30 Mayıs 2010 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27596

YÖNETMELİK

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 29/8/2004 tarihli ve 25568 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 4 – Diğer yükseköğretim kurumlarından Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı birimlere yatay geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan  Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Yatay geçiş başvuruları, ilgili birimin yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılır. Yatay geçiş yapan öğrencilerin öğrenim süreleri; öğrencinin geldiği kurumda kullandığı süreler de hesaba katılarak toplam eğitim-öğretim süresi 2547 sayılı Kanunla belirlenen azami süreyi aşmayacak şekilde ilgili birimin yönetim kurulunca belirlenir.  Meslek yüksekokulu mezunlarının Süleyman Demirel Üniversitesine bağlı lisans programlarına dikey geçişleri ise, 19/2/2002 tarihli ve 24676 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak fakülte/yüksekokul yönetim kurullarınca yapılır.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 6 – Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavlara girerek ve/veya yatay geçiş  yoluyla Süleyman Demirel Üniversitesinin eşdeğer bir birimine kesin kaydını yaptıran öğrencilerin, öğrenime başlayacakları eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde başvurmaları halinde, ilgili bölüm/program intibak komisyonu görüşleri dikkate alınarak fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı ile ders ve yıl intibakları yapılır. Bu durumda olan öğrenciler, yeni okuyacakları derslere denk olan ve önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar, ortak zorunlu dersler ve seçmeli dersler hariç olmak üzere üst yarıyıldan ders alabilirler.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin  8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 8 – Hazırlık eğitimi öngörülen programlara kaydolan öğrenciler için her eğitim-öğretim yılı başında bir yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar Üniversitenin Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eğitim-öğretim başlamadan önce yapılır. Bu sınavda mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 70 başarı notu alan öğrenciler ile Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)’ndan en az 60 başarı notu sağlayan öğrenciler ve uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen Test of English as a Foreign Language (TOEFL) ve/veya International English Language Testing Sistem (IELTS) sınavlarından en az 60’a eşdeğer puan alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf sayılır.

             Her eğitim-öğretim yılı başında hazırlık eğitimi öngörülmeyen programlara yeni kaydolan öğrenciler için bir yabancı dil muafiyet sınavı yapılır. Bu sınavlar eğitim-öğretimin başlamasından itibaren ilk iki hafta içinde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılır. Bu sınavda mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 70 başarı notu alan öğrenciler yabancı dil derslerinden muaf sayılır.

             Her eğitim-öğretim yılı başında yeni kaydolan öğrencilere temel bilgi teknolojileri dersi muafiyet sınavı uygulanır. Enformatik bölümü tarafından eğitim-öğretimin başlamasından itibaren iki hafta içinde yapılan bu sınavlardan mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 70 başarı notu alan öğrenciler bu dersten muaf sayılır.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Bir öğrencinin her yarıyılda alacağı normal ders yükü; öğrencinin bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümlerine göre tespit edilecek o yarıyıla ait derslerin kredi değerleri toplamıdır. Ortak zorunlu dersler ve kredisiz dersler toplam ders yükü dışında tutulur.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Ortak zorunlu dersler hariç bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmek için;

             a) Kayıt yenilemek,

             b) Teorik dersin en az % 70'ine devam etmek,

             c) Dersin varsa uygulama ve laboratuarının en az % 80'ine devam etmek ve başarılı olmak,

             ç) Yarıyıl/yıl içinde yapılan ara sınavlara katılmak

             gerekir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “4) (NA), derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. (NA), not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Bir dersi normal yarıyılında almayan öğrenciler ile bir dersten (FF), (FD), (K) ve (NA) alan öğrenciler bu derse tekrar verildiği ilk yarıyılda öncelikle kaydolmak zorundadırlar.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “Diplomasını kaybedenlere, ilgili birimin yönetim kurulu kararına istinaden ikinci nüsha olduğu belirtilen yeni bir diploma düzenlenir. Diplomanın ikinci nüshasını da kaybedenlere, bir defaya mahsus olmak üzere diploma yerine geçecek bir belge düzenlenir.”

             MADDE 9 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 10 – Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.