6 Ekim 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27368

YÖNETMELİK

Gazi Üniversitesinden:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ  LİSANSÜSTÜ

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 24/11/2005 tarihli ve 26003 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “LES” tanımı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını,”

             MADDE 2 –Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “d) Lisansüstü programlar için açılacak öğrenci kontenjanları ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun önerisi üzerine Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Başvurusu kabul edilen adayları değerlendirecek jüri, ilgili Anabilim Dalı Akademik Kurulunun görüşü de alınarak Anabilim Dalı Başkanlığınca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulunda karara bağlanan en az üç asil, iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Bir anabilim dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir. Jüri, 100 üzerinden en az 70 puan alan adayları başarı sırasına göre sıralar, sonuç ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından Enstitüye bildirilir. Puanlarda eşitlik olması durumunda ALES puanı esas alınır.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Her yarıyıl, açılacak lisansüstü dersler ve bunların sorumlu öğretim üyeleri Enstitü Anabilim Dalı Akademik Kurulunun görüşü alınarak, Anabilim Dalı Başkanlığının önerisi üzerine Enstitü Kurulu tarafından karara bağlanır. Yeterli öğretim üyesi bulunmaması halinde anabilim dalı başkanlığının gerekçeli önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile doktorasını yapmış öğretim görevlileri de ders vermek üzere görevlendirilebilir. Gerektiğinde Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile çok disiplinli ve disiplinler arası alanlarda ders vermek üzere Üniversitenin diğer birimleri ve dışından da görevlendirme yapılabilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “e) Mezuniyet için genel not ortalamasının; yüksek lisansta en az 2.5/4.0, doktorada ise en az 3.0/4.0 olması gerekir.

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (d) ve (e) bentleri eklenmiştir.

             “d) Belgelendirmek kaydıyla Enstitü Yönetim Kurulunun uygun bulduğu diğer hallerde de en fazla iki yarıyıla kadar izin verilebilir.”

             “e) Askerlik süresince verilen izinler dışında her ne sebeple olursa olsun verilen izinlerin toplam süresi iki yarıyılı geçemez.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “f) Lisansüstü programlarda belirlenmiş en az ders yükünün; tezli yüksek lisans programı ve  yüksek lisans derecesi ile kayıt olunan doktora programında en fazla dört, tezsiz yüksek lisans programı ve lisans derecesi ile kayıt olunan doktora programında en fazla altı yarıyılda  tamamlanması  gerekir.  Bu süreler sonunda kredili derslerini ve seminer dersini veya dönem projesini başarı ile tamamlayamayanlar ile yüksek lisans için en az 2.5/4.0, doktora programı için en az 3.0/4.0 genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencilerin.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a),(b),(c) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ise ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Kesinleşen ders listeleri danışman ve anabilim dalı başkanı tarafından imzalanarak Enstitüye iletilir.”

              “b) Öğrenci, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması şartıyla en çok iki dersi lisans derslerinden seçebilir.”

             “c) Öğrenci, Enstitünün başka anabilim dallarından veya anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarından da ders alabilir. Bu derslerin kredilerinin toplamı zorunlu kredinin 1/2’sini geçemez. Öğrencinin alacağı dersler belirlenirken öncelikle danışman ve ilgili anabilim dalı başkanının olumlu görüşü aranır.”

             “e) Tezli yüksek lisans programında, ilgili anabilim dalı başkanlığı her öğrenci için, Anabilim Dalı Akademik Kurulunun görüşünü de alarak, tez danışmanını ve danışmanın belirlediği tez konusunu birinci yarıyılın sonuna kadar Enstitüye önerir. Tez danışmanları, öğretim üyeleri ve ihtiyaç halinde doktorasını tamamlamış öğretim görevlileri arasından seçilir. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda, ikinci tez danışmanı da atanabilir. Tez danışmanı, tez konusu ve ikinci tez danışmanı atanması Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversiteler ile birlikte yürütülen programlarda, diğer üniversite tarafından atanan danışman da ikinci tez danışmanı olarak kabul edilir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Yüksek lisans tez jürisi; danışmanın görüşü alınarak ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Jüri, biri öğrencinin danışmanı ve en az biri Enstitünün başka bir anabilim dalından ya da başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere üç veya beş kişiden oluşur. Anabilim dalı başkanı, jüri üyelerini uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak önerir. Jürinin üç kişiden oluşması halinde ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 23 – Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Bu program tezsiz toplam 30 krediden az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersinden oluşur.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ise ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Kesinleşen ders listeleri, danışman ve anabilim dalı başkanı tarafından imzalanarak Enstitüye iletilir.”

             “b) Öğrenci, lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması şartıyla an çok üç dersi lisans derslerinden seçebilir.”

             “c) Öğrenci, Enstitünün başka anabilim dallarından veya anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarından da ders alabilir.  Bu derslerin kredilerinin toplamı zorunlu kredinin 1/2’sini geçemez. Öğrencinin alacağı dersler belirlenirken öncelikle danışman ve ilgili anabilim dalı başkanının olumlu görüşü aranır.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “a) Öğrencinin alacağı derslerin belirlenmesi ve kayıt işlemleri tez danışmanı tarafından, tez danışmanı atanana kadar ilgili anabilim dalı başkanlığı tarafından yürütülür. Kesinleşen ders listeleri, danışman ve anabilim dalı başkanı tarafından imzalanarak Enstitüye iletilir.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “c) Yeterlik sınavları; anabilim dalı akademik kurulunun görüşü alınarak anabilim dalı başkanlığı tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, beş kişilik Doktora Yeterlik Komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Doktora Yeterlik Komitesinin görev süresi üç yıl olup, komite üyeleri bir sonraki dönemde tekrar görevlendirilebilir. Komite; farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurabilir. Jüri üyeleri öğretim üyelerinden oluşur.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Doktora tez jürisi, danışman görüşü alınarak ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile belirlenir. Jüri; üçü Tez İzleme Komitesinde yer alan öğretim üyeleri ve en az biri başka bir yüksek öğretim kurumunun öğretim üyesi olmak üzere beş kişiden oluşur.”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

             MADDE 15 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 16 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gazi Üniversitesi Rektörü yürütür.