6 Haziran 2010 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 27603

YÖNETMELİK

Süleyman Demirel Üniversitesinden:

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ EĞİTİM VE

ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

             Amaç

             MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Süleyman Demirel Üniversitesinin yaz dönemi eğitim-öğretimine ilişkin esasları düzenlemektir.

             Kapsam

             MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;  Süleyman Demirel Üniversitesi birimlerinde yaz döneminde yapılan eğitim-öğretime ilişkin hükümleri kapsar.

             Dayanak

             MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve ek 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

             Tanımlar

             MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

             a) İlgili yönetim kurulu: Üniversite bünyesindeki enstitü/fakülte/yüksekokul yönetim kurulunu,

             b) Kurul: Yaz dönemi eğitim-öğretim koordinasyon kurulunu,

             c) Senato: Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosunu,

             ç) Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesini,

             d) Üst yarıyıl: Takip eden eğitim, öğretim yılının güz ve bahar yarıyılını

             ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Yaz Dönemi Eğitim-Öğretiminin Amaçları, Yönetim, Yaz Dönemi Süresi,

Dersler ve Başarı Değerlendirmesi

             Yaz dönemi eğitim-öğretiminin amaçları

             MADDE 5 – (1) Yaz dönemi eğitim-öğretiminin amaçları şunlardır;

             a) Başarılı öğrenciye üst yarıyıldan ders alma imkanı vererek öğrencinin daha kısa sürede mezun olabilmesine imkan sağlamak,

             b) Üniversitede eğitim-öğretimin verimliliğini artırmak üzere, öğrencilerin önceki yarıyıllarda başarısız oldukları, alamadıkları ya da not yükseltme ihtiyacı duyduğu dersleri alabilmelerine ve öngörülen eğitim-öğretim süresinde mezun olabilmelerine imkan sağlamak,

             c) Lisansüstü eğitim-öğretimin tezsiz yüksek lisans programlarındaki öğrencilerin mezuniyetlerinin daha kısa sürede gerçekleşmesini ve atama dönemine yetişmesini sağlamak,

             ç) Diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin Üniversitenin eğitim imkanlarından yararlanmalarını sağlamak.

             Yaz döneminde yönetim

             MADDE 6 – (1) Yaz döneminde; ilgili Rektör yardımcısı başkanlığında,  iki yılda bir Senato tarafından seçilen üç üye ile Üniversitenin Öğrenci İşleri Daire Başkanından oluşan bir Kurul oluşturulur. Kurul Üniversite ve diğer yükseköğretim kurumu öğrencilerinin kayıt işlemleri ile ilgili düzenlemeleri yapar.

             Yaz dönemi takvimi, eğitim süresi ve haftalık ders saati

             MADDE 7 – (1) Yaz dönemi takvimi, Senato tarafından belirlenir. Yaz döneminde eğitim-öğretim süresi yedi haftadır. Haftalık ders saati, normal eğitim-öğretim dönemi haftalık ders saatinin iki katıdır. Yarıyıl/yılsonu sınav günleri bu süreye dahil değildir. Yaz döneminde verilecek her ders için normal eğitim-öğretim dönemindeki ders saati kadar ders yapılır. Bu ders saatleri, yaz dönemi eğitim-öğretim süresindeki her haftaya eşit olarak dağıtılır. Yaz döneminde geçen süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

             Yaz dönemi derslerinin açılması ve yürütülmesi

             MADDE 8 – (1) Yaz döneminde açılması öngörülen dersler; tercihen dersi güz/bahar yarıyılında vermiş olan öğretim elemanının isteği, ilgili bölümün teklifi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir. Belirlenen dersler, bahar yarıyılı öğretiminin sona erdiği tarihe kadar Rektörlüğe bildirilir ve en geç Haziran ayının ikinci haftası ilan edilir.

             (2) Yaz döneminde ders almak, öğrencinin isteğine bağlıdır. Yaz döneminde ders almak isteyen öğrenci, açılması öngörülen ve ilan edilen dersler arasından seçim yapar. Ancak bahar yarıyılı sonunda 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi gereğince ek sınav ve sınırsız sınav hakkından yararlanan öğrenci yaz döneminde ders alamaz.

             (3) Öğrenci, önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde yaz döneminde üst yarıyıldan ders alabilir.

             (4) Yabancı dil hazırlık sınıfı ile çift anadal/yandal/dikey geçiş hazırlık programları hariç,   yaz döneminde; bir öğrenci toplam onbeş ders saatini aşmayacak şekilde ders alabilir. Çift anadal/yandal/dikey geçiş hazırlık programlarına kayıtlı öğrenciler en fazla onsekiz, yabancı dil hazırlık programına kayıtlı öğrenciler ise haftalık en az otuz ders saati ders alabilir.

