulunda eğitim ve öğretim, ilgili kurulların kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür.

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 6 – (1) Meslek Yüksekokulunda, bu Yönetmelik kapsamında iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan öğretim yapılır.

             Eğitim-öğretim dönemleri

             MADDE 7 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıl kayıt yenileme ve ders kayıtları dönemi, en az yetmiş iş gününden oluşan ders dönemi ile yarıyıl sonu sınavı döneminden oluşur. Resmi tatil günleri eğitim-öğretim günlerinden sayılmaz. Yarıyıl veya yılsonu sınav günleri bu sürenin dışındadır.

             (2) Yüksekokul; akademik takvim ve eğitim-öğretim programlarındaki değişiklik önerilerini Yüksekokul Kurulunda görüşerek, her yıl Müdürlükçe en geç yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından en az bir ay önce ilan edilir.

             Öğretim dili

             MADDE 8 – (1) Öğretim programında öğretim dili Türkçe’dir. Zorunlu yabancı dil İngilizce’dir.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 9 – (1) Uzaktan öğretim sistemine göre öğretim gören öğrencilerin eğitim-öğretim süresi iki yıldır. Öğrenciler, iki yıllık ön lisans programlarını en çok dört yılda tamamlamak zorundadır. Ancak bu süre sonunda; Meslek Yüksekokulundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu süre içerisinde mezun olamayan son sınıf öğrencilerine aşağıdaki esaslar uygulanır:

             a) Bu süreler sonunda mezun olabilmek için beşten daha fazla dersten başarısız olan son sınıf öğrencilerine, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde öngörülen sınav koşullarını yerine getirdiği dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu koşulların yerine getirilmemesi nedeni ile başarısız olunan ders sayısı beşten fazla ise öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             b) Ek sınavlar sonucunda başarısız olduğu ders sayısı beş ve daha az olanlara, bu derslerin açıldığı üç yarıyıl, yıllık dersler için iki yıl içinde açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

             c) Azami sürenin bitiminde mezun olmak için beş veya daha az dersi kalan öğrencilere, bu derslerin açıldığı dört yarıyıl, yıllık dersler için iki yıl içinde açılacak sınavlara girme hakkı tanınır.

             ç) Azami sürenin bitiminde veya yukarıdaki sınav haklarının kullanılmaları sonucunda mezun olmak için üç veya daha az dersi kalanlara, bu derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır.

             d) Bu fıkranın  (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamına giren durumlarda, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesindeki şartların yerine getirilmediği dersler için bu şartlar yerine getirilerek sınava girilir ve uygulamalı ve uygulaması olan dersler için de bu Yönetmeliğin 20 nci maddesindeki şartların yeniden yerine getirilmesi gerekir.

             e) Bu fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerindeki durumlar için açılan sınavlarda başarılı olunması için en az (CC) harf notunun alınması gerekir. Başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi notu dikkate alınmaz.

             (2) Bu maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerindeki sınav haklarını kullanan öğrenciler; katkı payı ve öğrenim ücretini ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Ancak bu öğrenciler sınav hakkı dışında diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Sınırsız sınav hakkı elde eden öğrenciler üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılına kayıt yaptırmamaları veya sınava girmemeleri halinde sınırsız sınav haklarını kaybederler.

             Giriş ve kayıt şartları

             MADDE 10 – (1) Meslek Yüksekokuluna kayıt için adayların;

             a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olması, yabancı ülke liselerinden alınan diplomaların denkliğinin ise Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması,

             b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan yerleştirme sonucunda o öğretim yılında Meslek Yüksekokuluna kayıt hakkı kazanmış olması

             gerekir.

             (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Öğrencilerin Meslek Yüksekokuluna kayıtları, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenecek esaslara göre yapılır.

             (3) Yüksekokulda öğrenci olma hakkı kazanan aday, Rektörlükçe belirlenen belgelerle ilan edilen süre içinde kesin kaydını yaptırır. Üniversiteye kesin kaydını yaptıran öğrenciye kimlik kartı verilir. Süresinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

             Kayıt yenileme ve geçici kayıt

             MADDE 11 – (1) Her öğrenci, akademik takvime göre yarıyıl başında öğrenci katkı payını ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği öğrenim ücretini yatırarak ve ders alma işlemlerini yaparak kaydını yenilemek zorundadır. Belirtilen sürede kaydını yenilemeyen öğrenci, o yarıyılda derslere ve sınavlara giremez. Bu süre, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen öğretim süresinden sayılır. Öğrenci, Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kaydını şahsen yenilemek zorundadır.

