7 Eylül 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27342

YÖNETMELİK

Tunceli Üniversitesinden:

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tunceli Üniversitesine bağlı öğretim yapan fakülte ve yüksekokulların lisans ve ön lisans programlarında uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Tunceli Üniversitesine bağlı öğretim yapan fakülte ve yüksekokulların lisans ve ön lisans programlarında uygulanacak esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Ara sınav: Yarıyıl içi sınavını,

             b) Bahar yarıyılı: İkinci yarıyılı,

             c) Birim: İlgili fakülteyi, enstitüyü, yüksekokulu, konservatuarı, bölümü, anabilim dalını ve programını,

             ç) Genel sınav: Yıl/yarıyıl sonu sınavını,

             d) Güz yarıyılı: Birinci yarıyılı,

             e) İlgili yönetim kurulu: Üniversitedeki birimlerin yönetim kurullarını,

             f) Öğrenci İşleri: Tunceli Üniversitesi Öğrenci İşleri Dairesini,

             g) Senato: Tunceli Üniversitesi Senatosunu,

             ğ) Üniversite: Tunceli Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

             Eğitim ve öğretim süresi

             MADDE 5 – (1) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre öğrenci; iki yıllık ön lisansı dört, dört yıllık lisansı yedi, beş yıllık programları sekiz, altı yıllık programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Bu süreler içinde mezun olamayan son sınıf öğrencileri aşağıdaki hükümlere tabidir:

             a) Azami öğrenim süresini tamamlayan son sınıf öğrencilerine yarıyıl/yılsonu sınavına girebilme şartını yerine getirmiş oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenciler, ek sınav haklarını azami öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı/yılı izleyen sınav dönemlerinde kullanmaya başlarlar.

             b) Yarıyıl/yılsonu sınavına girebilme şartını yerine getirmediği ders ve diğer eğitim-öğretim çalışmalarının toplam sayısı beşten fazla olan öğrenciler bu ek sınav hakkından yararlanamazlar. Bu öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             c) Ek sınavlar sonunda; mezun olabilmeleri için toplam beşten fazla dersi kalan öğrencilerin Üniversite ile ilişikleri kesilir. Bu sınavlar sonunda başarısız oldukları ders sayısını beş veya beşten daha aza indirenlere, ilgili derslerin verildiği üç yarıyıl içinde kullanmak üzere devam ve sınav hakkı tanınır.

             ç) Ek sınav hakkı kullanmadan mezuniyetine toplam beş dersi kalan öğrencilere, bu derslerin verildiği dört yarıyıl (yıllık dersler için iki yıl) içinde kullanmak üzere devam ve sınav hakkı tanınır. Mezuniyetine toplam beş dersi kalan öğrenciler; yarıyıl/yılsonu sınavına girebilme şartını yerine getirmedikleri derslere devam etmek, ara sınav ve yarıyıl/yıl içi çalışmalarına katılmak zorundadır.

             d) Mezun olabilmek için üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere, ilgili derslerin açıldığı yarıyıl/yıl içinde kullanmak üzere sınırsız sayıda sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler, yarıyıl/yılsonu sınavına girebilme şartını yerine getirmediği derslere devam etmek, ara sınav ve yarıyıl/yıl içi çalışmalarına katılmak zorundadır.

             e) İzledikleri programdaki bütün derslerden en az (DD) aldıkları halde, mezun olabilmek için gerekli olan 2.00 Genel Not Ortalamasını (GNO) sağlayamamaları nedeniyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son dönem veya son sınıf öğrencilerine GNO’ sunu 2.00’a yükseltmek üzere, diledikleri son dört yarıyıl/iki sınıf derslerinden, sınırsız sınava girme hakkı tanınır.

             f) Bu maddede belirtilen sınav haklarını kullanan öğrenciler, katkı payını ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Ancak sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler, diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkı elde eden öğrenciler, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılına kayıt yaptırmadıkları veya sınava girmedikleri takdirde sınırsız sınav haklarını kaybeder.

             g) Ek sınav hakkı kullanan öğrencilerin, yarıyıl/yılsonu sınavına girebilme şartını yerine getirdikleri derslerin ara sınavlarına girmeleri zorunlu değildir. Girmeyenlerin son ara sınav notları geçerlidir.

