31 Ağustos 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27335

YÖNETMELİK

Artvin Çoruh Üniversitesinden:

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Artvin Çoruh Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında önlisans ve lisans eğitim-öğretimi ile öğrenci işlerinde uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Artvin Çoruh Üniversitesinde önlisans ve lisans eğitim-öğretim programlarına, sınav ve değerlendirme esaslarına, öğrenci kabulüne, diploma ve unvanlara, devamlı ve geçici ayrılma işlemlerine, staj, bitirme çalışması ve diğer öğretim çalışmaları ile akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek için, bölüm başkanının önerisi üzerine, dekan veya müdür tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             b) Ders kredisi: Bir kredi, bir yarıyıl içinde haftada bir saat teorik ders, iki saat uygulama, dört saat laboratuar, klinik uygulama, atölye ve benzeri çalışmaları ifade eden ölçü birimini,

             c) Fakülte: Yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen yükseköğretim kurumunu,

             ç) İlgili kurul: Fakültelerde fakülte kurulu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             d) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             e) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerini,

             f) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan dersi,

             g) Senato: Üniversite Senatosunu,

             ğ) Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesini,

             h) Yüksekokul: Üniversite bünyesinde lisans eğitimi veren yüksekokullar ile ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokullarını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim – Öğretime İlişkin Esaslar

             Eğitim-öğretim dönemleri ve akademik takvim

             MADDE 5 – (1) Eğitim-öğretim dönemleri güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl ondört haftadan az olamaz. Eğitim-öğretim yarıyıl esasına göre düzenlenir. İlgili kurulların kararı ve Senatonun onayı ile dersler yıllık olarak da düzenlenebilir.

             (2) Resmi tatil günlerinde ders yapılmaz. Ancak ilgili dekanlık/müdürlük tarafından gerekli görülmesi durumunda Cumartesi ve Pazar günleri de ders yapılabilir.

             (3) Gerekli görüldüğü durumlarda ilgili kurulların teklifi ve Senatonun kararıyla bütünleme sınavı kaldırılarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu açma ve uygulama esasları Senato tarafından belirlenir.

             (4) Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, Mayıs ayı içinde Senato tarafından belirlenir.

             (5) Önlisans programlarının süresi en az dört yarıyıl ve lisans programlarının süresi en az sekiz yarıyıldır.

             Giriş ve kayıt şartları

             MADDE 6 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullara kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden diploma alınması halinde, diplomaların denkliğinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması.

             b) Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına merkezî yerleştirme sistemi veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile kayıt hakkı kazanmış olmak ya da özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puan ve şartlara sahip bulunmak, Üniversitece yapılacak özel yetenek sınavını başarmış olmak.

             c) Kayıt için ÖSYM kılavuzunda belirtilen belgeleri getirmek.

             ç) Uzaktan öğretim hariç başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamak.

             (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların kayıt için bizzat başvurmaları gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayan adaylar, vekilleri veya kanunî temsilcileri aracılığı ile de kayıt yaptırabilirler.

             Kayıt yenileme

             MADDE 7 – (1) Öğrenci her yarıyıl/yılbaşında akademik takvimde gösterilen süre içinde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödeyerek kaydını yeniletmek, ders kaydını yaptırmak ve danışmanına onaylatmak zorundadır.

             (2) Birinci sınıfa yeni kayıt yaptıran öğrenci, aynı zamanda birinci yarıyıldaki/yıldaki programda yer alan derslere de kaydını yaptırmış sayılır.

