7 Eylül 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27342

YÖNETMELİK

Tunceli Üniversitesinden:

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Tunceli Üniversitesine bağlı Fen ve Sosyal Bilimler enstitülerinde yürütülen tezli ve tezsiz lisansüstü öğretimde birinci ve ikinci öğretim ve sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

             (2) Bu Yönetmelik; Tunceli Üniversitesine bağlı Fen ve Sosyal Bilimler enstitülerinde yürütülen tezli ve tezsiz lisansüstü öğretimde birinci ve ikinci öğretim ve sınavlarda uygulanacak esaslara ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte adı geçen;

             a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

             b) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) Kredisi: Bir dersin başarıyla tamamlanabilmesi için öğrencinin yapması gereken; teorik ders, uygulama, seminer, bireysel çalışma, sınavlar, ödevler ve benzeri çalışmaların tümünü ifade eden değeri,

             c) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez/sanat eseri/sanatta yeterlik eseri çalışması dönemlerinde rehberlik yapmak üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim üyesini,

             ç) Enstitü: Tunceli Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı Fen ve Sosyal Bilimleri Enstitülerini,

             d) Enstitü Kurulu: Enstitü müdürü başkanlığında, enstitü anabilim dalı başkanları ve müdür yardımcılarından oluşan kurulu,

             e) Enstitü Yönetim Kurulu (EYK): Enstitü müdürü başkanlığında, müdür yardımcıları ve enstitü kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

             f) Enstitü Anabilim Dalı (EABD): 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinde enstitüler için belirlenen anabilim dallarını,

             g) Enstitü Anabilim Dalı Başkanı: Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinde belirtilen anabilim dallarının başkanlarını,

             ğ) Enstitü Anabilim Dalı Kurulu: Enstitü Anabilimdalı Başkanlığında, varsa yardımcıları ve EABD’nı oluşturan Bilim Dalları Başkanlarından oluşan kurulu,

             h) Kredi: EYK kararı ve Senatonun onayıyla başka şekilde belirlenmediği takdirde, bir lisansüstü dersinin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama, alan ya da atölye çalışması veya laboratuar/klinik çalışması karşılığının yarısının toplamı ile bulunan değeri,

             ı) Öğrenci: Lisansüstü öğrenim için enstitüye kayıtlı öğrenciyi,

             i) Senato: Tunceli Üniversitesi Senatosunu,

             j) Tez: Yüksek lisans tezi, doktora tezi, sanatta yeterlik tezini,

             k) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             l) Üniversite: Tunceli Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Programlar

             MADDE 4 – (1) Lisansüstü öğretimi; tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarından oluşur. Bunlardan;

             a) Tezli yüksek lisans programı: En az dört yıl süreli bir yükseköğretim kurumundan lisans diploması veya buna eşdeğer bir derece almış olanların, bu eğitim üzerine yapacakları dört yarıyıl süreli öğrenim, bilimsel araştırma, sanatsal çalışma ve uygulama faaliyetlerini kapsar.

             b) Tezsiz yüksek lisans programı: En az dört yıl süreli bir yükseköğretim kurumundan lisans diploması veya buna eşdeğer bir derece almış olanların, bu eğitim üzerine yapacakları dört yarıyıl süreli dönem projesi ve yeterlik faaliyetlerini kapsar.

             Kontenjanların belirlenmesi ve ilan edilmesi

             MADDE 5 – (1) Enstitülerdeki anabilim dallarına alınacak öğrenci sayıları ilgili EABD kurulunun görüşü alınarak EYK tarafından kararlaştırılır. Rektör tarafından onaylanır.

             (2) Rektörlük tarafından her yarıyıl başında, Enstitülerin öğrenci alacakları anabilim dallarındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarının adları, her programa alınacak öğrenci sayısı, son başvuru tarihi, mülakat tarihi, başvuru ve kayıt sırasında istenilecek belgeler ilan ile duyurulur.

             Başvuru

             MADDE 6 – (1) Herhangi bir Lisansüstü öğretimine başvuracak öğrenci adayları, Rektörlük tarafından verilen ilanda belirtilen usul ve şartlar yerine getirilip istenilen belgeleri bir dilekçe ile ilgili enstitü müdürlüğüne sunarak başvurularını yapabilir.

