30 Mayıs 2010 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27596

YÖNETMELİK

Yalova Üniversitesinden:

YALOVA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL VE HAZIRLIK SINIFI

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yalova Üniversitesinde yabancı dil hazırlık öğrenimi gören öğrencilerin kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; yabancı dil hazırlık eğitimi veren hazırlık sınıflarının düzenlenmesi, öğrenci kabulü ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 modülleri: Avrupa Konseyi ortak dil kriterlerini,

             b) Hazırlık sınıfı: Üniversitede öğrencilere zorunlu veya isteğe bağlı olarak yabancı dil eğitimi veren sınıfları,   

             c) IELTS: Uluslararası yabancı dil sınavlarından olan International English Language Testing System sınavını,

             ç) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,

             d) Rektör: Yalova Üniversitesi Rektörünü,

             e) Senato: Yalova Üniversitesi Senatosunu,

             f) TOEFL: Uluslararası İngilizce dil sınavlarından olan Test of English as a Foreign Language sınavını,

             g) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavını,

             ğ) Üniversite: Yalova Üniversitesini

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim

             Kayıt ve muafiyet

             MADDE 5 – (1) Üniversitenin zorunlu yabancı dil eğitimi öngören fakültelerin/yüksekokulların bölümlerine/programlarına ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler, Hazırlık Sınıfına katılmak zorundadır. Bu öğrencilerden;

             a) Öğretim yılı başında Üniversitenin Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından akademik takvimde belirtilen tarihte açılan yeterlik ve seviye belirleme sınavından 100 üzerinden 60 veya üstü puan alanlar,

             b) Ulusal veya uluslararası geçerliği olan KPDS veya ÜDS’den en az 60, bilgisayar tabanlı TOEFL sınavından 138, internet tabanlı TOEFL sınavından 58, IELTS’den (tüm bileşenlerden ayrı ayrı) 5.5 veya üstünde puan alanlar

             zorunlu yabancı dil eğitiminden muaf olur ve hazırlık sınıfına katılmazlar.

             (2) Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliği olan diğer sınavlarda yabancı dil hazırlık sınıfı eğitiminden muaf olmak için yeterli puan, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığının önerisi ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             (3) Muafiyet için öğrencilerin geçerliği kabul edilen belgelerin asıllarını veya Üniversitece onaylı suretini, bir dilekçe ile kayıt yaptırdıkları eğitim-öğretim yılı yeterlik ve seviye belirleme sınav tarihinden önce Yabancı Diller Bölüm Başkanlığına teslim etmeleri gerekir. Muafiyet belgesine bu tarihten sonra eğitim-öğretim yılı içerisinde sahip olan öğrenciler yabancı dil hazırlık öğretimine devam etmeyip takip eden yarıyılda bölüm veya programlarına devam ederler.

             (4) Başka bir üniversitenin hazırlık sınıfında eğitim görmüş öğrenciler de, Hazırlık Sınıfı muafiyeti için, bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen koşulları yerine getirmek zorundadır.

             (5) Zorunlu yabancı dil eğitimi veren Hazırlık Sınıfına devam etmek zorunda olan öğrencilerin, Üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra Yabancı Diller Bölüm Başkanlığına başvurarak hazırlık sınıfı kayıt formunu doldurmaları gerekir. Bu başvurular, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığınca uygun görülmesi halinde elektronik ortamda da yapılabilir.

             (6) Hazırlık sınıflarına dinleyici veya misafir öğrenci kabul edilmez.

             Eğitim-öğretim süresi ve ders saatleri

             MADDE 6 – (1) Hazırlık sınıflarında öğretim süresi B2 modülünün başarıyla bitirildiği yarıyıl sonuna kadar devam eder. B2 modülünü başarıyla tamamlayan öğrenciler istedikleri takdirde C1 ve C2 modülüne devam edebilir. Devam etmek istemeyen öğrenciler hazırlık sınıfından başarılı sayılır ve ilk yeni dönem başında bölümlerine devam edebilir.

             (2) Hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler mazeretlerini belgelemek kaydıyla eğitim-öğretim yılı başından itibaren iki yarıyıl (bir yıl) izin alabilir, ancak hazırlık sınıfının sürekliliği açısından bir yarıyıl izin alamazlar.

             İngilizce hazırlık sınıfının tekrarı ve devam zorunluluğu

             MADDE 7 – (1) Öğrenciler hazırlık sınıfında kayıt yaptırdıkları eğitim-öğretim yılındaki her bir modüldeki derslerin %80’ine devam etmek zorundadır. Bir modülde iki kez devamsızlıktan kalan öğrenci hazırlık eğitimine devam edemez.

             (2) Devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılının başında, Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlık sınıfı öğrencileri için açılan yabancı dil yeterlik ve seviye tespit sınavına girer. Bu sınavda da 100 üzerinden 60’ın altında not alan öğrenciler zorunlu yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfını bir defaya mahsus olmak üzere tekrar eder.

             (3) Tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim yapılan önlisans ve lisans programlarına kayıt olan ve bir yıl sonunda başarısız olan öğrenciler talepleri halinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa, eşdeğer program bulunmaması halinde yakın programlardan birine yerleştirilir. Ancak bunun için, öğrencinin Üniversiteye kayıt yaptırdığı yıl aldığı giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması gerekir.

