18 Eylül 2009 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 27353

YÖNETMELİK

Muş Alparslan Üniversitesinden:

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokullarda lisans öğrenimi gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim, sınav ve mezuniyetlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam    

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Muş Alparslan Üniversitesinin fakülte ve yüksekokullarına öğrenci kabulü, lisans eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi, sınavlar ve mezuniyete ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü, 43 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Ara sınav/ek ara sınav: Yarıyıl içi sınavlarını,

             b) Bahar yarıyılı: İkinci yarıyılı,

             c) Birim: İlgili fakülte veya yüksekokulu,

             ç) Bölüm Başkanı: İlgili fakülte veya yüksekokulun bölümlerinin başkanlarını,

             d) Dekan: İlgili fakülte dekanını,

             e) Güz yarıyılı: Birinci yarıyılı,

             f) İlgili Kurul: Fakülte veya yüksekokul kurullarını,

             g) İlgili Yönetim Kurulu: Fakülte veya yüksekokul yönetim kurullarını,

             ğ) Müdür: Yüksekokul müdürünü,

             h) Öğrenci İşleri: Muş Alparslan Üniversitesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığını,

             ı) Rektör: Muş Alparslan Üniversitesi Rektörünü,

             i) Rektörlük: Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğünü,

             j) Senato: Muş Alparslan Üniversitesi Senatosunu,

             k) Üniversite (MŞÜ): Muş Alparslan Üniversitesini,

             l) Üniversite Yönetim Kurulu: Muş Alparslan Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             m) Yarıyıl/yılsonu sınavları: Final ve bütünleme sınavlarını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kayıt İşlemleri ve Dersler

             Giriş ve kayıt şartları

             MADDE 5 – (1) Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullarda kayıtlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan yerleştirme sonucunda, o öğretim yılında Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına kayıt hakkı kazanmış veya özel yetenek sınavı ile öğrenci alınacak bölümlerde, o öğretim yılı için geçerli olan puan ile şartlara sahip olmak ve özel yetenek sınavında başarılı olmak gerekir.

             b) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların, belirlenen tarihlerde kayıt için şahsen başvurmaları gerekir. Posta ile başvuru kabul edilmez. Zorunlu hallerde, öğrencinin belirlediği vekilleri aracılığı ile kayıt yaptırılabilir. Öğrencilerin fakülte ve yüksekokullara kayıtları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara uygun olarak Senato kararı ile yapılır.

             c) Yabancı uyruklu öğrencilerin Üniversiteye kayıtları, ilgili mevzuat ile Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır.

             ç) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciye öğrenci işleri tarafından kimlik kartı verilir. Bu kimlik kartının, eğitim-öğretim süresi boyunca, her yıl öğrenci işleri tarafından vize edilmesi gerekir.  Kimlik kartının kaybedilmesi halinde, yenisini almak için, gazetede kayıp ilanı verilmesi gerekir.

             Danışmanlık

             MADDE 6 – (1) Kaydını yaptıran her öğrenci için, ilgili bölüm başkanınca, bölümün öğretim üyeleri arasından bir akademik danışman atanır.  Yeterli öğretim üyesi bulunmayan bölümlerde, diğer öğretim elemanları da danışman olarak atanabilir. Danışman; öğrenimi süresi boyunca öğrenciyi izler, yol gösterir, yardımcı olur. Öğrenciler, danışmanlarının görüşünü alarak, her dönemin başında alacakları derslere kayıt yaptırırlar. Bölüm başkanı, gerektiğinde danışmanlardan öğrencilerle ilgili faaliyetleri ve öğrencilerin başarı durumu hakkında rapor isteyebilir. Danışmanlığın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için, danışman öğrenci izleme dosyası tutar.

             Kayıt yenileme 

             MADDE 7 – (1) Üniversitede kayıt yenileme esasları şunlardır:

             a) Öğrenci; her yarıyıl/yıl başında akademik takvimde belirlenen süre içerisinde, ilgili mevzuatla belirlenen öğrenim katkı payını/öğrenim ücretini yatırıp, dersleri seçmek suretiyle kaydını yenilemek zorundadır. Ders kayıt işlemleri, öğrencilere ilanen veya internet ortamında duyurulur. Öğrenciler derslere kayıtlarını, Senatonun tespit ettiği esaslar ve Rektörlük tarafından belirlenen usullere göre, öğrenci işlerinin belirlediği yerlerde veya bilgisayar ortamında interaktif olarak yeniler. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur. Kayıt işleminin tamamlanması için, danışman öğretim elemanından onay alınması gerekir. 

