4 Ekim 2009 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27366

YÖNETMELİK

Yaşar Üniversitesinden :

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç ve kapsam

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Yaşar Üniversitesi lisans öğrencilerinin kayıtları, eğitim-öğretim esasları, sınavları ve mezuniyet koşullarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Dayanak

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununun Ek-52 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekanlık: Yaşar Üniversitesine bağlı fakültelerin dekanlıklarını,

             b) Dönem: Güz ve bahar yarıyıllarının her birini,

             c) Fakülte: Yaşar Üniversitesine bağlı fakülteleri,

             ç) İlgili Kurul: Yaşar Üniversitesine bağlı fakültelerin fakülte kurullarını,

             d) İlgili Yönetim Kurulu: Yaşar Üniversitesine bağlı fakültelerin yönetim kurullarını,

             e) Mütevelli Heyet: Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             f) Öğrenci: Yaşar Üniversitesi öğrencisini,

             g) Öğrenci İşleri Müdürlüğü: Yaşar Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğünü,

             ğ) Rektör: Yaşar Üniversitesi Rektörünü,

             h) Senato: Yaşar Üniversitesi Senatosunu,

             ı) Üniversite: Yaşar Üniversitesini,

             i) YÖK: Yükseköğretim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Esasları

             Eğitim-öğretim dili

             MADDE 4 – (1) Üniversitede, YÖK tarafından zorunlu tutulan ve/veya Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile kararlaştırılan program ve dersler dışında, eğitim-öğretim dili İngilizce’dir. 

             (2) Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile İngilizce dışındaki dillerde de program ve dersler açılabilir.

             Eğitim-öğretim ücretlerinin belirlenmesi ve ödenmesi

             MADDE 5 – (1) Üniversitedeki lisans programlarının yıllık eğitim-öğretim ücretleri, bir sonraki eğitim-öğretim yılında geçerli olmak üzere Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

             (2) Öğrenci, Mütevelli Heyet tarafından yıllık olarak belirlenen eğitim-öğretim ücretini, eğitim-öğretim dönemi başında ve dönem kayıtları öncesinde dönem ücreti olarak akademik takvimde ilan edilen sürelerde ödemekle yükümlüdür.

             (3) Dönem ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz; bu durumdaki öğrenci ders, sınav ve benzeri eğitim-öğretim etkinliklerine alınmaz. Alınmış olsa dahi sınavı geçersiz sayılır.

             (4) Mütevelli Heyet, yukarıdaki koşullar dışındaki özel durumlarla ilgili  uygulamalar hakkında karar alabilir.

             Üniversiteye kayıt

             MADDE 6 – (1) Lisans programlarına kayıt yaptırma hakkı kazanan adaylar, Rektörlük tarafından belirlenen ve ilan edilen süre içerisinde istenen belgelerle kesin kayıt yaptırmakla yükümlüdür.

             (2) Üniversite tarafından geçerli sayılacak bir mazereti olmadan süresi içinde kayıt yaptırmayanlar bu hakkını kaybeder.

             (3) Belgeleri sahte olan veya belgelerinde eksiklik ya da tahrifat bulunan öğrencinin kayıdı, yapılmış olsa dahi iptal edilir.

             Yabancı dil hazırlık programı

             MADDE 7 – (1) Üniversiteye kaydını yaptıran her öğrenci; 30/9/2007 tarihli ve 26659 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yaşar Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine tabidir. Bu öğrenciler yabancı dil yeterlik sınavına girmek zorundadır.

             (2) Bu sınavda başarılı olanlar ya da Yaşar Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen koşulları sağlayarak yeterli görülenler, dönem kaydı yaptırarak lisans eğitim-öğretim programına başlamaya hak kazanırlar. 

             (3) Yeterlik sınavında başarılı olamayanların, yeterlik sınavına girmeyenlerin ya da yeterlik koşullarını sağlayamayanların yabancı dil hazırlık programına devam etmesi zorunludur.

