19 Eylül 2009 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27354

YÖNETMELİK

Bingöl Üniversitesinden:

BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bingöl Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokulların kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Bingöl Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokulların ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Danışman: Öğrencilerin eğitim, öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere bölüm/anabilim dalı başkanı ve/veya dekan/müdür tarafından görevlendirilen öğretim elemanını,

             b) Ders kredi saati: Haftada bir saat teorik ders, yarıyıl sisteminde bir kredi saati, yıl sisteminde iki kredi saati; uygulama, laboratuvar, bitirme çalışması, seminer, klinik, atölye ve benzeri çalışmaların iki saati, yarıyıl sisteminde bir kredi saati; yıl sisteminde ise iki kredi saati,

             c) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

             ç) İlgili Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulunu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

             d) Lisans: Ortaöğretimden sonra, en az sekiz yarıyıllık veya dört yıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimi,

             e) Ortak zorunlu ders: 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerini, 

             f) Ön lisans: Ortaöğretimden sonra, en az dört yarıyıllık veya iki yıllık bir programı kapsayan yüksek öğretimi,

             g) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için önceki yarıyılda/yılda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması veya alınması şartı aranılan dersi,

             ğ) Rektör: Bingöl Üniversitesi Rektörünü,

             h) Seçmeli ders: Zorunlu dersler dışında öğrencinin alan içinden ve alan dışından isteği doğrultusunda aldığı dersi,

             ı) Senato: Bingöl Üniversitesi Senatosunu,

             i) Üniversite: Bingöl Üniversitesini,

             j) Yüksekokul: Lisans eğitimi veren yüksekokullar ile ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokullarını,

             k) Zorunlu ders: Seçmeli ve ortak zorunlu dersler dışında bir programda öngörülen ve öğrencinin zorunlu olarak alması gereken dersleri

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Öğrenci işleri

             MADDE 5 – (1) Üniversitede eğitim-öğretim görmeye hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecil işlemleri, öğrenci belgelerinin verilmesi,  dosyalarının ve katkı payı dekontlarının tutulması ile diplomalarının ve öğrenim belgelerinin (transkript)  düzenlenmesi işlemleri; merkezde Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, merkez dışında bulunan fakülte/yüksekokullarda ise ilgili dekanlık/müdürlük tarafından görevlendirilen birimler tarafından, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı adına yürütülür.

             (2) Üniversite öğrencilerinin kayıtlarının iptal edilmesi veya silinmesi, fakülteler/yüksekokullar ve bölümler arası yatay geçişler ile diğer yüksek öğretim kurumlarından gelen öğrencilerin yatay geçişleri ve intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler, ilgili yönetim kurullarının kararına istinaden dekanlık/müdürlük tarafından yürütülür.

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 6 – (1) Üniversitede eğitim-öğretim türleri; normal örgün öğretim ve ikinci öğretim, açıköğretim, dışardan eğitim, yaygın eğitim, uzaktan eğitim programlarından oluşur.

             (2) Eğitim-öğretim türleri, Yükseköğretim Kurulu ve/veya Üniversitenin ilgili mevzuat hükümlerine göre açılır.

             Eğitim-öğretim dönemleri ve akademik takvim

             MADDE 7 – (1) Eğitim-öğretim yarıyıl ve/veya yıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim dönemleri, yarıyıl uygulayan birimlerde güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl ondört haftadan, bir yıl yirmisekiz haftadan az olamaz. Ders kayıtları ve yarıyıl/yıl sonu sınavları bu sürenin dışındadır.

             (2) Resmi tatil günlerinde eğitim ve sınav yapılmaz. Ancak gerektiğinde ilgili kurulların onayı ile milli ve dini bayramlar hariç Cumartesi ve Pazar günleri eğitim ve sınav yapılabilir.

             (3) Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, fakülte/yüksekokulların teklifleri değerlendirilerek, en geç Mayıs ayı içinde Senato tarafından belirlenir.

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 8 – (1) Üniversitede bu Yönetmeliği uygulayacak olan birimlerde ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan öğrencilere, bu öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süreler; iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi yıldır. Öğrenciler, normal eğitim-öğretim süresi beş yıl olan programları sekiz yılda, altı yıl olan programları ise dokuz yılda tamamlamak zorundadır. Ancak, bu süreler sonunda kayıtlı olduğu yüksek öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine devam şartını sağlayıp başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme sınavı olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Bu süreler içinde mezun olamayan son sınıf öğrencileri aşağıdaki esaslara tabidir:

             a) Son sınıf öğrencisi olmak koşuluyla azami süre sonunda öğrenimini başarıyla tamamlayamayan öğrencilerden; başarısız ders sayısı beşten fazla olanlara azami sürenin bitiminden itibaren bir yıl içinde kullanılmak üzere, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı tanınır. Bu sınavlar sonunda başarısız olunan ders sayısını beş veya dörde indirenlere üç yarıyıl daha yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı verilir.

             b) Başarısız ders sayısı beş veya dört olanlara azami sürenin bitiminden itibaren kullanılmak üzere dört yarıyıl süreyle yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girme hakkı verilir.

             c) Başarısız ders sayısı üç veya daha az olanlara azami sürenin bitiminden itibaren kullanılmak üzere yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına sınırsız girme hakkı verilir.

             ç) Normal eğitim-öğretim süresi sonunda başarısız ders sayısı üç veya daha az olan öğrencilere yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına sınırsız girme hakkı verilir.

             (2) Yukarıdaki derslerden uygulamalı, uygulaması olan ve daha önce alınmamış dersler dışındaki derslere devam şartı aranmaz. Öğrencinin izledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not alması gerekir. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haktan yararlanamaz. Sınırsız hak kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (3) Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yıl içi ve yıl sonu sınav yükümlülüklerini bu maddede belirtilen hükümlere uygun olarak yerine getiremedikleri için yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilen ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrenciler; yıl içi veya yıl sonu sınavı olduğuna bakılmadan başvurmaları halinde, her eğitim-öğretim yılı başında açılacak sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar, öğrenimlerine kaldıkları yerden devam eder. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, öğrenim süresinden sayılmaz. Bu sınavlara katılan öğrenciler, öğrencilik haklarından hiç bir şekilde yararlanamaz.

             (4) Ek süre kullanan veya ara sınıflarda yüksek öğretim kurumu ile ilişiği kesilen öğrencilerin başarı notu, yarıyıl/yıl içi etkinliklerden alınan puanlar dikkate alınmadan, sadece bu sınavın notuna göre belirlenir.

             (5) Öğrencilerin mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi; bu Yönetmeliğin kayıt dondurmaya ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz.

             Öğrenci kontenjanı ve puan türünün tespiti

             MADDE 9 – (1) Fakülte/yüksekokullar, bir sonraki eğitim-öğretim yılında bölüm/program/anabilim dalına alınacak öğrenci kontenjanlarını, puan türünü ve aranacak diğer nitelikleri her yıl ilgili kurullarda belirleyerek Senatoda görüşülmek üzere Rektörlüğe bildirirler.

