8 Eylül 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27343

YÖNETMELİK

Kilis 7 Aralık Üniversitesinden:

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS, LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amaç ve kapsamı; Kilis 7 Aralık Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerin kayıt, kabul, eğitim-öğretimi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekan: Üniversiteye bağlı fakültelerin dekanlarını,

             b) İlgili yönetim kurulu: Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

             c) Lisans eğitim-öğretimi: Ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretimi,

             ç) Müdür: Üniversiteye bağlı yüksekokul ve meslek yüksekokulları müdürlerini,

             d) Ön lisans eğitim-öğretimi: Ortaöğretime dayalı, en az dört yarıyıllık bir programı kapsayan, ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan veya lisans eğitiminin ilk kademesini teşkil eden bir yükseköğretimi,

             e) Rektör: Üniversite Rektörünü,

             f) Rektörlük: Üniversite Rektörlüğünü,

             g) Senato: Üniversite Senatosunu,

             ğ) Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesini,

             h) Üniversite Yönetim Kurulu: Kilis 7 Aralık Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabul/Kayıt İşleri ve Geçişlere İlişkin Esaslar

             Öğrenci kabulü

             MADDE 4 – (1) Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre öğrenci alınır. Üniversiteye giriş ile ilgili başvurular Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yapılır.

             (2) Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kabulü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Senato kararlarına göre yapılır.

             (3) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonunda yeterli puan almış ve ilgili birim tarafından yapılacak olan özel yetenek sınavını başarmış olmak gerekir.

             Yatay geçişler

             MADDE 5 – (1) Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye yatay geçiş için, ilgili yönetim kurulunca belirlenen kontenjanlar, eğitim-öğretim yılının başlamasından iki ay önce ilan edilmek üzere Rektörlüğe bildirilir. Yatay geçiş için başvuruların, en geç eğitim-öğretim yılının başlamasından on gün önce dekanlığa/müdürlüğe yapılması gerekir. Yatay geçiş yapmak üzere başvuran öğrencilerin disiplin suçu işlememiş ve aldığı dersleri başarı ile tamamlamış olması gerekir. Yatay geçiş başvuruları, öğrencinin girmek istediği bölümün görüşü alınarak, ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.

             (2) Üniversiteye yatay geçiş yoluyla gelen öğrencilerin öğrenim sürelerinin hesabında, geldiği üniversitede geçirilen süreler de eklenir ve toplam süre 2547 sayılı Kanunla belirlenen süreleri aşamaz.

             (3) Üniversitede en az bir yarıyıl eğitim-öğretimini başarıyla tamamlamış olan öğrenciler, Üniversitenin eşdeğer program uygulayan başka bir fakülte/bölümüne geçiş için başvurabilir.

             (4) Eğitim-öğretimin son yarıyılında yatay geçiş yapılamaz.

             (5) Diğer yükseköğretim kurumlarından Üniversiteye yatay geçişler ile ilgili diğer işlemler; Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Dikey geçişler

             MADDE 6 – (1) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans tamamlama programına kabulleri, kayıtlarının hangi yarıyıla yapılacağı ve intibak programları; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik ile 16/11/1983 tarihli ve 18223 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Öğretmen Yetiştiren Yüksekokul Mezunlarının Lisans Öğrenimi Yapmaları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

             Özel öğrenciler

             MADDE 7 – (1) Üniversitede lisans programlarının üçüncü ve daha yukarı yarıyılında verilen derslere, ilgili bölümlerin eğitim imkanları doğrultusunda bir dönemde en fazla iki derse katılmak ve Üniversite öğrencilerine tanınan diğer haklardan yararlandırılmamak şartıyla özel öğrenci alınabilir.

             (2) Özel öğrencilerin Üniversiteye kabul şartları şunlardır:

             a) Öğrenim şartları bakımından, izlemek istedikleri derslerden yararlanacak nitelikte olmak,

             b) Bir fakülte/yüksekokul veya meslek yüksekokulundan disiplin cezası veya başarısızlık nedeni ile çıkarılmamış olmak.

             (3) Özel öğrencilerin lisans programlarına kabulü, ilgili yönetim kurulunun kararı ve Rektörlük onayı ile yapılır.

             (4) Özel öğrencilere diploma veya unvan verilmez. Ancak istekleri halinde, kendilerine takip ettikleri dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilir.

             (5) Her dönemde başarılı olmak şartıyla, en fazla dört dönem özel öğrenci olunabilir.

             (6) Özel öğrencilerden, Rektörlük tarafından belirlenen kayıt ücreti alınır.

             İlk kayıt işlemleri

             MADDE 8 – (1) Üniversitenin herhangi bir düzeydeki eğitim-öğretim programına kabul edilen öğrencilerin kayıt işlemleri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından, Rektörlük onayı ile belirlenen günlerde yapılır. Öğrencilerin kayıt için zamanında şahsen başvurmaları ve gerekli belgeleri sağlamaları gerekir.