             b) Kayıt yenileme süresi bir hafta olup; tarihleri, Senatonun belirlediği akademik takvimle ilan edilir. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrencilerin, haklı ve geçerli sebeplere dayanan mazeretlerinin kabulüne ve kayıtlarının yenilenip yenilenmemesine, ilgili birimin yönetim kurulu, yarıyılın başlangıcından ikinci haftanın sonuna kadar geçen süre içinde karar verir. Yönetim Kurulunca kabul edilebilir mazereti bulunmayan öğrencinin kaydı yenilenmez. Öğrenim katkı payı/öğrenim ücreti borcu olan öğrencinin, kanuni gecikme faizi ile birlikte borcu ödenmedikçe, kaydı yenilenmez. Bu öğrenciler, kaydını yaptırmamış oldukları yarıyılda/yılda öğrencilik haklarından yararlanamaz, genel ve bütünleme sınavlarına giremezler. Öğrencinin kayıt yaptırmamış olduğu yarıyıllar, öğrenim süresinden sayılır.

             c) Öğretim programlarındaki herhangi bir dersin alınabilmesi için, önceki yarıyıllardan/yıllardan belirli ders veya derslerin başarılmış olması, ön şart olarak kabul edilebilir. Herhangi bir dersin alınabilmesinde başarılması ön şart olan ders veya dersler, bölümlerin önerisi, ilgili kurulların uygun görüşüyle  Senatoya sunulur ve Senato tarafından kabul edildikten sonra ilan edilir. 

             ç) Öğrenci; kayıt sırasında, kayıt olduğu yarıyıl/yıl dersleri ile tekrarlamak zorunda olduğu derslerden olmak ve haftada 30 saatlik üst sınırı aşmamak şartı ile, programındaki derslerden almak istediklerini seçer. Bu seçimde, önceki yarıyıllarda devamsız ve başarısız olduğu dersler ile hiç almadığı derslere öncelik vermesi zorunludur. Ancak; öğrencinin ilk defa aldığı derslerle, tekrarlama durumunda olduğu derslerin haftalık saatlerinin, kısmen de olsa çakışmaması gerekir. Öğrenci mezun durumunda olduğu eğitim-öğretim yılının, her iki yarıyılında da 40 saatlik derse kayıt yaptırabilir.

             d) Dördüncü yarıyıl (ikinci yılın) sonunda öğrencilerin bir üst yarıyıldan ders alabilmeleri için, ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 1.80'e yükseltilmiş olması gerekir.  Ağırlıklı genel not ortalaması 1.80'in altındaki öğrenciler, üst yarıyıllardan ders alamaz. Bu öğrenciler, başvurmaları halinde baraj sınavına girer. Sınavların sonunda gerekli olan not ortalamasını tutturanlar, üst yarıyıl/yıldan ders almaya devam eder. Bu sınavlara rağmen not ortalaması 1.80’in altında kalan öğrenciler; alt yarıyıllardan başarısız oldukları ve devamsız kaldıkları derslere kaydolduktan sonra, DD veya DC notu aldıkları derslerden dilediklerini alarak not ortalamalarını yükseltmek zorundadır. Bu öğrenciler, Üniversitede faaliyette bulunan öğrenci konseyi ve öğrenci derneklerinde öğrenci temsilcisi olamaz ve bu derneklerde görev alamaz.  

             e) Öğrenciler; başarısız oldukları, ancak sonradan programdan çıkarılan dersler yerine, kayıtlı oldukları bölüm tarafından uygun görülen ve kredi bakımından eş veya yakın değerde olan dersleri, ilgili kurulun onayı ile alırlar. Öğrencinin aldığı ve başarısız olduğu, sonradan programdan çıkarılan bu dersler, öğrencinin transkriptinden de çıkarılır.

             f) Birinci öğretimde; üst üste iki defa kaydını yenilemeyen, ikinci öğretimde ise; öğrenim ücretinin ikinci taksitini bir aylık ek süre içinde kanuni gecikme faizi ile birlikte ödemeyen öğrencilerin, ilgili yönetim kurulu kararı ile Üniversiteyle ilişiği kesilir.

             Ders ekleme/silme

             MADDE 8 – (1) Öğrenciler; üçüncü yarıyıldan  (ikinci yıldan)  itibaren,  yarıyılın/yılın derslerinin başladığı birinci hafta içerisinde, danışmanının onayını alarak, ders planındaki derslerden istediklerini silip başka derslere kayıt yaptırabilir.