             (2) Yurt dışında ikamet eden Türk ve yabancı uyruklu adayların lisansüstü programlara kontenjan dahilinde kabullerinde de bu Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             (3) Yabancı uyruklu adayların başvurdukları lisansüstü programı izleyebilecekleri kadar Türkçe Dilbilgisi yeterliliğinin nasıl değerlendirileceğine ilgili yönetim kurulu karar verir.

             Öğrenci kabulü

             MADDE 7 – (1) Yüksek lisans programlarına başvuran adayların; ALES puanı, lisans başarı düzeyleri, ÜDS veya eşdeğer sınavların ya da enstitü tarafından yapılacak olan yabancı dil sınavının puanı ve mülakat sonucu değerlendirilerek ilgili lisansüstü programına kabul edilir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına müracaatta, ilgili puan türüne göre adayda ALES’ten en az 55 puan alma şartı aranır. Başvuru için asgari başarı düzeyleri ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Bu durum ilanda belirtilir.

             (2) Öğretim elemanı ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla yapılan antlaşmalar çerçevesinde, Türk Cumhuriyetlerinin ve Türk topluluklarının üniversitelerinden ve yabancı ülkelerin üniversitelerinden gelen öğrenciler, dersleri takip edebilecek derecede Türkiye Türkçesi öğrendikten sonra, alanlarıyla ilgili anabilim dallarının lisansüstü programlarına ilgili anabilim dalının da görüşü alınmak suretiyle sınavsız olarak kabul edilirler.

             Giriş sınavları

             MADDE 8 – (1) EYK’ca, sınav ve mülakat jürilerine ilişkin işlemler belirlenerek enstitü müdürü tarafından yürütülür ve denetlenir. Lisansüstü öğretim için aşağıdaki esaslar uygulanır:

             a) Lisansüstü öğrenimine başvuran adayların mülakatı için EYK, ilgili EABD’nın, yoksa yakın EABD’lerin programında görevli öğretim üyeleri arasından üç ya da beş kişi asil, iki kişi de yedek olmak üzere bir jüri seçer.

             b) Tezli yüksek lisans öğretimi programlarına başvuruda bulunan adayların başarılı sayılabilmesi için; mezuniyet notunun % 20’sinin, ALES puanının % 50’sinin, mülakat notunun % 20’sinin ve ÜDS veya enstitü tarafından yapılacak olan yabancı dil sınavından en az 50 puan almak koşulu ile % 10 ile çarpılarak elde edilecek puanların toplanması sonucuna göre değerlendirme yapılır. En yüksek puandan başlanarak adaylar sıralamaya tabi tutulur, ilan edilen kontenjan sayısının yarısı kadar asıl ve yedek aday belirlenir. Yüksek lisans programına giriş için belirlenen asgari başarı notu 60 puandır. Eşitlik olması halinde lisans mezuniyet notu yüksek olan adaya öncelik verilir.

             c) Tezsiz yüksek lisans programlarında; ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %40’ı alınıp aritmetik ortalamaları bulunduktan sonra elde edilen puanlara göre, adaylar en yüksek olandan başlamak üzere sıralanır, ilan edilen kontenjan kadar asıl ve yedek aday belirlenir. Eşitlik halinde ALES notu yüksek olan adaya öncelik verilir.

             Sınav sonuçlarının ilanı

             MADDE 9 – (1) Başvuruda bulunan adaylarla ilgili gerekli inceleme tamamlandıktan sonra lisansüstü öğretime kabul edileceklerin listeleri enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleştikten sonra ilan edilir.

             (2) Enstitü tarafından belirlenen tarihler arasında adayların kayıt işlemleri yapılır. Belirlenen tarihler içerisinde kayıt yaptırmayan, kayıt için şahsen başvurmayan ve istenilen belgeleri tamamlamayan veya enstitü yönetim kurulunca mazereti kabul edilmeyen adaylar, kayıt haklarını kaybederler.

             (3) Bir öğrenci, lisansüstü programlardan yalnız birine kayıtlı olabilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Programlar, Derslerin Açılması ve Ders Kayıtları, Devam Mecburiyeti

             Öğretim programları

             MADDE 10 – (1) Yükseköğretim Kurulunca açılması öngörülen bölümlerde enstitüler, lisansüstü öğretim programları düzenler ve yürütür. Bu öğretim programları Senato ve enstitü kurulunda görüşülüp kabul edildikten sonra uygulanır.

