5 Ekim 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27367

YÖNETMELİK

Ufuk Üniversitesinden:

UFUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim süreleriyle sınav ve değerlendirme usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretimlerinin düzenlenmesini, sınav ve değerlendirmelerin yapılma şartlarını, stajların ve aile hekimliğinin gerçekleştirilme şeklini, diploma, unvan ve diğer öğretim çalışmaları ile mezuniyet çalışmalarının düzenlenmesine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve  2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Dekan: Tıp Fakültesi Dekanını,

             b) Eğitim-Öğretim Koordinasyon Kurulu: Tıp öğretiminin, uygulanmasını, gelişmesini takip eden ve bu konuda öneri bildiren kurulu,

             c) Fakülte Kurulu: Tıp Fakültesi Fakülte Kurulunu,

             ç) Fakülte Yönetim Kurulu: Tıp Fakültesi Yönetim Kurulunu,

             d) Mütevelli Heyet: Ufuk Üniversitesi Mütevelli Heyetini,

             e) Rektör: Ufuk Üniversitesi Rektörünü,

             f) Senato: Ufuk Üniversitesi Senatosunu,

             g) Sınıf Komisyonu: O sınıfta okutulan her dersi temsilen seçilen üyelerin oluşturduğu komisyonu,

             ğ) Tıp Fakültesi: Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesini,

             h) Üniversite: Ufuk Üniversitesini,

             ı) Üniversite Yönetim Kurulu: Ufuk Üniversitesi Yönetim Kurulunu

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim – Öğretime İlişkin Esaslar

             Eğitim - öğretim dili

             MADDE 5 – (1) Tıp Fakültesinde eğitim-öğretim dili İngilizce destekli Türkçe’ dir. Ancak Türkçe yapılan derslerden İngilizce kaynak izlenen ödev, proje ve raporlar İngilizce istenebilir.

             (2) Fakülte Kurulunun teklifi, Senatonun önerisi ve Mütevelli Heyetin kararı ile bazı dersler İngilizce yapılabilir.

             Eğitim - öğretim yılı

             MADDE 6 – (1) Eğitim - öğretim ders yılı esasına göre düzenlenir. Bir eğitim-öğretim yılı en az otuziki haftadan oluşan bir ders yılından ibarettir.

             Kayıt işlemleri

             MADDE 7 – (1) Tıp Fakültesinin eğitim-öğretim programına kabul edilen öğrencilerin ilk kayıt işlemleri ile kayıt yenileme işlemleri, yatay geçiş yoluyla kayıt kabul, öğrenim ücretlerinin belirlenmesi ve tahsili; Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır.

             (2) Yabancı uyruklu öğrencilerin Tıp Fakültesine kayıt ve kabulü ile ilgili işlemler, 14/10/1983 tarihli ve 2922 sayılı Türkiye’de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılır.

             (3) Tıp Fakültesine kaydını yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler Türkçe dil sınavına tabi tutulurlar. Bu sınavda başarılı olan öğrenciler birinci yıl eğitimlerine başlar. Başarısız olan öğrenciler hazırlık sınıfında bir yıl süre ile Türkçe eğitimine tabi tutulur.

             Yabancı dil hazırlık sınıfı

             MADDE 8 – (1) Tıp Fakültesine giriş hakkını kazanan öğrenciler İngilizce yeterlik sınavına tabi tutulur. Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrenciler ile Üniversitenin eşdeğerliliğini kabul ettiği uluslararası sınavlardan son iki yılda belirlenen düzeyde başarılı olan öğrenciler, doğrudan birinci sınıfa başlar. Başarısız olanlar ise, 11/10/2002 tarihli ve 24903 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi İngilizce Hazırlık Sınıfı Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

             Eğitim - öğretim koordinasyon kurulu

             MADDE 9 – (1) Eğitim - Öğretim Koordinasyon Kurulu; Dekanın Başkanlığında, bölüm başkanları, Dekan tarafından atanan öğretim elemanlarının temsilcileri ile bir öğrenci temsilcisinden oluşur. Öğrenci temsilcisi hariç Komisyonun görev süresi Dekanın görev süresi ile sınırlıdır.

