10 Eylül 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27345

YÖNETMELİK

Namık Kemal Üniversitesinden :

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde lisans eğitim-öğretimi ile sınavlarda uygulanacak esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesine öğrenci kabulü, lisans eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi, sınavlar, diploma ve ayrılma işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) AGNO: Ağırlıklı genel not ortalamasını,

             b) ANO: Ağırlıklı not ortalamasını,

             c) Dekanlık: Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığını,

             ç) Eğitim Komisyonu: Tıp Fakültesi Eğitim Komisyonunu,

             d) Fakülte: Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesini,

             e) Fakülte Kurulu: Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

             f) Fakülte Yönetim Kurulu: Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             g) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

             ğ) Rektörlük: Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğünü,

             h) Senato: Namık Kemal Üniversitesi Senatosunu,

             ı) Üniversite: Namık Kemal Üniversitesini,

             i) Üniversite Yönetim Kurulu: Üniversitenin Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt ve Kabul İşlemleri, Yatay Geçişler

             Öğretim dili

             MADDE 5 – (1) Fakültede eğitim-öğretim dili Türkçe’dir.

             Öğrenci işleri

             MADDE 6 – (1) Öğrencilerin; kayıt, kayıt yenileme, ilişik kesme, nakil yoluyla kabul edilme, intibak, bölüm değiştirme, derse yazılma, yatay ve dikey geçişler, sınavlar, not işleri ve benzer her türlü işlemleri, Fakülte tarafından yürütülür. Bunlardan gerekli görülenler Rektörlükçe merkezi olarak da yürütülebilir.

             Kayıtla ilgili genel esaslar

             MADDE 7 – (1) Fakülteye girebilmek için; lisans öğrenimiyle ilgili ÖSYM tarafından yapılan sınavda ilgili programı kazanmış olmak gerekir.

             Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti

             MADDE 8 – (1) Öğrenciler, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen katkı paylarını Üniversitenin belirlediği tarihlerde ödemek zorundadır.

             (2) Katkı payları; ders sayısı ve yarıyıla göre hesaplanmayıp yıllık olarak alınır. Öğrenci, katkı payını/öğrenim ücretini iki eşit taksitte ödeyebilir. İlk taksit güz yarıyılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise bahar yarıyılı başında kayıt yenilenirken ödenir. Taksitlerin ödenme süresi bir haftadır. Bu sürelerde yapılacak değişiklikler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             (3) Öğrenci katkı payının/öğrenim ücretinin taksitini yatırmış oldukları yarıyılın eğitim-öğretimi başladıktan sonra Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri iade edilmez. Ancak öğrenci katkı payı taksitini yatırdıktan sonra, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi çıkan öğrencilere yatırmış oldukları katkı payı iade edilir.

             Eğitim-öğretime kayıt

             MADDE 9 – (1) Fakülteye kesin kayıtlar ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır.

             (2) Öğrenci katkı payını Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları hiçbir şekilde yapılmaz ve yenilenmez. Eksik belge ve posta ile kesin kayıt yapılmaz. Bunun dışında karşılaşılan durumlarda, 2/4/2007 tarihli ve 26481 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Namık Kemal Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri esas alınır. Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemez.

             (3) Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmış adayların, ilan edilen süre içinde istenilen belgeler ve bir dilekçe ile ilgili kayıt bürosuna başvurmaları gerekir.

             Kayıt yenileme ve derslere yazılma

             MADDE 10 – (1) Her yarıyıl başından itibaren en çok bir hafta içinde öğrencilerin kayıtları yenilenir. Bu sürede yapılacak değişiklikler Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve Dekanlıkça ilan edilen tarihler arasında öğrenciler kaydını yenilemek zorundadır. Katkı payını/öğrenim ücretini bu süre içinde yatırdığını kanıtlayamayan öğrencilerin kayıtları yenilenmez. Belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemeyen ve derslere yazılmayan öğrenciler derslere ve sınavlara giremez. Bu öğrencilerin kimlik kartları onaylanmaz. Kayıt yenileme ile ilgili özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulunun kararları esas alınır.

             (2) Öğrencilerin derslere yazılma işlemi, her öğretim yılı veya yarıyılı başında o yılda/yarıyılda izleyeceği dersleri ve öğrenci katkı payını /öğrenim ücretini yatırıp, Fakülte öğrenci işleri bürosuna başvurmaları ile tamamlanır.