             (2) Enstitüler, yurt içi ve yurt dışındaki diğer yükseköğretim, araştırma kurum ve kuruluşlarıyla ortak program yürütmeye ve işbirliğine Rektörün onayını alarak karar verebilir.

             Lisansüstü programlar

             MADDE 11 – (1) Lisansüstü programlar; bilimsel hazırlık programları ve kursların da açılabileceği tezli ve tezsiz birinci ve ikinci öğretim yüksek lisans programlarından oluşur.

             Derslerin açılması

             MADDE 12 – (1) Senato tarafından onaylanarak öğretime başlayan EABD’lerin Senato tarafından onaylanan derslerinden hangilerinin öğretime açılacağı, anabilim dalı kurulunun önerisi üzerine EYK’larda görüşülüp karara bağlandıktan sonra, enstitüler tarafından yarıyıl başında duyurulur.

             (2) Anabilim dalının açılmasını istediği dersler, her yarıyılda dersler başlamadan en az iki hafta önce enstitüye bildirilir. Süresi içinde bildirilmeyen dersler açılmaz ve açılmayan derslere öğrenci kaydedilemez.

             (3) Bir yüksek lisans dersine üç öğrenciden az kayıt yapıldığı durumlarda ders açılamaz. Ancak, anabilim dalı başkanlığının gerekçeli bir yazısı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile üç öğrenciden az kayıt yapılan dersler açılabilir.

             Ders sorumluluğu

             MADDE 13 – (1) Yüksek öğrenim programındaki lisansüstü dersler, sadece öğretim üyeleri tarafından verilir. Bir öğretim üyesi, bir yarıyılda dokuz krediden fazla ders açamaz.

             Öğretim yılı

             MADDE 14 – (1) Bir öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Akademik takvim Senato tarafından belirlenir. Öğretim dönemlerinin her yarıyılı en az on dört haftadır. Bu süreye sınav dönemleri dâhil değildir.

             Öğretim birimi

             MADDE 15 – (1) Kredi, öğretim birimidir ve bir kredi, sınav dönemi hariç, ondört haftalık öğretim süresi içinde haftada bir saatlik teorik, iki saatlik laboratuvar, dört saatlik proje, atölye ya da bağımsız klinik çalışmalarının karşılığıdır. Dersin kredisi ise teorik ve varsa pratik çalışmalar için hesaplanan kredilerin toplamı kadardır.

             Programa kayıt yaptırma ve kayıt yenileme

             MADDE 16 – (1) İlgili enstitüye girmeye hak kazanan adaylar kesin kayıtlarını, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen tarihlerde yaptırmak zorundadır. Öğrenciler enstitü kurulunca açılması kararlaştırılan dersler arasından, danışmanlarıyla birlikte uygun gördükleri dersleri belirleyerek enstitüye teslim eder ve programa kayıt yaptırma işlemlerini tamamlar. Öğrenci, tez, yeterlik, dönem projesi ve bitirme aşamasında bulunuyorsa bulunduğu aşamaya ilişkin programa kayıt yaptırma işlemlerini tamamlamak zorundadır. Öğrenciler, bulundukları programdan mezun oluncaya kadar, her yarıyıl başında kayıt yenilemek zorundadır. Belirlenen süre içinde mazeret belirtmeyerek kaydını yaptırmayan veya bildirdiği mazereti enstitü yönetim kurulunca kabul edilmeyen öğrenciler, o yarıyıldaki öğretim programlarına katılamaz ve bu süreyi kullanmış sayılırlar. Mazereti enstitü yönetim kurulunca kabul edildiği takdirde öğrenci, öğretimin başladığı ilk iki hafta içinde kaydını yaptırabilir.

             (2) Öğretimin herhangi bir aşamasında bulunan öğrenci iki yarıyıl süreyle programa kayıt yaptırmadığı takdirde Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (3) Öğrenci danışmanının ve ana bilim dalı başkanlığının bilgisi dahilinde o yarıyıl için aldığı derslerin bazılarını dersler başladıktan en çok iki hafta içinde programdan çıkarabilir veya programa ekleyebilir.

             (4) Bir yarıyılda en çok 15 kredilik ders alınabilir. Ancak; tez, seminer ve dönem projesi kredisiz olduğundan bunlar 15 krediye dahil edilmez.