             Üst yarıyıl/yıldan ders alma

             MADDE 9 – (1) Bir öğrenci, önceki yarıyıllardan/yıllardan başarısız dersinin olmaması ve ağırlıklı genel not ortalamasının 3.00 ve üstünde olması durumunda; danışmanının da olumlu görüşüyle üst yarıyıldan/yıldan ders alabilir. Üstten alınacak derslerin kredileri toplamı, bulunulan yarıyılın kredi toplamının %30’unu aşamaz.  Öğrenci, üst yarıyıldan/yıldan ders alarak, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen öğrenim süresinden daha kısa sürede mezun olabilir.

             Yatay ve dikey geçişler/intibak/çift anadal ve yan dal programı

             MADDE 10 – (1) Üniversiteye bağlı bölümlere, Üniversiteye bağlı diğer bölümlerden veya başka üniversitelerden yapılacak yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ve Yükseköğretim Kurulu kararları doğrultusunda, mevcut kontenjan sınırları içinde gerçekleştirilir.

             (2) İlgili yönetim kurulu tarafından belirlenecek yatay geçiş kontenjanları, ders yılının başlamasından en geç bir ay önce Rektörlüğe bildirilir. Senato tarafından karara bağlanır ve ilan edilir.

             (3) İkinci öğretimde yatay geçişler; 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun hükümleri ve Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde yürütülür. Yatay geçişler, ilgili yönetim kurullarınca karara bağlanır.

             (4) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programlarına dikey geçişleri ile ilgili kayıtları; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik esas alınarak ve ilgili yönetim kurulları kararı doğrultusunda yapılır. Dikey geçiş öğrencilerinin hazırlık programları ve başarı durumlarına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             (5) Üniversiteye kaydı yapılan öğrencilerden daha önce bir yükseköğretim kurumunda okumuş olanların hangi derslerden muaf sayılacaklarına, eşdeğerlik şartını göz önünde bulundurarak, ilgili yönetim kurulu karar verir.

             (6)  Çift anadal ve yan dal programına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 11 – (1) Bir öğrenci; dört yıllık lisans programını yedi, beş yıllık programları sekiz, altı yıllık programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Bu süreler içinde mezun olamayan son sınıf öğrencilerine aşağıdaki haklar tanınır:

             a) Kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için, biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, her iki durumda yıllık dersler için iki yıl süresince başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Üç veya daha az dersten başarısız olan öğrencilere ise, sınırsız sayıda sınavlara girme hakkı tanınır.

             b) Azami öğrenim süresini dolduran bu öğrenciler; bitirme ödevi, kredili arazi uygulaması, okul deneyimi, öğretmenlik uygulaması ve proje dersleri dışında, devamını almadıkları dersler de dâhil olmak üzere, başarısız oldukları bütün derslerden sınava alınırlar. Ara sınav notu olmayan veya devamsız olan öğrencilerin ara sınav notu, 0 (sıfır) olarak kabul edilir. Yapılacak olan bu sınavların sonucunda; bitirme ödevi, kredili arazi uygulaması, okul deneyimi, öğretmenlik uygulaması ve proje dersleri dâhil olmak üzere, başarısız ders sayısını beş ve daha az sayıda derse indiren öğrencilerin, daha önce almadıkları ve yükümlülüklerini yerine getirmedikleri; bitirme ödevi, kredili arazi uygulaması, okul deneyimi, öğretmenlik uygulaması ve proje derslerini bu derslerin açılacağı ilk dönemde almaları zorunludur.

             c) Azami öğrenim süresi ve bunu takip eden ek sınavlar sonunda mezun olabilmek için, kalan ders sayısının beş veya daha az olması halinde, bu dersler içinde daha önce alınmayan dersler varsa, öğrencilerin bunlara bu Yönetmelik hükümlerine göre yazılarak en geç iki yıl içinde başarısız ders sayılarını üç ve daha aza indirmeleri şarttır. Aksi halde öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu iki yıllık ek süre sonunda başarısız ders sayısını üç veya daha aza düşüren öğrenciler, sınırsız sınav hakkından yararlanır.

             ç) Bu sınav haklarını kullanan öğrenciler, katkı payını/öğrenim ücretini ödeyerek dönem kayıtlarını yaptırmak zorundadır. Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenciler, sınavların dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz. Sınırsız sınav hakkı elde eden öğrenciler, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılına kayıt yaptırmadıkları veya sınava girmedikleri takdirde, sınırsız sınav haklarını kaybeder.