             (3) Akademik takvimde belirtilen sürelerde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini yatırmayan ve kaydını yeniletmeyen öğrenci, o yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğretim süresinden sayılır. Ancak, süresi içinde kaydını yeniletmeyenlerden haklı ve geçerli mazereti olan öğrencinin kaydının yenilenmesine, yeni ders seçme/ders bırakma süresinin bitiminden itibaren onbeş gün içerisinde mazeretini belirten dilekçe ile başvurması kaydıyla, ilgili yönetim kurulu karar verir. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             (4) Kayıt yenileme süresini takip eden bir haftalık süre içerisinde öğrenci danışmanın onayı ile yeni ders seçebilir veya seçtiği dersi bırakabilir.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 8 – (1) İlgili kurulların teklifi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Yabancı dil hazırlık sınıfının öğretim ve sınav esasları Senato tarafından belirlenir.

             Öğretim programları, uygulama ve stajlar

             MADDE 9 – (1) Eğitim-öğretim programları, ilgili bölüm/anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine ilgili kurullarca karara bağlanarak en geç Haziran ayı içinde Rektörlüğe sunulur ve Senatonun onayı ile kesinleşir. Senato tarafından kabul edilen bu ders programları eğitim-öğretim yılı başında öğrencilere duyurulur.

             (2) Bir programdaki toplam kredi miktarı ortak zorunlu dersler hariç, iki yıllık programlarda 64’ten az 80’den fazla, dört yıllık programlarda 128’den az 160’dan fazla olamaz.

             (3) Öğretim programı; teorik dersler ve/veya seminer, atölye, laboratuar, klinik uygulama, arazi uygulaması, staj ve benzeri uygulamalardan oluşur.

             (4) Bitirme tezi olan programlarda bitirme çalışması, staj zorunluluğu olan programlarda staj, uygulama ve benzeri çalışmalarla ilgili esaslar ilgili kurulların teklifi üzerine Senatoca belirlenir.

             Danışmanlık

             MADDE 10 – (1) Her öğrenci için ilgili bölümce bir öğretim elemanı danışman olarak seçilir. Danışman, öğrenimi boyunca öğrenciyi izler ve öğrencinin devam etmekte olduğu önlisans, lisans ve çift anadal programları çerçevesinde alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerle ilgili olarak öğrenciye tavsiyelerde bulunur. Öğrenci, yarıyıl kayıtlarının yapılması veya yenilenmesi sırasında derslerini danışmanı ile birlikte düzenler ve danışmanına onaylatır.

             (2) Kayıt süresi içerisinde geçerli bir mazereti nedeniyle Üniversitede bulunamayacak olan danışman bu durumu bir yazı ile bölüm başkanlığına bildirir. Bölüm başkanı, bu danışman yerine geçici olarak bir öğretim elemanını görevlendirir ve bunu ilgili öğrencilere duyurur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Dersler, Sınavlar ve Not Değerlendirmeleri

             Ders alma

             MADDE 11 – (1) Ders alma ile ilgili işlemler aşağıdaki şekilde yürütülür:

             a) Öğrenci, yarıyıl/yıl başında öncelikle alt sınıflarda hiç almadığı, devamsız veya uygulamadan başarısız olması nedeniyle yarıyıl sonu sınavına giremeyerek F aldığı ve kaldığı, veya FD ve FF alarak başarısız olduğu dersleri; almak kaydıyla, bulunduğu yarıyıl/yıl derslerinden de alır. Ancak öğrencinin alt sınıflardan başarısız olduğu dersler dikkate alınarak, bulunduğu yarıyıldan alacağı derslerin sayısına, öğrenci, danışmanının da görüşünü alarak kendisi karar verir.

             b) Öğrenci danışmanın olumlu görüşü ile ön şartlı dersler dışında, alt sınıflardaki tüm derslerden başarılı olması ve genel ağırlıklı not ortalamasının en az 3.00 olması şartı ile bulunduğu yarıyıl/yıl programında bulunan derslerin toplam kredisinin %20’sine kadar, bir üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir. Ön şartlı dersler ve ön şartlar, ilgili Kurulun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             c) Öğrenci daha önce alıp başarılı olduğu dersi/dersleri not yükseltmek için tekrar alabilir. Bu durumda alınan son not geçerli olur.