             (2) Dekan öğretim üyelerinden birini başkan yardımcısı olarak görevlendirir. Dekanın bulunmadığı zamanlarda Kurula başkan yardımcısı başkanlık eder.

             (3) Kurulun görevleri şunlardır:               

             a) Eğitim - öğretimin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak.

             b) Eğitim kalitesini yükseltmek için gerekli her tür değişiklikleri belirlemek ve önlem almak, gerek duyulan ders araçları, alt yapı hizmetleri ve benzeri hususlarda görüş bildirmek.

             c) Sınıf komisyonlarından gelen raporları, ilgili komisyonla veya komisyon temsilcileri ile birlikte yapacağı toplantıda değerlendirerek sonuç ve önerilerini belirlemek.

             ç) İlgili maddelerde belirtilen önlemlerin değerlendirme, sonuç ve önerilerini Dekanlığa sunmak.

             Sınıf komisyonu

             MADDE 10 – (1) Sınıf komisyonu, o sınıfta okutulan her dersi temsilen, Dekan tarafından görevlendirilen birer öğretim üyesi ile bir öğrenci temsilcisinden oluşur. Komisyon üyeleri aralarından birini salt çoğunlukla başkan olarak seçerler. Öğrenci temsilcisi hariç Komisyonun görev süresi Dekanın görev süresi ile sınırlıdır.

             (2) Sınıf komisyonunun görevleri şunlardır:

             a) Sorumlu olduğu sınıfın eğitim-öğretiminin, öğrenci kol ve sosyal çalışmalarının düzenlenmesi ve takibini yapmak.

             b) Bireysel olarak sınıf öğrencilerinin her türlü sorunlarının çözümü için çaba göstermek.

             c) Öğrenci danışmanlık hizmetlerini izlemek, incelemek ve bu konuda gerekli önlemleri almak.

             ç) İlgili maddelerde belirtilen konularla ilgili değerlendirme, sonuç ve önerilerini eğitim-öğretim koordinasyon kuruluna sunmak.

             Eğitim-öğretime başlama

             MADDE 11 – (1) Tıp Fakültesi öğrencileri, Senatoca onaylanan akademik takvime göre eğitim-öğretimlerine başlar.

             Eğitim-öğretim süresi

             MADDE 12 – (1) Tıp Fakültesinin eğitim ve öğretim süresi toplam altı ders yılıdır. Tıp Fakültesi öğrencisi altı ders yıllık eğitimlerini en fazla dokuz ders yılında tamamlamak zorundadır.

             (2) Bu süre içinde eğitimini tamamlamayan veya tamamlayamayacak durumda olan öğrencilerin Tıp Fakültesi ile ilişikleri kesilir.

             Eğitim-öğretim düzeyleri

             MADDE 13 – (1) Tıp Fakültesinde tıp doktorluğu eğitimi aşağıda belirtilen üç aşamadan oluşur:

             a) Temel tıp bilimleri ön lisans eğitimi (birinci ve ikinci ders yılları): Her biri bir ders yılını kapsayan iki ders yılından oluşur. Bu ders yıllarını başarı ile tamamlayanlar klinik bilimler yüksek lisans kademesinde eğitim-öğretimlerine devam edebilir.

             b) Klinik bilimler eğitimi (üçüncü, dördüncü, beşinci ders yılları): Bazı temel tıp bilimleri ile klinik, poliklinik ve benzeri uygulamaları, laboratuvar çalışmalarını içine alan her biri bir ders yılını kapsayan üç ders yılından oluşur.

             c) Aile hekimliği eğitimi (altıncı ders yılı): Klinik, poliklinik ve saha çalışmalarını kapsayan bir yıllık (oniki aylık) süreyi kapsar.