             Öğretim yılı

             MADDE 12 – (1) Bir eğitim-öğretim yılı, her biri ondört hafta olmak üzere güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Gerektiğinde bu süre, Senato tarafından değiştirilebilir. Yarıyıl sonu sınav günleri, bu sürenin dışındadır. Resmi tatil günlerinde öğretim ve sınav yapılmaz. Ancak,  gerektiğinde dersi veren bölüm tarafından önerilen ve ilgili yönetim kurulunca uygun görülen ders ve sınavlar, Cumartesi ve Pazar günleri ile mesai saatleri dışında da yapılabilir. 

             (2) Fakülte ve yüksekokullar; kayıt, öğretim, sınav, yarıyıl tatili ve yaz tatili dönemlerini ihtiva eden bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvim tekliflerini, en geç Nisan ayı içinde Senatonun onayına sunarlar. Eğitim-öğretim yılının başlangıç tarihi, bitiş tarihi, sınav dönemleri ve tarihlerini içeren akademik takvim, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde Senato tarafından her yıl belirlenir ve ilan edilir.

             (3) Yaz Okulunun herhangi bir ders için açılmasına, ilgili kurulların önerisi üzerine, Senato tarafından karar verilir. Yaz okulu öğretimi, ilgili mevzuat hükümlerine göre yürütülür. Yaz okulunun uygulandığı derslerde, bütünleme sınavı uygulanmaz.    

             Öğretim

             MADDE 13 – (1) Öğretim; öğretim planında görülen dersler, uygulamalar, proje ve stüdyolar, laboratuar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, iş yeri eğitimleri, ev çalışmaları, arazi üzerinde uygulamalar, seminerler, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalardan oluşur. İlgili kurullarca aksi kararlaştırılmadıkça, her dersin uygulama, laboratuar ve benzeri çalışmalarının süresi bir yarıyıldır.

             Öğretim planları

             MADDE 14 – (1) Lisans programlarında yer alacak zorunlu ve seçmeli dersler ile bu derslerin dönemlere dağılımı, bölümlerin görüşleri alınmak suretiyle, ilgili kurul tarafından kararlaştırılan ve Senato tarafından onaylanan öğretim planına göre yapılır. 

             (2) Öğretim planına dâhil olan staj ve iş yeri eğitimi çalışmaları, bölümler tarafından, her bölümün özelliğini içeren esaslara göre hazırlanır ve ilgili kurul kararıyla Senato onayına sunulur. Senato tarafından eğitim-öğretim planında yapılacak kısmi değişiklikler, alt yarıyıllarda bulunan öğrencilere uygulanır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Derslere Devam ve Sınavlar

             Derse devam ve yoklamalar

             MADDE 15 – (1) Öğrencinin, kaydolduğu bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmesi için;

             a) Teorik derslerin en az  % 70’ine devam etmesi,

             b) Dersin uygulaması varsa, yapılan uygulamaların en az  % 80’ine katılması,

             c) Ayrı ders niteliğindeki her türlü uygulamaların % 80’ine katılması,

             ç) Ayrı ders niteliğindeki uygulama, ödev, proje ve benzerlerini süresi içinde, başarılı olarak yapması

             zorunludur. 

             (2) Bu şartların sağlanmadığı dersten öğrenci devamsız kalmış olur. Bu durumdaki öğrenciler, öğretim elemanınca yarıyıl sonu sınavından önce ilan edilir ve yarıyıl/yıl sonu sınavına alınmaz. Öğrenci; devamsız kaldığı o dersi, dersin açıldığı ilk yarıyılda tekrarlar.  Öğrenci, devam şartını sağlayıp başarısız olduğu dersi de, bu dersin açılacağı ilk yarıyılda/yılda devam şartı aranarak tekrar etmek zorundadır. Öğrencilerin devam durumları, dersin sorumlu öğretim elemanınca izlenir.  Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz.  

