28 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27333

YÖNETMELİK

Muğla Üniversitesinden:

MUĞLA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV

YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 24/8/1999 tarihli ve 23796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Muğla Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 16 – Normal ders yükü aşağıdaki hallerde değiştirilebilir:

             a) Ders Azaltma: Genel not ortalaması 2.00’den az olan öğrencilerin istekleri halinde danışman onayı ile ders yükleri en fazla altı kredi azaltılabilir. 

             b) Ders Artırma: Eğitim-öğretim programından geri kalmış ve derslerini tamamlamak veya not yükseltmek amacıyla ders tekrar etmek isteyen, genel not ortalamaları en az 2.00 olan öğrencilerin ders yükleri en fazla altı kredi,  genel not ortalamaları en az 3.00 olan öğrencilerin ders yükleri ise en fazla dokuz kredi arttırılabilir. Kayıt yaptırdıkları ve bir sonraki kayıt yaptıracakları yarıyıldaki dersleri başarmaları halinde mezun olabilecek durumda olan ve yukarıdaki şartları taşıyan öğrencilerin ders yükleri, danışmanlarının önerisi doğrultusunda ilgili yönetim kurulu kararı ile üç kredi daha arttırılabilir.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç en az bir eğitim-öğretim yılı öğrenim görmüş, bulundukları yarıyıla kadar almaları gereken tüm dersleri almış ve başarmış olmaları şartı ile genel not ortalamaları en az 3.00 olan öğrenciler, öğrenimlerini erken tamamlamak amacıyla, ders yüklerinin üzerinde yukarıda belirtilen krediler kadar bir üst sınıftan ders alabilirler.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

             Öğrencilerin, ulusal veya uluslararası düzeyde yapılan sınavlardaki başarılarını değerlendirme esasları Senato tarafından belirlenir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 24 – Bir dersin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınav ve yarıyıl/yıl sonu başarı notları, dersin sorumlusu öğretim elemanı tarafından dijital üniversite öğrenci işleri otomasyon programında ilan edilir. Notlar ilan edildiği tarihte kesinleşir.

             Öğrenciler, maddi hata düzeltme başvurularını notların ilan edildiği tarihten itibaren  yedi gün içinde ilgili Dekanlık/Müdürlüğe yaparlar. Bu süre dışında yapılan başvurular dikkate alınmaz. Başvurular Maddi Hata İnceleme Komisyonu tarafından incelenir.

             Komisyon; Dekan/Müdürün görevlendireceği Dekan/Müdür Yardımcısı başkanlığında toplam üç öğretim elemanından oluşur. Komisyon görevlendirildikten sonra incelemelerini en geç üç gün içinde bir rapor halinde Dekanlık/Müdürlüğe teslim eder. Dekanlık/Müdürlük, Komisyon raporunu ilgili yönetim kuruluna sunar. Maddi hatanın düzeltilmesi için not değişikliği ancak ilgili yönetim kurulu kararı ile yapılır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 28 – Eğitim-öğretimlerinin ilk dört yarıyılı sonunda genel not ortalamaları 1.80’in altında kalan lisans öğrencileri, akademik yetersizlik durumuna düşerler. Bu duruma düşen öğrenciler, beşinci ve daha üst yarıyıllardan ders alamazlar.  Öğrenciler, almadıkları derslerle birlikte başarısız oldukları dersleri ve/veya başardıkları dersleri tekrar alarak genel not ortalamalarını en az 1.80’e yükseltmek zorundadırlar.

             Akademik yetersizlik engeli devam eden öğrencilerden akademik yetersizlik engelini aşabileceklere, onuncu yarıyıl sonunda ilgili yönetim kurulu kararı ile diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Bu sınavlar onuncu yarıyılı izleyen yarıyılın başında akademik takvimle belirlenen tarihlerde yapılır. Sınavlar sonunda; akademik yetersizlik engeli kalkan öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler.

             Onuncu yarıyıl sonunda akademik yetersizlik engelini aşamayacakları için sınav hakkı verilmeyen öğrenciler ile sınav hakkı verilenlerden sınavlar sonunda akademik yetersizlik engelini aşamayan öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi uyarınca tanınan azami öğrenim süresi içinde öğrenimlerini tamamlayamayacakları için, Üniversiteden kayıtları silinir.”

             MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Muğla Üniversitesi Rektörü yürütür.