             2) Süresinde kaydını yaptırmayan öğrencilerin mazeretlerine ilişkin başvuruları, eğitim-öğretim yarıyılının/yılının ilk iki haftası içinde kabul edilir. Mazereti Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri, üçüncü haftada tamamlanır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenci kayıt yaptırmadığı yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu şekilde kaybedilen süre öğrenim süresinden sayılır.

             (3) Mazereti sebebiyle kaydını belirlenen süre içinde yenilemeyen öğrenci, mazereti Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde, akademik takvimde belirlenen ek süre içinde kaydını yenileyebilir. Bu süre içerisinde de kaydını yenilemeyen öğrenci, izleyen yarıyıl başında kaydını yenilemek zorundadır.

             (4) Önceki yarıyıla ait başarı durumunun, Yüksekokul Yönetim Kurulunca imkânsızlıklar nedeniyle belirlenememesi halinde, belirlenen süre içinde kayıt yenileyemeyen öğrencinin o yarıyıla geçici olarak kaydı yapılır. Belirlenen kesin sonuçlara göre ilişiği kesilme durumuna gelen öğrencinin, geçici kaydı yapılmış olsa bile ilişiği kesilir. Ancak o yarıyıl için yatırmış olduğu öğrenim harcı varsa kendisine iade olunur.

             Danışmanlık

             MADDE 12 – (1) Yüksekokul Yönetim Kurulunca her program için bir akademik danışman ve her ders için bir ders danışmanı görevlendirilir. Ders danışmanları, öğrenciyle Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği formatlarda internet üzerinden eş zamanlı ve internet üzerinden farklı zamanlarda iletişim kurmakla yükümlüdür.

             Öğretim programları, dersler ve stajlar

             MADDE 13 – (1) Bölüm dersleri ile bu derslerin yarıyılına göre dağılımları, haftalık saatleri, kredileri ve ön şartları, öğretim türleri ve türler için öngörülen dönem ve süreleri, Yüksekokul Kurulunca belirlenir ve Senatonun onayına sunulur.

             (2) Öğretim programlarında Yüksekokul Kurulunca yapılacak değişiklikler sonucunda toplam ders saatlerinde ortaya çıkabilecek değişmeler; yapılacak intibak programı ile eski ve yeni girişli tüm öğrencilere uygulanır. Öğretim programlarında yapılan değişiklikler sonucunda, yeni programa intibak, program değişikliği sırasında hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan intibak esaslarına göre yapılır.

             (3) Yüksekokulda ders geçme sistemi esastır. Dersler yarıyıl esasına göre okutulur ve 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirlenen dersler dışında, eğitim-öğretim programı en az 60 kredilik dersi kapsar. Öğrencilerin bir programdan mezun olabilmeleri için, 60 kredilik alt sınırın üzerinde ne kadar kredi almaları gerektiği, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen programlar hariç,  Yüksekokul Kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir.

             (4) Teorik derslerin kredisi, o ders için belirlenen haftalık ders saati ile eşittir. Uygulamalı derslerin kredisi ise, haftada 1- 4 saat arasındaki derslerde toplam bir kredi değerindedir.

             (5) Staj esasları, Yüksekokul Kurulu kararı üzerine Senato tarafından belirlenir.

             (6) Yeni kaydolan öğrenciler; bu Yönetmeliğin 17 nci maddesinde belirtilen ders muafiyetleri haricinde, sadece birinci ve ikinci yarıyıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdür. Bir yarıyıla ait programda başarılamayan veya alınamayan dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda öncelikle alınır.

             Sınıf geçme, ders geçme ve önşartlı dersler

             MADDE 14 – (1) Eğitim-öğretim programları, Meslek Yüksekokulunun yarıyıllarına göre düzenlenmiş ders seçme esaslarına göre uygulanır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki çeşittir. Öğrenciler mezun olabilmek için, Yüksekokul Kurulunun belirlemiş olduğu en az kredi miktarını bu derslerden sağlar. 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen derslerden sağlanan krediler, bu kredi miktarının dışındadır.

             (2) Gerektiğinde, ön şart olan dersler ve bunlara bağlı ön şartlı dersler Yüksekokul Kurulunca belirlenerek Senatonun onayına sunulur. Ön şartlı derslerden başarısızlık halinde bu derse dayalı dersler alınmaz.

             Ders alma

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler; her eğitim-öğretim yarıyılında Meslek Yüksekokulunun akademik takviminde belirlenen süre içinde ders kayıtlarını internet üzerinden yapar. Meslek Yüksekokulunun her program için belirlediği akademik danışman da gerekli durumlarda ders kaydını yapmaya yetkilidir.