             Güz dönemi yabancı dil yeterlik sınavı

             MADDE 8 – (1) Güz dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olarak hazırlık eğitimini tamamlayan öğrenci isterse; izleyen dönemde lisans programına dönem kaydını yaptırarak, danışmanın önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararıyla ders alabilir veya  izleyen lisans dönemine kayıt yaptırmadığı ve başvurduğu taktirde, ücretini ödeyerek hazırlık sınıfına devam edebilir ya da izleyen lisans dönemine kayıt yaptırarak o dönem için izinli sayılmayı talep edebilir. Öğrencinin izinli sayıldığı süre zorunlu eğitim öğretim süresinden sayılmaz. Öğrenci izinli sayıldığı dönemi izleyen dönemde dönem kaydını yaptırmak zorundadır.

             Eğitim-öğretim türleri

             MADDE 9 – (1) Üniversiteye bağlı birimlerde örgün öğretim yapılır. Ancak ilgili kurulların gerekçeli önerileri, Senatonun kararı ve YÖK’ün onayı ile ikinci öğretim, uzaktan öğretim, yaygın öğretim, açık öğretim ve dışarıdan (ekstern) öğretim de yapılabilir.

             Eğitim-öğretim dönemleri

             MADDE 10 – (1) Lisans eğitim-öğretim programında akademik yıl, güz ve bahar olmak üzere iki dönemden oluşur. Dersler dönemliktir; ancak ilgili kurulların önerisi üzerine, Senato bir dersin iki dönem (yıllık) okutulmasına karar verebilir. Bir dönem, sınavlar dâhil en az yetmiş iş günüdür. Ders kayıt dönemleri ve dönem sonu sınavları bu sürenin dışındadır. Staj ve yaz okullarının süresi ve uygulama esasları, ilgili kurulların önerisi üzerine Senato kararıyla düzenlenir. Akademik takvim Senato tarafından belirlenir.

             Dönem kaydı

             MADDE 11 – (1) Öğrenci, her dönem başında akademik takvimde gösterilen süre içerisinde, dönem ücretini ödedikten sonra dönem ders kaydını yaptırır. Öğrenci, ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilebilir bir mazereti bulunmadığı sürece kaydını kendisi yaptırmakla yükümlüdür.

             (2) Dönem kaydını öngörülen zamanda yaptırmayan öğrenci, mazereti ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edildiği takdirde, ders alma-bırakma günlerinde kaydını yaptırabilir.

             (3) Yukarıda belirtilen süreler içerisinde kaydını yenilemeyen öğrenci, bir defaya mahsus olmak üzere, izleyen dönemin başında kaydını yenileyebilir. Bu şekilde kaybedilen süre, eğitim-öğretim süresinden sayılır. 

             Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler

             MADDE 12 – (1) Öğrenci, eğitim-öğretimini 2547 sayılı Kanunda belirlenen azami süre içerisinde tamamlamak zorundadır.

             (2) Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencinin uzaklaştırıldığı süre öğrenim süresinden sayılır.

             Eğitim-öğretim programları

             MADDE 13 – (1) Eğitim-öğretim programları ilgili bölüm veya anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine yetkili kurullarca karara bağlanıp Senatonun onayına sunulur. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler Mayıs ayı içinde aynı usulle belirlenir.

             (2) Eğitim-öğretim programları; teorik, teorik-uygulamalı ve seminer, atölye, laboratuar, saha uygulaması, okul uygulamaları gibi sadece uygulamalı derslerden oluşur.

             Eğitim-öğretim ders yükü

             MADDE 14 – (1) Güz ve bahar dönemlerinde bir öğrenci, toplam; en az 20, en çok 45 AKTS kredi değerlik derse kayıt yaptırabilir. Ancak, tekrar dersleri olan veya artık yılda olan öğrencide en az AKTS kredisi şartı aranmaz. Bu sınırlamalar zorunlu durumlarda Senato kararı ile değiştirilebilir.