             Ara sınav/ek ara sınav

             MADDE 16 – (1) Her ders için, bir yarıyılda/yılda bir ara sınav ve bir ek ara sınav yapılır. Bunlardan;

             a) Ara sınav tarihleri akademik takvimde belirtilen tarihlere bağlı kalınarak, ilgili birimler tarafından sınavların başlangıç tarihinden en geç onbeş gün önce ilan edilir. Ara sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren, öğretim elemanı tarafından en geç iki hafta içinde ilan edilir.

             b) Ayrı ders niteliğindeki proje, laboratuar, klinik, seminer ve benzeri derslerin yarıyıl içi değerlendirmeleri,  ara sınav notlarının yerine geçebilir.

             c) Her ders için, bir yarıyılda bir ek ara sınav yapılır. Bu sınava; ara sınava giremeyip de mazeretini belgeleyenler, her hangi bir mazereti ilgili yönetim kurullarınca kabul edilenler ile ara sınava girmiş olanlardan ara sınav notu yerine geçmek üzere notunu yükseltmek isteyenler girebilir. Öğrenci, mazeretini bölüm başkanlığına, sınavların bitiminden sonra, en geç yedi gün içerisinde bildirmek zorundadır. Öğrenci ek ara sınavda, o tarihe kadar olan müfredat programından sorumludur. Mazeretleri nedeniyle ek ara sınava gireceklerin, mazeret tarihlerindeki girmiş oldukları tüm sınavları geçersiz sayılır. Ek ara sınav, yarıyılın / yılın son haftasında yapılır.

             Yarıyıl/yıl sonu sınavı

             MADDE 17 – (1) Yarıyıl/yıl sonu sınav programları, akademik takvimde belirtilen tarihlere bağlı kalmak kaydıyla, ilgili bölümler tarafından hazırlanır ve ilgili dekan veya müdür tarafından onaylandıktan sonra, sınav dönemi başlamadan en az onbeş gün önce ilan edilir. Sınavlar iki haftalık süre içinde programda gösterilen gün, yer ve saatlerde yapılır.  Üniversite dışında yapılacak derslerin uygulamalı sınavları,  ilgili yönetim kurullarının kararı ile yapılır. Bir dersin başarı notları yarıyıl sonu sınavının yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde, öğretim elemanı tarafından ilan edilir ve bölüm başkanlığına üç nüsha olarak teslim edilir. 

             Bütünleme sınavı  

             MADDE 18 – (1) Bütünleme sınavları, yaz okulu uygulamasının olmadığı derslerde, yarıyıl/yılsonu sınavlarında başarısız olan öğrencilere uygulanır, yarıyıl/yılsonu sınavı gibi değerlendirilir.

             Baraj sınavı

             MADDE 19 – (1) Baraj sınavı; not ortalamasını tutturamadıkları için üst yarıyıldan/yıldan ders alamayan öğrencilere, devamsız olmadıkları ve diledikleri en çok üç dersten verilen bir sınav hakkıdır. Sınav hakkı verilen öğrenciler başvurmaları halinde, Üniversitenin her eğitim-öğretim yılı başında açacağı sınavlara alınırlar. Bu sınavlarda başarı notu yükseltilemeyen derslerin önceki notu geçerli olur.

             Ek sınav  

             MADDE 20 – (1) Ek sınav; azami öğrenim sürelerini dolduran son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları tüm dersler için,  biri yarıyıl sonu diğeri bütünleme olmak üzere verilen iki sınav hakkıdır.

             Tek ders sınavı

             MADDE 21 – (1) Tek ders sınavı; bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki devam şartlarını daha önce yerine getirmek kaydıyla, mezuniyet aşamasına gelip, sadece tek dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınavdır. Tek ders sınavı tarihi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.

             Ağırlıklı genel not ortalaması yükseltme sınavı

             MADDE 22 – (1) Son yarıyılın/yılın sonunda, ağırlıklı genel not ortalaması 2.00’ın altında kalan öğrenciler mezuniyet için; son iki yılda (DD) veya (DC) notu aldıkları derslerden ağırlıklı genel not ortalaması yükseltme sınavına girerler. Bu sınav haklarını, takip eden yılın başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar. Bu sınava giremeyenler için mazeret sınavı açılmaz. Buna rağmen; ağırlıklı genel not ortalaması 2.00’ın altında kalanlar, her dönem için öğrenim katkı payını /öğrenim ücretini yatırarak, yarıyıl sonu sınav döneminde tekrar sınava girerler.

             Muafiyet sınavı

             MADDE 23 – (1) Muafiyet sınavı; Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere, ortak zorunlu yabancı dil dersinden muaf olmaları için, öğretim yılı başında açılan bir sınavdır. Bu sınavın uygulamasına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Sınav şekli

             MADDE 24 – (1) Sınavlar, yazılı olarak yapılır. Ancak, her yarıyılın/yılın başında, ders sorumlusunun isteği ve ilgili kurulların kararı ile sınavlar; internet temel alınarak,  sözlü veya hem yazılı hem sözlü ya da uygulamalı olarak yapılabilir. Bu yöndeki bir karar, yarıyıl/yıl başında öğrenciye duyurulur. Öğrenciler, sınavlara girmek için kimlik kartlarını veya öğrenci belgelerini beraberinde getirmek zorundadır. 