             (2) Öğrenciler ders kaydını yaptırmadan önce; 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmeleri için, Üniversite Yönetim Kurulunun ilgili mevzuata göre her yıl belirlediği öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdür.

             (3) Öğrenciler; tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç akademik takvimde belirtilen süreler içinde danışmanın onayını almak şartıyla, kaydolduğu dersten kaydını sildirmek veya yeni ders ekletmek üzere Müdürlüğe başvurabilir.

             (4) Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun bir şekilde kaydolmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrencinin notu iptal edilir.

             (5) Alınması gereken yarıyılda alınmamış veya alındığı halde başarısız olunan dersler, verildikleri ilk yarıyılda tekrar alınır.

             (6) Öğrencilerin bir yarıyılda kaydolacağı derslerin toplam kredi/saat miktarı, o yarıyıl için belirlenmiş toplam kredi/saat miktarı ile bu miktarın 1/3’ü oranındaki kredi/saat miktarının toplamıyla bulunacak kredi/saat miktarını aşamaz. Yüksekokul Yönetim Kurulu bu oranı değiştirebilir.

             (7) Öğrenciler derslerini kendileri seçerler, danışmanlar tarafından belirlenen dersler öğrenci işleri bilgi sistemi tarafından otomatik olarak da belirlenebilir.

             Üst yarıyıldan/yıldan ders alma

             MADDE 16 – (1) Öğrenci, bulunduğu yarıyıl içerisinde alt yarıyıldan başarısız dersi olmamak ve not ortalaması en az 3.00 olmak şartıyla, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki esaslara göre Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile bir üst yarıyıldan ders alabilir. Birinci sınıfın birinci yarıyılında okuyan öğrenciler bir üst yarıyıldan ders alamaz.

             Ders muafiyetleri

             MADDE 17 – (1) Yüksekokula yeni kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için birinci yarıyıl eğitim-öğretiminin başlamasından itibaren onbeş iş günü içinde başvurdukları takdirde, muafiyet istekleri Yüksekokul Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanır. Muaf olduğu dersler dikkate alınarak, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile öğrenci daha üst sınıf veya yarıyılların birinden öğrenime başlatılabilir. Yukarıda belirtilen süre ve zaman dışındaki başvurular dikkate alınmaz.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 18 – (1) Uzaktan eğitim programlarına kayıtlı öğrencilerde staj hariç devam zorunluluğu aranmaz.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme Esasları

             Sınavlar

             MADDE 19 – (1) Sınavların başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde yer alır. Bu programlarda, her dönem için en az bir ara sınav, bir dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca, yıl boyunca kısa sınav, ödev gibi değerlendirmeler yapılabilir. Ara sınavlar, kısa sınavlar ve ödevler internet üzerinden uygulanır. Dönem sonu sınavları ise yüz yüze olarak yapılır. Ders öğretim elemanı, yarıyıl içi çalışmaları; sınav, kısa sınav, ödev, proje, ders izleme, tartışma, mesaj ve benzeri çalışmalar şeklinde belirleyerek değerlendirir.  Tüm bu değerlendirmeler internet üzerinden uygulanır. Sınavlar, Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği hükümlerine göre Yüksekokul Yönetim Kurulunun belirlediği gün, yer ve saatlerde yapılır.

             Ara ve dönem sonu sınavları, dönem içi çalışmalar

             MADDE 20 – (1) Ara sınavlar, kısa sınavlar ve ödevler internet ya da iletişim ağları üzerinden yapılabilir. Dönem sonu sınavları yazılı, sözlü ya da test biçiminde olabilir. Yıl içi ara sınav ve değerlendirmelerinin sayısı, Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Uzaktan eğitimde dönem sonu sınavlarının başarı notuna katkısı %80, yarıyıl içinde yapılan çalışmaların başarı notuna katkısı %20’dir. Ders öğretim elemanı, yarıyıl içi çalışmaları; sınav, ödev, proje ve benzeri çalışmalar seklinde belirleyebilir. Yarıyıl içinde yapılan çalışmaların ağırlıkları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (2) Bir dersin eğitim-öğretimi ile ilgili yarıyıl içi ara sınavı, araştırma, inceleme, uygulama, proje, bitirme ödevi ve benzeri çalışmalardan elde edilen notlar, yarıyıl içi notu olarak belirlenir. Yarıyıl içi çalışmalara katılmayan veya anılan çalışmaları yapmayan öğrenciye, katılmadığı yarıyıl içi çalışmanın her biri için sıfır (0) notu verilir. Yarıyıl içi notu, yarıyıl sonu sınav tarihinden en geç bir hafta önce eğitim yönetim sisteminde ilan edilir.