             ç) Kayıt dondurma ve uzaklaştırma nedeniyle dönem kaybeden veya ders kaydı yaptırmayan öğrenciler öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan/yıldan devam ederler, bir üst yarıyıldan/yıldan ders alamazlar.

             d) Programdan kaldırılan ve yerine yeni bir eşdeğer ders konulmayan herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, o dersten muaf sayılır.

             e) Öğrenci, azlığı nedeniyle sınıf teşkil edilemediği için birinci ve ikinci öğretim birleştirilerek ders yapılan programlar dışında; birinci öğretim öğrencileri ikinci öğretimden, ikinci öğretim öğrencileri birinci öğretimden ders alamazlar.

             f) Öğrenciler, talepleri ilgili kurullar tarafından uygun görülmesi halinde Üniversite bünyesindeki başka fakültelerden/yüksekokullardan ders alabilirler.

             Zorunlu ve seçimlik dersler

             MADDE 12 – (1) Dersler zorunlu ve seçimlik dersler olmak üzere iki türlüdür. Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir. Seçimlik dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir.

             (2) Öğretim planlarında seçimlik dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok %40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir.

             (3) Seçimlik dersler, her bölümün öğretim planındaki tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinde seçilebilir.

             (4) Seçimlik dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür ya da değişik ilgi alanlarındaki derslerden de oluşabilir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiş dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin %10’unu aşamaz.

             Derslere devam

             MADDE 13 – (1) Öğrenci derslere ve uygulamalara devam etmek zorundadır. Teorik derslerin %30’undan, uygulamaların %20’sinden fazlasına devam etmeyen ve uygulamalarda başarılı olamayan öğrenci o dersin yarıyıl sonu/yılsonu sınavına alınmaz.

             (2) Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam şartı yerine getirilmiş ise, ara sınavlara girmek kaydıyla bu derslerde devam şartı aranmaz. Ancak uygulama sınavı yapılan dersler ile sınıf geçme sistemi uygulanan birimler bu uygulamanın dışındadır.

             (3) Devamsız öğrencilerin durumu yarıyıl sonu/yılsonu sınavlarından önce ilgili öğretim elemanı tarafından ilan edilir.

             Sınavlar

             MADDE 14 – (1) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, muafiyet sınavı ve mazeret sınavlarıdır. Bu sınavlar yazılı, sözlü, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların sözlü veya uygulamalı olarak yapılacağına ve uygulama, staj, tez, proje ve benzeri çalışmaların nasıl değerlendirileceğine ilgili kurullar karar verir.

             (2) Sınav programları, ilgili birimlerce hazırlanır ve sınavlardan en az onbeş gün önce ilân edilir. Sınavlar, programda gösterilen gün, yer ve saatte yapılır. Öğrenciler, sınava ilân edilen gün, saat ve yerde girmek ve öğrenci kimliklerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.

             (3) İlgili dekanlık/müdürlük tarafından gerekli görülmesi durumunda Cumartesi ve Pazar günleri de sınav yapılabilir.

             (4) Öğretim elemanları, ara sınav sonuçlarını yarıyıl sonu/yılsonu sınavları başlamadan en geç onbeş gün önce otomasyon sistemine girmek ve sınav evrakını idareye teslim etmek zorundadırlar. Yarıyıl sonu/yılsonu sınav sonuçlarının ise, o dersin bütünleme sınavından bir hafta öncesine kadar ilân edilmesi gerekir.  Sınavlara ilişkin belge ve tutanaklar dekanlık veya müdürlüklerce en az iki yıl saklanır. Üniversitede aşağıda belirtilen sınavlar yapılır:

             a) Ara sınav: Her ders için her yarıyıl en az bir ara sınav yapılır. Ara sınavların hangi tarihte ve nerede yapılacağı, sınav tarihinden en az iki hafta önce dekanlık veya müdürlüklerce tespit ve ilân edilir. Yıllık program uygulanan fakülte ve yüksekokullarda ilgili kurul kararı ile tek ara sınav yapılabilir. Bir yarıyıl/yıl programında yer alan derslerden bir günde en fazla iki dersin ara sınavı yapılır.

