10 Eylül 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27345

YÖNETMELİK

İzmir Üniversitesinden:

İZMİR ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, İzmir Üniversitesi bünyesinde yaz aylarında uygulanacak olan eğitim-öğretim programlarının usul ve esaslarını düzenlemektir. 

             (2) Bu Yönetmelik, İzmir Üniversitesi bünyesinde yürütülmekte olan önlisans, lisans ve lisansüstü programlara ilişkin Yaz Okulu uygulama usul ve esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci, 14 üncü ve Ek 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Birim: Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya enstitüyü,

             b) Birim Kurulu: Üniversite birim kurullarını,

             c) Birim Yöneticisi: Birimlerden fakültelerde dekanı, yüksekokullarda, meslek yüksekokullarında veya enstitülerde müdürü,

             ç) Birim Yönetim Kurulu: Birimlerin yönetim kurullarını,

             d) Rektör: İzmir Üniversitesi Rektörünü,

             e) Senato: İzmir Üniversitesi Senatosunu,

             f) Üniversite (İZÜ): İzmir Üniversitesini,

             g) Üniversite Yönetim Kurulu: İzmir Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ğ) Yarıyıl sonu sınavı: Yaz Okulu ders dönemi sonrası yapılan son sınavı (final),

             h) Yaz Okulu: İzmir Üniversitesinde önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının bir eğitim-öğretim yılının güz ve bahar yarıyılları dışında kalan ve yaz aylarında uygulanan eğitim-öğretim programını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Eğitim-Öğretimine İlişkin Esaslar

             Yönetim

             MADDE 4 – (1) Yaz Okulunda eğitim-öğretim; Rektör tarafından iki yıl süreyle görevlendirilen bir Yaz Okulu koordinatörü ile Senato tarafından seçilen dört öğretim üyesi ve Öğrenci İşleri Müdürünün katılımıyla oluşan Yaz Okulu Koordinasyon Kurulu tarafından, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür.

             Akademik takvim

             MADDE 5 – (1) Yaz Okulunda ders açılması, derslere kayıt, derslerin başlangıç ve bitişi, sınavlar ve diğer ilgili hususlar Senato tarafından belirlenecek akademik takvime göre yürütülür.

             Süre

             MADDE 6 – (1) Yaz Okulundaki bir ders güz veya bahar yarıyılında veya tüm yılda yapılan aynı kod ve isimli dersin toplam saat, yük ve kredisine sahiptir.

             (2) Yaz Okulunun süresi, sınavlar dâhil olmak üzere yedi haftadan az olmaz.

             Ücretler ve ek ders

             MADDE 7 – (1) Yaz Okulunda öğrencinin ödeyeceği ücret ve ders veren öğretim üyesine/görevlisine yapılacak ek ders ücreti, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Derslerin Açılması, Ders Alma Esasları, Devam ve Başarı Durumu

             Derslerin açılması

             MADDE 8 – (1) Yaz Okulunda bir dersin açılabilmesi için gerekli en az öğrenci sayısı; lisans programlarında 5’in, lisansüstü programlarında 3’ün altında olmamak üzere, her yıl Üniversite Yönetim Kurulunca tespit edilir. Eğitim-öğretimin bireysel veya küçük gruplarla yapılmasının zorunlu olduğu hallerde öğrenci sayısı sınırlanmaz. İstisnai durumlar, birim yönetim kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.

             (2) Senato tarafından Yaz Okulunda açılması onaylanan dersi verecek öğretim üyesi/görevlisi, ilgili bölüm kurulunun veya anabilim/anasanat dalı kurulunun teklifi ve birim kurulunun onayı ile belirlenir.

             (3) Yaz Okulunda bir ders, kaydolan öğrenci sayısının yetersiz olması halinde açılmaz. Açılmayan derslere kaydolan öğrencilerle ilgili düzenlemeler Yaz Okulu Koordinasyon Kurulunca yapılır. Öğrenci sayısının 30’dan az olması durumunda ders gruplara bölünmez, gruplardaki öğrenci sayısı 15’ten az olamaz. Üniversite Yönetim Kurulu bu sayıları arttırabilir. Eğitim-öğretimin bireysel veya küçük gruplarla yapılmasının zorunlu olduğu hallerde öğrenci sayısı sınırlanmaz.

             (4) Zorunlu dersler, verilmesi gereken yarıyılda açılmayıp Yaz Okuluna ertelenmez.

             Başvuru ve ders alma esasları

             MADDE 9 – (1) Öğrenciler, Yaz Okuluna ön kayıt için ilgili birimin öğrenci işlerine başvururlar. Yaz Okulu programında yer alacak başvuru, kayıt ve benzeri süreçler akademik takvime göre yürütülür.

             (2) Yaz Öğretiminde her öğrenci, İzmir Üniversitesi içinden 9 krediyi aşmamak üzere en çok 3 ders alabilir.

             (3) Öğrenci, ders eksiğini tamamlamak üzere, başarısız olduğu veya not yükseltmek amaçlı olarak başarılı olduğu bir dersi tekrarlamak veya yeni ders almak için Yaz Okulundaki derslere kaydolabilir. Yaz Okulunda açılan bir derse kaydolan öğrenci o dersi bırakamaz.

             (4) Staj yapan öğrencinin Yaz Okulundan ders alabilmesi için kayıtlı olduğu birimin birim yönetim kurulu kararı gerekir.

             (5) Yaz Okulunda, yabancı dil hazırlık sınıfına kayıtlı olmayan İZÜ öğrencilerinden, GANO’su en az 3,00 olanlar üst yarıyıllardan ders alabilir.

             (6) Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından açılan Yaz Okuluna ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Devam ve başarı durumu

             MADDE 10 – (1) Yaz Okulunda derslere devam zorunludur. Bir dersin devam koşulunun daha önce yerine getirilmiş olması, o derse Yaz Okulunda devam etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

             (2) Yaz Okulunda açılan dersler için en az bir ara sınav ve en az bir yarıyıl sonu sınavı yapılır; ara sınava ve yarıyıl sonu sınavına sadece Yaz Okuluna kayıtlı öğrenciler girer.

             (3) Öğrencinin harfli başarı notu, Yaz Okulunda dersin açıldığı birimin harfli başarı notu hesaplama yöntemi uyarınca belirlenir.

             (4) Tekrar edilen derslerde, alınan en son not geçerlidir ve yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO), genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) hesabında bu son not kullanılır.

             (5) Yaz Okuluna kaydolan ve Yaz Okulu sonunda mezuniyeti için, devam şartını yerine getirmiş olduğu tek dersten sorumluluğu kalan önlisans ve lisans öğrencileri, ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartları sağlamak kaydıyla, akademik takvimde belirtilen tarihte tek ders sınavına girme hakkı kazanır.

             (6) Öğrencinin başarı durumuna ilişkin diğer esaslar Senato tarafından belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini İzmir Üniversitesi Rektörü yürütür.