1 Ekim 2009 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 27363

YÖNETMELİK

Kadir Has Üniversitesinden:

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Kadir Has Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü eğitim, öğretim ve sınavlarla ilgili esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve sanat dallarında yapılan sanatta yeterlik programlarından oluşan lisansüstü eğitim ve öğretime ilişkin esasları kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,

             b) Anabilim Dalı: 3/3/1983 tarihli ve 17976 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde enstitü için tanımlanan ve enstitüde eğitim programı bulunan anabilim dalını,

             c) Anabilim Dalı Başkanı: Lisansüstü Eğitim-Öğretim Enstitülerinin Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinin 5 inci maddesinde tanımlanan ve enstitüde eğitim programı bulunan anabilim dalının başkanını,

             ç) Danışman: Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanan öğretim elemanını,

             d) Enstitü: Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsünü,

             e) Enstitü Yönetim Kurulu: Enstitü müdürünün başkanlığında, enstitü müdür yardımcıları ve müdürün göstereceği altı aday arasından Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilen üç öğretim üyesinden oluşan kurulu,

             f) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

             g) Mütevelli Heyeti: Üniversite Mütevelli Heyetini,

             ğ) Öğrenci: Lisansüstü öğrenim için enstitüye kayıtlı öğrenciyi,

             h) Program: Yüksek lisans ve doktora unvanlarına yönelik belirli sayıda ve belirli içerikte zorunlu ve seçmeli dersler ile doktora yeterlik sınavını, tez ve uygulamalarını,

             ı) Rektör: Kadir Has Üniversitesi Rektörünü,

             i) Senato: Üniversite Senatosunu,

             j) Tez: Yüksek lisans tezi/sanat eseri, doktora tezi, sanatta yeterlik tezini,

             k) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             l) Üniversite: Kadir Has Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Lisansüstü Eğitim-Öğretim ile İlgili Esaslar

             Öğrenci kabulü

             MADDE 5 – (1) Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların denkliği onaylanmış bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan (ALES) sınavından başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenen (ALES) puanına veya Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen belgelere sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, adayların değerlendirilmesine ilişkin diğer hususlar lisans not ortalaması, mülakat sonucu ve benzeri gibi başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu, uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeler ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği Senato tarafından belirlenir.

             (2) Doktora programına başvurabilmek için adayların bir yüksek lisans veya lisans diplomasına ve Fen Fakültesi mezunlarının ise yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve (ALES)’den başvurduğu programın puan türünde 65, lisans diplomasıyla başvuranlardan 70 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenen ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Doktora programına kabul edilen adayların (ÜDS)’den en az 55 puan almış olmaları ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen diğer sınav türlerinin birinden eşdeğer bir puanı almış olmaları gerekir. Doktora programlarına öğrenci kabulünde, adayların değerlendirilmesine ilişkin lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu ve benzeri diğer hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken referans mektubu, lisansüstü programlara giriş amacıyla yapılan uluslararası standart sınavlar ve benzeri diğer belgeler ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği Senato tarafından belirlenir.

             (3) Yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarına hangi lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olanların başvurabileceği Senato tarafından belirlenir.

             (4) Lisansüstü programlara alınacak öğrencilerin sayıları ilgili ana bilim - ana sanat dalının önerisi, Enstitü Yönetim Kurulunun uygun görüşü, Senatonun kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir.

             (5) Bir lisansüstü programa yapılan başvuruları değerlendirmek üzere ilgili ana bilim dalının önerisi ve ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan en az üç öğretim üyesinden oluşan bir program kabul komisyonu kurulur. Komisyon, Senato esasları çerçevesinde yapacağı inceleme sonucunda adayların programa kabulü konusundaki önerileri oluşturur. Kesin kabul, program kabul komisyonu önerilerinin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanması ile gerçekleşir ve adaylara duyurulur. Tezli ve tezsiz olarak yürütülen yüksek lisans programlarına kabul aşamasında adayın hangi programa tezli veya tezsiz kabul edildiği belirtilir.

