28 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27333

YÖNETMELİK

Uludağ Üniversitesinden:

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ  ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRME

 UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Uludağ Üniversitesi Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Uludağ Üniversitesi Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyetlerine, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Merkez (ÜSİGEM): Uludağ Üniversitesi Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezini,

             b) Müdür: Merkez Müdürünü,

             c) Rektör: Uludağ Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Temsilci: Fakülte ve meslek yüksekokullarını Merkezde temsil etmek üzere görevlendirilmiş öğretim elemanlarını,

             d) Üniversite: Uludağ Üniversitesini,

             e) Yönetim Kurulu: Merkez Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amacı, Yönetimi, Organları ve Görevleri

             Merkezin amacı

             MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Üniversite ile kamu kuruluşları, sanayi, ticaret ve hizmet sektörleri arasındaki işbirliğini teşvik etmek ve geliştirmektir.

             Merkez yönetimi

             MADDE 6 – (1) Merkezde; Rektör, Üniversite öğretim üyeleri arasından bir öğretim üyesini Müdür olarak görevlendirir. Müdür aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkanıdır.

             (2) Müdürün önerisi ile biri Üniversite öğretim üyeleri arasından, diğeri de iş dünyası,  sivil toplum kuruluşları ya da meslek kuruluşlarından olmak üzere iki müdür yardımcısı, Rektör tarafından görevlendirilir.

             (3) Ayrıca, Müdürün önerisi ile Üniversite öğretim elemanları arasından bir kişi Genel Sekreter olarak Rektör tarafından görevlendirilir.

             Merkezin organları

             MADDE 7 – (1) Merkez aşağıdaki organlardan oluşur:

             a) Müdür.

             b) Yönetim Kurulu.

             c) Danışma Kurulu.

             ç) Temsilciler Kurulu.

             Müdürün görevleri

             MADDE 8 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

             a) Merkezi temsil etmek.

             b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.

             c) Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla Yönetim Kurulunu toplantıya davet etmek, bu Kurulun gündemini belirlemek ve alınan kararları uygulamak.

             ç) Merkezin çalışma alanıyla ilgili diğer görevleri yürütmek.

             Yönetim kurulu

             MADDE 9 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve yardımcıları, Üniversite Yönetim Kurulunca Üniversite öğretim üyeleri arasından seçilen dört üye, istekleri halinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının yada sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden dört üye olmak üzere toplam  onbir kişiden oluşur.

             (2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi biten Yönetim Kurulu üyesi yeniden seçilebilir. Müdür yardımcıları ve Genel Sekreter oy hakkı olmadan Yönetim Kurulu toplantılarına katılır. Başkanın görevde olmadığı zamanlarda yerine, yetkilendireceği Müdür yardımcılarından biri vekalet eder. Yönetim Kurulu, Başkanın daveti üzerine salt çoğunlukla toplanır ve karar alır. Yönetim Kurulu, görevlerini yerine getirmek için alt komisyonlar kurabilir.

             Yönetim kurulunun görevleri

             MADDE 10 – (1) Yönetim kurulunun görevleri şunlardır:

             a) Fen, sağlık, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında danışmanlık hizmetleri vermek.

             b) Eğitim ve bilgilendirme amacıyla kurs, seminer, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlemek.

             c) Sertifika programları düzenlemek, uygulamak ve denetlemek.

             ç) Fen, sağlık, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında iş dünyası ile ortak araştırma projeleri geliştirmek ve yürütmek.

             d) Danışmanlık, eğitim hizmetleri ve araştırma projelerinde görev alacak öğretim elemanları ile talep eden kurumları eşleştirmek.

             e) İş dünyası temsilcilerinin deneyimlerini fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu öğrencileri ile derslerde paylaşmalarını sağlamak.

             f) Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yerleşik şirketler aracılığıyla eğitim, danışmanlık ve araştırma projelerini yürütmek, tam ve yarı zamanlı öğretim elemanlarının bu projelerde yer almalarını önermek, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile aile işletmelerinin kurumsallaşmalarına ve AR-GE kapasitelerini arttırmaya yönelik çalışmalara destek vermek.

             g) Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlama, verimliliği arttırma, ürün kalitesini ve standardını yükseltme, üretim maliyetlerini düşürme ve teknolojik bilgiyi ticarileştirme amacıyla iş dünyası ile ortak çalışma yapmak.

             ğ) Üniversite öğrencilerinin eğitilmesine ve mezuniyet sonrasında istihdam imkanlarının geliştirilmesine yönelik etkin staj programları yaratmak.

             h) Enstitü, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında uygulanan müfredatın iş dünyasının beklentilerini de karşılayacak biçimde düzenlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmak.

             ı) Üniversitenin sahip olduğu teknik altyapının iş dünyasının beklentilerini karşılayacak hizmetleri üretebilecek duruma gelmesi için, ilgili kurum ve kuruluşlardan sağlanacak fonlardan yararlanılmasına yönelik çalışmaları desteklemek.

             i) Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez konularının seçiminde ve öğretim elemanları tarafından yürütülen araştırmalarda iş dünyasının beklentilerinin göz önünde bulundurulmasını ve çalışmaların sonuçlarının iş dünyası ile paylaşılmasını sağlamak.

             j) Üniversitede öğretim elemanları ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından yürütülen araştırmalar için veri toplama aşamasında iş dünyasının araştırmacıları desteklemesini sağlamak.

             Danışma kurulu

             MADDE 11 – (1) Danışma Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları, Üniversite öğretim elemanlarından bir kişi, istekleri halinde ilgili kamu kuruluşları, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından beş kişi olmak üzere toplam dokuz üyeden oluşur.

             (2) Danışma Kurulu üyeleri Müdür tarafından önerilir ve Rektör tarafından görevlendirilir. Danışma Kurulu olağan olarak üç ayda bir salt çoğunlukla toplanır. Müdür Danışma Kuruluna başkanlık eder ve gerektiğinde Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilir. Kurulun sekreterlik işleri Merkez tarafından yürütülür.

             Danışma kurulunun görevleri

             MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu, Üniversite ile kamu kuruluşları, sanayi, ticaret ve hizmet çevreleri arasında ilişkilerin düzenlenmesi ve geliştirilmesi için Yönetim Kuruluna önerilerde bulunur.

             Temsilciler kurulu ve görevleri

             MADDE 13 – (1) Temsilciler Kurulu; Müdürün talebi üzerine fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu yönetimleri tarafından görevlendirilen temsilcilerden oluşur. Bu Kurul, olağan olarak üç ayda bir toplanır. Ayrıca, Müdürün talebi üzerine olağanüstü toplantı yapılabilir.

             (2) Temsilciler Kurulunun üyeleri, Merkez yönetimi ile kendi kurumları arasındaki iletişim, koordinasyon ve işbirliğini Müdür gözetiminde sağlarlar.

             Kurul ve organların görev süresi

             MADDE 14 – (1) Merkezdeki tüm kurul ve organların görev süresi üç yıldır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Mali konular

             MADDE 15 – (1) Merkezin mali konulardaki iş ve işlemlerinde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             Personel ihtiyacı

             MADDE 16 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 17 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 18 – (1) 19/6/2002  tarihli ve 24790 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uludağ Üniversitesi-Sanayi İşbirliğini Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği (ÜSİGEM) yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Uludağ Üniversitesi Rektörü yürütür.