             (2) Üniversiteye kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Meslek yüksekokulları ile lisans programlarına kabul edilen öğrencilerin, Türkiye’de bir lise veya Milli Eğitim Bakanlığınca lise dengi olarak kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki bir okuldan mezun olması,

             b) Sağlık durumu, askerlik görevi, öğrenim vizesi ve benzeri konularda engel bir halin olmaması,

             c) Üniversiteye kabul edilen ve belirlenen şartları sağlamış olanların, Senato tarafından belirlenen diğer belgeleri de sağlamaları ve tespit edilen harç ve ücretleri ödemiş olması.

             (3) Belgelerinde noksanlık ile tahrifat olanların ve başka bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanların kayıtları yapılmış olsa bile iptal edilir.

             Yarıyıl kayıtları

             MADDE 9 – (1) Öğrenciler, her yarıyıl başında ve akademik takvimle ilan edilen süreler içinde, gerekli harç ve ücretleri ödeyerek ve ders kayıtlarını onaylatarak, kayıtlarını yenilemek zorundadır.

             (2) Öğrenciler, kayıt yenileme işleminin tümünden sorumludur.

             (3) Normal kayıt süreleri içinde kaydını yeniletmeyen öğrenciler; en geç ders alma bırakma süresi sonuna kadar, Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenecek esaslar dahilinde kayıt yeniletebilir. Bu süre içinde de kaydını yenilemeyen öğrenci, mazeretini belgelemek koşuluyla bir defaya mahsus olmak üzere ve ilgili yönetim kurulu kararı ile ertesi yarıyıl başında kaydını yenileyebilir. Ancak üst üste veya aralıklı olarak iki yarıyıl kaydını yenilemeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (4) Bu şekilde kayıt yaptıran öğrencinin, kayıt yaptırmadığı yarıyılda kaybettiği süre öğrenim süresinden sayılır. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretime İlişkin Esaslar

             Öğretim düzeyleri ve öğretim süresi

             MADDE 10 – (1) Üniversitede ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde öğretim yapılır.

             (2) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarda eğitim-öğretim süresi dört (sekiz yarıyıl) yıldır. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir. Meslek yüksekokullarında eğitim-öğretim süresi iki (dört yarıyıl) yıldır. Dört yarıyıllık eğitim programını başarı ile bitirenlere meslek yüksekokulu diploması verilir. Lisans programlarına kayıtlı öğrencilerden, ilk dört yarıyılın derslerini başarılı olarak tamamladıkları halde, lisans diploması alamayacak durumda olanlara ve meslek yüksekokullarına devam etmek isteyenlere verilecek ön lisans ve meslek yüksekokulu diploması ile ilgili esaslar, YÖK kararları çerçevesinde ilgili yönetim kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Bu durumdaki öğrencilerin lisans programlarındaki kayıtları silinir.

             (3) Bir eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyılı olmak üzere onaltışar haftalık iki yarıyıldan oluşur. Bu süreye yarıyıl sonu sınav süreleri dahil değildir. Bu Yönetmelikte belirtilen haklı ve geçerli bir mazereti olmadıkça öğrenciler; normal eğitim öğretim süresi iki yıl olan programları dört, dört yıl olan programları yedi yılda ve beş yıl olan programları ise sekiz yılda tamamlamak zorundadır. Hazırlık ve destek programlarında geçirilen süreler bu sürenin dışındadır. Bu süreler içinde mezun olamayanların Üniversite ile ilişikleri kesilir.

             (4) Ancak, bu Yönetmeliğin diğer hükümleri saklı kalmak kaydıyla, mezun olmak için beş dersten fazla dersi kalanlara daha önce alıp başarısız oldukları dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda; başarısız ve hiç almadığı ders sayısını dört veya beş derse indirenlere bu dersler için üç yarıyıl, ek sınavları almadan dört veya beş dersi kalmış olanlara bu dersler için dört yarıyıl, üç veya daha az dersi kalmış olanlara bu dersler için sınırsız ek süre tanınır. Bunlardan uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Devam şartı aranmayan öğrenciye verilecek ders geçme notları yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınav sonuçları göz önünde tutularak öğretim elemanı tarafından verilir.

             (5) Ek süre hakkı kazananlar, ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrenci katkı payını ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Sınırsız ek süre hakkı kazanıp, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim öğretim yılı kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırdığı halde sınavlara hiç girmeyen öğrenciler ek süre hakkını kaybeder. Sınırsız sınav hakkı olanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (6) Senato tarafından gerekli görülen hallerde yarıyıl süreleri değiştirilebilir.

             Öğretim dili

             MADDE 11 – (1) Bilim alanı bir yabancı dil olan eğitim-öğretim programları dışında eğitim öğretim dili Türkçe’dir. Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarında yabancı dil hazırlık eğitimi açılması, ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokul kurulunun önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.

             Öğretim programları

             MADDE 12 – (1) Eğitim ve öğretim programı; teorik ders, laboratuar, uygulama, staj ve benzeri çalışmalardan oluşur.