             (5) Yaz döneminde bir dersin açılabilmesi için gerekli öğrenci sayısı, Kurulun önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             Derslere kayıt

             MADDE 9 – (1) İlgili yönetim kurulu kararı ile açılması kesinleşen derslere kayıt işlemi, yaz okulu akademik takviminde belirtilen tarihlerde yapılır. Kayıt işleminden sonra çakışan ve/veya açılmayan dersler haricinde ders bırakma ve ekleme işlemi yapılmaz. Çakışan derslerle ilgili olarak ders bırakma ve/veya ekleme işlemi bölümün teklifi üzerine ilgili yönetim kurulunun onayı ile yapılır.

             Farklı bir birimden veya farklı bir üniversiteden ders alma

             MADDE 10 – (1) Öğrenci yaz döneminde almak istediği dersi, Üniversite içinde veya dışında başka bir bölüm/programdan alabilir. Ancak diğer bölüm/programdan alınacak dersin içerik, kredi ve saat ölçütlerinin öğrencinin kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu tarafından önceden kabul edilmesi gerekir.

             Devam zorunluluğu

             MADDE 11 – (1) Yabancı dil hazırlık sınıfı ve ortak zorunlu dersler hariç, yaz okulunda öğrencinin; bir dersin yarıyıl/yılsonu sınavına girebilmek için, teorik derslerin en az %70’ini, varsa uygulama ve laboratuarın en az % 80’ini takip etmesi ve başarılı olması ayrıca yaz okulunda yapılan ara sınavlara katılması gerekir. Yabancı dil hazırlık sınıflarında devam zorunluluğu, 23/10/2007 tarihli ve 26679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirlenen hükümler çerçevesinde hesaplanır.

             (2) Bir dersin bulunduğu eğitim-öğretim döneminde devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması bu dersin yaz döneminde devam zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bununla birlikte, dersin bulunduğu dönemde devam yükümlülüğünü yerine getirmiş, ancak yaz döneminde devamsız olan öğrenciler ile dersi ilk kez yaz döneminde alan ve devam yükümlülüğünü yerine getiren öğrenciler normal döneminde bu dersin devamını almak zorunda değildir.

             Başarı değerlendirmesi

             MADDE 12 – (1) Yaz döneminde Üniversitenin bölüm/programlarından alınan derslerin değerlendirilmesi ve başarı durumunun belirlenmesi, 29/8/2004 tarihli ve 25568 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile 8/1/2005 tarihli ve 25694 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde yapılır.

             (2) Tekrarlanan derste önceki not ne olursa olsun alınan son not geçerlidir. 

             (3) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, diğer yükseköğretim kurumlarından yaz döneminde ders alan öğrencilerin notlarının uyarlanması, Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 20 nci maddesi hükümleri dikkate alınarak ilgili yönetim kurulu tarafından yapılır.

             Belge verilmesi

             MADDE 13 – (1) Yaz okulunda, Üniversitenin bölüm/programlarından ders alan diğer yükseköğretim kurumu öğrencilerine; yaz döneminde aldıkları derslerin başarı notunu gösteren not döküm belgesi verilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

             Eğitim ve öğretim ücreti

             MADDE 14 – (1) Yaz dönemine katılacak öğrencilerden, her yıl ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen miktar göz önünde bulundurularak Üniversite Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulunca tespit edilen miktarda yaz dönemi öğretim ücreti alınır.

             (2) İkinci öğretime kayıtlı olup, yaz dönemine katılacak öğrencilerden alınacak yaz dönemi azami ders saati ücreti, aynı fakülte ve program adına göre normal örgün öğretimde kayıtlı öğrenciler için belirlenen yaz dönemi azami ders saati ücretinin iki katını geçemez.

             (3) Normal örgün öğretime kayıtlı yabancı uyruklu öğrencilerden, karşılıklılık esasına bağlı olarak üniversiteler arasında yapılacak işbirliği protokolü hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kayıtlı olduğu fakülte ve program adına göre ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen ders saati ücreti alınır.

             (4) Çift anadal/yandal öğrencilerinden, bu programlara kayıtlı normal öğretim öğrencilerinden alınan miktarda yaz dönemi öğretim ücreti alınır.

             Öğretim elemanları ücreti

             MADDE 15 – (1) 11/10/1983 tarihli ve 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükmü dikkate alınarak yaz okulunda ders vermekle görevlendirilen ve bu görevi fiilen yerine getiren öğretim elemanlarına ödenecek ek ders ve sınav ücretleri, öğretim elemanlarının unvanı, verdikleri dersin kredisi, saati ve yabancı dilde eğitim yapılıp yapılmadığı ile derse kaydolan öğrenci sayısı gibi hususlar dikkate alınarak Üniversite Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının önerisi üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

             Ücret iadeleri

             MADDE 16 – (1) Yaz döneminde çakışması nedeniyle bırakılan dersin ve/veya açılmayan derslerin ücretleri öğrencilere iade edilir.

             Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

             MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; Süleyman Demirel Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav  Yönetmeliği ile Süleyman Demirel Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil ve Hazırlık Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri ile Üniversite Yönetim Kurulu kararları uygulanır.

             Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

             MADDE 18 – (1) 16/6/2005 tarihli ve 25847 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Süleyman Demirel Üniversitesi Yaz Okulu Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

             Yürürlük

             MADDE 19 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü yürütür.