1 Ekim 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27363

YÖNETMELİK

Dumlupınar Üniversitesinden:

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen her türlü eğitim-öğretim faaliyetleri ile sınavlarda uygulanacak usul ve esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekan: Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanını,

             b) Dönem: En az otuziki haftalık zaman dilimini kapsayan bir ders yılını,

             c) Entegre sistem: Dönem I, II ve III’de farklı derslerin benzer konularının bir arada işlendiği eğitim-öğretim modelini,

             ç) Fakülte: Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesini,

             d) Fakülte Kurulu: Tıp Fakültesi Kurulunu,

             e) Fakülte Yönetim Kurulu: Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             f) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı: Dumlupınar Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığını,

             g) Rektör: Dumlupınar Üniversitesi Rektörünü,

             ğ) Senato: Dumlupınar Üniversitesi Senatosunu,

             h) Staj: Dönem IV, V ve VI’da klinik bilimlere bağlı anabilim dallarında pratik (uygulamalı) ve teorik yapılan eğitim-öğretim sürecini,

             ı) Üniversite: Dumlupınar Üniversitesini,

             i) Üniversite Yönetim Kurulu: Dumlupınar Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretimle İlgili Esaslar

             Eğitim-öğretim yılı ve akademik takvim

             MADDE 4 – (1) Eğitim-öğretim yılı, en az otuziki haftalık zaman dilimini kapsayan bir ders yılı dönemidir. Gerektiğinde bu süre, Senato tarafından uzatılabilir. Eğitim-öğretim, Fakülte Kurulunda kabul edilen ve Senatoda onaylanan akademik takvime göre yürütülür.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 5 – (1) Fakültede normal eğitim-öğretim süresi altı akademik yıldır.

             (2) Öğrencilerin öğrenimlerini tamamlamak zorunda oldukları azami süre, dokuz akademik yıldır.

             Eğitim-öğretimin aşamaları

             MADDE 6 – (1) Fakültede eğitim-öğretim aşağıda belirtilen üç aşamadan oluşur:

             a) Temel tıp bilimleri: Her biri bir eğitim-öğretim yılını kapsayan Dönem I, Dönem II ve Dönem III olmak üzere üç dönemden ibarettir.

             b) Klinik tıp bilimleri: Klinik, poliklinik gibi uygulamalı alanları ve laboratuar çalışmalarını içine alan ve her biri bir eğitim-öğretim yılını kapsayan Dönem IV, Dönem V olmak üzere iki dönemden ibarettir.

             c) İntörnlük: Klinik, poliklinik ve laboratuar çalışmalarını içine alan, teorik ve pratik eğitimin yapıldığı oniki aylık bir süreyi kapsayan Dönem VI’dan ibarettir.

             Eğitim-öğretim şekli

             MADDE 7 – (1) Dönem I, II ve III` de entegre sistemle eğitim-öğretim yapılır. Entegre sistemde probleme dayalı öğrenim ve mesleki beceri eğitimleri de verilir. Dönem IV, V ve VI’da eğitim-öğretim stajlar şeklinde yürütülür. Bütün dönemlerde sınıf geçme esası uygulanır.

             Fakülteye kayıt  

             MADDE 8 – (1) Fakülteye öğrenci olma hakkı kazanmış olan adaylar, Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde istenen belgelerle birlikte şahsen başvurarak kesin kayıtlarını, tam zamanlı öğrenci olarak yaptırırlar. Kesin kaydını yaptıran öğrenciler birinci dönemde yer alan derslere de kaydını yaptırmış sayılır. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.

             Öğrenci danışmanlığı

             MADDE 9 – (1) Kayıt yaptıran her öğrenci için öğretim yılı başında, fakültenin öğretim üyeleri arasından Dekanlıkça bir danışman belirlenir. Danışman, öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur. Öğrencinin kayıt yenileme işlemleri, bu Yönetmelik hükümlerine göre danışman onayı ile yapılır.

             Öğrenci katkı payı

             MADDE 10 – (1) Öğrenci, her öğretim yılında, ilgili mevzuatta belirlenen miktarda ve sürede katkı payı öder. Katkı payını süresinde ödemeyen öğrencinin kaydı yapılmaz ve yenilenmez.

             Kayıt yenileme

             MADDE 11 – (1) Öğrenci, öğrenim süresince, katkı payını ilgili mevzuatta belirlenen sürelerde yatırdıktan sonra danışman onayı ile ders kaydını yaparak kaydını yeniler. Belirlenen kayıt yenileme süresi içinde kaydını yaptırmayan öğrenci, mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edildiği takdirde, kayıt yenileme süresini takip eden on iş günü içinde kaydını yenileyebilir.

