21 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27326

YÖNETMELİK

Acıbadem Üniversitesinden:

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tıp Fakültesi dışında, Acıbadem Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokullarda kayıt, eğitim-öğretim ile  sınavlarda uygulanacak genel esasları düzenlemektir.

             Kapsam    

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Acıbadem Üniversitesinin Tıp Fakültesi dışında kalan tüm birimlerine ilişkin; öğrenci kabulü, önlisans ve lisans eğitim - öğretim programlarının düzenlenmesi, sınavların değerlendirilmesi, diploma ve unvanlarla devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununun ek 74 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             b) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte veya yüksekokul yönetim kurullarını,

             c) Mütevelli Heyet: Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             ç) Rektör: Acıbadem Üniversitesi Rektörünü,

             d) Senato: Acıbadem Üniversitesi Senatosunu,

             e) Üniversite: Acıbadem Üniversitesini,

             f) Üniversite Yönetim Kurulu: Acıbadem Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrencinin Ücreti, Yatay ve Dikey Geçiş, Ders Muafiyeti ve Özel Öğrenciler

             Öğrenci kabulü

             MADDE 5 – (1) Acıbadem Üniversitesine öğrenci kabulü, Yükseköğretim Kanunu ile Yükseköğretim Kurulu kararı çerçevesinde tespit edilecek esaslara göre düzenlenir. Yabancı uyruklu öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Kararı ve Senatoca kabul edilen kurallar çerçevesinde YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavına) göre alınırlar.

             Kesin kayıt şartları

             MADDE 6 – (1) Üniversiteye kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıdaki koşullar aranır:

             a) İngilizce Hazırlık Okulu ile meslek yüksekokulu ve lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin Türkiye'de bir liseden veya Milli Eğitim Bakanlığınca lise dengi olarak kabul edilen yurt içinde veya yurt dışındaki bir okuldan diploma almaya hak kazandığını gösteren bir belgeye sahip olması,

             b) Öğrenim ücreti ile ilgili işlemlerin yerine getirilmiş olması

             gerekir.

             (2) Üniversiteye kabul edilen ve yukarıda belirtilen koşulları yerine getirmiş olanların Senatoca belirlenecek diğer belgeleri de sağlamaları halinde kesin kayıtları yapılır. Belgelerinde eksiklik ve tahrifat olduğu tespit edilenlerin ve/veya başka bir yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası almış olanların kayıtları, yapılmış olsa bile iptal edilir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 7 – (1) Öğrenciler her yarıyıl başında ve akademik takvimde belirtilen süreler içinde gerekli öğrenim ücretlerini ödeyerek ve ders programlarını onaylatarak kayıtlarını yenilemek zorundadır. Öğrenciler kayıt yenileme işlemlerinin tümünden sorumludur ve kayıtlarını kendileri yaptırmakla yükümlüdür. Ders programını belirlenen tarihte yaptırmayan öğrencin, mazereti Rektörlükçe kabul edildiği takdirde, ders ekleme-silme süresi içinde geç kayıt yaptırabilir. Ancak, bu durumdaki öğrencinin Mütevelli Heyetince belirlenen kanuni gecikme faizini de ödemesi zorunludur. Bu süre içinde de kaydını yenilemeyen öğrenci, bir defaya mahsus olmak üzere, bunu izleyen yarıyılın başında kaydını yenileyebilir. Ertesi yarıyıl başında da kaydını yenilemediği takdirde kaydının silineceğine ya da yenileneceğine ilgili yönetim kurulları karar verir. Kayıt yaptırdığında kanuni gecikme faizi alınır ve bu şekilde kayıt yaptıran öğrencinin, kayıt yaptırmadığı dönemde kaybettiği süre, azami öğrenim süresinden sayılır.

             (2) Öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun olarak kayıt yaptırmadıkları derslere devam edemez ve sınava giremez. Kaydını yaptırmayan öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (3) Normal öğrenim süresini tamamladığı halde mezun olamayan ve öğrencilik hakkı devam eden öğrencilerin de her yarıyıl başında ve akademik takvimde ilan edilen süreler içinde kayıt olacakları dersler için, kredi başına Mütevelli Heyetince belirlenen ücreti ödeyerek kayıt yenilemeleri gerekir.

             Burslar

             MADDE 8 – (1) Üniversite öğrencilere; ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak burs verir.

             Öğrenim ücreti

             MADDE 9 – (1) Üniversitede eğitim-öğretim ücretlidir. Öğrenciler, her akademik yıl itibariyle Rektörlüğün önerisi üzerine Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen öğrenim ücretini yatırmak zorundadır. Öğrenim ücretini yatırmayan öğrencilerin kayıt işlemleri yapılmaz veya yenilenmez. Bu hüküm, özel öğrenciler için de geçerlidir.

             (2) Öğrenim ücreti, yaz eğitimi ve ek sınav ücretlerini kapsamaz.

             Üniversite dışından yatay geçiş

             MADDE 10 – (1) Yurt içi veya yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye eşdeğer öğretim programı uygulayan bir bölüm veya programına geçişler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır. Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin yabancı dil hazırlık sınıfı zorunlu olan önlisans ve lisans programlarında dersleri izleyebilecek düzeyde İngilizce bilmeleri şarttır. Bu husus, Senato tarafından belirlenir, İngilizce Hazırlık Okulu Koordinatörlüğünce değerlendirilerek Senatonun onayına sunulur.

