26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27331

YÖNETMELİK

Gaziantep Üniversitesinden:

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim-öğrenim gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, sınav ve Fakülte ile ilişkilerinde uyulacak esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Anabilim Dalı Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ilgili Anabilim Dalı Kurulunu,

             b) Dekan: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanını,

             c) Fakülte: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini,

             ç) Fakülte Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Fakülte Kurulunu,

             d) Fakülte Yönetim Kurulu: Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             e) Rektör: Gaziantep Üniversitesi Rektörünü,

             f) Senato: Gaziantep Üniversitesi Senatosunu,

             g) Üniversite: Gaziantep Üniversitesini,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim- öğretim yılı

             MADDE 4 – (1) Fakültede eğitim-öğretim; Fakülte Kurulunun kararlaştırdığı ve Senatonun onayladığı akademik takvime göre yürütülür. Ancak, Fakülte Kurulu gerekli gördüğü durumlarda stajları daha önce başlatıp daha geç bitirebilir.

             Öğretim dili

             MADDE 5 – (1) Fakültede dersler Türkçe verilir. Ancak Senatonun kararı ile öğretim programındaki bazı dersler yabancı dilde verilebilir.

             Öğretim programları

             MADDE 6 – (1) Öğretim programı Bölüm Kurulunun önerisi üzerine Fakülte Kurulunca kararlaştırılır ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Yükseköğretim Kurulunun belirlemiş olduğu dersler ortak zorunlu derslerdir. Ortak zorunlu derslerin alınması zorunludur. Seçmeli dersleri alırken öğrencinin isteği göz önünde tutulur. Fakültede yıl esasına göre örgün eğitim uygulanır ve sınıf geçme sistemi ile eğitim yapılır. Devam zorunludur.

             Eğitim- öğretim dönemleri

             MADDE 7 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere onaltışar haftalık iki dönemden oluşur. Bu süre gerektiğinde Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile 14 haftadan az olmamak üzere değiştirilebilir. Yarıyıl/yılsonunda uygulanan yarıyıl sonu sınavları ile bütünleme sınavları bu sürenin dışındadır. Staj programları, akademik takvimin teorik eğitim ve sınavlarla ilgili süresini aşabilir. Eğitim-öğretim dönemleri, gerektiğinde Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile yeniden düzenlenebilir.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 8 – (1) Fakültede beş yıllık eğitim programı uygulanır. Bu eğitim süresini başarı ile tamamlayanlara Diş Hekimliği Diploması verilir. Öğrenciler beş yıllık normal eğitim-öğretim süresini en fazla sekiz yılda tamamlamak zorundadırlar. Bu süreler içinde mezun olamayanların Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (2) Ancak bu Yönetmeliğin diğer hükümleri saklı kalmak kaydıyla bu süreler sonunda, son sınıf öğrencilerine mezun olmak için beş dersten fazla dersi kalanlara daha önce alıp başarısız oldukları dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda; başarısız ve hiç almadığı ders sayısını dört veya beş derse indirenlere bu dersler için üç yarıyıl, ek sınavları almadan dört veya beş dersi kalmış olanlara bu dersler için dört yarıyıl, üç veya daha az dersi kalmış olanlara bu dersler için sınırsız ek süre tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Devam şartı aranmayan öğrenciye verilecek ders notları yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınav sonuçları göz önünde tutularak öğretim elemanı tarafından takdir olunur.

             (3) Ek süre hakkı kazananlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrenci katkı payını ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar. Sınırsız ek süre hakkı kazanıp, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim öğretim yılına kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırdığı halde sınavlara hiç girmeyen öğrenciler ek süre hakkını kaybeder.

             (4) Bu madde ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunlarda Senato tarafından belirlenen esaslar uygulanır.

             Stajlar

             MADDE 9 – (1) Dördüncü ve beşinci sınıf öğrencileri belirlenen kliniklerde gruplar halinde ve dönüşümlü olarak Fakülte Kurulunun belirleyeceği esaslara göre bir eğitim-öğretim yılında müfredatta belirlenen ders saatinden az olmamak üzere klinik uygulama/staj yaparlar.