             (2) Ön lisans ve lisans öğretimi süresince izlenecek eğitim-öğretim programları ve programlardaki derslerin yarıyıllara dağılımı, ilgili bölüm kurulunun önerisi, fakülte/yüksekokul/ meslek yüksekokulu kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile kesinleşir.

             Dersler

             MADDE 13 – (1) Öğrencilerin almakla yükümlü olduğu dersler; zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu olmak üzere üç gruba ayrılır. Zorunlu ve seçmeli dersler, öğrencinin kayıtlı olduğu bölüm kurulunun önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile kararlaştırılır. Seçmeli derslere kayıt yapılırken öğrencinin isteği de göz önünde tutulur. Ortak zorunlu dersler, YÖK tarafından öngörülen derslerdir. Öğrenciler, ortak zorunlu dersleri de almakla yükümlüdür.

             (2) İlgili birimler tarafından önerilen ve Senato tarafından uygun bulunan dersler için muafiyet sınavı açılabilir. Muafiyet sınavında başarılı olanlar, bu derslerden kendi istekleri üzerine muaf tutulur. Bu şekilde muaf tutulan derslere ait değerlendirme esasları Senato tarafından belirlenir.

             (3) Zorunlu ve/veya seçmeli bir dersin alınabilmesi için daha önceden alınmış ve başarılmış olması gereken derse ön şart dersi denir. Ön şartlı dersler ve ön şartları, ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokul kurulunun kararı ile kesinleşir.

             Derslerin kredi değerleri

             MADDE 14 – (1) Bir dersin kredi değeri, o dersin haftalık teorik ders saatlerinin tamamı ile haftalık laboratuar, uygulama veya atölye saatlerinin yarısının toplamından oluşur. Avrupa Kredi Transfer Sisteminde (AKTS) öğrencinin kredisi, yaptığı uygulamalar da dikkate alınarak hesaplanır. Ön lisans/lisans programlarında krediler hesaplanırken yarımlar tam sayıya tamamlanır.

             (2) Ön lisans/lisans eğitim-öğretim programlarındaki dersler, bu derslerin içerikleri ve kredi değerleri ile ilgili değişiklikler, fakülte/yüksekokul veya meslek yüksekokulu kurulunun önerisi ve Senato kararı ile belirlenir.

             (3) Lisans eğitim-öğretim programlarında her yarıyılda yer alan derslerin kredi değeri toplamı 22, ön lisansta 28 kredi saati geçemez. Lisans programında bu kredi saat toplamına, ortak zorunlu dersler ile Türkçe eğitim yapan birimlerde yabancı dil dersleri dahil değildir.

             (4) Ön lisans programında kredi saat toplamına, ortak zorunlu dersler ile yabancı dil dersleri dahildir.

             (5) Not ortalamalarına katılmayacağı Senato tarafından kabul edilen dersler için, kredi değeri tespit edilmez, ancak bu derslerin haftalık, teorik, uygulama ve laboratuar saatleri belirlenir.

             (6) Herhangi bir dersin yarıyılı dışında açılmasına fakülte/yüksekokul veya meslek yüksekokulu kurulu karar verir.

             Ders yükü

             MADDE 15 – (1) Bir öğrencinin her yarıyılda alacağı normal ders yükü, kayıt yaptırdığı yarıyıla ait derslerin kredi değerleri toplamıdır. Ön lisans programları dışında, bu ders yüküne ortak zorunlu dersler ile Türkçe eğitim yapan birimlerdeki yabancı dil dersleri dahil değildir. Öğrenciler ders yüklerini öncelikle alt yarıyıl derslerinden tamamlamak zorundadır.

             (2) Öğrenci ders yükü aşağıdaki şekilde belirlenir:

             a) Genel not ortalamaları 2.50 ve üzeri olan öğrenciler, istekleri halinde normal ders yüklerini iki ders arttırabilir.

             b) Genel not ortalamaları 2.00-2.49 arası olan öğrenciler, istekleri halinde normal ders yüklerini bir ders arttırabilir.

             c) 2547 sayılı Kanunda belirtilen azami eğitim-öğretim sürelerinin son yarıyılında bulunan öğrencilerin ders yükü, genel not ortalamalarına bakılmadan, bölüm başkanının önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile en fazla üç ders arttırılabilir.

             ç) Her yarıyılda alınacak ders yükü, ders programının zorunlu kıldığı hallerde veya haklı ve geçerli bir nedenin bulunması halinde, genel not ortalamaları 2.00’den az olan öğrencilerin istekleri halinde, ilgili bölüm başkanının önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile en fazla iki ders azaltılabilir. Bu öğrenciler bıraktıkları bu dersleri açıldığı ilk yarıyılda almak zorundadır.

             Stajlar

             MADDE 16 – (1) Eğitim programlarına göre staj yapma mecburiyeti olan fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarında stajlar, fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurullarınca belirlenecek staj programı ve esaslarına göre yapılır.

             (2) Stajların, 2547 sayılı Kanunda belirlenen azami eğitim ve öğretim süresi içinde bitirilmesi zorunludur.