             Öğretim yılı

             MADDE 6 – (1) Öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere, iki yarıyıldan oluşur. Her yarıyıl en az yetmiş iş günüdür. Yarıyıl sonu ve bütünleme sınav günleri bu sürenin dışındadır. Resmi tatil günlerinde öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak, gerektiğinde dersi veren birim tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülen ders ve sınavlar, Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir. Bir sonraki öğretim yılının başlama tarihi her yıl Haziran ayında, Senato tarafından kararlaştırılarak ilan edilir.

             Öğretim plan ve programları              

             MADDE 7 – (1) Üniversitenin birimlerinde öğretim, Senato tarafından kabul edilen ortak dersler göz önünde tutulmak ve bölümlerin görüşleri alınmak suretiyle ilgili kurullarca kararlaştırılan öğretim planına ve plandaki sıraya göre yapılır. Öğretim planındaki dersler, o fakülte ve yüksekokulun bölümlerinde veya diğer fakülte, yüksekokul ve bölümlerde açılan derslerden oluşur. İstisnai haller dışında, öğretim planındaki ders ve uygulamaların süresi bir yarıyıldır. Ancak özelliği olan ders, uygulama ve stajlar ilgili birim kurullarınca düzenlenir ve değerlendirilir.

             (2) Eğitim-öğretim programlarında Senato tarafından yapılacak kısmi değişiklikler alt yarıyıllarda bulunan öğrencilere uygulanır.

             Üst yarıyıldan/yıldan ders alma

             MADDE 8 – (1) Öğrencinin bir üst yarıyıldan/yıldan ders alabilmesi için, önceki yarıyıllardan/yıllardan dersinin kalmaması ve GNO’ sunun en az 3.00 olması gerekir. Bu durumda öğrenci, bulunduğu yarıyılın/yılın toplam kredisinin % 20’sini aşmayacak ölçüde üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt ve Kabul İşlemleri

             Kayıt ve kabul

             MADDE 9 – (1) Üniversiteye bağlı fakültelere ve yüksekokullara kabul ve kayıt yaptırmak için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavını, gerektiğinde özel yetenek sınavını kazanmış olmak ve başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olmamak şarttır. Yabancı uyruklu öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu kararları ve Senatoca belirlenen esaslar çerçevesinde alınırlar.

             (2) Kayıt işlemleri Üniversite tarafından, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen tarihler arasında yapılır. Bu tarihler arasında kesin kayıt yaptıramayanların mazeretleri Üniversite Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Öğrencinin kaydını kendisinin yaptırması zorunludur.

             Nakil ve intibak

             MADDE 10 – (1) Üniversitenin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına; gerek kendi birimlerinden gerekse başka üniversitelerden yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Dikey geçişler ise, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Yatay ve dikey geçişler, fakülte ve yüksekokul kurullarınca belirlenecek kontenjanlarla sınırlı olup, intibak işlemleri ilgili yönetim kurullarınca yapılır.

             (2) İkinci öğretimde yatay geçişler; 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun hükümlerine ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

             (3) Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden daha önce bir yükseköğretim kurumunda okumuş olanların, hangi derslerden muaf sayılacaklarına, eşdeğerlik şartını göz önünde bulundurarak, ilgili yönetim kurulu karar verir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 11 – (1) Öğrenciler; her yarıyılın başlangıcından önceki bir hafta içinde ve akademik takvimle ilan edilen süreler içinde, öğrenci katkı payını veya öğretim ücretini ödediklerini belgeleyerek kayıtlarını yenilemek zorundadır. Kayıt yenileme işlemlerinin sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders kayıt işlemleri, öğrencilere internet ortamında duyurulur. Öğrenciler derslere kayıtlarını, Senatonun tespit ettiği esaslar ve Rektörlük tarafından belirlenen usullere göre, bilgisayar ortamında interaktif olarak yenilerler. Kaydın son şekli, danışman öğretim elemanı tarafından dönemin ilk iki haftası içerisinde onaylanır. Belirtilen sürede, haklı ve geçerli nedenleri olmadan kayıtlarını yenilemeyenler, o dönemin derslerini alamaz ve bu derslerin sınavlarına giremezler, kayıt yaptırmamış olduğu yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır. Akademik takvimde belirtilen süre içerisinde ders kaydını yaptıramayan öğrenciler, haklı ve geçerli sayılabilecek mazeretleri olması ve mazeretlerinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde, onbeş gün içinde kayıt yaptırmak zorundadır. Mazeretsiz olarak iki yarıyıl veya entegre sisteminin uygulandığı birimlerde iki yıl üst üste kayıt yenilemeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (2) Öğrenciler kayıt sırasında, programındaki derslerden, kayıt olduğu yarıyıl dersleri ile tekrarlamak zorunda olduğu dersler olmak ve haftada 40 saatlik üst sınırı aşmamak şartı ile almak istedikleri dersleri seçer. Bu seçimde öğrencinin, önceki yarıyıllarda alıp devamsız veya başarısız olduğu dersler ile hiç almadığı derslere öncelik vermesi zorunludur. Ancak, öğrencinin ilk defa aldığı derslerle, tekrarlama durumunda olup devam zorunluluğu bulunan ve devam etmek istediği derslerin haftalık saatlerinin, kısmen de olsa çakışmaması gerekir. Haftada 40 saatlik üst sınıra, öğrencinin daha önce alıp sınavlarda başarısız olduğu ve tekrarı sırasında devam zorunluluğu aranmayan dersler de dahildir.