             Yatay geçişler, intibak ve muafiyetler

             MADDE 11 – (1) Eşdeğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Üniversite içinde yapılacak yatay geçişlerde de adı geçen Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             (2) Herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı iken ÖSYM’nin yaptığı sınava girerek, Fakülteye kaydını yaptıran öğrencilerin öğrenimlerine devam etmelerinde ve ders intibaklarının yapılmasında aşağıdaki esaslar uygulanır:

             a) Herhangi bir muafiyet talebinde bulunmayarak Fakültenin birinci sınıfına kaydolan öğrenci, 2547 sayılı Kanunda öngörülen süre içerisinde normal eğitim-öğretim programına devam edebilir.

             b) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde; Fakülte Yönetim Kurulu, başarılı olduğu dersleri değerlendirerek, hangilerinden geçmiş kabul edilebileceğini karara bağlar. İntibak ettirildiği yıl/yarıyıl 2547 sayılı Kanunun tanımış olduğu azami süreden düşülerek, programın kalan dersleri, kalan yıl/yarıyıl sayısı içerisinde başarı ile bitirilir.

             c) Yukarıda belirtilen durumlarda, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerindeki esasların hangisinin uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Akademik takvim

             MADDE 12 – (1) Eğitim-öğretim yılı; güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Akademik takvim, her yıl Fakülte Kurulunca tespit edilir, Senato tarafından onaylanır ve eğitim yılı başlamadan önce öğrencilere duyurulur.

             (2) İlk üç yıllık eğitim ve öğretim yıllarında yarıyılların her birinin normal süresi en az ondört haftadır. Yıl/yarıyıl sonu sınavları bu sürelere dahil değildir. Eğitimin dönüşümlü olarak yapıldığı dördüncü ve beşinci yıllarda, eğitim dönemi kırkiki hafta sürer. Dört ve beşinci sınıfa ait stajlar Fakülte bünyesinde bulunan ilgili anabilim dallarında yapılır. Aile hekimliği (intörnlük) dönemi ise bir yıl sürelidir.

             Dersler

             MADDE 13 – (1) Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri ders yapılmaz.

             Programın yıllara/yarıyıllara dağılımı

             MADDE 14  (1) Tıp doktorluğu öğretim ve eğitimi altı yılda ve aşağıda gösterilen üç dönemde gerçekleştirilir:

             a) Temel tıp bilimleri dönemi; birinci, ikinci eğitim-öğretim yıllarını,

             b) Klinik tıp bilimleri dönemi; üç, dört ve beşinci eğitim-öğretim yıllarını, 

             c)  Aile hekimliği (intörnlük) dönemi, altıncı eğitim-öğretim yılını

             kapsar.

             (2) Bunlardan; temel tıp bilimleri döneminden klinik tıp bilimleri dönemine geçmek için önceki dönemin bütün derslerinin başarılmış olması gerekir. Ancak, derslerin devamlarını tamamlamış olmak kaydıyla; ikinci eğitim-öğretim yılı bitiminde, telafi sınavları sonrası, temel tıp bilimleri dönemine ait yıl/yarıyıl derslerinin birinden başarısız ve AGNO’su  (2.00)’den fazla olan öğrencilere tek dersten klinik bilimleri dönemi üçüncü yılına devam hakkı verilir. Borçlu geçilen temel tıp bilimleri dönemi dersinin sınavı başarılmadıkça dördüncü sınıfa kayıt yapılmaz.

             Eğitim ve öğretimin düzenlenmesi

             MADDE 15 – (1) Eğitim ve öğretim, Dekanlıkça görevlendirilen aşağıdaki Eğitim Komisyonu ve görevliler tarafından yürütülür:

             a) Eğitim Komisyonu: Bir başkan, eğitim-öğretim başkoordinatörü ve sınıf koordinatörlerinden oluşur. Görev süresi üç yıldır. Başkan ve başkan yardımcısı, Dekan tarafından görevlendirilir. Süresi bitenler yeniden görevlendirilebilir. Eğitim Komisyonu; tıp eğitiminin amacı, hedefleri, planlanması, uygulanması ve geliştirilmesi konularında ilgili fikir alışverişi yaparak rapor ve öneriler hazırlar. Öğretim üyeleri ve öğrencilerden alınan geri bildirimleri değerlendirir, Fakülte Kurulunun görüşlerine sunar.  Eğitim-öğretimin Fakülte Kurulunda kararlaştırılan esaslara ve akademik takvime dayalı olarak düzenli, derslerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde yürümesini sağlar ve bu konuda en geç Mayıs ayı sonuna kadar Fakülte Kuruluna bilgi sunar. Bölüm başkanları ile koordinasyon içinde bir sonraki yılın eğitim programını ve görevlendirilen öğretim üyelerini belirleyerek Fakülte Kuruluna sunar. Devamsızlık veya başka nedenlerle eğitimle ilişiği kesilme durumuna gelen öğrenciler hakkında Dekanlığa bilgi verir. Eğitim Komisyonu çalışma ve toplantı düzenini kendisi belirler, gerekli durumlarda başkanın çağrısı üzerine olağanüstü olarak toplanır. Fakülte öğrenci temsilcisi de Eğitim Komisyonu toplantılarına oy hakkı olmadan katılabilir.