             Öğrenci danışmanlığı

             MADDE 15 – (1) Her öğrenci için, ilgili birim başkanı tarafından bir danışman görevlendirilir. Danışman öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye yardımcı olur. Öğrencinin kayıt yenileme, ders alma-bırakma işlemleri danışman onayı ile yapılır. Öğrencinin kayıt işlemlerindeki hata ve eksikliklerden danışman değil, öğrenci sorumludur.

             (2) Danışmanlığın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için her birimde öğrenci izleme dosyası tutulur.

             Dersler

             MADDE 16 – (1) Üniversitenin eğitim-öğretim programlarında aşağıdaki dersler yer alır:

             a) Zorunlu dersler: Program zorunlu dersleri, YÖK zorunlu dersleri ve Üniversite zorunlu dersleridir. Bunlardan;

             1) Program zorunlu dersleri; öğretim programlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir. Program zorunlu derslere, ilgili kurul kararı ve Senato onayıyla aynı zamanda seçmeli ders statüsü de verilebilir.

             2) Üniversite zorunlu dersleri; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programında yer almayan ve mezun olabilmesi için almak zorunda olduğu, bilgi-görgü ve genel kültürünü arttırmak amacıyla aldığı derslerdir. Üniversite zorunlu dersi olarak alınan dersler, programa bağlı seçmeli dersler yerine saydırılamayan ve alındığında başarılı olunması gereken derslerdir. Bu dersler Senato tarafından belirlenir.

             3) YÖK zorunlu dersleri; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi ile Türk Dili dersleridir.

             b) Seçmeli dersler: Aşağıdaki dersler seçmeli ders olarak okutulur:        

             1) Alan seçmeli dersler: Öğrencinin kayıtlı olduğu eğitim-öğretim programlarında yer alan seçmeli dersler arasından seçerek alıp başarılı olması gereken derslerdir. Bir alan seçmeli dersinden başarısız olunması halinde öğrenci bu dersin yerine, ders alma-bırakma günleri sonuna kadar başka bir alan seçmeli dersi alabilir. Öğrencinin başarısız olduğu alan seçmeli ders yerine başka bir alan seçmeli ders almadıkça, başarısız olduğu alan seçmeli ders üzerinden silinmez.

             2) Üniversite seçmeli dersler: Öğrencinin kayıtlı olduğu programa destek niteliği taşıyan, yandal, çift anadal yapmaya fırsat verecek dersler ile öğrencinin ilgi alanı doğrultusunda almak istediği derslerden ve Senato tarafından belirlenen ders bloklarından oluşur. Bu dersler aynı zamanda alan seçmeli ders ise gerektiğinde bir başka alan seçmeli ders yerine saydırılabilir. Öğrenci, başarısız olduğu Üniversite seçmeli dersi yerine aynı ders bloğundan bir başka Üniversite seçmeli dersi alabilir.

             c) Önkoşullu dersler: Alınabilmesi için önceki dönemlerde yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması zorunlu olan derslerdir. Önkoşullu dersler, ilgili kurulların önerisi ve Senatonun kararıyla belirlenir.

             Ders alma-bırakma

             MADDE 17 – (1) Öğrenci her dönemin başlamasından önce, akademik takvimde belirtilen süre ve Rektörlükçe belirlenen yöntemle, danışmanının denetiminde alacağı dersleri belirler. Öğrenci dönem başında, programına öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersleri yazmak zorundadır.

             (2) Genel akademik ortalaması 2,00 ve üzerinde olan öğrenci, önkoşullu ders/dersler hariç, üst dönem programlarından kredi sınırları içinde danışman onayıyla ders/dersler alabilir.

             (3) Danışman onayı ile kayıt yaptıran öğrenci, akademik takvimde belirlenen ders alma-bırakma günlerinde de danışman onayı ile yeni dersler alabilir, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç diğer dersleri bırakabilir. Ders alma-bırakma günlerinden sonra, ders alma ve bırakma işlemleri yapılmaz.

             (4) Öğrenci, süresi içinde usulüne uygun olarak kayıt yaptırmadığı derslere devam edemez ve bu derslerin sınavına giremez, girse dahi sınavları geçersiz sayılır.