             (2) Öğrenciler, staj sonu sınavına girebilmek için sınıflarına göre yapmakla yükümlü oldukları pratik veya staj çalışmalarını; ilan edilen grup ve tarihlerde yapmak, belirtilen sayı ve türdeki ödevlerini eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorundadırlar. Öğrencilerin yapmakla sorumlu oldukları bu çalışmalar, ilgili bölüm, anabilim veya bilim dalı başkanlıklarınca hazırlanacak program gereği Fakülte Kurul kararı ile eğitim-öğretim yılı başında ilan edilir.

             (3) Dördüncü ve beşinci sınıf staj eğitim programı sona erdikten sonra, stajı olan dersin staj sonu sınavından yedi gün öncesine kadar olan süre; ilgili dersin staj döneminde eksik kalan ödevlerin tamamlanmaları için tanınan süredir. Öğrencilerin devam ve staj çalışmalarına ait durumları ile staj sonu sınav hakkı elde edip edemedikleri, ilgili anabilim dalı tarafından ilgili dersin staj sonu sınav tarihinden en az beş gün önce Dekanlığa bildirilir ve ilan edilir.

             (4) Bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde tanımlanan öğrenciler sınav haklarını, ilgili dersin varsa staj ödevlerini, sınav hakkı kullanacağı eğitim-öğretim yılı için Fakülte Kurulunca kabul edilen sayıda ve türde eksiksiz ve başarılı olarak tamamladıkları takdirde kullanabilirler.

             Dersler ve kredi değeri

             MADDE 10 – (1) Bir dersin kredi değeri; o dersin haftalık teorik, pratik, uygulama veya laboratuardan oluşur. Derslerin kredi tespiti Fakülte Kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir. 

             Sınıf geçme esası ve işleyişi

             MADDE 11 – (1) Her öğretim yılında uygulanan teorik ve pratik dersler ile stajlar bir önceki yılın tamamlayıcısı ve bir sonraki yılın ön şartlı dersleridir. Bu nedenle Fakültede eğitim-öğretim sınıf geçme esasına göre yapılır. Kaydını yenileyen öğrenci o yıl programının bütün derslerine kaydolmuş sayılır. Öğrenci, o yıla ait derslerin birinden dahi başarısız olursa, ortak zorunlu ve seçmeli dersler hariç, ertesi yılda bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz ve sadece başarısız olduğu ders/dersleri veya staj/stajları tekrarlar ve bunları başardıktan sonra üst sınıfa geçer.

             (2) Ortak zorunlu ve seçmeli derslerden kalanlar mezun oluncaya kadar bu dersleri vermek zorundadırlar.

             Ders muafiyetleri

             MADDE 12 – (1) Bir yükseköğretim kurumunun herhangi bir önlisans veya lisans programına kayıtlı iken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi sınavına girerek tekrar Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler ile herhangi bir üniversitenin lisans programındaki ilk iki yıllık dersleri başarıyla tamamlayarak önlisans diploması alan ve ÖSYM sınavı ile tekrar lisans programına başlayan öğrenciler; kabul edildikleri programdaki derslerden, daha önce en az CC veya buna eş değer not almış olmaları ve bu derslerin denkliklerinin de Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmiş olması halinde muaf tutulurlar. Öğrencinin muaf tutulduğu dersler, öğrencinin not belgesinde S notu ile gösterilir.

             (2) Bu madde kapsamına giren öğrencilerin öğrenim görebilecekleri azami süre, kayıtlı oldukları programda muaf tutuldukları derslerin toplam kredi değerinin yarıyıl karşılığının kanuni azami öğretim süresinden düşülmesi suretiyle Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir.