             b) Eğitim-öğretim başkoordinatörü: Dekan tarafından Tıp Fakültesi öğretim üyeleri arasından biri görevlendirilir. Süresi biten öğretim üyesi yeniden görevlendirilebilir. Sınıf koordinatörlerinin hazırladığı öğretim ve sınav çizelgelerine son şeklini vererek, en geç Mayıs ayı ilk haftasında Eğitim Komisyonunun onayına sunar.

             c) Sınıf koordinatörü: Dekan tarafından her sınıf için Tıp Fakültesi öğretim üyeleri arasından biri görevlendirilir. Süresi biten öğretim üyesi yeniden görevlendirilebilir. Eğitim öğretim sınıf koordinatörlüğü; yıllık olarak bir sonraki yılın takvimine göre her sınıf için, anabilim dallarınca verilen programlar çerçevesinde, ders konularını ve bu dersleri vermekle yükümlü anabilim dallarını, ara, mazeret ara, bitirme ve telafi sınavlarının günlerini ve varsa katsayılarını kapsayan bir öğretim ve sınav çizelgesi hazırlar. Eğitim-öğretim koordinatörleri hazırladıkları öğretim ve sınav çizelgelerini Nisan ayı içinde eğitim-öğretim başkoordinatörlüğüne gönderir.

             ç) Sınıf koordinatör yardımcısı: Sınıf koordinatörlerine yardımcı olan öğretim üyeleridir. Her sınıf koordinatörü, yardımcısı olarak düşündüğü öğretim üyesini, Eğitim Komisyonu başkanına sunar, başkanın teklifi ile Dekan tarafından görevlendirilir.

             Öğretim planları ve ders kredileri

             MADDE 16 – (1) Fakültede eğitim-öğretim; kuramsal dersler, uygulamalar, stajlar, toplum hekimliği, seminerler ve benzeri çalışmalardan oluşur.

             (2) Eğitim ve öğretim, her yıldaki/yarıyıldaki derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği öğretim planlarına göre yapılır.

             (3) Öğretim planlarında belirtilen tüm çalışmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır.

             (4) Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında kuramsal derslerde haftalık ders saati sayısı kadar kredi verilir. Kuramsal ders saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuvar çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir. Bir dersin kredisi, dersin haftalık kuramsal saati ile uygulama ve laboratuvar saatlerinin yarısının toplamından oluşur.

             (5) Fakültenin Senatoca kabul edilmiş öğretim planına uygun ders programları, her eğitim-öğretim yılı/yarıyılı başında öğrencilere duyurulur.

             Ortak zorunlu/seçmeli dersler

             MADDE 17 – (1) 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yazılı ortak zorunlu derslerden; Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri, zorunlu ve kredili ders olarak, haftada iki ders saati olmak üzere, ilk iki yarıyılda okutulur. Mesleki yabancı dil zorunlu ve kredili ders olarak ikinci sınıfta okutulur.

             (2) Güzel sanatlar dersi veya beden eğitimi derslerinden birisi, ilk iki yarıyılda haftada birer saat kredisiz olarak okutulur.

             Derse devam zorunluluğu

             MADDE 18 – (1) Öğrenci ilk yazıldığı veya devamsızlığı nedeniyle tekrarlayacağı teorik derslerin en az %70’ine, teorik ders dışındaki her türlü uygulama çalışmasının en az % 80’ine devam etmek zorundadır.

             (2) Her dersin sorumlu öğretim üyesi, derslere devam mecburiyetini bu esaslara göre kontrol eder.