             Yatay geçişe ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Eğitim-öğretim dili tümü ile İngilizce olan yükseköğretim kurumlarından gelenlerin ve Uluslararası dil sınavlarından birine dil sınavlarına katılmış olanların belgeleri Senato tarafından belirlenir. İngilizce dilbilgileri yeterli görülenler,  İngilizce yeterlik sınavlarına girmez. Üniversite tarafından yapılan yeterlilik sınavında (AYES) başarı notu 70’dir.

             b) Avrupa Kredi Transfer Sistemine dahil Üniversiteler arasında yapılacak öğrenci geçişi, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar ve ilgili diğer mevzuat hükümleri doğrultusunda uygulanır.

             c) Geçiş yapan öğrencinin öğrenim süreleri hesaplanırken, geldiği kurumda ya da daha önceki programda geçirdiği süreler de hesaba katılır. Toplam süre, 2547 sayılı Kanunla belirlenen süreleri aşamaz.

             ç) Başvurular, her yarıyıl başında ve dersler başlamadan önce öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği bölümce incelenir, ilgili yönetim kurulunca, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre karara bağlanır ve Rektörlüğün onayı ile kesinleşir.

             Üniversite içinden yatay geçiş

             MADDE 11 – (1) Üniversite içindeki fakülte, yüksekokul ve bölümler arasındaki yatay geçişler için; bulundukları programda, hazırlık sınıfı dışında en az iki yarıyıl öğrenim görmüş ve genel not ortalamaları en az 2.50 olan öğrenciler, disiplin cezası alınmamış olması şartıyla akademik takvimde belirtilen süreler içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilir.

             (2) Başvurular, öğrencinin yatay geçiş yapmak istediği bölümce incelenir ve ilgili yönetim kurulunca, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre karara bağlanır ve Rektörlüğün onayı ile kesinleşir.

             Dikey geçiş yolu ile kabul

             MADDE 12 – (1) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programlarına kabulleri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. Sınavlarda başarılı olanlar, ÖSYM tarafından, öğrencilerin tercihlerine göre fakültelere/yüksekokullara yerleştirilir. Kesin kayıt işlemlerinde bu konu ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             Özel öğrenciler

             MADDE 13 – (1) Bir Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünün önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, Üniversite önlisans ve lisans programlarında sunulan derslerden, bir yarıyılda en çok iki derse her iki yükseköğretim kurumunun Senato kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde özel öğrenci olarak kayıt olabilir. Bu öğrenciler yazıldığı ders için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır.

             (2) Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, o statüde ders aldıkları üniversite/yüksek teknoloji enstitüsünde diploma veya statüye yönelik öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ancak, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kendilerine durumlarını gösteren bir belge verilir.

             (3) Özel öğrencilerin ödeyecekleri öğretim ücretleri, Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

             Ders muafiyeti

             MADDE 14 – (1) Üniversite dışından veya içinden yatay geçiş yapmasına karar verilen öğrencinin daha önce almış olduğu derslerden hangilerinin, geçiş yaptığı programdaki hangi derslere eşdeğer sayıldığını gösteren intibak işlemi, bölümünün önerisi üzerine, ilgili yönetim kurulunca karara bağlanır ve yatay geçiş yapacak öğrenciye kesin kayıttan önce tebliğ edilir.

             (2) Öğrenciler, yatay geçişin gerçekleştiği yarıyılı izleyen yarıyılın kayıt dönemi sonuna kadar, geçiş kredilerinde ve intibak işlemlerinde değişiklik isteyebilirler. Değişiklik başvuruları ilgili yönetim kurulunca incelenir ve karara bağlanır. İntibak görmüş bir öğrenci, intibak ettirildiği yarıyıldan önceki yarıyıllara ait olup muaf sayılmadığı dersleri tamamlamak zorundadır.

             (3) ÖSS sınavı ile yeniden kayıt yaptıran öğrenciler daha önce okudukları bölümde aldıkları ve geçtikleri derslerden muaf sayılırken;

             a) Öğrenci Üniversite içinde bölüm değiştiriyorsa bu dersler notlu ve kredili,

             b) Üniversite dışından geliyorsa (T) notu olarak değerlendirilir. Buna göre; Üniversite içi yatay geçişlerde ilgili fakülte ve bölümlerce eşdeğerleri kabul edilmiş, Üniversiteye ait derslerin not ve kredileri aynen geçerli olur ve öğrencinin genel not ortalamasının hesaplanmasında kullanılır.

             (4) Başka bir yükseköğretim kurumundan Üniversiteye yatay geçiş yapan veya ilgili yönetim kurulu kararıyla ders alan öğrencilerin başarıyla tamamladıkları derslerin içeriklerinin Üniversitenin programıyla aynı, ancak kredisinin daha düşük olması durumunda, ilgili bölüm tarafından eşdeğerliliğine ilgili fakülte kurulu karar verir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Öğretim Düzeyleri ve Diploma

             İngilizce destek ve hazırlık sınıfları

             MADDE 15 – (1) Lisans ve önlisans programlarına kabul edilen öğrencilerin İngilizce eğitimine hangi düzeyde başlayacakları, İngilizce yeterlik sınavı sonucunda belirlenebileceği gibi, ayrıca bir düzey belirleme sınavı ile de belirlenebilir. Eğitim-öğretim dili tümü ile İngilizce olan yüksek öğretim kurumlarından gelenlerle, uluslararası nitelikteki dil sınavlarına katılan öğrencilerin İngilizce yeterlik düzeyleri, Senatonun öngördüğü puanlar doğrultusunda İngilizce Hazırlık Okulu Koordinatörlüğünce değerlendirilerek Senatonun onayına sunulur.

             (2) İngilizce Hazırlık Okulunda eğitim, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

             (3) Önlisans ve lisans programlarının hangilerinde yabancı dil hazırlık sınıfı olacağı Senato kararı ile belirlenip, Mütevelli Heyet kararıyla onaylandıktan sonra ÖSS kılavuzunda ilan edilir.

