6 Eylül 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27341

YÖNETMELİK

Erzincan Üniversitesinden:

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Erzincan Üniversitesinde ön lisans ve lisans düzeyinde eğitim-öğretim programlarına katılan öğrencilerin eğitim-öğretim, öğrenci kayıtları, sınav ve değerlendirme, izin, kayıt silme, diploma ve akademik danışmanlık işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Erzincan Üniversitesinin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu, hazırlık sınıflarındaki ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ile 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) AGNO: Ağırlıklı genel not ortalamasını,

             b) AKTS/ECTS kredisi: Bir kredi, öğrenci ders yükü dikkate alınarak hesaplanan Avrupa Kredi Transfer Sistemini,

             c) AL: Alt limiti,

             ç) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS-DE/ECTS-DS): Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredilerinin bir yükseköğretim kurumundan diğerine transfer edilmelerini sağlayan sistemi,

             d) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğrenim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere dekan, müdür, ilgili bölüm başkanı veya anabilim dalı başkanı tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             e) DKL: Değerlendirmeye katma limitini,

             f) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu kurulunu,

             g) İlgili Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu, meslek yüksekokullarında meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             ğ) Lisans: Ortaöğretimden sonra, en az sekiz yarıyıllık veya dört yıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,

             h) Ortak zorunlu dersler: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı)     bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil derslerini,

             ı) Ön lisans: Ortaöğretimden sonra en az dört yarıyıllık veya iki yıllık bir programı kapsayan yükseköğretimi,

             i) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için önceki yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan dersi,

             j) Rektör: Üniversite Rektörünü,

             k) Rektörlük: Üniversite Rektörlüğünü,

             l) Seçmeli ders: Öğrencinin, danışmanının muvafakati ile ilgili kurullarca önerilen dersler arasından seçerek alabileceği dersleri,

             m) Senato: Üniversite Senatosunu,

             n) Üniversite: Erzincan Üniversitesini,

             o) Zorunlu dersler: Öğrencinin almak zorunda olduğu dersleri

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt ve Kabul İşleri, Eğitim-Öğretim Dönemleri ve Akademik Takvim

             Öğrenci işleri

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye yönelik kayıt yenileme, kayıt silme ve yatay geçiş işlemleri ile diğer yüksek öğretim kurumlarından gelenlerin kabulü, intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler konusunda ilgili yönetim kurulları yetkilidir.

             (2) Üniversitede eğitim almaya hak kazanan öğrenci ile ilgili kesin kayıt, kimlik kartı tanzimi ve tasdiki, askerliğin tecili, öğrenci belgesi verilmesi ve dosyanın tutulması ile diploma düzenlenmesi işlemleri; merkezde öğrenci işleri daire başkanlığınca, merkez dışı birimlerde ise ilgili dekanlık veya müdürlüklerce yürütülür.

             Eğitim-öğretim dönemleri ve akademik takvim

             MADDE 6 – (1)  Eğitim ve öğretim; yarıyıl veya yıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri, yarıyıl uygulayan birimlerde güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl ondört haftadan, bir yıl yirmisekiz haftadan az olamaz.

             (2) Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, en geç Mayıs ayı içinde Senato tarafından belirlenir.

             (3) Gerekli görüldüğü durumlarda ilgili birimin yetkili kurullarının teklifi ve Üniversitenin yetkili kurullarının kararıyla yaz okulu açılabilir. Yaz okuluna ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Üniversiteye giriş ve kayıt şartları

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına yapılacak  öğrenci kesin kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire başkanlığınca planlanıp, Rektörlük onayıyla belirlenen tarihler arasında yapılır. Kesin kayıtlarda  aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak; yabancı ülke liselerinden mezun olanlar için diploma denkliklerinin, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması,

             b) Öğrenci seçme sınavı (ÖSS) veya yabancı uyruklu öğrenci sınavı (YÖS) sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına merkezi yerleştirme sistemi ile kayıt hakkı kazanmış olmak veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak birimlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip bulunmak,

             c) Kayıt için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanan sınav kılavuzunda belirtilen belgeleri sağlamak.

             (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrenci, kesin kaydını kendisi veya  tespit edeceği vekili ya da kanunî temsilcisi aracılığı ile yaptırabilir.

             (3) Kesin kayıt yaptıran öğrencinin sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, hangi yarıyılda olursa olsun, üniversite ile ilişiği kesilir. Söz konusu öğrenci üniversiteden ayrılmışsa kendisine verilen tüm belgeler (diploma dahil) iptal edilir ve hakkında kanuni işlem yapılır.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 8 – (1) Öğrencinin ödeyeceği katkı payı/öğrenim ücreti, ilgili mevzuat hükümlerine göre her yıl tespit edilen miktarlar üzerinden alınır.