ÜÇÜNCÜ  BÖLÜM

Derslere Devam ve Sınavlar

             Devam mecburiyeti

             MADDE 13 – (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, laboratuarlara ve stajlara devam etmek zorundadırlar.

             (2) Mazeretleri ne olursa olsun, öğrenciler teorik derslerin %30’undan, uygulamalı dersler, staj ve laboratuarların %20’sinden daha fazlasına katılmazlarsa devamsız sayılırlar. Bu durumdaki öğrenciler yarıyıl/yılsonu,  bütünleme ve tek ders sınavına alınmazlar ve kendilerine NA notu verilir.

             (3) Öğrencilerin derslere, uygulamalara ve laboratuarlara devam yükümlülükleri ile uygulamaya ilişkin esasları Fakülte Kurulunca belirlenir.

             (4) Öğrencilerin devam durumları, belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir.

             Sınavlar

             MADDE 14 – (1) Öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçüldüğü sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu/yılsonu sınavı,  staj sonu sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı ve tek ders sınavlarıdır.

             (2) Sınavlar test, test-yazılı, yazılı, sözlü, uygulamalı veya yazılı-sözlü, yazılı-uygulamalı, yazılı-sözlü-uygulamalı olarak yapılabilir.

             (3) Öğrenciler yarıyıl/yılsonu sınavlarında ilgili dersin o yılki müfredat programından pratik, staj ve teorik olarak sorumludurlar. Ancak, beşinci sınıf öğrencileri, Diş Hekimliği Diploması alabilmek için mesleklerinin özelliği nedeniyle staj gördükleri dersin tüm lisans eğitimi süresince verilmiş olan müfredatından pratik, staj ve teorik olarak sorumludurlar.

             Ara sınav ve dönem içi çalışmalar

             MADDE 15 – (1) Ara sınav, ilgili eğitim-öğretim programında öngörülen derslerden yarıyıl/yıl içinde yapılan sınavdır. Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Her yarıyılda, her ders için bir ara sınavdan az olmamak kaydıyla yapılacak olan ara sınav sayısı, ilgili Fakülte Kurulunca belirlenir. Yarıyıl içindeki ara sınav tarihleri, bölüm başkanlıklarınca yarıyılın ilk ayı içinde ilan edilir. Ara sınav tarihlerindeki değişiklikler, bölüm başkanının onayı ile gerçekleşir. Ara sınavlar dışında, yarıyıl içi çalışmalarından sayılmak üzere, kısa süreli sınavlar önceden tarih belirlenmeden yapılabilir.

             (2) Beşinci sınıf stajlarında ara sınav zorunlu değildir, ancak anabilim dalının teklifi ve Fakülte Kurulunun onayı ile beşinci sınıf stajlarında ara sınav yapılabilir.

             (3) Bu sınav dışında, başarı notuna esas olmak üzere, kısa süreli sınavlar, öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, ödevler, projeler ve benzeri dönem içi çalışmalar yapılabilir. Bu çalışmaların başarı notuna katkı oranları, ilgili anabilim dalı kurulunun teklifi ile Fakülte Kurulunca belirlenir.

             Yarıyıl/yılsonu sınavı

             MADDE 16 – (1) Yarıyıl/yılsonu sınavı, öğrencinin kaydolduğu dersin ait olduğu yarıyıl/yılsonunda gireceği sınavdır.

             (2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için yarıyıl/yılbaşında kayıt olmak, derse devam etmek, yarıyıl/yıl içinde açılacak en az bir yazılı ara sınava, stajlar hariç katılmak ve dersin pratik-teorik uygulaması ve diğer gereklerini başarmak zorunludur. Pratik ve stajı olan derslerde ilan edilen sayı ve türde uygulamayı eksiksiz ve başarılı olarak tamamlamak zorunludur.

             (3) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen dersler, ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine Fakülte Kurulunca belirlenir.