             (2) Bir dersin sınavı, o dersi vermekle sorumlu öğretim elemanlarınca düzenlenir ve yürütülür. Sorumlu öğretim elemanlarının sınav günü Üniversitede bulunmaması halinde, sınavı kimin yapacağı, ilgili bölüm başkanı tarafından belirlenerek dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Sınavların düzenli biçimde yürütülebilmesi için, ilgili birimdeki bütün öğretim elemanları görevlendirilebilir. Sınav sonuçları, ilgili birimler tarafından, Rektörlükçe belirlenen esaslara göre ilan edilir. Sınav evrakı ve derse devam çizelgelerinin, ilgili bölüm başkanlığınca bir yıl saklanması zorunludur.

             Sınav sonuçlarına itiraz  

             MADDE 25 – (1) Öğrenci bir dersin notuna itirazını,  bu notun belirlenen yöntemle veya internet üzerinden ilanından itibaren, yedi gün içinde ilgili dekanlığa veya müdürlüğe yazılı olarak yapar. Bu itiraz üzerine sınav evrakı, öncelikle dersin sorumlusu tarafından incelenir ve sonuçlandırılır. Buna rağmen, öğrenci itiraza devam ederse, ilgili birim yöneticisinin görevlendirdiği komisyon tarafından incelenir, maddi hata varsa düzeltilir ve ilgili yönetim kurulunda karara bağlanarak öğrenci işlerine yazılı olarak bildirilir. İtiraz, öğrencinin dilekçesinin verildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde sonuçlandırılır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Değerlendirme ve Başarı Durumu

             Kredi                       

             MADDE 26 – (1) Ders ve her türlü uygulamanın öğretim bakımından değerlendirilmesi, kredi üzerinden yapılır. Bir kredi bir yarıyıl/yıl içerisinde; haftada bir saatlik teorik,  iki saatlik laboratuar, atölye, proje çalışmaları, bilgisayar uygulamaları, problem çözümü, seminer, arazi uygulaması, tıbbî ve cerrahî klinik çalışmalarını belirleyen bir ölçü birimidir.

             Ağırlıklı not ortalaması ve ağırlıklı genel not ortalaması

             MADDE 27 – (1) Ağırlıklı not ortalaması (ANO);  öğrencinin bir yarıyılda aldığı derslerin her birinden elde ettiği başarı notu katsayısının, o dersin kredisi ile çarpılması sonucu elde edilecek sayılar toplamının, o yarıyıldaki derslerin toplam kredisine bölünmesi ile elde edilecek değerdir.

             (2) Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO); öğrencinin ilk yarıyıldan itibaren o yarıyılın/yılın sonuna kadar aldığı derslerin her birinden elde ettiği başarı notu katsayısının, o dersin kredisi ile çarpılması sonucu elde edilecek sayılar toplamının, o döneme kadar aldığı bütün derslerin kredileri toplamına bölünmesi ile elde edilecek değerdir. Kayıtlı bulunulan yarıyıl/yıl sonu itibarıyla AGNO belirlenirken, alt yarıyıllardan alınmamış dersler hesaba katılmaz.

             (3) ANO ve AGNO hesaplanırken; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil ve Temel Bilgisayar Teknolojisi Kullanımı derslerinin notları hesaba katılmaz. Bu dersler, kredisiz dersler olarak tanımlanır. 

             Başarı notu             

             MADDE 28 – (1) Öğrencinin bir dersteki başarısı, bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. İstatistiksel dağılımın nasıl yapılacağı Senato tarafından, yıl sonu ve bütünleme sınavı için ayrı ayrı olmak üzere belirlenen esaslar çerçevesinde tespit edilir.  Sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin başarı notu, ara sınav notunun % 40’ı ile yarıyıl sonu sınavı notunun % 60’ı alınarak belirlenir. Yarıyıl/yılsonu sınav notu 40’ın altında olan öğrenciler, sınıf ortalamasına bakılmadan o dersten başarısız sayılır ve FF notu alırlar. Bir dersin başarı notu ve buna karşılık gelen başarı notu katsayısı, aşağıdaki tabloda gösterildiği şekilde tanımlanır:

             a)