             Derslere devam

             MADDE 18 – (1) Derslere devam zorunludur. Dönem sonu sınavına katılabilmek için; teorik ders saatlerinin en az  %70’ine, uygulama ders saatlerinin de en az %80’ine devam zorunludur. Devamsızlıkları nedeniyle sınava giremeyecek olan öğrenci listesi, dönem sonu sınavlarından önce ilgili bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, ilgili yönetim kurulu kararı ve ara sınavlara girmek kaydıyla devam koşulu aranmayabilir.

             Ders muafiyetleri

             MADDE 19 – (1) Kayıt yaptıran öğrenci, daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarında başarılı olduğu derslerden muaf olabilmek için aldığı ders içerikleri ve transkriptini ekleyeceği bir dilekçe ile Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur. Başvurusu bölümün görüşü ve ilgili yönetim kurulu kararıyla kabul edilir.

             (2) Yatay ve dikey geçiş haricinde öğrencinin muaf sayıldığı derslerden aldığı notlar, bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtilen (S) harf notuna dönüştürülerek, transkriptinde ayrı bir bölüm halinde gösterilir.

             Diğer üniversitelerden ders alma

             MADDE 20 – (1) Öğrenci, ilgili yönetim kurulundan önceden izin almak koşuluyla, diğer üniversitelerden ders alabilir ve bu derslerden aldığı notları bir sonraki dönemin dönem sonu sınavı sonuna kadar transkriptine işletebilir. Eşdeğerlik koşulu aranmadan alınan seçmeli dersler, alındığı üniversitenin ders adı ve koduyla transkriptine işlenebilir.

             (2) Diğer üniversitelerden alınan derslerin notları, bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesine göre değerlendirilir.

             Değişim programları

             MADDE 21 – (1) Üniversite ile yurtiçi veya yurtdışındaki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılan işbirliği programları çerçevesinde öğrenci bir veya iki dönem yurtiçi veya yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim görmesi için izinli sayılabilir.

             (2) Değişim programları çerçevesinde verilen izinlerde, bu Yönetmeliğin 36 ncı maddesi hükümleri uygulanmaz.

             (3) Değişim programları çerçevesinde Üniversiteye kabul edilen öğrenci, tanımlanan süre içerisinde Üniversite öğrencisi statüsünde olur. Bu öğrenciye öğretim süresi sonunda aldığı dersler ve notları gösteren transkript verilir.

             (4) Söz konusu değişim programları çerçevesinde yurtiçindeki veya yurtdışındaki üniversitelerde öğrenim gören Üniversite öğrencisinin alacağı dersler, ilgili bölüm kurulu tarafından belirlenir ve kredisi ile birlikte transkriptine işlenir.

             Sınavlar

             MADDE 22 – (1) Sınavlar; yazılı, sözlü, uygulamalı ya da bu yöntemlerin karması olarak yapılabilir.

             (2) Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ve Rektörlüğün onayı ile iş günü ve saatleri dışında da sınav yapılabilir.

             (3) Yazılı sınav belgeleri en az iki yıl süre ile saklanır.

             Sınav türleri

             MADDE 23 – (1) Üniversitede uygulanan sınavlar şunlardır:

             a) Ara sınav: Her ders için her dönem en az bir ara sınav yapılır. Bağımsız ders niteliğindeki proje, bitirme ödevi, laboratuar, atölye ve benzeri çalışmaların dönem içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir.  Ara sınav tarihleri en az bir hafta önce ilan edilir. Ara sınavın dönem başarı notu içindeki ağırlığı %40’dan az olamaz.

             b) Dönem sonu sınavı: Bu sınav dönem sonunda yapılır ve sınav tarihi en az iki hafta önce ilan edilir. Dönem sonu sınavının ders başarı notuna etkisi en az % 40, en çok % 60 olabilir. Ara sınav ve dönem sonu sınavının katkı oranları toplamının 100’ün altında kalması halinde eksik kalan oran ödev, kanaat ve benzeri şekilde verilecek notlarla tamamlanır.