             Ders kayıtları

             MADDE 9 – (1) Ders kayıtları, yarı yılın başlamasından önceki beş iş günü içinde yapılır. Öğrenci, bu süre içerisinde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödeyerek ve danışmanının gözetiminde veya internet ortamında ders kayıt formunu doldurarak o yarıyıl veya yılda alacağı bütün dersler için ders kaydı yaptırmak zorundadır. Internet üzerinden ders kaydı yaptıran öğrenci, en geç yarıyılın ilk haftasında ders kayıt formunu danışmanına onaylatmak zorundadır.

             (2) Belirtilen sürelerde katkı payını veya ikinci öğretim ücretini yatırmayan ve ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğretim süresinden sayılır. Ancak, süresi içinde ders kayıtlarını yaptırmayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrencilerin, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla ders kayıtlarının yapılmasına ilgili yönetim kurulu karar verir. Ders kayıt işleminden öğrenci sorumludur.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Hazırlık Sınıfı, Eğitim-Öğretim Programları, Uygulama ve Stajlar ile Dersler

ve Devam Zorunluluğu

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 10 – (1) İlgili kurulların önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Hazırlık sınıflarındaki uygulama esasları fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurullarınca belirlenir.

             Öğretim programları, uygulama ve stajlar

             MADDE 11 – (1) Dersler ve müfredatları ile dersleri verecek öğretim elemanları; öğretim yılı veya yarıyılı başlamadan önce bilim ve ana bilim dalı kurullarınca belirlenir, bölüm kurullarında değerlendirilir, ait olduğu öğretim yılı veya yarıyılın başlama tarihinden en geç iki hafta önce dekanlığa/müdürlüğe bildirilir ve konu ilgili kurullarda görüşülerek karara bağlanır.

             (2) AKTS kredisi, bir dersin başarıyla tamamlanabilmesi için öğrencinin yapması gereken çalışmaların tümünü ifade eden bir değerdir. Bu değer her bir dersin herhangi bir yükseköğretim kurumunda, bir akademik yılın tam zamanlı olarak tamamlanması için gereken toplam çalışma yükünün ne kadarlık bir bölümünü teşkil ettiğini gösterir.

             (3) Staj zorunluluğu olan programlarda staj, uygulama ve benzeri çalışmalarla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             (4) Öğretim programlarında belirlenen tüm çalışmalar, bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır. Yükseköğretim Kurulunca kredisi sıfır olarak belirlenmiş seçmeli dersler hariç, her dersin kredisi öğretim programında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında; yarıyıl sisteminde teorik derslerde, haftalık ders sayısı kadar, yıl sisteminde iki katı kadar kredi verilir. Teorik ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuar çalışmaları için; yarıyıl sisteminde haftalık ders saatinin yarısı kadar, yıl sisteminde ise haftalık ders saati kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, yarıyıl sisteminde o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuar saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Yıl sisteminde ise, o dersin haftalık teorik saatinin iki katı ile uygulama ve laboratuvar saatlerinin toplamından oluşur.

             (5) AKTS kredilendirilmesinde yarıyıllar esas alınır. Yarıyıl esasına göre eğitim yapan kurumların bir yarıyıllık eğitimi en az 30 AKTS kredisine eşdeğerdir. Yıl esasına göre eğitim yapan kurumların bir akademik yıllık (iki yarıyıl) eğitimi en az 60 AKTS kredisine eşdeğerdir. Bir akademik yılda üç dönem eğitim yapılması halinde her dönem en az 20 AKTS kredisi olarak değerlendirilir.

             (6) Avrupa Kredi Transfer Sistemi kredilerine karşılık diploma ekinin düzenlenmesi ve diğer uluslararası ilişkilere ait uygulamalar Senato tarafından belirlenir.

             (7) Derslerin AKTS kredilerinin nasıl hesaplanacağı Senato tarafından belirlenir. Hesaplanan AKTS kredileri ilgili birim kurul kararının teklifi ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer.

             Zorunlu ve seçmeli dersler

             MADDE 12 – (1) Bir ders saatinin süresi elli dakikadır.

             (2) Zorunlu, seçmeli  ve ortak zorunlu olmak üzere üç çeşit ders vardır. 2547 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca ortak zorunlu dersler Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

             (3) Öğretim programında seçmeli derslerin AKTS kredileri, mezuniyet için alınması gerekli toplam AKTS kredisinin en çok % 40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir.