             (6) Yabancı uyruklu adaylarla, yurtdışında ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti uyruklu adayların kabulünde Senato tarafından belirtilen muafiyetler saklı kalmak üzere aynı esaslar uygulanır.

             (7) Üniversite lisansüstü programları ücretlidir. Ücret, Üniversite Mütevelli Heyeti tarafından her yıl belirlenir. Eğitim ve öğretim ücreti Üniversitenin lisansüstü burslarını kazanan öğrencilerden kısmen veya tamamen alınmayabilir.

             (8) Belgelerinde eksiklik veya tahrifat olanların veya herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanların Üniversiteye kayıtları yapılmaz, yapılmış ise iptal edilir.

             Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü

             MADDE 6 – (1) Yüksek lisans ve doktora programlarında, nitelikleri aşağıda belirtilen adayların eksikliklerini gidermek amacıyla bilimsel hazırlık programı uygulanabilir:

             a) Lisans derecesini başvurdukları yüksek lisans veya doktora programından farklı alanlarda almış olan adaylar (lisans derecesi ile doktoraya başlayan öğrenciler) ile yüksek lisans derecesini başvurdukları doktora programı veya sanatta yeterlik dallarından farklı alanlarda almış olan adaylara bilimsel hazırlık programı uygulanır.

             b) Bilimsel hazırlık programına bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki esaslar çerçevesinde öğrenci kabul edilir. Lisansüstü program kabul komisyonları, Senato esasları çerçevesinde yapacağı inceleme sonucunda hangi adayların bilimsel hazırlık programına kabul edileceği konusundaki önerileri kararlaştırır. Kesin kabul, program kabul komisyonunun önerilerinin Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanması ile gerçekleşir ve adaylara duyurulur.

             c) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler, ilgili lisansüstü programını tamamlamak için gerekli görülen derslerin yerine geçemez. Ancak, bilimsel hazırlık programındaki bir öğrenci, bilimsel hazırlık derslerinin yanı sıra ilgili enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü programa yönelik dersler de alabilir.

             ç) Bilimsel hazırlık programı ile ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı, kayıt silme ve diğer esaslar; 2/10/2002 tarihli ve 24894 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Lisans Önlisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uygulanır.

             d) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez.

             e) Bilimsel hazırlık programına alınan yüksek lisans öğrencileri ile doktora programına alınan lisans derecesine sahip öğrencilere aldırtılacak dersler ancak lisans derslerinden oluşabilir. Bilimsel hazırlık programından başarılı olabilmek için alınan her bir lisans dersinden en az CC (2.00/4.00) notunun alınmış olması ve tüm derslerin ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekir.

             f) Bilimsel hazırlık programına alınan yüksek lisans derecesine sahip doktora öğrencilerine aldırtılacak dersler yüksek lisans derslerinden oluşur. Bu durumda, bilimsel hazırlık programından başarılı olabilmek için alınan her bir yüksek lisans dersinden en az CB (2.50/4.00) notunun alınmış olması ve tüm derslerin ortalamasının en az 3.00/4.00 olması gerekir.

             g) Yukarıda sözü edilen başarı kriterlerini sağlayamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Özel öğrenci kabulü

             MADDE 7 – (1) Yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, ilgili enstitü ana bilim dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamaz. Özel öğrencilere kayıtlı oldukları dersleri ve bu derslerden aldıkları notları gösteren bir belge verilir. Bu belge diploma veya derece anlamı taşımaz. Özel öğrencilerden alınacak ücretler de Mütevelli Heyetince tespit edilir. Enstitüler sunulan derslerdeki özel öğrenci kontenjanlarına bir üst sınır getirebilir.

