12 Ekim 2009 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 27374

YÖNETMELİK

Ordu Üniversitesinden:

ORDU ÜNİVERSİTESİ SERT KABUKLU MEYVE TÜRLERİ

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ordu Üniversitesine bağlı Ordu Üniversitesi Sert Kabuklu Meyve Türleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin yönetimini, organlarını, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Ordu Üniversitesine bağlı Ordu Üniversitesi Sert Kabuklu Meyve Türleri Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına ve yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) Merkez: Sert Kabuklu Meyve Türleri Uygulama ve Araştırma Merkezini,

             b) Merkez Müdürü: Merkezin Müdürünü,

             c) Merkez Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

             ç) Rektör: Ordu Üniversitesi Rektörünü,

             d) Üniversite: Ordu Üniversitesini,

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

             Merkezin amaçları

             MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır;

             a) Orta ve özellikle doğu Karadeniz bölgesinde başta fındık, ceviz, kestane gibi sert kabuklu meyve türlerinin yetiştiriciliğini teşvik etmek, doğal florayı canlandırmak, bu yörelerde yetişen çeşit ve tiplerin kaybolup gitmelerini önlemek, yerli çeşit ve tiplerin üstün özellikleri ile yüksek verim ve kalitedeki yabancı çeşitleri birleştirmek, yeni çoğaltma tekniklerini uygulamalı olarak yöre üreticisine öğretmek ve ilgi alanındaki bölgelere anaç kalem ve aşılı fidan temininde yardımcı olmak,

             b) Karadeniz bölgesinin en önemli bitkisi fındık ve diğer sert kabuklu meyveler olan ceviz, kestane ve benzerleriyle ilgili zararlı, hastalık, yabancı ot, yetiştirme, gübreleme, depolama, ıslah, mekanizasyon, gıda sanayinde kullanım, yan ürünlerinden yararlanma ve ekonomik analiz başta olmak üzere bütün disiplinlerde araştırmalar yapmak, uygulamak ve uygulamada yararlanmaya sunmak, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün bu bitkiler ile ilgili başvurularını ele almak, bunlar üzerinde araştırmalar yapmak ve yaptırmak, bu konudaki ulusal ve uluslararası kurumlarla ilişki kurmak ve bu bitkilerin Türkiye ekonomisine katkısını artırmak,

             c) Bu amaçlara yönelik araştırma ve üretimde teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel problemler için çözüm üretmek, piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, kurumsal ve bireysel taleplere cevap vermek, çiftlik ölçeğinden bölgesel ölçeklere kadar etüt, planlama ve danışmanlık hizmetleri yapmak.

             Merkezin faaliyet alanları

             MADDE 6 – (1) Merkez amaçlarını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetleri yapar;

             a) Çalışma alanındaki bölgelerde mevcut sert kabuklu meyve türleri envanterini çıkarmak,

             b) Islah çalışmalarını planlamak ve üstün vasıflı tiplerin seçilmesini, kontrol ve koruma altına alınmasını sağlamak,

             c) Ülkemizdeki yerli ve yabancı çeşitler ile seçilmiş tipleri içeren bahçeler tesis etmek,

             ç) Sert kabuklu meyve türlerinin çoğaltılması ile ilgili çalışmaları yürütmek,

             d) Anaç ve kalem damızlıkları kurmak,

             e) Eşeysiz (vegetatif) yöntemlerle çoğaltılmış fidan üreterek bölge üreticisinin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak,

             f) Islah çalışmaları başlatmak ve yürütmek,

             g) Teknik personel, öğrenci ve çiftçiler için eğitim programları düzenlemek,

             ğ) Sert kabuklu meyve türleri konusunda danışmanlık hizmeti vermek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Organları ve Görevleri

             Merkezin organları

             MADDE 7 – (1) Merkezin organları şunlardır; 

             a) Merkez Müdürü,

             b) Merkez Yönetim Kurulu.

             Merkez müdürü ve görevleri

             MADDE 8 – (1) Merkez Müdürü, Üniversitenin Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıl süreyle görevlendirilir. Süresi biten Merkez Müdürü yeniden seçilebilir.

             (2) Merkez Müdürü, kendisine çalışmalarında yardımcı olmak üzere üç yıl için en az iki müdür yardımcısı belirler. Merkez Müdürü, gerektiğinde yardımcılarını değiştirebilir. Merkez Müdürünün görevi bitince, yardımcılarının da görevleri sona erer. Merkez Müdürünün görevi başında olmadığı zamanlarda, yardımcılarından biri Müdürlüğe vekalet eder.

             (3) Merkez Müdürü; Merkezin uygulama, araştırma ve yayım faaliyetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesinden, bütün faaliyetlerinin gözetim ve denetiminin yapılmasından, sonuçların alınmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumlu olup, aşağıdaki görevleri yapar:

             a) Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık etmek, Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak, Merkezin çalışmalarını denetlemek,     

             b) Merkezin ödenek ve eleman ihtiyaçlarını, gerekçeleri ile Rektörlüğe bildirmek,

             c) Yurt içinde ve yurt dışında araştırma ve uygulama merkezleriyle işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve karşılıklı yardımlaşmayı sağlamak.

             Merkez yönetim kurulu ve görevleri

             MADDE 9 – (1) Merkez Yönetim Kurulu; Merkez Müdürünün başkanlığında, Merkez Müdür yardımcıları ile Merkez Müdürü tarafından önerilen ve Rektörce Üniversitenin Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri arasından seçilen yedi üyeden oluşur.

             (2) Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Müdürünün daveti üzerine toplanır. Merkez Yönetim Kurulu üyeliği üç yıldır. Süresi dolan üyeler yeniden seçilebilir. Süresi dolmadan görevden ayrılan üyelerin yerine, kalan süre için aynı usulle yeni üyeler belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Harcama yetkilisi

             MADDE 10 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Rektördür. Rektör, bu yetkisini uygun gördüğü takdirde Rektör yardımcılarından birine ya da Merkez Müdürüne devredebilir.

             Personel ihtiyacı

             MADDE 11 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personelce karşılanır.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlük

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Ordu Üniversitesi Rektörü yürütür.