             (2) Bütün derslerden başarılı olduğu halde; zorunlu stajını tamamlamadığı için mezun olamayan öğrenci, katkı payını ödeyerek kaydını yenilemek zorundadır.

             (3) Belirlenen kayıt yenileme süreleri içinde kaydını yenilemeyen öğrenci, bir defaya mahsus olmak üzere, izleyen öğretim yılı başında kaydını yeniler. Ancak öğrenci, kaydını yenilemediği eğitim-öğretim yılı için belirlenen katkı payının tamamını ilgili mevzuat hükümlerine göre ödemek kaydıyla bu haktan yararlanabilir. Bu hak, eğitim-öğretim süresi içinde bir defadan fazla kullanılmaz. Aksi halde öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu şekilde kaybedilen süre, azami eğitim-öğretim süresinden sayılır.

             (4) Öğrenci, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kaydını kendisi yaptırır. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

             Yatay geçiş

             MADDE 12 – (1) Fakülteye yapılacak öğrenci yatay geçişleri, ilgili mevzuat hükümlerine göre, Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği kontenjanlarla sınırlı olarak, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

             (2) Avrupa Kredi Transfer Sistemine (AKTS) dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin intibakı, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Dersler ve öğretim planı

             MADDE 13 – (1) Eğitim-öğretim; belirlenen dersler, uygulamalar, laboratuar ve benzeri çalışmaları kapsar. Dersler, zorunlu ve seçmeli olarak iki gruptur. Öğrencinin almak zorunda olduğu zorunlu dersler ile seçerek almak zorunda olduğu seçmeli dersler, kredili veya kredisiz derslerdir. Derslerin öğretim dili Türkçe’dir.

             (2) Derslerin eğitim-öğretim süresince dönemlere dağılımı, teorik, uygulama ve laboratuar çalışmalarının saati ve kredi değeri,  Fakülte Kurulu Kararı ve Senato onayı ile belirlenir.    

             (3) Öğrenci, ders programında yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen seçmeli dersleri almak ve başarmakla birlikte, zorunlu stajını da yapmakla yükümlüdür.

             Derslere devam zorunluluğu

             MADDE 14 – (1) Öğrenci, Dönem I, II ve III’de yer alan her ders kurulunun sınavına girebilmek için, o ders kurulunda yer alan her dersin teorik % 70, pratik uygulamaların % 80’ine katılmak zorundadır.

             (2) Dönem IV ve V` de, her staj için, staj kapsamında bulunan teorik derslerin % 70’ine, pratik uygulamaların % 80’ine, Dönem VI’da ise her bir staj süresinin en az % 80’ine devam zorunluluğu vardır.

             (3) Pratik ve/veya teorik derslerden devamsızlık sınırlarını aşan öğrenciler, ilgili ders kurulunun veya stajın sınavlarına giremezler. Öğrencilerin derslere devamları, dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir. Devamsızlıkları nedeniyle sınavlara girme hakkı kazanamayan öğrenciler, ders kurulu sınavları, dönem sonu sınavı ve staj sınavları öncesinde Dekanlıkça ilan edilir.

             (4) Dönem kaydı yaptırdıktan sonra akademik izinli olan öğrencilere o dönem için İZ notu verilir. Devam koşulu yerine getirilmeyen dönem için DZ notu verilir. İZ veya DZ notu alan öğrenci, o dönem sonu sınavına giremez ve dönemi tekrar etmek zorundadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

             Derslerin kredi değeri

             MADDE 15 – (1) Tüm dönemlerde entegre dersler, stajlar ve ortak zorunlu derslerin kredilendirilmesi Dekanlıkça belirlenir. Fakülte Kurulu tarafından karara bağlanan şekli ile Senatonun onayına sunulur.

             (2) Bir dersin kredi değeri; haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık laboratuar ve uygulama saatinin yarısının toplamından oluşur.

             (3) Yıllık akademik çalışma içerisinde her bir dersin öğrenci için gerektirdiği iş yükünü gösteren AKTS kredilerinin belirlenmesi, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             Sınavlar

             MADDE 16 – (1) Öğrencinin başarısı; Dönem I, II ve III’de ders kurulu sınavları ile dönem sonu genel sınavları, Dönem IV, V ve VI’da ise staj sonu sınav sonuçları değerlendirilerek belirlenir.

