27 Ağustos 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27332

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2009/15310

             27 Mayıs 2008 tarihinde Seul’de imzalanan ekli “Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Kore Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Arasında Karşılıklı Lojistik Destek  İçin Mutabakat Muhtırası”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 13/7/2009 tarihli ve HUMŞ-917 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/8/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                                      Abdullah GÜL

                                                                                                                                                                CUMHURBAŞKANI

 

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

 

           C. ÇİÇEK                                    B. ARINÇ                                 A. BABACAN                                M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.           Devlet Bak. ve Başb. Yrd.            Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                     Devlet Bakanı

 

          H. YAZICI                                 F. N.ÖZAK                           M. Z. ÇAĞLAYAN                          M. V. GÖNÜL

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                           Devlet  Bakanı V.

 

           E. BAĞIŞ                                  S. A. KAVAF                                C. YILMAZ                                   S. ERGİN

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                              Adalet Bakanı

 

       M. V. GÖNÜL                              B. ATALAY                            A. DAVUTOĞLU                             M. ŞİMŞEK

  Milli Savunma Bakanı                        İçişleri Bakanı                             Dışişleri Bakanı                             Maliye Bakanı

 

       N. ÇUBUKÇU                                M. DEMİR                                   R. AKDAĞ                                 B. YILDIRIM

   Milli Eğitim Bakanı               Bayındırlık ve İskân Bakanı                    Sağlık Bakanı                            Ulaştırma Bakanı

 

        M.M. EKER                                Ö. DİNÇER                                 F. N. ÖZAK                                  T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı       Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı         Sanayi ve Ticaret Bakanı V.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

 

                                     E. GÜNAY                                                                                  V. EROĞLU

                           Kültür ve Turizm Bakanı                                                              Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GENELKURMAY BAŞKANLIĞI İLE

KORE CUMHURİYETİ MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI

ARASINDA KARŞILIKLI LOJİSTİK DESTEK

İÇİN MUTABAKAT MUHTIRASI

             Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Kore Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı (bundan böyle tek olarak "Taraf, müştereken "Taraflar" olarak anılacaktır),

             Karşılıklı lojistik desteği teşvik edeceği değerlendirilerek,

             Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Kore Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Arasındaki, 17 Kasım 1999 tarihli, Askeri İş Birliği Anlaşması (bundan böyle "Anlaşma" olarak adlandırılacaktır) hükümlerini dikkate alarak,

             Kapsamında karşılıklı lojistik desteğin, ikmal maddelerinin ve hizmetlerin gerçekleştirileceği çerçeveyi ve genel ilkeleri oluşturmayı arzu ederek,

             Aşağıdaki maddeler üzerinde anlaşmışlardır:

MADDE I

AMAÇ

             Bu Mutabakat Muhtırasının (buradan itibaren 'MM' olarak geçecektir) amacı; birleşik tatbikatlarda, eğitimlerde, harekatlarda, iki taraflı dostane ziyaretlerde, BM Barışı Koruma Harekatlarında, insani yardım faaliyetleri veya diğer müşterek gayretlerde, ve öngörülemeyen şartlar ve gerekliliklerde taraflar arasındaki karşılıklı lojistik desteği güçlendirmektir.

MADDE II

TANIMLAR

             1. Bu MM'de ve bundan sonra yapılacak her türlü teknik düzenlemede, aşağıdaki tanımlar kullanılacaktır:

             a. "Lojistik Destek, İkmal Maddeleri ve Hizmetler", şu hususlar dahil olmak üzere lojistik destek alanındaki ikmal maddeleri ve hizmetler anlamına gelir: Yiyecek, su, barınak, ulaştırma (hava ulaşımı dahil), petrol, yağ ve yağlama maddeleri, ana engel malzemeleri; nükleer, biyolojik ve kimyasal maddeler; giyecek, muhabere malzemeleri, tıbbi hizmetleri, ana harekat desteği, depolama, tesislerin kullanımı, yedek parça ve bileşenler, bakım ve onarım hizmetleri, hava ve deniz limanı hizmetleri, genel amaçlı araçlar ve öldürücü olmayan, önemsiz askeri teçhizat.

             b. "Sipariş", yetkilendirilmiş bir kişi tarafından, bu MM uyarınca gerçekleştirilecek belirli bir Lojistik Desteğe ilişkin hazırlanan yazılı talebi ifade eder.

             c. "Fatura", bu MM uyarınca verilen özel lojistik desteğe ilişkin ödemeyi veya masraf tazminini talep eden, Tedarik Eden Tarafın gönderdiği belgeyi ifade eder.

             d. "Tedarik Eden Taraf" Kabul Eden Tarafa lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetleri sağlayan tarafı ifade eder.

             e. "Kabul Eden Taraf" Tedarik Eden Taraftan gelen lojistik desteği, ikmal maddelerini ve hizmetleri alan tarafı ifade eder.