             (2) Birimler, öğrenci kontenjanlarını belirlerken eğitim özelliklerine göre özel şartlar belirleyebilir.

             Üniversiteye giriş ve kayıt şartları

             MADDE 10 – (1) Üniversiteye kesin kayıt işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında kesin kayıt işlemlerini yaptırmayan adaylar, kayıt haklarını kaybeder.

             (2) Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar ilan edilen tarihlerde Üniversiteye kayıt için başvurularını şahsen yaparlar. Ancak, mazereti olan adayların kaydı kanuni temsilcileri tarafından yaptırılabilir.

             (3) Üniversiteye  kayıt için aşağıdaki şartlar aranır:

             a) Ortaöğretim veya meslek okulu mezunu olması; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denkliklerinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması ve denklik belgesinin aslı veya Kurumca onaylı sureti,

             b) ÖSYM sınav sonuç belgesi; yabancı uyruklular için, Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) sonuç belgesi veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak programlarda, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip bulunması,

             c) T.C. kimlik numarası beyanı; yabancı uyruklulardan, noter  onaylı pasaport sureti,

             ç) Erkek adaylar için askerlikle ilişiğinin bulunmadığına dair yazılı beyan (Yabancı uyruklulardan istenmez),

             d) Yabancı uyruklulardan İl Emniyet Müdürlüğünden alınan ikamet belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

             e) 4 adet renkli vesikalık fotoğraf (4.5 X 6 cm),

             f) Öğrenci adayının kayıt yaptıracağı yükseköğretim kurumunun koşulları gerektiriyorsa, sağlık raporu,

             g) Öğrenci katkı payının/öğrenim ücretinin yatırıldığına dair makbuz.

             (4) Kesin kayıt yaptıran öğrencilerin sunduğu belge ve bilgilerin doğru olmadığı anlaşılırsa, ilgili yönetim kurulu tarafından kayıtları iptal edilir.  Söz konusu şahıslara verilen diploma dahil tüm belgeler iptal edilerek haklarında kanuni işlem yapılır.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 11 – (1) Öğrenciler katkı paylarını her yıl ilgili mevzuatla belirlenen miktarlar üzerinden ödemek zorundadır.

             (2) Bir eğitim-öğretim yılına ilişkin öğrenci katkı payı iki eşit taksitte ödenir. Taksitlerin ödenme süresi bir aydır. İlk taksit birinci yarıyıl/yıl başında kayıt olma ya da kayıt yenileme sırasında ödenir. İkinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenileme esnasında; yıl sistemi uygulanan eğitim programlarında ise Şubat ayında ödenir. Kesin kayıt ve kayıt yenileme sırasında, gerekli hallerde, öğrenci katkı payının ilgili taksitinin yatırıldığına ilişkin belgenin aslı ibraz edilir.

             (3) Öğrenci katkı payını süresi içinde ödemeyen adayların kesin kayıtları yapılmaz ve öğrencilerin kayıtları yenilenmez. Ancak geçerli ve haklı mazeretleri bulunan öğrencilere ilgili yönetim kurulunca ek süre verilebilir. Bu ek süre sonunda katkı payını yatırmayan öğrenciler derslere ve sınavlara katılamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             (4) İkinci öğretim öğrencilerinden birinci taksitini ödemeyenlerin kayıtları yapılmaz ve yenilenmez. İkinci taksitlerini ödemeyen öğrencilere ise bir aylık ek süre tanınır, bu süre içerisinde de öğrenim ücretini gecikme faiziyle birlikte ödemeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. İkinci öğretimdeki öğrencilerden süreleri sonunda mezun olamayan öğrencilerin öğrenim ücretlerinde herhangi bir artış yapılmaz.

             (5) Öğrenci katkı payının/öğrenim ücretinin taksitini yatırmış oldukları yarıyılın eğitim-öğretimi başladıktan sonra Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri iade edilmez. Ancak, öğrenci katkı payı taksitini yatırdıktan sonra, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan katkı kredisi çıkan öğrencilerin ödedikleri ücret kendilerine iade edilir. Zorunlu stajını tamamlamadığı için mezuniyetleri, bir sonraki akademik yıla taşan öğrenciler o yarıyılın/yılın da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öderler.

             Öğrenci danışmanlığı ve koordinatörlük

             MADDE 12 – (1) Bölüm/anabilim dalı başkanı ve/veya dekan/müdür tarafından, her sınıf için en az bir danışman/koordinatör görevlendirilir. Bir bölümde yeterli sayıda öğretim elemanı yoksa diğer bölümlerden de, dekanlık/müdürlük tarafından danışman görevlendirilebilir. İhtiyaç duyulması halinde danışmanlar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla bir başdanışman/koordinatör görevlendirilebilir.

             (2) Bölüm/anabilim dalı başkanı ve/veya dekan/müdür tarafından ders ve sınav programlarındaki koordinasyonu sağlamak üzere program koordinatörü görevlendirilir.

             (3) Danışmanlar, öğrencilerin kayıt yenileme işlemlerini ilgili mevzuat hükümlerine göre yapmalarını sağlamakla yükümlüdür. Danışmanlar/koordinatörler, görevlerini Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yürütür. Danışman, öğrencilerine öğrenim süresi boyunca haftada iki ders saati zaman ayırır ve bunu ders programında gösterir.

             Kayıt yenileme

             MADDE 13 – (1) Kayıt yenileme işlemleri akademik takvimde gösterilen süre içerisinde yapılır. Öğrenciler, bu süre içerisinde katkı payını/ikinci öğretim ücretini ödeyerek öğrenci otomasyon programında o yarıyılda/yılda alabileceği dersleri seçer. Öğrenci otomasyon programı üzerinden ders seçim işlemini yapan öğrenciler, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde kayıt yenileme işlemlerinin öğrenci otomasyon programında danışmanları tarafından onaylanmasından sonra, ders kayıt fişini akademik takvimde belirtilen süre içerisinde danışmanıyla birlikte imzalamak zorundadır.

             (2) Belirtilen sürelerde katkı payını/ikinci öğretim ücretini yatırmayan ve ders kaydını yaptırmayan öğrenci, o yarıyılda/yılda derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Bu süre, 2547 sayılı Kanunda belirtilen öğrenim süresinden sayılır. Ancak, süresi içinde ders kaydını yaptıramayanlardan haklı ve geçerli mazereti olan öğrenciler, mazeretli olarak geçen süresinin devamsızlıktan sayılması şartıyla, mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edildiği takdirde ders ekle-sil günlerinde ders kayıtlarını yapabilir.

             (3) Birbirini izleyen iki yarıyıl/yıl üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin fakülte/yüksekokulla ilişiği kesilir.