             (4) Seçmeli dersler; meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında, diğer bölüm ve fakültelerde açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiş derslerin AKTS kredileri mezuniyet için alınması gerekli toplam AKTS kredisinin %10’unu aşamaz.

             (5) Birinci ve ikinci yarıyıldaki veya birinci yıldaki tüm derslerini başarı ile tamamlamış olan öğrenci, kendi öğretim dalı ile ilgili öğretim programının öngördüğü zorunlu, ortak zorunlu ve seçmeli dersleri; ilk defa almak kaydıyla, danışmanının ve bölüm kurulunun teklifi, ilgili yönetim kurulunun onayı ile Üniversitenin akademik birimlerinden, başka bir yüksek öğretim kurumundan ve/veya uzaktan eğitim kurumundan alabilir.

             (6) Yurt dışı üniversitelerle öğrenci mübadelesi ve ders alma ile ilgili olarak Üniversite ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süreyle öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları, bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, okuduğu Üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılırlar. Bu derslerin seçimi, öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesine uygun olarak değerlendirilir. Aynı mübadele kapsamında, mübadil üniversiteden gelen öğrencilere de Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine not dökümü verilir.

             Ders alma ve ders bırakma

             MADDE 13 – (1)  Öğrenciler her yarıyıl/yıl başında, ders kaydı yaptırmak zorundadır. Birimlerde bir öğrencinin haftalık alabileceği derslerin AKTS kredi miktarı 45 krediyi geçmemek üzere ilgili birim kurullarınca belirlenir. Bu kredi üst sınırları hiçbir ders alımında aşılamaz. AKTS kredi hesabı, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesine göre yapılır.

             (2) Öğrenciler, öncelikle başarısız oldukları derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Kaldığı ders veya derslerin ön şart durumunda olduğu ön şartlı ders veya dersleri alamaz.

             (3) Tekrar dersi olmayan ve AGNO’su en az 2.50 olan ara sınıf öğrencisi, ön şartlı olmayan üst yarıyıl/yıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilir. Alınan derslerin AKTS kredi toplamı, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen sınırları aşamaz.

             (4) AGNO’ sunu yükseltmek isteyen öğrenci, alt yarıyıllardan/yıllardan başarılı ve koşullu başarılı olduğu derslerden en çok ikisini tekrar alır. AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

             (5) Öğrenci ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde almış olduğu dersleri danışman nezaretinde bırakabilir. Bırakılan dersin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartı ile yeni dersler alınabilir. İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Başarısız olunan seçmeli dersin yerine başka bir seçmeli ders alınabilir.

             Ders transferi

             MADDE 14 – (1) ÖSS’ye girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencinin, daha önce devam ettiği yükseköğretim programında başarılı olduğu derslerin intibakı ile diğer yüksek öğretim kurumlarından ve/veya uzaktan eğitim kurumlarından alınan derslerin notlarının bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre dönüştürülmesi için, dekanlığa/müdürlüğe intibak istediği dersleri içeren bir dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslı ile başvurması gerekir. Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır.  İntibak isteği ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve sonuç öğrenciye bildirilir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 15 – (1)  Teorik derslerin, uygulamalar, laboratuar ve benzeri çalışmaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, yarıyıl veya yılın son haftası içinde ilan edilir.

             (2) Öğrenci, ilk defa kaydını yaptırdığı derse devam etmek zorundadır. Bir dersten yarıyıl/yılsonu sınavına girme şartını yerine getiren öğrenci, daha sonraki yarıyıllarda bu dersi tekrarlama durumunda; bu derse ders kaydı yapılır, kredisi kredi toplamına dâhil edilir, ara sınavlara girmesi kaydıyla devam şartı aranmaz. Ancak uygulama/uygulaması olan derslerde devam zorunluluğu aranır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlara İlişkin Esaslar

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet ve mezuniyet AGNO baraj sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir.

             (2) Öğrenci; yarıyıl veya yıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl veya yıl sonu sınavına tabi tutulur. Bu takdirde bir dersten yarıyıl/yıl içi ara sınav ve çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıklarının nasıl değerlendirilebileceği yetkili kurullarca karara bağlanır. Ara sınavların ve varsa laboratuar, uygulama ve benzeri derse bağlı çalışmaların, ödev ve kısa süreli sınavların ortalamasının ders notuna etkisi %40-%70, yarıyıl veya yıl sonu sınavının etkisi ise %30-%70 aralığında olur. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ile Yabancı Dil derslerinde en az birer ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı yapılır. Bu derslerin sınavlarının katkı oranları eşit olarak alınır.