             c) Tek ders sınavı:  Zorunlu stajını tamamlamamış olsa bile mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olduğu tek dersi kalan öğrenci ile mezun olabilmek için ilgili programın tüm derslerinden başarılı olduğu halde genel akademik ortalaması 2,00’ın altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenci; genel akademik ortalamalarını yükseltmek üzere son üç döneme ait (D), (D+) veya (C-) notu aldıkları herhangi bir dersten, dönem sonu sınav notlarının açıklanmasını takip eden on iş günü içinde dilekçeyle başvurması halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla tek ders sınavına girebilir. Tek ders sınavı başvuruyu takip eden on iş günü içinde yapılır. Her öğrenci tek ders sınav hakkından bir kez yararlanabilir.

             ç) Ek sınav: Azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrenciye, ilgili yönetim kurulu kararıyla ek sınav hakkı tanınır. Öğrenci ek sınav hakkını, azami öğrenim süresini tamamladığı dönemi izleyen ilk ve ikinci genel sınav dönemlerinde kullanır. Ek sınav hakkını kullanma durumunda olan öğrenci ders kaydı yaptıramaz ve sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak öğrenci sınavına girdiği dersin kredi ders ücretini ödemek zorundadır.

             d) Sınırsız sınav: Azami öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrenciye, ilgili yönetim kurulu kararıyla ve 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen koşullar dahilinde sınırsız sınav hakkı tanınır. Sınırsız sınav hakkını kullanma durumunda olan öğrenci ders kaydı yaptıramaz ve sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz, ancak öğrenci sınavına girdiği dersin kredi ders ücretini ödemek zorundadır.

             e) Mazeret sınavı: Ara sınavlar ve dönem sonu sınavlarına girme hakkı olduğu halde giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilenler, ara sınav haklarını aynı dönem içinde; dönem sonu  sınav haklarını da ilgili yönetim kurulunca belirlenen gün, yer ve saatte kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınavı hakkı verilmez.

             f) Ders muafiyet sınavı: Öğrencinin yazılı başvurusu ve ilgili yönetim kurulunun karar vermesi ile muafiyet sınavı açılabilir. Ders muafiyet sınavında başarılı olan öğrenci bu dersten muaf tutulur ve bu dersin notu transkriptine (S) notu olarak işlenir.

             Sınav sonuçlarının ilanı, itiraz ve notların kesinleşmesi

             MADDE 24 – (1) Sınav sonuçları, Rektörlüğün belirlediği yöntemle ilgili birimlerce ilan edilir. Öğrenci sınav sonuçlarına, ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde, maddi hata gerekçesi ile Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yazılı olarak başvurmak suretiyle itiraz edebilir.

             (2) İtiraz üzerine, ilgili birim başkanlığınca yapılacak inceleme sonucu maddi hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak gerekli düzeltme yapılmak üzere dekanlığa bildirilir.

             (3) Beş iş günü bitiminden sonra, gerek öğrencinin itirazı üzerine, gerekse dersin sorumlusu öğretim elemanı tarafından talep edilecek not değişiklikleri işleme konulmaz. Süresi içinde yapılan not değişikliği talepleri de değişiklik için öngörülen son başvuru tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde, ilgili yönetim kurulu tarafından sonuçlandırılarak Öğrenci İşleri Müdürlüğüne gönderilir.

             Ders başarı notu

             MADDE 25 – (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin dönem içinde ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri çalışmalarda gösterdiği başarı ve dönem sonu sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir.

             (2) Dönem içi başarının ve dönem sonu sınavının ders başarı notuna etkileri ve öğrencinin başarılı sayılması için, dönem sonu sınavından alması gereken en az not ile dersin uygulama planı, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından dönem başında duyurulur. Dönem sonu sınavına girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır. Öğrencinin dersten başarı değerlendirmesi harf notu olarak yapılır.

