2 Haziran 2010 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 27599

YÖNETMELİK

Kastamonu Üniversitesinden:

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE

SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

             MADDE 1 – 4/3/2008 tarihli ve 26806 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kastamonu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 10 – (1) Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların;

             a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

             b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’den ilgili anabilim dalı tarafından önerilen puan türünde en az 65 standart puana sahip olmaları gerekir.

             c) ÜDS, KPDS veya TOEFL, IELTS ve Üniversitelerarası Kurul tarafından ÜDS’ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından birine girmiş olmak ve bununla ilgili belgeyi başvuru esnasında sunmuş olmak gerekir. Tezsiz yüksek lisans programlarında yabancı dil şartı aranmaz.

             ç) Başvuruya ilişkin diğer şartlar ile başvuru sırasında istenecek belgeler Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”

             MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 11 – (1) Doktora programına başvurabilmek için adayların;

             a) Bir yüksek lisans diplomasına sahip olmaları ve yüksek lisans mezuniyet not ortalamalarının 100’lük sistemde 70 veya 4’lük sistemde 2,5 olması gerekir. Dönüşüm gerektiğinde YÖK tablosu geçerlidir.

             b) ALES’den ilgili anabilim dalı tarafından önerilen puan türünde en az 65 standart puana sahip olmaları gerekir.

             c) ALES’ten 65 puan almış olan ve yüksek lisansını bitirmiş olan doktora adaylarının, durumlarını belgelemek şartıyla, bir öğretim dönemini geçirmeden doktora programına müracaat etmeleri halinde yeniden ALES’e girmeleri gerekmez.

             ç) ÜDS veya KPDS’den 55 puan veya TOEFL, IELTS ve Üniversitelerarası Kurul tarafından ÜDS’ye eşdeğer kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından bu puana eşdeğer bir puan alınmış olması gerekir. Bu asgari puanların girilecek programların özelliklerine göre yükseltilmesi konusunda Enstitü Yönetim Kurulu yetkilidir.

             d) Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerin ALES sınavına girmiş olması gerekir. Türkiye dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olan yabancı uyruklu öğrenciler için ALES’e girme şartı aranmaz. Ancak, YÖK’den denklik belgesi ile Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi(TÖMER)’nden Türkçe yeterlik belgesi istenir. Diğer başvuru koşullarını ve yabancı uyruklu öğrencilerin giriş koşullarını belirlemeye Enstitü Yönetim Kurulu yetkilidir.

             e) Başvuruya ilişkin diğer şartlar ile başvuru sırasında istenecek belgeler Enstitü Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.”

             MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 12 – (1) Üniversitenin lisansüstü eğitim–öğretim programlarına öğrenci kabulünde aranan şartlar şunlardır:

             a) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde adayların ALES puanı, lisans not ortalaması, dil puanları ve mülakat  sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede adayların ALES puanlarının % 50’si, lisans mezuniyet not ortalamalarının % 15’i, dil puanlarının % 15’i ve mülakat sonucunun % 20’si dikkate alınır. Başvuranların mülakat öncesi puanları başarı sırasına göre dizilir ve alınması ilan edilen kontenjanın üç katı kadarı mülakata çağırılır. Adayların mülakattan en az 50 puan alması zorunludur. Hesaplanan puanlar, en yüksek puandan başlayarak sıralanır. Başarılı sayılabilmek için genel başarı puanının en az 60 olması gerekir.

             b) Doktora programlarına öğrenci kabulünde adayların ALES puanı, yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. ALES puanlarının % 50’si, yüksek lisans mezuniyet not ortalamalarının % 15’i, dil puanlarının %15’i  ve mülakat sonucunun % 20’si dikkate alınır. Adayların mülakattan en az 50 puan alması zorunludur. Hesaplanan puanlar, en yüksek puandan başlayarak sıralanır. Başarılı sayılabilmek için genel başarı puanının en az 60 olması gerekir. 

             c) Mülakat jürileri ilgili anabilim dalı / bilim dalı öğretim üyelerinden, anabilim dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun kararı ile oluşturulan en az üç kişiden oluşur. Sınavın sonuçlandırılması için bütün jüri üyeleri tarafından imzalanmış liste, tutanak ve adaylara ait başvuru evrakı jüri başkanı tarafından Enstitü Müdürlüğüne sunulur. Sonuç Enstitü tarafından ilan edilir.”

             MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “f) Bilimsel hazırlık programında geçirilecek olan güz, bahar ve yaz öğrenimini kapsayan süre en çok bir takvim yılıdır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılmaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı süresine dâhil edilmez. Ancak, devamını almış olmak kaydıyla bilimsel hazırlık programının sonunda en fazla iki ders için ek sınav hakkı verilir.”

             MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 16 – (1) Lisans mezunları belirli bir konuda bilgilerini artırmak amacı ile bir yüksek lisans programı dersine, yüksek lisans mezunları veya eşdeğer diplomaya sahip olanlar bir doktora programı dersine özel öğrenci statüsünde devam edebilmek için başvurabilir. Bu statü, ilgili anabilim dalı kurulu teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile oluşturulur. Özel öğrenciler lisansüstü programlarda açılan derslerden bir dönemde en fazla dokuz kredilik derse kayıt yaptırabilir. Bu öğrenciler aldıkları derslere devam etmek ve bu derslerle ilgili diğer şartları yerine getirmek zorundadır. Özel öğrencilerden Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği miktarda katkı payı alınır. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Ancak, bu öğrenciler de, Üniversiteye karşı yükümlülüklerini yerine getirmek ve izledikleri derslerin bütün koşullarına uymak zorundadır. Özel öğrencilerin kabulünde not düzeyi aranmaz ve giriş sınavı yapılmaz. Özel öğrencilerin, dört yarıyılı geçirmemek kaydıyla, asıl öğrenci olmaları durumunda, özel öğrenci iken başardıkları lisansüstü derslerden kendi anabilim veya bilim alanları ile ilgili olanlardan aldıkları krediler, izledikleri programdaki kredi toplamının yarısını geçmemek koşulu ile danışmanı ve anabilim dalı başkanının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile öğrencinin devam etmekte olduğu program için geçerli sayılabilir. Özel öğrencilere diploma ve unvan verilmez. Ancak, özel öğrencilik statülerini belirten, takip ettikleri dersleri ve aldıkları notları gösteren bir belge verilebilir.”

             MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Lisansüstü derslerde yarıyıl içinde yapılan çalışmalar ve ara sınavlar ile bunların dönem sonu sınavına nasıl katılacağı anabilim dalı akademik kurullarınca düzenlenir, her yarıyıl başında ilan edilerek öğrencilere duyurulur ve öğrencilerin başarı durumu dönem sonu sınav notuna katılır. Lisansüstü derslerin dönem sınavları, sınavı yapan öğretim üyesi veya üyeleri tarafından 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Dönem sonunda bir dersin sınavında başarılı sayılmak için; yüksek lisans öğrencilerinin not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 (CC), doktora öğrencilerinin ise en az 75 (CB) puan olması gerekir. Lisansüstü derslerde bütünleme sınavı açılmaz. Başarısız olunan bir dersi öğrenci, azami ders alma süresi içinde tekrar alabilir veya zorunlu ders olmamak koşuluyla o dersin yerine aynı kredi değerinde başka bir dersi de alabilir. Öğrenciler Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile, genel not ortalamalarını yükseltmek amacıyla başarılı oldukları dersleri de tekrarlayabilir. Puanlar Enstitüye teslim edilip kesinleştikten sonra harf notu haline çevrilir. Sınavların değerlendirilmesinde aşağıdaki tabloda belirtilen puanlama sistemi uygulanır:

             Harf Notu                 Katsayısı                    Puan

             AA                                4.00                      90-100

             BA                                 3.50                       85-89

             BB                                 3.00                       80-84

             CB                                 2.50                       75-79

             CC                                 2.00                       70-74

             DC                                 1.50                       65-69

             DD                                1.00                       60-64

             FD                                 0.50                       50-59

             FF                                    0                          0-49

             “(2) Derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getiremediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere D (devamsız) notu verilir. (D) notu, not ortalaması hesabında (FF) notu işlemi görür. Tez çalışmalarını başarı ile sürdürmekte olan öğrencilere başarılı (B), başarı ile sürdüremeyen öğrencilere başarısız (K) notu verilir. Doktora eğitiminde bu değerlendirme; tez izleme komitesi raporlarına, yüksek lisansta tez danışmanının değerlendirmesine dayanılarak yapılır. Ayrıca, uzmanlık alan dersleri ve seminerler de başarılı (B) ya da başarısız (K) olarak değerlendirilir. Sınava girmeyen öğrenciler not belgelerinde G (sınava girmedi) olarak belirtilir. (D) ve (B) notları genel not ortalamalarına katılmaz. Yabancı dilde hazırlanan not belgelerinde bu harf notları, sırası ile NA (notapplicable), S (satisfactory) olarak yazılır.”

             MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

             “(2) Muafiyet talebi, öğrenci tarafından, kesin kayıttan sonraki iki hafta içerisinde anabilim dalı başkanlığına yapılır ve anabilim dalı/bilim dalı kurulu önerisi, Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir.”

             MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(1) Tez danışmanları; o anabilim/anasanat dalında bulunan öğretim üyeleri arasından, yoksa ya da sayıca yeterli olmadığı takdirde Üniversitenin en yakın anabilim/anasanat dalındaki öğretim üyeleri arasından önerilir. Görevlendirme, danışmanın bağlı bulunduğu anabilim/anasanat dalı akademik kurulunun görüşleri alınarak ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Tez çalışması birden fazla tez danışmanını gerektirdiği durumlarda, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile ikinci bir tez danışmanı atanabilir. Gerekli hallerde öğrencinin veya danışmanın isteği, anabilim dalı başkanlığının gerekçeli yazılı önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile danışman değişikliği yapılabilir.”

             MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “MADDE 40 – (1) Öğrenci tez yazım esaslarına uygun olarak hazırladığı tez önerisini danışmanının onayı üzerine ilgili anabilim dalı/bilim dalı başkanlığına teslim eder. Tez önerisi, ilgili anabilim dalı kurulunda değerlendirilip, kabul edildikten sonra anabilim dalı başkanlığı tarafından Enstitüye gönderilir. Tez önerileri Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile kesinleşir.

             (2) Tez önerisi değişikliğine gerek duyulduğunda, gerekçeli teklif ile birlikte aynı işlemler tekrarlanır.”

             MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin ikinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

             “(2) Yüksek lisans tez jürisi oluşturmak amacıyla, ilgili anabilim dalı başkanlığı, öğretim üyelerinin uzmanlık alanlarını göz önünde bulundurarak, her tez için altı öğretim üyesini Enstitü Yönetim Kuruluna önerir. Enstitü Yönetim Kurulu, önerileri de dikkate alarak tez jürisini oluşturur ve atamasını yapar. Jüri, biri öğrencinin danışmanı ve en az biri Üniversite içindeki başka bir anabilim dalından veya başka bir yükseköğretim kurumundan olmak üzere, üç öğretim üyesinden oluşur. İkinci tez danışmanının jüriye dâhil edilmesi durumunda üye sayısı beşe çıkarılır. Ayrıca, birisi ilgili anabilim dalından, diğeri Üniversite içindeki başka bir anabilim dalı ya da başka bir yüksek öğretim kurumundan olmak üzere iki yedek üye belirlenir.”

             “(6) Öğrenci, yüksek lisans tezini tez savunmasında başarılı olmak ve diğer koşulları da sağlamak kaydıyla Enstitü Yönetim Kurulunun belirlediği şekilde tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eder. Enstitü tarafından tezi şekil yönünden uygun bulunan öğrenci, yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Bu süre içinde tezini teslim etmeyen öğrencinin kaydı silinir.”

             MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kastamonu Üniversitesi Rektörü yürütür.