             Yatay geçiş yoluyla öğrenci kabulü

             MADDE 8 – (1) Üniversitedeki bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yatay geçiş yoluyla kabul edilme koşulları Senato tarafından belirlenir. Bu öğrencilerin geldiği lisansüstü programdan en az 6 kredi saatlik ders almış olması ve genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekir. Bu öğrencilerin almış oldukları derslerden hangilerinin ilgili lisansüstü programa sayılacağı ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.

             Lisansüstü programlara kayıt

             MADDE 9 – (1) Lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilerin kayıtlarının kesinleşmesi için gerekli koşullar Senato tarafından belirlenir.

             Ders sınavları ve değerlendirme

             MADDE 10 – (1) Bir lisansüstü dersin yarıyıl kredi değeri, bir yarıyıl devam eden bir dersin haftalık teorik ders saatinin tamamı ile haftalık uygulama veya laboratuvar saatinin yarısının toplamıdır. Lisansüstü programlarla ilgili devam, ders sınavları, ders notları, derslerden başarılı sayılma koşulları, ders tekrarı ve diğer hususlar Senatoca belirlenir. Genel not ortalaması iki yarıyıl üst üste 2.50/4.00 değerinden az olan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (2) Bir öğrenciye lisansüstü programında aldığı her ders için, dersi yürüten öğretim üyesi veya görevlisi tarafından, aşağıdaki başarı notlarından biri verilir:

             a) Başarı derecesi                       Başarı notu                Katsayısı

             Pekiyi                                               AA                           4.00

             İyi – Pekiyi                                      BA                           3.50

             İyi                                                     BB                            3.00

             Orta – İyi                                         CB                            2.50

             Orta                                                  CC                            2.00

             Başarısız                                            F                             0.00

             (3) Lisansüstü öğreniminde, öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için, yarıyıl sonu başarı notunun en az CC olması gerekir. CC şartlı geçer yarıyıl sonu başarı notu olup, not yükseltmek için, bu notların alındığı dersler eğitim öğretim süresi içinde tekrar edilebilir. Bir derse ait yarıyıl sonu başarı notu F olan öğrenci o dersten başarısız sayılır. Tezli yüksek lisans programındaki tez çalışması ile tezsiz yüksek lisans programındaki bitirme projesi kredisiz olduğundan başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir, herhangi bir harf notu verilmez.

             Yüksek lisans programı

             MADDE 11 – (1) Yüksek lisans programı, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Bu programların hangi enstitü anabilim dallarında ve nasıl yürütüleceği Senato tarafından belirlenir. Tezli ve tezsiz yüksek lisans programları arasında geçiş Senato tarafından belirlenmiş esaslara göre düzenlenir ve ilgili anabilim dalının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile gerçekleşir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Tezli Yüksek Lisans Programı

             Amaç ve kapsam

             MADDE 12 – (1) Tezli yüksek lisans programının amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Bu program toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrencinin yüksek lisans not ortalaması aldığı tüm dersler üzerinden hesaplanır. Seminer dersinin düzenlenişi ve verilişi Senato tarafından belirlenir. Öğrenci, en geç üçüncü yarıyılın başından itibaren her yarıyıl tez çalışmasına kayıt yaptırmak zorundadır.

             (2) Öğrencinin alacağı derslerin en çok iki tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış veya alınıp herhangi bir dereceye yönelik olarak saydırılmamış olması koşuluyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca Üniversitede açılmayan dersler, ilgili enstitü ana bilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Öğrenci, programında öngörülen kredi tutarının en çok yarısını danışmanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bir diploma için kullanılmamış olmak koşulu ile Üniversitenin başka lisansüstü programlarından daha önce almış olduğu lisansüstü dersleri geçerli saydırarak tamamlayabilir. Bir yüksek lisans programına devam eden öğrencinin lisans öğrencisi iken aldığı ve bir diploma için kullanılmamış olarak devam ettiği lisansüstü programa ait derslerin tamamı danışmanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile devam ettiği lisansüstü programa sayılabilir.