             (3) Bir dersten (A), (A-), (B+), (B), (B-), (C+), (C), (C-), (D+), (D), (S) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

             Notlar

             MADDE 26 – (1) Üniversitede uygulanan notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir:

             a)       Not        Katsayı

                       A           4,00

                       A-          3,70

                       B+         3,30

                       B            3,00

                       B-          2,70

                       C+         2,30

                       C            2,00

                       C-          1,70

                       D+         1,30

                       D           1,00

                       F            0,00

             b) Diğer harf notları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

             1) T: Tekrar, devamsızlık nedeniyle dönem sonu sınavına girme hakkı yok, başarısız.

             2) F: Başarısız.

             3) S: Ortalamaya katılmayan dersten başarılı.

             4) U: Ortalamaya katılmayan dersten başarısız.

             5) I: Bitirme ödevi ve tez gibi çalışmasını eksik teslim eden öğrenciye verilen ve eksik anlamını taşıyan nottur. Eksiklik, dönem sonu sınavlarının bitiş tarihinden sonraki on iş günü içinde giderilemediği takdirde kendiliğinden (F) notuna dönüşür.

             6) W: Öğrencinin yazılı başvurusu, dersin öğretim elemanı ve akademik danışmanının onayı ile dersten çekilen öğrenciye verilen bir nottur. Bu not; akademik ortalama hesaplarına katılmaz, ancak transkriptlerde yer alır. Öğrenci, ikinci sınıftan itibaren bir dönemde birden çok, öğrenim süresinin tamamında da üçten fazla dersten çekilemez. Dersten çekilme başvurusu, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde yapılabilir. Daha önceki bir yarıyılda almış olduğu bir dersten çekilen öğrencinin akademik ortalamaları hesaplanırken önceki aldığı not geçerli sayılır.

             Akademik ortalama

             MADDE 27 – (1) Öğrencinin başarı durumu, dönem akademik ortalama ve genel akademik ortalama hesaplanarak belirlenir. Bir dersin başarı kredisi, o dersin kredisi ile dersten alınan not katsayısının çarpımı ile hesaplanır.

             (2) Dönem akademik ortalaması; öğrencinin o dönem kayıt olduğu bütün derslerin başarı kredisi toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur.

             (3) Genel akademik ortalama; öğrencinin öğrenim süresi boyunca kayıt olduğu bütün derslerden elde ettiği son başarı kredisi toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur.

             (4) Akademik ortalama hesaplanırken bölme işleminde virgülden sonraki iki basamak dikkate alınır. Sonuçlarda, virgülden sonraki üçüncü hane 5'ten küçükse sıfıra (0); 5 veya 5'ten büyükse ikinci haneyi bir artıracak şekilde yuvarlanarak iki hane esas alınır.

             (5) Öğrencinin tekrar ettiği derslerden aldığı en son not genel akademik ortalamasına katılır.

             Ders tekrarı

             MADDE 28 – (1) Bir dersten (F) ve (T) notlarından birini alan öğrenci, o dersi bir sonraki öğretim yılının aynı döneminde almak zorundadır. Bu ders; başarısız olunan dönemi takip eden dönemde açılmışsa bu dönemde de  dersi alabilir. Ancak tekrarlanan derslerin çakışması halinde, öğrenci bu derslerden birini ilgili yönetim kurulu kararıyla o dönemde almayabilir.

             (2) Öğrenci, genel akademik ortalamasını yükseltmek amacıyla kayıtlı bulunduğu dönemde, ilgili dersten geçer not aldıkları dönemden sonraki en geç üç dönem içinde alınmak koşuluyla başarılı olduğu dersleri de tekrarlayabilir. Tekrarlanan derslerde en son alınan not genel akademik ortalamaya dâhil edilir.

             Dönem tekrarı

             MADDE 29 – (1) İlk dört dönem (iki yıl) sonunda genel akademik ortalaması 1,80’in altında olan öğrenci beşinci ve sonraki dönemlerden ders alamaz. Bu öğrenci öncelikle (F) ve (T) aldığı dersleri tekrarlayarak genel akademik ortalamasını en az 1,80’e yükseltmek zorundadır.