             (5) Öğrenci danışman atanmasını izleyen dönem başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına ve kendi tez danışmanınca açılan uzmanlık alan dersine kayıt yaptırmak zorundadır. Senato tarafından kararlaştırılan uzmanlık alanı dersine ilişkin esaslar ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından uygulanır.

             Devam mecburiyeti

             MADDE 17 – (1) Öğrenci; programına aldığı derslerin en az %70’ine, uygulamalı derslerin ise en az %80’ine katıldığı, proje, ödev, seminer, uygulama ve benzerlerini süresi içinde ve başarılı olarak tamamladığı takdirde kaydolduğu dersin bir genel sınavına girebilir.

             (2) Lisansüstü programda bulunan bir öğrenciye programındaki her bir dersten en az bir ara sınav yapılır. Ayrı nitelikteki bazı derslerde uygulama ve uzmanlık alanı özel konuları, seminer, proje ve benzerleri ile ilgili bazı değerlendirmeler yapılarak bu değerlendirmeler de ara sınav yerine kullanılabilir.

             (3) Öğrencinin tekrar etmesi gereken dersin veya derslerin sonraki yarıyılda açılmaması halinde, enstitü yönetim kurulu kararı ile öğrenci en çok iki yarıyıl izinli sayılabilir. İzinli sayıldığı süre içinde öğrenci, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Dersin/derslerin açılamaması durumunda ise, danışmanın ve anabilim dalı başkanının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulu kararı ile ders/dersler öğrencinin programından çıkarılarak, yerine başka ders/dersler verilebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

             Sınavlar

             MADDE 18 – (1) Anabilim dalı başkanlıkları tarafından hazırlanan sınav programları, sınav dönemi başlamadan en az bir hafta önce ilân edilir. Sınavlar, programda gösterilen gün, saat ve yerde yapılır. Sınavlar her yarıyıl derslerin bitiminde yapılır. Sınav dönemi üç haftadır.

             (2) Her ders için en az bir ara sınav ve dönem sonu sınavı yapılır. Sınavlar yazılı olarak yapılır. Ancak, enstitü yönetim kurulu, gerektiği hallerde sınavın sözlü veya pratik çalışma olarak yapılmasına karar verebilir.

             (3) Anabilim dalı başkanı sınavların düzenli bir şekilde yürütülebilmesini sağlar. Sınavlar sorumlu öğretim elemanı tarafından yapılır. Sorumlu öğretim elemanının sınav günü Üniversitede bulunmaması halinde, sınavı kimin yapacağı anabilim dalı başkanı tarafından belirlenerek, enstitü müdürlüğüne bildirilir. Sınav sonuçları ve sınav evrakının, sınavı takip eden en çok üç gün içinde anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla enstitüye gönderilmesi gerekir. Sınav sonuçları, enstitü tarafından ilân edilir ve sınav evrakları enstitüde bir yıl saklanır.

             (4) Öğrenci, sınav sonucuna enstitü müdürlüğü nezdinde sınav sonuçlarının ilanından itibaren en geç bir hafta içinde itiraz edebilir. İtiraz edilen sınav evrakı, ders sorumlusu tarafından incelenir. Maddî hata varsa, anabilim dalı başkanı ve enstitü müdürünün onayı ile düzeltilebilir. Ara ve dönem sonu sınavlarından herhangi birine, Senatoca belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlerle katılamayan öğrenciler için, ilgili enstitü yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavına girmek isteyen öğrenciler mazeretini gösterir belgenin ekli olduğu bir dilekçe ile enstitü yönetimine başvurmak zorundadır. Mazereti kabul edilen öğrenciye bir sonraki yarıyıl başlamadan önce bir sınav hakkı verilebilir

             Değerlendirme

             MADDE 19 – (1) Öğrenci; genel sınavlardan en az %70 alması ve ara sınav ile genel sınavın aritmetik ortalamalarının en az %70 olması durumunda o dersten başarılı sayılır. Lisansüstü derslerde bütünleme sınavı yapılmaz.

             (2) Başarı notu, ara sınav notu ile genel sınav notunun aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır.

             (3) Ayrı ders niteliğindeki proje, klinik, uygulama ve benzerlerinden yarıyıl içinde alınan not, enstitü kurulunca belirlenmek şartıyla, başarı notu sayılabilir.