             (2) Ders kurulu sınavları; her ders kurulu sonunda, teorik ya da teorik ve pratik olarak yapılır. Ders kurullarında sınav soruları, kurulda dersi olan her bir anabilim dalının teorik ve pratik olarak verdiği toplam ders saati sayısına göre paylaştırılır. Pratik sınavlar, her bir ders kurulu sonunda yapılır. Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı tarafından yürütülen dersler, teorik ve pratik dersler olarak entegre sistem içinde yer alır.

             (3) Yabancı dilde okuma ve konuşma, mesleki yabancı dil I, mesleki yabancı dil II ve iş hayatı için yabancı dil dersleri Dönem I, II ve III’de entegre sistem içinde yürütülür ve değerlendirilir. 

             (4) Dönem sonu genel sınavı; her dönemin sonunda, son ders kurulu sınavı bitiminden en az onbeş gün sonra bütün ders kurullarını kapsayan dönemin sonunda yapılır. Bu sınav teorik ve/veya pratik (uygulamalı) yapılır. Sınav sorularının dağılımı, ders kurulu sınavında olduğu gibidir.

             (5) Staj sonu sınavları; eğitim-öğretim dönemi içinde, devam şartını yerine getiren öğrencilere, her stajın sonunda yapılan sınavlardır. Bu sınavlar, dönem IV ve V’de teorik ve pratik olarak gerçekleştirilir. Dönem VI’da ise (intörnlükte); her anabilim dalında, klinik, poliklinik, laboratuar ve saha çalışmaları, yazdıkları hasta müşahedeleri ve epikrizler, hastalara davranışları ve ilgileri, nöbetler ve katıldıkları seminerler, klinik ve klinikopatolojik toplantılardaki etkinlikleri ayrı ayrı göz önüne alınarak değerlendirilir.

             (6) Öğrenciler, akademik takvimde ilan edilen gün ve saatte sınava girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek diğer belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. Bu şartları yerine getirmeyen öğrenci sınava giremez.

             (7) Öğrencinin, girmemesi gereken bir sınava girmesi durumunda aldığı not, ilan edilmiş olsa da iptal edilir.

             (8) Yazılı sınav belgeleri en az iki yıl saklanır.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 17 – (1) Öğrenci, sınav sonuçlarının ilan edilmesini izleyen ilk beş iş günü içinde, maddi hata gerekçesi ile Dekanlığa yazılı olarak başvurmak suretiyle sınav sonuçlarına itiraz edebilir. İtiraz, Dekanlıkça değerlendirilir ve maddi hata tespit edilmesi halinde not düzeltilmesi, Fakülte Yönetim Kurulu onayıyla yapılır.

             Mazeret sınavı

             MADDE 18 – (1) Ders kurulu sınavlarına mazereti nedeni ile giremeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilenler için mazeret sınavı açılır. Ders kurulu veya stajda yeterli devamı sağlamış ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenci için ilgili ders kurulu ve staj için akademik takvimde belirtilen tarihlerde sınav hakkı verilir. Dönem sonu, staj sonu ve bütünleme sınavları için mazeret sınavı yapılmaz.

             (2) Mazeret ile ilgili başvuru, mazeret süresinin başlangıcından itibaren beş iş günü içinde bizzat veya faksla yazılı olarak Dekanlığa yapılır. Bu süre dışında yapılan başvurular geçersizdir. Ancak, sağlık raporlarında bu süre, raporun veriliş tarihinden itibaren başlar.

             (3) Mazereti Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenci, mazeret süresi içinde derslere devam edemez ve sınavlara giremez. Aksine hareket eden öğrencinin girmiş olduğu sınavlar iptal edilir ve öğrenci hakkında ilgili disiplin mevzuatına göre işlem yapılır.

             Bütünleme sınavı

             MADDE 19 – (1) Dönem sonu genel sınavı sonunda ve staj sonu sınavında başarısız olanlar bütünleme sınavlarına girebilir.

             (2) Dönem I, II ve III’de bütünleme sınavı teorik ve/veya pratik olarak, sınavlardan en az onbeş gün sonra yapılır. Bütünleme sınavı sonunda da başarısız olan öğrenciler aynı dönemi tekrar eder.

             (3) Dönem IV veya V’de öğrenciler, dönem içinde veya dönem sonunda başarısız olduğu stajın bütünleme sınavına girebilir. Staj sınavında başarısız olan öğrenci izleyen staj grubunda staja başlatılır. Öğrenci bütünleme sınav hakkını kullanmak istediğine dair Dekanlığa yazılı dilekçe verir. Staj sonu bütünleme sınavları dönemin en son stajının bitiminden en erken onbeş gün sonra yapılır. Bütünleme sınavları otuz günlük süre içinde tamamlanır.