             (4) Ders kayıt işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             Öğretim programları, uygulama ve stajlar

             MADDE 14 – (1) Öğretim programı, fakülte/yüksekokulların niteliklerine göre teorik dersler ve/veya uygulamalar, seminer, atölye, laboratuar, klinik çalışmaları, arazi uygulaması, staj ve inceleme, gezi, ödev, alan ve kütüphane çalışmaları, mezuniyet tezi, proje gibi diğer etkinliklerden oluşur. Öğretim programlarının özelliklerine göre staj, uygulama ve benzeri çalışmalarla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             (2) Fakülte/yüksekokullarda, her programdaki mezuniyet için gerekli toplam kredi saati miktarının; Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) göre iki yıllık programlarda 120 AKTS, dört yıllık programlarda 240 AKTS olması gerekir. Beş veya altı yıllık programlar,  toplam kredi saati miktarlarını kendi eğitim-öğretim ve sınav uygulama esasları ile ilgili kararlarında tespit ederler. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen paket programların kredi saati toplamı bu sınırlamanın dışında tutulur.

             (3) Haftalık ders programları yarıyıl başlamadan üç hafta önce ilgili birimlerin önerisi ile yönetim kurullarında görüşülerek ders kayıt döneminden bir hafta önce dekanlıkça/müdürlükçe ilan edilir.

             (4) Öğretim yarıyılı/yılı başlamadan önce o yarıyılda/yılda yürütülecek dersler ve bu dersleri yürütecek öğretim elemanları; ilgili bölüm/anabilim dalı kurullarınca belirlenir ve yarıyılın/yılın başlama tarihinden en geç üç hafta önce dekanlığa/müdürlüğe bildirilir; konu ilgili kurulda görüşülerek karara bağlanır.

             (5) Öğretim programında belirlenen tüm çalışmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır. Yükseköğretim Kurulunca kredi saati sıfır (0) olarak belirlenmiş dersler hariç, her dersin kredi saati ve Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) karşılığı öğretim programında belirtilir. Ders kredi saatinin hesaplanmasında bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümleri uygulanır.

             (6) İlgili kurulların kararlarıyla öğrencilere, zorunlu tez veya mezuniyet çalışması yaptırılabilir. Bu çalışmaların nasıl yapılacağı ile ilgili esaslar fakülte ve yüksekokul kurullarınca belirlenir.

             Dersler ve süreleri

             MADDE 15 – (1) Bir ders saatinin süresi 45 dakikadır. Derslerin öğretim dili Türkçe’dir. Ancak, ilgili bölüm ve fakülte/yüksekokul kurullarının önerisi ve Senatonun kararı ile belirli bölümlerde bazı dersler yabancı dilde verilebilir.

             (2) Dersler; zorunlu, seçmeli ve ortak zorunlu dersler olmak üzere üç türlüdür.

             (3) Öğretim programında seçmeli dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredi saatinin en az %10’unu, en çok  %40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir.

             (4) Seçmeli dersler, meslekle ilgili formasyonu tamamlayan dersler yanında, diğer bölüm ve fakülte/yüksekokullarda açılmış olan genel kültür ya da değişik alanlardaki derslerden de olabilir. Meslekle ilgili olmayan seçmeli dersler mezuniyet için alınması gerekli toplam kredi saatin %10’unu aşamaz.

             Kredi yükü ve derslerin kredi değeri

             MADDE 16 – (1) Öğreniminin ilk yılındaki öğrenci, kayıtlı olduğu bölüm veya programın, birinci sınıfına ait derslerin tamamını almakla yükümlüdür.

             (2) Öğrenci öğreniminin ikinci yılından itibaren,  önceki yılda/yarıyılda başarısız olduğu zorunlu dersler ile hiç almadığı ön koşullu dersleri  almak kaydıyla, bölüm kurulunun her yarıyıl için 30 kredi/saati geçmeyecek şekilde belirlediği kredi limitleri içerisinde, danışman aracılığı ile ders/dersler alabilir. Ancak meslek yüksekokulları için bu kredi limiti 35 kredi/saattir.  Mezuniyet durumundaki öğrenciler için bu kredi limiti 35 kredi/saattir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerinin kredisi bu limite dahil edilmez.  Devamı alınmış bir derse tekrar devam etme zorunluluğu bulunmaz, ancak ara sınav ve dersin uygulamalarına girmek zorunludur.

             (3) Öğrenci bir üst yıl veya yarıyıldan ders alamaz. Ancak danışmanın olumlu görüşü ile üçüncü yarıyıldan itibaren, ders tekrarına kalmamış olmak koşuluyla, önceki yarıyılların not ortalamasının 100 tam not üzerinden 90 ya da üstünde olması halinde, bulunduğu yarıyıl ile birlikte bir üst yıldan en fazla 30 kredi-saat ders alır. Bu durumdaki öğrenci bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen öğrenim süresinden daha kısa süre içerisinde mezun olabilir.

             (4) Öğrenci, almakta olduğu derslerin çakışması halinde, çakışan derslerinin devamını; öncelikle diğer şubelerle, şubeli olmaması halinde, normal öğretim öğrencisinin ikinci öğretim ile ikinci öğretim öğrencisinin normal öğretimle birlikte, bunun mümkün olmaması halinde kayıtlı bulunduğu fakültenin diğer bölümlerinden almasına, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ile ilgili yönetim kurulları karar verir. Derse devam yükümlülüğünü başka sınıflar ile yerine getiren öğrenciler ara sınav veya yarıyıl sonu sınavlarına kendi sınıfları ile girerler.

             Ders alma ve ders bırakma

             MADDE 17 – (1) Bir dersin haftalık kredi saati hesabı, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre yapılır ve haftalık ders kredi saati hesabında ortak zorunlu dersler ile mezuniyet için gerekli toplam kredi saatinden sayılmayan dersler dikkate alınmaz.

             (2) Ön şartlı bir dersin alınabilmesi için bu dersin ön şartının/şartlarının alınması veya başarılması gerekir.

             (3) Öğrenciler, öncelikle başarısız oldukları derslere kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrenci değişim programlarından yararlanan öğrenciler, ilgili değişim programının uygulandığı yüksek öğretim kurumundan alarak başarısız oldukları dersi/dersleri değişim programı dönüşünde kendi kurumundan alabilir.

             (4) Öğrenciler içinde bulundukları yarıyılda/yılda alacakları derslerin haftalık saatleri ile tekrar alacakları derslerin haftalık saatlerinin devamsızlık oranını aşacak şekilde çakışması halinde, öncelikle tekrara kaldıkları dersleri almak zorundadır. Çakışmalar sebebiyle derslere kayıt yaptıramama, eğitim-öğretim sürelerindeki üst sınırların işlemesini engellemez.

