5 Eylül 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27340

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

             Karar Sayısı : 2009/15320

             14 Eylül 2008 tarihinde imzalanan ekli “Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile İslam Kalkınma Bankası Arasında Teknik İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının 26/6/2009 tarihli ve HUMŞ/749 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü ve 5 inci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 14/7/2009 tarihinde kararlaştırılmıştır.

 

                                                                                                                                                          Abdullah GÜL

                                                                                                                                                       CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

           C. ÇİÇEK                                     B. ARINÇ                         A. BABACAN                            M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.           Devlet Bak. ve Başb. Yrd.    Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

          H. YAZICI                                 F. N.ÖZAK                         E. GÜNAY                                F. ÇELİK

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                    Devlet Bakanı V.                       Devlet  Bakanı

           E. BAĞIŞ                                  S. A. KAVAF                        C. YILMAZ                               S. ERGİN

       Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                      Devlet Bakanı                          Adalet Bakanı

       M. V. GÖNÜL                               B. ATALAY                    A. DAVUTOĞLU                         M. ŞİMŞEK

  Milli Savunma Bakanı                        İçişleri Bakanı                     Dışişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

       N. ÇUBUKÇU                                M. DEMİR                           R. AKDAĞ                               R. AKDAĞ

   Milli Eğitim Bakanı               Bayındırlık ve İskân Bakanı            Sağlık Bakanı                      Ulaştırma Bakanı V.

        M.M. EKER                                Ö. DİNÇER                          N.ERGÜN                              T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı        Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı   Sanayi ve Ticaret Bakanı   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

                                                E. GÜNAY                                                   V. EROĞLU

                                      Kültür ve Turizm Bakanı                                Çevre ve Orman Bakanı

 

TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI İLE

İSLAM KALKINMA BANKASI ARASINDA

TEKNİK İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN

MUTABAKAT ZAPTI

             İşbu Mutabakat Zaptı Türkiye Cumhuriyeti adına Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (bundan böyle TİKA olarak anılacaktır) ile İslam Kalkınma Bankası (bundan böyle İKB olarak anılacaktır) arasında hicri 14/09/1429, miladi 14 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe girmektedir.

             TİKA ve İKB, bundan böyle "taraflar" olarak anılacaktır. Aşağıdaki maddeler göz önünde tutularak:

             a- TİKA'nın misyonu, teknik işbirliği ve kalkınma projeleri vasıtasıyla, partner ülkelerde sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaktır.

             b- İKB'nin amacı çeşitli kalkınma faaliyetlerine katılarak, üyesi olan ülkelerde ekonomik kalkınma ve sosyal gelişim sağlamaktır.

             c- TİKA ve İKB arasındaki işbirliği tarafların ilgi alanında yer alan ülkelerdeki faaliyetlerinin daha etkin ve faydalı olmasını sağlayacaktır.

             TİKA ile İKB aşağıdaki hususlar konusunda mutabık kalmışlardır:

MADDE -I

AMAÇ

             İşbu Mutabakat Zaptının amacı, tarafların ilgi alanında yer alan ülkelerdeki ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanmasında TİKA ile İKB arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için genel bir çerçeve oluşturmaktır.

MADDE -II

İŞBİRLİĞİ ALANLARI

             İşbu Mutabakat Zaptı'nın hükümlerine, TİKA'nın kuruluş kanununa, İKB'yi oluşturan anlaşmanın maddelerine ve tarafların kaynaklarına tabi olarak, tarafların ilgi alanında yer alan ülkeler ile mevcut ikili ilişkilere halel getirmeksizin, tarafların ilgi alanında yer alan ülkelerde, aşağıdaki faaliyetlerde işbirliğinin geliştirilmesi TİKA ve İKB'nin hedefi olacaktır:

             (i) Kapasite geliştirme,

             (ii) Tarım,

             (iii) Çevre planlama ve yönetimi,

             (iv) Altyapı ve enerji,

             (v) Yerel yönetimler,

             (vi) Sağlık,

             (vii) Turizm, ile

             (viii) Eğitim, bilimsel ve kültürel İşbirliği.