             (4) Dönem IV veya V’de bütünleme sınavlarının herhangi birisinden başarısız olan öğrenci stajı tekrarlar. Bir dönemin stajlarını tamamlayamayan öğrenciler, bir üst dönemden staj alamazlar.

             (5) Dönem IV veya V’deki son stajlarını tamamlayan öğrencilerin bir üst dönemin staj gruplarından birisine intibakları, dönemin hangi aşamasında olursa olsun en geç otuz gün içinde Dekanlıkça yapılır. İntibaklar, Dekanlığın belirleyeceği staj takvimi çerçevesinde uygulanır.

             (6) Dönem VI’da (intörnlükte) stajların bir veya daha fazlasından yetersizlik (başarısızlık) alan öğrencinin bütünleme sınavı hakkı olmaz. Mezun olabilmek için, yetersiz olduğu stajlarda aynı süre çalışmak ve başarı sağlamak zorundadır.

             Değerlendirme ve notlar

             MADDE 20 – (1) Öğrencinin bir dersteki başarı notu, mutlak değerlendirme yöntemi ile belirlenir. Bu yönteme göre bir öğrencinin başarısı, aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde önce 100 puan üzerinden sayısal olarak değerlendirilir. Belirlenen puan, bu maddenin beşinci fıkrasındaki başarı notlarının karşılığına göre harf notuna dönüştürülür.

             (2) Dönem I, II ve III’de ders kurulu sınavı puanlarının aritmetik ortalamasının % 60’ı ile dönem sonu sınavı puanının % 40’ının toplanmasıyla bulunan sayısal puana karşılık gelen harf notu, o döneme ait başarı notudur. Bütünleme sınavları sonucunda ise döneme ait başarı notu, daha önce belirlenmiş ders kurulu sınavı puanlarının aritmetik ortalamasının % 60’ı dikkate alınarak aynı yöntem ile hesaplanır. Bunlardan;

             a) Ders kurulu sınav puanı, o kuruldaki entegre derslerden alınan ve aşağıda belirtilen teorik ve pratik puanların toplanmasıyla belirlenen puandır ve ders kuruluna ait toplam puanın hesaplanmasında sonucun eksi olarak bulunması durumunda bu puan sıfır (0) olarak değerlendirilir:

             1) Teorik puan: Ders kurulu sonunda yapılan teorik (yazılı) sınavın puanı hesaplanırken baraj sistemi uygulanır. Dönem I, II ve III için baraj uygulaması ders ve ders grupları şeklinde yapılır. Buna göre, kurulu oluşturan her bir ders ve ders gruplarından % 50’lik başarı sağlanmış ise, derslerden alınan puanlar toplanarak teorik sınav puanı olarak belirlenir. Fakat ders kurulunu oluşturan derslerin bir veya birkaçından % 50’lik başarı sağlanamamış ise o ders veya derslere ait teorik tam puanın % 50’si ile alınan puan arasındaki fark, eksi puan olarak değerlendirilir. Bulunan eksi puanlar, o ders veya derslerden alınan teorik puanlardan düşülerek o ders veya derslere ait teorik puan hesaplanır. Ders kurulunu oluşturan derslere ait teorik puanlar toplanarak kurul sonu teorik puanı bulunur.

             2) Pratik puan: Kurul sonu pratik sınavda verilen puandır. 

             b) Tüm ders kurullarında devam şartını sağlamak ve sınavlarına girmek koşuluyla, ders kurulu sınavları puanlarının aritmetik ortalaması 70 ve üstü olan Dönem I, II ve III öğrencileri, dönem sonu sınavlarına girmeyebilirler. Bu öğrencilerin yıl içi ders kurulu sınav puanlarının aritmetik ortalaması, harf notuna çevrilerek dönem başarı notu olarak alınır. Dönem başarı notunu yükseltmek isteyen öğrenciler, Dekanlığa yazılı başvuruları halinde, dönem sonu sınavına girebilir. Bu takdirde sınava giren öğrencinin aldığı not, dönem başarı notu hesaplanmasında esas alınır.

             c) Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı tarafından yürütülen uygulamalı derslerde uygulamaya katılmayan öğrencilerin puanları, katılmadıkları dersler için Fakülte Kurulunca belirlenen oranda düşürülür.