             (3) Tüm ders ve uygulama yükümlülüklerini tamamladığı halde, stajı eksik yaptığı veya stajda başarısız olduğu görülen öğrenciler, stajlarını tamamlayana kadar mezun olamaz ve her kayıt döneminde kayıtlarını yenilemek zorundadır.

             Ders ve uygulamalara devam zorunluluğu

             MADDE 17 – (1) Öğrenciler derslere, uygulamalara, laboratuarlara devam etmek zorundadır.

             (2) Öğrenciler, teorik derslerin %30’una, uygulama ve laboratuarların %20’sine katılmadıkları takdirde devamsız sayılır. Bu durumdaki öğrenciler yarıyıl sonu sınavına alınmaz ve kendilerine bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde belirtilen (NA) notu verilir. Ancak, bir dersin devam ve varsa uygulamalarında başarılı olma şartlarını bir kez yerine getiren öğrencilerin bu dersi tekrar almaları durumunda derse devam koşulu aranmaz. Bu durumdaki öğrencilerin tekrar aldıkları bir dersin yapılacak ara sınavlarına katılmaları gerekir. Tekrar edilen dersin başarı notu hesaplanırken o yarıyıldaki sınav notları dikkate alınır.

             (3) Öğrencilerin devam durumları, ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir ve değerlendirilir.

             Çift ana dal lisans programı

             MADDE 18 – (1) Öğrencilerin, istekleri halinde başka bir bölümün lisans programını aynı zamanda izlemelerine izin verilmesine çift ana dal lisans programı denir. Çift ana dal lisans programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Yan dal programı

             MADDE 19 – (1) Öğrencilere istekleri halinde kendi lisans programına ek olarak bir yan dal programını izleme izni verilebilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı değildir. Yan dal programlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Ders muafiyetleri

             MADDE 20 – (1) Bir yükseköğretim kurumunun herhangi bir ön lisans veya lisans programına kayıtlı iken, ÖSYM sınavına girerek tekrar Üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler ile başka bir üniversitenin lisans programındaki ilk iki yıllık dersleri başarıyla tamamlayarak ön lisans diploması alan ve ÖSYM sınavı ile tekrar lisans programına başlayan öğrenciler; kabul edildikleri programdaki derslerden, daha önce en az (CC) veya buna eşdeğer not almış olmaları, ortak zorunlu derslerden ise en az (DD) veya buna eşdeğer not almış olmaları ve bu derslerin denkliklerinin de ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş olması halinde muaf tutulur. Öğrencinin muaf tutulduğu dersler, öğrencinin not belgesinde (S) notu ile gösterilir.

             (2) Bu madde kapsamına giren öğrencilerin öğrenim görebilecekleri azami süre, kayıtlı oldukları programda, muaf tutuldukları derslerin toplam kredi değerinin yarıyıl karşılığının kanuni azami öğretim süresinden düşülmesi suretiyle ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             Not belgeleri

             MADDE 21 – (1) Öğrencilerin; Üniversiteye kayıt oldukları tarihten, ayrılıncaya kadar geçen sürede aldıkları dersler ve bu derslerden aldıkları notlar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından her öğrenci için tutulan not belgesine geçirilir.

             (2) Not belgesinin onaylı kopyası, isteği halinde öğrenciye elden verilir veya bildireceği adrese posta ile gönderilir.

             (3) Resmi kurum ve kuruluşların isteği üzerine de onaylı not belgeleri gönderilir.

             (4) Not belgesinin düzenlenmesi, öğrenciye verilmesi veya ilgili kuruluşlara gönderilmesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

             Kayıt sildirme

             MADDE 22 – (1) Öğrenciler, istekleri halinde, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bir dilekçe ile başvurarak kayıtlarını sildirebilir. Ancak, yarıyıl/yıl sonu sınavları başladığı günden itibaren, bütünleme ve/veya ek bütünleme sınavlarının bitimine ve akademik sonuçlar alınıncaya kadar geçen sürede, öğrencilerin kendi istekleri ile kayıt sildirmelerine izin verilmez.

             (2) Kayıt sildiren öğrencinin durumu, ilgili bölüme bildirilir. Kaydını sildiren öğrenci, Üniversiteye dönmek isterse, ilk başvurma veya geçiş yapma işlemlerine tabi tutulur.

             (3) Öğrencinin Üniversiteden kaydının silinmesi halinde, ödemiş olduğu harç ve ücretler iade edilmez.

             İlişik kesme

             MADDE 23 – (1) İlişik kesme işlemi; Üniversiteden kendi isteği ile kayıt sildiren, çıkarılan veya mezun olanların, diplomalarını veya dosyalarındaki kendilerine ait belgeleri alabilmeleri için, ilgili dekanlık/müdürlük ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından borcu veya zimmetinde herhangi bir devlet malı bulunmadığına ilişkin belge getirmeleri gerekir.

             İzin

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler, ilgili yönetim kurulunun önerisi ve Rektörlük onayı ile izinli sayılabilir.