             Danışman

             MADDE 19 – (1) Öğrencilerin devam ve başarı durumlarını izleme ve ders kayıt işlemlerinde rehberlik etmek üzere, Dekanlık tarafından öğretim üyeleri arasından bir danışman görevlendirilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarının Ölçülmesi

             Sınavlar

             MADDE 20 – (1) Öğretim yılı boyunca yapılacak sınavlar şunlardır:

             a) Ara sınav: İlgili eğitim-öğretim programının öngördüğü derslerden yıl/yarıyıl içinde yapılan sınavdır.

             b) Mazeret ara sınavı: Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple ara sınavına katılamayanlar için açılan sınavdır.

             c) Yıl/yarıyıl sonu sınavları: Dersin okutulduğu yıl/yarıyıl sonunda yapılan ve aşağıda belirtilen bitirme ve telafi sınavlarıdır:

             1) Bitirme sınavı: Yıl/yarıyıl sonunda yapılan sınavdır.

             2) Telafi sınavı: Bitirme sınavına girme koşullarını sağladığı halde herhangi bir nedenle bu sınava giremeyen veya bitirme sınavı sonunda başarısız ya da koşullu başarılı olan öğrenciler için bitirme sınavından sonra yapılan sınavdır.

             (2) Sınavlar,  Dekanlıkça hazırlanan sınav programına göre yapılır. Öğrenciler sınavlara, bu programa göre hazırlanan listelerdeki gün ve saatlerde girmek ve öğrenci kimlik kartlarını beraberinde getirmek zorundadır. Bu zorunluluklara uymayan veya öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini yatırmayan öğrenciler o sınava alınmaz. Sınav Üniversite binaları dışında yapılmaz.

             (3) Sınavlar, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yazılı veya sözlü ya da hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir. Uygulaması olan derslerin sınavları yazılı ve uygulamalı veya sözlü olarak yapılır. Sözlü sınavlar en az iki öğretim üyesi tarafından birlikte yapılır. İki ayrı not verilir. Uygulamalı derslerde uygulama notunun başarı notuna etkisi her eğitim öğretim yılı başında anabilim dallarınca Dekanlığa bildirilir ve Dekanlık tarafından duyurulur.

             (4) Staj sonu sınavları o derse ayrılan sürenin sonunda yapılır. Başarısızlık halinde, öğrencinin devam sorunu yoksa Dekanlığın belirleyeceği tarihte bir sınav hakkı tanınır. Bundan da başarısız olursa staja yeniden kaydolmak ve stajı tekrarlamak zorunluluğu vardır. Dördüncü ve beşinci yıllarda herhangi bir stajı tekrarlamak zorunda kalan bir öğrenci, bu stajlarında başarılı olduğu takdirde, yeni ders yılının başlamasını beklemeden uygun bir zamanda beşinci veya altıncı yıl öğrenimine katılabilir. Klinik tıp bilimleri döneminde Temmuz ve Ağustos ayları içinde staj eğitimi yapılmaz.

             (5) Sınavlar ilgili öğretim üyeleri ile görevlendirilmiş öğretim elemanları gözetiminde yapılır. Sınav süresi soruların yoğunluğuna göre anabilim/bilim dalınca belirlenir. Öğrenciler, sınav salonuna ders malzemesi getiremez, ancak öğretim üyesinin kabul edeceği ders malzemesini bulundurabilirler. Sınavda kopya çeken, kopya çekme girişiminde bulunan, kopya çektiği sonradan anlaşılan ya da kopya çekilmesine yardımcı olan öğrenci, o sınavdan FF  (0.00) sıfır not almış sayılır. Bu gibi öğrencilere ayrıca, 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

             (6) Yazılı sınav kâğıtları iki yıl süre ile saklanır.

             Ara sınavlar ve mazeret sınavları

             MADDE 21 – (1) Bir dersin, bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Daha fazla sayıda ara sınav yapmak isteyen anabilim dalları bunların sayısını yıl/yarıyıl başında Dekanlığa bildirmek zorundadır. Ara sınavların hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı, Dekanlık tarafından belirlenir ve ilan edilir.

             (2) Bir günde, ilgili eğitim-öğretim programının aynı yıl/yarıyıl için öngördüğü derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir.

             (3) Ara sınavlara, haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar için; sınavı izleyen yedi eğitim-öğretim günü içinde mazeretlerini bildirmeleri ve mazeretlerinin Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi kaydıyla, mazeret sınavları açılır. Sağlıkla ilgili mazereti olan öğrencilerin bu konudaki mazeretlerinin,  Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Başhekimliğinden veya diğer sağlık kuruluşlarından alınmış raporlarla belgelenmesi gerekir. Mazeret sınavlarının hangi tarihlerde açılacağını, Fakülte Yönetim Kurulu belirler ve ilan eder. Mazeretsiz olarak girilmeyen ara sınav notu sıfır (0) sayılır ve ara sınav not ortalaması buna göre hesaplanır. Fakülte Yönetim Kurulunca mazereti kabul edilmeyerek mazeret ara sınavlarına alınmayan, ara sınavlara ve mazeret ara sınavlarına girmeyen öğrenciler yıl/yarıyıl sonu sınavlarına girebilir.

