13 Ekim 2009 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 27375

YÖNETMELİK

İstanbul Üniversitesinden:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ

ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 31/8/1999 tarihli ve 23802 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 2 – İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesinin bölümlerinde aşağıdaki lisans ve yüksek lisans programları eğitimleri yapılır:

             a) İlköğretim bölümünde; okul öncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, fen bilgisi öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği ve sosyal bilgiler öğretmenliği lisans programları,

             b) Türkçe eğitimi bölümünde; Türkçe öğretmenliği lisans programı,

             c) Yabancı diller eğitimi bölümünde; İngilizce öğretmenliği, Almanca öğretmenliği ve Fransızca öğretmenliği lisans programları,

             d) Güzel sanatlar eğitimi bölümünde; müzik öğretmenliği ve resim öğretmenliği lisans programları,

             e) Beden eğitimi ve spor bölümünde; beden eğitimi ve spor öğretmenliği lisans programı,

             f) Özel eğitim bölümünde; işitme engelliler öğretmenliği, zihin engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği, çok engelliler öğretmenliği ve üstün zekâlılar öğretmenliği lisans programları,

             g) Bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümünde; bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği lisans programı,

             h) Eğitim bilimleri bölümünde; rehberlik ve psikolojik danışmanlık lisans programı,

             ı) Din kültürü ve ahlak bilgisi eğitimi bölümünde; din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği lisans programı,

             i) Ortaöğretim fen ve matematik alanları eğitimi bölümünde; matematik öğretmenliği, fizik öğretmenliği, kimya öğretmenliği ve biyoloji öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programları,

             j) Ortaöğretim sosyal alanlar eğitimi bölümünde; Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, tarih öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği ve felsefe grubu öğretmenliği tezsiz yüksek lisans programları.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 4 – Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesine girebilmek için, lisans veya yüksek lisans öğrenimiyle ilgili merkezi öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı veya özel yetenek sınavını kazanmış olmak ve başka bir yüksek öğretim programında kayıtlı olmamak gerekir.

             Öğrencilerden; her eğitim-öğretim yılında, ilgili mevzuatla belirlenen miktarda, öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti alınır. Bu katkı payı/öğrenim ücreti dışında öğrencilerden başka harç talep edilmez. Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti iki eşit taksitte ödenir. İlk taksit birinci yarıyıl başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci yarıyıl başında kayıt yenilerken ödenir. Taksitlerin ödenme süresi bir aydır. Öğrenci katkı payı/öğrenim ücretinin taksitini yatırmış oldukları yarıyılın eğitim-öğretimi başladıktan sonra Fakülteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen ve mezun olan öğrencilerin o yarıyılla ilgili öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri iade edilmez.

             Öğrenci katkı payını Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları hiçbir şekilde yapılmaz ve yenilenmez. Eksik belge ve posta ile kesin kayıt yapılmaz. Kayıtların bizzat öğrenci tarafından, haklı ve geçerli mazeretleri olması halinde kanuni temsilcileri veya kendilerinin belirlediği vekilleri tarafından yaptırılması gerekir. Belirlenen tarihler arasında kesin kaydını yaptırmayan adaylar herhangi bir hak iddia edemez.

             Fakültede kesin kayıtlar ÖSYM’nin belirlediği tarihler arasında yapılır. Kesin kayıt yaptırmaya hak kazanmış adayların, aşağıda yazılı belgeleri bir dilekçe ile ilan edilen süre içinde ilgili  kayıt bürosuna bizzat elden teslim etmeleri gerekir.