             (3) Dönem sonu sınavları (yarıyıl sonu sınavı), öğrencinin kaydolduğu dersin ait olduğu yarıyıl sonunda gireceği sınavdır. Bir dersin dönem sonu sınavına girebilmek için o derse kayıt olmak, yarıyıl içinde açılacak en az bir ara sınava katılmak ve bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen devam zorunluluğu şartını sağlamak gerekir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 21 – (1) İletişim ve bilgi teknolojisine dayalı uzaktan eğitim sistemine kayıtlı olan öğrencilerin mazeret sınavı hakkı olmaz.

             Ek sınav

             MADDE 22 – (1) Öğrencilerin, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen sınavlardan yararlanabilmesi için, başvuru yapmaları ve durumlarının Yüksekokul Yönetim Kurulunda karara bağlanması gerekir. Öğrenciler ek sınav haklarını, azami öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen dönemlerde kullanır.

             Tek ders sınavı

             MADDE 23 – (1) Tek ders sınavı, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesindeki şartları daha önce yerine getirmiş olmak kaydıyla, mezun olmak için tek ders durumuna düşülen yarıyıl/yıl dönem sonu sınavlarının bitimini takip eden ay içerisinde Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından belirlenen tarihlerde yapılır. Bu sınavda başarılı olmak için en az (CC) notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu dikkate alınmaz.

             Sınavın geçerliliği

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencilerin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa dahi iptal edilir.

             (2) Sınavlarda kopya çektiği veya kopyaya teşebbüs ettiği tespit edilen öğrenciler, o dersten 0 (sıfır) not almış sayılır. Ayrıca, haklarında 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             Sınavların düzenlenmesi

             MADDE 25 – (1) Sınavların başlangıç ve bitiş tarihleri akademik takvimde yer alır. Sınav tarihleri ise, Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından tespit edilir. Sınavlar hafta içi veya hafta sonu yapılabilir. Dini ve milli bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

             Sınav evraklarının saklanması

             MADDE 26 – (1) Öğretim elemanı tarafından imzalanarak kapatılan zarflar içerisinde, Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilen her türlü sınav kâğıdı/evrakı ile eğitim yönetim sisteminde kayıtlı bulunan ders devam ve ara sınavlara ait veri tabanı sınava giriş tarihinden itibaren iki yıl süre ile saklanır.

             Not ortalaması

             MADDE 27 – (1) Yarıyıl sonu başarı notunun belirlenmesinde; 14/8/2009 tarihli ve 27319 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Ancak, yarıyıl içi notu ve yarıyıl sonu sınav notu yüzde (%) ağırlığı; yarıyıl içi çalışmalarının % 20’ si ve yarıyıl sonu sınav notunun % 80’ i toplanarak yarıyıl başarı notu belirlenir ve harf notuna dönüştürülür.

             Sınav sonuçlarının ilanı ve sınav notuna itiraz

             MADDE 28 – (1) Sınav sonuçları ve sınav evrakı, sınav döneminin bitiş tarihinden itibaren en geç yedi iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne teslim edilir. Sınav sonuçları Rektörlük tarafından belirlenen yöntemle ilgili birimlerce ilan edildiği anda kesinleşir.

             (2) Sınav sonuçları, maddi hata durumunun belirlenmesi dışında değiştirilmez. Öğrenciler maddi hata itirazı için, sınav sonuçlarının ilanından itibaren en çok beş iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak başvurabilir. Program danışmanınca yapılan inceleme sonunda öğrencilere sorulan sorularda bir maddi hata tespit edilirse, Yüksekokul Yönetim Kurulunca gerekli düzeltme yapılır ve sonuç ilan edilir. Maddi hata olmadığı anlaşılırsa durum öğrenciye yazılı olarak bildirilir. Öğretim elemanlarının sınav değerlendirmelerine itirazda bulunulamaz.

             Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notu

             MADDE 29 – (1) Öğrencilerin, aldıkları derslerdeki başarı notu, Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Öğrenime Ara Verme, Yatay Geçişler, Mezuniyet ve Diploma İşlemleri,

Katkı Payı Ödemeleri, İlişik Kesme

             Öğrenime ara verme

             MADDE 30 – (1) Öğrencilere; belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenleri bulunması veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak yurtdışı burs, staj ve araştırma imkânları doğması halinde Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile ön lisans eğitim-öğretimi süresince en az bir, en çok iki yarıyıl izin verilebilir. Bu izin süresi azami kanuni eğitim süresine eklenir. Ancak, bu tür izinler ile ilgili başvuruların kayıt yenileme süresi sonuna kadar yapılması gerekir. İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmaz. Bu şekilde izin alan öğrenci Yüksekokula devam edemez, öğrenci kimliği alamaz ve izinli olduğu yarıyıl/yılsonundaki sınavlara giremez.