             (3) Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır (0) puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencinin; puanlamaya tabi tutulan, ancak yapmadıkları veya katılmadıkları ödev, seminer, panel gibi yarıyıl/yıl içi etkinlikleri de aynı şekilde değerlendirilir.

             (4) Yarıyıl veya yıl içi sınavları ve derse bağlı diğer çalışmalar ile yarıyıl veya yılsonu sınavı puanları 100 puan üzerinden değerlendirilir.

             (5) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Ara sınavı: Her ders için bir yarıyılda en az bir, yılda ise en az iki ara sınavı yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje dersi, bitirme çalışması ve seminer için ara sınavı yapılmaz. Ayrıca bir ders içindeki projeler, ödevler, kısa süreli sınavlar, laboratuvar, uygulama ve benzeri çalışmaların yarıyıl/yıl içi değerlendirmeleri ara sınavı yerine geçebilir. Puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları etkinliğin yapılma tarihinden itibaren en geç on gün içinde ilan edilir. Yarıyıl veya yıl içi etkinliklerin puanlarının ortalaması yarıyıl/yıl sonu sınavı döneminden önce ilan edilir.

             b) Yarıyıl/yılsonu sınavı: Derslerin bitiminden sonra başlar. Ders kaydı yaptırarak devam şartlarını yerine getiren ve uygulamalarda başarılı olan öğrenci bu sınavlara girebilir.

             c) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için, sınav koşulunu yerine getirmiş, ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş bir öğrenci; dilekçe ile başvurması halinde, ilgili dekanlık/müdürlük kararı ile bu dersin tek ders sınavına, tek derse kaldığı anlaşıldığı sınav dönemi sonunda girer. Tek ders sınavı hakkını her öğrenci bir kez kullanır. Tek ders sınavına giren öğrencinin başarı notu, yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmadan sadece tek ders sınavında aldığı puana göre belirlenir. Tek ders sınavında (F) notu alarak başarısız olan öğrenci, devam şartı aranmadan bu dersin sınavına her sınav döneminde girebilir.

             ç) Ek sınav: 2547 sayılı Kanunda verilmiş azami süreler sonunda mezun olamayan öğrenciye; sınav şartlarını yerine getirmiş olmak koşuluyla, dilekçe ile başvurmaları halinde, ilgili dekanlık/müdürlük kararı ile bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesindeki kapsam ve koşullarda iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenci, ek sınav haklarını, 2547 sayılı Kanunla verilmiş azami sürelerini tamamladığı yarıyılı/yılı izleyen sınav dönemleri sonunda, bir sonraki yarıyıl/yıl başlamadan önce uygun görülen tarihlerde kullanır. Uygulamalı ve uygulaması olmayan derslerle ilgili ek sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             d) Mazeret sınavı: Ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarına, haklı ve geçerli bir nedenden dolayı katılamayan öğrenci için açılan sınavdır. Mazereti ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksek okulu yönetim kurullarınca kabul edilen öğrencinin sınav tarihleri ilgili yönetim kurullarınca belirlenir.

             e) Muafiyet sınavı: Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciye, ortak zorunlu yabancı dil dersinden öğretim yılı başında muafiyet sınavı açılır. Bu sınavın esasları Senato tarafından belirlenir.

             f) Mezuniyet AGNO baraj sınavı: Son yarıyılda/yılda (F) notu almadıkları halde, AGNO’ ları 2.00’ın altına düşen öğrenciye, son iki yarıyılda/yılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten verilen birer sınav hakkıdır.

             Sınav programları

             MADDE 17 – (1) Sınav programları; kısa süreli sınavlar hariç, ilgili birimlerce hazırlanır ve sınavlardan en az onbeş gün önce ilân edilir. Sınav günleri ve yerleri dekanlığın/müdürlüğün bilgisi olmadan değiştirilmez. Millî ve dinî bayramlar dışındaki Cumartesi ve Pazar günlerinde de sınav yapılabilir.

             Başarı durumlarının ilânı

             MADDE 18 – (1) Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu sınavı sonuçlarına göre öğrencinin başarı durumu, yarıyıl/yılsonu sınavının yapıldığı tarihi izleyen on gün içinde, ilgili birim başkanlığınca dekanlığa veya müdürlüğe bildirilir. Sonuçlar dekanlıkça veya müdürlükçe duyurulur.

             (2) Bulundukları yarıyıl/yıl sonu itibarıyla bütün derslerini almış ve başarmış olan öğrencilerden, AGNO’su 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl/yıl onur öğrencisi; 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl/yıl yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl/yılsonunda dekanlık/müdürlük tarafından ilân edilir.