             Başarı Notu                 Başarı Notu Katsayı                   Başarı Derecesi

             AA                              4.00                                             Pekiyi

             BA                              3.50                                             İyi-Pekiyi

             BB                               3.00                                             İyi

             CB                               2.50                                             Orta-İyi

             CC                               2.00                                             Orta

             DC                              1.50                                             Şartlı başarılı

             DD                              1.00                                             Şartlı başarılı

             FD                               0.50                                             Başarısız

             YT                               --                                                 Yeterli

             YZ                               --                                                 Yetersiz

             FF                               0.00                                             Başarısız

             MU                             --                                                 Muaf

             DZ                              0.00                                             Devamsız

             GR                              0.00                                             Sınava Girmedi

             b) Yukarıdaki tabloya göre;

             1) Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birisini alan öğrenci, o dersten şartsız başarılı sayılır.

             2) Bir dersten alınan DC ve DD notları bu dersin şartlı olarak başarıldığını belirtir. Öğrencinin bu derslerden başarılı sayılması için, AGNO için öngörülen sınırları aşmış olması gerekir.

             3) FD ve FF notları, başarısız dersleri belirtir.

             4) DZ notu, bu Yönetmeliğin 15 inci maddesindeki devam şartının yerine getirilmediği başarısız dersleri belirtir.

             5) GR notu, yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavında girilmemiş dersler için verilir.

             6) DZ ve GR notları,  FF gibi işlem görür ve ANO ve AGNO hesaplamalarına katılır.

             7) MU notu, muafiyet sınavı yapılan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

             8) YT notu, kredisiz derslerin başarı notu olarak verilir.

             9) YZ notu, kredisiz derslerin başarısızlık notu olarak verilir.

             10) Başarı notu katsayısı 4’lük sisteme göre olan öğrencilerin notları, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslara göre 100’lük sisteme dönüştürülür.

             Onur öğrencileri

             MADDE 29 – (1) Her yarıyılın / yılın sonunda, programdaki o yarıyılın/yılın tüm derslerini almak koşulu ile,  FD ve FF notu olmayan ve disiplin cezası almamış öğrencilerden ANO’su 3.00-3.50 olan öğrenciler onur öğrencisi; 3.51- 4.00 olan öğrenciler ise, yüksek onur öğrencisi sayılırlar. Bu öğrencilerin listesi, dekanlıklar veya müdürlükler tarafından her yarıyıl/yıl sonunda ilan edilir ve başarı belgeleri, dekanlıklar veya müdürlükler tarafından kendilerine verilir. Aynı yöntemle, her mezuniyet döneminde birimlerde ve Üniversite genelinde ilk üç derece ayrı ayrı belirlenir.

             Bitirme çalışması

             MADDE 30 – (1) Öğrencinin, mezun olmadan önce istenen, mesleki düzeye ulaştığını gösteren bir bitirme çalışması yapması zorunludur. Bitirme çalışmasını yapabilme şartları, çalışmanın dağıtılması, teslimi, sınavı ve değerlendirilmesi; ilgili kurulların görüşleri alınarak, Senato tarafından belirlenir.

             Mezuniyet 

             MADDE 31 – (1) Öğrenim planında belirtilen bütün derslerinden başarılı olmuş, ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve bu Yönetmelikte belirtilen bütün çalışmaları tamamlamış öğrenci, öğrenimini bitirmiş sayılır ve kendisine bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde belirtilen diploma verilir.

             Diplomalar

             MADDE 32 – (1) Öğrenim programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilere, programın tamamlanmasını takip eden sınav dönemi sonunda, Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurulun tespit ettiği esaslar çerçevesinde; fakülte, konservatuar, yüksekokul, bölüm ve program adı yazılmak suretiyle ilgili diploma verilir. Diplomalara T.C. kimlik numarası, mezuniyet tarihi, diploma numarası ve mezuniyet dönemi de yazılır. Diplomalar hazırlanıncaya kadar, isteyen öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere, mezuniyet geçici belgesi verilir.

             (2) Üniversiteyi bitirenlere ayrıca, öğrenimlerindeki başarı derecesini, devam ettikleri fakülte, konservatuar, yüksekokul, bölüm ve programı, aldıkları ders, proje, laboratuar, klinik, bitirme ödevi, staj ve işyeri eğitimi gibi çalışmalarını başarı sonuçları ile birlikte gösteren transkript ve esasları Senato tarafından belirlenen Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS-ECTS) uygun diploma ekleri verilir.  Onur ve yüksek onur öğrencisi olanların,  transkript ve diploma eklerinde bu durumları belirtilir.