             Kayıt için gerekli belgeler şunlardır:

             a) Ortaöğretim mezunu olması; yabancı ülke ortaöğretim okullarından mezun olanlar için diploma denkliklerinin Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış olması ve denklik belgesinin aslı veya Kurumca onaylı sureti,

             b) ÖSYM sınav sonuç belgesinin aslı veya bilgisayar çıktısı; yabancı uyruklular için, Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı (YÖS) sonuç belgesinin aslı veya bilgisayar çıktısı veya ön kayıt sistemi ile öğrenci alınacak programlarda, o öğretim yılı için geçerli olan puana ve şartlara sahip bulunması,

             c) T.C. kimlik numarası beyanı; yabancı uyruklulardan, noter  onaylı pasaport sureti,

             d) Erkek adaylar için askerlikle ilişiğinin bulunmadığına dair yazılı beyan (Yabancı uyruklulardan istenmez),

             e) Yabancı uyruklulardan il emniyet müdürlüğünden alınan ikamet belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,

             f) 4 adet renkli vesikalık fotoğraf (4.5 X 6 cm),

             g) Öğrenci adayının kayıt yaptıracağı yükseköğretim kurumunun koşulları gerektiriyorsa, sağlık raporu,

             h) Öğrenci katkı payının/öğrenim ücretinin yatırıldığına dair makbuz.

             Kesin kayıt yaptıran öğrenciye, İstanbul Üniversitesi öğrenci kimlik kartı verilir. Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerden geri alınan kimlik kartları öğrencilerin dosyalarında saklanır. Kimlik kartının kaybedilmesi halinde yenisinin verilebilmesi için, kaybın yerel bir gazetede ilan edilmesi ve bu ilanın Fakültenin öğrenci bürosuna getirilmesi gerekir.  Bu koşulu yerine getiren öğrenciye yeni bir İstanbul Üniversitesi öğrenci kimlik kartı Rektörlükçe belirlenen bedel karşılığında verilir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 5 – Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Güz yarıyılı bitimindeki sınavlardan sonra eğitim-öğretime iki hafta ara verilir.

             İstanbul Üniversitesi yükseköğretim kurumlarının güz ve bahar yarıyıllarının kayıt yenileme, eğitim-öğretim, yarıyıl sonu sınavları ve yarıyıl tatili tarihleri gibi hususlar akademik takvimde belirtilir. Akademik takvim Fakülte Yönetim Kurulunun önerisi ve Üniversite Senatosunun onayı ile kesinleşir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 6 – Her yarıyıl ara sınavlar ve mazeret sınavlarının yapıldığı günler dâhil, en az yetmiş eğitim-öğretim günüdür. Cumartesi, Pazar ve resmi tatil günleri ile yarıyıl sonu sınavlarının günleri eğitim-öğretim günü sayılmaz.

             Yarıyıl sonu sınav günleri bu sürenin dışındadır. Türk dili, yabancı dil, güzel sanatlar, beden eğitimi, öğretmenlik formasyonu ve ikinci öğretim dersleri ve sınavları Cumartesi ve Pazar günleri de yapılabilir.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 7 – Öğrencilere; ders seçme ve katkı payı/öğrenim ücreti yatırmak suretiyle kayıt yenilemeleri için tanınacak süreler akademik takvimde düzenlenir. Bu sürede yapılacak değişiklik Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini bu süre içinde yatırdıklarını kanıtlayamayan öğrencilerin kayıtları yenilenmez. Belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemeyen öğrenciler derslere ve sınavlara giremezler. Bu öğrencilerin kimlik kartları ve toplu taşıma kartları onaylanmaz. Kayıt yenileme ile ilgili özel durumlarda Üniversite Yönetim Kurulunun kararları esas alınır.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 8 – Fakültede öğrenciler ilk kez yazıldığı veya devamsızlığı nedeniyle tekrarlayacağı teorik derslerin en az % 70’ine, teorik ders dışındaki her türlü uygulama çalışmalarının % 80’ine devam etmek zorundadır.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 9 – Fakültede aşağıda belirtilen sınavlar yapılır:

             a) Ara (vize) sınavlar: İlgili eğitim-öğretim programının öngördüğü derslerden yarıyıl içinde yapılan sınavdır. Ara sınavlara ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Bir dersin, bir yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır. Ara sınavların hangi tarihlerde ve nerede yapılacağı, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.