             b) Yarıyıl sonu/yılsonu sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl/yıl sonunda yapılır. Yarıyıl sonu/yılsonu sınavına, devam zorunluluğunu yerine getiren ve uygulamalı olan derslerin uygulamalarından başarılı olan öğrenciler girebilir.

             c) Bütünleme sınavı: Bir dersin bütünleme sınavı, o dersin yarıyıl sonu/yılsonu sınavının bitiminden sonra akademik takvimde belirtilen tarihler arasında yapılır. Bu sınava, yarıyıl sonu/yılsonu sınavına girme hakkına sahip olup da sınava girmeyen veya girdiği halde sınavda yeterli başarıyı sağlayamayan öğrenciler girebilir.

             ç) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için tek dersi kalan öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde bütünleme sınavlarının bitimini takip eden bir ay içinde fakülte ve yüksekokullarca açılacak tek ders sınavına girerler. Tek ders sınavına, ilgili dersin yarıyılına bakılmadan dersi daha önce almış ve yarıyıl sonu/yılsonu sınavına girme hakkı elde etmiş, yalnız başarılı olamayan veya devamsızlıktan kalmamış olan öğrenciler girebilir, dersi hiç almamış olan ve devamsızlıktan kalan öğrenciler giremez. Bu sınavlarda alınan not, ara sınav şartı aranmadan en az CC ise öğrenci başarılı sayılır.

             d) Ek sınav: Önlisans programlarında dört, dört yıllık lisans programlarında yedi, beş yıllık programlarda sekiz ve altı yıllık programlarda dokuz yıllık öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrencilere, dilekçeyle başvurmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla, bu Yönetmeliğin 20 nci maddesindeki kapsam ve şartlarda, akademik takvimde belirtilen sürelerde kullanılmak koşuluyla biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Ek sınav haklarını kullanma durumunda olan öğrenciler ders kaydı yaptıramazlar ve sınav hakkı dışında öğrencilik haklarından yararlanamazlar, ancak öğrenci katkı paylarını veya ikinci öğretim ücretlerini ödemeye devam ederler. Uygulamalı ve uygulaması olan derslerle ilgili ek sınav şartlarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir. Ek sınavlarda alınan not, ara sınav şartı aranmadan en az CC ise öğrenci başarılı sayılır.

             e) Mazeret sınavı: Mazeret sınav hakkı, mazereti nedeniyle ara sınavlara giremeyen öğrencilere tanınır. Bunun dışında başka hiçbir sınav için mazeret sınav hakkı verilmez. Ara sınavlara girme hakkı olduğu halde bu sınavlara giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde, dekanlık veya yüksekokul müdürlüğünce tespit ve ilân edilen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez. Ara sınavlara haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar mazeretlerini, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde bildirmek zorundadır.

             f) Muafiyet sınavı: Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler için ortak zorunlu yabancı dil dersi veya yabancı dil hazırlık sınıfında okumak durumunda olan öğrenciler için, ilgili dil dersinden yarıyıl başında bir sınav açılır. Bu sınavın esasları bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde sözü edilen esaslar çerçevesinde tespit edilir.

             (5) Bir ders ile uygulamasının ayrı sınavlarla değerlendirilebileceğine ve bunların birbiriyle bağlantılı olduğuna, öğrenciye bitirme tezi veya çalışması yaptırılması halinde bunların değerlendirme esaslarına ilgili yönetim kurulları karar verir.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 15 – (1) Öğrenciler sınav sonuçlarına, notların ilânından itibaren en geç beş işgünü içinde dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine idarece yapılacak inceleme sonucu maddî hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak yapılan gerekli düzeltmeler ilgili yönetim kurulu kararı ile kesinlik kazanır ve sonuç öğrenciye bildirilir.