             (4) Bütün programlarda; seminer, dönem projesi, uzmanlık alanı dersi ve tez değerlendirmeleri, başarılı/başarısız şeklinde yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Özel Öğrenci, Bilimsel Hazırlık Programları,

Yatay Geçiş, İntibak ve Kayıt Dondurma

             Özel öğrenci

             MADDE 20 – (1) Herhangi bir yükseköğretim kurumu mezunu olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, EABD başkanlığının kabulü ve enstitü müdürünün onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir, ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu öğrenciler, her yarıyılda açılmış bulunan ve kayıtlı öğrencilerin aldığı en çok üç derse katılabilir. Derslere devam zorunlu olup, verilen ödevleri yapmak ve sınavlara girmek şarttır. Özel öğrencilik süresi en çok iki yarıyıldır. Bu öğrencilerden, yüksek öğrenim hakkını elde edenlere, özel öğrenci statüsünde aldıkları derslerle ilgili bir muafiyet tanınmaz.

             Yatay geçiş ve intibak

             MADDE 21 – (1) Üniversite bünyesinde bulunan enstitülerdeki yakın ilişkili anabilim dallarında veya Üniversite dışında başka bir yükseköğretim kurumundaki eşdeğer lisansüstü programlarda bulunan bir öğrenci yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş için başvuran adayların geldikleri yükseköğretim kurumunda tezli veya tezsiz yüksek lisans programında bir yarıyılda en az dokuz kredilik dersi başarı ile tamamlamış olması gerekir. Yatay geçişle alınacak öğrenci sayıları, ilgili EABD başkanlıklarının önerileri üzerine, enstitü yönetim kurulunda görüşülerek ilan edilir. Başvuru yapacak öğrencinin dilekçesine; kayıtlı bulunduğu programda okuduğu dersleri ve aldığı notları, kayıt tarihini, okuduğu yarıyılları ve disiplin durumunu gösteren bir belgeyi eklemesi zorunludur.

             (2) Başvuru için EYK tarafından öğrenciden, başka belgeler istenebilir ve EYK lisans öğretimindeki yatay geçiş koşullarına benzer başka koşullar konabilir. Verilen ilanda bütün bu koşullar ve istenilen belgeler belirtilir. Okudukları derslerin hepsinden başarılı olmak koşulu ile not ortalaması tezli ve tezsiz yüksek lisans için % 70’ten az olan öğrencilerin başvurusu kabul edilmez.

             (3) Yatay geçiş için başvuranlar hakkında anabilim dalından görüş istenilir. EABD başkanlıklarınca programların ve derslerin eşdeğerlikleri, yakınlıkları ve öğrencilerin durumları değerlendirilir. Yatay geçişi kabul edileceklerin alacağı ve muaf tutulacağı dersler ile danışmanı enstitüye önerilir. Kabul edilmeyeceklere de nedeni bir raporla bildirilir. EYK’da yatay geçiş isteği kabul edilen öğrencinin kaydı yapılır. Programlar içerisinde açılan kurslara ve bilimsel hazırlık programına yatay geçiş yapılamaz.

             (4) Bir öğrencinin Üniversitede lisansüstü öğretime kaydolmadan en çok iki yıl önce, yurt içi ya da yurt dışı yükseköğretim kurumlarından almış olduğu derslerden en az % 80 alarak başardığı lisansüstü dersler, anabilim dalı başkanının ve danışmanının görüşü alınarak, EYK kararı ile devam etmekte olduğu eşdeğer programa transfer edilebilir.

             Kayıt dondurma

             MADDE 22 – (1) Öğrenci mazeretini belgelendirmek kaydıyla anabilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile öğrenim süresi boyunca yüksek lisans öğrencileri en fazla iki yarıyıl, her bir yarıyıla kaydını yaptırmak koşulu ile kayıt dondurma işlemi yaptırabilir. Kayıt dondurulan yarıyıl öğrenim süresine dahil edilmez.

             Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

             MADDE 23 – (1) Yüksek lisans programlarında nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Hazırlık programına ilişkin esaslar şunlardır.

             a) Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans programından farklı alanlarda almış olan adaylar ile lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans programı ile aynı alanda almış oldukları halde farklı bir yükseköğretim kurumundan mezun olan adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanabilir.

             b) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen lisansüstü öğrencilerine en az bir en çok iki yarıyıllık bilimsel hazırlık süresi tanınır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans programı sürelerine dahil edilmez.

             c) Öğrenci kabulü ve giriş sınavları ile ilgili koşulları yerine getiren öğrenciler Bilimsel hazırlık programlarına kabul edilir. Bu programa özel öğrenci kabul edilmez.