             (4) Bir dersin ara sınav not ortalaması; öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu notların toplamının, yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesiyle belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir.

             (5) Anabilim/bilim dalları, ara sınav sonuçlarını sınav tarihini izleyen en geç iki hafta içinde Dekanlığa bildirirler.

             Yıl/yarıyıl sonu sınavları

             MADDE 22 – (1) Her dersin yıl/yarıyıl sonu sınavları, okutulduğu yıl/yarıyılın sonunda yapılır. Öğrencinin bir dersin yıl/yarıyıl sonu sınavlarına girebilmek için devamsızlığı olmaması gerekir.

             (2) Ders ve uygulamalar ayrı değerlendirildiğinde, yukarıdaki başarı durumu uygulama için de geçerlidir.

             (3) Yıl/yarıyıl bitirme sınavları sonunda öğrenciler başarısız (FD) ve (FF)  ve koşullu başarılı (DD) aldıkları veya sınava girme koşullarını sağladıkları halde herhangi bir nedenle sınavına giremedikleri dersler için açılacak telafi sınavlarına girebilir. Bu öğrencilerin yıl/yarıyıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları geçerli kabul edilir.

             Sınav notlarına itiraz

             MADDE 23 – (1) Öğrenciler, ara sınav sonuçlarının ve 100 puan üzerinden değerlendirilerek belirlenen yıl/yarıyıl sonu sınav notunun ilan edilmesinden itibaren üç işgünü içinde, Fakülte öğrenci bürosuna bir dilekçe ile başvurarak sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekanlık sınav kâğıdının incelenmesi için, biri sınavı yapan öğretim üyesi olmak üzere ilgili öğretim üyeleri veya öğretim görevlileri arasından üç kişilik bir komisyon kurar. Bu komisyon sınav kâğıdını inceleyerek kesin kararını verir. Sınavın ilgili olduğu birimde tek öğretim üyesi varsa, bu komisyon, sınavı yapan öğretim üyesi veya öğretim görevlisi ve sınavına girilen dersin yakın olduğu diğer derslerin öğretim üyeleri arasından Dekanlık tarafından seçilen iki öğretim üyesi veya görevlisi olmak üzere üç kişiden oluşur. İnceleme sonucu, başvuru tarihinden itibaren en çok üç işgünü içinde sonuçlandırılarak öğrenciye duyurulur.

             Öğrenim süresi ve ek sınav hakkı

             MADDE 24 – (1) Öğrenciler, normal eğitim-öğretim süresi altı yıl olan tıp öğrenimini dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmiş haklı ve geçerli bir nedeni olmadan bu süreler içinde eğitimlerini tamamlayamayan öğrencilerin Fakülte ile ilişiği kesilir. Eğitim süresinin hesaplanmasında öğrencinin Fakülteye ilk kesin kayıt yaptırdığı tarih gün, ay, yıl olarak esas alınır.

             (2) Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiş mazeretler nedeniyle kaybedilen süreler eğitim süresinden sayılmaz.

             (3) Sekiz yıllık azami öğrenim süresini doldurduğu halde dördüncü ve beşinci sınıf derslerini başaramayan öğrenciler aile hekimliği (intörnlük) dönemine başlayamaz. Bu öğrencilere başarısız oldukları bütün dersler için bir ek sınav hakkı verilir. Bu ek sınav hakkı, Fakülte Yönetim Kurulunun belirlediği bir tarihte kullanılır. Daha önce hiç alınmamış veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilememiş dersler için ek sınav hakları kullanılmaz.

             (4) Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrencinin bu süre sonunda Fakülteden kaydı silinir.

             (5) Öğrencilerin; mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde belirtilen haklı ve geçerli bir nedeni olmadan, gerekli şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlamayan öğrencilerin kayıtları silinir.

             (6) Fakülte Yönetim Kurulu karar verdiği takdirde,  aile hekimliği (intörnlük) dönemine başlayabilmek için alt yıla/yarıyıllardan teorik tek dersten başarısız durumda olan öğrenciler, o yıla/yarıyıla ait olan sınav haklarını, ek sınav hakkı verilmesini talep ederek, daha önce açılacak tek ders sınavlarında kullanabilirler.