             Staj sonu sınavı

             MADDE 17 – (1) Staj sonu sınav notu staj süresince öğrencilerin klinik yeterliliklerinin değerlendirilmesi sonucunda belirlenir. Dördüncü sınıf öğrencileri staj ödevlerini eksiksiz tamamladıkları takdirde staj sonu sınavına alınırlar. Tamamlayamayanlar, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen koşulları yerine getirdikten sonra dönem sonu staj sınavına girerler. Beşinci sınıf staj sonu sınavı ile ilgili esaslar anabilim dalları tarafından belirlenir.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 18 – (1) Bütünleme sınavları; yarıyıl/yılsonu sınavı sonucunda başarısız olan öğrencilere sadece başarısız oldukları dersler için verilen sınav haklarıdır.  Yarıyıl/yılsonu sınavından en az yedi gün sonra ve akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bütünleme sınavı Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile bir eğitim öğretim yılı sonunda da yapılabilir.

             (2) Stajlarda, eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen ödevleri eksiksiz ve başarılı olarak tamamlayamadıkları için ilgili dersin yarıyıl sonu veya staj sonu sınavına girme hakkı elde edemeyen dördüncü ve beşinci sınıf staj öğrencileri, eksik kalan ödevlerini, ilgili dersin bütünleme sınav tarihinden yedi gün öncesine kadar başarılı olarak tamamladıkları takdirde, yalnız bütünleme sınavına girebilirler.

             (3) Beşinci sınıf staj sonu sınav notu başarısız olan öğrenciler, bütünleme sınavına toplu olarak en son staj grubunun staj sonu sınavından en az yedi gün sonra ve akademik takvimde belirtilen tarihler arasındaki bütünleme sınav döneminde alınırlar. Ancak, bütünleme sınavında başarısız olarak bir sonraki eğitim-öğretim yılında bir staj grubuna intibakı yapılan beşinci sınıf öğrencilerine bütünleme sınav hakkı öğrencinin başvurusu üzerine Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla takip eden staj sonu sınav döneminde kullandırılabilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 19 – (1) Mazeret sınavı Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebep ile 13/7/2004 tarihli ve 25521 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Sağlık İşleri ve Sağlık Raporları Yönetmeliğinde sözü edilen geçerli raporu olan öğrencilerden,  sınavlara katılmayan öğrenciler için açılan sınavdır. Mazeret sınav hakkı; ara sınavlar, yarıyıl/yılsonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavları ve tek ders sınavları için verilir. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı verilmez. Ara sınavlar, yarıyıl/yılsonu sınavı, staj sonu sınavı, bütünleme sınavları ve tek ders sınavları dışındaki hiçbir sınava mazeret sınavı verilmez. Bu derslerde yarıyıl ders notu, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir.     

             Tek ders sınavı

             MADDE 20 – (1)  Bütünleme sınav sonuçlarına göre bulunduğu sınıfta ilk yılını okuyan ve en çok bir dersten FF notu alarak sınıfta kalan öğrenciye bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkını kullanmak isteyen öğrenciler bütünleme sınav sonuçlarının ilanından sonra beş iş günü içerisinde yazılı dilekçelerini Dekanlığa vererek bu haktan yararlanırlar. Bu süreler dışında verilecek dilekçelere her hangi bir işlem yapılmaz. Bu sınavdan alınan not dönem sonu sınavı yerine geçer ve bu şekilde değerlendirilir.  Bu sınavlar, Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihlerde yapılır.

             Sınavın geçerliliği

             MADDE 21 – (1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmeyi hak etmediği bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir ve hakkında disiplin soruşturması açılır.

             (2) Hakkında açılan disiplin soruşturması sonucunda sınavlarda kopya çektiği, kopyaya teşebbüs veya yardım ettiği tespit edilenler o dersten FF notu ile başarısız olmuş sayılır. Disiplin işlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yürütülür.