             (3) Kayıt yenileme süresi bir hafta olup, ilgili yarıyılın başlangıcından önceki haftadır. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrencilerin haklı ve geçerli sebeplere dayanan mazeretlerinin kabulüne ve kayıtlarının yenilenip yenilenmemesine, ilgili birimin yönetim kurulu, yarıyılın başlangıcından üçüncü haftanın sonuna kadar geçen süre içinde karar verir. Yönetim kurulunca kabul edilebilir mazereti bulunmayan öğrencinin kaydı yenilenmez. Birinci öğretimde, katkı payını akademik takvimde belirtilen sürede ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. Katkı payı borcu olan öğrencinin bu borcunu, kanuni faizi ile birlikte ödedikten sonra kaydı yenilenir. Öğrenci, kayıt yaptırmamış olduğu yarıyılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, genel ve bütünleme sınavlarına giremez; kayıt yaptırmamış olduğu yarıyıllar öğrenim süresinden sayılır.

             (4) Birinci öğretimde üst üste iki dönem harç ücretini yatırmayıp kaydını yenilemeyen; ikinci öğretimde, öğrenim ücretinin ikinci taksitini bir aylık ek süre içinde kanuni faizi ile birlikte ödemeyen öğrencilerin, ilgili birimin yönetim kurulu kararı ile Üniversiteyle ilişiği kesilir.

             (5) Kayıt işlemlerini tamamlayan öğrencilere, Rektörlük tarafından en çok bir yıl süre ile geçerli bir kimlik kartı verilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Değerlendirme ve Devam Zorunluluğu

             Ara sınavlar

             MADDE 12 – (1) Ara sınavlar; yarıyıl içinde yapılan sınavlardır. Bir dersin her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavlar için aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınır:

             a) Ara sınav tarihleri Senato tarafından belirlenir ve en geç yarıyılın dördüncü haftasında ilan edilir.

             b) İki yarıyıl devam eden dersler için en az iki ara sınav yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje, ödev, laboratuvar, bitirme çalışması, atölye ve benzerlerinin yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçer.

             c) Ara sınavın başarı notuna katkısı %40’dır.

             ç) Ara sınav sonuçları, bir sonraki sınavdan en geç bir hafta önce ilan edilir.

             d) Ara sınav not ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda aldığı notlar toplamının ara sınav sayısına bölünmesi ile elde edilir. Bu şekilde bulunan sayının kesir kısmı 0,5 ya da daha büyükse bu sayı tam sayıya yükseltilir.

             Mazeret sınavı

             MADDE 13 – (1) Mazeret sınavı, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenle sınavlara giremeyen öğrencilere açılan sınavdır. Mazeret sınavlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Mazeret sınav hakkı sadece ara sınavlar için verilir.

             b) Mazeret ara sınavı, ara sınav sayısına bakılmadan her yarıyılda/yılda, her ders için bir defa yapılır.

             c) Öğrenci mazeretini, ara sınavların bitiminden sonra dekanlığa veya müdürlüğe en geç bir hafta içerisinde bildirmek zorundadır.

             ç) Mazeret sınavı, yarıyılın/yılın son haftasında ilgili birimler tarafından yapılır. Öğrenci mazeret sınavında, o tarihe kadar olan müfredat programından sorumludur.

             d) Mazeret sınav notu, bu öğrenciler için katılmadıkları ara sınav notunun yerine geçer.