             Önlisans öğretimi

             MADDE 16 – (1) Önlisans eğitim-öğretimi, ortaöğretime dayalı en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans eğitiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimdir. Bir lisans programına kayıtlı öğrencinin önlisans diploması alabilmesi veya bir meslek yüksekokuluna intibak ettirilmesi, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             Lisans öğretimi

             MADDE 17 – (1) Lisans eğitim-öğretimi ortaöğretime dayalı en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi ifade eder. Tıp Fakültesi için bu süre oniki yarıyıldır.

             Onur ve yüksek onur öğrencileri

             MADDE 18 – (1) Genel not ortalaması en az 2.00 olan lisans öğrencilerinden bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o dönemin not ortalaması 3.00-3.49 olanlar yarıyıl onur öğrencisi, 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi her yarıyıl sonunda ilan edilir.

             Lisans diplomasının verilme şartı

             MADDE 19 – (1) Lisans diploması verilebilmesi için öğrencinin, kayıtlı olduğu bölümün lisans programındaki dersleri tamamlamış olması ve genel not ortalamasının 2.00'in altında olmaması gerekir. Ayrıca bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinde belirtilen nedenlerle Üniversite ile ilişiğinin kesilmemiş olması gerekir. Diploma bir defaya mahsus verilir. Kaybı halinde, dilekçe ile Rektörlüğe Türkiye genelinde baskısı olan bir gazete ilanı eklenerek başvurulması ve gereken işlemlerin yapılması halinde diploma yerine geçen diploma sureti verilir.

             (2) Fakülteler ve yüksekokullar tarafından verilecek diplomalar, önlisans ve lisans düzeylerinde her düzey için farklı şekilde Senato tarafından kabul edilen örneğe göre düzenlenir.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere geçici bir çıkış belgesi verilir. Çıkış belgesinin kaybı halinde, çıkış belgesi sureti verilir. Mezuniyet tarihi, ilgili yönetim kurulunun onay tarihidir.

             (4) Lisans öğrenimi genel not ortalaması 3.00'den 3.49'a kadar olan öğrenciler onur, 3.50 veya daha yukarı olan öğrenciler yüksek onur listesine geçerek mezun olur. Onur ve yüksek onur listesine geçen öğrencilerin durumları diplomalarında belirtilir.

             (5) Başka bir üniversiteden yatay geçiş ile gelen öğrencilerin, Üniversitede lisans diploması alabilmeleri için en az son iki yarıyılı/son ders yılını Üniversitede okumuş olması şarttır.

             Önlisans diploması verilme şartları

             MADDE 20 – (1) Dört yıllık lisans programından ilişiğinin kesilmesi durumuna gelen ve dördüncü yarıyıl sonuna kadar öğretim planında tüm derslerini bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlayan ve dördüncü yarı yıl sonu itibari ile ağırlıklı genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.00’ye ulaşmış olan öğrencilere önlisans diploması verilir.

             Not belgeleri

             MADDE 21 – (1) Üniversitede öğrenim gören bütün öğrencilerin, kayıt oldukları tarihten Üniversiteden ayrılıncaya kadar aldıkları dersler ve bu derslerden aldıkları notlar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrencinin not belgesine geçirilir. Not belgelerinin onaylı kopyaları talep edildiği takdirde öğrenciye elden verilir.

             (2) Not belgelerinin düzenlenmesi, onaylı kopyalarının hazırlanıp öğrenciye verilmesi veya ilgili kuruluşlara gönderilme işleri Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Devamlı ve Geçici Ayrılma

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 22 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılacak öğrenciler, o zamana kadar olan tüm öğrenim ücretini ödemek koşulu ile öğrenim gördükleri fakülte dekanlıklarına veya yüksekokul müdürlüklerine yazılı olarak başvururlar. Başvuru üzerine ilgili yönetim kurulu kararı ile kaydı silinen öğrenciye, isterse Üniversitedeki öğrenim durumunu gösteren bir belge, kayıtta teslim ettiği diplomaları ve diğer belgeleri verilir.

             Kayıt dondurma-izinli sayılma

             MADDE 23 – (1) Öğrencilerin; Üniversiteye kaydolduktan sonra ilk dört yarıyıl/iki yılda en çok  iki yarıyıl/bir yıl, daha sonraki yıllarda da iki yarıyıl/bir yıl olmak üzere öğretim süresi boyunca, mazeretleri ilgili kurullarca kabul edilmek kaydıyla, toplam dört yarıyıl/iki yıl kayıt dondurma hakları vardır. Üç yarıyıl üst üste kayıt dondurulamaz. Önlisans öğrencileri için belirtilen bu sürelerin yarısı kadar olan süre kayıt dondurulabilir.

             (2) Kayıt donduran öğrencilerin ödeyeceği öğrenim bedeli her yıl Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir. Bu ödemeyi yapmayan öğrencinin kayıt dondurma isteği işleme konulmaz.         

             (3) Öğrencilere, belgeleyecekleri önemli ve haklı nedenleri ve sorunları bulunması veya öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj ve araştırma imkânları doğması durumunda, eğitim-öğretim süresi içerisinde fakülte veya yüksekokulun ilgili kurulunun kararı ve Rektörlüğün onayıyla  bir defaya mahsus olmak üzere iki yarıyıla kadar izin verilebilir. Öğrencinin izinden yararlanabilmesi için yarıyıl başlangıcından önce dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne gerekçeli bir dilekçeyle ve gerekli belgelerle birlikte başvurması gerekir. Gözaltına alınan, tutuklanan, taksirli suçlar hariç mahkûm olan veya resmi makamlarca aranmakta olan öğrencilere izin verilmez. Ancak tutukluluğu, takipsizlik kararı veya beraat ile sonuçlanan öğrenciler bu süreler için izinli sayılır.