             (5) Ara sınıflarda olan öğrenciler, kayıt yenileme bitim tarihini takip eden ilk iki hafta içerisinde almış oldukları dersi/dersleri danışman nezaretinde bırakabilir. Bırakılan dersin/derslerin yerine, geçen sürenin devamsızlıktan sayılması şartıyla yeni ders/dersler alınabilir.

             (6) İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Ancak, öğrencinin başarısız olduğu seçmeli dersin ilgili dönemde yeniden açılmaması halinde başka bir ders seçilir.

             (7) Kısmen veya tamamen sınıf geçme ve/veya yıllık sistem uygulanan birimlerde, bir ve daha fazla dersten başarısız olan öğrenciler bir üst sınıftan ders alamaz. Bu öğrencilerin eğitim-öğretimlerine devamları ile ilgili hususlar, birimlerin kendi eğitim-öğretim ve sınav uygulama esasları ile belirlenir.

             Ders muafiyetleri ve intibaklar

             MADDE 18 – (1) Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin, daha önce devam ettikleri yüksek öğretim programında başarılı oldukları derslerden muaf olabilmeleri için, dekanlığa/müdürlüğe muafiyet istedikleri dersleri belirten bir dilekçe ve ekinde öğrenim belgeleri (transkript), ders içeriklerini kapsayan onaylı belgelerle başvurmaları gerekir

             (2) Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın/yılın ikinci haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği ilgili yönetim kurulunca değerlendirilir ve karara bağlanarak intibakı yapılır. Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler, muafiyet talebinde bulunduğu derse/derslere devam eder.

             (3) Diğer yükseköğretim kurumlarından alınan derslerin muaf olarak sayılabilmesi için, muafiyet talebinde bulunulan dersin/derslerin başarı notunun, bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde belirlenen 60 puan veya eşdeğeri olması gerekir. Öğretim programlarında başarılı/başarısız olarak değerlendirilen ders/dersler için en az 60 puan veya eşdeğeri şartı aranmadan başarılı olanlar bu derslerden muaf sayılabilir.

             (4) Erasmus, Farabi gibi öğrenci değişim programları kapsamında öğrencinin aldığı derslerin notları Üniversitede uygulanan not sistemine dönüştürülerek öğrenim belgelerine (transkript) işlenir.

             (5) İlgili yönetim kurullarınca muafiyetleri uygun görülen dersler, öğrenim belgelerinde (transkript) MU harf notu ile gösterilir.

             (6) Üniversite mezunları veya öğrencilerinden, ÖSS’ye girerek yeniden Üniversitenin herhangi bir birimine kayıt hakkı kazananlar, daha önce Üniversitede alıp başarılı oldukları derslerden muafiyet talebinde bulunabilir. İlgili yönetim kurullarınca muafiyetleri kabul edilen derslerin notları daha önce aldıkları notlar olarak işlenir.

             Değişim programları

             MADDE 19 – (1) Üniversite ile yurt dışındaki bir üniversite arasında yapılan anlaşmalar uyarınca, öğrenci değişimi programı çerçevesinde, yurt dışındaki üniversitelere bir veya iki yarıyıl süre ile öğrenci gönderilebilir. Bu öğrencilerin kayıtları, bu süre içerisinde Üniversitede devam eder ve bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılır. Bu öğrenciler, o dönem için kendi bölümlerinde almaları gereken dersler yerine, değişim programı kapsamında gittiği üniversitede aldıkları derslerden sorumlu sayılır. Bu derslerin seçimi, ilgili program koordinatörü ve öğrenci danışmanlarının nezaretinde yapılarak, ilgili bölümün teklifi ve fakülte/yüksekokul yönetim kurulunun onayı ile kesinleşir. Bu derslerden alınan notlar, bu Yönetmeliğin 31 inci maddesine uygun olarak değerlendirilir. Değişim programları kapsamında gelen öğrencilere de, Üniversitede okudukları süre içerisinde bu Yönetmelik hükümleri uygulanır ve aldıkları dersler için kendilerine öğrenim belgeleri (transkript) verilir.

             (2) Yurt içindeki yükseköğretim kurumları ile Üniversite arasında yürütülen değişim programlarında öğrencilere, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

             (3) Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, öğrenci değişim programlarından yararlanamaz.

             (4) Katkı paylarının nasıl ödeneceği değişim programları çerçevesinde veya yapılacak ikili anlaşmalara göre belirlenir.

             Yatay ve dikey geçişler

             MADDE 20 - (1) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına yapılacak yatay ve dikey geçişler, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Üniversite içi bölüm ve birim değiştirme

             MADDE 21 – (1) Öğrenciler Üniversite içinde benzer bölümler ve birimler arası geçiş yapabilir. Geçişle ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 22 – (1) Fakülte/yüksekokulun ilgili kurullarının önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile Üniversitede yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir. Yabancı dil eğitimi yapan bölüm/anabilim dalı hazırlık sınıfı uygulama esasları, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre Senato tarafından belirlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Başarının Değerlendirilmesi,

             Devam zorunluluğu

             MADDE 23 – (1) Teorik derslerin en az %70’ine, laboratuvar ve benzeri çalışmaların en az %80’ine devam etmek zorunludur. Laboratuvar ve benzeri derslerden başarılı olmak için, öğrenci devam şartını yerine getirmiş olsa bile, gerekli olan uygulamaları başarı ile tamamlamak zorundadır. Devamsızlıkları nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin listesi, yarıyılın/yılın son haftası içinde ilan edilir.

             Sınav programları

             MADDE 24 – (1) Sınav programları, kısa süreli sınavlar hariç, ilgili bölüm/anabilim dalı başkanlığı ve/veya dekanlık/müdürlüklerce hazırlanır ve sınavlardan en az onbeş gün önce ilan edilir. Sınav günleri ve yerleri dekanlığın/müdürlüğün bilgisi dışında değiştirilemez.

             (2) Öğrenciler, ilan edilen gün, saat ve yerde sınava girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. Bu şartları yerine getirmeyen öğrenci sınava giremez.

             (3) Bir dersin sınavı o dersi vermekle sorumlu öğretim elemanı tarafından düzenlenir ve yürütülür. Sorumlu öğretim elemanının sınav günü Üniversitede bulunmaması halinde sınavı kimin yapacağı ilgili bölüm/program başkanı tarafından dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Sınavların düzenli şekilde yürütülmesi için birimdeki bütün öğretim elemanları görevlendirilebilir.

             Sınavlar

             MADDE 25 – (1) Sınavlar; kısa süreli sınav, ara sınavı, yarıyıl/yıl sonu sınavı, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, bütünleme sınavı ve telafi sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak çeşitli türlerde yapılabilir.

             (2) Sınavların türleri, sınavların başlama tarihinden en az bir hafta önceden duyurulur. Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav süreleri en az iki ders saati, ara sınav süresi ise en az bir ders saatidir. Kısa süreli sınavlar ile çoktan seçmeli, boşluk doldurmalı gibi yapılan sınavlarda, sınav süresi ilgili öğretim elemanı tarafından belirlenir. Ancak, bu şekilde yapılan sınavların süreleri, kısa süreli sınavlar hariç, bir ders saatinden az olamaz.

