5 Eylül 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27340

YÖNETMELİK

Sinop Üniversitesinden:

SİNOP ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sinop Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesinin faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, sermaye limitine ve işleyişine ilişkin esasları düzenlemektir.  

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Sinop Üniversitesinin tüm eğitim, öğretim, uygulama ve araştırma birimlerinin döner sermayeye ilişkin faaliyetlerini kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 58 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen,

             a) Birim: Sinop Üniversitesine bağlı fakülte, enstitü, uygulama ve araştırma merkezleri, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu,

             b) İşletme: Sinop Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesini,

             c) Rektör: Sinop Üniversitesi Rektörünü,

             ç) Üniversite: Sinop Üniversitesini,

             d) Yönetim Kurulu: Sinop Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

İşletmenin Faaliyet Alanları, Yönetim Organları ve İşleyişine İlişkin Esaslar

             Faaliyet alanları

             MADDE 5 – (1) İşletme; Üniversite birimlerinin esas faaliyetlerini aksatmayacak şekilde aşağıda belirtilen faaliyetleri yapar;

             a) Yükseköğretim kurumları dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce talep edilen bilimsel görüş, proje, araştırma yapmak; eğitim programları planlamak, uygulamak, ulusal ve uluslararası düzeyde kurslar, seminerler, konferanslar ve benzeri faaliyetlerde bulunmak,

             b) Kimyasal, biyolojik ve benzeri tahliller ile araştırma, uygulama, iş değerlendirmesi ve organizasyonu hizmetlerini yapmak, danışmanlık, analiz, uygulama, ölçme, değerlendirme, deney, model deneyi, muayene, teknik kontrol, plan, bilgi işlem organizasyonu, teknik bakım, onarım, ekspertiz, ölçü ayarı ve benzeri hizmetleri yapmak, laboratuar ve atölyelerde yapılan iş ve hizmetleri gerçekleştirmek ve bunlarla ilgili raporları düzenlemek,

             c) Laboratuarlarda yapılacak her çeşit tetkik, tahlil,  bakım ve üretimle ilgili iş ve benzeri hizmetleri yapmak,

             ç) Faaliyet alanı ile ilgili her türlü yataklı ve yataksız, sabit ve geçici turizm işletmeleri kurmak ve işletmek,

             d) Belirli bilimsel sonuçların uygulanmasını sağlamak,

             e) Bilgi işlem ve bilgisayar teknolojisini kullanarak her türlü iş ve hizmetleri yapmak, elektronik dizgi ve çoğaltma sistemleriyle kitap ve her türlü basılı evrak çoğaltmak, basmak, cilt ve baskı işleri yapmak,

             f) Mevcut fiziki kapasiteyi değerlendirmek suretiyle, faaliyet alanı ile sınırlı olarak mal ve hizmet üretmek, elde edilen ürünleri önceden Rektörün onayını alarak pazarlamak ve satmak, satış yerleri açmak ve işletmek.

             (2) İşletme, çalışmaları sırasında elde edeceği bilgi ve teknoloji birikimini eğitim-öğretim alanına aktarmayı ve bu alana katkıda bulunmayı ön planda tutar.

             Yönetim organları

             MADDE 6 – (1)  İşletmenin Yönetim Kurulu, Üniversite Yönetim Kuruludur.

             (2) Üniversite Yönetim Kurulu, yetkilerini uygun gördüğü ölçüde kuracağı yürütme kuruluna devredebilir. Yürütme Kurulu; Üniversite Yönetim Kurulu tarafından seçilecek bir Rektör yardımcısı ile dekan, yüksekokul müdürü ve diğer öğretim üyeleri arasından seçilecek üç kişi ve bir muhasebe yetkilisi olmak üzere toplam beş kişiden oluşur.

             Sermaye limiti

             MADDE 7 – (1)  İşletmenin sermaye limiti 1.000,00.- TL’dir.

             Harcama yetkilisi

             MADDE 8 – (1) İşletmenin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör bu yetkisini uygun gördüğü ölçüde yardımcılarına, dekanlara veya enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürlerine devredebilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 5/7/1983 tarihli ve 18098 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 58. Maddesine Göre Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümleri ve 1/5/2007 tarihli ve 26509 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır. 

             Yürürlük

             MADDE 10 – (1) Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın görüşü alınan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 11 – (1)  Bu Yönetmelik hükümlerini Sinop Üniversitesi Rektörü yürütür.