             ç) Bilimsel hazırlık programında alınacak dersler ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları ve diğer esaslar için öğrencinin ders aldığı programla ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             d) Bilimsel hazırlık programına kabul edilen bir yüksek lisans öğrencisinin ders programı, lisans seviyesindeki derslerden oluşur. Bu durumda öğrenci yüksek lisans için lisans programının derslerine devam ettirilir. Bu program dahilinde lisansüstü dersler öğrenciye verilebilir ya da ayrı dersler açılıp ayrı bir program da uygulanabilir. Bu programda alınan dersler lisansüstü programı tamamlamak için alınması gereken derslerin yerine geçemez. Ancak, anabilim dalı başkanının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci bilimsel hazırlık programı derslerinin yanı sıra 6 krediyi geçmemek koşulu ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

             e) Bilimsel hazırlık programı için bir takvim yılı içinde iki yarıyıl ders açılır. Öğrenci bir yarıyılda alıp başaramadığı dersi, ertesi yarıyılda ders açılmış ise tekrar edebilir. Tekrar edilemeyen dersler için bir bütünleme hakkı tanınır. Öğrenci, bütünleme veya tekrar hakkından birini tercih edebilir. Tekrar ya da bütünleme sonucunda başarılı olamayan öğrencinin ilgili enstitü ile ilişiği kesilir.

             f) Belirlenen derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler bir sonraki dönemde lisansüstü öğretime devam ederler.

             g) Bilimsel hazırlık programına kaydını yapan öğrenciler, lisansüstü öğretimdeki diğer öğrencilerle aynı hak ve yükümlülüklere sahiptirler.

             ğ) Öğrenciye isteğine bağlı olarak, bilimsel hazırlık programında aldığı dersleri ve başarı durumunu gösteren bir belge verilir.

ALTINCI BÖLÜM

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları

             Amaç ve kapsam

             MADDE 24 – (1) Yüksek lisans programları, tezli veya tezsiz olarak yürütülebilir. Enstitülerin bütün anabilim dallarında tezli veya tezsiz yüksek lisans programı uygulanır.

             (2) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programı uygulanan anabilim dalından farklı programlara geçiş aşağıdaki usullere göre yapılır:

             a) En geç ikinci yarıyılın sonunda geçiş yapılabilir.

             b) Geçiş öğrencinin isteği üzerine danışmanının ve anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır.

             c) Geçiş yapan öğrenci, geçtiği programın kalan öğretimini tamamlamak ve koşullarını yerine getirmek zorundadır.

             Tezli yüksek lisans programı

             MADDE 25 – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş yapılamaz. Bu program; toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, en az bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı ve başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır.

             (2) Öğrencilerin alacağı derslerin toplam 6 krediyi aşmayan en çok ikisi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden; ayrıca, danışmanın uygun görmesi halinde, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile en çok 12 kredilik ders, diğer yükseköğretim kurumları ve enstitülerde verilmekte olan derslerden de seçilebilir.

             Süre ve ilişik kesme

             MADDE 26 – (1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programını normal tamamlama süresi dört yarıyıldır. Bu süre üç yarıyıldan az olamaz.

             (2) Tezli yüksek lisans öğretimi kredili derslerini tamamlama süresi en çok dört yarıyıldır. Bu süre sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen en az genel not ortalamasını tutturamayan öğrencinin ilgili Enstitü ile ilişiği kesilir.

             (3) Kredili derslerini başarıyla bitiren, ancak tez çalışmasını dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye danışmanın ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığı aracılığıyla yapacağı gerekçeli önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca tezini jüri önünde savunması için en fazla iki yarıyıl ek süre verilebilir.

             (4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için danışmanı, ilgili dönemlerin bitimini takiben bir ay içinde tez çalışmasının başarı durumunu belirtir raporu enstitüye gönderir. Tez çalışmasından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız olan öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             (5) Bu Yönetmelik hükümlerine göre enstitü ile ilişiği kesilen öğrenciler, daha önce kayıtlı oldukları bilim dalına, bilim dalı olmayanlar da aynı anabilim dalına tekrar başvuramaz ve kayıt yaptıramaz.