             (2) Dönem tekrarı sonucunda genel akademik ortalamasını 1,80 ve üzerine çıkaran öğrenci, öğrenimine devam eder. Genel akademik ortalama hesabında, tekrar edilen dönemde alınan notlar dikkate alınır.

             (3) Bu durumda bulunan öğrenci onuncu döneme kadar ilk dört döneme ait genel not ortalamasını en az 1,80’e çıkartamaz ise, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesine göre Üniversiteden kaydı silinir.

             İlişik kesme

             MADDE 30 – (1) Öğrencinin bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim süresini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmadan, aşağıdaki hallerde Üniversite ile ilişiği kesilir:

             a) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kaydını arka arkaya iki dönem yenilememesi,

             b) Başarısız olduğu derse gerekçesiz olarak üç dönem kayıt yaptırmaması,

             c) Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen süreler içerisinde öğrenimini tamamlayamaması,

             ç) Yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezası almış olması,

             d) Kendi isteği ile kaydını sildirmesi.

             Yandal programları

             MADDE 31 – (1) Öğrenci, kayıtlı olduğu programa ek olarak bir yandal programına kaydolabilir. Yandal programı farklı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yandal programına ilişkin hususlar ilgili mevzuata göre belirlenir.

             Çift anadal programı

             MADDE 32 – (1) Öğrenci kayıtlı olduğu programa alan bakımından yakın olan bir başka programa eş zamanlı olarak kayıt olabilir. Çift anadal programı ile ilişkin hususlar ilgili mevzuata göre belirlenir.

             Mezuniyet

             MADDE 33 – (1) Aşağıdaki koşulları yerine getiren öğrenci öğrenimini tamamlamış ve mezuniyeti için gerekli koşulları sağlamış sayılır:

             a) Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve zorunlu stajları başarı ile tamamlamak,

             b) Programın gerektirdiği asgari krediyi almak,

             c) En az 2,00 genel akademik ortalamayı tutturmak.     

             (2) Mezuniyet hakkı kazanan öğrenciye ilgili mevzuat hükümlerine göre diploma verilir.

             Önlisans diploması

             MADDE 34 – (1) Lisans programlarının ilk dört döneminde verilen dersleri başarı ile tamamlayan ve genel akademik ortalaması en az 2,00 olan öğrenci, başvurduğu takdirde önlisans diploması alabilir. Bu öğrenci lisans eğitimine devam edemez. Önlisans diplomasına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             Lisans diploması

             MADDE 35 – (1) Bir fakültenin sekiz dönemlik (dört yıllık) eğitim-öğretim programının mezuniyet için öngördüğü koşulları sağlayan öğrenci lisans diploması almaya hak kazanır. Diplomalara ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir.

             İzin ve mazeretler

             MADDE 36 – (1) Öğrencinin mazeretli sayılmasına, haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, ilgili yönetim kurulunca karar verilir ve öğrenciye dönem izni, öğrenim izni ve diğer izinler verilir. Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin, kanıtlayıcı belgelerle beraber, mazeretin sona ermesinden itibaren beş iş günü içinde ilgili dekanlığa bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular ise kabul edilmez.

             (2) Öğrencilere verilecek izinlerde esas alınacak haklı ve geçerli mazeretler şunlardır:

             a) Öğrencinin; Üniversite hastaneleri, olmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarından alınacak raporla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazereti,

             b) 2547 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinin üçüncü paragrafı uyarınca, öğretimin aksaması sonucunu doğuracak olaylar nedeniyle öğrenime Yükseköğretim Kurulu kararı ile ara verilmesi,

             c) Mahallin en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiş olması şartıyla, doğal afetler nedeniyle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda kalması,

             ç) Anne, baba, kardeş, eş veya çocuklarının ölümü veya bunların ağır hastalığı halinde, bakacak başka kimsenin bulunmaması nedeniyle, öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu belgelemesi ve mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi,

             d) Ekonomik sebeplerle öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olduğunu resmi belgelerle ispatlaması,

             e) Öğrencinin askere alınması,

             f) Öğrencinin eğitim ve öğrenimine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkânların ortaya çıkması ve bu süre içerisinde Üniversiteye devam edememe durumunda kalması,

             g) Uluslararası spor müsabakalarında Üniversiteyi ya da Türkiye’yi  temsil etmesi ve mazeretinin ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilmesi,