             2) Bir günde, ilgili eğitim-öğretim programının aynı yarıyıl için öngördüğü derslerden en çok ikisinin ara sınavı yapılabilir.

             3) Ara sınavlara, haklı ve geçerli bir nedenle katılamayanlar için; mazeretlerini, sınavı izleyen yedi eğitim-öğretim günü içinde bildirmek ve mazeretlerinin Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilmesi kaydıyla mazeret sınavları açılır. Mazeret sınavlarının hangi tarihlerde açılacağı, Fakülte Yönetim Kurulunca belirlenir ve ilan edilir.

             4) Mazeretsiz olarak girilmeyen ara sınav notu sıfır (0) sayılır ve ara sınav not ortalaması buna göre hesaplanır. Fakülte Yönetim Kurulunca mazereti kabul edilmeyerek mazeret ara sınavlarına alınmayan, ara sınavlara ve mazeret ara sınavlarına girmeyen öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına girebilir.

             5) Bir dersin ara sınav not ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu notların toplamının, yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesiyle belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir.

             b) Yarıyıl sonu sınavları: Her dersin yarıyıl sonu sınavları, okutulduğu yarıyılın sonunda yapılır. Yarıyıl sonu sınavlarına ilişkin esaslar şunlardır:

             1) Bir dersin yarıyıl sonu sınavlarına girebilmek için; teorik derslerin en az % 70’ine katılmak, uygulamalı olan derslerde uygulamaların en az % 80’ine katılmak, uygulamalarda başarılı olmak zorunludur.

             2) Ders ve uygulamaları ayrı değerlendirildiğinde, yukarıda belirtilen başarı durumu, uygulama için de aynı şekilde uygulanır.

             3) Yarıyıl sonu sınavları; yarıyıl sonunda yapılan bitirme sınavı ile bitirme sınavına girme koşullarını sağladığı halde herhangi bir nedenle giremeyen veya bitirme sınavı sonunda başarısız ya da koşullu başarılı olan öğrenciler için bitirme sınavından sonra yapılan telafi sınavlarından oluşur.

             4) Güz ve bahar yarıyılı bitirme sınavları sonunda öğrenciler başarısız (F) ve koşullu başarılı (DD) ve (DC) oldukları veya sınava girme koşullarını sağladıkları halde herhangi bir nedenle sınavına giremedikleri dersler için açılacak telafi sınavlarına girebilir. Bu öğrencilerin yarıyıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları geçerli kabul edilir.

             c) Mazeret ara sınavı: Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple ara sınavına katılamayanlar için açılan sınavlardır. Bunlardan, sağlık sorunu nedeniyle mazeret ara sınavına girecek öğrencilerin; bu konudaki mazeretlerini, üniversite hastaneleri, bulunmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarının ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerinden veya Üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Başhekimliğinden alınmış raporlarla belgelendirmeleri gerekir.

             Sınavlar, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Fakültece hazırlanacak programa göre yapılır. Öğrenciler, sınavlara girmek için öğrenci kimlik kartlarını ve/veya öğrenci karnelerini beraberinde getirmek zorundadır. Bu zorunluluklara uymayan öğrenciler o sınava alınmaz. Üniversite binaları dışında sınav yapılmaz. Ancak, Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla arazi üzerinde yapılan ders ve uygulamaların sınavları, arazi üzerinde ve Üniversite binaları dışında da yapılabilir.

             Yazılı sınav kâğıtları iki yıl süre ile saklanır.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 10 – Fakültede eğitim-öğretim; teorik dersler, seminerler, uygulamalar, proje ve stüdyo, laboratuar ve atölye çalışmaları, pratik çalışmalar, stajlar, eskizler, arazi üzerinde uygulama, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalardan oluşur. Seminerler teorik ders olarak kabul edilir.