             (7) Tek ders sınavı sonunda öğrencinin başarılı sayılabilmesi için en az (CC) almış olması gerekir.

             Başarı notu

             MADDE 25 – (1) Bir öğrencinin bir dersten sağlayacağı başarının ölçülmesinde, o derse ait yıl/yarıyıl içi çalışmalarında sağladığı başarı ile yıl/yarıyıl sonu sınavında sağladığı başarı dikkate alınır.

             (2) Bir dersi tekrar almak zorunda kalan öğrenciler, dersin yıl/yarıyıl içi sınavına tekrar girebilir, ancak en son aldıkları yıl/yarıyıl içi sınav notu değerlendirmeye katılır. Yıl/yarıyıl içi sınavları dışındaki çalışmaların yeniden değerlendirilebilmesi için derse devam zorunluluğu vardır.

             (3) Her anabilim dalı akademik kurulu tarafından her yıl/yarıyıl başında; öğrencilerin başarılarının hangi esaslara göre belirleneceği yıl/yarıyıl içindeki ara sınavları sonuçlarının, çalışmalarının ve yıl/yarıyıl sonu sınavının başarı notuna etkisi öğrencilere duyurulur ve Dekanlığa yazılı olarak bildirilir.        

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 26  (1) Bir dersin, yıl/yarıyıl içi ve yıl/yarıyıl sonu değerlendirmelerin türü ile atölye, laboratuvar, pratik çalışma ve klinik gibi uygulamaların ağırlıkları, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içerisinde bildirilir ve Dekanlık tarafından uygun görülmesi halinde öğrencilere duyurulur. Yıl/yarıyıl sonu, staj ve telafi sınavında öğrenciler 100 üzerinden en az 60 almak zorundadır ve bu sınavların başarı notuna katkısı % 60’dan az, % 80’den fazla olamaz. Yıl/yarıyıl içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı % 20’den az, % 40’dan fazla olamaz.

             (2) Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde esas alınan notlama sistemi, aşağıda belirtilen dereceler ve harflerle ifade edilir:

             100 puan üzerinden değeri               Harfli notu           Katsayı

             90-100                                              AA                       4.00

             80-89                                                BA                       3.50

             70-79                                                BB                        3.00

             65-69                                                CB                        2.50

             60-64                                                CC                        2.25

             50-59                                                DD                       2.00

             30-49                                                FD                        1.00

             0-29                                                  FF                        0.00

             (3) Dersin sorumlu öğretim üyesi, yıl/yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen yedi gün içinde, 100 puan üzerinden değerlendirdiği notları ilan eder. Dersin sorumlu öğretim üyesi üç gün itiraz süresini bekleyerek başarı notlarının listesini düzenler ve Dekanlığa sunar.

             (4) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             (5) Bir dersten alınan  (DD) harf notu, bu dersin koşullu olarak başarıldığını belirtir. (FD) ve (FF) harf notları ise, başarısı (DD)  düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notları alan öğrenciler bu dersi tekrar almak ve bu dersten başarılı olmak zorundadır. Ayrıca, katsayı ile bağlantısı olmayan ve not ortalamalarına katılmayan YT (yeterli), YZ (yetersiz), MU (muaf), TR (transfer), DV (devam ediyor), DZ (devamsız) kodlu değerlenmeler de yapılır.

             (6) (YT) ve (YZ) notları, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile not ortalamalarına katılması uygun görülmeyen derslerde başarının gösterilmesi için kullanılır. Böyle bir derste yeterli başarı gösteren öğrenciye (YT), gösteremeyen öğrenciye (YZ) notu verilir ve o dersi tekrar eder.

             (7) MU (muaf) notu, Fakülte Kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenen derslerden, uygulanan muafiyet sınavı sonucu başarılı görülerek muaf tutulan öğrencilere verilir. Bu not ayrıca, daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda alınıp başarılmış olan ve ilgili birimin yönetim kurulunca muaf tutulması uygun görülen dersler için de verilir.

             (8) TR (transfer) notu, bir başka yükseköğretim kurumundan yatay geçiş yolu ile gelen öğrenciye, daha önce devam etmiş olduğu kurumlarda başarıyla tamamladığı ve geçiş yaptığı programa uygun dersler için, geçiş yaptığı Fakülte Yönetim Kurulunun kararıyla verilir. Bir öğrenciye kayıtlı olduğu Fakülte Yönetim Kurulunca, uygun görülen koşullarda başka bir yükseköğretim kurumundan aldığı dersi başarıyla tamamladığında da (TR) notu verilir.