             (4) İzinli öğrenciler izin süresinin bitiminde kayıtlarını yaptırmak kaydıyla öğrenimlerine kaldıkları yerden devam eder. Sağlık raporu ile izin alan öğrenciler sağlıklarının düzeldiğini yine sağlık raporuyla belgeler. İki yarıyıl izin almış öğrencilerin ilk yarıyıl sonunda öğrenimlerine devam etmek istemeleri halinde yabancı dil hazırlık programındakiler hariç, bir dilekçe ile ilgili dekanlıklara veya müdürlüklere başvurmaları gerekir.

             (5) Kayıt dondurmada ve izinli sayılmada geçen süreler bu Yönetmekte belirtilen azami öğrenim süresine dahil değildir.

             (6) İzinli sayılan tutukluluğu takipsizlik kararı veya beraatla sona eren veya rapor alan öğrencilerin izinli veya raporlu olduğu sürece öğrencilik yükümlülükleri devam eder ve bu öğrenciler her yarıyıl başında öğrenim ücretlerinin tamamını öder. Öğrenim ücretini ödemeyen öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.    

             İzinden dönüş

             MADDE 24 – (1) İzin kullanan öğrencilere Üniversiteye dönüşlerinde aşağıdaki işlemler uygulanır:

             a) Yurt dışında belirli bir süre öğrenim görmek amacı ile izin alan öğrencilerin bu sürede gördükleri öğrenim ve aldıkları dersler, ilgili yönetim kurulu tarafından değerlendirilir.

             b) Diğer nedenlerle izin almış öğrenciler, izinlerinin bitiminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine devam eder. Ancak, hastalık nedeni ile izin almış öğrenciler, öğrenimlerine devam edecek durumda olduklarını sağlık raporu ile kanıtlamak zorundadır.

             İlişik kesme

             MADDE 25 – (1) Aşağıda belirlenen durumlarda öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir

             a) Mali yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması,

             b) Üst üste veya aralıklı olarak iki yarı yıl kaydını yenilememesi,

             c) Mezuniyet için gerekli bütün dersleri başarıyla tamamlayamamış olması,

             ç) Bu Yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde öğrenimini tamamlamaması,

             d) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal ve bedensel rahatsızlığı nedeniyle tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden yeniden alınacak sağlık raporunun incelenmesi sonucunda öğrenimlerine devam edemeyeceklerine ilgili yönetim kurulu kararı ile karar verilmesi,

             e) Kendi isteği ile kaydını alması,

             f) İlgili mevzuat hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası almış olması,

             g) Kaydının silinmesini yazılı olarak istemiş olması.

             (2) Yukarıda belirtilen nedenlerle kaydı silinen öğrencilerin yeniden Üniversiteye geri dönme hakları bulunmaz.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim dönemleri

             MADDE 26 – (1)Üniversitede öğretim yılı güz ve bahar yarıyılları ile yaz öğretiminden oluşur. Yaz öğretimi gerekli görüldüğü durumlarda yapılır.

             (2) Bir yarıyıl, sınavlar dahil en az 14 haftadır. Senato gerek gördüğünde bu süreyi değiştirebilir. Kayıt dönemleri bu sürenin dışındadır. Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak staj ve yaz kursları veya yaz dönemi açılabilir. Staj ve yaz kurslarının süresi ve uygulama esasları ilgili kurulların önerisi üzerine Senato kararıyla düzenlenir. Yaz dönemi ise; Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

             (3) Kayıt, eğitim-öğretim ve sınav dönemlerini içeren akademik takvim akademik yılın başlamasından önce Senatonun onayıyla yürürlüğe girer ve ilan edilir. Üniversitede tek bir akademik takvim uygulanır. Ancak Tıp Fakültesi klinik yılları için ayrı bir düzenleme yapabilir.

             (4) Gerekli hallerde Senato kararıyla Cumartesi günleri ders ve sınav yapılabilir.

             Eğitim programı

             MADDE 27 – (1) Bir lisans eğitim ve öğretim programı, mezun olmak için öngörülen gerekli teorik ders, laboratuar, uygulama, staj ve benzeri çalışmalardan oluşur. Eğitim ve öğretim programlarının hazırlanmasında uluslar arası standartlara uygunluk sağlanmasına özen gösterilir. Bölümlerin hazırladıkları bu programlar ve içerikleri, ilgili kurulların teklifi ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Kesinleşen programlar en erken, izleyen akademik yılın başından itibaren uygulamaya konur.

             Öğrenci danışmanlığı

             MADDE 28 – (1) İlgili bölüm başkanı her öğrenci için bir danışman görevlendirir. Danışman öğrenciyi izler, öğrencinin devam etmekte olduğu eğitim programları, çift anadal-yandal programları çerçevesinde öğrencinin alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öğrenciye tavsiyelerde bulunur. Öğrenci, yarıyıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve danışmanına onaylatır.

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 29 – (1) Eğitim-öğretim süresi ve ek sürelere ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan öğrencilere zorunlu stajlarını tamamlamamış olsalar bile aşağıdaki esaslar uygulanır:

             1) Mezun olabilmek için ilgili programın tüm derslerinden başarılı olduğu ya da başarılı sayıldığı halde genel akademik ortalamasının 2.00’ın altında olması nedeniyle mezun olamayan öğrenciye, genel akademik ortalamasını yükseltmek üzere son dört yarıyılın diledikleri derslerinden sınırsız final sınav hakkı verilir. Öğrenci hangi derslerin sınavına gireceğini belirten bir dilekçe ile, sınırsız sınav hakkını kullanacağı yarıyılın başında ilgili fakülte dekanlığına başvurur. Bu durumda olan öğrenciler, azami öğrenim sürelerini tamamlayıncaya kadar öğrencilik haklarından yararlanır. Ancak bu süre sonunda mezun olamayan öğrenciler sadece sınav haklarından yararlanmaya devam eder.