             (3) Dönem IV ve V’de staj başarı notu, staj sonunda yapılan pratik ve teorik sınav puanlarının aritmetik ortalaması ile bulunan puana karşılık gelen harf notudur. Stajın pratik sınavında en az 60 puan alan öğrenciler, teorik sınava girmeye hak kazanır. Öğrencinin teorik sınavdan da en az 60 puan alması gerekir. Bütünlemelerde de staj başarı notu aynı yöntem ile hesaplanır.

             (4) Dönem VI’da staj başarı notu, her anabilim dalında, klinik, poliklinik, laboratuar ve saha çalışmaları, yazdıkları hasta müşahedeleri ve epikrizler, hastalara davranışları ve ilgileri, nöbetler ve katıldıkları seminerler, klinik ve klinikopatolojik toplantılardaki başarıları ayrı ayrı göz önüne alınarak verilen sayısal puanın karşılığı harf notudur. Ayrıca, öğrencilerin başvuru dilekçelerinde belirttikleri tercihleri göz önünde bulundurarak Dekanlıkça düzenlenip Fakülte Kurulu tarafından onaylanan seçmeli stajların başarı notu da aynı şekilde belirlenir. 

             (5) Sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan 100 üzerinden puan, başarı notu (harf notu), katsayı ve başarı derecesi aşağıdaki şekilde tanımlanır:

Puanlar                  Başarı Notu                   Katsayı               Başarı Derecesi

             90 – 100                AA                                4.00                     Başarılı (pekiyi)

             80 – 89                  BA                                 3.50                     Başarılı (iyi-pekiyi)

             70 – 79                  BB                                 3.00                     Başarılı (iyi)

             60 – 69                  CB                                 2.50                     Başarılı (orta-iyi)

             50 – 59                  CC                                 2.0                       Başarılı (orta)

             00 – 49                  FF                                  0.0                       Başarısız

             (6) Diğer değerlendirmelerde aşağıdaki notlar kullanılır:

             a) DZ, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrenciye verilir. Not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür.

             b) İZ, akademik izinli olduğu için derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ait koşulları yerine getirmeyen öğrenciye verilir ve not ortalamasına katılmaz.

             c) GM, öğrencinin girmediği sınavlara verilir. Mazeret sınavına girmezse, GM notu sıfıra (0) dönüştürülür.

             Başarı notu dönüşümleri

             MADDE 21 – (1) Başka bir üniversiteden alınan dersler ile yatay geçişler ve diğer muafiyet işlemlerinde, daha önce alınan not bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirtilen esaslara göre başarı notuna dönüştürülür.

             Not ortalamaları

             MADDE 22 – (1) Not ortalaması; öğrencinin kaydolduğu ve not ortalaması hesabına giren her dersten aldığı başarı notunun katsayısı ile o dersin kredi değeri çarpımları toplamının, derslerin kredi değerlerinin toplamına bölünmesiyle bulunur. Bu işlem bir dönemde alınan dersler için yapıldığında dönem not ortalaması, Üniversiteye girişten itibaren alınan tüm dersleri kapsayacak şekilde yapıldığında ise, genel not ortalaması elde edilir.

             Başarılı ve başarısız öğrenciler

             MADDE 23 – (1) Bir dersten, ders kurulundan ve/veya stajdan AA, BA, BB, CB, CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi, ders kurulunu ve/veya stajı başarmış sayılır.

             Onur ve yüksek onur öğrencileri

             MADDE 24 – (1) Herhangi bir dönem sonunda, o döneme ait not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar dönem onur öğrencisi, 3.50 ve daha yüksek olanlar dönem yüksek onur öğrencisi sayılır. Ancak, bu öğrencilerin öğrenim süresince herhangi bir dönemde disiplin cezası almaması ve tüm ders kurullarından ve stajlardan başarılı olması gerekir.

             (2) Yatay geçiş yolu ile Üniversiteye kayıt yaptırmış olan öğrenciler, disiplin cezası almamaları ve yukarıdaki not ortalamalarını sağlamaları şartıyla dönem onur ve dönem yüksek onur öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

             (3) Dönem onur ve dönem yüksek onur öğrencileri Dekanlıkça ilan edilir.

             Muafiyet

             MADDE 25 – (1) Bir yükseköğretim kurumundan yatay geçişle kabul olunan veya herhangi bir yükseköğretim programında okurken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan öğrenci seçme sınavına girerek yeniden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları veya Üniversitenin/Fakültenin ortak zorunlu derslerde açmış olduğu muafiyet sınavlarına girerek başarılı olunan dersler için Yönetim Kurulu kararı ile muafiyet tanınır. Geldiği kurumdan veya girdiği muafiyet sınavından aldığı puan harf notuna çevrilerek kayda alınır.