             (9) DV (devam ediyor) notu, bir yarıyıldan uzun süreli bir dersin henüz tamamlanmadığı yarıyılın sonunda, derse devam etmekte olan öğrencilere verilir.

             (10) DZ (devamsız) notu, devam koşulunu sağlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrenciler yarıyıl sonu değerlendirilmesine alınmazlar. (DZ) notu (FF) veya (YZ) notu ile eşdeğerdedir.

             (11) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için başarı notunun (YT), (CC) veya bunun üstünde bir not olması gerekir.

             Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 27 – (1) Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalamasının hesaplanması ve ortalama yükseltilmesi aşağıdaki şekildedir;

             a) Ağırlıklı not ortalaması hesabında; öğrencinin her yıl/yarıyıl aldığı derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve kredi saatlerinin toplamına bölünür.

             b) Ağırlıklı genel not ortalaması hesabında ise; ilk yarıyıldan itibaren öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu ağırlık katsayıları, bu derslere ait kredi saatleriyle çarpılarak elde edilen çarpımlar toplanır ve bu toplam kredi saatleri toplamına bölünür. Bölme sonucu, virgülden sonra iki hane yürütülüp yuvarlatılarak verilir.

             c) Öğrenci, alt yıl/yarıyıllarından (FD) ve (FF) harf notları aldığı dersleri tekrar almakla yükümlüdür.  Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir. Bir öğrencinin Fakülteden mezun olabilmesi için AGNO’sunun (2,00)’den fazla olması gerekir.

             Başarısızlık durumu

             MADDE 28 – (1) Herhangi bir yıl/yarıyıl sonunda, AGNO başarı baraj notu (2.00) ve altında kalan öğrenciler, sınamalı öğrenci sayılır. Sınamalı öğrencilerin alacağı derslerin sayısını belirlemeye Fakülte Yönetim Kurulu yetkilidir. Bu öğrenciler Fakültede faaliyette bulunan öğrenci dernekleri, kulüpleri ve spor kollarına yönetici veya yönetim kurulu üyesi ve öğrenci temsilcisi olamaz, yurt dışı staj ve yarışmalara ve öğrencilerin yararlanabileceği burslara aday gösterilemez.

             (2) AGNO’su üst üste iki yıl/yarıyıl başarı baraj notu (2.00) ve altında olan öğrenciler başarısız duruma girerler. Başarısız öğrenciler bir üst yıldan/yarıyıldan yeni ders alamaz, ancak daha önce başarısız ya da koşullu başarılı oldukları derslerden, içinde bulundukları dönemde açılanlardan öncelikle (FD) ve (FF) ve daha sonra (DD) harf notu aldıkları dersleri tekrarlar. Ders tekrarı ile AGNO’sunu başarı baraj notunun üzerine çıkaran öğrenciler, normal statüde öğrenimlerine devam eder. Başarısız statüde geçen süreler, toplam öğretim süresinden sayılır.

             (3) Ders kaydı yaptırılan, ancak devam koşulu yerine getirilemeyen kredili dersler için DZ (devamsız) notu verilir ve (FF) notu olarak değerlendirilip ortalamalara katılır. Bu öğrenciler ders veya stajı tekrar almak zorundadır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Kayıt Dondurma ve Silme, Fakülteden Ayrılma, Diplomalar ve Mezuniyet Derecesi, Özel Öğrencilik Statüsü

             Kayıt dondurma ve kayıt silme

             MADDE 29 – (1) Öğrencilerin kayıtları, aşağıda belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde dondurulabilir:

             a) Öğrencinin, sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarıyla  belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle, öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararınca ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Öğrencinin yabancı dil öğrenmek amacıyla yurt dışına gittiğini belgelemesi,

             d) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet halinin veya Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre süreli uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             e) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             f) Öğrencinin tutukluluk hali,

             g) Fakülte Yönetim Kurulunun uygun gördüğü diğer hallerin ortaya çıkması.

             (2) Kayıt dondurulduğunda, öğrencilerin Fakülteye girişte verdiği belgeler geri verilmez. Öğretim süre ve ek süresi işlemez ve Fakülte Yönetim Kurulu kararında belirtilecek süre kadar kayıt dondurulabilir. Bu süre içinde öğrenciler izinli sayılırlar. Sadece basit şizofreni, paranoid şizofreni, disosiyatif sendrom, borderline vakalar gibi ruhsal bozukluklar nedeniyle devamsızlık durumlarında, tüm öğrenim süresi içinde en fazla iki yıl süreyle kayıt dondurulabilir. İki yılı aşan öğrencilerden yeniden sağlık raporu alınmak ve incelenmek suretiyle, öğrenime devam edemeyeceklerine Fakülte Yönetim Kurulunca karar verilenlerin kayıtları silinir.