MADDE III

KAPSAM

             1. Lojistik desteğin, ikmal maddelerinin ve hizmetlerin kategorileri EK-A'da belirlenmiştir.

             2. Taraflardan birinin EK-A'da olmayan bir teçhizat ve malzeme veya hizmeti talep etmesi halinde, diğer Taraf kendi ulusal yasaları, mevzuatı ve politikalarına uygun olarak istenen desteği sağlayabilir.

MADDE IV

TEMEL HÜKÜMLER

             1. Taraflardan her biri, diğer Tarafın lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmet taleplerini yerine getirmek için elinden gelen her türlü çabayı gösterecektir.

             2. Taraflar, Tedarik Eden Tarafın önceden yazılı onayı olmaksızın; bu MM aracılığıyla temin edilen Lojistik Destek, Mal ve Hizmetleri üçüncü tarafa aktaramaz veya beyan edilen maksat dışında kullanamaz.

             3. Taraflar Lojistik Desteğin, İkmal Maddelerinin ve Hizmetlerin tedarikinin; kendi ülkelerinin yasalarına, mevzuatına, politika ve uygulamalarına ve uluslararası yükümlülüklerine tabi olduğunu kabul eder.

             4. Bu MM uyarınca gerçekleştirilecek tüm faaliyetler; bu maksatla kullanıma hazır mali kaynak ve personel bulunmasına bağlıdır.

MADDE V

SİPARİŞ VE TEDARİK YÖNTEMLERİ

             Lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetlerin sipariş ve tedarik edilmesinde aşağıdaki yöntemler uygulanacaktır:

             1. Sipariş Etme Yöntemleri:

             Lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetleri talep eden birimler; Karşılıklı Lojistik Destek (buradan itibaren "KLD" olarak geçecektir) Formunu eksiksiz doldurup, uygun olan tedarikçi birimlere iletecektir. Talep eden birimler, faturaların ödenmesinden sorumlu teşkilatın veya kişinin hızlı bir şekilde tanınmasını sağlamak için, KLD formunu EK-B'de belirtilen şekilde yeterli ayrıntıları vererek dolduracaktır.

             2. Tedarik Etme Yöntemleri:

             a. Talep eden birimler; lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetlerin bedeli ve kullanılabilir durumda olup olmadığına dair bilgileri talep ettiğinde, tedarik eden birimler bu talepleri karşılamak için ellerinden gelen her türlü çabayı gösterecektir.

             b. Tedarik eden birimler, kapasitelerine bağlı olarak, talep eden birimlerin önceliğini göz önüne alarak taleplere cevap verecektir. Tedarik eden birimler, faturaların ödenmesinden sorumlu teşkilat veya kişilerin hızlı şekilde tanınmasını sağlayacak ve lojistik desteğin bedelini belirtecek gerekli bilgiyi dağıtım dokümanına dahil edeceklerdir.

             c. Lojistik destek sağlanamazsa, bu durumda KLD formları vakit kaybedilmeden talep edilen lojistik desteğin sağlanamama nedenini açıklayan bir bildirge ile talep eden birimlere geri gönderilecektir. Lojistik destek kısmen sağlanıyorsa, tedarik eden birimler Lojistik Desteğin sağlanacak kısmına ilişkin onay almak için talep eden birimlerle irtibata geçecektir.

             3. Acil İhtiyaç:

             Madde 1 ve 2'deki hükümlere rağmen, doğal afetler, acil askeri harekatlar veya benzeri başka olaylar gibi nedenlerle acil ihtiyaçlar ortaya çıkarsa, talep eden ve tedarik eden birimlerin karşılıklı onayıyla acil talep ve tedarik sağlanacaktır.

