28 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27333

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Zonguldak Karaelmas Üniversitesinde, yaz aylarında yapılacak yaz okulu eğitim-öğretimine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bünyesindeki Tıp ve Diş Hekimliği fakülteleri, Sağlık Yüksekokulu, Devlet Konservatuvarı ve meslek yüksekokulları dışında kalan birimlerde yaz aylarında yapılacak yaz okulu eğitim-öğretim programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci, 14 üncü ve Ek 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Fakülte: Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı fakülteleri,

             b) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             c) İlgili Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             ç) Öğrenci: Üniversitenin yaz öğretimi programına kayıt yaptıran öğrenciyi,

             d) Öğretim ücreti: Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esas ve usuller dahilinde Üniversite Yönetim Kurulunca karar verilen ve yaz öğretimine katılacak öğrencilerin kayıtlanacakları derslere karşılık ödedikleri ücreti,

             e) Rektör: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörünü,

             f) Senato: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Senatosunu,

             g) Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesini,

             ğ) Yüksekokul: Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı yüksekokulları,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Okulu Eğitim-Öğretimine İlişkin Esaslar

             Yaz okulu  öğretiminin amaçları

             MADDE 5 – (1) Yaz okulu öğretiminin amaçları şunlardır;

             a) Öğrencilerin eğitim imkanlarından yaz aylarında da yararlanmalarını sağlamak, bu yolla Üniversitede eğitimin verimliliğini artırmak,

             b) Öğrencilere, güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları dersler ile alamadıkları dersler için yeni bir imkan sağlamak,

             c) Yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim ve araştırma kurumlarında çalışan ve ancak yaz aylarında uygun zamanları olan öğretim elemanlarından yararlanmak,

             ç) Diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler ile kamu ve özel sektör personelinin Üniversitenin eğitim imkanlarından özel öğrenci statüsünde yararlanmalarını sağlamak,

             d) Başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine imkan sağlamak,

             e) Yan dal ve çift anadal programlarına kayıtlı öğrencilerin bu programları yürütmelerinde kolaylık sağlamak.

             Eğitim-öğretimin şekli ve süresi

             MADDE 6 – (1) Güz ve bahar yarıyılları dışında ve yaz tatili aylarında yapılan yaz okulu eğitim-öğretiminin süresi otuzbeş iş günüdür. Gerekli görülmesi halinde bu süre Senato kararıyla uzatılabilir. Bu süreyi izleyen hafta içinde genel sınavlar yapılır. Yaz okulunda açılan her ders için, güz veya bahar yarıyıllarında yapılan kuramsal ve uygulamalı ders saatleri toplamı kadar ders yapılır. Yaz okulu eğitiminde geçen süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Yaz okuluna kayıt, eğitim-öğretim ve sınav tarihleri Senato tarafından belirlenir ve akademik takvimde belirtilir.

             Derslerin açılması ve ders sorumlularının belirlenmesi

             MADDE 7 – (1) Üniversitenin lisans programlarında yer alan derslerin, verilmeleri gereken güz ve bahar yarıyıllarında açılması zorunludur. Bu derslerin açılması yaz okulu programına ertelenemez. Yıllık dersler yaz okulunda açılamaz.

             (2) Yaz okulunda açılacak dersler, bu derslerin öğretim sorumluları ve dersin öğretim dili, dersi açan bölümün önerisi üzerine ilgili kurulların görüşü ve Senatonun kararı ile bahar yarıyılı genel sınavlarının başlama tarihinden önce belirlenir. Servis dersleri için dersi açan bölümlerin de görüşü alınır.

             (3) Yaz okulunda açılmasına karar verilen dersler Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına bildirilir ve ilgili fakülte dekanlık/yüksekokul müdürlüklerince ilan edilir.

             (4) İçeriği ve kredisi aynı olmak koşuluyla, bölüm Başkanlığının onayı ile Üniversitenin diğer programlarından ders alınabilir. Ayrıca, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen sınırlamalar içinde kalmak koşuluyla, öğrenciler diğer üniversitelerin yaz okullarında açılan dersleri de alabilir. Ancak bu derslerin ilgili birimlerce açılmamış olması ve alınacak dersin eşdeğerliğinin her yıl kayıttan önce ilgili yönetim kurulunca onaylanmış olması gerekir. Diğer üniversitelerden alınan derslerin öğrenci not dökümüne işlenmesi, öğrencinin kayıtlı olduğu lisans programına ilişkin mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             (5) Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için en az onbeş öğrencinin kayıt yaptırması şartı aranır. Bir derse kayıt yaptıran öğrenci sayısı elliden fazla ise, ilgili yönetim kurulu kararı ile, bu dersin paralel şubesi açılabilir. Zorunlu hallerde bu sayılar ilgili yönetim kurulunca değiştirilebilir.

             (6) Bir dersin yaz okulundaki öğretim sorumlusu belirlenirken, o dersi önceki yarıyıllarda vermiş olan öğretim elemanına öncelik tanınır.