             (2) Öğrencilere öğrenimleri süresince, meslek yüksekokulu, destek ve hazırlık sınıfında en fazla iki yarıyıl, lisans programlarında en fazla dört yarıyıl izin verilebilir. Verilecek izinler bir yarıyıldan az olmaz. Askerlik nedeni ile verilen izinler, bu sürelerin dışındadır. Hastalık nedeniyle bu sürelerin aşılması halinde, ilgili yönetim kurulu, öğrencinin izinli sayılmasını bir dönem daha uzatabilir.

             (3) İzinli geçen süreler öğrenim süresinden sayılmaz.

             İzin gerekçeleri

             MADDE 25 – (1) Öğrencilere, gerekçelerini belgelemeleri şartıyla aşağıda belirtilen izinler verilebilir;

             a) Yıl veya yarıyıl izni verilmesini gerektirecek süreyi kapsayan hastalık nedeniyle, sağlık raporu ile belgelendirilmesi şartıyla hastalık izni verilebilir.

             b) Tecil veya sevk tehiri işlemlerinin yapılmaması sonucu askere alınması halinde, askerlik izni verilebilir.

             c) Öğrenci için beklenmedik şekilde ortaya çıkan ve geçimini etkileyen ölüm, doğal afet veya benzeri durumlarda izin verilebilir.

             ç) Yurt içinde ve yurt dışında öğrenim görmek üzere veya öğrenimleri ile ilgili olarak yurt içinde ve yurt dışında görevlendirilmeleri halinde izin verilebilir.

             d) Haklarındaki tutukluluk halleri kalkmış olan öğrenciler, tutuklulukları süresince geriye dönük olarak izinli sayılabilir.

             e) Sosyal, sportif ve benzeri faaliyetlere katılan öğrencilere ilgili yönetim kurulunun kararı ile kısa süreli izin verilebilir. Bu durumdaki öğrencilere izinli oldukları dönemde giremedikleri sınavlar için mazeret sınav hakkı verilir.

             İzin başvurusu

             MADDE 26 – (1) İzin isteği başvuruları, gerekçeli bir dilekçe ve belgelerle birlikte, ilgili birime yapılır. İzin başvuruları hakkında karar Rektörlük onayı ile belirlenir ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrenciye duyurulur.

             (2) İzin isteklerinin yarıyıl/yıl başında ve ders alma süreleri bitmeden yapılması gerekir. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında, bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.

             İzinden dönüş

             MADDE 27 – (1) Öğrencilerin izin bitimi Üniversiteye dönüşlerinde yapılacak işlemler şunlardır;

             a) Yurtdışında belirli bir süre öğrenim görmek üzere izin alan öğrencilerin, izinli oldukları sürede öğrenimleri ve aldıkları derslerin değerlendirilmesi ilgili yönetim kurulu tarafından yapılır.

             b) Diğer nedenlerle izin almış öğrenciler, kayıt dönemi dışında izinlerinin bitmesi halinde, izinlerinin bitimini takip eden ilk kayıt döneminde normal yarıyıl kayıtlarını yaptırır ve öğrenimlerine devam eder.

             Danışmanlık

             MADDE 28 – (1) Öğrencilere, kayıtlı olduğu bölümün başkanı tarafından ders yılı başlamadan önce, öğretim elemanları arasından danışman görevlendirilir. Danışman; öğrencilerin her yarıyılda alacakları derslerin belirlenmesinde, ders değişikliklerinde, kayıtların yapılmasında, eğitim-öğretim sırasında karşılaşacakları sorunların çözümünde yardımcı olur.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Notlar, Değerlendirme ve Diplomalara İlişkin Esaslar

             Sınavlar ve değerlendirme

             MADDE 29 – (1) Öğrenciler ara sınav ve yarıyıl içi çalışmalarından başka, yarıyıl sonu sınavına da tabi tutulur. Yarıyıl sonu sınavının ders notuna katkısı %60, ara sınav ve yarıyıl içi çalışmaların ders notuna katkısı % 40’tır.

             (2) Her yarıyılda, her ders için en az bir ara sınav, bir yarıyıl sonu sınavı ve bir bütünleme sınavı yapılır. Yarıyıl içindeki ara sınav tarihleri, bölüm başkanlığının önerisi ve dekanlığın/müdürlüğün onayı ile yarıyılın ilk ayı içinde ilan edilir. Ara sınav tarihlerindeki değişiklikler, ilgili bölüm başkanının onayı ile yapılır. Yarıyıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı Senato tarafından belirlenen akademik takvime göre ilan edilen zamanlarda yapılır. Sınavlarda başarısız olan veya notlarını yükseltmek isteyen öğrenciler için, Senato kararıyla yaz öğretimi uygulamasına karar verilebilir.

             (3) Resmi tatil günlerinde öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak, gerektiğinde sınavlar ve dersler Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.

             (4) Ara sınavlar dışında, yarıyıl içi çalışmalarından sayılmak üzere, kısa süreli sınavlar, önceden tarih belirlenmeden yapılabilir.