             Tez danışmanı atanması, tez konusu belirlenmesi ve tez konusu değişikliği

             MADDE 27 – (1) Tezli yüksek lisans programında, ilgili mevzuat hükümlerine göre lisansüstü öğrenimine başlamış her öğrenciye, öğrencinin kabul edildiği EABD başkanlığı ve EYK tarafından, öncelikle kabul edildiği EABD’den olmak üzere öğretim üyeleri arasından yarıyıl başlangıcından itibaren en geç onbeş gün içinde bir danışman görevlendirilir. Danışman atanmasında öğrenci talepleri de dikkate alınır ve danışman değişikliği teklifleri için de bu usül uygulanır. İkinci yarıyılın sonuna kadar da çalışılması düşünülen tez konusu enstitüye önerilir. Tez danışmanı ve tez konusu önerisi EYK onayı ile kesinleşir. Tez danışmanının belirlenmesinde, ayrıca Rektörün onayı ile geçici süreyle, yabancı uyruklu veya Türkiye’deki başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyelerine danışmanlık görevi verilebilir.

             (2) Tez kapsamının birden fazla tez danışmanını gerektirdiği durumlarda ikinci tez danışmanı atanabilir. İkinci tez danışmanının atanması; tez danışmanının gerekçeli önerisi, anabilim dalı kurulu kararı, tez konusunda enstitü müdürünün seçeceği bir veya iki hakemin olumlu raporuyla, enstitü yönetim kurulu kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı ve ikinci tez danışmanı öğretim üyeleri arasından seçilir. Tez danışmanının değişmesi halinde veya gerekli görüldüğü durumlarda, ikinci tez danışmanı aynı yöntemle değiştirilebilir. İkinci tez danışmanının yükü tez danışmanının yüküne eşdeğerdir. Tezin yönetimi ile ilgili konularda tez danışmanı, gerekli gördüğü hususlarda ikinci tez danışmanının görüşünü alarak karar verir.

             (3) Tezli yüksek lisans programında, EABD başkanlığı her öğrenci için, tez konusu ve tez danışmanını en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili enstitüye önerir. Tez konusu; en geç üçüncü yarıyılın başlangıcı itibariyle, tez projesi öneri formu doldurularak danışman ve EABD başkanının teklifi ile EYK'da karara bağlanır. Tez konusu değişikliği önerisi, azami sürenin dolmasına yüksek lisans programlarında en az bir yarıyıl kalıncaya kadar tez konusu değiştirme formu doldurulmak suretiyle verilebilir. Tez adı değişikliği önerisi ise, tez çalışmasının her aşamasında tez adı değiştirme formu doldurulmak suretiyle verilebilir ve her iki değişiklik için de EYK kararı gerekir.

             Danışmanın öğrenci sayısı

             MADDE 28 – (1) Bir öğretim üyesi en fazla altı öğrenciye danışmanlık yapabilir. Ancak zorunlu durumlarda enstitü yönetim kurulu kararı ile sekiz lisansüstü öğrenciye danışmanlık yapabilir. Bir öğretim üyesine verilecek lisansüstü öğrencilerinin sayısına veya öğretim üyesine yardımcı danışmanlık verilebilmesine, ilgili anabilim dallarının görüşü dikkate alınarak ancak enstitü yönetim kurulu tarafından karar verilir. Gerekli görülürse atamasındaki usül takip edilerek farklı danışman atanabilir.

             Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

             MADDE 29 – (1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, tez çalışmasında elde ettiği sonuçları, enstitü yönetim kurullarınca belirlenen tez yazım esaslarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır. Danışmanı tarafından tezinin tamamlandığı kabul edilen öğrenci aşağıdaki usüllere göre sınava girer:

             a) Tezinin ciltsiz altı kopyasıyla birlikte, tez sınavına girmek üzere enstitü müdürlüğüne, anabilim dalı başkanlığı aracılığı ile başvurur.

             b) Yüksek lisans tez jürisi, tez danışmanının da görüşü alınarak, enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi üzerine enstitü yönetim kurulunca atanır.

             c) Jüri biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri Üniversite içindeki başka anabilim dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç ya da beş kişiden oluşur.