             Zorunlu, seçmeli ve önkoşullu dersler

             MADDE 14 – (1) Tıp Fakültesi öğrencileri, 2547 sayılı Kanunda öngörülen, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerinden oluşan zorunlu dersleri almakla yükümlüdür.

             (2) Zorunlu dersler için ders yılı içinde en az bir ara sınav yapılır. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili dersleri Fakülte Kurulunun kararı ile birinci veya ikinci ders yıllarında okutulabilir.

             (3) Yabancı dil dersleri hariç bu derslerin ders yılı sonu ve bütünleme sınavları not olarak değerlendirilip transkriptte başarılı veya başarısız olarak yazılır. Bu dersler kredi hesabında dikkate alınmaz.

             (4) Yukarıda belirtilen zorunlu derslerden başarılı olmak Tıp Fakültesinden mezun olmak için ön koşuldur. Fakülte Kurulu kararı ile birinci veya ikinci ders yılında güzel sanat dallarından biri veya Beden Eğitimi dersi seçmeli ders olarak okutulabilir.

             Önkoşul ve ders tekrarı

             MADDE 15 – (1) Tıp doktorluğu eğitim ve öğretiminde her ders yılı, bir sonraki ders yılının ön koşuludur. Bir ders yılında başarısız olan öğrenci, bir üst ders yılının derslerine devam edemez. Bu durumda olan öğrenciler başarısız oldukları dersleri tekrarlar. Tekrarlanan dersler için ödenecek ücret Mütevelli Heyet tarafından belirlenir.

             Devam zorunluluğu ve değerlendirme

             MADDE 16 – (1) Tıp Fakültesi öğrencileri kayıtlı olduğu öğrenim yılının bütün derslerini almak zorundadır. Laboratuar, tartışma, seminer, sunum dersi, alan uygulamaları, klinik çalışmaları ve benzeri gibi pratik derslere ve teorik derslere devam zorunludur ve derslere devam durumu yoklamalarla takip edilir.

             (2) Pratik derslerde devam zorunluluğu ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Pratik derslerin % 10’undan fazlasına mazeretsiz olarak katılmayan öğrenci, o dersin/stajın ara sınavına, final ve bütünleme sınavlarına katılamaz. Bu öğrenci (FF) notu almış sayılır.

             b) Pratik derslerin % 10’undan fazlasına devam etmeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci o dersin/stajın ara sınavına alınmaz. Bu öğrenci (E) notu almış sayılır. (E) notu alan öğrenciler devamsızlıklarını telafi etmeden sınava giremez. Bu öğrenciler, devamsızlıklarını anabilim/bilim dalının imkanları dahilinde, anabilim/bilim dalı başkanı veya yetkili kılınan öğretim üyesinin gösterdiği gün, yer ve saatlerde, ilgili dönem içerisinde telafi etmek zorundadır. Mazeretli devamsız öğrenciler belirtilen şekilde devamsızlıklarını telafi ettikten sonra, ilgili dersin/stajın mazeret sınavına katılır. Ara sınavlara mazeretsiz olarak katılmayan öğrenciye yeni bir sınav hakkı verilmez ve o sınavda sıfır (0) notu almış sayılır.

             (3) Teorik derslerde devam zorunluluğu ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

             a) Teorik derslerin % 10’undan fazlasına mazeretsiz olarak katılmayan öğrenci, o dersin/stajın ara sınavına, final ve bütünleme sınavlarına katılamaz. Bu öğrenci (FF) notu almış sayılır.

             b) Teorik derslerin % 10’undan fazlasına devam etmeyen ve mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, mazeretli olduğu süre içerisinde o dersin/stajın hiçbir ara sınav veya sınavına alınmaz, mazeretli olarak kalır. Bunlar (E) notu almış sayılır. (E) notu alan öğrencinin mazeretli olduğu süre devamsızlık süresinden sayılmaz. Öğrenci ilgili dersin ara sınavına katılmak zorundadır. Dersin ara sınavına mazeretsiz olarak katılmayan öğrenciye yeni bir ara sınav hakkı verilmez ve sınavdan (0) sıfır notu almış sayılır.