             Genel sınav

             MADDE 14 – (1) Öğrencinin, kaydolduğu bir dersin genel sınavına girebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Derse kayıtlı olmak,

             b) Teorik veya uygulaması da olan teorik ders ise en az % 70’ine devam etmiş olmak,

             c) Uygulamalı ders ise en az % 80’ine devam etmiş olmak,

             ç) Ayrı ders niteliğindeki uygulama, ödev, proje ve benzerlerini süresi içinde başarılı olarak yapmış olmak,

             d) Ayrı ders niteliğindeki her türlü uygulamaların % 80’ine katılmış olmak.

             (2) Kaydolduğu dersten genel sınava girme hakkı alamayan öğrenci, o dersi dersin açıldığı ilk yarıyılda tekrar alır. Bir defa sınava girme hakkı kazanıp başarısız olan öğrenci, izleyen dönemde, bu dersin açılacak ara ve genel sınavlarına devam şartı aranmadan girer. Bu durum ders alma formunda belirtilir. Devam şartı aranmaksızın tekrar edilen derslerin saat limitleri içinde kalması zorunludur.

             (3) Yarıyıl/yılsonu sınavında 100 üzerinden; meslek yüksekokulları için en az 35, diğer tüm akademik birimler için 50 puan alma zorunluluğu vardır. Yarıyıl/yılsonu sınavının başarı notuna katkısı %60’dır. Yarıyıl/yılsonu sınavına girmeyen veya bu sınavdan en az bu puanları alamayan öğrenciler, FF başarı notu ile değerlendirilir ve sınıfta kalırlar.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 15 – (1) Genel sınavda başarısız olan öğrencilere, her yarıyılın/yılın sonunda akademik takvimde belirlenen tarihler arasında bir bütünleme sınavı açılır.

             (2) Bütünleme sınavına girebilmek için; sınavların yapılacağı eğitim-öğretim yılında, ilgili derslere akademik takvimde belirtilen sürede kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını sağlamış olmak zorunludur. Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen sürede interaktif olarak kayıt yaptırmak şartıyla, bütünleme sınavına, DD ve DC aldığı derslerden de girebilir. Genel sınavda FF almış olan öğrencilerin bütünleme sınavına girebilmeleri için kayıt yaptırmaları gerekmez. Son ara sınav notu, bütünleme sınavında da geçerlidir. Bütünleme sınavında; meslek yüksekokulları için en az 35, diğer tüm akademik birimler için 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl/yılsonu notu yerine geçer.

             Ek sınav

             MADDE 16 – (1) Ek sınav; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesine göre öğrencilere verilen sınav hakkıdır.

             Tek ders sınavı

             MADDE 17 – (1) Tek ders sınavı; bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesindeki şartları daha önce yerine getirmek kaydıyla mezuniyet aşamasına gelip, sadece tek dersten FF notu olan öğrenciler için yapılan sınavdır. Tek ders sınavı, mezun olmak için tek ders durumuna düşülen yarıyıl/yılsonunu takip eden ay içerisinde yapılır. Tek ders sınavında başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. Bu harf notunun belirlenmesinde ara sınav notu dikkate alınmaz.

             Muafiyet sınavı

             MADDE 18 – (1) Muafiyet sınavı; Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere, ortak zorunlu yabancı dil dersinden muaf olmaları için, öğretim yılı başında açılan bir sınavdır.

             Sınav dönemleri

             MADDE 19 – (1) Yarıyıllık derslerin bitiminde süresi iki hafta, yıllık derslerin bitiminde ise süresi en az iki hafta olan bir genel sınav yapılır. Genel sınavda başarısız olan öğrencilere her yarıyıl/yılsonunda akademik takvimde belirlenen tarihler arasında bir bütünleme sınavı açılır. Bütünleme sınavları, genel sınavların bitiminden en erken bir hafta sonra başlatılır.

             Sınav programları ve yeri

             MADDE 20 – (1) Sınav programları, ilgili birimler tarafından hazırlanır ve sınav dönemi başlamadan en az onbeş gün önce ilan edilir. Sınavlar programda gösterilen gün, saat ve yerde yapılır.

             Sınavın geçerliliği

             MADDE 21 – (1) Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Aksi halde sınavları geçersiz sayılır. Öğrencinin girmemesi gereken bir sınava girmesi sonucunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir.