             (3) Öğrenciler yarıyıl/yıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulur. Bir dersten yarıyıl/yıl içi çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıkları; ara sınav notunun % 70 i, öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, seminerler, projeler, ödevler ve kısa süreli sınavların ortalamasının % 30’u alınarak yarıyıl içi çalışmalar değerlendirilir. Yarıyıl/yıl içi çalışmaların ders notuna etkisi % 40, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavının etkisi ise % 60 aralığında olur.

             (4) Ortak zorunlu derslerin her biri için yarıyıl esasına göre eğitim yapan birimlerde en az bir ara sınav,  yıl esasına göre eğitim yapan birimlerde ise en az iki ara sınav ve bir yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılır.

             (5) Herhangi bir sınava girmeyen öğrenci, o sınav hakkını kullanmış ve o sınavdan sıfır (0) puan almış sayılır. Ayrıca, öğrencilerin, puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer, panel gibi yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden yapmadıkları veya katılmadıkları etkinlikler de aynı şekilde değerlendirilir.

             (6) Yarıyıl/yıl içi sınavları ve derse bağlı diğer çalışmalar ile yarıyıl/yıl sonu sınavı puanları 100 üzerinden verilir.

             (7) Sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Kısa süreli sınav: Yarıyıl/yıl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapılan kısa süreli sınavlardır.

             b) Ara sınavı: İlgili eğitim ve öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl/yıl içinde yapılan sınavdır. Her ders için yarıyılda en az bir, yılda ise en az iki ara sınavı yapılır. Ayrı ders niteliğindeki proje dersi, bitirme çalışması ve seminer için ara sınavı yapılmaz. Ayrıca bir ders içindeki projeler, ödevler,  kısa süreli sınavlar, laboratuar ve benzeri çalışmaların yarıyıl/yıl içi değerlendirmeleri ara sınavı yerine geçebilir. Yarıyıl/yıl içi etkinliklerin puanlarının ortalaması yarıyıl/yıl sonu sınavı döneminden önce ilan edilir.

             c) Yarıyıl/yıl sonu sınavı: Dersin okutulduğu yarıyıl/yıl sonunda akademik takvimde belirlenen tarihler arasında yapılan sınavdır. Bu sınavlara kayıt yenileme işlemlerini yaptırarak devam şartlarını yerine getiren ve uygulamalarda başarılı olan öğrenciler girebilir.

             ç) Bütünleme sınavları: Öğrenciler, yarıyıl/yıl sonu sınavlarında başarılı olabilmek için yeterli notu alamadıkları derslerin bütünleme sınavlarına girebilir. Bu öğrencilerin yıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları aynı şekilde geçerli kabul edilir. Bütünleme sınavlarının değerlendirilmeleri yarıyıl/yıl sonu sınavı gibi değerlendirilir. Yarıyıl/yıl sonu sınavlarında başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavlarına girebilir. Bütünleme sınavına giren öğrenciler için bütünleme notu geçerlidir.

             d) Telafi sınavı: Yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan veya derslerinin bir kısmı yarıyıllık olarak okutulan birimlerde akademik takvimde belirlenen tarihlerde yapılan sınavdır.

             e) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için sınav şartını yerine getirmiş, ancak tek dersten başarısız olmuş öğrenciler için bir defaya mahsus olmak üzere, tek derse kaldığı yarıyıl/yıl veya bütünleme sınav dönemi sonunda yapılan sınavdır. Bu sınavdan yararlanmak isteyen öğrenciler, dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili dekanlık/müdürlük kararı ile bu tek dersin sınavına, tek derse kaldığı anlaşılan sınav dönemi sonunda girerler. Tek ders sınavı hakkı bir kez kullanılır. Tek ders sınavında 60 puan alamayarak başarısız olan öğrenciler, daha önce devamını almış oldukları bu derse tekrar devam etmeden, akademik takvimde belirtilen güz ve bahar sınav dönemlerinde bu dersin sınavına girebilir.

             f) Ek sınav: Sınav şartlarını yerine getirmiş olmak kaydıyla, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami süreler sonunda mezun olamayan öğrenciler için yapılan sınavdır. Bu sınavdan yararlanmak isteyen öğrencilere, dilekçe ile başvurmaları halinde, ilgili dekanlık/müdürlük kararı ile bu Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki kapsam ve şartlarda biri bütünleme sınavı olmak üzere iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenciler; ek sınav haklarını, 2547 sayılı Kanunla verilmiş azami sürelerini tamamladıkları yarıyılı/yılı izleyen sınav dönemleri sonunda, bir sonraki yarıyıl/yıl başlamadan önce ilgili dekanlık/müdürlük tarafından uygun görülen tarihlerde kullanırlar. Uygulamalı ve uygulaması olan derslerle ilgili ek sınav şartlarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir.

             g) Mazeret sınavı: İlgili fakülte veya yüksekokul yönetim kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir nedenden dolayı ara sınavlara katılamayan öğrenciler için açılan sınavlardır. Mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilen öğrenciler sınav haklarını akademik takvimde belirlenen tarihler arasında kullanır.

             ğ) Yabancı dil muafiyet sınavı: Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere ortak zorunlu yabancı dil dersinden öğretim yılı başında açılan sınavdır. Bu sınav Senato tarafından belirlenecek olan esaslara göre yapılır.

             h) Uzaktan eğitim yapan ve/veya yukarıda tanımlanmayan sınav türlerine sahip fakülte/yüksekokullar, bu sınavların nasıl yapılacağını ve değerlendirileceğini ilgili kurullarda belirler.

             ı) Tek ders/ek sınav haklarını kullanan öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında yarıyıl/yıl içi etkinliklerinden alınan puanlar dikkate alınmaz.

             i) Sınav ve puanlamaya yönelik her türlü etkinliğin ölçüm sonuçları, bu sınav ve etkinliklerin yapılış tarihinden itibaren en geç on gün içinde ilgili öğretim elemanı tarafından öğrenci otomasyon sisteminde ve/veya ilan panolarında duyurulur.

             j) Kısa süreli sınavlar, yarıyıl/yıl sonu ile bütünleme sınavları için mazeret sınav hakkı verilmez.

             Sınav sonuçlarının ilanı

             MADDE 26 – (1) Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı sonuçlarına göre öğrencilerin başarı durumları, yarıyıl/yıl sonu sınavının yapıldığı tarihi izleyen on gün içinde, ilgili birim başkanlığınca dekanlığa/müdürlüğe bildirilir. Sonuçlar bölüm/anabilim dalı başkanlığı ve/veya dekanlık/müdürlük tarafından duyurulur.