             Mazeretler

             MADDE 17 – (1) Tıp Fakültesi öğrencilerinin eğitim süresinde sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmeleri için mazeretini ilgili mevzuat hükümlerine göre belgelendirmesi ve sağlık raporunun da bu çerçevede işlem görmesi gerekir.

             (2) Sağlık mazereti kabul edilen öğrenci raporlu olduğu sürece derslere devam edemez ve sınavlara giremez.

             (3) Fakülte Yönetim Kurulu sağlık sebebi dahil öğrencinin her türlü mazeretini değerlendirerek kabul veya ret edebilir.

             Sağlık nedeni ile ilişik kesilmesi

             MADDE 18 – (1) Tıp Fakültesi öğrencilerinin aldığı sağlık raporlarında sağlık nedeni ile hekimlik mesleğini icra edemeyeceğine dair hüküm bulunan öğrencilerin Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile ilişik kesilme işlemi Dekanlık tarafından Rektörlüğe sunulur.

             İzinli sayılma

             MADDE 19 – (1) Öğrencilere kanıtladıkları haklı ve geçerli nedenlerden dolayı veya eğitim ve öğretime katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma gibi imkânların doğması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla bir kez olmak üzere bir yıla kadar izin verilebilir. Bu iznin akademik yıl başlamadan en geç yedi gün önce istenmesi gerekir. İzin süresi, öğretim süresinin hesabında dikkate alınmaz.

             (2) Öğrenciler 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen öğrenim süresi içinde en çok iki yıl (dört yarıyıl) izinli sayılma isteğinde bulunabilirler.

             (3) İzinli sayılma süresi ile sınırlı olarak Mütevelli Heyetin belirlediği öğrenim ücretini ödemeyenlerin izinli sayılma isteği işleme konulmaz.

             (4) Öğrenciler izinli sayılma süresince derslere devam edemez.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Not Değerlendirmeleri

             Sınav günleri

             MADDE 20 – (1) Sınav günleri Senatoca belirlenen akademik takvime uygun olarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından ilan edilir. Sınavlar milli ve dini bayramlar dışında Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir. Dekanlığa teslim edilen notlar kesinlik kazanır.

             Sınavların şekli ve uygulaması

             MADDE 21 – (1) Tıp Fakültesinde uygulanan sınavların şekil ve uygulamasında aşağıdaki hususlara uyulur:

             a) Sınav günleri, ilan edildikten sonra ancak ilgili kurulların kararı ile değiştirilebilir.

             b) Sınavlar, teorik ve pratik olarak yapılır. Teorik sınavlar, yazılı veya sözlü ya da hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir.

             c) Öğretim elemanları haber vererek veya vermeyerek pratik süresinde diledikleri takdirde bazı öğrencileri veya bütün sınıfı sınava alabilir.

             ç) Açılan pratik sınava girmeyen öğrenciler teorik sınava giremez.

             d) Öğrenciler her dersin ara sınavları ve ders yılı sonu (final) sınavları ile staj ara sınav ve sınavlarına, bütünleme sınavlarına tespit edilen gün ve saatte girmek zorundadır. Sınava girmeyen öğrenciler (FF) notu almış sayılırlar.

             e) Her ders programı sonunda yapılacak ders sınavı ile staj sonu yapılacak sınavlar ana bilim dalı başkanları tarafından düzenlenir.

             f) Hem teorik hem pratik sınav yapılan ders/stajlarda, sınav sonu başarı notu, teorik sınav başarı puanının % 60’ı ile pratik sınav başarı puanının % 40’ının toplanması ile bulunur.