             Başarı notunun tespiti

             MADDE 16 – (1) Bir dersin yarıyıl sonu/yılsonu/bütünleme sınavından sonra öğrenciye, ara sınav/sınavlar not ortalamasının ve yarıyıl sonu/yılsonu/bütünleme sınav notunun katkısından oluşan toplam puan dikkate alınarak ders sorumlusu öğretim elemanı tarafından harf notu verilir. Yarıyıl sonu/yılsonu/bütünleme sınav notunun başarı puanına etkisi en az %50 en fazla %70’dir. Bu oranlar ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenerek, derslerin başlamasını takip eden onbeş gün içinde ilgili birime bildirilir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı harf notunun en az CC olması gerekir. Ancak, öğretim elemanı yukarıdaki yöntemle bulunacak puanın aşağıdaki tablodaki harf karşılığının altında bir harfi başarı notu olarak belirleyemez. Aynı puana sahip öğrencilere farklı harf notu verilemez. Bir öğrenciye verilen harf notu, kendisinden daha düşük puana sahip öğrencilerin harf notundan düşük olamaz. Başarı notları ve karşılıkları aşağıda tabloda gösterilmiştir:

             Puan              Harf Notu                Katsayı

             90-100                AA                         4.00

             85-89                   BA                         3.50

             75-84                   BB                         3.00

             70-74                   CB                         2.50

             60-69                   CC                         2.00

             55-59                   DC                         1.50

             50-54                  DD                         1.00

             40-49                   FD                         0.50

             0-39                     FF                         0.00

              ---                         F                          0.00

             (2) Bunlardan;

             a) FD, FF: Başarısız olarak tanımlanır.

             b) F: Devamsızlık veya uygulamadan başarısız olması nedeniyle yarıyıl sonu sınavına girme hakkı yok olarak tanımlanır.

             c) G (Geçer): Kredisiz derslerde başarılı olarak tanımlanır.

             ç) K (Kalır): Kredisiz derslerde başarısız olarak tanımlanır.

             d) M (Muaf): Bir yükseköğretim kurumundan dikey/yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken ÖSYM sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kaydedilen nottur. Geldiği kurumdaki notu harf ile birlikte belirtilir.

             e) S (Süren çalışma): Bir yarıyıldan daha uzun süren ve başarılı olarak sürdürülen bitirme çalışması ve proje dersi için verilir.

             Ağırlıklı not ve ağırlıklı not ortalaması

             MADDE 17 – (1) Ağırlıklı not: Bir dersin kredisi ile o dersten alınan harf notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı notudur. Bunlardan;

             a) Ağırlıklı not ortalaması: Öğrencinin o yarıyıl/yıl kaydolduğu tüm derslerin ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile elde edilir. Bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Virgülden sonraki ikinci hane, üçüncü hanenin beşten küçük olması durumunda aynen, beş veya daha büyük olması durumunda bir fazlası alınarak tespit edilir.

             b) Ağırlıklı genel not ortalaması: Öğrencinin bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasından itibaren aldığı bütün derslerin ağırlıklı notlarının toplamının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesi ile elde edilir. Genel ağırlıklı not ortalaması hesabında öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı son harf notu dikkate alınır.

             c) Ağırlıklı mezuniyet not ortalaması: Öğrencinin mezun olmaya hak kazandığı tarih itibariyle ağırlıklı genel not ortalamasıdır.

             Onur öğrencileri

             MADDE 18 – (1) Üniversite öğrenciliği süresince uyarma dışında disiplin cezası almamış olmak kaydıyla, bir yarıyıl sonunda en az normal ders yükü ile o yarıyılın not ortalaması 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi, 3.51-4.00 arasındaki öğrenciler yüksek onur öğrencisi sayılırlar.