             Sınav evrakının saklanması

             MADDE 19 – (1) İlgili öğretim elemanı, yürüttüğü derse ait başarı notlarının listesi ile beraber sınav evrakını da bölüm-anabilim dalı başkanlığına teslim eder. Dekanlık veya müdürlük ayrı bir arşivde bu evrakı en az iki yıl tutmak zorundadır.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 20 – (1) Öğrenci bir sınavın veya yarıyıl/yıl içi çalışmasının sonucuna, ilan tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz edebilir. İtiraz, dekanlığa/müdürlüğe verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kâğıtlarında, ilgili öğretim elemanınca maddi bir hata tespit edilirse, bu hata fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı ile düzeltilir ve ilân edilir.

             Sınavlarda kopya

             MADDE 21 – (1) Sınavlarda kopya çektiği, kopya çekme girişiminde bulunduğu, kopya çektiğinin sonradan anlaşıldığı ya da kopya çekilmesine yardım ettiği anlaşılan öğrenci, o sınavdan sıfır (0) almış sayılır. Bu öğrenciye, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Başarının Değerlendirilmesi, Eğitim-Öğretim

Süresi ve Ek Süreler

             Başarı notu

             MADDE 22 – (1)  Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde, o derse ait yarıyıl/yıl içi çalışmalarından aldığı puanlar ile yarıyıl/yıl sonu sınavında aldığı puanlar dikkate alınır.

             (2) Yarıyıl/yıl içi sınavları, derslere devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, atölye, seminer, laboratuvar ve benzeri çalışmalardan oluşan yarıyıl/yıl içi çalışmaları ile bu çalışmalara ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarının başarı notuna katkı oranı, bu Yönetmeliğin 16 ncı maddesine göre yetkili kurullarca belirlenir.

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 23 – (1) Bir öğrencinin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede, dersin öğretim elemanı dersi alan öğrencinin yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavlarından aldığı puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır. İstatistiksel işlemlerin nasıl yapılacağı, ilgili kurullarca belirlenir. İlgili öğretim elemanı değerlendirme yaparken DKL altındaki puanları değerlendirmeye almaz. DKL 100 üzerinden 35’i geçemez. DKL uygulaması sonunda, değerlendirme dışı kalan öğrenci sayısı dersten devam alan öğrenci sayısının %30’unu aşamaz. Ayrıca, kesin kalma–koşullu geçme sınırı (F-DD) olanlar için, belirlenmiş AL’de göz önüne alınır. Ham başarı puanı, AL’nin altında kalan öğrenci, (F) olarak değerlendirilerek başarısız sayılır. Ancak, puanı AL ve DKL arasında kalan öğrencinin puanı diğer puanlarla birlikte istatistiksel değerlendirmeye katılır. AL’nin değeri, 45–35 arasında olmak şartı ile ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             (2) Dersin sorumlu öğretim elemanı; bağıl değerlendirme sonunda, yarıyıl/yıl sonu sınav tarihini izleyen on gün içinde, frekans dağılımını, DKL’yi ve AL’yi de gösteren başarı notlarının listesini ve sınavlara ait kâğıtları (sorular dâhil) bölüm/anabilim dalı başkanlığına sunar. Yarıyıl/yıl sonu başarı notları dekanlık/müdürlük tarafından ilân edilir. İlgili yönetim kurulu gerekli gördüğünde gerekçesi ile birlikte bir dersin başarı durumunun yeniden değerlendirilmesine karar verebilir.

             (3) Başarı notları ilan edildikten sonra, itiraz veya başka bir nedenle yapılan değişiklikler, o dersin daha önce yapılmış olan istatistiksel dağılımına yansıtılmaz.

             (4) Harfle ilan edilen başarı notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

             Sözel                                    Harf Notu                     Ağırlık Katsayısı

             Pekiyi                                        AA                                    4.00

             - Pekiyi                                      BA                                    3.50

             İyi                                              BB                                     3.00

             - İyi                                            CB                                     2.50

             Orta                                           CC                                     2.00

             - Orta                                         DC                                    1.50

             Başarısızlık sınırında                 DD                                    1.00

             Başarısız                                      F                                      0.00

             Muaf                                          M                                        -

             Devamsızlık                                D                                        -

             (5) Bunlardan;

             a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin koşullu olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısız öğrenciye verilir. (F) notu alan öğrenci bu dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrarlar.

             c) Diğer yükseköğretim kurumlarında alınan derslerin notları Üniversitenin not sistemine dönüştürülür.