             Ara sınavlar

             MADDE 22 – (1) Ders devam ederken yapılan dönem içi sınavlardır. Süresi yeterli derecede uzun olan stajlarda gerekirse ara sınav yapılabilir.

             (2) Ders yılı sonu (final) sınavlarına katılma hakkını kazanabilmek için ilgili dersin ara sınavlarında başarılı olmak gerekir. Ara sınavı olan stajlarda staj sonu sınavına katılabilmek için ara sınavlarda başarılı olmak gerekir.

             Telafi sınavı

             MADDE 23 – (1) Ara sınavlarda başarısız olan öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile her ara sınav için en çok bir telafi sınavı açılabilir. Telafi sınavına katılmayanlara mazeret sınavı açılmaz.

             Mazeret sınavı

             MADDE 24 – (1) Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir mazereti nedeni ile ara sınavlara katılmayan öğrencilere, ders yılı sonu (final) sınavından önce Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile mazeret sınavı açılabilir. Ders yılı sonu (final) sınavı ve bütünleme sınavı için telafi ve mazeret sınavı açılmaz.

             Tek ders sınavı

             MADDE 25 – (1) Ders yılı sonunda diğer derslerden başarılı olan ve ders sayısını tek derse indiren öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülmek kaydıyla tek dersten sınav hakkı verilebilir. Tek ders sınavı en erken son sınav tarihinden onbeş gün sonra yapılır.

             Ders yılı sonu (final) sınavı

             MADDE 26 – (1) Ders yılı sonu (final) sınavı ders yılı sonunda yapılan sınavlardır. Ders yılı sonu sınavı en erken derslerin bitiminden onbeş gün sonra yapılır. Bu sınav teorik yazılı veya sözlü veya hem yazılı hem sözlü veya pratik olarak yapılır.

             Ders yılı sonu (final) sınavı katılma şartları

             MADDE 27 – (1) Ders yılı sonu (final) sınavlarına katılabilmek için; ara sınav veya ara sınav niteliğindeki sınavlar ile uygulamalarda başarılı olmak, teorik ve pratik derslerde devam şartını yerine getirmek gerekir.

             Ders yılı sonu bütünleme sınavı

             MADDE 28 – (1) Yılsonu bütünleme sınavı, ders yılı sonu (final) sınavı bitiminden en erken onbeş gün sonra yapılır.

             (2) Ders yılı sonu (final) sınavında başarısız olan öğrenciler bütünleme sınavına katılır. Yılsonu bütünleme sınavında başarısız öğrenciler başarısız oldukları dersleri ve stajları tekrarlar.

             (3) Bütünleme sınavına girecek olan öğrencinin bütünleme sınavı ücretini ilgili banka hesabına yatırmış olması gerekir.

             Staj sınavları

             MADDE 29 – (1) Dördüncü ve beşinci sınıf klinik staj dönemidir. Her stajın sonunda o stajın yılsonu sınavı yapılır. Öğrencilerin bu sınava katılabilmeleri için bu Yönetmelikte belirtilen devam koşullarını yerine getirmeleri ve ara sınavlarla, uygulamalarda başarılı olmaları gerekir.

             (2) Bu sınavlar teorik ve/veya pratik teorik ve pratik sınavlar, yazılı veya sözlü veya hem yazılı hem sözlü olarak yapılabilir.

             (3) Öğretim elemanının not takdirinde öğrencinin staj süresindeki davranışı, gayreti, becerisi, başarısı, çevre ve insan ilişkileri de göz önüne alınır.

             Staj bütünleme sınavı

             MADDE 30 – (1) Stajların bir veya daha fazlasında başarılı olmayan öğrenci, bu stajların bütünleme sınavlarına o akademik yılın son stajının bitiminden en erken onbeş gün sonra alınır.