             2) Öğrenciler; iki yıllık programları en çok dört yılda, dört yıllık programları en çok yedi yılda, beş yıllık programları en çok sekiz yılda, altı yıllık programları en çok dokuz yılda tamamlamak zorundadır.

             b) Hazırlık öğrenimi bu süreye dahil değildir.

             c) Kanuni süreyi tamamlamış olan öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uyarınca;

             1) Başarısız oldukları uygulamalı ders/dersler için, dersin/derslerin tekrar edilmesi koşuluyla ancak ek süre ve sınav hakkı tanınır;  bu derslere ve teorik  derslere  tanınan ek süre ve sınav hakkı yalnızca iki sınavla sınırlıdır.

             2) Bu sınavlar sonunda başarısız olanlardan ders sayısını beşe indirenlere, bu beş ders için üç dönem ek süre ve sınav hakkı tanınır.

             3) Üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız sınav hakkı tanınır.

             4) Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç    girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz.

             5) Sınırsız sınav hakkı kullanma durumundaki öğrenciler, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             6) Bu durumdaki öğrenciler, Üniversitenin belirlediği sınav giriş ücretini öder.

             Ders programları

             MADDE 30 – (1) Üniversiteye bağlı Tıp Fakültesi dışındaki fakülte/yüksekokullarda yarıyıl sistemi uygulanır. Ancak ilgili kurulların önerisi üzerine Senato bir dersin iki yarıyıllık (bir yıllık) okutulmasına karar verebilir.

             (2) Önlisans/lisans öğretimi süresince izlenecek derslerin yarıyıllara dağılımı, ilgili bölüm başkanları veya müdürler tarafından ilgili kurula önerilir. İlgili kurulca kabul edilen programlar Senatonun onayı ile kesinleşir.

             (3) Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılır. Her öğrenci kayıtlı olduğu bölümün zorunlu derslerini almakla yükümlüdür. Öğrencinin kaydolacağı seçmeli  dersler öğrencinin isteği de göz önünde tutularak ilgili bölümce kararlaştırılır.

             (4) Bir dersin alınabilmesi için başarılmış olması gereken derse önkoşul dersi denir. Ön koşullu dersler ve önkoşulları, önkoşullu dersi veren bölüm tarafından fakülte kuruluna önerilir ve bu kurulun onayından sonra kesinleşir.

             Dersler

             MADDE 31 – (1) Kredili veya kredisiz dersler, zorunlu, seçmeli, önkoşullu ve ortak zorunlu olarak öğretim programlarında yer alır. Bir dersin kredisi; bir yarıyıl içinde haftada bir saatlik teorik ders, 1-3 saatlik seminer, 2-4 saatlik laboratuvar çalışması ve benzeri uygulamaların karşılığını ifade eder. Derslerden;

             a) Zorunlu dersler: Öğretim programlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir.

             b) Seçmeli dersler: Seçmeli dersler, programa bağlı seçmeli ve isteğe bağlı seçmeli dersler olmak üzere iki türlüdür. Bunlardan;

             1) Programa bağlı seçmeli dersler; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programlarında

yer alan ve mezun olabilmesi için öngörülen belirli dersler veya ders grupları arasından seçerek alıp başarılı olması gereken derslerdir.

             2) İsteğe bağlı seçmeli dersler; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programında yer

almayan ve mezun olabilmesi için seçerek almak zorunda olmadığı, ancak bilgi-görgü ve genel kültürünü arttırmak amacıyla kendi isteği ve danışman onayıyla aldığı derslerdir. İsteğe bağlı olarak alınan seçmeli dersler, programa bağlı seçmeli dersler yerine saydırılamaz ve alındığında başarılı olunması gereken derslerdir.

             c) Önkoşullu dersler: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması ve/veya devam koşulunun yerine getirilmesi gereken derslerdir. Önkoşullu dersler, ilgili kurulların önerisi ve Senato’nun kararıyla belirlenir.

             ç) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirlen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ile yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki Yabancı Dil dersleridir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi ile Türk Dili ve Edebiyatı dersleri kredi hesabına dahil edilir.

             Değişim programları

             MADDE 32 – (1) Üniversite ile yabancı ülkelerdeki bir yükseköğretim kurumu arasında yapılan anlaşma uyarınca öğrenci değişim programları uygulanabilir. Bu programlar çerçevesinde öğrenciler bir veya iki yarıyıl yurtdışındaki üniversitelere gönderilebilir. Uluslar arası öğrenci değişim programları çerçevesinde yurtdışındaki üniversitelere öğrenim görmek üzere gönderilen öğrencilerin alacağı dersler bölüm koordinatörü tarafından belirlenir. Belirlenen bu derslerden, öğrenim gördüğü lisans programı derslerine eşdeğer olan veya yerine saydıracağı ders varsa kendi lisans programındaki eşdeğer dersi veya yerine sayılan dersi ile birlikte, eşdeğer veya yerine sayılan ders yoksa alınan ders seçmeli olarak, kendi kodu, adı ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) kredisi ile birlikte transkriptine işlenir. İkili anlaşmalar çerçevesinde çift diplomaya yönelik ortak program yürüten bölümlerin öğrencilerinin ilgili üniversitelerden aldıkları dersler olduğu gibi transkriptine işlenir.