             (7) Bir öğretim elemanına, yaz okulunda en çok 9 kredilik dersin sorumluluğu verilebilir.

             Kayıt ve ders alma

             MADDE 8 – (1) Yaz okulunda bir öğrenci toplam 12 krediyi aşmamak üzere en çok 4 ders alabilir. Başarısız olunan dersler, ilk açıldığı yarıyılda tekrarlanır.

             (2) Yaz okulunda ders alacak öğrencilerin kayıtları, akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır. Yaz okuluna  kayıt yaptıracak öğrencilerden ders başına öğretim ücreti alınır.

             (3) Yaz okulunda kayıttan sonra ders ekleme ve silme işlemi uygulanmaz. Ancak, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesi hükümlerine göre bir dersin açılamaması durumunda, bu derse kayıt yaptıran öğrencilere birinci fıkra hükmü koşullarında, açık olan bir başka derse kayıt yaptırma imkanı verilir. Öğrenci açılamayan dersin yerine başka bir derse kayıt olmak istemezse, bu ders öğrencinin üzerinden silinir ve derse ilişkin öğretim ücreti öğrenciye iade edilir.

             (4) Yaz öğretiminden önceki yarıyıl sonu itibarıyla ilişik kesilme durumuna gelen öğrenciler yaz okuluna kayıt yaptırabilir. Yaz öğretimi sonunda, ilişik kesilme sebebi olan derslerden başarılı olanlar öğretimlerine kaldıkları yerden devam eder.

             (5) Kayıtlı olduğu lisans programında genel sınav için mazeret sınav hakkı verilen veya verilme durumundaki öğrenciler yaz okulunda açılan,  durumlarına uygun olan derslere kayıt ve kabul koşullarını yerine getirerek bu sınav haklarını yaz okulu genel sınavlarında kullanabilir.

             (6) Kayıtlı olduğu lisans programında ek süre verilen öğrenciler yaz okulunda ders alabilirler. Yaz okulunda geçirilen süre, ek süreden sayılmaz.

             (7) Yarıyıl tekrarı durumunda olan öğrenciler, daha önce alıp başarısız oldukları veya akademik ortalama yükseltmek amacıyla DC ve DD notu aldıkları dersleri, açılmışsa, yaz okulunda alabilir. Ancak bu dersler dışındaki derslere kayıt yaptıramaz.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 9 – (1) Mazeret sınav haklarını kullanmak üzere kayıt yaptıranlar hariç yaz okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersin devam koşulu daha önce yerine getirilmiş olsa bile devam zorunluluğu kaldırılamaz. Kuramsal (teorik) derslerin %30’undan, uygulamaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci yaz okulu sonunda o dersin sınavına alınmaz.

             Sınavlar ve başarının değerlendirilmesi

             MADDE 10 – (1) Yaz okulunda yalnız bu dönemde açılan dersler ve bu derslere kayıtlı öğrenciler için ara ve genel sınavlar yapılır. Yaz okulunda alınan derslerin genel sınavları için mazeret sınav hakkı verilmez.

             (2) Yaz okulunda açılan derslerde en az bir ara sınav ve bir genel sınav yapılır. Başarının değerlendirilmesinde ve not verme işlemlerinde öğrencinin kayıtlı olduğu lisans programına ilişkin mevzuat hükümleri uygulanır.

             (3) Öğrencinin her yaz okulunda aldığı not/notlar, not dökümünde, yaz okulu başlığı altında açılacak ayrı bir bölümde gösterilir. Yaz okulunda alınan notlar, önceki güz ve bahar yarıyılları sonu itibarıyla hesaplanan genel akademik ortalamaların yeniden hesaplanmasını ve bu ortalamaların değiştirilmesini gerektirmez.

             (4) Yarıyıl tekrar etme durumunda olan ancak, yaz okulunda ders alarak genel akademik ortalamalarını 1.80 ve üzerine çıkaran öğrencilerin yarıyıl tekrar etme durumları ortadan kalkar.

             (5) Yaz okulunda aldığı ve başardığı derslerle mezuniyet hakkı kazanan öğrencilerin mezuniyeti gerçekleştirilir.

             (6) Özel öğrenci statüsü ile yaz okulu derslerine kayıt yaptıranlara, yaz okulu öğretim süresini, aldıkları derslerin kodunu, adını, kredisini ve genel başarı notunu gösteren bir belge Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından verilir. Genel başarı not listesinin bir kopyası ilgili birim tarafından saklanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yaz okulu öğretim ve ders ücretleri

             MADDE 11 – (1) Yaz öğretimine katılacak öğrencilerin ödeyecekleri öğretim ücretleri, Yükseköğretim Kurulunca yayımlanan esas ve usuller dahilinde, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir.

             (2) Yaz öğretiminde ders veren öğretim elemanlarına, 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesine göre ek ders ücreti ödenir.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.