             Süre

             MADDE 13 – (1) Tezli yüksek lisans programını tamamlama süresi dört yarıyıldır. Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları gereğince başarısız olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği bu süreden önce kesilebilir. Öğrenci en az bir yarıyılı teze kayıtlı olmak koşulu ile bir tezli yüksek lisans programının tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi kaydıyla dört yarıyıldan daha kısa sürede mezun olabilir.

             (2) Dört yarıyıl sonunda kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya ilgili enstitünün belirlediği minimum genel not ortalamasını tutturamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (3) Tez çalışmasından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız not alan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (4) Kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla bitiren, ancak tez çalışmasını bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzere dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili Enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             Tez danışmanı atanması

             MADDE 14 – (1) Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için bir tez konusu ve tez danışmanını en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili enstitüye önerir. Tez danışmanı önerisi ilgili Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir.

             (2) Tez danışmanı, Üniversitenin öğretim üyeleri arasından seçilir. Ana bilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile eş danışman atanabilir. Eş danışmanının Üniversitenin öğretim üyesi olması gerekmez.

             (3) Tez danışmanını ve/veya varsa eş danışmanını değiştirmek isteyen öğrenci veya danışmanlığını yürüttüğü öğrencinin tez danışmanlığını bırakmak isteyen öğretim üyesinin durumu yazılı olarak Enstitüye bildirmesi gerekir. Enstitü Yönetim Kurulunun öğrencinin ve/veya danışmanın istemini onaylamasıyla yeni danışman atanmış olur.

             Yüksek lisans tezinin sonuçlanması

             MADDE 15 – (1) Tezli yüksek lisans programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senatonun kabul ettiği tez yazım kılavuzu tarafından belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak, danışmanının onayını alarak Enstitüye teslim etmek ve tezini tez jürisi önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             (2) Yüksek lisans tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı ve en az biri Üniversite dışından olmak üzere üç veya biri öğrencinin tez danışmanı, en az iki üyesinin Üniversite dışından olması kaydı ile beş kişiden oluşur. Jürinin üç kişiden oluşması durumunda eş danışmanı jüri üyesi olamaz.

             (3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru – cevap bölümünden oluşur. Tez sınavının süresi en az 45, en fazla 90 dakikadır. Tez sınavı herkese açık olup, tez sınavının sınav gününden en geç üç gün önce duyurulması için gerekli tedbirleri almak ilgili anabilim dalının başkanlığının sorumluluğundadır. Tez sınavı sırasında yalnız jüri üyeleri soru sorabilir.

             (4) Tez sınavının tamamlanmasından sonra dinleyicilere kapalı olarak jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, ret veya düzeltme kararı verir. Bu karar Enstitü Anabilim Dalı Başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili Enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Yüksek lisans diploması

             MADDE 16 – (1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla tezi şekil yönünden Senato tarafından kabul edilmiş tez yazım kılavuzuna uygun bulunan yüksek lisans tezinin ciltlenmiş üç kopyasını, tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

             (2) Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve var ise verilen unvan bulunur. Lisans diploması bir mühendislik dalında olan adaylar yine aynı mühendislik dalında yüksek lisans diploması aldıkları takdirde bu diploma yüksek mühendis ünvanını içerir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Tezsiz Yüksek Lisans Programı

             Amaç ve kapsam

             MADDE 17 – (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı; öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretimde de yürütülebilir. Bu program toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Dönem projesi dersi kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Senato tarafından belirlenmiş esaslara uygun olarak tezsiz yüksek lisans programının sonunda dönem projesi sunulur. Öğrenci, dönem projesinin alındığı yarıyılda dönem projesine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir raporu ilgili ana bilim dalına teslim etmek zorundadır. Öğrencinin yüksek lisans not ortalaması aldığı tüm dersler üzerinden hesaplanır.

             (2) Öğrencinin alacağı derslerin en çok üç tanesi, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla ya da alınmış olup başka bir derece için kullanılmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir.