             Sınav evrakının saklanması

             MADDE 27 – (1) Öğretim elemanı, yürüttüğü derse ait sınav evrakını notların ilan edildiği tarihten itibaren on gün içinde ilgili bölüm/anabilim dalı başkanlığına teslim eder. Bölüm/anabilim dalı başkanlığı ve/veya dekanlık/müdürlük ayrı bir arşivde bu evrakı iki yıl saklamak zorundadır.

             Sınav sonucuna itiraz

             MADDE 28 – (1) Bir sınavın veya yarıyıl/yıl içi çalışmasının sonucuna,  sonucun ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz edilebilir. İtiraz, dekanlığa/müdürlüğe verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kâğıtlarında, ilgili öğretim elemanınca maddi bir hata tespit edilirse, bu hata ilgili yönetim kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir. İtirazın bir hafta içerisinde sonuçlanması zorunludur.

             Sınavlarda kopya

             MADDE 29 – (1) Sınav esnasında veya sınav evrakının incelenmesi sırasında kopya yaptığı, kopya yaptırdığı veya kopya yapılmasına yardım ettiği anlaşılan öğrenci hakkında; ilgili dekanlıkça/müdürlükçe Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre işlem yapılır.

             (2) Soruşturma sonuçlanıncaya kadar, hakkında disiplin soruşturması açılan öğrencinin sınav evrakı ile ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmaz. Yapılan soruşturma sonucuna göre söz konusu fiili işlediği kesinleşen öğrenci o dersten başarısız sayılır.

             Başarı notu

             MADDE 30 – (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, laboratuar ve diğer uygulamalı çalışmalar ile ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Sınavlar 100 puan üzerinden ölçülür. Bir dersin ara sınav, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfır (0)’dır.

             (2) Ders başarı puanının içinde, ara sınav veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların ağırlığı % 40, yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavlarının ağırlığı % 60'tır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ders başarı puanının hesabında ondalıklı sayılar tam sayıya tamamlanır.

             (3) Öğrenciler yarıyıl/yıl içi ara sınav ve çalışmalarından başka, yarıyıl/yıl sonu sınavına tabi tutulur. Bir dersten yarıyıl/yıl içi çalışmalarının birbirlerine göre ağırlıkları; ara sınav notunun % 70’i, öğrencinin becerilerine dayanan uygulamalar, seminerler, projeler, ödevler ve kısa süreli sınavların ortalamasının % 30’u alınarak yarıyıl içi çalışmalar değerlendirilir.

             (4) Ders ve uygulamalardan zorunlu devam süresini sağlamış olup, sınavlarda başarı için yeterli notu alamayan öğrenci başarısız sayılır. Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınav puanının en az 50, ders başarı puanının en az 60 olması gerekir. Ders veya uygulamalardan zorunlu devam süresini sağlamış olup, sınavlardan başarı için yeterli notun alınmaması halinde öğrenci başarısız sayılır.

             (5) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk iki yarıyıl programında belirtilen bütün dersleri iki öğretim yılı içinde başaramadıkları taktirde, birinci sınıfa ait kaldıkları derslerden başarı gösterinceye kadar beşinci ve daha sonraki yarıyıllara ait derslere kayıt olamaz.

             Başarı notunun hesaplanması

             MADDE 31 – (1) Üniversitede sınavların değerlendirilmesinde 100 üzerinden alınan not esasına dayanan mutlak değerlendirme yöntemi uygulanır. Ders başarı notunun kesir kısmı 0,5 ya da daha büyükse bu sayı tam sayıya yükseltilir. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:

             Başarı Notu (Harfle)            Puanlar            Anlamı

             AA                                       90-100             Geçer

             BA                                        85-89               Geçer

             BB                                        75-84               Geçer

             CB                                        70-74               Geçer

             CC                                        60-69               Geçer

             FF                                         0-59                 Geçmez

             (2) Notların 4’lük sistemdeki karşılığı, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği ve Ek Tablo 1’de verilen değerlere göre düzenlenir.

             Akademik not ortalaması

             MADDE 32 – (1) Bir dersin kredisi ile o dersten alınan notun çarpımı, o dersin puanını verir. Akademik başarı ortalaması; öğrencinin fakülte ya da yüksekokula kayıt yaptırmasından itibaren aldığı tüm derslerin puanlarının toplamının, toplam kredi miktarına bölünmesiyle hesaplanır. Bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülerek yapılır.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kayıt Silme, Kayıt Dondurma, Mazeretler, İzinler, Tebligat ve Adres Bildirme

             Kayıt silme ve sildirme

             MADDE 33 – (1) Öğrencilerin yazılı olarak kayıtlarının silinmesini istemeleri dışında, aşağıda belirtilen hallerde ilgili yönetim kurullarının kararı ile de kayıtları silinir:

             a) 2547 sayılı Kanunun öngördüğü süreler içerisinde başarı sağlayamamış olmak,

             b) 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ve 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca üniversiteden çıkarılma cezası almış olmak,

             c) Mazeretsiz olarak süresi içerisinde üst üste iki defa ders kaydını yenilememiş olmak,

             ç) 2547 sayılı Kanunla verilen sınırsız sınav hakkını üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç kullanmamış olmak,

             d) İkinci öğretim öğrencileri için öğrenim ücretini kanuni süresi içinde yatırmamış olmak.

             Mazeretlerde haklı ve geçerli nedenler

             MADDE 34 – (1) Aşağıda belirlenen haklı ve geçerli bir sebeple mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç beş iş günü içinde ilgili dekanlığa/müdürlüğe başvurmak zorundadır. Bu süre içerisinde bildirilmeyen mazeretler kabul edilmez.

             (2) Mazeretlerde haklı ve geçerli nedenler şunlardır:

             a) Öğrencinin Üniversite hastaneleri veya diğer sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarıyla belgelenmiş ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş olan sağlıkla ilgili mazeretlerinin olması,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararınca ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartı ile doğal afetler nedeni ile öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalmış olması,

             ç) Birinci derece akrabalarının ölümü veya ağır hastalığı halinde bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeni ile öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelendirmesi ve bunun ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

             d) Öğrencinin öğrenimine devam etmesini engelleyen ekonomik nedenlerin ortaya çıkması halinde bunun belgelendirilmesi ve ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

             e) Kesinleşmiş bir mahkumiyet hali veya 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğrenim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğrenim kurumundan süreli uzaklaştırma veya çıkarılma cezası dışındaki hallerin bulunması,

             f) Öğrencinin tecil hakkını kaybetmesi veya tecilin kaldırılması suretiyle askere alınması,

             g) İlgili yönetim kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hallerin ortaya çıkması.