             ç) Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.

             d) Jüri üyeleri, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren, en geç bir ay içinde toplanarak, tezin kabul edilip edilemeyeceğini veya varsa gerekli düzeltmelerin yapılmasını salt çoğunlukla kararlaştırır.

             e) Jüri raporlarında, üyelerin salt çoğunluğunun görüşünün olumsuz olması halinde öğrenci tez savunma sınavına alınmaz.

             f)Tezin yeterli görülmesi halinde öğrenci en fazla bir saat süreli tez sınavına alınır.

             g) Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen 45-90 dakika arası sürebilecek olan soru cevap bölümünden oluşur.

             ğ) Tez sınavının sunumu dinleyicilere açık olarak yapılabilir. Ancak soru-cevap kısmını içeren ikinci bölüm dinleyicilere kapalı yapılır.

             h) Tez danışmanının, sınava katılamadığı ve sınav jürisinin çoğunluğunun sağlanamadığı durumlarda, enstitü müdürünün onayı ile sınav en çok iki hafta ertelenebilir.

             ı) Bu ertelemeden sonra da danışmanın veya varsa ikinci danışmanın katılamaması durumunda jüri danışmansız olarak toplanıp sınavı yürütebilir.

             i) Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir.

             j) Bu karar anabilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye yazıyla bildirilir.

             k) Bu yazıya kişisel raporlar ve ortak rapor eklenir. Tezi reddedilen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             l) Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci, en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur.

             m) Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin enstitü ile ilişiği kesilir.

             Yüksek lisans diploması

             MADDE 30 – (1) Yüksek lisans öğrencisi, tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, yüksek lisans tezinin düzeltilmiş ve ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eden ve tezi şekil yönünden danışmanı veya sınav jürisinin en az bir üyesi tarafından uygun bulunan öğrenciye yüksek lisans diploması verilir.

             (2) Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu anabilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

             Tezsiz yüksek lisans programı

             MADDE 31 – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konularda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci lisansüstü öğretimde de yürütülebilir. Tezsiz yüksek lisans programına ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Bu program toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek zorundadır. Öğrenci dönem projesine öğreniminin dördüncü veya beşinci yarıyılında kaydolabilir.

             b) Dönem projesi, danışman tarafından başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir ve enstitü müdürlüğünün istediği sayıda dönem projesi enstitüye gönderilir. Ortaöğretim alan öğretmenliklerinde dönem projesi aranmaz.

             c) Öğrencinin alacağı en çok üç ders ya da en fazla toplam dokuz kredi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans derslerinden seçilebilir.

             ç) Tezsiz yüksek lisans programının sonunda yeterlik sınavı uygulanır. Bu sınav, bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen usullerde kurulan jüri tarafından o dönem mezunlarının hepsi için toplu halde yazılı veya sözlü olarak yapılır. Sonuç enstitüye bildirilir. Sınavda başarısız olan öğrenci, üç ay içerisinde tekrar sınava alınır; ikinci kez başarısız olması halinde enstitü ile ilişiği kesilir.

             d) Birinci ve ikinci öğretim tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt yaptıran öğrencilerden bilimsel eksiklikleri görülenler, öğrenim süresi içinde en fazla dört adet, toplam 9 kredilik fark dersten sorumlu tutulabilir. Bu dersler kredi tamamlamak için kullanılmaz. İkinci öğretimde öğrenci, bu dersler için de öğrenci katkı payı yatırır. 9 krediden fazla fark ders alması uygun görülen öğrenciler bilimsel hazırlık programına katılır.

             Danışman atanması

             MADDE 32 – (1) Tezsiz yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı; her programın öğrencileri için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini, en geç birinci yarıyılın ilk haftası içinde belirler.

             Süre ve ilişik kesme

             MADDE 33 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır. Kaydolduğu bir dersten veya projeden iki kez başarısız olan öğrencinin ilişiği bu süreden önce kesilir ve bu Yönetmelik hükümlerine göre enstitü ile ilişiği kesilen öğrenciler, aynı enstitünün aynı tezsiz yüksek lisans programına başvuramaz ve kayıt yaptıramaz.

             Tezsiz yüksek lisans diploması

             MADDE 34 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

             (2) Tezsiz yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve var ise verilen ünvan bulunur.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Üniversitelerarası Kurulca çıkarılan ve 1/7/1996 tarihli ve 22683 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri ile enstitü ve Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Tunceli Üniversitesi Rektörü yürütür.