             ç) (D) notu, AGNO hesabında (F) notu işlemi görür. (D) ile değerlendirilen ders verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrar alınır.

             Ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 24 – (1) AGNO, öğrencinin fakültede/yüksekokul/meslek yüksekokulunda öğrenimine başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl/yıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde belirtildiği şekilde çarpılarak tamamının toplanmasından elde edilen sayının, toplam AKTS kredisine bölünmesi ile hesaplanır. Yaz okulu sonunda hesaplanan AGNO, öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki AGNO’sunun yerine geçer. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane olacak şekilde yuvarlatılır.

             Başarısızlık durumu

             MADDE 25 – (1) Başarısız öğrenci aşağıdaki şekilde tanımlanır:

             a) Başarı baraj notu en az 2.00’dir, en son hesaplanan AGNO ile bir önceki AGNO’su 2.00’ın altında olan öğrenci başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenci, üst yarıyıllardan/yıllardan yeni ders alamaz. Ancak, daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı olduğu derslerden, içinde bulunduğu dönemde açılanlardan öncelikle (F) ve daha sonra sıra ile (DD) ve (DC) aldığı dersleri, AGNO’su 2.00 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlar. Ayrıca öğrenci isteği üzerine, başarılı olduğu diğer dersleri de tekrarlayabilir. Danışmanlar; öğrencilerin ders alımında, kayıtlara yardımcı olmakla ve AGNO hesaplarına göre kurallara uygun biçimde derslere yazılmasını sağlamakla görevlidir. Ders tekrarı ile AGNO’larını başarı baraj notuna eşitleyen ve bu notun üstüne çıkaran öğrenci normal statüde öğrenimine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler toplam öğretim süresinden sayılır.

             b) Herhangi bir yarıyıl/yıl sonunda o zamana kadar olan AGNO’su başarı baraj notunun altında kalan öğrenci; Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurtdışı staj ve öğrencilerin yararlanabilecekleri burslara aday gösterilmez.

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 26 – (1)  Üniversiteye bağlı birimlerde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere; bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenci, normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Ancak, bu süreler sonunda; kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencisine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indiren öğrenciye bu beş ders için üç yarıyıl; ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrenciye dört yarıyıl; sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı; üç veya daha az dersten başarısız olana ise, başarısız olduğu derslerden açılacak sınavlara sınırsız girme hakkı tanınır. İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları halde, başarılı sayılabilmeleri için öngörülen not ortalamalarını sağlayamaması sebebi ile ilişikleri kesilme durumuna gelen son yarıyıl veya sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda son sınıf öğrencisine; not ortalamasını yükseltmek üzere son iki sınıfın dilediği dersinden sınırsız sınav hakkı tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenci, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (2) Derslere devam yükümlülüğünü yerine getirdiği halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini, bu madde hükümlerine uygun olarak yerine getiremediği için yüksek öğretim kurumları ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrenciye, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı, not ortalamasını tutturamadıkları için hazırlık sınıfı dahil ara sınıflarda da sene kaybeden öğrenciye diledikleri üç dersten bir sınav hakkı verilir. Sınav hakkı verilen öğrenci, yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmadan, başvuru halinde, her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınır. Sınavların sonunda sorumlu olduğu tüm dersleri başaran öğrenci, öğrenimine kaldığı yerden devam eder. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (3) Ek süre kullanan veya ara sınıflarda ilgili yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilen öğrencinin başarı notu, yarıyıl/yıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmadan, sadece yarıyıl/yıl sonu sınavı notuna göre belirlenir. Bu öğrencinin başarı notunun istatistiksel dağılım içerisinde nasıl değerlendirileceği ilgili kurullarca belirlenir.

             (4) Bir öğrencinin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; kayıt dondurma süreleri hariç, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 28 inci maddesinde yazılı haklı ve geçerli bir neden olmadan, bu Yönetmelikte yazılı şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan veya tamamlayamayacağı anlaşılan öğrencinin kaydı silinir.

ALTINCI BÖLÜM

Kayıt Silme, Mazeretler, Kayıt Dondurma, İzinler, Tebligat ve Adres Bildirme, Yatay ve Dikey Geçişler ile Üniversite İçinde Bölüm veya Birim Değiştirme

             Kayıt silme ve sildirme

             MADDE 27 – (1) Öğrencinin yazılı olarak kayıt sildirme talebi dışında, aşağıda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile de kayıtları silinir:

             a) 2547 sayılı Kanunun öngördüğü azami süreler içerisinde başarı sağlayamamak,

             b) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olmak,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde iki defa üst üste ders kaydını yaptırmamış olmak,

             ç) 2547 sayılı Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak,

             d) İkinci öğretim öğrencileri için öğrenci katkı payını kanuni süresi içinde yatırmamış olmak,

             e) 2547 sayılı Kanunda öngörülen diğer hallerde.