             (3) Öğrenci, programında öngörülen kredi tutarının en çok yarısını danışmanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile bir diploma için kullanılmamış olmak koşulu ile Üniversitenin başka programlarından daha önce almış olduğu lisansüstü dersleri geçerli saydırarak tamamlayabilir.

             Danışman atanması

             MADDE 18 – (1) Tezsiz yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak Üniversitenin bir öğretim üyesini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar belirler ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile danışman ataması yapılır.

             Süre

             MADDE 19 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır. Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesi gereğince başarısız olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği bu süreden önce kesilebilir. En az bir yarıyıl dönem projesine kayıtlı olma ve tüm yükümlülüklerini yerine getirme koşulu ile bir tezsiz yüksek lisans programı altı yarıyıldan daha kısa sürede tamamlanabilir.

             Yüksek lisans diploması

             MADDE 20 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan yüksek lisans öğrencisine yüksek lisans diploması verilir.

             (2) Yüksek lisans diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü anabilim dalındaki programın onaylanmış adı ve var ise verilen ünvan bulunur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Doktora Programı

             Amaç ve kapsam

             MADDE 21 – (1) Doktora programının amacı; öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.

             (2) Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;

             a) Bilime yenilik getirme,

             b) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,

             c) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama

             niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.

             (3) Doktora programı, yüksek lisans derecesi olan öğrenciler için toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programı, lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş olan öğrenciler için toplam 42 krediden az olmamak koşuluyla en az on dört adet ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Öğrencinin not ortalaması aldığı tüm dersler üzerinden hesaplanır.

             (4) Lisansüstü dersler, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir. Diğer yükseköğretim kurumlarında alınan derslerin kredileri toplamı programın gerektirdiği toplam kredinin 1/3’ünü aşamaz.

             (5) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.

             Süre

             MADDE 22 – (1) Yüksek lisans derecesi ile doktora programına kabul edilenler için doktora programını tamamlama süresi sekiz yarıyıldır. Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilenler için doktora programını tamamlama süresi ise oniki yarıyıldır. Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları gereğince başarısız olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği bu süreden önce kesilebilir. En az iki yarıyılı teze kayıtlı olma ve tüm yükümlülükleri yerine getirme koşulu ile bir doktora programı sekiz yarıyıldan daha kısa sürede tamamlanabilir.

             (2) Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Belirtilen bu süreler sonunda kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya en az 3.00/4.00 genel not ortalamasını tutturamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (3) Doktora programına yüksek lisans derecesi ile başlayan, kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzere sekiz yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir. Doktora programına lisans derecesi ile başlayan, kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzere oniki yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için tez sınavına giremeyen bir öğrenciye, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             (4) Lisans derecesi ile doktora programına başlayan bir öğrenci programdan ayrılmak istediğinde, minimum 21 krediyi tamamlamış olmak kaydı ile isterse tez dersini alıp bir tezli yüksek lisans programının gereklerini tamamlayarak yüksek lisans derecesi alabilir, ya da isterse minimum 30 kredi ders tamamlayıp bir bitirme projesi yaparak tezsiz yüksek lisans derecesi alabilir.

             Tez danışmanı atanması

             MADDE 23 – (1) Enstitü anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için tez danışmanını ve danışmanının belirleyeceği tez konusunu ilgili enstitüye önerir. Tez danışmanının önerisi Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir. Tez danışmanı öğrencinin çalışmak istediği doktora tez konusu ve öğretim üyelerinin araştırma konuları dikkate alınarak birinci yarıyıl başından itibaren belirlenebilir. Ancak tez danışmanının, en geç üçüncü yarıyılın başına kadar atanması zorunludur.

             (2) Tez danışmanı, Üniversitenin öğretim üyeleri arasından seçilir. Anabilim dalı başkanlığının uygun görüşü ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile eş danışman atanabilir. Eş danışmanının Üniversitenin öğretim üyesi olması gerekmez. Eş danışmanının da doktora derecesine sahip olması gerekir.