             Eğitim ve öğretim, her yarıyıldaki derslerin adlarının ve haftalık kredi saatlerinin gösterildiği öğretim planlarına göre yapılır.

             Öğretim planlarında belirtilen tüm çalışmalar bu Yönetmelik hükümlerine tabi ders sayılır.

             Her dersin kredisi öğretim planında belirtilir. Kredinin hesaplanmasında teorik derslerde ve seminerlerde haftalık ders saati sayısı kadar kredi verilir. Teorik ders ve seminer saatlerinin dışında kalan ve haftalık ders programında yer alan her türlü uygulama ve laboratuar çalışmaları için haftalık ders saatinin yarısı kadar kredi verilir.

             Bir dersin kredisi, o dersin haftalık teorik saati ile uygulama ve laboratuar saatlerinin yarısının toplamından oluşur.

             Derslerin tümü bir yarıyıl sürelidir. Bir yarıyıldaki ders ve uygulamaların toplamı haftada onaltı saatten az olamaz.

             Fakültenin Üniversite Senatosunca kabul edilen ders programları, her eğitim-öğretim yarıyılı başında öğrencilere duyurulur.

             Dersler zorunlu ve seçimlik dersler olmak üzere iki türlüdür. Bunlardan;

             a) Zorunlu dersler, öğrencinin almak zorunda olduğu derslerdir.

             b) Seçimlik dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Öğretim planlarında seçimlik dersler, mezuniyet için alınması gerekli toplam kredinin en çok % 40’ını oluşturacak biçimde düzenlenir. Seçimlik dersler; her bölümün öğretim planından tek tek veya belirlenmiş ders grupları içinden seçilebilir ve meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olabileceği gibi, genel kültür ya da değişik ilgi alanlarındaki derslerden de oluşabilir.

             c) Öğrenciler kendi öğrenim dalı ile ilgili öğretim planının öngördüğü zorunlu ve seçimlik derslerin yanı sıra, danışmanı ve bölüm başkanının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulunun kararı ile Üniversiteye bağlı herhangi bir öğretim planında yer alan bir dersi de alabilir.  Bu dersteki başarı durumu öğrenim belgesi (transkript) üst yazısında yer alır.

             Öğrencinin bir yarıyılda alabileceği kredinin üst sınırı Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 12 – Fakülteye kayıtlı lisans öğrencilerine, öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süre yedi yıl, yüksek lisans öğrencilerine öğrenimlerini tamamlamak için tanınan azami süre de sekiz yarıyıldır. Azami süre sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için ikişer ek sınav hakkı verilir. Daha önce hiç alınmamış veya alınıp da sınava girme hakkı elde edilememiş dersler için ek sınav hakları kullanılmaz.

             Bu sınavlar sonunda; başarısız ders sayısını beş derse indirenlere, bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl, sınıf geçme esasına göre öğretim yapan kurumlarda iki eğitim-öğretim yılı, üç veya daha az dersten başarısız olanlara ise sınırsız başarısız oldukları derslerden açılacak sınavlara girme hakkı tanınır. Açılacak sınavlara üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve bu süre sonunda Fakülteden ilişiği kesilir. Sınırsız sınav hakkı kullanma durumunda olan öğrenciler, öğrenci katkı payı ödemeye devam eder, sınav hakkı dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamaz.

             Derslere devam yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınav yükümlülüklerini, bu Yönetmelik hükümlerine göre yerine getirmedikleri için Fakülteden ilişiği kesilenlerden; hazırlık sınıfı ve birinci sınıfta en fazla bir dersten, ara sınıflarda ise en fazla üç dersten başarısız olan öğrencilere, üç yıl içinde kullanacakları üç sınav hakkı verilir. Sınav hakları verilenler, yarıyıl sonu sınavı olduğuna bakılmadan, başvurmaları halinde, Fakültenin her eğitim-öğretim yılı başında açacağı sınavlara alınırlar. Sınavların sonunda, sorumlu oldukları tüm dersleri başaranlar öğrenimlerine kaldıkları yerden devam ederler. Bu durumda olan öğrencilerin sınavlara girdikleri süre, yukarıda belirtilen azami öğrenim süresinden sayılmaz. Bu öğrenciler, öğrencilik haklarından hiçbir şekilde yararlanamaz.