             (5) İlgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen geçerli mazeretleri veya sağlık raporları olan öğrencilere, giremedikleri ara sınav için mazeret sınavı hakkı verilir. Ara sınav dışındaki sınavlar için mazeret sınavı hakkı verilmez. Bütünleme ve mazeret sınavına girmeyen öğrencilere ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez. Bu durumdaki öğrenciler kısa süreli sınavlardan muaf tutulur.

             (6) Ara sınav ve/veya yarıyıl sonu sınavını gerektirmeyen dersler, ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulu tarafından belirlenir. Bu derslerde yarıyıl ders notu, öğrencinin yarıyıl içi çalışmaları göz önünde tutularak verilir, bu dersler için bu Yönetmeliğin 35 inci maddesinde belirtilen ek sınav hakkı verilmez.

             Notlar

             MADDE 30 – (1) Aşağıdaki harf notlarından birisi; ilgili öğretim elemanı tarafından laboratuar, uygulama, proje, ödev ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları ile ara sınav sonuçları, yarıyıl sonu sınav sonuçları ve devam durumu dikkate alınarak, fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde, yarıyıl ders notu olarak verilir.

             (2) Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir:

              a) Ders Notu       Katsayısı          Karşılığı

                     AA                    4.0                90-100

                      BA                    3.5                 85-89

                      BB                     3.0                 80-84

                      CB                     2.5                 70-79

                      CC                     2.0                 60-69

                      DC                    1.5                 55-59

                     DD                    1.0                 50-54

                      FD                     0.5                 40-49

                      FF                      0             39 ve aşağısı

             b) Ayrıca notlar hakkında aşağıdaki esaslar uygulanır;

             1) (I) eksik, (S) yeterli, (U) yetersiz, (NA) devamsızlık nedeni ile başarısız olarak ifade edilir.

             2) (I) notu, belgelendirilmesi kaydıyla hastalık veya ilgili yönetim kurulunca kabul edilen geçerli başka bir nedenle yarıyıl içinde başarılı olduğu halde, ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Herhangi bir dersten (I) notu alan öğrenciler; yarıyıl ders notlarının Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim tarihinden itibaren onbeş gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (I) notu kendiliğinden (FF) veya (U) notuna dönüşür. Ancak, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayıyla (I) notunun süresi bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.

             3) (S) notu, kredisiz derslerden geçen veya staj çalışmasını başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir. (S) notu ayrıca Üniversite dışından nakil yoluyla gelen öğrencilere daha önce almış oldukları ve denkliği ilgili bölüm kurulunun önerisi üzerine ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen dersler için de verilir.

             4) (U) notu, kredisiz dersler ile staj çalışmasında başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.

             5) (I), (S) ve (U) notu, not ortalaması hesaplarında dikkate alınmaz.

             6) (NA) notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. (NA) notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.

             7) Yarıyıl ders notları, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına verildiği anda kesinleşir ve bu daire tarafından ilan edilir.

             8) Senato kararıyla yarıyıl sonu ve bütünleme sınavında, ders başarısı için puan sınırı konulabilir.

             Notlarda maddi hata

             MADDE 31 – (1) Notlarda maddi hatanın yapılmış olması durumunda;

             a) Düzeltme istemi, sınav sonuçlarının ilanından itibaren yedi gün içerisinde öğrencinin ilgili bölüm başkanlığına yazılı başvurusu üzerine ilgili öğretim elemanının ve/veya bölüm başkanlığınca kurulacak olan komisyonun görüşü alınarak ilgili bölüm başkanlığınca sonuçlandırılır.

             b) Yarıyıl sonu ders notları ile maddi hataya ilişkin düzeltme istemi; öğrencinin veya öğretim elemanının ilgili bölüm başkanlığına yazılı başvurusu üzerine, ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanır. Bu karar Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bildirilir. Notlarla ilgili maddi hatalara ilişkin itirazların, notların ilanından itibaren yedi gün içerisinde yapılması ve maddi hataya ilişkin incelemenin, en geç onbeş gün içerisinde sonuçlandırılması ve ilgili öğrenciye bildirilmesi gerekir.

             Not ortalaması

             MADDE 32 – (1) Başarı durumu, her yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrencinin yarıyıl sonu ve genel not ortalamaları hesaplanarak belirlenir.

             (2) Bir dersten alınan toplam kredi tutarı, o dersin kredi değeri ile bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde gösterilen yarıyıl harf notu katsayısının çarpımından elde edilir.

             (3) Herhangi bir yarıyılın yarıyıl sonu not ortalamasını bulmak için, o yarıyılda öğrencinin bütün derslerden aldığı toplam kredi tutarı, alınan derslerin kredi değeri toplamına bölünür. Elde edilen ortalamalarda, virgülden sonraki üçüncü hane beşten küçükse sıfıra; beş veya beşten büyükse, ikinci haneyi bir artıracak şekilde yuvarlanarak, virgülden sonraki iki hane esas alınır.