             (2) Bütünleme sınav veya sınavlarında başarılı olmayan öğrenciye, başarısız olduğu staj veya stajları bir sonraki akademik yılda bir defa daha tekrarlama hakkı verilir. Öğrenci staj sonunda sınava alınır. Öğrenci bu sınavda da başarısız olduğu takdirde, en son stajın bitiminden en erken onbeş gün sonra bütünleme sınavına alınır.

             Staj notu

             MADDE 31 – (1) Staj notu staj sonu yapılan sınavda veya stajın bütünleme sınavında alınan nottur.

             Ders ve ders yılı sonu başarı notu

             MADDE 32 – (1) Derslerde başarı notunun hesaplanabilmesi için; stajlar dahil, ara sınavlarda ders yılı sonu veya bütünlemede en az 60  ve daha yukarı not almak şarttır. Ders yılı içindeki ara sınav notlarının % 40’ı ile ders yılı sonundaki (final) sınav veya bütünleme notunun % 60’ının toplamının verdiği sayıya karşılık olan not ilgili dersin başarı notudur.

             (2) Staj döneminde; ara sınavları olan stajlarda, derslerde olduğu gibi ara sınav ortalamasının % 40 ile staj sonu veya bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamı staj sonu başarı notunu oluşturur.

             (3) Ara sınavı olmayan stajlarda staj süresi sonunda veya bütünleme sınavında öğrencinin aldığı not öğrencinin başarı notudur.

             (4) Derslerin başarı notu ile staj başarı notlarının ortalaması ders yılı başarı notudur.

             (5) Başarı notu ortalaması 4.00 olanlar onur öğrencisi olur. Onur öğrencileri yıl sonunda ilan edilir ve transkriptine işlenir.

             (6) Ders yılı sonu (final) sınavının ve bütünleme sınavının hem teorik hem pratik sınav olmak üzere iki basamaklı olarak yapıldığı derslerde/stajlarda, her iki basamakta da 60 veya daha yukarı not almak zorunludur.

             Sınav sonuçlarına itiraz

             MADDE 33 – (1) Öğrenciler sınav notlarına maddi hata nedeniyle itiraz edebilirler. İtirazlarını sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde Dekanlığa yazılı olarak yapmaları gerekir.

             (2) İtirazlar, ilgili öğretim üyeleri tarafından gözden geçirilir. Maddi hata görülürse gerekli not düzeltmesi yapılmak üzere öğretim üyesi tarafından sonuç Dekanlığa bildirilir. Başka bir nedenle not değiştirilmez.

             (3) Eğitim-öğretim dönemi içerisinde yapılan sınavların sonuçları, ilgili dersin öğretim üyesi tarafından en geç üç iş günü içerisinde Dekanlığa teslim edilir.

             Azami öğretim süresini tamamlamış son sınıf öğrencilerine tanınan sınav hakları

             MADDE 34 – (1) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen öğretim yılı sonunda; yani beşinci sınıfta, aile hekimliği dönemi hariç, başarısızlık nedeni ile kaydı silinen son sınıf öğrencilerine başarısız oldukları bütün dersler için biri bütünleme olmak üzere iki ek sınav hakkı tanınır.

             (2) Ek sınav hakları sonunda da başarısız olan ve başarısız oldukları ders sayısını beş derse indiren öğrencilere bu beş ders için üç yarıyıl,

             (3) Ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl,

             (4) Üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise, başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara sınırsız girebilme hakkı tanınır.

             (5) Öğrenci bu sınav haklarını ders yılı sonu ve bütünleme sınavlarına girerek kullanır. Bu sınavlara üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenciler sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu haklardan yararlanamazlar.

             (6) Sınırsız sınav hakkı kullanmak isteyen öğrenciler Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen sınav ücretini öder.

             (7) Ek sınav hakkını kullanan öğrenciler; daha önce aldıkları ara sınav veya sınav not veya not ortalamaları hesaba katılmadan, ek sınavlarda 100 üzerinden en az 60 not aldıklarında başarılı sayılırlar. Ders sayısının belirlenmesinde yabancı dil dersleri dışında 2547 sayılı Kanunda okutulması öngörülen zorunlu dersler hesaba katılmaz.