             Mezun olması için tek dersten başarısız durumda olan öğrencilerin tek ders sınavları, her yarıyılın sonunda telafi sınavlarının bitiş tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde yapılır.

             Durumları yukarıdaki fıkralara uyan öğrencilerin başarı notu, ara sınav not ortalaması dikkate alınmadan, sadece yarıyıl sonu sınav notuna göre belirlenir.

             Öğrencilerin; mazeretsiz olarak, süresi içinde kayıt yenileme işlemini yaptırmaması veya yaptırıp da derslere, uygulamalara, sınavlara girmemesi, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde öngörülen süre ve ek sürelerin işlemesine engel olmaz. Bu Yönetmeliğin 27 nci maddesinde belirtilen haklı ve geçerli bir nedeni olmadan, bu Yönetmelikte yazılı şartları yerine getirmeyerek öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilerin Fakülteden kayıtları silinir.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 13 – Yükseköğretim Kurulunca esasları belirtilen ve bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen koşulları yerine getiremeyen öğrencilerin Fakülteden kayıtları silinir.”

             MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü  maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 14 – Bölümler, her eğitim-öğretim yılı için ilgili programlardaki derslerin hangi öğretim elemanları tarafından okutulacağını ve okutulacakları gün ve saatleri gösterir bir program çizelgesini en geç Haziran ayı sonuna kadar Dekanlığa bildirirler.

             Her öğrenci, devam edeceği yarıyıla ait ders, uygulama, laboratuar, proje, seminer, atölye, bitirme projesi ve benzeri çalışmalara, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen sürede yazılır.

             Önceki yarıyıllardan ders ve ayrı ders niteliğindeki laboratuar, proje ve benzeri çalışmaları tekrarlama ve ilk defa alma durumunda olan öğrenciler, öncelikle tekrarlayacakları dersleri almak, tekrarlanacak dersler farklı yarıyıllardan ise en alttaki yarıyıl derslerinden başlamak şartı ile bulundukları yarıyıla ait derslere de yazılabilirler.”

             MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci  maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Bu değerlendirmede dersin öğretim üyesi, her öğrencinin başarı notunu bu fıkranın (a) bendinde belirtilen kriterlere bağlı olarak ve o dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyleri ile bağlantılı olarak belirler.

             Bağıl değerlendirmede, o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları başarı notlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır. Bu değerlendirmede yarıyıl sonu sınavlarından alınan notun alt sınırı 100 üzerinden 50 olarak uygulanır. Bu sınır Fakülte Yönetim Kurulunca yükseltilebilir.

             Dersin öğretim üyesi bağıl değerlendirme sonunda yarıyıl sonu sınav tarihini izleyen yedi gün içinde, normal frekans dağılımını gösteren başarı notlarının listesini Dekanlığa sunar. Yarıyıl sonu başarı notları Dekanlık tarafından ilan edilir. Fakülte Yönetim Kurulu gerektiğinde bir dersin başarı durumunun, dersin öğretim üyesince yeniden incelenmesine karar verebilir. Harfle ilan edilen başarı notlarının anlamları şöyledir:

             Sözel                                                 Harfle                    Ağırlık Katsayısı

             Pekiyi                                                 AA                                4,00

             Pekiyi                                                 BA                                3,00

             İyi                                                       BB                                 3,00

             İyi                                                       CB                                 2,50

             Orta                                                    CC                                 2,00

             Orta                                                    DC                                1,50

             Başarısızlık sınırında                          DC                                1,00

             Başarısız                                               F                                  0,00

             Geçer (derecelendirme dışı)                  G

             Muaf (derecelendirme dışı)                 M

             Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birisini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin koşullu olarak başarıldığını belirtir. (F) notu ise, başarısı (DD) veya (G) düzeyine erişemeyen öğrencilere verilir. Bu notu alan öğrenciler, bu dersin sınavına girerek başarılı olmak zorundadır.”

             MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 16 – Öğrenciler, ara sınav sonuçlarının ve 100 üzerinden değerlendirilerek belirlenen yarıyıl sonu sınav notunun ilan edilmesinden itibaren üç gün içinde, Fakültenin öğrenci bürosuna bir dilekçe ile başvurarak sınav kâğıdının yeniden incelenmesini isteyebilir. Dekan sınav kâğıdının incelenmesi için, biri sınavı yapan öğretim üyesi olmak üzere ilgili öğretim üyeleri veya öğretim görevlileri arasından üç kişilik bir komisyon kurar. Bu komisyon sınav kâğıdını inceleyerek kesin kararını verir. Sınavın ilgili olduğu birimde tek öğretim üyesi varsa, bu komisyon, sınavı yapan öğretim üyesi veya öğretim görevlisi ve sınava girilen dersin yakın olduğu derslerin öğretim üyeleri arasından Dekan tarafından seçilen iki öğretim üyesi veya görevlisi olmak üzere üç kişiden oluşur. İnceleme sonucu, başvuru tarihinden itibaren en çok üç gün içinde öğrenciye duyurulur.

             Yazılı sınav kâğıtları iki yıl süre ile saklanır ve bu süre sonunda imha edilir.”

             MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve  aynı fıkraya aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.

             “a) Öğrencinin, Üniversite hastaneleri, bulunmadığı takdirde diğer sağlık kuruluşlarının ilgili uzmanlık alanlarındaki hekimlerinden alınan sağlık raporlarıyla belgelenmiş bulunan sağlıkla ilgili mazeretinin olması,”

             “h) Fakülte Yönetim Kurulunun uygun gördüğü diğer hallerin ortaya çıkması.”

             MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 21 – Fakülteden ayrılmak isteyen öğrenci bir dilekçe ile öğrenci bürosuna başvurur. İsterse, kendisine durumunu gösteren bir belge verilir. Fakülteye kayıt yaptırırken alınan belgelerden sadece lise diploması geri verilir. Diplomanın bir fotokopisi dosyasında saklanır.”

             MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “b) Öğrencinin muafiyet talebinde bulunması halinde, Fakülte Yönetim Kurulu eskiden okuduğu dersleri değerlendirerek, hangilerinden geçmiş kabul edilebileceğini karara bağlar ve bunlardan her yarıyılda ortalama 17 kredilik ders geçileceği varsayılarak, geçilmiş derslerin tekabül ettiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami süreden düşülür, öğrencinin programın kalan derslerini kalan yarıyıl sayısı içerisinde başarı ile bitirmesi gerekir.”

             MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “İstanbul Üniversitesinin, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleştirdiği yurtiçi ve yurtdışı ikili anlaşmalar kapsamındaki değişim programları çerçevesinde, bu değişim programlarından yararlanan öğrenciler, gittikleri yükseköğretim kurumlarında almış oldukları derslerden başarılı oldukları takdirde, Fakültenin programlarında bulunan aynı içerikli derslerden Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı olmuş sayılır ve not ortalaması hesabında bu kurumlarda alınan notlar esas alınır. Değişim programından öğrenciler en fazla iki yarıyıl yararlanabilir. Değişim programına katılan öğrencilerin ilgili programında yer alan aynı yarıyılın diğer derslerinde devam ve ara sınav zorunluluğu aranmaz, yarıyıl sonu sınav sonuçları başarı notu olarak kabul edilir.”

             MADDE 18 – Bu Yönetmelik 2009-2010 eğitim-öğretim yılı başından geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Üniversitesi Rektörü yürütür.