MADDE VI

ÖDEME

             1. Bu MM kapsamındaki Lojistik Destek, İkmal Maddeleri ve Hizmetlerinin bedeli nakit olarak ("Ücret Mukabili İşlemleri") veya İkame İşlemleri olarak, Taraflarca üzerinde mutabakat sağlanacak bir yöntemle ödenir.

             a. Ücret Mukabili işlemleri: Tedarik Eden Taraf, lojistik destek, ikmal maddeleri veya hizmetlerinin dağıtımı veya icrasından sonra, Kabul Eden Tarafa faturaları gönderecektir. Her iki Taraf da tüm hesap hareketlerini beş (5) yıl süre ile kayıt altında tutacaktır. Ücret Mukabili İşlemlerini fiyatlandırma konusunda Taraflar Madde VII ye tabi olacaktır.

             b. İkame İşlemleri: Her iki Taraf da yapılan tüm işlemlerin kayıtlarını tutacaktır. Kabul Eden Taraf lojistik destek, ikmal maddeleri veya hizmetlere tümüyle veya çoğunlukla özdeş olan lojistik desteği, ikmal maddelerini veya hizmetleri Tedarik Eden Tarafa aktarmak suretiyle bedel ödemesi yapacaktır.

             c. Kabul Eden Taraf, müştereken kararlaştırılmış veya ilk işlemin yapıldığı zamanda geçerli olan ikame programına göre, ilk işlem tarihinden itibaren bir (1) seneyi aşmayacak bir zaman dilimi içerisinde aynı şekilde ödeme yapmazsa, işlem 'hizmet bedeli alınabilir' olarak kabul edilecek ve Madde Vll'ye tabi olacaktır.

             2. Acil askeri harekatlar için sağlanan teçhizat ve malzemenin ödeme biçimine Taraflarca müştereken karar verilecektir.

             3. Lojistik desteğin ödemesi aksi yönde karar alınmadıkça KLD formunun alındığı tarihten itibaren doksan (90) gün içinde yapılacaktır.

MADDE VII

FİYATLANDIRMA

             1. Faturalandırılmış parasal değerler Kabul Eden Tarafa sağlanan gerçek lojistik desteğin tam bedellerini yansıtacaktır.

             2. Ödenecek bedelin; dağıtım takvimi, dağıtım noktaları ve benzeri diğer hususlara bağlı olarak farklılıklar gösterebileceği dikkate alınacaktır.

             3. Lojistik Destek, İkmal Maddeleri veya Hizmetler bu MM kapsamında Tedarik Eden Tarafın kendi kaynaklarından aktarılıyorsa; Tedarik Eden Taraf, kabul edilme tarihinden itibaren, özdeş Lojistik Destek, İkmal Maddeleri veya Hizmetlerinde kendi kaynakları için belirlediği aynı bedel üzerinden fiyatlandırma yapacaktır. Tedarik Eden Tarafın emeği için mutabakat sağlanan fiyat olması veya fiyatlandırma olmaması hallerinde, Taraflar müşterek olarak önceden bir fiyat üzerinde Karşılıklı Fiyatlandırma Esaslarına göre anlaşacak; bu fiyatlandırmaya dolaylı maliyetler (tesisler ve üretim teçhizatları dahil), idari ek ücretler ve sözleşme yönetim bedelleri dahil edilmeyecektir.

             4. Tedarik Eden Taraf, daha sonra Kabul Eden Tarafın vazgeçtiği bir talebi yerine getirmeye hazırlanırken ortaya çıkan masrafları ödemek zorunda kalırsa, bu durumda, Kabul Eden Taraf, Tedarik Eden Tarafın ödemek zorunda kaldığı makul masrafı üstlenecek ve bu masraflar faturalandırılmış parasal değerler olarak yansıyacaktır.

             5. Tedarik Eden Tarafın sağladığı lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetleri için bedel, aynı mal veya hizmetler için Tedarik Eden tarafın kendi silahlı kuvvetleri için uygulanan bedelden daha fazla olmayacaktır.