             Başarı denetimi

             MADDE 19 – (1) Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC, DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili yarıyıl ağırlıklı not ortalamasının 2.00 olması gerekir. Aksi takdirde bu dersleri tekrar ederler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Süreleri, Öğrenimi Bitirme ve Diplomalar

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 20 – (1) Öğrenciler, iki yıllık önlisans programlarını en çok dört, dört yıllık lisans programlarını en çok yedi, beş yıllık programlarını sekiz ve altı yıllık programlarını da en çok dokuz yılda tamamlamak zorundadırlar.

             (2) Öğrenim süresinin hesaplanmasında kayıt dondurma süreleri dikkate alınmaz; ancak Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri öğretim süresinden ve devamsızlıktan sayılır. Uzaklaştırma cezası alan öğrenciler katkı payı veya ikinci öğretim ücretini öderler.

             (3) Bu süreler sonunda kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan mezun olamayan son sınıf öğrencilerine ilgili yönetim kurulu kararı ile kullandırılacak ek sınav haklarıyla ilişik kesme işlemleri aşağıdaki esaslar doğrultusunda yürütülür:

             a) Hiç almadığı veya alıp da devam şartını yerine getiremediği ya da uygulamalı derslerde uygulamalardan başarılı olamadığı için yarıyıl sonu sınavına girme hakkı elde edemediği ders sayısı beşten fazla olan öğrenci ek sınavlara alınmaz ve öğrencinin ilişiği kesilir.

             b) Azamî öğrenim süresi sonunda bu fıkranın (a) bendi dışında kalarak ilişiği kesilmeyen öğrenciye, devam şartını yerine getirerek başarısız olduğu tüm dersler için, biri bütünleme olmak üzere iki sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, hiç almadığı veya devam şartını yerine getirmediği dersler de dâhil olmak üzere, beşe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

             c) Ek sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını dört veya beşe indiren öğrenciye üç yarıyıl, sınıf geçme esasına göre öğretim yapan kurumlarda iki eğitim-öğretim yılı ek süre verilir. Bu ek süre sonunda başarısız olduğu ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

             ç) Azamî öğrenim süresi sonunda, ek sınav hakkını kullanmadan mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını dört veya beşe indiren öğrenciye dört yarıyıl (iki eğitim-öğretim yılı) ek süre verilir. Ek süre sonunda başarısız ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

             d) Azamî öğrenim süresi sonunda ya da bu fıkranın (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen ek süreleri kullanarak, mezun olması için başarması gereken ders sayısını üçe indiren öğrencinin ilişiği kesilmez ve bu üç ders için sınırsız sınav hakkı verilir. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci, bu haklarını derslerin açıldığı yarıyıl veya yıldaki yarıyıl sonu sınavlarında kullanır. Öğrenci, bu sınava üst üste ya da aralıklı olarak üç eğitim-öğretim yılı girmezse, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve öğrencinin ilişiği kesilir.

             (4) Ek süre veya sınırsız sınav haklarının kullanımı sırasında uygulamalı dersler, uygulaması olan dersler ile daha önce alınmamış veya devam şartı yerine getirilmemiş dersler dışındaki derslerde devam ve ara sınav şartı aranmaz. Bu sınavlarda en az CC alan öğrenci başarılı sayılır.

             (5) Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenci, katkı payı veya ikinci öğretim ücreti ödemeye devam eder, ancak diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             Kayıt silme ve sildirme

             MADDE 21 – (1) Öğrencinin yazılı olarak kaydının silinmesini istemesi dışında, aşağıda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) 2547 sayılı Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamamak,

             b) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olmak,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste katkı payını veya bahar yarıyılı kayıt yenileme süresinden itibaren bir ay içerisinde ikinci öğretim ücretini yatırmamış olmak,

             ç) 2547 sayılı Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak.