             Mazeretlerle ilgili yapılacak işlemler

             MADDE 35 – (1) İlgili yönetim kurulunca kabul edilen geçerli mazeretlerle ilgili olarak, aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır:

             a) Mazeret süreleri kayıt dondurma işlemini gerektirmeyecek öğrencilere giremedikleri sınavlar için istemeleri halinde bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin yedinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen kapsam ve koşullarda mazeret sınav hakkı verilir.

             b) Haklı ve geçerli nedenlerle mazereti kabul edilen öğrencilerin öğrenim süreleri, ilgili yönetim kurulu kararı ile dondurulur.

             c) Öğrencinin devamsızlığının hesaplanmasında, sağlık raporu dahil, mazeretli geçen süre dikkate alınmaz.

             ç) Öğrenciler, mazeretli kabul edildikleri süre içinde sınavlara giremez, girenlerin sınavı geçersiz sayılır.

             Kayıt dondurma

             MADDE 36 – (1) Kayıt dondurmak için yapılacak başvurular ders kaydı yaptırmış olmak şartı ile yarıyılın/yılın ilk on iş günü içinde yapılır. Ancak bir eğitim-öğretim yılı kayıt dondurmak isteğinde olan öğrenciler için ders kaydı yaptırma şartı aranmaz. Bu öğrenciler başvurularını ders kayıt süresi içinde yaparlar. Sağlık nedenine dayanan kayıt dondurma istemleri bu sürenin dışındadır. Öğrencinin kayıt dondurma isteği bir yarıyıldan/yıldan az olamaz. Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl/bir yıl süre ile kayıt dondurulabilir.

             (2) Basit şizofreni, paranoid şizofreni, disasosiyatif sendrom, borderline vakalar gibi ruhsal bozukluklar nedeniyle, tüm öğrenim süresi içinde en fazla iki yıl süreyle kayıt dondurulabilir. Bu süreyi aşan öğrencilerden yeniden sağlık raporu alınmak ve incelenmek suretiyle, öğrenime devam edip edemeyeceklerine ilgili yönetim kurulu karar verir.

             (3) Ruhsal hastalıklar dışındaki sağlık sorunları nedeniyle kayıt dondurmada süre aranmaz.

             (4) Öğrencinin tutukluluk halinin olması, tutukluluğun sona ermesi ve müracaat etmeleri halinde, bu halin sona erdiği tarihe kadar kaydı dondurulur.

             (5) Kayıt dondurmak için dekanlığa/müdürlüğe başvuruda bulunan öğrencilerin kayıtları, bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesinde belirtilen haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde ilgili yönetim kurulu kararı ile dondurulabilir.

             (6) Öğrenci, kayıt dondurduğu yarıyılda/yılda öğrenimine devam edemez, sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Kayıt donduran öğrencinin azami öğrenim süresi kayıt dondurma süresi kadar uzatılır.

             Akademik izin

             MADDE 37 – (1) Öğrencilerin izinli sayılma durumlarında aşağıda belirtilen işlemler yapılır:

             a) Öğrenciye eğitim-öğretimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkanların doğması halinde ilgili yönetim kurulunun kararı ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayı ile izin verilebilir. İzinli olduğu süre normal öğrenim süresinden sayılmaz.

             b) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adına katılacaklar ile 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 29 uncu maddesi gereğince yurt içi ve yurt dışındaki müsabakalara ve bunların hazırlık çalışmalarına katılmaları Rektörlük tarafından uygun görülerek görevlendirilen öğrenciler görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sınavlar için izinli ve mazeretli sayılır.

             c) Fakülte/yüksekokulları adına kültürel ve sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin izinli ve mazeretli sayılmalarına ilgili yönetim kurulu karar verebilir.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 38 – (1) Tüm idari işlemlere ait tebligatlar öğrencilerin kayıt sırasında bildirdikleri adrese iadeli taahhütlü olarak yapılır. Öğrencileri ilgilendiren genel nitelikteki duyurular ise ilgili birimlerin web sayfasında veya duyuru panosunda ilan edilmek suretiyle yapılır.

             (2) Fakülte/yüksekokula kayıt yaptırırken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde, bunu fakülte/yüksekokulun ilgili birimlerine bildirmemiş olan veya yanlış ve eksik adres vermiş bulunan öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde, tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

             (3) Öğrenciler, fakülte/yüksekokul yönetimi tarafından yapılan yazılı veya görsel duyuruları izlemekle yükümlüdür.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet Tarihi, Diplomalar ve Verilme Şartları

             Mezuniyet tarihi

             MADDE 39 – (1) Öğrencinin mezuniyet tarihi başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Ancak, bu tarihe kadar staj, endüstriye dayalı öğretim, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, diploma çalışması,  arazi çalışması ve diğer sebeplerle mezun olamayan öğrenciler bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olur. Mezuniyetleri, müteakip akademik yıla taşan öğrenciler ise o eğitim-öğretim yarıyılının/yılının da katkı payını veya ikinci öğretim ücretini öderler.

             Onur ve yüksek onur öğrencisi

             MADDE 40 – (1) Bulundukları yarıyıl/yıl sonu itibarıyla bütün derslerini almış, başarmış ve disiplin cezası almamış öğrencilerden, akademik başarı ortalaması 80 - 89 arasında olanlar yarıyıl/yıl  onur öğrencisi; 90-100 arasında olanlar yarıyıl/yıl yüksek onur öğrencisi sayılır. Bu öğrencilerin listesi yarıyıl/yıl sonunda dekanlık/müdürlük tarafından ilan edilir.

             Diplomalar ve verilme şartları

             MADDE 41 – (1) Üniversitenin bir fakülte veya yüksekokulunun bir eğitim- öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlayan ve akademik başarı ortalaması en az 60 olan öğrencilere Yükseköğretim Kurulu ve Üniversitelerarası Kurulun tespit ettiği ilkeler doğrultusunda, fakülte, yüksekokul, bölüm, program adı yazılmak suretiyle ilgili diploma ve ünvanlar verilir.

             (2) Üniversiteyi bitirenlere; ayrıca, öğrenimlerindeki başarı derecesini, onur ve yüksek onur listelerinde yer aldığını, devam ettikleri fakülte, yüksekokul, bölüm ve programında aldıkları ders, proje bitirme ödevi, staj ve klinik gibi çalışmaların başarı sonuçlarını birlikte gösteren bir öğrenim belgesi (transkript) verilir.

             (3) Diplomalar hazırlanıncaya kadar öğrenciye diplomasını alırken iade etmek üzere, geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomaların şekli ve üzerinde yer alacak bilgiler, ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

             (4) Diplomanın kaybı halinde bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek, diplomanın kaybından dolayı düzenlendiği belirtilen ve diploma bilgileri bulunan bir belge verilir.

             (5) Bir lisans programının en az ilk dört yarıyıl veya iki yılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, istemeleri halinde ön lisans diploması verilir. Ön lisans diploması almak için yapılacak başvurular her hangi bir süre ile sınırlı değildir. Ön lisans diploması alanların Üniversiteyle ilişiği kesilmiş sayılır.