             Sınavların değerlendirmesi 

             MADDE 22 – (1) Bir dersteki başarı durumu; yılsonu veya bütünleme sınavı, laboratuar, pratik ve benzeri uygulamalı çalışmalar ile ara sınavların not ortalamasının birlikte değerlendirilmesi ile belirlenir. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınavları ile diğer çalışmalarından almış olduğu not ortalamasının % 50’ si ile yılsonu veya bütünleme sınav notunun % 50’sinin toplanmasıyla elde edilen nottur. Öğrencinin ara sınavı not ortalaması ne olursa olsun başarılı sayılması için yılsonu sınavından en az 50 puan alması gerekir.

             Notlar

             MADDE 23 – (1) Bir öğrenciye laboratuar, uygulama, proje, ödev ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınav sonuçları, yarıyıl sonu sınav sonuçları ve devam durumu dikkate alınarak, Fakülte Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde öğretim elemanı tarafından aşağıdaki harf notlarından biri, yarıyıl ders notu olarak takdir edilir.

             (2) Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

 

                  Yarıyıl                  Harf Notlarının                  Katsayının 100 Puan

               Ders Notu                   Katsayısı                        Üzerinden Karşılığı

                    AA                              4.0                                       90-100

                    BA                              3.5                                        80-89

                    BB                               3.0                                        70-79

                    CB                               2.5                                        65-69

                    CC                               2.0                                        60-64

                     FF                                0                                          0-59

 

             (3) Ayrıca; (I) eksik, (S) yeterli, (U) yetersiz, (P) devam eden ve (NA) devamsızlık nedeni ile başarısız olarak ifade edilir.

             a) (I) notu, hastalık veya geçerli başka bir nedenle yarıyıl içinde başarılı olduğu halde, ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Öğrenci herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde; yarıyıl ders notlarının Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (I) notu kendiliğinden (FF) veya (U) notu haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalık ve benzeri hallerde, Bölüm Başkanlığının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun onayıyla (I) notunun süresi bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.

             b) (P) notu, yıllık dersler için birinci yarıyıl sonunda verilir.

             c) (S) notu, kredisiz derslerden geçen veya staj çalışmasını başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir. (S) notu ayrıca Üniversite dışından nakil yoluyla gelen öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği Bölüm Kurulunun önerisi üzerine Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen dersler için de verilir.

             ç) (U) notu, kredisiz dersler ile staj çalışmasında başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.

             d) (I), (S) ve (U) notu, not ortalaması hesaplarında dikkate alınmaz. 

             e) (NA) notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. (NA) notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.

             f) Yarıyıl ders notları, Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına verildiği anda kesinleşir ve bu Daire tarafından açıklanır.

             Bitirme tezi

             MADDE 24 – (1) Fakülteden mezun olacak öğrenciler bitirme tezi hazırlamak zorundadır. Bu tezin niteliğinin, öğrencinin öğrenimi ile ilgili bir konuda teorik veya uygulamalı çalışmalar yaparak, elde ettiği sonuçları yeterli şekilde ifade edebildiğini gösterir düzeyde olması gerekir.

             (2) Bitirme tezi alacak öğrenci, dördüncü öğretim yılı içinde ilgilendiği bir anabilim dalına başvurur. Anabilim dalı başkanlığı öğrencinin bu çalışmasını yönetecek bir öğretim üyesini görevlendirir. Fakülte Yönetim Kurulu, ders yılı başında her öğretim üyesinin o yıl yöneteceği bitirme tezi sayısının alt ve üst sınırlarını belirler. Anabilim dalı başkanları bu sayıları anabilim dalına düşen kontenjan değişmeden her öğretim üyesi için % 25 oranında azaltıp çoğaltabilir. Tez konusunu tez yöneticisi belirler.

             (3) Tez yöneticisi tarafından yeterli görülen bitirme tezi Fakültenin tez hazırlama kılavuzuna uygun olarak yazılır ve üç nüsha olarak tez yöneticisine teslim edilir ve anabilim dalı başkanlığınca belirlenen üç kişilik jüri önünde savunulur. Sonuç anabilim dalı başkanlığınca Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına bildirilir. Tezin başarısız bulunması halinde, öğrenci gerekli düzeltmeleri yapmak ve yeniden tez hazırlamak zorundadır.

