Dış Ticaret Müsteşarlığından:
TS 141 KURU FASULYE STANDARDININ REVİZYONU VE
TADİLİNE
İLİŞKİN DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ
Tebliğ No: (2009/45)
MADDE 1 – 7/10/1971 tarihli ve 13979 sayılı Resmî Gazete’de
yayımlanan Dış Tic. St. 13/9/1971-7/3157 sayılı Tebliğ ile dış ticarette
zorunlu uygulamaya konulan, TS 141 Kuru Fasulye Standardı, Türk
Standardları Enstitüsü tarafından revize edilmiş olup, ek’te yer aldığı
şekliyle dış ticarette zorunlu uygulamaya konulmuştur.
MADDE 2 – Ek’te yer alan TS 141 Kuru Fasulye Standardı’nın bazı maddeleri Türk
Standardları Enstitüsü tarafından
tadil edilmiş olup, tadil metni aşağıda yer almaktadır.
“Madde
4.1.1 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.1.1 Çeşitler
Kuru
fasulyeler botanik yapılarına göre;
- Tombul,
- Çalı,
- Horoz,
- Dermason,
- Selanik,
- Battal,
- Şeker,
- Bomba,
- Barbunya
- Sıra
olmak
üzere 10 çeşide ayrılır.
Diğer
çeşitler kendi adları ve orijinleri belirtilerek piyasaya arz edilir.
Madde
4.2.2 Çeşit özelliklerine “4.2.2.10 Sıra maddesi” ilave edilmiştir.
4.2.2.10 Sıra
Bu
çeşide giren kuru fasulyeler beyaz renkte, yassı (basık) şekilli olup, bir
uçları düz diğer uçları yuvarlak yapıda ve genellikle küçük tanelidir.
Madde
4.1.3 maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.1.3 Boylar
Kuru
fasulyeler iriliklerine göre;
- A (büyük),
- B (küçük),
olmak
üzere iki boya ayrılır.
Madde
4.2.4 boy özellikleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.2.4 Boy özellikleri
Boylara
göre özellikler aşağıda verilmiştir. A ve
B boyları için verilen en az ve en çok göz açıklığı sınırları
içerisinde kalmak koşuluyla işaretlemede belirtilmek üzere belirli tane
çapları için boylama yapılabilir.
4.2.4.1 A (büyük)
Göz
açıklığı 8 mm olan yuvarlak delikli elek üstünde kalan taneler.
4.2.4.2 B (küçük)
Göz
açıklığı 8 mm olan yuvarlak delikli elekten geçen ancak 5 mm’lik yuvarlak
delikli elek üstünde kalan tanelerdir.
Not - Horoz çeşidi kuru fasulyelerin, 7 mm’lik elek
üstünde kalanları A (büyük) boy, 7 mm’lik elek altında kalanları B (küçük)
boy olarak piyasaya arz edilir.
Madde
4.2.3 Sınıf özellikleri maddesi, Çizelge 1’ in altına aşağıdaki Not ilave
edilmiştir.
Not - Horoz çeşidi fasulyelerin rutubet oranı en çok
%15’ten, bomba çeşidi fasulyelerin rutubet oranı kütlece en çok % 17’den
fazla olamaz.
Madde
4.2.4.3 C (küçük) maddesi standarddan çıkartılmıştır.
Madde
4.3.1.2 Sınıf II aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
4.3.1.2 Sınıf II
Bu
sınıfın özelliklerine veya genel özelliklere uymayan, fakat tüketime
elverişli bulunan kuru fasulyelerden kütlece en çok % 10 oranında tolerans
tanınır.
Madde
6.2 Ambalajlama maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
6.2 Ambalajlama
Ambalajlar,
taşıma, muhafaza ve pazarlama süresince kuru fasulyeyi iyi bir şekilde
tutacak ve mevzuatına uygun nitelikte yeni, temiz, kuru, kokusuz malzemeden
hazırlanmış, ürünü iç ve dış zararlardan koruyabilecek özelliklerde
olmalıdır. Ambalaj üzerine gerekli bilgilerin yazımında kullanılacak
mürekkep, boya ve etiketlerin yapıştırılmasında kullanılan zamk, zehirli
veya diğer şekillerde insan sağlığına zararlı olmamalıdır. Ambalajda
yazılar basılı ise, baskı dış yüzeyde olmalı, ürünle temas etmemelidir.
Ambalajlar
büyük ve küçük tüketici ambalajları şeklindedir. 10 kg’ a kadar (10 kg
dahil) olan ambalajlar küçük tüketici ambalajları, 10 kg’ dan büyük
ambalajlar ise büyük tüketici ambalajlarıdır.
Ambalajlar
her türlü yabancı maddeden arî olmalı, rutubet ve koku çeken malzemeden
yapılmamalıdır.
Her
ambalaj veya partide görünen kuru fasulyeler o ambalaj veya partideki bütün
ürünü temsil etmelidir.
Madde
6.3 İşaretleme maddesi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
6.3 İşaretleme
Kuru
fasulye ambalajları üzerine en az aşağıdaki bilgiler okunaklı olarak
silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır veya basılır. Ambalajın ağzı
açıldığında tekrar kapatılmayacak veya tekrar kapatıldığında kapatıldığı
belli olacak şekilde kapatılmalıdır.
- Firmanın ticari unvanı veya kısa adı,
varsa tescilli markası *
- Bu standardın işaret ve numarası (TS 141
şeklinde),
- Malın adı (Kuru fasulye),
- Çeşidi,
- Sınıfı,
- Boyu,
- Ürün yılı,
- Üretim bölgesi veya yerel ismi (isteğe
bağlı),
- Parti, seri veya kod numaralarından en az
biri,
- Net kütlesi (en az, kg veya g),
- Büyük ambalajlardaki küçük tüketici
ambalajların sayısı ve kütlesi (isteğe bağlı),
- Son tüketim tarihi veya raf ömrü.
Not - Küçük tüketici ambalajlarında
bu bilgilerden malın adı ve kütlesinin bulunması yeterlidir.
*
İmalatçı, ihracatçı, ithalatçı firmalardan en az birinin ticari unvanı veya
kısa adı, varsa tescilli markası (sadece ithalatçı firmanın ticari unvanı
veya kısa adının yazılması durumunda, ambalajlar üzerine, “Türk Malı” ibaresi eklenmelidir).
Gerektiğinde
bu bilgiler Türkçe’nin yanı sıra yabancı dilde de yazılabilir.”
MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı
tarihinden on beş (15) gün sonra yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış
Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.
Tebliğ eklerini görmek
için tıklayınız
|