             Değişim programları

             MADDE 26 – (1) Üniversite ile yurt içindeki veya yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumu arasında yapılan ikili anlaşmalar çerçevesinde, öğrenci değişim programları uygulanabilir. Öğrenciler, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile en fazla bir dönem süresince ilgili üniversitelere gönderilebilir. Bu süre eğitim-öğretim süresine eklenir.

             (2) Değişim programları çerçevesinde öğrenim gören öğrencilerin ders seçimi ve eşleştirilmesi ile not intibakları, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. İlgili üniversitelerden aldıkları ders notları, aynı şekilde transkriptlerine işlenir.

             (3) Yurt içi ve yurt dışı ikili anlaşmalar çerçevesinde Üniversitede öğrenim gören öğrencilere, aldıkları dersleri ve başarı durumlarını gösteren bir belge, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından verilir.

             (4) Katkı payı, değişim programları çerçevesinde ikili anlaşmalara göre ödenir.

             Ek sınavlar ve ek süreler

             MADDE 27 – (1) Dokuz yıllık azami eğitim-öğretim süresi sonunda, Dönem VI'da başarısız olunan staj sayısının beşten fazla olması halinde öğrenciye başarısız olduğu bu stajları, bir öğretim yılı içinde kullanmak koşulu ile birer kez tekrar hakkı verilir. Bu tekrar hakkının kullanılması sonunda başarısız olduğu staj sayısını beş ya da daha aza indirenlere birer kez, tekrar hakkını kullanmadan, azami eğitim-öğretim süresi sonunda en fazla beş stajdan başarısız olanlara ise iki öğretim yılı içinde kullanılmak üzere, ikişer kez stajları tekrar hakkı verilir.

             (2) Üç veya daha az stajdan başarısız olanlara ise sınırsız staj tekrarı hakkı tanınır.

             (3) Üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı bu stajları tekrar etmeyenler, sınırsız staj tekrarı hakkından vazgeçmiş sayılır ve ilişikleri kesilir.

             (4) Sınırsız hak kullanma durumunda olanlar, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak staj tekrarı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

             İlişik kesme

             MADDE 28 – (1) Üst üste iki kez kaydını yeniletmeyen öğrencilerin ilişiği kesilir.

             (2) Bu Yönetmeliğin 27 nci maddesine göre tanınan ek süreler sonunda, başarısız olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Diploma şartları

             MADDE 29 – (1) Bir öğrencinin diploma alabilmesi için; genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

             (2) Öğrencinin mezuniyeti, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.

             Akademik izin/kayıt dondurma

             MADDE 30 – (1) Öğrencinin akademik izin talebi, gerekçeli bir dilekçe ve belgeleriyle birlikte, Dekanlığa yapılır. Akademik izin talepleri, Senatoca kabul edilen haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilir ve alınan karar, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına ve ilgili öğrenciye yazılı olarak bildirilir.

             (2) Akademik izin isteklerinin dönem başında ilk dört hafta içinde yapılması esastır. Ani hastalık ve beklenmedik haller dışında, bu süreler bittikten sonra yapılacak başvurular işleme konulmaz.

             (3) Sağlık sebebiyle akademik izin başvurusunda bulunacak öğrencilerin herhangi bir sağlık kuruluşundan alacağı sağlık raporunun süresinin, bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen azami devamsızlık süresini aşması gerekir. 

             (4) Öğrencilere, her defasında en fazla bir dönem olmak üzere, toplam iki döneme kadar akademik izin verilebilir.

             (5) Ancak, sürekli sağlık sorunları olduğunu sağlık kuruluşundan alacağı rapor ile belgeleyenler, bu süre kısıtlaması dışındadır.

             (6) Akademik izinli olan öğrenciler, derslere devam edemez ve akademik izinli oldukları süreler, öğretim süresinden sayılmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Disiplin işleri

             MADDE 31 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ile 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

             (2) Disiplinle ilgili her türlü tebligat, öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese iadeli-taahhütlü olarak yapılmak veya ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (3) Kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bu değişikliği kayıtlı olduğu birime bildirmemiş bulunan veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin Fakültedeki mevcut adreslerine tebligat gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 32 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 33 – (1) Bu Yönetmelik 1/9/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 34 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Dumlupınar Üniversitesi Rektörü yürütür.