             Mazeretler

             MADDE 28 – (1) Aşağıda belirlenen haklı ve geçerli bir nedenle mazeret beyan eden öğrenci, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne başvurmak zorundadır. Bu süre içerisinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez. Haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Öğrencinin; Üniversite hastaneleri veya diğer sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarıyla belgelenmiş ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş olan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, eğitim-öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar dolayısıyla öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Anne, baba, kardeş, eş ve çocuğunun ölümü ya da bunlardan birinin ağır hastalığı halinde bakacak başka bir kimsenin bulunmaması sebebiyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kaldığını belgelendirmesi ve mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş olması,

             d) Ekonomik nedenlerle, ilgili yönetim kurullarınca izinli sayılarak öğrencinin eğitim- öğretimine ara vermiş olması,

             e) Öğrencinin tutukluluk hali,

             f) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre sürekli uzaklaştırma ve yükseköğretim kurumlarından çıkarma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             g) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması nedeni ile askere alınması,

             ğ) İlgili yönetim kurullarının mazeret olarak kabul edeceği ve Üniversite Yönetim Kurulunun onaylayacağı diğer hallerin ortaya çıkması.

             Mazeretlerle ilgili işlemler

             MADDE 29 – (1) İlgili yönetim kurulunca kabul edilecek mazeretlerle ilgili olarak, aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

             a) Haklı ve geçerli nedenlerle mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, ilgili yönetim kurulu kararı ile dondurulur.

             b) Öğrencinin devamsızlığının hesaplanmasında, mazeretli geçen süre, sağlık raporu süresi dahil dikkate alınmaz.

             c) Öğrenci, mazeretli kabul edildiği süre içinde sınavlara giremez, girildiği takdirde sınavı geçersiz sayılır.

             ç) Mazeretleri kabul edilen öğrenciye mazeret sınavı hakkı verilir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 30 – (1) Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular, ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın/yılın ilk on iş günü içerisinde yapılır. Ancak, bir yıl kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenci için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Başvuru, ders kayıt süresi içinde yapılır. Sağlık nedeni ile yapılacak kayıt dondurma istekleri bu sürenin dışındadır. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl, yıl sisteminde bir yıl süre ile kayıt dondurulabilir. Ancak sağlık raporuna dayalı kayıt dondurma işlemlerinde bu sınır uygulanmaz. Bir öğrencinin kayıt dondurma isteği, bir yarıyıldan/yıldan az olamaz. Öğrenci kayıt dondurduğu yarıyılda/yılda öğrenimine devam edemez ve sınavlara giremez. Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi, kayıt dondurma süresi kadar arttırılır.

             İzin

             MADDE 31 – (1) Öğrenciye; eğitim-öğretimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması halinde, ilgili yönetim kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

             (2) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacak öğrenciler ile 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29 uncu maddesi gereğince yurt içi ve yurt dışındaki müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler, görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılır.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 32 – (1) Her türlü tebligat; öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak ve tebliğ belgesi ilgili yükseköğretim kurumunda ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Üniversiteye kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde, bunu fakülte/ yüksekokul/meslek yüksekokullarının ilgili birimlerine bildirmemiş bulunan veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

             (3) Bir öğrenci, fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarının yönetimi tarafından yapılan yazılı duyuruları izlemekle yükümlüdür.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 33 – (1) Üniversitenin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına yapılacak yatay ve dikey geçişler ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Üniversite içi bölüm ve birim değiştirme

             MADDE 34 – (1)  Herhangi bir öğrenci, Üniversite içinde benzer bölümler ve birimler arası geçiş yapabilir. Geçişlerle ilgili esaslar, ilgili kurullarca belirlenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çift Ana Dal Lisans Programı ve Yan Dal Programı,

Mezuniyet ve Diplomalar

             Çift ana dal lisans programı ve yan dal programı

             MADDE 35 – (1) Çift ana dal programında bölümün/programın öğrencileri; lisans öğrenimleri süresince, aynı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu içinde veya dışında kayıtlı oldukları bölüme/programa konu bakımından yakın olan başka bir bölümün/programın derslerini aynı zamanda takip edebilir.