             (4) Genel not ortalaması ise, öğrencinin Üniversiteye girişinden itibaren almış olduğu ve kayıtlı bulunduğu bölümde geçerli olan derslerin tümü dikkate alınarak hesaplanır.

             (5) Yarıyıl sonu ve genel not ortalamasında, (AA)’dan (FF)’ye kadar verilen notlar esas alınır.

             (6) Genel not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan en son not eklenir. Bütün notlar öğrencinin not belgesine işlenir.

             Başarı veya başarısızlık durumu

             MADDE 33 – (1) Başarı veya başarısızlık durumuna ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir;

             a) Genel not ortalaması en az 2.00 olan ön lisans/lisans öğrencileri başarılı sayılır. Bu öğrencilerden; bir yarıyıl sonunda, en az normal ders yüküyle, o yarıyılın yarıyıl sonu not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar yarıyıl şeref öğrencisi, 3.50-4.00 arasında olanlar yarıyıl yüksek şeref öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin, o yarıyıldaki kredisiz derslerde de başarılı olmaları şarttır.

             b) Şeref ve yüksek şeref öğrenci listeleri, her yarıyıl sonunda Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca belirlenir ve ilgili birimlerce ilan edilir.

             c) Genel not ortalaması ve/veya dönem not ortalaması 2.00’ın altında olan ön lisans/lisans öğrencileri başarısız sayılır.

             ç) Dikey geçiş yolu ile gelen bir öğrencinin intibak programında başarılı sayılabilmesi için; intibak programı sonunda (FF), (FD), (NA) veya (U) notunun bulunmaması ve intibak programı sonundaki genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. İntibak programı sonunda başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Ders tekrarı

             MADDE 34 – (1) Öğrencilerin ders tekrarına ilişkin esaslar şunlardır;

             a) Bir dersten (FF), (FD), (NA) veya (U) notu alan veya bir dersi normal yarıyılında almayan öğrenciler, bu derse, tekrar verildiği ilk yarıyılda kayıt olmak zorundadır. Bu dersler, seçmeli veya sonradan programdan çıkarılan dersler ise, öğrenciler bunların yerine ilgili bölüm kurulu önerisi ve ilgili yönetim kurulunun onayı ile uygun görülen dersleri alır.

             b) Öğrenciler not yükseltmek amacıyla, ön lisans/lisans öğrenimi süresince aldıkları dersleri tekrarlayabilir. Tekrarlanan derste, önceki not ne olursa olsun, alınan son not geçerlidir.

             Ek sınav hakkı

             MADDE 35 – (1) Öğrencilerin ek sınav haklarına ilişkin esaslar şunlardır;

             a) Mezuniyetlerine en çok iki dersi kalan öğrencilere, başarısız oldukları dersler için ek sınav hakkı verilir.

             b) Genel not ortalamaları 2.00 olmadığı için mezun olamayan öğrencilere, seçecekleri en çok iki dersten ek sınav hakkı verilir. Bu derslerin notunun (CC) notundan yüksek olmaması gerekir.

             c) Öğrencilerin ek sınava girme hakkını elde edebilmeleri için; ilgili derslerin yarıyıl sonu sınavına girebilme şartlarını yerine getirmiş olmaları zorunludur. Sınavlar, yarıyıl sonu sınavlarının bitiminden sonra en geç bir ay içerisinde ve akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.

             ç) Ek sınavda alınan not, ara sınav notlarına ve diğer çalışmalara bakılmadan, o dersin yarıyıl sonu notu yerine geçer. Öğrencinin ek sınavdan başarılı olabilmesi için en az (DD) notu alması gerekir.

             d) Ancak sınav hakkı verilen derslerin hangi döneme ait olduğuna bakılmaz.

             (2) Durumları bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartlara uyan öğrencilerin, dönem sonu sınav sonuçları ilan edildikten sonra, bir hafta içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekir. Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı öğrencinin durumunu inceledikten sonra ilgili birimlere hangi derslerden ek sınav hakkı tanındığını bildirir. Öğrencilere (NA) notu aldıkları derslerden ek sınav hakkı verilmez. Bu maddede öngörülen ek sınav hakkı öğrenciye bir kez tanınır.

             (3) Ek sınav hakkını kullandıkları halde mezuniyet koşullarını yerine getiremeyen öğrenciler, kayıt yaptırarak öğrenimlerine devam eder.

             Diplomalar

             MADDE 36 – (1) Diplomalara ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir:

             a) Ön lisans diploması; lisans programlarındaki ilk dört yarıyılın derslerini başarıyla tamamlamış olan, öğreniminin bütününü tamamlamadan lisans programından kaydı silinen öğrencilere, istekleri halinde verilir. Önlisans diploması üzerinde, öğrencinin öğrenim gördüğü programın adı ile görmüş olduğu öğrenim süresi belirtilir. Ön lisans diploması almaya hak kazananlara verilen diplomalarda, Dekan/Müdür ve Rektörün imzası bulunur.

             b) Meslek yüksekokulu diploması, meslek yüksekokulunu başarıyla tamamlayan öğrencilere verilir. Meslek yüksekokulu diplomasında; öğrenim görülen programın adı, öğrencinin öğrenim gördüğü süre ile Müdür ve Rektörün imzası bulunur.

             c) Lisans diploması lisans programını tamamlayan öğrencilere verilir. Lisans diplomasında, öğrencinin öğrenim görmüş olduğu bölüm ve varsa programı belirtilir. Lisans diploması, ilgili Dekan/Müdür ve Rektör tarafından imzalanır.