             İlişik kesme

             MADDE 35 – (1) Aşağıda belirlenen durumlarda öğrencilerin Fakülte ile ilişikleri Fakülte Kurulu kararı ile kesilir:

             a) Öğrencinin 2547 sayılı Kanun ile belirlenen kanuni öğrenim süresi içinde öğrenimini tamamlayamaması veya tamamlayamayacağının belirlenmesi,

             b) Kanuni öğrenim süresi sonunda başarısız olduğu derslerden devam koşullarının yerine getirilememiş olması,

             c) Aldıkları sağlık raporlarında sağlık nedeni ile hekimlik mesleğini icra edemeyeceğine dair hüküm bulunması.

             (2) Bu Yönetmeliğin 34 üncü maddesi gereğince öğrencinin;

             a) Tanınan ek sınav hakkını kullanmasına rağmen başarısız olduğu ders sayısının en az altı olması,

             b) Başarısız ders sayısı en çok beş ders olup, tanınan sürede bu ders sayısını üçe indirememesi,

             c) Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak üç öğretim yılı girmemiş olması,

             ç) 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre yükseköğretim kurumundan süreli uzaklaştırma ya da çıkarma cezası almış olması,

             d) Kendi isteği ile kaydını sildirmiş olması

             durumunda öğrencilerin Fakülte ile ilişikleri kesilir.

             Notların değerlendirilmesi ve yatay geçiş

             MADDE 36 – (1) Sınav değerlendirmeleri 100 puan üzerinden yapılır. Tıp Fakültesinde yapılan her çeşit sınavlarda geçer puanların 60 ve daha yukarı puanlar olması gerekir. 60’dan aşağı puan alan öğrenci başarısız sayılır. Alınan notlar aşağıdaki tabloya göre harf notuna çevrilir. Notların puan, katsayı ve başarı notu değerleri aşağıda gösterilmiştir:

             Puan Notu           Harf Notu           Katsayı

             90 - 100                    AA                    4.0

             80 - 89                      BA                    3.5

             70 - 79                      BB                    3.0

             65 - 69                      CB                    2.5

             60 - 64                      CC                    2.0

               0 - 59                       FF                     0.0

             (2) Diğer notlar şunlardır:

             a) NA: Mazeretsiz devamsız. Ders kurulu ve staj sınavına girme hakkı yok.

             b) E: Mazeretli devamsız. Mazeret sınavına, ders yılı sonu (final) ve bütünleme sınavına girer, aldığı not geçerlidir.

             c) EX: Senato tarafından muaf tutulan dersler. Ortalamaya katılmaz ancak transkriptte yer alır.

             ç) T: Transfer. Bir başka Üniversiteden aldığı notlar ortalamaya katılmaz, transkriptte yer alır.

             d) S: Başarılı. Zorunlu ya da seçimlik derslerden başarılı olarak değerlendirilenler.

             e) U: Başarısız. Zorunlu ya da seçimlik derslerden başarısız olarak değerlendirilenler.

             (3) Yatay geçişler, 21/10/1982 tarihli ve 17845 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Sınıfta kalanlar, eğitime ara verenler, disiplin cezası alanlar ve Tıp Fakültesinden çıkarılanlar yatay geçiş başvurusu yapamazlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Aile Hekimliği

             Aile hekimliği

             MADDE 37 – (1) Aile hekimliği döneminde öğrenciler; her ana bilim/bilim dallarında yapılan çalışma sonunda klinik, poliklinik, laboratuar, saha çalışmaları, hasta anamnezi, hasta muayenesi, epikrizler, hastaya davranış ve ilgi, nöbetler, katıldığı seminerler, toplantılar, genel davranışlar, teorik bilgi düzeyleri ayrı ayrı göz önüne alınarak başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Değerlendirmeler 100 tam puan üzerinden yapılır, başarı için en az 60 puan alınması gerekir.