             (2) Bir yılı aşkın süre ile rapora dayalı sağlık mazereti bulunan veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınan öğrencilerin, rapor veya askerlik süresi içindeki öğrenim hakları saklı tutulur. Bu durumdaki öğrencilerin raporlarıyla veya terhis belgeleriyle birlikte raporun bitiş veya terhis tarihinden itibaren bir ay içinde müteakip döneme kayıtları yapılmak üzere Yüksekokula müracaat etmeleri gerekir.

             Yatay geçişler

             MADDE 31 – (1) Yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Yükseköğretim Kurulu kararlarına göre yapılır. Yatay geçiş için başvurular sadece uzaktan eğitim veren programlar arasında yapılır.

             Mezuniyet ve diploma

             MADDE 32 – (1) Ön lisans diploması verilebilmesi için; öğrencinin alması gereken dersleri başarı ile tamamlaması, bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinde belirtilen sebeplerle Meslek Yüksekokulu ile ilişiğinin kesilmemesi ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.

             (2) Genel not ortalaması 3,00–3,49 arasında olan öğrenciler onur, 3,50 veya daha yukarı olan öğrenciler yüksek onur listesine geçerek mezun olurlar ve ayrıca başarı belgesi verilir.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomalarını alırken iade edilmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir.

             (4) Diploma işlemleri, Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

             Katkı payı ödemeleri

             MADDE 33 – (1) Öğrenciler, 14/12/1999 tarihli ve 23906 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Üniversitelerarası İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliğinin 2 nci maddesinde belirtilen hizmetleri alabilmek için, Üniversite Yönetim Kurulunun her yıl belirlediği öğrenim ücretini ve katkı payını ödemekle yükümlüdür.

             (2) Kayıt silme veya sildirme halinde ödenmiş olan katkı payları ve öğrenim ücretleri iade edilmez.

             İlişik kesme

             MADDE 34 – (1) Aşağıdaki durumlarda Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla, öğrencinin Meslek Yüksekokulu ile ilişiği kesilir;

             a) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde öngörülen süreler içinde öğrenimini tamamlayamaması,

             b) Üst üste iki defa kaydını yenilememesi,

             c) 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen bir aylık ilave süre sonunda da öğrenim ücretinin yatırılmaması,

             ç) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması,

             d) Kendi isteği ile kaydının silinmesi için yazılı başvuruda bulunması,

             e) Kayıt ve diğer sebeplerle istenilen ve öğrenciliğe esas teşkil eden belgelerin gerçek olmadıklarının tespit edilmesi,

             f) 2547 sayılı Kanunda belirtilen diğer hallerin ortaya çıkması.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin ve kullanıcı öğrencilerin sorumlulukları

             MADDE 35 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde; 2547 sayılı Kanun, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             (2) İletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan eğitim sistemine kayıtlı öğrenciler, öğrenci bilgi sistemi ve eğitim yönetim sistemine giriş için belirlenen kullanıcı ismini ve şifresini kullanmak ve bunların başkası tarafından kullanılmaması için gerekli tedbirleri almak zorundadır. Kullanıcı adının ve şifresinin başka kişilerce kullanıldığı şüphesinde olan öğrencinin en kısa zamanda sistem yöneticilerine başvurması gerekir. Her iki sistemde gerçekleştirilen tüm işlemler, doğrudan öğrencinin sorumluluğundadır.

             (3) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrenciler bu süre içinde eğitim-öğretim ve sosyal faaliyetlere katılamadıkları gibi, Üniversitenin tesislerine ve eğitim yönetim sistemine giremezler.

             Tebligat ve adres bildirimi

             MADDE 36 – (1) Her türlü yazılı bildirim, öğrencinin programa kayıt sırasında bildirdiği adrese yazılı olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır. Kayıt olurken bildirdikleri adresleri değiştirdikleri halde, bunu idareye bildirmemiş veya yanlış ya da eksik adres vermiş olan öğrencilerin mevcut adreslerine bildirim yapılması halinde, kendilerine bildirim yapılmış sayılır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Uşak Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uşak Üniversitesi Rektörü yürütür.