             ç) Diplomalara yazılacak bilgiler ile şekil ve ölçülerine ilişkin esaslar Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslara göre Senato tarafından belirlenir.

             d) Kilis 7 Aralık Üniversitesi diploması almak için; öğrencinin, diploma düzeyindeki öğreniminin son iki yarıyılında Üniversitede öğrenim görmüş olması gerekir.

             e) Diplomalar öğrencinin mezun olduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde düzenlenir ve mezunlara teslim edilir. Diplomaların arka yüzünün Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca tasdik edilmesi ve soğuk damga vurulması zorunludur. Diplomalar hazırlanıncaya kadar istekleri halinde öğrencilere, bir defaya mahsus Öğrenci İşleri Daire Başkanının imzası ile Dekanın/Müdürün imzaları yer alan ve üzerinde soğuk damga bulunan geçici mezuniyet belgesi verilir.

             f) Diplomanın kaybı halinde; kayıp ilanı verilmesi ve diploma harcının yeniden ödenmesi koşuluyla Rektörlüğe dilekçe ile başvurulması halinde yeni bir diploma verilir. Bu şekilde verilen diploma üzerine ikinci nüsha ibaresi konulur ve diplomanın arka yüzünde kaybından dolayı bu ikinci nüshanın verildiği belirtilir. Diplomanın ikinci nüshasında, aslında bulunan aynı numaralar, kayıtlar ve imza sahiplerinin adları bulunur ve aslına uygunluğu Rektörlük tarafından tasdik edilir. Diplomanın ikinci nüshasını da kaybedenlere, tekrar başka bir nüsha verilmez, ancak diplomanın ikinci nüshasının verilmiş olduğunu gösteren Rektörlük tarafından onaylanmış bir kayıp belgesi verilebilir.

             Diploma verilme şartları

             MADDE 37 – (1) Ön lisans/lisans diploması verilebilmesi için; öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün ön lisans/lisans programını, programda belirtilen tüm ders ve stajların her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamış olması ve genel not ortalamasının 2.00 veya üstünde bulunması gerekir.

             (2) Fakültelerden, bölümlerden veya programlardan mezun olan öğrenciler arasından ilk üç dereceye girenlerin belirlenmesinde, öğrencilerin mezuniyetlerindeki genel not ortalaması dikkate alınır. Ancak dört yıllık bir programa sekiz, iki yıllık bir programa dört yarıyıldan fazla devam etmiş olan öğrenciler, genel not ortalamaları dikkate alınmadan derece sıralamasına alınmaz. Ayrıca, dikey geçiş veya başka bir üniversiteden yatay geçiş yolu ile Üniversiteye geçiş yapan öğrenciler derece sıralamasına alınmaz.

             (3) Genel not ortalaması 3.00-3.49’a kadar olan öğrenciler şeref; 3.50 ve daha yukarı olan öğrenciler yüksek şeref listesine geçerek mezun olur. Şeref ve yüksek şeref listesine geçen öğrencilerin durumu diplomalarında belirtilir.

             (4) Lisans öğrenimini tamamlayamayanların ön lisans diploması almaları veya meslek yüksekokullarına intibakları; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Ön lisans diploması verilebilmesi için, ilk dört yarıyıl programındaki tüm ders ve stajların her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu almış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

             Unvanlar

             MADDE 38 – (1) Diploma ile birlikte kazanılan unvanlar için, Yükseköğretim Kurulu kararlarına göre Senato tarafından işlem yapılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin işlemleri

             MADDE 39 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

             (2) Disiplin cezası nedeni ile devamsızlığı olan öğrencilerin bu devamsızlıkları mazeret olarak kabul edilmez.

             Burs ve yardım işleri

             MADDE 40 – (1) Öğrencilere sağlanan bursların ve yardımların dağıtılması, ilgili mevzuata göre Rektörlükçe oluşturulacak bir komisyon tarafından karara bağlanır. Bu komisyonun sekretaryası Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülür.

             Harç ve ücretler

             MADDE 41 – (1) Üniversite öğrencileri, ilgili mevzuata göre her yarıyıl için belirlenen harç ve ücretleri ödemek zorundadır. Ödemeyenler hakkında bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümlerine göre işlem yapılır.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 42 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Senato, Üniversite Yönetim Kurulu, Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokul Kurulu ile Fakülte/Yüksekokul/ Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 43 – (1) 10/10/2007 tarihli ve 26669 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü yürütür.