             Üniversiteden ayrılma

             MADDE 42 – (1) Kendi isteği ile öğrencilikten ayrılacak olanlar, merkezde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına, merkez dışında ilgili dekanlığa/müdürlüğe bir dilekçe ile başvurur. Kaydı silinen öğrenciye kayıt evrakı içinde verdiği diploma, isteği üzerine geri verilir. Bu yolla ayrılan öğrencinin yeniden kaydı yapılmaz.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin işleri

             MADDE 43 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili birimlerin kurullarının kararları uygulanır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımından önce Üniversitede kayıtlı bulunan öğrenciler, talepleri halinde öğrenimlerini bu Yönetmelik hükümlerine göre sürdürebilirler.

             Yürürlük

             MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 46 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bingöl Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

Ek    Tablo 1

Bingöl Üniversitesi Dörtlü (4) Sistem Notunun Yüzlü (100) Sistem Notu Karşılığı

4.00

100

3.50

 88.33

3.00

76.66

2.50

65

2.00

53.33

1.50

41.66

3.99

99.76

3.49

88.10

2.99

76.43

2.49

64.76

1.99

53.10

1.49

41.43

3.98

99.53

3.48

87.86

2.98

76.20

2.48

64.53

1.98

52.86

1.48

41.20

3.97

99.30

3.47

87.63

2.97

75.96

2.47

64.30

1.97

52.63

1.47

40.96

3.96

99.06

3.46

87.40

2.96

75.73

2.46

64.06

1.96

52.40

1.46

40.73

3.95

98.83

3.45

87.16

2.95

75.50

2.45

63.83

1.95

52.16

1.45

40.50

3.94

98.60

3.44

86.93

2.94

75.26

2.44

63.60

1.94

51.93

1.44

40.26

3.93

98.36

3.43

86.70

2.93

75.03

2.43

63.36

1.93

51.70

1.43

40.03

3.92

98.13

3.42

86.46

2.92

74.80

2.42

63.13

1.92

51.46

1.42

39.80

3.91

97.90

3.41

86.23

2.91

74.56

2.41

62.90

1.91

51.23

1.41

39.56

3.90

97.66

3.40

86.00

2.90

74.33

2.40

62.66

1.90

51.00

1.40

39.33

3.89

97.43

3.39

85.76

2.89

74.10

2.39

62.43

1.89

50.76

1.39

39.10

3.88

97.20

3.38

85.53

2.88

73.86

2.38

62.20

1.88

50.53

1.38

38.86

3.87

96.96

3.37

85.30

2.87

73.63

2.37

61.96

1.87

50.30

1.37

38.63

3.86

96.73

3.36

85.06

2.86

73.40

2.36

61.73

1.86

50.06

1.36

38.40

3.85

96.50

3.35

84.83

2.85

73.16

2.35

61.50

1.85

49.83

1.35

38.16

3.84

96.26

3.34

84.60

2.84

72.93

2.34

61.26

1.84

49.60

1.34

37.93

3.83

96.03

3.33

84.36

2.83

72.70

2.33

61.03

1.83

49.36

1.33

37.70

3.82

95.80

3.32

84.13

2.82

72.46

2.32

60.80

1.82

49.13

1.32

37.46

3.81

95.56

3.31

83.90

2.81

72.23

2.31

60.56

1.81

48.90

1.31

37.23

3.80

95.33

3.30

83.66

2.80

72.00

2.30

60.33

1.80

48.66

1.30

37.00

3.79

95.10

3.29

83.43

2.79

71.76

2.29

60.10

1.79

48.43

1.29

36.76

3.78

94.86

3.28

83.20

2.78

71.53

2.28

59.86

1.78

48.20

1.28

36.53

3.77

94.63

3.27

82.96

2.77

71.30

2.27

59.63

1.77

47.96

1.27

36.30

3.76

94.40

3.26

82.73

2.76

71.06

2.26

59.40

1.76

47.73

1.26

36.06

3.75

94.16

3.25

82.50

2.75

70.83

2.25

59.16

1.75

47.50

1.25

35.83

3.74

93.93

3.24

82.26

2.74

70.60

2.24

58.93

1.74

47.26

1.24

35.60

3.73

93.70

3.23

82.03

2.73

70.36

2.23

58.70

1.73

47.03

1.23

35.36

3.72

93.46

3.22

81.80

2.72

70.13

2.22

58.46

1.72

46.80

1.22

35.13

3.71

93.23

3.21

81.56

2.71

69.90

2.21

58.23

1.71

46.56

1.21

34.90

3.70

93.00

3.20

81.33

2.70

69.66

2.20

58.00

1.70

46.33

1.20

34.66

3.69

92.76

3.19

81.10

2.69

69.43

2.19

57.76

1.69

46.10

1.19

34.43

3.68

92.53

3.18

80.86

2.68

69.20

2.18

57.53

1.68

45.86

1.18

34.20

3.67

92.30

3.17

80.63

2.67

68.96

2.17

57.30

1.67

45.63

1.17

33.96

3.66

92.06

3.16

80.40

2.66

68.73

2.16

57.06

1.66

45.40

1.16

33.73

3.65

91.83

3.15

80.16

2.65

68.50

2.15

56.83

1.65

45.16

1.15

33.50

3.64

91.60

3.14

79.93

2.64

68.26

2.14

56.60

1.64

44.93

1.14

33.26

3.63

91.36

3.13

79.70

2.63

68.03

2.13

56.36

1.63

44.70

1.13

33.03

3.62

91.13

3.12

79.46

2.62

67.80

2.12

56.13

1.62

44.46

1.12

32.80

3.61

90.90

3.11

79.23

2.61

67.56

2.11

55.90

1.61

44.23

1.11

32.56

3.60

90.66

3.10

79.00

2.60

67.33

2.10

55.66

1.60

44

1.10

32.33

3.59

90.43

3.09

78.76

2.59

67.10

2.09

55.43

1.59

43.76

1.09

32.10

3.58

90.20

3.08

78.53

2.58

66.86

2.08

55.20

1.58

43.53

1.08

31.86

3.57

89.96

3.07

78.30

2.57

66.63

2.07

54.96

1.57

43.30

1.07

31.63

3.56

89.73

3.06

78.06

2.56

66.40

2.06

54.73

1.56

43.06

1.06

31.40

3.55

89.50

3.05

77.83

2.55

66.16

2.05

54.50

1.55

42.83

1.05

31.16

3.54

89.26

3.04

77.60

2.54

65.93

2.04

54.26

1.54

42.60

1.04

30.93

3.53

89.03

3.03

77.36

2.53

65.70

2.03

54.03

1.53

42.36

1.03

30.70

3.52

88.80

3.02

77.13

2.52

65.46

2.02

53.80

1.52

42.13

1.02

30.46

3.51

88.56

3.01

76.90

2.51

65.23

2.01

53.56

1.51

41.90

1.01

30.23

 

1.00

30.00