             Yeterlik sınavı

             MADDE 24 – (1) Yeterlik sınavının amacı, öğrencinin temel konular ve doktora çalışmasıyla ilgili konularda derinliğine bilgi sahibi olup olmadığının sınanmasıdır. Yeterlik sınavları güz yarıyılı ve bahar yarıyılı içinde olmak üzere yılda iki kez yapılır.

             (2) Kredilerini ve seminer dersini tamamlayan ve genel not ortalaması en az 3.00 olan öğrenci yeterlik sınavına girmek için başvurabilir. Doktora programına yüksek lisans derecesi ile başlayan öğrenci en geç beşinci yarıyılın, doktora programına lisans derecesi ile başlayan öğrenci en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

             (3) Yeterlik sınavları, enstitü anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan ve sürekli görev yapan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Bu sınav jürileri bir üyesi doktora tez danışmanı ve en az iki üyesi Üniversitenin dışındaki bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere toplam beş öğretim üyesinden oluşur.

             (4) Doktora yeterlik sınavına girebilmek için (ÜDS)’den 65 puan almış olmak ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen eşdeğer yabancı dil sınavlarından birinde başarılı olmak gerekir.

             (5) Belirtilen yabancı dil sınavlarında başarısız olan doktora öğrencileri, Üniversitenin yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilir. Bu program süresi en çok bir takvim yılı olup, bu süre sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre öğrenim süresine dahil edilmez.

             (6) Doktora yeterlik sınavı, yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır. Doktora yeterlik komitesi, sınav jüri önerileri ve öğrencinin yazılı ve sözlü sınavlardaki başarı durumunu değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, Enstitü Ana Bilim Dalı Başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

             (7) Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.

             (8) Doktora yeterlik komitesi, yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin, ders yükünü tamamlamış olsa bile, bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen duruma düşmemesi koşuluyla, dördüncü yarıyıldan sonra da fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Fazladan alınacak ders/dersleri altıncı yarıyılın sonuna kadar başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (9) Lisans derecesi ile kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir. Yüksek lisans programına geçme şartlarına ilişkin esaslar Senatoca belirlenir.

             Tez izleme komitesi

             MADDE 25 – (1) Yeterlik sınavında başarılı bulunan öğrenci için, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile bir ay içinde bir tez izleme komitesi oluşturulur.

             (2) Tez izleme komitesi biri Üniversitenin dışından olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Komitede tez danışmanından başka ilgili enstitü anabilim dalı içinden ve dışından birer üye yer alır. Eş danışmanının olması durumunda komite beş kişiden oluşur.

             (3) Tez izleme komitesinin kurulmasından sonraki dönemlerde, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile üyelerde değişiklik yapılabilir.

             Tez önerisi savunması

             MADDE 26 – (1) Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrenci, en geç altı ay içinde, yapacağı araştırmanın amacını, yöntemini ve çalışma planını kapsayan tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunur. Öğrenci, tez önerisi ile ilgili yazılı bir raporu sözlü savunmadan en az onbeş gün önce komite üyelerine ulaştırılmak üzere Enstitüye teslim eder.

             (2) Tez izleme komitesi, öğrencinin sunduğu tez önerisinin kabul veya reddedileceğine salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, enstitü anabilim dalı başkanlığınca tez önerisini izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir.