             Mazeretler

             MADDE 22 – (1) Haklı ve geçerli mazereti bulunan öğrenciler; mazeret durumunu bildiren dilekçe ve varsa mazeretini gösterir belge ile birlikte mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne başvurmak zorundadırlar. Bu süre içinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

             (2) İlgili yönetim kurulunca kabul edilecek geçerli mazeretlerle ilgili olarak, aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

             a) Öğrencinin, geçerli mazereti sebebiyle katılamadığı ders saatlerindeki devamsızlığı; bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen sınırları aştığı takdirde, devamsız olduğu derslerle ilgili hakları öğrencinin talebi üzerine dondurulur. Öğrenciler bu dersleri, açıldıkları ilk yarıyılda veya yılda alırlar. Bu şekilde kaybedilen süre, normal eğitim-öğretim süresine eklenir.

             b) Öğrencinin mazereti bu Yönetmelikte öngörülen devam süresine dâhil edilmez.

             c) Öğrenciler, mazeret beyan ettikleri süre içinde sınavlara giremezler. Bu süre içerisinde sınava giren öğrencilerin sınavı geçersiz sayılır.

             ç) Öğrencinin devamsızlığının hesaplanmasında, bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen durum dışında mazeret dikkate alınmaz.

             İzin ve hakların saklı tutulması

             MADDE 23 – (1) Öğrenciye ilgili yönetim kurulu kararı ve Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen haklı ve geçerli nedenler ile bir defada en çok iki yarıyıl süre ile izin verilebilir. İzinli sayılan öğrenci, kayıtlı olduğu yükseköğretim programına devam edemez ve izinli olduğu yarıyılı izleyen sınav dönemindeki yarıyıl sonu sınavına giremez.

             (2) Hastalık, tabii afetler, tutukluluk, mahkûmiyet ve askerlik tecilinin kaldırılması gibi öngörülemeyen ve bilinemeyen nedenlerle yarıyıl süresi içinde de izin verilebilir. Belirtilen sebeplerin sınav döneminde ortaya çıkması halinde aynı şekilde işlem yapılır. Yarıyıl içinde izin verilmesi halinde öğrenci yarıyıl başından itibaren izinli sayılır. Sınav dönemi başında veya sınav dönemi içinde izin alındığında, bu izin verildiği tarihten geçerli olup, öğrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sınav dönemindeki hakları saklı kalır. Bu haklar iznin bitimini izleyen o dersin sınavının açılacağı ilk sınav döneminde kullanılır.

             (3) Yukarıda belirtilen nedenlerle izin istenilmesi halinde öğrencinin, olayın meydana geldiği tarihten itibaren en geç onbeş gün içinde dekanlığa/yüksekokul müdürlüğüne başvurması ve olayı gerekli belgelerle kanıtlaması zorunludur. Yönetim kurullarınca kabul edilebilecek ekonomik veya diğer nedenlerle izin ancak yarıyıl başında verilebilir. Bu takdirde izin için başvurunun, nedenlerinin açıklanması ve belgelenmesinin, yarıyılın başlangıç tarihinden itibaren bir ay içinde yapılması zorunludur. Yönetim kurullarınca verilen izinler, öğretim süresinden sayılmaz.

             (4) Üniversite adına kültürel ve sportif faaliyetlere, yurtiçi ve yurtdışındaki müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılırlar.

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 24 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılacak öğrenciler, öğrenim gördükleri ilgili birime yazılı olarak başvururlar. Başvuru üzerine kaydı silinen öğrenciye, isterse kayıt olduğu yükseköğretim programındaki öğrenim durumunu gösteren bir belge, girişte teslim ettiği diplomaları ve diğer belgeleri verilir.

             Yurtdışı üniversitelerle öğrenci değişimi

             MADDE 25 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişim programları çerçevesinde, Üniversite tarafından bir veya iki yarıyıl yurt dışındaki üniversitelere öğrenci gönderilebilir. Bu kapsamda yurt dışına gönderilen öğrencilerin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Başvuru koşulları, kabul şartları, başarı notlarının Üniversitedeki başarı durumuna nasıl yansıtılacağı ve bu kapsamdaki diğer hususlar Senato kararları ile belirlenir.