MADDE VIII

TEMAS NOKTALARI

             Bu MM dahilinde karşılaşılan beklenmedik durumlarda aşağıda belirtilen subaylara danışılacaktır:

             1. Kore Tarafı adına,

                 Mevki: Müdür

                 Uluslararası Lojistik işbirliği Şubesi

                 Lojistik Bürosu

                 Savunma Bakanlığı

             Adres: Yongsan-Dong 3-1, Yongsan-Gu Seul, KORE

             Telefon: 82-2-748-5750     Belgegeçer: 82-2-748-5799

             2. Türk Tarafı adına,

                 Mevki: Müdür

                 Genelkurmay Lojistik Daire Bşk.lığı

                 Lojistik Plan Şube Müdürü

             Adres: Genelkurmay Lojistik Başkanlığı Bakanlıklar/Ankara, TÜRKİYE

             Telefon. 90-312-4021797

MADDE IX

GÜVENLİK

             1. Gizlilik dereceli bilgi veya materyal, sadece söz konusu bilgi ve materyalin korunmasını güvence altına alan bir Uygulama anlaşması uyarınca Taraflara verilecektir.

             2. Her iki Taraf bu MM uyarınca sağlanan veya oluşturulan gizlilik dereceli bilgi ve materyale, kendi ulusal yasaları ve düzenlemelerine göre dikkat edileceğini ve korunacağını kabul ederler.

             3. Taraflar gizlilik dereceli lojistik destek, ikmal maddeleri ve hizmetlerini güvence altına alacak ve bu MM dahilinde mübadele edilen tüm gizlilik dereceli bilgi, Tedarik Eden Tarafın belirlediği aynı veya daha yüksek güvenlik derecesiyle korunacaktır; Her iki Taraf kendi ulusal yasaları ve düzenlemeleri uyarınca, bu korumayı sağlamak için Tedarik Eden Tarafın belirlediği tüm tedbirleri alacaktır.

MADDE X

ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

             Bu MM'nin yorumu veya uygulamasından kaynaklanan anlaşmazlıkların çözümü özellikle Taraflar arasında görüşmeler yapmak suretiyle çözülecek ve herhangi bir uluslararası mahkemeye veya üçüncü taraflara çözüm için başvurulmayacaktır.

MADDE XI

DEĞİŞİKLİK VE GÖZDEN GEÇİRME

             Taraflardan her biri gerektiğinde bu MM'nin değiştirilmesi veya gözden geçirilmesini yazılı olarak önerebilecektir. Bu durumda, adı geçen değişiklik veya gözden geçirmeyi Taraflar 90 gün içerisinde görüşecektir. Üzerinde yazılı olarak anlaşma sağlanan değişiklik veya gözden geçirme Madde XII hükümlerine uygun olarak yürürlüğe girecektir.

MADDE XII

YÜRÜRLÜĞÜ, YÜRÜRLÜK SÜRESİ VE SONA ERDİRME

             1. Bu MM Tarafların her birinin iç hukuki sürecini tamamlaması sonrası teati edilecek en son Nota tarihinde yürürlüğe girecek ve beş (5) yıl süreyle yürürlükte kalacaktır. Yürürlüğü, Taraflardan birisinin MM'nin süresinin dolmasından altmış (60) gün öncesinde yazılı olarak sona erdirmediği takdirde, ardışık birer yıl sürelerle otomatik olarak devam edecektir.

             2. Bu MM'nin yürürlüğü sona ersede; güvenlik; koruma; gizlilik dereceli bilginin kullanımı ve aktarımına ilişkin hükümler; bu MM ile sağlanan lojistik destek, ikmal ve hizmetler yürürlükte kalacaktır.

MADDE XIII

METİN VE İMZA

             Bu MM; her biri aynı derecede geçerli olmak üzere, Türkçe, Korece ve İngilizce dillerinde, ikişer nüsha olarak, 27 Mayıs 2008 tarihinde Seul'de imzalanmıştır. Anlaşmazlık halinde İngilizce metin esas alınacaktır.

 

             TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                                              KORE CUMHURİYETİ

             GENELKURMAY BAŞKANLIĞI ADINA                                      MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI ADINA

             Ergin SAYGUN                                                                                   Kim, Jong Cheon

             Orgeneral                                                                                             

             Genelkurmay II nci Başkanı                                                                 Milli Savunma Bakanı Yardımcısı

 

EKLER

 

EK-A (Ayrıntılı Lojistik Destek, İkmal Maddeleri ve Hizmet Listesi)

EK-B (Karşılıklı Lojistik Destek Sipariş/Makbuz/Fatura Formu)

 

 

Andlaşmanın Yabancı dil metnini görmek için tıklayınız.