             (3) Ayrıca; bu süreler zarfında öğrenciye giremediği laboratuvar, uygulama, yıl/yarıyıl sonu sınavları için tekrarlama hakkı verilmez. Yıl/yarıyıl sonu ve mazeret sınavları açılmaz, giremediği bu sınav hakları sadece saklı tutulur. Öğrenci, mazereti sebebiyle ayrıldığı noktadan öğrenciliğine devam eder.

             Fakülteden ayrılma

             MADDE 30 – (1) Fakülteden ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçe ile Dekanlığa başvurması gerekir. İsterse, kendisine durumunu gösteren bir belge verilir. Fakülteye girişte alınan belgelerden sadece lise diploması geri verilir. Diplomanın bir fotokopisi dosyasında saklanır.

             (2) Bu şekilde Fakülteden ayrılan öğrenci, ancak; bu Yönetmeliğin 7 nci maddesindeki şartları yerine getirmek kaydıyla Fakülteye geri dönebilir.

             Lisans diploması ve mezuniyet derecesi

             MADDE 31 – (1) Fakültenin eğitim-öğretim planında gösterilen öğrenimi izleyerek derslerin tümünden başarılı olmuş, mezuniyet için gerekli krediyi tamamlamış, AGNO’sunu (2.00)’den fazla düzeyine çıkarmış ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları başarıyla tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine tıp doktoru diploması verilir.

             (2) Fakülteyi bitirenlere ayrıca öğrenimlerindeki mezuniyet derecesini, AGNO’sunu, devam ettikleri bölüm ve programı ve aldıkları dersleri, başarı notlarıyla birlikte gösteren bir öğrenim belgesi verilir.

             (3) Diploma hazırlanana kadar bir defaya mahsus mezuniyet belgesi verilir.

             (4) Öğrencilerden programın sonunda genel not ortalaması 3.00 - 3.49 olanlar onur öğrencisi; 3.50 - 4.00 olanlar ise, üstün onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu öğrencilere ayrıca başarı belgesi verilir.

             Ön lisans diploması

             MADDE 32 – (1) İki yıllık ön lisans dönemini başarıyla tamamlayan, ancak tıp doktorluğu öğrenimlerini tamamlamayan veya tamamlayamayan öğrencilere; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik uyarınca ön lisans diploması verilir.

             Özel öğrenci statüsü

             MADDE 33 – (1) Üniversite ve/veya Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleştirilen ikili anlaşmalar kapsamındaki yurt içi ve yurt dışı değişim programları çerçevesinde, bu değişim programlarından yararlanan öğrenciler gittikleri yükseköğretim kurumlarından almış oldukları derslerden başarılı oldukları takdirde Fakülte programlarında bulunan aynı içerikli derslerden Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı olmuş sayılır. Not ortalaması hesabında bu kurumlardan alınan notlar esas alınır. Öğrenciler değişim programından en fazla iki yarıyıl yararlanabilir. Bu öğrencilerde; Fakülte programında yer alan aynı yarıyılın diğer derslerine devam etme ve ara sınavlara girme zorunluluğu aranmaz, yarıyıl sonu sınav sonuçları başarı notu olarak kabul edilir.

             (2) Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerden Üniversiteye gelen öğrencilere ise, Fakülte tarafından, seçtikleri dersler ve başarı durumlarını gösterir bir özel öğrenci belgesi verilir.

             (3) Değişim programı çerçevesinde, üniversiteler arasındaki katkı paylarının nasıl ödeneceği ikili anlaşmalar kapsamında yürütülür.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 34 – (1) Öğrenciler eğitimleri süresince dershane, laboratuvar, klinik, poliklinik ve uygulama alanları ile bunların eklentilerinde giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

             Spor ve kültürel etkinlikler

             MADDE 35 – (1) Milli takım ve üniversitelerarası spor karşılaşmalarında veya kültürel etkinliklerde Üniversite yönetimi tarafından görevlendirilen sporcu ve öğrencilerin, bu etkinliklere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmak zorunda olmaları nedeniyle öğrenime devam edemedikleri süreler, devam süresinin hesabında dikkate alınmaz; bu süreler içinde giremedikleri sınavlara, Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenecek tarihlerde girerler.

             Disiplin

             MADDE 36 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 37 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 38 – (1) 4/7/2008 tarihli ve 26926 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Namık Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.