             (2) Sınavlarda kopya çektiği, kopyaya teşebbüs veya yardım ettiği tespit edilenler o dersten (FF) notu ile başarısız olmuş sayılır.

             Sınav şekli

             MADDE 22 – (1) Sınavlar, yazılı olarak yapılır. Ancak, her yarıyılın/yılın başında, ders sorumlusunun isteği ve ilgili kurulların kararı ile sınavlar; internet temelli, sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Bu yöndeki bir karar, yarıyıl/yılbaşında öğrenciye duyurulur. Öğrenciler, sınavlara girmek için kimlik kartlarını veya öğrenci belgelerini beraberinde getirmek zorundadır.

             (2) Bir dersin sınavı, o dersi vermekle sorumlu öğretim elemanlarınca düzenlenir ve yürütülür. Sorumlu öğretim elemanlarının sınav günü Üniversitede bulunmaması halinde sınavı kimin yapacağı, ilgili birim başkanı tarafından belirlenerek dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Sınavların düzenli biçimde yürütülebilmesi için ilgili birimdeki bütün öğretim elemanları görevlendirilebilir. Sınav sonuç evrakının sınav tarihini izleyen en çok dört iş günü içinde ilgili birim başkanlığına verilmesi zorunludur.

             (3) Sınav sonuçları, ilgili birimler tarafından, Rektörlükçe belirlenen esaslara göre ilan edilir. Sınav evrakı ve derse devam çizelgelerinin, ilgili dekanlık/müdürlük tarafından iki yıl saklanması zorunludur.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 23 – (1) Öğrenci, sınav sonuçlarına; sonuçların ilanından itibaren en geç bir hafta içerisinde, ilgili dekanlığa veya müdürlüğe maddî hata yönünden itiraz edebilir. Bu itiraz üzerine sınav evrakı, ders sorumlusu ve ilgili birim yöneticisi tarafından incelenir, maddi hata varsa düzeltilir ve ilgili yönetim kurulunda karara bağlanarak Öğrenci İşlerine yazılı olarak bildirilir. İtirazın bir hafta içerisinde sonuçlandırılması zorunludur.

             Kredi

             MADDE 24 – (1) Ders ve her türlü uygulamanın öğretim bakımından değerlendirilmesi, kredi üzerinden yapılır. Bir kredi: en az yetmiş eğitim - öğretim günü içinde, haftada bir saatlik teorik, öğrenciye getirdiği yükün ağırlık derecesine bağlı olarak, iki ile dört saatlik laboratuvar, atölye, proje çalışmaları, bilgisayar uygulamaları veya problem çözümü; bir ile üç saatlik seminer, dört saatlik arazi, üç saatlik tıbbî ve cerrahî klinik çalışmalarını belirleyen bir ölçü birimidir.

             Başarı notu

             MADDE 25 – (1) Öğrencinin bir dersteki başarı notu, Bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir.

             (2) Bağıl değerlendirme sisteminin nasıl yapılacağı ilgili mevzuat hükümlerine göre tespit edilir.

             (3) Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

             (4) Bir dersin başarı notu, ara sınav notunun %40’ı ile genel ve bütünleme sınav notunun %60 katkısı alınarak belirlenir. Bu şekilde belirlenen puanın karşılığı olarak, öğretim elemanı tarafından; aşağıda katsayıları belirtilen başarı notlarından biri verilir.

             (5) Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri, öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur:

             a)     Başarı Notu        Katsayı

                           AA                 4.00

                            BA                 3.50

                            BB                  3.00

                            CB                  2.50

                            CC                  2.00

                            DC                 1.50

                           DD                 1.00

                            FF                  0.00

             b) Ayrıca harf notlarından; B notu: Kredisiz dersler için başarılı, K notu: Kredisiz dersler için kalır, D notu: Devamsız, G notu: Girmedi, M notu: Muaf, S notu: Süren çalışma, E notu: Eksik olarak ifade edilir.

             c) Yukarıdaki başarı notlarına göre öğrencinin durumu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:

             1) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             2) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin koşullu olarak başarıldığını gösterir.

             3) (FF) notunu alan öğrenci, o dersi başaramamış sayılır ve aynı dersi verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrarlar.

             4) (M) notu; bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul edilen veya Öğrenci Seçme Sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri yükseköğretim programında almış oldukları ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için kullanılır.