             Notlarda maddi hata

             MADDE 25 – (1) Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından açıklanan yarıyıl sonu ders notları ile ilgili herhangi bir maddi hata yapılmış olması halinde düzeltme istemi; öğrencinin veya öğretim elemanının, dersin verildiği bölüm başkanlığına yazılı başvurusu üzerine, ilgili Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Notlarla ilgili maddi hataların, akademik takvimde belirtilen kayıt süresi içinde başvurulmuş olması kaydıyla, ders ekleme-bırakma süresinin sonuna kadar düzeltilmiş olması gerekir.

             Not ortalaması

             MADDE 26 – (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl/yılsonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca, yarıyıl/yılsonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Öğrencinin dönemlik bir dersten aldığı toplam kredi tutarı, o dersin kredi değeri ile bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde gösterilen yarıyıl harf notu katsayısının çarpımından elde edilir. Yıllık alınan derslerde ise toplam kredi tutarı, dersin kredi değerinin iki ile çarpılması sonucu elde edilen değerin bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde gösterilen yarıyıl harf notu katsayısının çarpımından elde edilir.

             (2) Bir yarıyıl/yılın not ortalaması; o yarıyıl/yılda öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünmesi ile hesaplanır. Elde edilen ortalama,  virgülden sonraki üçüncü hane yuvarlanarak, virgülden sonraki iki hane esas alınarak hesaplanır. Gerek yarıyıl sonu ve gerekse genel not ortalamasında, AA’ dan FF’ ye kadar verilen notlar esas alınır. Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

             Ders veya staj tekrarı

             MADDE 27 – (1) Her hangi bir ders/dersler ve staj/stajlardan NA, FF ve U notu alan  öğrenciler, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesindeki şartları yerine getirmek  ve 8 inci maddesindeki sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile ders veya stajlarını tekrar etmek zorundadır. Öğrenciler aynı dersi en fazla iki kez tekrarlayabilirler. Bu süre sonunda başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir ve bu öğrencilere 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi hükümleri uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mezuniyet ve Diplomalar

             Lisans öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayanlara önlisans diploması verme

             MADDE 28 – (1) Lisans öğrenimini tamamlamayan veya tamamlayamayanların önlisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibak ettirilmeleri; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik esaslarına göre yapılır. Önlisans diploması verilebilmesi için, ilk dört yarıyıl programındaki tüm ders ve stajların her birinden en az CC ve/veya S notu alarak tamamlanmış olması gerekir.

             Mezuniyet ve diploma

             MADDE 29 – (1) Beş yıllık Diş Hekimliği eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilere Diş Hekimliği Diploması verilir. Diş Hekimliği diploması verilebilmesi için, öğrencinin programdaki alması gereken tüm ders ve stajların her birinden en az CC ve/veya S notu alarak başarı ile tamamlamış olması gerekir. Derecelendirme, diş hekimliği eğitim-öğretim süresini beş yılda tamamlamış mezunlar arasından genel not ortalamasına göre yapılır.

             (2) Genel not ortalaması 3.00-3.49 arasında olan öğrenciler şeref; 3.50 ve daha yukarı olan öğrenciler yüksek şeref listesine geçerek mezun olurlar.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrencilere, diplomasını alırken iade edilmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir.

             (4) Başka bir üniversiteden nakil yolu ile gelen öğrencilerin lisans diploması alabilmeleri için, en az son iki yarıyıl Fakültede öğrenim görmüş olmaları şarttır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 30 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 28/1/1989 tarihli ve 20063 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Kayıt Kabul İşleri Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 31 – (1) Öğrenciler eğitimleri süresince giyim ve  genel görünüş  konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

             Yürürlük

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gaziantep Üniversitesi Rektörü yürütür.