             ğ) Gözaltına alınan veya tutuklanan öğrencilerden, gözaltı ve tutukluluk halinin takipsizlik ile sonuçlanması ya da üzerine atılı suç nedeniyle beraat etmesi,

             h) Yukarıdaki sayılan haller dışında ilgili yönetim kurulunun kabul edeceği diğer mazeretlerin ortaya çıkması.

             (3) Öğrencinin mazeretli olduğu süre derslerin devamsızlık sınırını aşıyorsa bu dersler, ilgili yönetim kurulu kararıyla programından silinir. Bu süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             (4) İzinli olunan süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz ve bu sürelere ilişkin dönem ücreti alınmaz; alınan ücret bir sonraki döneme mahsup edilir.

             (5) Öğrencinin ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeretli sayılacağı süre en fazla dört dönemdir.

             (6) Öğrencinin sağlık nedeniyle raporlu olduğu süre içinde girdiği sınavlardan aldığı notlar geçersiz sayılır.

             Yatay ve dikey geçiş

             MADDE 37 – (1) Üniversitenin programları arasında ve yurtiçi veya yurtdışındaki yükseköğretim programlarından Üniversiteye yatay geçişler; 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre, Senato kararları ve Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen kontenjanlar dahilinde yapılabilir.

             (2) Yatay geçişlere ve intibak programına ilgili yönetim kurulu karar verir.

             (3) Dikey geçişle lisans programlarına yerleştirilen meslek yüksekokulu ve açıköğretim önlisans mezunları hakkında; 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.

             Özel öğrenci

             MADDE 38 – (1) İlgili yönetim kurulu tarafından belirlenmiş başvuru koşullarına sahip bir lisans programı mezunu veya öğrencisi olanlar, Üniversite lisans programlarında verilen en çok üç dersi, kredi ders saat ücretini ödedikleri takdirde özel öğrenci olarak alabilirler. Bu statüdeki öğrenciye Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından durumlarını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenciye diploma ya da unvan verilmez.

             (2) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan ilişiği kesilenler özel öğrenci olamaz.

             Giyim ve genel görünüş

             MADDE 39 – (1) Öğrenciler; eğitimleri süresince, giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadırlar.

             Disiplin

             MADDE 40 – (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 2547 sayılı Kanunun 54 üncü maddesi ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür ve uygulanır.

             Tebligat ve adres bildirme

             MADDE 41 – (1) Her türlü tebligat, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından öğrencinin Üniversiteye kayıt sırasında bildirdiği adrese iadeli-taahhütlü ya da imza karşılığı elden yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

             (2) Adres değişikliğini Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bildirmeyen, yanlış veya eksik adres bildiren öğrencinin tebligatı mevcut adrese yapılır. Bu tebligat kendilerine yapılmış sayılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 42 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Mütevelli Heyet, Senato ve ilgili birimlerin yönetim kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 43 – (1) 7/3/2003 tarihli ve 25041 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yaşar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             İntibak

             GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2009-2010 eğitim-öğretim yılından önceki dönemlerde ders kaydını yaptırmış olan öğrencinin ders yükü, Yaşar Üniversitesi Kredi Sistemine göre en az 12, en çok 30 kredi değerdir ve bu öğrenci Yaşar Üniversitesi Kredi Sistemi ile mezun olur. Ancak, tekrar dersleri olan veya artık yılda olan öğrencide en az Yaşar Üniversitesi kredisi şartı aranmaz. Bu sınırlamalar zorunlu durumlarda Senato kararı ile değiştirilebilir. Bu öğrencilerin akademik ortalamasının hesaplanmasında da Yaşar Üniversitesi Kredi Sistemi uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 44 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 45 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yaşar Üniversitesi Rektörü yürütür.