             (2) Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerden Üniversiteye gelen öğrencilere aldıkları dersleri ve başarı durumlarını gösteren bir belge, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından verilir. Değişim programları çerçevesinde öğrenim ücretlerinin nasıl ödeneceği ikili anlaşmalara göre yürütülür.

             Derse devam

             MADDE 33 – (1) Üniversitede derslere devam zorunludur. Öğrencilerin teorik derslerin en az %70’ine, ders uygulamaları ve laboratuarların en az %80’ine devamları zorunludur. Derslere devam durumu dersin öğretim elemanınca yapılan yoklamalarla belirlenir. Ders ve uygulamalarda devamsızlık sınırlarını aşan öğrenciler; derse devam etmemiş sayılır, sınavlara alınmaz ve o dersten başarısız kabul edilir. Derse devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrencilerin listesi ilgili öğretim elemanı tarafından derslerin bitiminden itibaren üç gün içinde ilgili bölüm başkanlığı aracılığıyla fakülte dekanlığına/yüksekokul müdürlüğüne teslim edilir. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, ilgili yönetim kurulu kararı ile o derse kayıt olmak ve ara sınavlara girmek kaydıyla devam koşulu aranmayabilir.

             Ders yükü

             MADDE 34 – (1) Bir öğrencinin her dönemde alacağı normal ders yükü, öğrencinin ait olduğu bölümün programında belirtilen yüktür.

             (2) Derslerin kredi değeri esasına göre bu yük, bölüm ve fakülte/yüksekokul, meslek yüksekokulunun önerisi ile Senato tarafından belirlenir.

             (3) Yarıyıl veya genel not ortalamaları en az 2.00 ve daha fazla olan öğrencilerin ders yükü; kendi istekleri, danışmanının önerisi ve bölüm başkanının onayı ve ilgili fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile en fazla iki ders arttırılabilir. Bu Yönetmeliğin 35 inci ve 36 ncı maddeleri kapsamına giren bir öğrenci için bu sınır aşılabilir.

             (4) Yarıyıl ve genel not ortalamaları 2.00'den az olan öğrencilerin ders yükleri arttırılamaz. Ancak kendi istekleri, danışmanının önerisi ve bölüm başkanının onayı ve ilgili yönetim kurulu kararı ile söz konusu ders yükü azaltılabilir. Bu durumda dahi öğrenci, en az iki ders almak zorundadır.

             Çift anadal programları

             MADDE 35 – (1) Öğrenciler kendi bölümlerine konu bakımından yakın olan başka bir lisans öğrenimini aynı zamanda takip edebilir. Çift anadal programının uygulanması  Yükseköğretim Kurulunun kararları çerçevesinde Senato tarafından belirlenen esaslarına göre yapılır.

             Yandal programları

             MADDE 36 – (1) Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere, aynı fakülte içinden veya dışından, başka bir bölümün lisans programında yer alan temel dersleri aynı zamanda izleme izni verilebilir. Bu öğrencilerin izledikleri programa yandal programı denir. Yandal programı, ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yandal programları ile ilgili hususlar Senato tarafından tespit edilir.

             (2) Anadal programından mezuniyet hakkı elde eden ve henüz çift anadal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için iki dönem, yandal programını bitiremeyen öğrencilere ise bir dönem süre tanınır. Ek süre boyunca öğrenciler o yıl Mütevelli Heyetince kredi başına belirlenecek öğrenim ücretini ödemek zorundadır.

             Stajlar

             MADDE 37 – (1) Eğitim-öğretim programlarına göre staj yapma zorunluluğu olan Fakülte ve Yüksekokullarda stajlar, ilgili kurullarca belirlenecek esaslara göre yapılır. Stajların 2547 sayılı Kanunda  belirtilen eğitim-öğretim süresi içinde bitirilmesi zorunludur. Diğer ders ve uygulama yükümlülükleriyle birlikte stajını bitirmeyen öğrenciler, stajları tamamlanıncaya kadar mezun olamaz ve her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır.

ALTINCI BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

             Sınav

             MADDE 38 – (1) Öğrenciler, ara sınav ve yarıyıl içinde sürdürülen çeşitli çalışmalardan başka bir de yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulur. Her yarıyılda/yılda en az bir ara sınav yapılır. Ara sınav tarihleri bölüm başkanlıklarınca yarıyılın/yılın ilk ayı içinde ilan edilir. Ara sınav tarihlerindeki değişiklikler, bölüm başkanının onayı ile belirlenir. Ara sınavlar dışında, önceden tarih belirlenmeden, sınavlar yapılabilir.

             (2) Her yarıyılın başlangıcından bir hafta önce o yarı yıl açılacak derslere ait  yarı yıl içi çalışmaların türleri, sayısı, yarıyıl içi çalışmalarının ve yarıyıl sonu sınavının başarı notuna katkılarının hangi oranda olacağına ilişkin başarı değerlendirme sistemi; dersi verecek öğretim üyesi tarafından önerilir, ilgili ana bilim dalının ve bölüm başkanlığının olumlu görüşü üzerine fakülte kurulu kararı ile kesinleşir. Yarıyıl sınavının başarı notuna katkısı % 40 dan az, % 60 dan fazla olamaz.

             (3) Yarıyıl/yıl sonu sınavları, Senato tarafından yapılan akademik takvimde belirlenen zaman diliminde ve Dekanlıkça ilan edilen yer ve zamanda yapılır.