             Taraflar arasındaki işbirliği yukarıdaki konuları içermekle beraber, bu konularla sınırlı kalmayıp, her iki tarafın işlev ve görevlerinin detaylı olarak belirtildiği, uygun ilgili proje dokümanlarını da içeren özel anlaşmalara tabi olacaktır.

MADDE -III

İŞBİRLİĞİ METOTLARI

             3.01 TİKA ve İKB birbirilerini bilgilendirecek ve gerekirse işbirliği olanakları yaratabileceğini düşündükleri faaliyetler konusunda istişarede bulunacaklardır.

             3.02 TİKA ve İKB'nin yukarıda maruz Madde - II'de atıfta bulunulan bir veya daha fazla alanda faaliyet göstermeye karar vermelerini takiben, taraflar izlenecek prosedürleri belirlemek üzere birbirlerine danışacaklardır. Taraflar, görev gerçekleştirme ve uzman veya danışman sağlama başta olmak üzere, Madde - II uyarınca işbirliğinde bulunacaklarında, mümkün olduğunca önceden birbirlerine bilgi vereceklerdir.

             3.03 Taraflar işbu Mutabakat Zaptı çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin koordinasyonu için bir birim görevlendireceklerdir. TİKA için, "Ekonomik, Ticari ve Teknik İşbirliği Dairesi", İKB için "Teknik İşbirliği Dairesi" bu faaliyetlerin ana koordinasyon birimleri olacaktır.

             3.04 Taraflar, işbu Mutabakat Zaptı çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin aşamaları ve sonuçlarını değerlendirmek üzere bir komisyon görevlendireceklerdir. Bu komisyon gerektiğinde, alan ziyaretleri ve/veya toplantılar yapacaktır.

MADDE -IV

MALİ HÜKÜMLER

             4.01 İşbu Mutabakat Zaptı çerçevesinde yapılacak işlerin mali yükümlülüğü TİKA ve İKB tarafından incelenecek ve her defasında yazılı olarak kabul edilerek paylaşılacak veya taraflardan biri tarafından karşılanacaktır.

             4.02 Projelerin ortak finanse edilmesi durumunda taraflar, ödeme koşulları ile uygulanacak ihale süreci üzerinde mutabakat sağlayacaktır.

MADDE -V

TEMSİLCİLİK

             5.01 TİKA ve İKB, en az yılda bir kez, veya gerektiğinde yeni teklifleri değerlendirmek ve/veya ortaklaşa gerçekleştirilen faaliyetlerin ilerlemesini incelemek üzere toplantı gerçekleştirebilir. Bu toplantılar dönüşümlü olarak TİKA ve İKB merkezlerinde gerçekleştirilecektir.

             5.02 Taraflar kendi uzmanlarından bir veya birden fazlasını diğer tarafın hizmetinde geçici olarak görevlendirebilir. Geçici görevli(ler) işbu Mutabakat Zaptı çerçevesinde ilgili faaliyetleri gerçekleştiren birimlerde çalışacaktır.

MADDE -VI

MALİ VEYA YASAL TAAHHÜT

             İşbu Mutabakat Zaptı'ndaki hiçbir husus mali veya yasal taahhüt teşkil etmeyecektir. Gelecekteki herhangi bir görev, sözleşme, proje veya düzenleme tarafların yetkili görevlileri veya birimleri tarafından kendi ilgili iç politika ve yönergeleri uyarınca onaylanacaktır.

MADDE -VII

DAĞITIM

             Taraflar işbu Mutabakat Zaptı'nı ilgili birimlerine dağıtacaklardır.

MADDE -VIII

DÜZELTMELER

             İşbu Mutabakat Zaptı, taraflar arasında yazılı anlaşma ile herhangi bir zamanda düzeltilebilir veya değiştirilebilir.