             5) Başarı notu belirtilmeyip (M) ve (B) olarak gösterilen dersler, genel not ortalamasının hesabında değerlendirmeye katılmaz.

             6) (K) ve (D) notu, genel not ortalaması hesabında (FF) notu işlemi görür. (K) ve (D) ile değerlendirilen dersler, verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrar alınır.

             7) Takip eden dönemin ders kayıt tarihine kadar düzeltilmeyen E notu FF’ ye dönüştürülür.

             Not ortalamaları

             MADDE 26 – (1) Öğrencilerin başarı durumu her yarıyıl/yılsonunda Öğrenci İşlerince, yarıyıl/yılsonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir. Öğrencinin bir dersten elde ettiği ağırlıklı puan, o dersin kredi değeri ile aldığı harf notu katsayısının çarpımından elde edilir.

             (2) Bir yarıyılın/yılın not ortalaması; o yarıyılda/yılda öğrencinin aldığı derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünmesiyle hesaplanır. Elde edilen ortalama, noktadan sonra iki hane olmak üzere gösterilir.

             (3) Ağırlıklı genel not ortalaması ise, öğrencinin, öğrenimi süresince bütün derslerden aldığı son notlar esas alınarak hesaplanacak olan ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Sonuç, noktadan sonra iki hane yürütülür.

             (4) Gerek yarıyıl/yıl, gerek ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanmasında, (AA) dan (FF) ye kadar verilen notlar esas alınır. Bu sırada, (G) ve (D) notları da (FF) notu işlemi görür.

             (5) Bütün notlar öğrencinin not belgesine geçirilir.

             Başarısızlık durumu

             MADDE 27 – (1) Öğrencilerin başarılı sayılabilmesi için GNO’ sunun en az 2.00 olması gerekir. Başarılı olan öğrenciler başarılı sayıldıkları yarıyılda bulunan (FF) ve (D) olan dersleri açıldıkları ilk yarıyılda tekrar alırlar. Hazırlık sınıfları hariç olmak üzere; lisans öğreniminde dördüncü yarıyıl (ikinci yıl), ön lisans öğreniminde ise ikinci yarıyıl (birinci yıl) sonunda GNO’su 1.80’in altında kalan öğrenciler başarısız sayılır. Bu öğrenciler üst yarıyıldan/ yıldan ders alamaz. Ancak daha önce başarısız ya da koşullu olarak başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (FF) ve sırasıyla, istedikleri (DD) ve (DC) notlu dersleri, GNO’su 1.80 veya daha yukarı oluncaya kadar tekrarlar. İlgili birimler tarafından belirlenen danışmanlar, öğrencilerin ders kayıtlarına yardımcı olmak ve GNO hesaplarına göre, kurallara uygun olarak derslere yazılmasını sağlamakla görevlidir. Ders tekrarları ile GNO’sunu belirtilen not değerlerine eşitleyen veya bu notların üstüne çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğrenim süresinden sayılır.

             (2) Öğrenim süresince herhangi bir yarıyıl/yıl sonunda, o zamana kadarki GNO’su 2.00’ın altında kalan öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci derneklerinde öğrenci temsilcisi olamazlar.

             Onur öğrencilerinin belirlenmesi

             MADDE 28 – (1) Disiplin cezası almamış olmak koşuluyla, bir yarıyıl veya yılda tüm derslerini almış olan, önceki yarıyıl veya yıllardan (FF) notu bulunmayan, o yarıyıl veya yıldaki en düşük notu (CC) ve DNO’su 3.51 - 4.00 arasında olan öğrenciler yüksek onur öğrencileri, DNO’su 3.00 - 3.50 arasında olan öğrenciler ise onur öğrencileri sayılırlar. Bu öğrencilerin durumları öğrenim durum belgesinde yarıyıl bazında belirtilir. Yüksek onur ve onur öğrencilerinin listesi, her yarıyıl veya yıl sonunda Rektörlük tarafından ilan edilir.

