28 Ağustos 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27333

YÖNETMELİK

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden:

ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 18/9/1996 tarihli ve 22761 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Yüksek lisans öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının %70’i ve mülakat puanının %30’u alınarak hesaplanır. Yapılan değerlendirmede, 100 üzerinden en az 65 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde yüksek lisans programlarına kabul edilir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 60’ın altında olan adaylar için başarı notu hesaplanmaz. Aday başarısız sayılır.”

             “c) Doktora öğrenimine kabulde başarı notu; ALES standart puanının, temel tıp bilimlerinde doktoraya başvuran ve ALES’in sayısal kısmından en az 60 standart puana sahip bulunmayan tıp fakültesi mezunlarında ise temel tıp puanının %70’i ve mülakat puanının %30’u alınarak hesaplanır. Yapılan değerlendirmede; temel tıp puanına dayalı kabullerde 100 üzerinden en az 65 puan, ALES puanına dayalı olarak yüksek lisans ile kabullerde en az 70 puan, lisans ile kabullerde en az 75 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dahilinde doktora programlarına kabul edilir. Mülakata girmeyen veya mülakat notu 65’in altında olan adaylar için başarı notu hesaplanmaz. Aday başarısız sayılır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci ayrıca, tez danışmanı atandığı tarihi izleyen yarıyıl ve takip eden yarıyıllarda danışmanı tarafından açılan kredisiz uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alanı ve tez çalışması dersleri, yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Yüksek lisans uzmanlık alanı dersi, öğrenci sayısına bakılmadan iki teorik ders yükü olarak gösterilir. Yüksek lisans tez çalışması dersi, öğrenci başına bir saatlik pratik ders yükü olarak gösterilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

             “Başarısızlığa ilişkin kararlar gerekçeli bir raporla açıklanır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Doktora programı; yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programı, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla en az ondört adet ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Öğrenci ayrıca, tez danışmanı atandığı tarihi izleyen yarıyıl ve takip eden yarıyıllarda danışmanı tarafından açılan kredisiz uzmanlık alanı dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Uzmanlık alanı ve tez çalışması dersleri, yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam edebilir. Doktora uzmanlık alanı dersi, öğrenci sayısına bakılmadan üç teorik ders yükü olarak gösterilir. Doktora tez çalışması dersi, öğrenci başına bir saatlik pratik ders yükü olarak gösterilir.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 38 – Derslere devam zorunludur. Derslerin %20’sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders veya derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına alınmaz ve “DZ” notu verilir. Öğrencinin devamı ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından izlenir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 39 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 39 – Öğrenci bir yarıyılda aldığı ve devam şartını sağladığı bütün derslerin genel sınavına, Enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciye “GR” notu verilir. Yarıyıl sonu sınavı, Enstitünün tez yazım esaslarına uygun olarak hazırlanmış dönem ödevinin değerlendirilmesi biçiminde de olabilir. Genel sınavda başarısız olan öğrenciler için bütünleme sınavı açılmaz. Ancak sınava girme hakkı olduğu halde mazereti nedeniyle sınava girmeyen ve “GR” notu alan öğrenciye mazereti Enstitü Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde, genel sınav yerine geçmek üzere bir mazeret sınavı hakkı tanınabilir. Bu sınavın tarihi Enstitü Yönetim Kurulunca belirlenir.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 42 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 42 – Başarı notu değerlendirme sonucuna göre öğrenciye aşağıdaki harf notlarından birisi geçer not olarak verilir:

             Başarı Derecesi         Başarı Notu        Katsayı            Puanı

             Pekiyi                              AA                  4.00            95 – 100

             İyi-Pekiyi                         BA                  3.50             85 – 94

             İyi                                    BB                  3.00             75 – 84

             Orta                                  CB                  2.50             65 – 74

             Geçer                                YT                     -                     -

             Kredisiz dersler için başarı notu yerine “YT” geçer notu verilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 43 – Öğrenciye başarısızlığın nedenine göre aşağıdaki notlardan birisi verilir:

             a) DZ: Devam zorunluluğunu yerine getirmedi, sınava girme hakkı yok.

             b) GR: Genel sınava girmedi.

             c) FF: Genel sınava girdi ancak 65’in altında not alarak başarısız. Bu notun katsayısı sıfır (0)’dır.

             d) EK: Eksik, genel sınava girmiş, ancak zorunlu nedenlerle yarıyıl içi çalışmalarını tamamlayamamış öğrencilere verilir. Öğrenci eksikliğini sınav dönemi sonundan itibaren en geç bir ay içinde tamamlamak zorundadır. Aksi halde öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında yarıyıl içi çalışmalarının değeri sıfır (0) kabul edilerek not verilir.

             e) YZ: Kredisiz bir derste, dersin gereklerini yerine getirmeyerek başarısız olanlara verilir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, öğrenim süresince en çok iki dersten “FF” notu alabilir. İkiden fazla dersten “FF” notu alan öğrencilerin Enstitü ile ilişiği kesilir. Öğrenci başarısız olduğu dersleri tekrarlayarak başarmak zorundadır. Zorunlu hallerde, Anabilim Dalı Başkanının ve danışmanının ortak teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile öğrenci başarısız olduğu bir dersin yerine başka bir ders alabilir.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 46 – Bir dersin kredisi ile başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Akademik ortalama, öğrencinin Enstitüye kaydından itibaren geçer not aldığı ve program için geçerli sayılan bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi suretiyle elde edilir. Bu hesaplamada bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Öğrencinin “YT” notu aldığı dersler akademik ortalamaya dahil edilmez.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğe 52 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

             “EK MADDE 1 – Üniversite ile yurtiçi veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumları arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde üniversitelerarası öğrenci değişim programları ve ortak lisans üstü eğitim-öğretim programları uygulanabilir. Bu programlar ikili anlaşmalar, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen esaslar ve ilgili üniversiteler arasında yapılan protokoller doğrultusunda yürütülür.”

             MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü yürütür.