             (4) Öğrencinin bir dersteki başarı değerlendirmesi; öğrencinin yarıyıl/yıl içi çalışmalarında gösterdiği başarı ile yarıyıl/yılsonu sınavında aldığı not birlikte değerlendirilerek ve gerektiğinde sınıfın genel başarı düzeyi göz önünde bulundurularak bu Yönetmeliğin 39 uncu maddesindeki derece ve katsayılara göre belirlenir.

             (5) Ara sınav ve/veya yarıyıl/yılsonu sınavı gerektirmeyen dersler, ilgili bölümce saptanır, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Bu durumda, yarıyıl/yıl sonu ders notu, öğrencinin yarıyıl/yıl içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir.

             (6) Yarıyıl/yıl sonu notları öğrenci işlerinden sorumlu birime iletilir. Yarıyıl/yıl sonu ders notu bölüm başkanlıklarınca bu birime verildiği anda kesinleşir.

             (7) Hastalık ve geçerli bir nedenle ara sınav ve/veya yarıyıl/yıl sonu sınavına giremeyen öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.

             (8) Sınav evrakları Rektörlüğün göstereceği yerde en az iki yıl süreyle saklanır.

             Notlar

             MADDE 39 – (1) Öğrencilere, aldıkları her ders için aşağıdaki harf notlarından biri, öğretim elemanı tarafından, bu Yönetmeliğin 38 inci maddesinde belirtilen esaslar dikkate alınarak, yarıyıl/yılsonu ders notu olarak takdir olunur.

             (2) Harf notlarının katsayıları ve değerlendirme biçimi aşağıda gösterilmiştir:

             a)

             Ders Notu              Puan Aralığı                Değeri                                          Katsayı

             AA                             95-100                     Pekiyi                                             4.00

             BA                              90-94                      Pekiyi- İyi                                      3.50

             BB                              80-89                      İyi                                                  3.00

             CB                              70-79                      Orta-İyi                                          2.50

             CC                              60-69                      Orta                                                2.00

             DC                              50-59                      Zayıf-Başarılı                                 1.50

             DD                              40-49                      Zayıf-Başarısız                              1.00

             FF                                0-39                       Başarısız                                        0.00

             F1                                                              Sınava girmedi geçmez                      

             F2                                                              Devamsız geçmez                             

             b) Ortalamaya katılmayan not T notudur. T notu; not ortalamalarına katılmayan derslerden geçen öğrencilere verilir, ayrıca üniversite dışından nakil yolu ile gelen veya ÖSS sınavı ile Üniversiteye yeniden kaydolan öğrencilere, evvelce almış oldukları ve bölüm başkanının önerisi üzerine ilgili yönetim kurulunca denkliği tanınan dersler için verilir. Dışarıdan nakil yolu ile gelip, bu Yönetmelik gereğince herhangi bir dersi tekrarlaması gereken öğrencilere T notu verilmez.

             Sınav notuna itiraz ve maddi hata

             MADDE 40 – (1) Yarıyıl sonu veya yıl sonu sınav notları, akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde ilgili bölüm tarafından ilan edilir. İlan edilen sınav notlarına maddi hata iddiasıyla itiraz edilebilir. İtiraz başvurusunun ilan tarihini izleyen yedi gün içerisinde ilgili fakülte dekanlığına veya meslek yüksekokulu müdürlüğüne yazılı olarak yapılması gerekir. İtiraz başvurusu, dekanlık/müdürlük tarafından dersin ilgili öğretim üyesine gönderilir. İlgili öğretim üyesinin yazılı olarak değerlendirme sonucunu dekanlığa/müdürlüğe bildirmesinden sonra gereken düzeltme yapılır.

             (2) Notlarla ilgili olarak, bilgisayarla not kaydı hataları dahil olmak üzere, herhangi bir maddi hatanın olduğu ders sorumlusu tarafından belirlendiği takdirde düzeltme istemi yapılabilir. İlgili öğretim elemanı tarafından not düzeltme istemi, notun ilanından itibaren onbeş gün içerisinde yapıldığında bölüm başkanlığınca; daha geç olduğunda ise ilgili öğretim elemanının başvurusu ve bölüm başkanlığının teklifi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Yarıyıl sonu sınavlarından sonra verilen notlarla ilgili maddi hataların, en geç ertesi yarıyıl kayıt süresi içinde düzeltilmiş olması gerekir.

             Not ortalamaları

             MADDE 41 – (1) Öğrencilerin başarı durumu, her yarıyıl sonunda öğrenci işleri tarafından öğrencilerin yarıyıl sonu ve genel ağırlıklı not ortalamaları (GANO) hesaplanarak belirlenir. Herhangi bir dönemin not ortalamasını bulmak için, o dönemde öğrencinin bütün derslerden aldığı toplam kredi tutarı, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Elde edilen ortalama, virgülden sonra iki hane olarak hesaplanır. Genel not ortalaması, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu bölümde geçerli olan derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır. Gerek yarıyıl ve gerekse genel not ortalamasında AA’dan FF’ye kadar verilen bütün notlar esas alınır. Genel not ortalamasına, daima tekrar edilen derslerden alınan son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

             Başarı denetimi

             MADDE 42 – (1) Öğrencilerin kayıtlı oldukları programları, başarılı bir şekilde ve zamanında bitirebilmeleri için her yarıyıl sonundaki dönem not ortalamalarının en az 2.00 olması ve aldıkları derslerden DD ve üstünde not almaları gerekir.

             Akademik yetersizlik

             MADDE 43 – (1) İlk iki yarıyılını tamamladıktan sonra, takip eden yarıyıllardaki not ortalamaları herhangi iki yarıyılda üst üste 1.70’in altında kalan öğrenciler, genel not ortalamaları da 1.70’in altında ise, akademik yetersizlik durumuna düşerler.