             (3) Diploma bir defa verilir. Diplomasını kaybedenlere bir defaya mahsus, kayıptan dolayı verildiğini belirten yeni bir diploma düzenlenir. Diplomalar; fakültelerde Rektör ve dekan, yüksekokullarda Rektör ve müdür tarafından imzalanır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             İzinli sayılma

             MADDE 33 – (1) Öğrenciye; ilgili yönetim kurulu kararı ve Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen haklı ve geçerli nedenler ile bir defada en çok iki yarıyıl olmak üzere, toplamda üç yarıyıl süre ile izin verilebilir. İzinli sayılan öğrenci, kayıtlı olduğu yükseköğretim programına devam edemez ve izinli olduğu yarıyılı izleyen sınav dönemindeki yarıyıl sonu sınavlarına giremez. İzinli sayılan süre, eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             (2) Yarıyıl içinde izin verilmesi halinde, öğrenci yarıyıl başından itibaren izinli sayılır. Yarıyıl/yıl sınav dönemi başında veya sınav dönemi içinde izin alındığında, bu izin verildiği tarihten geçerli olup, öğrencinin izin tarihini izleyen veya o tarihte devam eden sınav dönemindeki hakları saklı kalır. Bu haklar, iznin bitimini izleyen o dersin sınavının açılacağı ilk sınav döneminde kullanılır.

             (3) Ağır hastalık, kaza, doğal afetler gibi belgelendirilebilen olağanüstü durumlar dışında izin başvurusu, yarıyıl/yılın ilk iki haftası içinde yapılır. Öğrencinin geçici izinli sayılmasını gerektirecek durumlar şunlardır:

             a) Öğrencinin; resmi veya özel bir sağlık kuruluşundan aldığı sağlık raporuyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretleri,

             b) Resmi kurumlarca belgelendirilmiş olması şartıyla,  tabii afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalması,

             c) Öğrencinin öğrenimine ara vermesine neden olan, bakmakla yükümlü olduğu birinci derece akrabalarının hastalığından/ölümünden kaynaklanan mazeret durumları,

             ç) Öğrencinin eğitim ve öğretimine ara vermesine neden olan ekonomik sıkıntıları,

             d) Kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğrenim kurumundan süreli uzaklaştırma yada çıkarılma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             e) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilinin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             f) Öğrencinin tutukluluk durumu,

             g) İlgili kurullarca mazeret olarak kabul edilebilen ve Üniversite Yönetim Kurulunca onaylanan geçerli olabilecek diğer mazeretler.

             Öğrencinin ilişiğinin kesilmesi

             MADDE 34 – (1) Öğrencilerin Üniversite ile ilişiği aşağıdaki esaslara göre kesilir:

             a) Öğrenimlerini bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen sürede başarı ile tamamlayamayanlar.

             b) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesine uygun olarak kayıt yenilemeyenler.

             c) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca Üniversiteden çıkarılma cezası almış olanlar.

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 35 – (1) Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılacak olanlar, öğrenim gördükleri ilgili birime yazılı olarak başvururlar. Başvuru üzerine kaydı silinen öğrenciye; isterse kayıt olduğu yükseköğretim programındaki öğrenim durumunu gösteren bir belge, girişte teslim ettiği diplomaları ve diğer belgeleri verilir. Kendi isteği ile Üniversiteden ayrılan öğrencilerin, tüm öğrencilik hakları sona erer.

             Ön lisans diploması verilmesi

             MADDE 36 – (1) Lisans öğrenimlerini tamamlamayanların veya tamamlayamayanların; Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan, 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik esaslarına göre  ön lisans diplomaları düzenlenir.

             Öğrenci değişim programları

             MADDE 37 – (1)  Üniversite ile yurtiçi veya yurt dışındaki yüksek öğretim kurumları arasında, öğrenci değişim programları uygulanabilir. Avrupa Kredi Transfer Sistemi ve bu konudaki diğer usul ve esaslar Senatoca belirlenir.

             Disiplin

             MADDE 38 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54 üncü maddesi ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili birimlerin kurul kararları uygulanır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce Üniversiteye kayıtlı bulunan ve 100 lük sisteme tabi olan öğrencilerin, 100 lük sistemdeki notları Yükseköğretim Kurulunun belirlediği not dönüşüm tablosuna göre 4’lük sisteme dönüştürülür.

             Yürürlük

             MADDE 40 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü yürütür.