             Mezuniyet

             MADDE 29 – (1) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen kanuni süresi içerisinde, izlemekte olduğu programda belirtilen tüm derslerden en az (CC), stajlardan da (B) alma şartı aranır. GNO’su 2.00 ve üzerinde olan öğrenciler, (DC) ve (DD) almış oldukları derslerden de başarılı sayılırlar. GNO, aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diploma, İzin, Üniversiteden Ayrılma, Çiftanadal ve Yandal Programları

             Diplomalar

             MADDE 30 – (1) Öğrencilere; öğrenim programlarını başarı ile tamamlamaları durumunda, programın tamamlanmasını takip eden sınav dönemi sonunda, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurulun tespit etmiş olduğu ilkeler doğrultusunda; fakülte, konservatuar, yüksekokul, bölüm ve program adı yazılmak suretiyle ilgili diploma ve unvanlar verilir. Diplomasını kaybedenlere, Senatoca belirlenen esaslara göre bir defaya mahsus olmak üzere yeni diploma düzenlenir.

             (2) Diplomalar hazırlanıncaya kadar, öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Üniversiteden mezun olanlara ayrıca, öğrenimlerindeki başarı derecesini, onur listelerinde yer aldığını, devam etmiş oldukları fakülte, konservatuar, yüksekokul, bölüm ve programı, aldıkları ders, proje, laboratuar, klinik, bitirme ödevi ve staj gibi çalışmalarını, başarı sonuçları ile birlikte gösteren bir öğrenim belgesi (transkript) verilir.

             İzin

             MADDE 31 – (1) İlgili birimin yönetim kurulu kararı doğrultusunda öğrenciye her defasında bir yarıyıl/yıl süre ile izin verilebilir. Bu izin, toplam öğrencilik süresi içerisinde iki yılı geçemez. Bu şekilde izin alan öğrenci, derslere devam edemez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. İzni biten öğrencinin, ayrıldığı yarıyıl başından itibaren öğrenciliği devam eder.

             (2) Aşağıda belirtilen sebeplerle verilen izinler, ilgili yönetim kurulu kararında belirtilmek kaydıyla, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen sürelere katılmaz. Kayıt döneminde ortaya çıkan haklı ve geçerli mazeretleri sebebiyle bizzat başvuramayanların kayıtları ve kayıt yenileme işlemleri kanuni vekillerince yaptırılabilir. Haklı ve geçerli sayılan nedenler şunlardır:

             a) Öğrencinin, üniversite hastaneleri veya diğer sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarıyla belgelenmiş ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş olan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

             b) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             c) Anne, baba, kardeş, eş ve çocuğunun ölümü veya bunlardan birinin ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve bu mazeretin ilgili yönetim kurullarınca kabul edilmesi,

             ç) Ekonomik koşullar nedeniyle eğitim-öğretime ara vermek zorunda kalması ve bunu belgelendirmesi,

             d) Tutukluluk halinin olması,

             e) Tecil hakkını kaybetmesi ve tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             f) Öğrencilere, öğrenim ve eğitimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması,

             g) Üniversite Yönetim Kurulunca kabul edilebilecek diğer hallerin ortaya çıkması.

             Öğrencinin ilişiğinin kesilmesi

             MADDE 32 – (1) Aşağıdaki hallerde öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Öğrenimlerini bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen sürede başarı ile tamamlayamayanlar,

             b) Bu Yönetmeliğin 11 inci maddesine uygun olarak kayıt yenilemeyenler,

             c) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Üniversiteden çıkarılma cezası almış olanlar.

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 33 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılmış olanlara, isterlerse bir defaya mahsus olmak üzere öğrenim durumunu gösteren bir belge verilir.

             Ön lisans diploması verilmesi

             MADDE 34 – (1) Lisans öğrenimlerini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların ön lisans diploması, ilgili mevzuat hükümlerine göre düzenlenir.

             Yurtdışı üniversitelere gönderilen öğrenciler

             MADDE 35 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki bir Üniversite arasında yapılan anlaşma uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, Üniversite tarafından bir veya iki yarıyıl yurt dışındaki Üniversitelere öğrenci gönderilebilir. Bu süre içerisinde öğrencinin Üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır.

             (2) Öğrencinin, danışmanının onayı ile aldığı dersler ve bu derslerden aldığı başarı notlarının Üniversitedeki başarı durumuna nasıl yansıtılacağı, ilgili birimin yatay geçiş komisyonunun görüşü alınmak suretiyle, aynı birimin yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır.

             Çift ana dal ve yan dal programı

             MADDE 36 – (1) Çift ana dal ve yan dal programları Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin

             MADDE 37 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 38 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili birimlerin kurullarının kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tunceli Üniversitesi Rektörü yürütür.