             (2) Notlar mezuniyet derecesinin değerlendirilmesine katılır.

             (3) Aile hekimliği döneminde öğrenci başarısız olduğu stajları tekrarlayarak başarılı olmak zorundadır.

             Aile hekimliğinde eğitim-öğretim süreleri

             MADDE 38 – (1) Aile hekimliği döneminin eğitim-öğretim (staj) süreleri aşağıda belirtilmiştir:

             a) İç hastalıklarının eğitim-öğretim süresi iki ay,

             b) Çocuk sağlığı ve hastalıklarının eğitim-öğretim süresi iki ay,

             c) Kadın hastalıkları ve doğumun eğitim-öğretim süresi iki ay,

             ç) Şirürji dalları dahil, acil cerrahinin eğitim-öğretim süresi iki ay,

             d) Kırsal hekimliğin eğitim-öğretim süresi iki ay,

             e) Psikiyatrinin eğitim-öğretim süresi bir ay,

             f) Seçmelilerin eğitim-öğretim süresi bir ay.

             (2) Aile hekimliği döneminde ana bilim/bilim dalı başkanları veya görevlendirdikleri öğretim üyesi eğitim programının uygulanmasından sorumludur.

             (3) İlgili ana bilim/bilim dalındaki aile hekimliği stajı süresince adayın bizzat yaptığı klinik ve pratik çalışmaların dökümünü gösteren faaliyet fişi eğitim sorumlusu öğretim üyesi tarafından doldurularak yeterlik fişine eklenecek ve yapılan çalışma, hizmet ve her türlü faaliyetler bu fişte sayısal olarak belirtilecektir.

             (4) Aile hekimliği döneminde Tıp Fakültesi öğrencileri, en az haftada iki gün nöbet tutar. Öğrenciler nöbetleri sırasında nöbetçi doktora karşı sorumludur.

             (5) Öğrenciler; aile hekimliği döneminin en fazla üç ayını, Fakülte Yönetim Kurulunun onaylaması kaydıyla yurt dışında yapabilir.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mezuniyet, Diploma ve Unvanlar

             Mezuniyet derecesi

             MADDE 39 – (1) Öğrencilerin mezuniyet dereceleri ders yılları başarı notlarının ortalamasıdır. Bu genel başarı notu olup öğrencinin mezuniyet notudur.

             Diploma ve unvanlar

             MADDE 40 – (1) Tıp Fakültesinde aşağıdaki diplomalar verilir:

             a) Temel tıp bilimleri ön lisans diploması: Temel tıp bilimleri ön lisans kademesini en çok iki yıl (dört yarıyılda) başarı ile tamamlayanlara Üniversiteden ayrıldıkları veya ayrılmaya karar verdikleri takdirde temel tıp bilimleri ön lisans diploması verilir. Bu diplomayı belirtilen koşullarla alanlar herhangi bir yolla tekrar aynı programa döndükleri takdirde kayıt sırasında, daha önce aldıkları önlisans diplomasını Üniversiteye geri vermek zorundadır. Aksi halde kayıtları yapılmaz.

             b) Tıp doktorluğu diploması: Tıp doktorluğu için öngörülen temel tıp bilimleri ön lisans, klinik bilimleri yüksek lisans ve onları takip eden aile hekimliği kademelerini başarı ile tamamlayan öğrencilere hipokrat yemini yaptırılır ve bu öğrenciler tıp doktorluğu unvanı ve diploma alma hakkını kazanır.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 41 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 25/7/2004 tarihli ve 25533 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Yükseköğretim Kurulu, Senato ve Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 42 – (1) 19/10/2003 tarihli ve 25264 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 43 – (1)  Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 44 – (1)  Bu Yönetmelik hükümlerini Ufuk Üniversitesi Rektörü yürütür.