             (3) Tez önerisi reddedilen öğrenci yeni bir danışman ve tez konusu seçme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen bir öğrenci üç ay içinde, danışman ve tez konusu değiştiren bir öğrenci ise altı ay içinde tekrar tez önerisi sunar, son savunmada da önerisi reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             (4) Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak – Haziran ve Temmuz – Aralık ayları arasında birer kere olmak üzere yılda iki kez toplanır. Öğrenci, toplantı tarihinden en az bir ay önce komite üyelerine yazılı bir raporu enstitü aracılığı ile sunar. Bu raporda o ana kadar yapılan çalışmaların özeti ve bir sonraki dönemde yapılacak çalışma planı belirtilir. Raporda belirtilen tez çalışma programı komite tarafından başarılı veya başarısız olarak belirlenir. Komite tarafından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Doktora tezinin sonuçlandırılması

             MADDE 27 – (1) Doktora programındaki bir öğrenci, elde ettiği sonuçları Senatonun kabul ettiği tez yazım kılavuzunda belirlenen yazım kurallarına uygun biçimde yazmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır

             (2) Doktora tez jürisi, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile atanır. Jüri, tez izleme komitesi üç kişiden oluşan öğrenci için, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur. Tez izleme komitesi beş kişiden oluşan öğrenci için, beşi öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az ikisi başka bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere yedi kişiden oluşur. Ayrıca birisi Üniversite öğretim üyesi, diğeri ise Üniversite dışındaki bir yükseköğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere iki yedek üye seçilir.

             (3) Jüri üyeleri, söz konusu tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç altı hafta içinde toplanarak öğrenciyi tez sınavına alır. Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru – cevap bölümünden oluşur. Tez sınavının süresi en az 60 en fazla 120 dakikadır. Tez sınavı herkese açık olup, tez sınavının sınav gününden en geç bir hafta önce duyurulması için gerekli tedbirleri almak ilgili anabilim dalının başkanlığının sorumluluğundadır. Tez sınavı sırasında yalnız jüri üyeleri soru sorabilir.

             (4) Tez sınavının tamamlanmasından sonra dinleyicilere kapalı olarak jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü ana bilim dalı başkanlığınca tez sınavını izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Tezi reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu savunma sonunda da tezi kabul edilmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

             Doktora diploması

             MADDE 28 – (1) Tez sınavında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla ve Senatonun kabul ettiği tez yazım kılavuzuna uygun bulunan doktora tezinin ciltlenmiş en az üç kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden öğrenci doktora diploması almaya hak kazanır.

             (2) Doktora diploması üzerinde, öğrencinin izlemiş olduğu enstitü ana bilim dalındaki programın onaylanmış adı bulunur.

ALTINCI BÖLÜM

Sanatta Yeterlik Programı

             Amaç ve kapsam

             MADDE 29 – (1) Sanatta yeterlik programı, özgün tasarım ve sanat eserlerinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise yeni bir yorumla yaratıcılığı amaçlayan yükseköğretim programıdır. Hangi dallarda sanatta yeterlik programı açılacağı, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             (2) Sanatta yeterlik programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders ve uygulamalar ile tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalardan oluşur. Öğrencinin not ortalaması aldığı tüm dersler üzerinden hesaplanır.

             (3) Lisansüstü dersler ilgili enstitü ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden de seçilebilir.

             Süre

             MADDE 30 – (1) Sanatta yeterlik programını tamamlama süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için sekiz yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için oniki yarıyıldır. Bu Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkraları gereğince başarısız olan öğrencinin Üniversite ile ilişiği bu süreden önce kesilebilir. En az iki yarıyılı tez veya sergi, proje, resital, konser, temsil gibi çalışmalara kayıtlı olma ve tüm yükümlülükleri yerine getirme koşulu ile bir sanatta yeterlik programı sekiz yarıyıldan daha kısa sürede tamamlanabilir.

             (2) Sanatta yeterlik programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi; yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya yükseköğretim kurumunun öngördüğü en az 3.00/4.00 genel not ortalamasını tutturamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

             (3) Kredili derslerini ve uygulamalarını başarı ile bitiren, ancak tez, sergi veya proje çalışmasını bu maddenin birinci fıkrasında belirtildiği üzere sekiz yarıyıl sonuna, lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenci için oniki yarıyıl sonuna kadar tamamlayamadığı için sınava giremeyen bir öğrenciye ilgili enstitü anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile tezini, sergi veya proje çalışmalarını jüri önünde savunması için en fazla dört yarıyıl ek süre verilebilir.

