Dış
Ticaret Müsteşarlığından:
TS 1280 İÇ ANTEP FISTIĞI STANDARDI VE TS 143
MERCİMEK
(KABUKLU VE İÇ)
STANDARDININ TADİLİNE İLİŞKİN
DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ
Tebliğ No: (2009/42)
MADDE 1 – 30/1/2007
tarihli ve 26419 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2007/23 sayılı Tebliğ
ile dış ticarette zorunlu uygulamaya konulan, TS 1280 İç Antep Fıstığı
Standardının 3.1 maddesi Türk Standartları Enstitüsü tarafından tadil
edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.
“Madde
3.1 Antepfıstığı içi tarifi aşağıdaki şekilde
değiştirilmiştir:
3.1
Antepfıstığı içi
Pistacia vera L. türüne giren
ağaçların, dış kırmızı derimsi kabukları ile kreme yakın tipik açık
renkteki sert yapılı kemiğimsi iç kabukları alınmış, yeşil ve sarı
renklerin muhtelif tonlarındaki yenilen iç zarlı veya zarsız kavrulmuş ya
da kavrulmamış meyveleri.
Not - Antepfıstığı içinin besin
değeri ve yapımı ile ilgili bilgiler Ek
A’da verilmiştir.”
MADDE 2 – 30/5/2008
tarihli ve 26891 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2008/37 sayılı Tebliğ
ile dış ticarette zorunlu uygulamaya
konulan, TS 143 Mercimek (Kabuklu ve iç) Standardının bazı maddeleri Türk
Standartları Enstitüsü tarafından tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda
yer almaktadır.
“Madde
2’de aşağıdaki verilen atıf metinden çıkarılmıştır:
|
Tahıllar ve öğütülmüş tahıl ürünleri- akış halinde -Mekanik araçla
otomatik numune alma
|
Flowing
cereals and milled cereals products - Automatic sampling by mechanical means
|
Madde
3.2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
3.2 Yabancı madde
Mercimek
taneleri arasında gözle görülebilen kendinden başka her türlü madde.
3 Tarifler maddesine aşağıdaki
tarifler eklenmiştir.
3.9 Kalbur altı
Delik
açıklığı 3 mm olan yuvarlak delikli eleğin altına geçen mercimek tanesi ve
parçaları (kırmızı iç ve yeşilimsi sarı iç mercimeklerin 3mm elek altına
düşen parçaları kalbur altı sayılmaz).
3.10 Diğer çeşitlerden taneler
Ambalaj üzerinde belirtilen çeşitten olmayan diğer mercimek
çeşidi taneleri.
Madde
4.2.3’te bulunan Çizelge 1 aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
Çizelge 1 – Mercimeğin sınıf özellikleri
Özellik
|
Sınıf
|
I
|
II
|
Rutubet miktarı, %, (m/m), en çok
|
14
|
14
|
Yabancı madde miktarı1),
%, (m/m), en çok
|
0,5
|
1
|
Kalbur altı miktarı, %, (m/m), en çok (kabuklu
mercimek için)
|
1
|
3
|
Bozuk tane miktarı, %, (m/m), en çok
|
1
|
3
|
Kırık tane miktarı, %, (m/m), en çok
|
3
|
5
|
Diğer çeşitlerden karışma oranı, %, (m/m), en çok
|
5
|
10
|
Kızışmış ve çimlenmiş tane, %, (m/m), en çok
|
0,2
|
0,5
|
Kabuğu soyulmuş tane, %, (m/m), en çok (kabuklu
mercimek için)
|
1
|
3
|
Kabuğu soyulmamış tane, %, (m/m), en çok (İç mercimek
için)
|
0,2
|
0,5
|
1) Ölü
böcek miktarı bu değerin % 10’undan fazla olamaz.
|
Madde
4.3.1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.3.1 Sınıf toleransları
Çizelge
1’de Sınıf I ve Sınıf II için verilen değerlere kütlece % 10 tolerans
uygulanır.
Madde
4.3.2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.3.2 Boy toleransları
Belli
çaplara göre boylama yapılmış mercimek partilerinde diğer boylardan olan
tane karışımı kütlece en çok % 10’dur.
Madde
5.1.3 “Üretim hatlarından numune alma” metinden çıkarılmıştır.
Madde
5.3.1 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
5.3.1 Rutubet muhtevasının tayini
Rutubet
muhtevası TS 1135 ISO 712’ye göre veya alıcı ve satıcının mutabık kalması
şartıyla, elektriksel iletkenliğe dayalı nem tayin cihazları ile tayin
edilir. Sonucun Madde 4.2.3’e uygun olup olmadığına bakılır.
Madde
6.2 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
6.2 Ambalajlama
Ambalajlar,
taşıma ve pazarlama süresince mercimeği iyi bir şekilde muhafaza edecek ve
ürünü iç ve dış zararlardan koruyabilecek özelliklerde, mevzuatına uygun
nitelikte yeni, temiz, kuru, kokusuz malzemeden hazırlanmış olmalıdır.
Ambalaj üzerine gerekli bilgilerin yazımında kullanılacak mürekkep, boya ve
etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk, insan sağlığına zararlı
olmamalıdır. Bilgiler ambalaj üzerine baskı tekniği ile yazılıyorsa, baskı
dış yüzeyde olmalı, ürünle temas etmemelidir.
10
kg’a kadar (10 kg dâhil) olan ambalajlar küçük
tüketici ambalajları, 10 kg’dan büyük ambalajlar
ise büyük tüketici ambalajlarıdır.
Her
ambalaj veya partide bulunan mercimekler, o ambalaj veya partideki bütün
ürünü temsil etmelidir.
Madde
6.3 aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
6.3 İşaretleme
Mercimek
ambalajları üzerine en azından aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak
silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalaj, ağzı
açıldığında tekrar kapatılamayacak veya tekrar kapatıldığı belli olacak özellikte
olmalıdır.
- Firmanın ticari unvanı veya kısa adı,
varsa tescilli markasıi,
- Bu standardın işaret ve numarası ( TS 143
şeklinde),
- Malın adı (Mercimek),
- Çeşidi,
- Sınıfı,
- Boyu,
- Ürün yılı,
- Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe
bağlı),
- Parti, seri veya kod numaralarından en az
biri,
- Brüt veya net kütlesi (kg veya g),
- Büyük ambalajlardaki küçük tüketici
ambalajlarının sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı),
- Son tüketim tarihi veya
raf ömrü.
Not – Küçük tüketici ambalajlarında bu bilgilerden malın
adı ve kütlesinin bulunması yeterlidir.
Gerektiğinde
bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de
yazılabilir.
MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinden on beş (15) gün sonra
yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın
bağlı olduğu Bakan yürütür.
———————————
i İmalatçı,
ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya kısa adı,
varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı veya kısa
adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresi eklenmelidir).
|