             (4) Zorunlu yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfına kayıt yaptıran ve ilk yılında devam koşulunu yerine getirmesine rağmen başarısız olan öğrenciler ilave bir veya iki yarıyıl daha hazırlık sınıfına devam ederek ya da yabancı dil bilgisini kendi imkanlarıyla geliştirerek, yarıyıl sonunda yapılan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olduğu takdirde, girmeye hak kazandığı yabancı dille verilen ön lisans veya lisans öğretimlerine devam eder. 

             (5) Güz yarıyılı sonunda yapılan yeterlik sınavında 100 üzerinden en az 60 puan alan öğrenciler bahar yarıyılında bölüm veya program derslerine kayıt yaptırabilir. Bu sınava üniversiteye yatay geçiş yoluyla kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler ve B1, B2 modüllerinde olan öğrenciler girebilir.

             İsteğe bağlı hazırlık sınıfı

             MADDE 8 – (1) Her eğitim-öğretim yılında isteğe bağlı yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıflarına alınacak öğrenci sayılarının bölümlere göre dağılımı eğitim-öğretim yılının başlangıcından önce Yabancı Diller Bölüm Başkanlığının önerisi üzerine Rektörlük onayı ile belirlenir.

             (2) İsteğe bağlı yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıflarına başvurular, kayıt işlemleri sırasında Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanan matbu formlar aracılığı ile yapılır. Bu başvurular Yabancı Diller Bölüm Başkanlığınca uygun görülmesi halinde elektronik ortamda da yapılabilir.

             (3) İsteğe bağlı yabancı dil eğitiminde hazırlık sınıfı tekrar edilmez.

             (4) İsteğe bağlı yabancı dil eğitimi için hazırlık sınıfına kayıt olan öğrenciler, akademik takvimde belirtilen ders ekleme-bırakma kayıt haftası içinde dilekçe ile hazırlık sınıfından ayrılabilir. Bu süre içinde başvuru yapmayan öğrenciler hazırlık sınıfına devam etmek zorundadır.

             (5) İsteğe bağlı yabancı dil eğitiminde hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, kayıt yaptırdığı programa devam edebilir, B2 modülü başarı notu en az 50 puan ve üzerinde ise bölümünde okutulan ortak zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olurlar. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar ve Değerlendirme

             Seviye belirleme sınavı

             MADDE 9 – (1) Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlık sınıfına kayıtları yapılan öğrencilere, akademik takvimde belirlenen tarihte yeterlik ve seviye belirleme sınavı yapılır ve öğrenciler aldıkları puana göre uygun modüle yerleştirilir. Bu modüllerin puan aralıkları Yabancı Diller Bölüm Başkanlığının önerisi ve Senatonun onayı ile belirlenir.

             (2) Öğrencilerin yeterlik ve seviye belirleme sınavına girmeleri zorunludur. Bu sınava girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenmez ve öğrenciler yerleştirildikleri modüle devam etmek zorundadır.

             (3) Hazırlık sınıflarında yabancı dil öğretim müfredatı Üniversitenin akademik program ihtiyaçları esas alınarak en alt düzey olan A1 olmak üzere sırasıyla A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 modüllerine göre düzenlenir. Bir üst modüle devam edebilmek için önceki modüllerin başarılmış olması gerekir. Hazırlık sınıfında başarılı olabilmek için her öğrencinin en az B2 modülünü başarıyla tamamlaması gerekir.

             Değerlendirme

             MADDE 10 – (1) Modülden başarılı olmak için modül başarı notunun en az 60 olması gerekir.

             (2) Modül başarı notunun %40’ını modül içi sınavlar, %20’sini ödevler ve %40’ını modül bitirme sınavı oluşturur. Modül bitirme sınavından en az 60 almak gerekir.

             (3) Başarısız olan öğrenciler aynı modülü sadece bir kez tekrar eder. B2 modülü güz, bahar veya yaz dönemlerinde bitirilebilir.

             (4) Her modül içinde yapılacak sınav şekli ve sayısı Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından belirlenir.

             Mazeret sınavları

             MADDE 11 – (1) Mazeretler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından değerlendirilir. Mazeretleri kabul edilen öğrencilere belirlenen tarihte mazeret sınavı düzenlenir. Bu sınavlara da giremeyen öğrenciler için ikinci bir mazeret sınavı hakkı tanınmaz.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Ortak zorunlu yabancı dil dersleri

             MADDE 12 – (1) Ortak zorunlu yabancı dil dersleri; Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince, iki yarıyıl boyunca almak zorunda oldukları yabancı dil dersleridir.

             (2) Her öğretim yılı başında, akademik takvimde belirtilen tarihte Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından yabancı dil muafiyet ve yeterlik sınavı yapılır. Bu sınavdan 100 üzerinden 50 veya daha fazla puan alan öğrenciler, ortak zorunlu yabancı dil I ve II derslerinden muaf olur.

             Hüküm bulunmayan haller

             MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 14 – (1) 19/9/2009 tarihli ve 27354 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yalova Üniversitesi Yabancı Dil ve Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yalova Üniversitesi Rektörü yürütür.