MADDE -IX

SÜRE VE FESİH

             9.01 İşbu Mutabakat Zaptı, bir (1) yıllık süre ile yürürlükte kalacak olup, taraflardan herhangi birinin Mutabakat Zaptı'nın olağan geçerlilik süresinin sona ermesinden en az altı (6) ay önce feshetme niyetini yazılı olarak karşı tarafa bildirmemesi halinde aynı şartlarla otomatik olarak bir (1) senelik periyotlarla uzar.

             9.02 İşbu Mutabakat Zaptı'nın yukarıda Madde - 9.01'de belirtildiği şekilde herhangi bir tarafça feshedilmesi durumunda, fesih kararının Mutabakat Zaptı çerçevesinde gerçekleştirilen herhangi bir faaliyete halel getirmemesi için gerekli önlemler her iki tarafça alınacaktır.

             9.03 İşbu Mutabakat Zaptı'nın feshedilmesi durumunda, fesih tarihinde tamamlanmamış olan Mutabakat Zaptı kapsamındaki proje ve programlar için, Mutabakat Zaptı'nın maddeleri geçerliliğini sürdürecektir.

MADDE -X

İHTİLAFLARIN HALLİ

             İşbu Mutabakat Zaptı'nda düzenlenmeyen herhangi bir durum veya taraflar arasındaki herhangi bir ihtilaf, TİKA ve İKB'nin uygun birimlerince alınan öneri ve kararlarla taraflar arasında müzakere veya uzlaşma yöntemleri ile halledilecektir. İşbu Mutabakat Zaptı'nda düzenlenmeyen veya yorumunda veya uygulanmasında ihtilafa düşülen konuların iyi niyetle çözülebilmesi için taraflar diğer tarafça önerilen çözümlere anlayış gösterecektir.

MADDE -XI

YÜRÜRLÜĞE GİRME

             İşbu Mutabakat Zaptı, tarafların Zaptın yürürlüğe girmesi için gerekli iç hukuk prosedürlerini tamamladıklarını teyit eden son bildirimlerini teati ettikleri tarihte yürürlüğe girer.

MADDE - XII

YOLSUZLUĞA KARŞI TAAHHÜT

             Taraflar iyi bir yönetim uygulanmasını engelleyen, ülkelerin kalkınması için gereken kıt kaynakların israf edilmesine neden olan, fiyat ve kalite düzeyinde açık ve şeffaf rekabeti tehlikeye atan yolsuzluk konusunda ortak bir kaygı paylaşır ve yolsuzluğa karşı savaşımda güç birliği yapmaya kararlıdır. Bu nedenle taraflar, bu anlaşma hükümlerinin uygulanması aşamasında, dolaylı veya dolaysız şekilde, yasa dışı ya da usulsüz yollarla verilecek teşvik ya da ödül kabilinde olan rüşvet teklifi ödeme ya da maddi çıkarın, aralarında derhal müzakere edilmesine, ilgili her tür bilginin mübadelesine, işlemin iptali ve ödül verilmesi de dahil olmak üzere gerekli adımların atılmasına neden teşkil edeceğini beyan eder. Ayrıca, Tarafların mevcut yasaları ve düzenlemeleri ile uyumlu olarak ek tedbirler alınabilir.

             İşbu Mutabakat Zaptı TİKA ve İKB tarafından eşit geçerlilikte İngilizce dilinde iki asıl nüsha halinde yukarıdaki ilk belirtilen tarihte imzalanmıştır.

 

             TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ   İSLAM KALKINMA BANKASI (İKB)

             ADINA:      ADINA:

 

             Musa KULAKLIKAYA                                           Dr. Ahmad Mohamed ALİ

             Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi               İslam Kalkınma Bankası Başkanı

             Başkanı

 

Andlaşmanın yabancı dil metin için tıklayınız