             Diğer üniversitelere kayıtlı öğrencilerin üniversitede ders almaları

             MADDE 26 – (1) Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler, ders almak istedikleri ilgili bölümün görüşü ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile gerekli koşulları yerine getirerek, Üniversitede ders alabilirler. Bu öğrenciler bu Yönetmelik hükümlerine tabidirler. Bu statüdeki öğrencilere kayıt yaptırdıkları dersler için  sadece not durum belgesi verilir.

             Yatay ve dikey geçişler, çift anadal ve yandal programı

             MADDE 27 – (1) Yatay ve dikey geçişler, çift anadal ve yandal programı,  Üniversite ile diğer üniversiteler arasında kredi aktarımı ile ilgili hususlar ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Yabancı dil destekli eğitim

             MADDE 28 – (1) Senato tarafından belirlenen şartlara uygun olmak kaydıyla, ilgili Kurulun önerisi ve Senatonun onayı ile hazırlık sınıfı olan bölümlerde yabancı dil destekli eğitim yaptırılabilir. Bu eğitimin şartları Senato tarafından belirlenir.

             Mezuniyet

             MADDE 29 – (1) Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programdaki tüm dersleri almış ve başarmış olması ve ağırlıklı mezuniyet not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

             (2) Öğrencinin mezuniyet tarihi, o sınav dönemindeki son sınav günüdür. Ancak, bu tarihe kadar tek ders, staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi/tezi, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler; tek ders sınavında başarılı olduğu veya bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri müteakip akademik yıla taşan öğrenciler ise, o yarıyılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öderler. Ancak tek ders sınavında başarılı olan öğrenciden o dönemin harcı alınmaz.

             Diplomalar

             MADDE 30 – (1) Üniversitenin bir fakülte veya yüksekokulunun eğitim-öğretim programında mevcut olan bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarı ile tamamlayan öğrencilere o programın lisans veya önlisans diploması verilir. Diploma hazırlanana kadar bir defaya mahsus geçici mezuniyet belgesi verilebilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler Rektörlükçe düzenlenir.

             (2) Diplomanın kaybı halinde, bir defaya mahsus olmak üzere; diploma yerine geçecek, kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

             (3) Bir lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olanlara istemeleri halinde önlisans diploması verilir. Önlisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Önlisans diploması alanların ilişiği kesilmiş sayılır.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 31 – (1) Her türlü tebligat, öğrencinin yükseköğretim kurumuna kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak veya ilgili yükseköğretim kurumunda ilân edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Yükseköğretim kurumuna kaydolurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu fakültenin/yüksekokulun ilgili birimlerine bildirmemiş bulunan veya vermiş oldukları adreste eksiklik veya yanlışlık olan öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 32 – (1) 30/10/2007 tarihli ve 26685 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Artvin Çoruh Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ile 31/10/2007 tarihli ve 26686 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Kafkas Üniversitesine bağlı iken Artvin Çoruh Üniversitesine bağlanan Orman Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokuluna, 2007-2008 eğitim-öğretim yılından önce kayıt yaptıran öğrenciler; bu Yönetmelikle uygulanacak yeni not sistemine tabi olmayıp, ders geçme notu 50’dir. Söz konusu öğrenciler yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından en az 50 alamadıkları takdirde başarısız sayılır. Bu öğrenciler, tek ders sınavlarında 100 başarı notu üzerinden en az 50 puan almaları durumunda, ara sınav notlarına bakılmadan başarılı sayılır.

             (2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce öğrencinin aldığı dersler için verilen harf notları aynı şekilde geçerlidir. Ancak ağırlıklı genel not ortalaması hesabında kullanılacak harf notu katsayısı olarak, önceden almış oldukları harf notunun bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında verilen tablodaki katsayı karşılığı esas alınır.

             Yürürlük

             MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü yürütür.