             (2) Kayıtlı olduğu lisans programını başarıyla yürüten öğrenci, ilgi duyduğu başka bir dalda bilgilenmeyi sağlamak amacıyla yan dal programını takip edebilir.

             (3) Çift ana dal programı ve yan dal programı ile ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Mezuniyet tarihi

             MADDE 36 – (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi, başarılı olduğu son sınavın yapıldığı tarihtir. Ancak, bu tarihe kadar staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması, arazi çalışması ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler, bu çalışmalarının tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olur. Mezuniyetleri, müteakip akademik yıla taşan öğrenciler ise, o yarıyılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öder.

             Diplomalar ve verilme koşulları

             MADDE 37 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulunun bir eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve AGNO’su en az 2.00 olan öğrencilere, bu programın lisans veya ön lisans diploması verilir. AGNO’sunu yükseltmek isteyen öğrenciler; istedikleri ve önceden başarmış oldukları son iki yılın derslerinden açılacak olan dersleri, öğrenim ücretini yatırmak koşuluyla ve öğrencilik haklarından yararlanmadan tekrarlar.

             (2) Son yarıyılda/yılda (F) notu almadıkları halde, AGNO'ları 2.00’ın altına düşen öğrenciler, son iki yarıyılda/yılda (DD), (DC) veya (CC) notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO baraj sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yarıyıl/yıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanır. Bu sınava girmeyen öğrenci için mazeret sınavı açılmaz.  AGNO baraj sınavından başarısız olan öğrenci, müteakip dönemlerde (DD), (DC) veya (CC) olan en çok üç dersten ders kaydı yaptırıp, devam şartı aranmadan bu derslerin sınavlarına girer.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

             (4) Diplomanın kaybı halinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

             (5) Bir lisans programının en az ilk dört yarıyılının veya iki yılının bütün derslerinden başarılı olan öğrenciye, istemi halinde ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvuru her hangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Üniversiteyle ilişiği kesilmiş sayılır.

             Diploma eki

             MADDE 38 – (1) Diploma almaya hak kazanan öğrenciye, diploma ile birlikte, akademik birimlerce hazırlanıp, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca onaylanan bir diploma eki verilir. Bu belgede öğrencinin öğrenimi süresince almış olduğu bütün derslerin adları, içerikleri ve kredi saatleri ile standart diploma eki bilgileri yer alır ve öğrenciye bir kereye mahsus olmak üzere verilir.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 39 – (1) Kendi isteği ile öğrencilikten ayrılacak olanlar, ilgili dekanlığa/müdürlüğe bir dilekçe ile başvurur. Kaydı silinen öğrenciye; kayıt evrakı içinde verdiği lise/lise dengi diploma, isteği üzerine arkasına şerh düşülerek geri verilir. Bu yolla ayrılan öğrencinin geri dönüş isteği kabul edilmez.

             Dışarıdan ders izleme

             MADDE 40 – (1) Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulundaki dersleri izlemesi uygun görülen kişilerin, belirli konularda bilgilerini arttırmak amacıyla, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceği esaslar çerçevesinde, açılan dersleri izlemelerine ilgili yönetim kurulunca izin verilebilir. Bu kişiler kayıt yaptırdıkları dersler için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır. Bu statüdekilere diploma verilmez, ancak istemeleri halinde kendilerine derse katılım belgesi verilir.

             Diğer üniversitelere kayıtlı bir öğrencinin ders alma durumu

             MADDE 41 – (1) Yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerde kayıtlı olan öğrenci, ders almak istedikleri ilgili bölümün görüşü ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile gerekli koşulları yerine getirerek, Üniversitede ders alabilir. Bu öğrenci, ders kaydı yaptırdığı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarının ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. Bu statüdeki öğrenci kayıt yaptırdığı dersler için sadece not durum belgesi alabilir.

             Eğitim fakültelerinin beş yıllık ortaöğretim alan öğretmenliği programları

             MADDE 42 – (1) Üniversiteye bağlı Eğitim Fakültelerinin beş yıllık ortaöğretim alan öğretmenliği programlarının öğrencileri de, bu Yönetmelikte öngörülen esaslara göre eğitimlerini sürdürürler.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 43 – (1) 22/8/2007 tarihli ve 26621 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Erzincan Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Atatürk Üniversitesine bağlı iken adı ve bağlantısı değiştirilerek Erzincan Üniversitesine bağlanan fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarına, 2006-2007 eğitim-öğretim yılından önce kayıt olan bir öğrenci; isteği halinde mezuniyet belgesini veya diplomasını Atatürk Üniversitesinden alabilir.

             Yürürlük

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Erzincan Üniversitesi Rektörü yürütür.