             Danışman atanması

             MADDE 31 – (1) Enstitü ana sanat dalı başkanlığı, her öğrenci için ders ve uygulama seçimi ile tez veya sergi veya proje yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini ilgili enstitüye önerir. Danışman önerisi Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Tez danışmanı öğrencinin çalışmak istediği uygulama seçimi ile tez veya sergi veya proje yürütülmesinde öğretim üyelerinin araştırma konuları dikkate alınarak birinci yarıyıl başından itibaren belirlenebilir. Ancak danışmanın, en geç dördüncü yarıyıl sonuna kadar atanması zorunludur.

             (2) Danışman, öğretim üyeleri veya nitelikleri Senatoca belirlenen öğretim görevlileri arasından seçilir.

             Sanatta yeterlik çalışmasının sonuçlanması

             MADDE 32 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasını sonuçlandırabilmek için, (ÜDS)’den 100 üzerinden en az 65 puan almış olmak ya da Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen yabancı dil sınavlarından birinden başarılı olmak gerekir. Yabancı uyruklular kendi ana dili dışındaki İngilizce veya Türkçe’den sınava tabi tutulur.

             (2) Belirtilen yabancı dil sınavlarında başarısız olan sanatta yeterlik öğrencileri; esasları Senatoca belirlenmek üzere yabancı dil hazırlık programına öğrenci olarak kaydedilebilir. Bu programın süresi en çok bir takvim yılı olup, bu süre sonunda belirtilen sınavlarda başarılı olamayan öğrencilerin yüksek öğretim kurumu ile ilişikleri kesilir. Bu programda geçirilen süre öğretim süresine dahil edilmez.

             (3) Tez jürisi, ilgili enstitü ana sanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla atanır. Jüri, biri öğrencinin danışmanı ve en az ikisi başka yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeleri ve görevlileri olmak üzere beş kişiden oluşur.

             (4) Tez hazırlayan bir öğrenci elde ettiği sonuçları, sergi veya proje hazırlayan bir öğrenciyse çalışmasını açıklayan ve belgeleyen bir metni Senato tarafından kabul edilen tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazmak ve ayrıca tezini, sergisini veya projesini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

             (5) Jüri üyeleri, söz konusu tezin veya metnin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren en geç altı hafta içinde toplanarak öğrenciyi sınava alır. Sınav, sanatta yeterlik çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru – cevap bölümünden oluşur.

             (6) Sınavın tamamlanmasından sonra jüri, dinleyicilere kapalı olarak, tez veya sergi, proje, resital konser, temsil hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Bu karar, enstitü anasanat dalı başkanlığınca sınavı izleyen üç gün içinde ilgili enstitüye tutanakla bildirilir. Sanatta yeterlik çalışması reddedilen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Sanatta yeterlik çalışması hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç üç ay içinde gereğini yaparak tezini veya sergisini veya projesini aynı jüri önünde yeniden savunur. Bu sınav sonunda da sanatta yeterlik çalışması kabul edilmeyen öğrencinin Üniversiteyle ilişiği kesilir.

             Sanatta yeterlik diploması

             MADDE 33 – (1) Sanatta yeterlik çalışmasında başarılı olan öğrenciye, diğer koşulları da sağlamak kaydıyla sanat dalının özelliğine göre verilecek ünvanı belirleyen bir sanatta yeterlik diploması verilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yürürlükten kaldırılan mevzuat

             MADDE 34 – (1) 1/2/2000 tarihli ve 23951 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kadir Has Üniversitesi Lisansüstü Öğretim ve Eğitim Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce kayıtlı olan öğrencilere, talepleri halinde bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesi ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 35 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 36 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kadir Has Üniversitesi Rektörü yürütür.