             (2) Akademik yetersizlik durumundaki öğrencilerin bir yarıyıldaki kredi yükü en fazla 15 olabilir. Akademik yetersizlik durumundaki öğrenciler, genel not ortalamalarını l.70’e yükseltinceye kadar öncelikle FF, DD, DC notu aldıkları dersleri tekrarlamak zorundadır.

             (3) Bu öğrenciler, ders yüklerinin uygun olması ve ders saatlerinin çakışmaması halinde, danışmanlarının onayı ile programda bulunan diğer derslerden de alabilir. Ancak bu durumda daha önceki yarıyıllarda alınamamış derslere öncelik verilir. Böylece geçen süre toplam öğretim süresinden sayılır.

             (4) Öğrencilerin güz dönemi başındaki akademik yetersizlik durumları, yaz öğretimi bitimi sonundaki genel not ortalamalarına göre belirlenir. Yaz öğretiminde alınan derslerin ortalaması, yaz öğretimi bir yarıyıl olmadığından yarıyıl not ortalaması olarak kullanılmaz. Ancak öğrencinin genel not ortalamasına dahil edilir.

             (5) Ders tekrarı ile genel not ortalamalarını 1.70 veya üzerine getiren öğrenciler, normal statüde eğitimlerine devam eder.

             (6) Kayıtlı olduğu programın toplam minimum kredi gereğinin en az % 75’ini tamamlamış olan veya normal öğretim süresinin son iki yarıyılında bulunan öğrencilere bu madde hükmü uygulanmaz.

             (7) Akademik yetersizlik durumunda iken, diğer bir Üniversiteden özel öğrenci statüsü ile alınmış dersler, eşdeğerlikleri kabul edilmiş bile olsa, Üniversitede kredili olarak sayılmaz.

             Ders tekrarı ile ilgili esaslar

             MADDE 44 – (1) Ders tekrarı iki şekilde yapılır. Bunlardan ilkinde başarısızlık nedeniyle zorunlu olarak başarısız olunan dersler tekrarlanır. İkincisinde ise öğrenci, bazı dersleri not yükseltmek için alır.

             (2) Bir dersten FF notu alan veya dersi normal döneminde almayan öğrenciler, bu dersi tekrar verildiği ilk yarıyılda almak zorundadır. Ancak bu dersler seçmeli veya sonradan programdan çıkarılan dersler ise, öğrenciler bunların yerine kayıtlı oldukları bölümce uygun görülen dersleri alır.

             (3) Öğrenciler, not yükseltmek için daha önce geçer not aldıkları dersleri tekrarlayabilir. Tekrarlanan derste önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir. Başarısızlık ve/veya not yükseltmek amacıyla ders tekrarı durumundaki öğrencilerin alabilecekleri yarıyıl kredi toplamı, bu Yönetmeliğin 43 üncü maddesinde belirtilen sınırlamalara tabidir.

             Mezuniyet durumundaki öğrenciler

             MADDE 45 – (1) Mezuniyeti için gerekli bütün derslerini alarak, not ortalamalarına katılan en çok iki dersten  FF notlarıyla başarısız olan öğrencilere, bu duruma düştükleri yarıyıl sonu sınavlarının bitimini izleyen onbeş gün içerisinde kullanılmak üzere, bu derslerden ilgili yönetim kurulu kararı ile birer ek sınav hakkı verilir. Girilen sınavlarda alınan not, tek başına değerlendirilir ve buna göre harf notu takdir edilir.

             (2) Öğrenci verilen ek sınav hakkını kullandığı halde mezun olamazsa, açıldığı ilk yarıyılda veya yaz öğretiminde söz konusu derslere öncelikle kaydolmak ve bu dersleri tekrarlamak zorundadır.

             (3) Mezuniyeti için gerekli bütün derslerini alarak, başarılı oldukları halde genel not ortalaması 2.00’in altında olan öğrencilere, DD, DC veya CC notu aldıkları en çok üç dersten, bu duruma düştükleri yarıyılın final sınavlarının bitimini izleyen onbeş gün içerisinde kullanılmak üzere, ilgili yönetim kurulu kararı ile birer ek sınav hakkı verilir. Ek sınav sonucunda mezun olamayan öğrencilere, bundan sonraki sınav dönemlerinde kullanılmak üzere, aynı derslerden sınırsız sınav hakkı verilir. Bu durumdaki öğrenciler, not ortalamalarını yükseltebilmek için sınav hakkı kullandıkları derslerin yanı sıra, ders yükü sınırlamalarına uygun olmak kaydı ile başka derslere de kaydolup onları da tekrar edebilir.

             (4) Her tür ve sayıda sınav hakkı kullanan öğrencilerin, ödeyecekleri ücretin koşulları ve miktarı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir.

             (5) Ek sınav ve sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler, süresi içinde ve usulüne uygun olarak bu sınavlar için kayıt yaptırmak zorundadır. Kaydolmadığı dersin sınavına giren öğrenciye sehven not verilmiş ise, bu not geçersiz sayılır.

             (6) Daha önce alınmış ve uygulamalı olmayan derslerde, devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim öğretim yılında hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu hakkından yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkını kullanmak durumunda olan öğrenciler, sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (7) İlgili mevzuat hükümleri uyarınca geçerli kabul edilen sağlık raporları ve Üniversite Yönetim Kurulu kararları dışında sınava girmeyenler için mazeret sınavı açılmaz.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 46 – (1) Öğrenciler giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

             Disiplin

             MADDE 47 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 48 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese iadeli-taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır. Kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirmemiş bulunan veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin Üniversitedeki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 49 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 50 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 51 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Acıbadem Üniversitesi Rektörü yürütür.